Ordinul Nr.235 din 12.10.2011privind aprobarea specificaţiilor tehnice ale produselor alimentare de bază care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari „Coşul de solidaritate“
ACT EMIS DE: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 724 din 13 octombrie 2011
Având în vedere prevederile art. 3 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 927/2011 privind Programul guvernamental de sprijin pentru pensionari „Coşul de solidaritate“,în temeiul prevederilor art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările ulterioare, şi ale art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul administraţiei şi internelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin: Articolul 1Se aprobă specificaţiile tehnice ale produselor alimentare de bază (făină, zahăr, ulei, mălai, orez) care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari „Coşul de solidaritate“, potrivit anexei care face parte integrantă din prezentul ordin. Articolul 2Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul administraţiei şi internelor, Constantin-Traian Igaş Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără ANEXĂSPECIFICAŢIILE TEHNICE ale produselor alimentare de bază care fac obiectul Programului guvernamental de sprijin pentru pensionari „Coşul de solidaritate“ 1. Făină 1.1. Proprietăţi organoleptice
|
Caracteristici |
Condiţii de calitate |
|
Grupa făină albă |
Grupa făină semialbă |
Grupa făină neagră |
Grupa făină dietetică |
|
Tip 480 |
Superioară Tip 000 |
Tip 550 |
Tip 650 |
Făină semialbă |
Făină neagră |
Făină dietetică |
|
Culoare -aspect |
Alb-gălbuie cu nuanţă slab-cenuşie şi cu particule fine de tărâţe |
Alb-gălbuie cu nuanţă cenuşie şi urme vizibile de tărâţe |
Cenuşiu-deschis, cu nuanţă alb-gălbuie, conţinând particule de tărâţe |
Roşcată, conţinând particule de tărâţe şi endosperm |
|
Miros |
Plăcut, specific făinii, fără miros de mucegai, de încins sau alt miros străin |
|
Gust |
Normal, puţin dulceag, nici amar, nici acru, fără scrâşnet la mestecare (datorită impurităţilor minerale: pământ, nisip etc.). |
NOTĂ: În făina de grâu nu se admite prezenţa insectelor sau a acarienilor în niciun stadiu de dezvoltare. 1.2. Proprietăţi fizice şi chimice
|
Caracteristici |
Condiţii de calitate |
|
Grupa făină albă |
Grupa făină semialbă |
Grupa făină neagră |
Grupa făină dietetică |
|
Tip 480 |
Superioară Tip 000 |
Tip 550 |
Tip 650 |
Făină semialbă |
Făină neagră |
Făină dietetică |
|
Umiditate, %, maximum |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
14,5 |
|
Aciditate, grade, maximum |
2,2 |
2,2 |
2,2 |
2,8 |
3,2 |
5 |
5 |
|
Conţinut de cenuşă raportat la substanţa uscată, %, maximum |
0,48 |
0,48 |
0,55 |
0,65 |
0,66-0,90 |
0,91-1,40 |
1,41-2,2 |
|
Conţinut în cenuşă insolubilă în HCl 10%, %, maximum |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
0,2 |
|
Impurităţi metalice |
sub formă de pulbere, g/kg |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
3 |
|
sub formă de aşchii |
lipsă |
|
Conţinut de gluten umed, %, minimum |
în funcţie de cerinţele tehnologice |
|
Caracteristici |
Condiţii de calitate |
|
Grupa făină albă |
Grupa făină semialbă |
Grupa făină neagră |
Grupa făină dietetică |
|
Tip 480 |
Superioară Tip 000 |
Tip 550 |
Tip 650 |
Făină semialbă |
Făină neagră |
Făină dietetică |
|
Indice de deformare a glutenului, milimetri |
în funcţie de cerinţele tehnologice |
|
Conţinut de substanţe proteice raportat la substanţa uscată, %, minimum |
în funcţie de cerinţele tehnologice |
|
Indice de cădere, secunde, minimum |
în funcţie de cerinţele tehnologice |
|
Indice Zeleny |
în funcţie de cerinţele tehnologice |
|
Granulaţie, % |
în funcţie de cerinţele tehnologice |
2. Zahăr 2.1. Proprietăţi organoleptice Zahăr cristal
|
Caracteristici |
Tip de zahăr-cristal |
Metode de verificare |
|
Alb nr. 1 |
Alb nr. 2 |
|
Condiţii de admisibilitate |
|
Culoare |
albă, cu strălucire caracteristică |
STAS 110 |
|
Aspect în stare solidă |
cristale uscate, uniform calibrate, nelipicioase, neaglomerate, care curg liber |
|
Aspect în soluţie 25% |
soluţie limpede, fără sediment şi corpuri străine |
|
Miros şi gust |
dulce, fără miros şi gust străin, atât în stare solidă, cât şi în soluţie |
2.2. Proprietăţi fizice şi chimice
|
Caracteristici |
Unitate de măsură |
Tip de zahăr-cristal |
Metode de verificare |
|
Alb nr. 1 |
Alb nr. 2 |
|
Condiţii de admisibilitate |
|
Tip de culoare |
Tip de culoare |
2 |
4,5 |
STAS 110 STAS 110 |
|
Puncte europene maximum |
4 |
9 |
|
Cenuşă conductometrică |
% maximum |
0,03 |
|
Puncte europene maximum |
15 |
|
Coloraţie în soluţie |
Unităţi ICUMSA maximum |
22,5 |
45 |
|
Puncte europene maximum |
3 |
6 |
|
Total puncte europene |
Puncte europene maximum |
22 |
30 |
|
Umiditate |
% maximum |
0,06 |
|
Zaharoză raportată la substanţa uscată |
% |
minimum 99,80 |
|
Substanţe reducătoare |
% |
maximum 0,03 |
|
Substanţe insolubile în apă |
mg/kg |
maximum 10 |
maximum 50 |
|
Impurităţi metalice |
- |
Absente |
|
pH în soluţie 25% |
- |
7,5 |
|
Sfărâmături (bucăţi cu masă mai mică de 5 g) |
% maximum |
- |
|
Substanţă uscată |
0Brix |
- |
NOTĂ: Pentru o depozitare a zahărului de peste 2 ani, se recomandă folosirea tipurilor alb nr. 1 şi alb nr. 2, cu următoarele caracteristici: • granulaţie: mare şi/sau medie; • umiditate: maximum 0,05%. 2.3. Proprietăţi de utilizare
|
Caracteristici |
Tip de zahăr-cristal |
Metode de verificare |
|
Condiţii de admisibilitate |
|
Test de flocurare după 10 zile |
Negativ |
STAS 110 |
|
Număr de puncte negre la 100 g, maximum |
10 |
|
Putere de tamponare (mililitri HCL, soluţie 0,1 n, maximum) |
5,5 |
3. Ulei Ulei rafinat de floarea-soarelui 3.1. Condiţii tehnice de calitate Uleiul comestibil rafinat de floarea-soarelui se fabrică după instrucţiuni tehnologice. Materia primă şi materiile auxiliare utilizate la fabricarea uleiului rafinat de floarea-soarelui trebuie să corespundă documentelor tehnice normative de produs şi dispoziţiilor legale sanitare. 3.2. Proprietăţi organoleptice
|
Caracteristici |
Condiţii de admisibilitate |
Metode de verificare |
|
Aspect: la 60°C, pentru uleiul neîmbuteliat şi pentru uleiul îmbuteliat cu destinaţia „pentru gătit“ |
limpede, fără suspensii şi fără sediment |
STAS 145/1-87 |
|
Culoare |
galbenă |
STAS 145/1-87 |
|
Miros şi gust |
plăcute, fără miros şi gust străin |
STAS 145/1-87 |
3.3. Proprietăţi fizice şi chimice
|
Caracteristici |
Condiţii de admisibilitate Tip A |
Metode de verificare |
|
Aciditate liberă, exprimată în acid oleic - %, maximum |
0,1 |
STAS 145/16-67 |
|
Culoare de iod, mg I/100 cm3, maximum |
7 |
STAS 145/2-78 |
|
Apă şi substanţe volatile, %, maximum |
0,06 |
STAS 145/10-88 |
|
Impurităţi insolubile în eter etilic, %, maximum |
0,05 |
STAS 145/11-87 |
|
Săpun, %, maximum |
0,02 |
STAS 145/12-90 |
|
Substanţe organice nesaponificabile, %, maximum |
1 |
STAS 145/15-81 |
|
Indice de iod, g I/100 g |
119...135 |
STAS 145/19-90 |
|
Indice de saponificare, mg KOH/g |
184...198 |
STAS 145/17-67 |
|
Indice de peroxid, meq/kg, maximum |
12 |
STAS 145/22-74 |
|
Plumb, mg/kg, maximum |
conform reglementărilor sanitare în vigoare |
|
Cupru, mg/kg, maximum |
|
Zinc, mg/kg, maximum |
|
Arsen, mg/kg, maximum |
NOTE: • La uleiul rafinat de floarea-soarelui tip A, îmbuteliat pe linii de îmbuteliere fără uscare, se admite un conţinut de apă şi substanţe volatile de maximum 0,15%. • Indicele de peroxid pentru uleiul destinat păstrării îndelungate se stabileşte prin înţelegere între părţi. 4. Mălai 4.1. Caracteristici generale de calitate ale mălaiului Este un produs fabricat prin măcinarea porumbului în prealabil degerminat. Materia primă folosită la obţinerea produsului trebuie să corespundă documentelor tehnice normative de produs SR 5447 „Porumb boabe pentru consum alimentar“ (categoria I) şi normelor sanitare în vigoare. Produsul „Mălai“ se fabrică conform instrucţiunilor tehnologice şi normelor interne aprobate cu respectarea normelor sanitare în vigoare. 4.2. Proprietăţi organoleptice
|
Caracteristici |
Condiţii de admisibilitate a mălaiului |
|
Culoare |
galben-portocalie specifică porumbului din care provine, cu particule alb-gălbui |
|
Miros |
caracteristic, fără miros străin |
|
Gust |
plăcut, specific, fără gust amar, fără scrâşnet în mestecare |
|
Infestare |
lipsă |
4.3. Proprietăţi fizico-chimice
|
Caracteristici |
Condiţii de admisibilitate a mălaiului Extra |
|
Umiditate, %, maximum |
16,5 |
|
Fineţe - rest pe sita nr. 22 (ţesături din sârmă de oţel 1.000 microni, STAS 8285-77), %, maximum |
2 |
|
- trece prin sita nr. 55 (din bronz fosforos 372 microni, STAS 8285-77), %, maximum |
10 |
|
Impurităţi metalice: - sub formă de pulbere, mg/kg, maximum - sub formă de aşchii |
3 lipsă |
5. Orez 5.1. Caracteristici generale de calitate pentru orez Cerinţe legate de caracteristici de calitate şi caracteristici fizico-chimice (SR 1226/2007) 5.2. Caracteristici organoleptice
|
Caracteristici organoleptice |
Descriere |
|
Pentru calitatea I |
Pentru calitatea a II-a |
|
Aspect |
boabe complet decorticate |
|
Culoare |
albă |
albă până la alb-gălbuie |
|
Miros |
caracteristic, fără miros străin (de mucegai, de rozătoare etc.) |
|
Gust |
plăcut, specific |
5.3. Proprietăţi fizice şi chimice
|
Caracteristici fizico-chimice |
Valori maxime admise - % - |
|
Pentru calitatea I |
Pentru calitatea a II-a |
|
Corpuri străine anorganice |
0,1 |
0,5 |
|
Corpuri străine organice |
0,1 |
0,5 |
|
Boabe galbene |
lipsă |
5 |
|
Boabe cu dungi roşcate |
3 |
12 |
|
Boabe gipsate |
lipsă |
10 |
|
Spărturi |
10 |
20 |
|
Umiditate |
15 |
15 |
|
Boabe nedezvoltate (de culoare verde) |
lipsă |
5 |
|
Spărturi mici |
1 |
5 |
|
ANONIM a comentat
Decizia 220 2018
Buongiorno
E-mail: giovannidinatale1954@gmail.com
Offerte individuali in denaro da 2.000 a 5.200.000, con un tasso di interesse è rimborsabile del 3% in un periodo compreso tra
2 e 30 anni.
Condizioni ragionevoli se la mia offerta ti interessa contattami di più
rapidamente per discutere le modalità e
documenti da fornire. giovannidinatale1954@gmail.com
|
ANONIM a comentat
Decizia 220 2018
Buongiorno
E-mail: giovannidinatale1954@gmail.com
Offerte individuali in denaro da 2.000 a 5.200.000, con un tasso di interesse è rimborsabile del 3% in un periodo compreso tra
2 e 30 anni.
Condizioni ragionevoli se la mia offerta ti interessa contattami di più
rapidamente per discutere le modalità e
documenti da fornire. giovannidinatale1954@gmail.com
|
ANONIM a comentat
Decretul 358 1948
What type of loan do you need?
Personal loan
Car loan
Refinancing
Mortgage
Business capital (start or expand your business)
Have you lost hope and think that there is no way out, but your financial problems are still not gone?
Do not hesitate to contact us for possible business cooperation. Contact us (WhatsApp) number +918131851434 contact email id : sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti
|
ANONIM a comentat
Decretul 139 2005
HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS
Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at:
WhatsApp +1(520)200-2320)
(support@thehackangels.com).
(www.thehackangels.com)
If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
|
ANONIM a comentat
Decretul 139 2005
HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS
Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at:
WhatsApp +1(520)200-2320)
(support@thehackangels.com).
(www.thehackangels.com)
If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
|
ANONIM a comentat
Decretul 139 2005
HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS
Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at:
WhatsApp +1(520)200-2320)
(support@thehackangels.com).
(www.thehackangels.com)
If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
|
ANONIM a comentat
Raport 1937 2021
Obțineți creditul în 24 de ore
În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
|
ANONIM a comentat
Raport 1937 2021
Obțineți creditul în 24 de ore
În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
|
ANONIM a comentat
Raport 1937 2021
Obțineți creditul în 24 de ore
În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
|
ANONIM a comentat
Raport 1937 2021
Obțineți creditul în 24 de ore
În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
|
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 235/2011
|