ORDIN Nr. 34
din 14 aprilie 2008
pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare si pentru siguranta alimentelor privind acordarea de derogari
unitatilor care realizeaza produse alimentare ce prezinta caracteristici
traditionale de la cerintele mentionate in Regulamentul Parlamentului European
si al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum
si de stabilire a procedurii de acordare a derogarilor si de inregistrare
sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor a unitatilor in care se
realizeaza produse alimentare ce prezinta caracteristici traditionale
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 313 din 22 aprilie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 63.320 din 10 aprilie
2008, întocmit de Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară şi
Referatul de aprobare nr. 37.497 din 10 aprilie 2008, întocmit de Direcţia
generală siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
luând în consideraţie prevederile Regulamentului
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 882/2004/CE privind controalele
oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformităţii cu legislaţia
privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sănătate
animală şi de bunăstare animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene nr. 165 din 30 aprilie 2004, cu modificările ulterioare,
având în vedere prevederile Regulamentului
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena
produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene nr. 139 din 30 aprilie 2004,
având în vedere prevederile art. 7 din Regulamentul
Comisiei nr. 2.074/2005/CE de stabilire a măsurilor de aplicare privind anumite
produse reglementate de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului
nr. 853/2004/CE şi organizarea unor controale oficiale prevăzute de
regulamentele Parlamentului European şi ale Consiliului nr. 854/2004/CE şi nr.
882/2004/CE, de derogare de la Regulamentul Parlamentului European si al
Consiliului nr. 852/2004/CE si de modificare a regulamentelor nr. 853/2004/CE
şi nr. 854/2004/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 338
din 22 decembrie 2005,
ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi
comercializării alimentelor, republicată,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aproba Norma
sanitara veterinara şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de
derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena
produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a
derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale, prevăzută în anexa care face parte integrantă din
prezentul ordin.
Art. 2. - Produsele alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale sunt cele atestate de Ministerul Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului
agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 690/2004 pentru aprobarea
Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor
tradiţionale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938 din 14 octombrie 2004.
Art. 3. - (1) Produsele alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale, realizate în unităţile care deţin atestat pentru
fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi
care au solicitat şi au obţinut derogări de la cerinţele menţionate în
Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind
igiena produselor alimentare şi au fost înregistrate sanitar veterinar şi
pentru siguranţa alimentelor,
se comercializează numai pe piaţa naţionala.
(2) Produsele alimentare ce prezintă caracteristici
tradiţionale, realizate în unităţile care deţin atestat pentru fabricarea
produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care au solicitat
şi au obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului
European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, pot fi comercializate în Uniunea
Europeană numai dacă provin din unităţi autorizate sanitar veterinar, conform
reglementărilor legale în vigoare.
Art. 4. - Direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 5. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de
aplicare a prevederilor prezentului ordin.
Art. 6. -Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va notifica Comisiei Europene derogările de la
cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului
nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, acordate unităţilor care
deţin atestat pentru realizarea produselor ce prezintă caracteristici
tradiţionale, în termen de 12 luni după acordarea acestora.
Art. 7. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Roatiş Cheţan
ANEXA
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ Şl PENTRU
SIGURANŢA ALIMENTELOR
privind acordarea de derogări unităţilor care
realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în
Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare,
precum şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară
şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta normă sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor stabileşte derogările de la cerinţele prevăzute în
Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind
igiena produselor alimentare, acordate pentru fabricarea produselor alimentare
ce prezintă caracteristici tradiţionale, în conformitate cu prevederile art. 7
alin. (2) lit. a) şi b) din Regulamentul Comisiei nr. 2.074/2005/CE, precum şi
procedura de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse
alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale.
Art. 2. -In înţelesul prezentei norme sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc
astfel:
a) produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale -
produsele alimentare care sunt recunoscute istoric ca produse tradiţionale sau
sunt obţinute în conformitate cu referinţele tehnice la un procedeu
tradiţional, codificate sau înregistrate, ori în conformitate cu metodele de
producţie tradiţionale şi care se disting în mod clar de alte produse similare
aparţinând aceleiaşi categorii sau sunt protejate de legislaţia naţională;
b) operator din domeniul alimentar - persoana fizică sau juridică care răspunde de îndeplinirea
prevederilor legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în
cadrul unităţilor care deţin atestate pentru fabricarea produselor alimentare
ce prezintă caracteristici tradiţionale;
c) derogări de la cerinţele
prevăzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr.
852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, acordate pentru fabricarea
produselor ce prezintă caracteristici tradiţionale - exceptările de la cerinţele prevăzute de Regulamentul
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena
produselor alimentare, acordate de autoritatea veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor, la solicitarea operatorilor din domeniul alimentar, în
conformitate cu art. 7 din Regulamentul Comisiei nr. 2.074/2005/CE;
d) înregistrare sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează
produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale - înscrierea unităţilor în care se realizează produse alimentare ce
prezintă caracteristici tradiţionale, în baza cererii-tip întocmite conform
modelului cuprins în anexa nr. 1, de către direcţia sanitar-veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în
a cărei rază este amplasată unitatea;
e) unităţi supuse
înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor - unităţile care deţin atestate pentru fabricarea produselor
alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, care au solicitat şi au
obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului
European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, conform prevederilor prezentei
norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
f) document de înregistrare
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se
realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale - documentul întocmit conform modelului
prezentat în anexa nr. 3, eliberat de direcţia sanitar-veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei
rază este amplasată unitatea care deţine atestat pentru fabricarea produselor
alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care a solicitat şi a
obţinut derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului
European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, conform prevederilor prezentei
norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
CAPITOLUL II
Derogările de la cerinţele prevăzute în Regulamentul Parlamentului European şi al
Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor
alimentare, care se acordă pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, în
conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) lit. a) şi b) din Regulamentul Comisiei nr. 2.074/2005/CE
Art. 3. - (1) Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor acordă unităţilor
care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale şi solicită derogări de la cerinţele prevăzute în
anexa II cap. II pct. 1 din
Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, ţinând
cont de procedeul tradiţional de obţinere a produsului, pentru încăperile în
care se prepară, se tratează sau se prelucrează şi se depozitează produsele
alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, şi anume:
a) materialele din care sunt confecţionate pavimentele;
b) materialele din care sunt confecţionaţi pereţii;
c) materialele din care sunt confecţionate plafoanele
sau, dacă nu există plafon, suprafaţa interioară a acoperişului;
d) materialele din care sunt confecţionate ferestrele
şi celelalte deschideri;
e) materialele din care sunt confecţionate uşile.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor acordă unităţilor care deţin atestat pentru
fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi
solicită derogări de la cerinţele prevăzute în anexa II
cap. II pct. 1 lit. f) din Regulamentul Parlamentului
European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE, ţinând cont de procedeul
tradiţional de obţinere a produsului, pentru materialele din care sunt
confecţionate echipamentele, instrumentele şi ustensilele utilizate în mod
specific pentru pregătirea, ambalarea şi împachetarea acestor produse.
(3) Măsurile şi metodele de curăţenie şi dezinfecţie
a încăperilor, echipamentelor, instrumentelor şi ustensilelor, precum şi
frecvenţa punerii în aplicare a acestora trebuie să fie adaptate procedeului
tradiţional de obţinere a produsului alimentar ce prezintă caracteristici
tradiţionale, ţinând cont de flora ambiantă specifică.
(4) Echipamentele, instrumentele şi ustensilele
folosite conform procedeului tradiţional de obţinere a produsului alimentar ce
prezintă caracteristici tradiţionale trebuie să fie menţinute în permanenţă
într-o stare de igienă satisfăcătoare, curăţate şi dezinfectate în mod regulat.
CAPITOLUL III
Procedura de acordare a derogărilor şi de
înregistrare sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce
prezintă caracteristici tradiţionale
Art. 4. - (1) In vederea acordării derogărilor şi
înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor
în care se realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici
tradiţionale, operatorul din domeniul alimentar înaintează direcţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este amplasată unitatea
pentru care se solicită acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, cererea-tip, conform modelului
cuprins în anexa nr. 1, însoţită de documente justificative.
(2) Documentele care însoţesc cererea-tip pentru
acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor sunt următoarele:
a) „Atestat produse tradiţionale", eliberat de
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în conformitate cu prevederile
Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr.
690/2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru
atestarea produselor tradiţionale, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 938 din 14 octombrie 2004, în copie
xerox, conform cu originalul;
b) schiţa unităţii, care trebuie să cuprindă:
încăperile în care se prepară, se tratează sau se prelucrează şi se depozitează
produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
c) descrierea detaliată a etapelor procedeului tradiţional
de obţinere a produsului, precum şi a echipamentelor, instrumentelor şi
ustensilelor folosite pentru obţinerea acestuia;
d) certificatul constatator de înregistrare a
operatorului din domeniul alimentar, eliberat de oficiul registrului comerţului
judeţean sau al municipiului Bucureşti, în a cărui rază teritorială este
amplasată unitatea pentru care se solicită acordarea derogărilor, în copie
xerox, conform cu originalul;
Art. 5. - Cererea-tip completată cu datele necesare se
depune la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială se
află unitatea pentru care se solicită acordarea derogărilor şi se înregistrează
în registrul de evidenţă a cererilor pentru acordarea derogărilor numai dacă
este însoţită de documentele prevăzute la art. 4 alin. (2).
Art. 6. - (1) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei
rază teritorială este amplasată unitatea pentru care se solicită acordarea
derogărilor are obligaţia de a înregistra cererea depusă şi de a verifica
unitatea în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia,
prin personalul de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Personalul de specialitate din cadrul direcţiei
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este amplasată unitatea
pentru care se solicită acordarea derogărilor are obligaţia de a verifica la
faţa locului atât realitatea datelor înscrise în documentele prevăzute la art.
4 alin. (2), cât şi conformitatea cu cerinţele prevăzute la cap. IV.
(3) Rezultatul verificărilor faptice se înscrie într-o
„notă de constatare", întocmită conform modelului din anexa nr. 2,
redactată în două exemplare, care se semnează de medicul veterinar
oficial/inspectorul pentru siguranţa alimentelor şi de reprezentantul legal al
unităţii, din care un exemplar rămâne la unitate şi unul la direcţia
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în a
cărei rază teritorială este amplasată unitatea şi care va cuprinde:
a) evaluarea unităţii, respectiv a încăperilor în care
se prepară, se tratează sau se prelucrează şi se depozitează produsele
alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
b) evaluarea materialelor din care sunt
confecţionate: pavimentele, pereţii, plafoanele sau, dacă nu există plafon,
suprafaţa interioară a acoperişului, ferestrele şi celelalte deschideri, uşile,
echipamentele, instrumentele şi ustensilele;
c) evaluarea tratamentelor tehnologice de fierbere,
pasteurizare, sterilizare, încălzire, închegare, fermentare, maturare, uscare,
afumare, cerare, vântare etc., care se aplică la obţinerea produsului;
d) evaluarea măsurilor şi metodelor de curăţenie şi
dezinfectare a încăperilor, echipamentelor, instrumentelor şi ustensilelor,
precum şi frecvenţa punerii în aplicare a acestora, care trebuie să fie
adaptate procedeului tradiţional de obţinere a produsului alimentar atestat,
ţinând cont de flora ambiantă specifică;
e) evaluarea cerinţelor generale pentru înregistrarea
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor care deţin
atestate pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici
tradiţionale, prevăzute la art. 12, respectiv art. 13, după caz;
f) evaluarea respectării cerinţelor relevante ale
legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor art. 14.
Art. 7. - (1) In situaţia în care personalul de
specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti constată că datele
înscrise în documentele care însoţesc cererea-tip pentru acordarea derogărilor
şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor nu
corespund sau nu sunt îndeplinite cerinţele generale pentru înregistrarea sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor, prevăzute la art. 12,
respectiv art. 13, deficienţele constatate şi măsurile dispuse se menţionează
distinct în „Nota de constatare" şi constituie motivaţia neacordării
derogărilor şi înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor a unităţii care a obţinut atestat şi în care se realizează produse
alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale.
(2) După remedierea deficienţelor constatate,
menţionate în „Nota de constatare", reprezentantul legal al unităţii
solicită în scris direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este
amplasată unitatea reverificarea unităţii.
Art. 8. - (1) In situaţia în care se constată că datele
înscrise în documentele care însoţesc cererea-tip pentru acordarea derogărilor
şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor corespund
şi sunt îndeplinite cerinţele generale pentru înregistrarea sanitară veterinară
şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor, prevăzute la art. 12, respectiv
art. 13, se menţionează distinct în „Nota de constatare" şi constituie
motivaţia acordării derogărilor şi înregistrării sanitare veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor a unităţii în care se realizează produse alimentare ce
prezintă caracteristici tradiţionale.
(2) In baza „Notei de constatare" direcţia
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială este amplasată unitatea
eliberează „Documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor" pentru unitatea în care se realizează produse alimentare ce
prezintă caracteristici tradiţionale", întocmit conform modelului
prezentat în anexa nr. 3.
Art. 9. - (1) Unităţile care
deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale, care au solicitat şi au obţinut derogări de la
cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului
nr. 852/2004/CE, conform prevederilor prezentei norme, sunt înscrise de către
direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene,
respectiv a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială sunt amplasate
într-un registru special, acordându-se pentru fiecare unitate un număr de
înregistrare, precedat de literele PT (produs tradiţional).
(2) Direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, monitorizează unităţile
înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care deţin
atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici
tradiţionale şi informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor în scris despre derogările acordate.
(3) Unităţile care deţin
atestate pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici
tradiţionale sunt delistate din lista unităţilor înregistrate sanitar veterinar
şi pentru siguranţa alimentelor, atunci când se constată că, în mod repetat, nu
respectă prevederile prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor şi a legislaţiei veterinare europene în vigoare privind siguranţa
alimentelor.
Art. 10. - Produsele alimentare ce prezintă caracteristici
tradiţionale, care se realizează în unităţi înregistrate sanitar veterinar şi
pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, trebuie să poarte inscripţionat pe
etichetă următorul text: „PRODUS TRADIŢIONAL OBŢINUT ÎN
UNITATEA(numărul de înregistrare al unităţii din registrul special)
............................................................................................"
Art. 11. - (1) Operatorii din domeniul alimentar
trebuie sase asigure că laptele crud folosit pentru fabricarea produselor
lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale îndeplineşte cerinţele de
sănătate şi de igienă stabilite în anexa III secţiunea IX
cap. I din Regulamentul Parlamentului European şi al
Consiliului nr. 853/2004/CE, privind regulile specifice de igienă pentru
alimentele de origine animală.
(2) Operatorii din domeniul alimentar trebuie să se
asigure că animalele de la care provine carnea proaspătă folosită pentru
fabricarea produselor din carne ce prezintă caracteristici tradiţionale au fost
supuse controalelor oficiale prevăzute la art. 5 din Regulamentul Parlamentului
European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE şi au fost sacrificate numai în
unităţi autorizate/aprobate sanitar veterinar.
CAPITOLUL IV
Cerinţele generale pe care trebuie să le
îndeplinească unităţile
care deţin atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, în vederea acordării derogărilor de la
cerinţele menţionate în
Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena
produselor alimentare, precum
şi a înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
Art. 12. - Unităţile care deţin atestat pentru
fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale şi
care solicită acordarea de derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena
produselor alimentare, precum şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor trebuie să îndeplinească şi să deţină următoarele:
a) un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca
recepţia materiei prime şi prepararea produselor alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice adecvate;
construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să excludă
contaminarea materiei prime şi a produselor alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale;
b) un spaţiu pentru
depozitarea produselor finite în condiţii corespunzătoare;
c) un număr adecvat de facilităţi pentru spălarea şi
dezinfectarea mâinilor cu apă caldă şi rece curentă sau cu apă premixată la o
temperatură adecvată;
d) facilităţi pentru igienizarea containerelor folosite
pentru transportul materiei prime, precum şi a echipamentelor şi ustensilelor
folosite pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici
tradiţionale;
e) ventilaţie adecvată, naturală sau artificială, şi,
acolo unde este necesar, facilităţi pentru evacuarea corespunzătoare a aburilor
şi vaporilor;
f) iluminat natural sau artificial adecvat;
g) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie
pentru stocarea detergenţilor şi dezinfectanţilor; dezinfectantele şi
substanţele similare trebuie să fie aprobate pentru utilizare în industria
alimentară conform procedurii naţionale şi să fie folosite astfel încât să nu
aibă efecte adverse asupra echipamentelor, ustensilelor, materiilor prime şi
produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale; containerele în
care sunt depozitaţi detergenţii şi dezinfectanţii trebuie să fie uşor
identificabile şi să poarte etichete cu instrucţiuni de folosire; folosirea
detergenţilor şi dezinfectanţilor trebuie să fie urmată de spălare şi clătire
cu apă potabilă;
h) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie
pentru stocarea materialelor de igienizare şi de întreţinere;
i) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie
pentru păstrarea echipamentului de protecţie al persoanelor care prepară
produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale;
j) mijloace corespunzătoare şi eficiente de protecţie
împotriva dăunătorilor, cum ar fi insecte, rozătoare şi altele;
k) sursă de apă potabilă, care să respecte cerinţele
stabilite în Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu
modificările şi completările ulterioare;
l) containere speciale cu
închidere ermetică pentru deşeurile şi subprodusele care nu sunt destinate
consumului uman;
m) sisteme de drenare şi evacuare a apelor reziduale,
care să corespundă condiţiilor de igienă prevăzute de legislaţia în vigoare;
n) persoanele care prepară şi/sau manipulează materiile
prime şi produsele alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale trebuie
să respecte un nivel ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte
adecvată şi curată şi, după caz, îmbrăcăminte de protecţie şi să facă dovada
stării de sănătate printr-un act medical eliberat conform legislaţiei naţionale
în vigoare.
Art. 13. - Stânele care deţin atestat pentru fabricarea
produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale şi care solicită
acordarea de derogări de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului
European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare,
precum şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor,
trebuie să îndeplinească şi să deţină următoarele:
a) un spaţiu de lucru de mărime suficientă pentru ca
activităţile de recepţie a laptelui şi fabricare a produselor lactate ce
prezintă caracteristici tradiţionale să se desfăşoare în condiţii igienice
adecvate; construcţia trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să
excludă contaminarea laptelui şi a produselor lactate ce prezintă
caracteristici tradiţionale;
b) în funcţie de tipul de produse fabricate, un spaţiu
pentru maturarea produselor lactate ce prezintă caracteristici tradiţionale;
c) un spaţiu de mărime suficientă pentru depozitarea
produselor finite în condiţii corespunzătoare;
d) sursă de apă potabilă, care să respecte cerinţele
stabilite în Legea nr. 458/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
e) facilităţi pentru spălarea mâinilor, prevăzute cu
substanţe pentru igienizare şi cu mijloace igienice de uscare a mâinilor;
f) facilităţi pentru igienizarea containerelor
folosite pentru transportul laptelui, precum şi a echipamentelor şi
ustensilelor folosite pentru fabricarea produselor lactate ce prezintă
caracteristici tradiţionale;
g) ventilaţie naturală adecvată şi, acolo unde este
necesar, facilităţi pentru evacuarea corespunzătoare a aburilor şi vaporilor;
h) iluminat natural sau artificial adecvat;
i) un spaţiu separat sau un dulap prevăzut cu cheie
pentru stocarea detergenţilor, dezinfectanţilor şi a materialelor de
igienizare; dezinfectantele şi substanţele similare trebuie să fie aprobate
pentru utilizare în industria alimentară conform procedurii naţionale şi
folosite astfel încât să nu aibă efecte adverse asupra echipamentelor,
ustensilelor, laptelui şi produselor lactate ce prezintă caracteristici
tradiţionale; containerele în care sunt depozitaţi detergenţii şi
dezinfectanţii trebuie să fie uşor identificabile şi să poarte etichete cu
instrucţiuni de folosire; folosirea detergenţilor şi dezinfectanţilor trebuie
să fie urmată de spălare şi clătire cu apă potabilă;
j) mijloace corespunzătoare şi eficiente de protecţie
împotriva dăunătorilor, cum ar fi insecte, rozătoare şi altele;
k) containere speciale cu închidere ermetică pentru
deşeuri şi pentru subprodusele care nu sunt destinate consumului uman, cum ar
fi zer, zară;
l) persoanele care prepară
şi/sau manipulează laptele şi produsele lactate trebuie să respecte un nivel
ridicat de igienă personală, să poarte îmbrăcăminte adecvată şi curată şi, după
caz, îmbrăcăminte de protecţie şi să facă dovada stării de sănătate printr-un
act medical eliberat conform legislaţiei naţionale în vigoare.
Art. 14. -Acordarea derogărilor de la cerinţele
menţionate în Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr.
852/2004/CE privind igiena produselor alimentare şi pentru înregistrarea
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor nu exonerează operatorul
din domeniul alimentar de responsabilităţile privind respectarea cerinţelor
specifice ale legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare.
Art. 15. -Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din
prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
ANEXA Nr.1 la
norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
CERERE-TIP
pentru acordarea derogărilor şi înregistrării
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru unitatea care deţine atestat
pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale
nr.................din....................
Operatorul din domeniul
alimentar,.................................................., cu sediul social
în localitatea...................., str.............................. nr.......... judeţul..............................cu
Certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al
Registrului Comerţului/Autorizaţia
nr.................., codul fiscal..................., telefon................,
fax................, e-mail................,
reprezentat de...........................................................,
domiciliat în..........................................,
str................................................ nr.........,
bl........, sc......., et......., ap.......,
sectorul/judeţul.........................................., posesor al
buletinului/cărţii de identitate seria ........nr....................., eliberat/eliberată
de................................, având funcţia
de....................................., pe baza documentelor anexate la dosar, solicit acordarea
derogărilor de la cerinţele prevăzute de Regulamentul nr. 852/2004/CE cu
privire la igiena produselor alimentare şi pentru înregistrarea sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii care deţine atestat
pentru fabricarea produselor
alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, cu sediul în localitatea ....................................., str. ......................................nr.........,
sectorul/judeţul......................................., pentru următoarele
produse tradiţionale atestate:
1.
............................................................;
2.
............................................................;
3.
............................................................;
4.
.............................................................
Data
..................................
Semnătura/Ştampila
..................................
Domnului director executiv al Direcţiei Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.......................................
ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară si pentru siguranţa alimentelor
DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARĂ
ŞI PENTRU SIGURANŢA
ALIMENTELOR.........................
Nr..............data...................
NOTĂ DE CONSTATARE*)
Subsemnatul,.....................................,
medic veterinar oficial/inspector pentru siguranţa alimentelor
în cadrul......................., având în vedere
Cererea-tip nr.........din ............... pentru acordarea derogărilor şi
înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii care deţine atestat pentru
fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale, înregistrată la Direcţia Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor...................., pentru
acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii cu sediul în localitatea.................................,
str............................... nr.........,
sectorul/judeţul................................., care deţine atestat pentru
fabricarea următoarelor produse tradiţionale:
1...........................................................................
2............................................................................
3............................................................................
4............................................................................,
în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (2) din
Norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de
derogări unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena
produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a
derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2008, am
verificat realitatea datelor înscrise în documentele prevăzute la art. 4 alin.
(2), constatând următoarele:
a) încăperile în care se prepară, se tratează sau se
prelucrează şi se depozitează produsele alimentare ce prezintă carateristici
tradiţionale .....................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
b) materialele din care sunt confecţionate:
pavimentele, pereţii, plafoanele sau, dacă nu există plafon, suprafaţa
interioară a acoperişului, ferestrele şi celelalte deschideri, uşile,
echipamentele, instrumentele şi
ustensilele.........................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
c) tratamentele tehnologice de fierbere, pasteurizare,
sterilizare, încălzire, închegare, fermentare, maturare, uscare, afumare,
cerare, zvântare etc. care se aplică la obţinerea produsului
............................................................................................................................................................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
d) măsurile şi metodele de curăţenie şi dezinfectare a
încăperilor, echipamentelor, instrumentelor şi ustensilelor, precum şi
frecvenţa punerii în aplicare a acestora, care trebuie să fie adaptate
procedeului tradiţional de obţinere a produsului alimentar atestat, ţinând cont
de flora ambiantă specifică...........................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
e) cerinţele generale pentru înregistrarea sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor care deţin atestat
pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă caracteristici
tradiţionale, prevăzute la art. 12, respectiv art. 13, după caz, din Norma
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de
derogări unităţilor care realizează produse alimentare care prezintă
caracteristici tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena
produselor alimentare, precum şi de stabilire a procedurii de acordare a
derogărilor şi de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor a unităţilor în care se realizează produse alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare si pentru Siguranţa Alimentelor
nr. 34/2008 ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
f) cerinţele relevante ale legislaţiei sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
*) Nota de constatare se
semnează şi se ştampilează pe fiecare pagină.
CONCLUZII:
a) îndeplineşte condiţiile pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară
şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii specificate în cererea-tip;
- Medic veterinar oficial/inspector pentru siguranţa alimentelor.............................din
cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor ................., în urma
verificării efectuate, propun acordarea derogărilor cu privire la .......................................................................,
pentru obţinerea produselor tradiţionale de
tipul............................................................ şi
înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii
specificate în cererea-tip;
b) nu îndeplineşte condiţiile pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii specificate în
cererea-tip;
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
........................................................................................................................................................................ ........................................................
Medic veterinar oficial/Inspector pentru siguranţa alimentelor, *)
.........................................................................................................
(semnătura, parafa şi ştampila)
Reprezentantul legal al unităţii, *)
.........................................................................................................
(numele în clar, semnătura şi ştampila)
*) Nota de constatare se semnează şi se ştampilează pe
fiecare pagină.
ANEXA Nr. 3 la norma sanitară veterinară si
pentru siguranţa alimentelor
DIRECŢIA SANITARA VETERINARA
SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR.
DOCUMENT
de înregistrare sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor pentru
unitatea în care se realizează produse alimentare care prezintă caracteristici
tradiţionale
nr. .................... din ........................
Directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi
pentru Siguranţa Alimentelor......................, având în vedere Cererea-tip nr.............pentru
acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor a unităţii care
deţine atestat pentru fabricarea produselor alimentare ce prezintă
caracteristici tradiţionale, înregistrată la Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.......................,
pentru acordarea derogărilor şi înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţii cu
sediul în localitatea.................................................,
str...........................................nr........., sectorul/judeţul.......................................,
care deţine atestat pentru fabricarea următoarelor produse tradiţionale:
1.
..........................................................................;
2............................................................................;
3............................................................................;
4............................................................................;
în baza Notei de constatare nr.....................din
data de........................, întocmită de medicul
veterinar oficial/inspectorul pentru siguranţa alimentelor................................în
cadrul .............................., în temeiul prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2008 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind acordarea de derogări
unităţilor care realizează produse alimentare ce prezintă caracteristici
tradiţionale de la cerinţele menţionate în Regulamentul Parlamentului European
şi al Consiliului nr. 852/2004/CE privind igiena produselor alimentare, precum
şi de stabilire a procedurii de acordare a derogărilor şi de înregistrare sanitară
veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor în care se realizează
produse alimentare ce prezintă caracteristici tradiţionale,
Dispune:
ÎNREGISTRAREA SANITARĂ VETERINARĂ ŞI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR ÎN REGISTRUL SPECIAL
NUMĂR DE ÎNREGISTRARE..........................PT
(Produs tradiţional)
Director executiv,
..............................................................................
(numele şi prenumele, semnătura şi ştampila oficială)