ORDIN Nr. 240
din 6 octombrie 2006
pentru abrogarea anumitor
ordine privind igiena alimentelor si conditiile de sanatate pentru producerea
si punerea pe piata a anumitor produse de origine animala destinate consumului
uman
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 855 din 18 octombrie 2006
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea
Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor
din subordinea acesteia,
văzând Referatul comun de aprobare nr. 86.606 din 25
septembrie 2006, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor şi
Direcţia de igienă şi sănătate publică veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - (1) La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă următoarele ordine:
a) Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 401/2002 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate pentru producerea şi
comercializarea cărnii proaspete, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 32 din 22
ianuarie 2003, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului
64/433/CEE;
b) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 402/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
problemele de sănătate care reglementează producerea şi comerţul cu carne
proaspătă de pasăre, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 71/118/CEE;
c) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 535/2002 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind condiţiile de sănătate care reglementează comerţul
dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspătă,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891 din 10 decembrie 2002, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 72/461/CEE;
d) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 322/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile de sănătate care reglementează producerea şi comercializarea
produselor din carne şi a altor produse de origine animală, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 356 şi 356 bis din 26 mai 2003, ce transpune în legislaţia
naţională Directiva Consiliului 77/99/CEE;
e) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 46/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile de sănătate a animalelor care reglementează comerţul cu produse din
carne dintre România şi statele membre ale Uniunii
Europene, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 şi 155 bis din 11 martie 2003, ce transpune în legislaţia
naţională Directiva Consiliului 80/215/CEE;
f) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 346/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile generale de igienă în exploataţiile de animale producătoare de
lapte, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 659 din 5 septembrie 2002, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Comisiei 89/362/CEE;
g) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 356/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile de sănătate şi igienă pentru producerea şi comercializarea
produselor din ouă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 26 noiembrie 2002, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 89/437/CEE;
h) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 243/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea moluştelor
bivalve vii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 695 din 23 septembrie 2002, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului
91/492/CEE;
i) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 329/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor
de pescuit, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 613 din 20 august 2002, ce transpune în
legislaţia naţională Directiva Consiliului 91/493/CEE;
j) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 391/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile de sănătate animală care reglementează comerţul României cu statele
membre ale Uniunii Europene şi importul din ţări terţe de carne proaspătă de
pasăre, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 9 octombrie 2002, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 91/494/CEE;
k) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 559/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
problemele de sănătate publică şi de sănătate a animalelor, care reglementează
producerea şi comercializarea cărnii de iepure şi a cărnii de vânat de crescătorie,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 14 aprilie 2003, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 91/495/CEE;
l) Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 119/2003 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind problemele de sănătate animală şi de sănătate
publică referitoare la uciderea vânatului sălbatic şi la comercializarea cărnii
de vânat sălbatic, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 şi 159 bis din 12 martie 2003,
ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 92/45/CEE;
m) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 389/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile de sănătate pentru producerea şi comercializarea laptelui crud, a
laptelui tratat termic şi a produselor pe bază de lapte, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 860 din 28 noiembrie 2002, cu modificările şi completările
ulterioare, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului
92/46/CEE;
n) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 192/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire
la condiţiile minime de igienă pentru produsele din pescuit obţinute la bordul
vaselor de pescuit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 398 din 19 iulie 2001, ce transpune
în legislaţia naţională Directiva Consiliului
92/48/CEE;
o) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 490/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile pentru producerea şi comercializarea cărnii tocate şi a cărnii
preparate, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 187 din 25 martie 2003, ce transpune
în legislaţia naţională Directiva Consiliului 94/65/CE.
p) Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 75/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind
condiţiile în care se stabilesc listele provizorii cu unităţile din ţările
terţe din care se avizează importul anumitor produse de origine animală,
produse din pescuit sau moluşte bivalve vii, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 157 şi
157 bis din 12 martie 2003, ce transpune în legislaţia naţională Decizia
Consiliului 95/408/CE.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), Ordinul
ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 45/1995 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind decelarea trichinei din carnea proaspătă de
porcine, vânat (urs, mistreţ) şi cabaline şi a Normei sanitare veterinare
cuprinzând măsurile de supraveghere şi control al unor substanţe şi al
reziduurilor acestora la animalele vii şi produsele lor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 179 din 10 august 1995, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 77/96/CEE, se abrogă de la 1 ianuarie 2007.
Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin, referinţele la ordinele menţionate la art. 1 se vor constitui, în
funcţie de context, ca referiri la:
a) Hotărârea Guvernului nr. 954/2005 pentru aprobarea
Regulilor specifice de igienă pentru alimente de origine animală;
b) Hotărârea Guvernului nr. 955/2005 privind aprobarea
Regulilor specifice pentru organizarea de controale oficiale referitoare la
produse de origine animală destinate consumului uman; sau
c) Norma sanitară veterinară ce stabileşte reguli de
sănătate animală care reglementează producţia, procesarea, distribuţia şi
introducerea produselor de origine animală destinate pentru consum uman,
aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 213
din 8 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţională Directiva 2002/99/CE.
Art. 3. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor,' institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin transpune în legislaţia
naţională Directiva Consiliului 2004/41/CE care abrogă anumite directive
privind igiena alimentelor şi condiţiile de sănătate pentru producerea şi
punerea pe piaţă a anumitor produse de origine animală destinate consumului
uman şi care amendează directivele Consiliului 89/662/CEE si 92/118/CEE şi
Decizia Consiliului 95/408/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor
Europene (JOCE) nr. L 157 din 30 aprilie 2004, p. 33.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram