ORDIN
Nr. 121011/570/356 din 10 august 2001
privind conditiile de calitate a graului si a fainii de grau din import
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 121.011 din 10 august 2001
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 570 din 21 august 2001
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 356 din 10 august 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 492 din 23 august 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrul sanatatii si
familiei si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,
vazand referatele de aprobare ale Directiei generale strategii si politici
in agricultura si produse derivate, Directiei standarde, marci si licente,
calitatea alimentelor si acreditare si ale Directiei generale de promovare a
sanatatii si sanatate publica, de stabilire a conditiilor de calitate a graului
si fainii din import,
avand in vedere prevederile art. 24 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii
alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 22/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu
modificarile si completarile ulterioare, precum si al Hotararii Guvernului nr.
166/2001 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor, cu modificarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Graul si faina de grau acceptate la import trebuie sa indeplineasca
urmatoarele cerinte privind calitatea:
________________________________________________________________________
Conditii de admisibilitate
Caracteristici __________________________
Grau Faina
________________________________________________________________________
Umiditate, %, maximum 14 14,5
Masa (greutatea) hectolitrica, kg/hl, minimum 80 -
Gluten umed, %, minimum 30 32
Indice de deformare a glutenului, mm 4 - 6 5 - 8
Indice de cadere, secunde, minimum 300 260 - 320
Sticlozitate, %, minimum 80 -
Boabe incoltite lipsa -
Continut de proteina bruta, %, minimum 13 12,5
Boabe sparte, %, maximum 2 -
Boabe sistave lipsa -
Boabe alterate lipsa -
Boabe atacate de daunatori lipsa -
Alte cereale lipsa -
Corpuri straine, din care:
- materii anorganice, %, maximum 0,5 -
- seminte daunatoare si/sau toxice, seminte
malurate si cornul secarei lipsa -
Impuritati metalice:
- sub forma de pulbere - lipsa
- sub forma de aschii - lipsa
Izotopi ai strontiului, in special Sr-90,
Bq/kg, maximum 750 750
Izotopi ai cesiului, in special Cs-134,
Cs-137, Bq/kg, maximum 600 600
Reziduuri de pesticide lipsa -
________________________________________________________________________
NOTA:
1. Fainurile nu trebuie sa prezinte insecte sau acarieni, in nici un stadiu
de dezvoltare.
2. Nu sunt admisi coloranti in fainuri.
3. Nu sunt admisi amelioratori in fainuri.
Art. 2
Importatorul va prezenta la vama de frontiera documentul prin care se
certifica conformitatea calitatii, eliberat de un organism acreditat in
conditiile legii pentru certificarea conformitatii calitatii.
Art. 3
Controlul in vama de frontiera al documentelor si prelevarea probelor se
efectueaza de o comisie constituita din:
- reprezentantul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin
Inspectoratul de Carantina Fitosanitara;
- reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor;
- reprezentantul Directiei Generale a Vamilor.
Art. 4
Prelevarea probelor la grau si la faina de grau se face conform actelor
normative in vigoare.
Art. 5
Probele prelevate se vor analiza intr-un laborator autorizat din tara, prin
grija si pe cheltuiala importatorului.
Art. 6
Produsele care nu se incadreaza in prevederile prezentului ordin nu vor fi
admise in tara.
Art. 7
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, ministrului
sanatatii si familiei si presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor privind conditiile de calitate a graului si fainii de grau din
productia interna nr. 119.066/495/3.687/2001, publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 436 din 3 august 2001, se abroga.
Art. 8
Prezentul ordin va intra in vigoare la data publicarii lui in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor
Rovana Plumb,
secretar de stat