Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 171 din 15 februarie 2005

pentru aprobarea Reglementarii tehnice "Normativ privind proiectarea infrastructurilor de beton si beton armat pentru poduri", indicativ NP 115-04*)

ACT EMIS DE: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 374 bis  din  4 mai 2005


SmartCity3


    *) Ordinul nr. 171/2005 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 din 4 mai 2005 si este reprodus si in acest numar bis.

    In conformitate cu art. 38 alin. 2 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile ulterioare,
    in temeiul art. 2 pct. 45 si al art. 5 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, cu modificarile si completarile ulterioare,
    avand in vedere Procesul-verbal de avizare nr. 55 din 25 octombrie 2004 al Comitetului tehnic de specialitate - CTS 6 si Procesul-verbal de avizare al Comitetului tehnic de coordonare generala nr. 61/16 noiembrie 2004,

    ministrul transporturilor, constructiilor si turismului emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Reglementarea tehnica "Normativ privind proiectarea infrastructurilor de beton si beton armat pentru poduri", indicativ NP 115-04, elaborata de Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii.
    Art. 3
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice dispozitie contrara.

           Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului,
                              Gheorghe Dobre

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

                                  NORMATIV
privind proiectarea infrastructurilor de beton si beton armat pentru poduri, indicativ NP 115-04

    1. GENERALITATI

    1.1. Prezentul normativ se refera la proiectarea infrastructurilor din beton si beton armat pentru poduri si podete de cale ferata normala si ingusta, de sosea si combinate. Prevederile prezentului normativ sunt valabile si in cazul viaductelor sau pasajelor denivelate.
    1.2. Terminologia si simbolurile utilizate in normativ sunt in concordanta cu recomandarile Societatii Internationale de Mecanica Pamanturilor si Inginerie Geotehnica (I.S.S.M.G.E.) si corespund celor utilizate in prenormele europene legate de proiectarea geotehnica.
    1.3. Infrastructura unei constructii in general este alcatuita dintr-o substructura si fundatii. In cazul infrastructurilor de poduri, substructura este elevatia pilei sau culeei. Aceasta este alcatuita la randul ei dintr-o parte intermediara in contact cu fundatia la nivelul rostului elevatie-fundatie si respectiv o parte superioara care face legatura cu suprastructura si cu terasamentul in cazul culeelor. Elevatia are rolul de a prelua incarcarile de la suprastructura si de a le transmite fundatiilor. Proiectarea elevatiei ca substructura trebuie sa asigure conlucrarea cu fundatia. Fundatiile au rolul de a prelua, transmite si repartiza terenului de fundare incarcarile transmise de la suprastructuri prin intermediul elevatiei infrastructurii. Terenul de fundare constituie suportul constructiei si respectiv volumul de roca sau pamant care sufera deformatii induse de incarcarile transmise si repartizate de catre fundatii.
    1.4. Fundatiile infrastructurilor podurilor pot fi directe sau indirecte in functie de modul de transmitere a incarcarilor de la structura catre terenul de fundare.
    1.5. Fundatiile infrastructurilor podurilor vor fi proiectate conform prezentului normativ luand in considerare reglementarile tehnice conexe si documentele tehnice normative de referinta prezentate in anexele I si II.

    2. MATERIALE UTILIZATE PENTRU INFRASTRUCTURILE DE PODURI

    2.1. Caracteristicile betoanelor utilizate la realizarea infrastructurilor de poduri se stabilesc de catre proiectant in functie de conditiile de mediu si influenta lor asupra durabilitatii betonului conform NE 012-99.
    2.2. In cazul terenurilor de fundare fara ape agresive clasele uzuale pentru beton sunt: C16/20 in cazul fundatiilor directe si C20/25 pentru fundatiile indirecte si elevatii. In conditii de agresivitate caracteristicile betoanelor se stabilesc conform prescriptiilor tehnice in vigoare.
    2.3. Tipul de ciment ce se utilizeaza la prepararea betonului pentru infrastructurile de poduri se stabileste in functie de conditiile de mediu in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice in vigoare.
    2.4. Armatura necesara pentru realizarea infrastructurilor podurilor va fi de tipul otelurilor OB37, PC52 respectiv plaselor sudate din STNB. Otelul beton trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice prevazute in prescriptiile tehnice in vigoare.
    2.5. Reglementarile tehnice conexe si documentele tehnice normative de referinta recomandate pentru calitatea materialelor utilizate la realizarea infrastructurilor de poduri (ciment, agregate, apa aditivi, otel etc.) sunt prezentate in anexele I - III.

    3. ACTIUNI

    3.1. Proiectarea infrastructurii este conditionata de dimensionarea completa a suprastructurii.
    3.2. Solicitarile transmise infrastructurilor podurilor se determina in gruparile fundamentale si speciale de incarcari; se vor considera gruparile de incarcari utilizate la proiectarea suprastructurii si incarcarile determinate de actiuni aplicate direct infrastructurii (impingerea pamantului, presiunea apei etc). Se vor respecta reglementarile in vigoare.
    Documentul tehnic normativ de referinta pentru determinarea actiunilor date de temperatura exterioara este STAS 10101/23-75, iar in cazul actiunilor seismice se va tine seama de prevederile prescriptiilor tehnice in vigoare.
    Pentru calculul impingerii active si rezistentei pasive a pamantului asupra infrastructurilor de poduri se recomanda utilizarea teoriei lui Coulomb in conditii statice respectiv metoda Mononobe-Okabe in conditii dinamice.
    3.3. Pentru proiectarea si verificarea infrastructurilor de poduri in gruparile de calcul considerate toate actiunile se reduc in centrul de greutate al rostului elevatie-fundatie si respectiv al talpii fundatiei. Astfel se obtin valorile eforturilor sectionale (N, M, T - forta axiala, moment incovoietor si forta taietoare) necesare verificarilor ulterioare.

    4. CERCETAREA SI CALCULUL TERENULUI DE FUNDARE

    4.1. CERCETAREA TERENULUI DE FUNDARE
    4.1.1. Studiile geotehnice necesare proiectarii si realizarii infrastructurilor de poduri vor fi realizate conform normelor in vigoare.
    4.1.2. Incadrarea preliminara a unei infrastructuri de poduri intr-o categorie geotehnica se va face inainte de cercetarea geotehnica a terenului. Infrastructurile de poduri se incadreaza in categoriile geotehnice 2 si 3 definite astfel:
    - Categoria geotehnica 2 corespunde tipurilor conventionale de lucrari si fundatii, fara riscuri majore sau conditii de teren si de solicitare neobisnuite sau exceptional de dificile. Lucrarile ingineresti care se incadreaza in aceasta categorie geotehnica necesita investigarea geotehnica a terenului, dar pot fi utilizate metode de rutina pentru incercarile de laborator si de teren respectiv pentru proiectarea si executia lucrarilor.
    - Categoria geotehnica 3 include infrastructurile de dimensiuni mari sau iesite din comun, care implica riscuri majore privind conditiile de teren si/sau de incarcari exceptional de mari.
    4.1.3. Cercetarea terenului de fundare pentru infrastructurile de poduri trebuie efectuata in functie de incadrarea in categoriile geotehnice mentionate.
    4.1.4. Categoria geotehnica 2 presupune studii de arhiva si realizarea de investigatii geotehnice specifice. Ca un minim, cercetarea terenului de fundare va consta din:
    - recunoasterea amplasamentului, cu indicarea pozitiei constructiilor si utilitatilor invecinate;
    - recunoastere topografiei si geomorfologiei regiunii amplasamentului;
    - cercetarea hartilor si memoriilor geologice aferente zonei;
    - consultarea investigatiilor geotehnice anterioare pe amplasament si a datelor privind experienta de construire pe amplasament sau in zona;
    - stabilirea conditiilor hidrologice si hidrogeologice pe amplasament;
    - definirea gradului seismic al amplasamentului.
    4.1.5. Categoria geotehnica 3 presupune investigatii suplimentare fata de cele impuse la categoria geotehnica 2, ca de exemplu incercari geotehnice complexe pentru determinarea unor parametri caracteristici utilizati intr-un calcul de interactiune teren structura prin metode numerice.
    4.1.6. Numarul punctelor de investigatie geotehnica trebuie sa fie ales astfel incat sa se poata determina proprietatile terenului si variabilitatea acestora in lungul podului. Distanta intre aceste puncte este cuprinsa, in general, intre 10 m si 50 m in lungul podului, iar adancimea de cercetare va fi corelata cu adancimea de fundare. In plus, daca sistemul de preluare a impingerii pamantului al elevatiei infrastructurii consta din ancoraje, investigatiile geotehnice trebuie sa se extinda pe distanta si la adancimea necesara pentru a se obtine proprietatile straturilor in care se vor fixa aceste ancoraje.
    4.1.7. Se va da o atentie deosebita urmatoarelor aspecte care sunt importante la realizarea infrastructurilor:
    - prezenta unor pamanturi granulare cu permeabilitati ridicate si cu pericol de antrenare hidrodinamica sau a unor cavitati (naturale sau artificiale) care pot produce tasari suplimentare;
    - prezenta unor blocuri sau altor obstacole care pot provoca dificultati la excavare (cu estimarea marimii si distributiei acestora);
    - prezenta unor roci sau altor materiale tari care pot provoca dificultati pe parcursul excavarii si impune utilizarea unor echipamente speciale;
    - agresivitatea chimica a apei subterane, pamanturilor sau rocilor.
    In cazul fundatiilor asezate sau incastrate intr-o roca de baza, se va determina nivelul la care se intalneste roca pe directie longitudinala si transversala podului; trebuie de asemenea determinate caracteristicile rocii, inclusiv gradul de alterare si de fisurare, prezenta unor straturi de argila foarte moale sau turba care pot conduce la frecari negative si tasari suplimentare.
    O etapa importanta este obtinerea de informatii privind regimul apei subterane, ca de exemplu:
    - nivelul apei in foraje si piezometre precum si fluctuatiile acestuia in particular in timpul iernii si a primaverii;
    - hidrogeologia amplasamentului, incluzand miscarile apei subterane si variatiile de presiuni in apa;
    - nivelurile extreme ale apei libere, care pot influenta presiunea apei subterane;
    - prezenta straturilor de apa sub presiune sau arteziene.
    4.1.8. In cazul in care sunt suspectate contaminari chimice ale terenului si ale apei subterane, trebuie realizata o investigare pentru determinarea compusilor chimici si a modului in care ar putea afecta fundatia infrastructurii podului.
    4.1.9. Pentru determinarea valorilor parametrilor geotehnici vor fi realizate incercari de laborator pe probe tulburate sau netulburate, incercari de teren sau determinari pe baze empirice, inclusiv studii de arhiva. Atunci cand este necesara stabilirea starii initiale de eforturi din teren, coeficientul de impingere in stare de repaus, K0, poate fi determinat prin incercari de laborator, de teren sau pe baza unor relatii empirice.

    4.2. CALCULUL TERENULUI DE FUNDARE
    4.2.1. Calculul terenului de fundare la starea limita de deformatii consta in verificarea relatiilor:
                _____
    Delta s </= Delta s                                           (4.1)

    in cazul unei verificari la starea limita ultima (SLDU) si

                _____
    Delta t </= Delta t                                           (4.2)

    in cazul unei verificari la starea limita a exploatarii normale (SLDEN) in care:

    Delta s - deplasari sau deformatii posibile ale infrastructurii, datorate deplasarilor si deformarilor terenului de fundare, calculate cu incarcari din grupari fundamentale pentru starea limita ultima;
    _____
    Delta s - deplasari sau deformari de referinta admise pentru structura;
    Delta t - deplasari sau deformatii posibile ale infrastructurii datorate deplasarilor si deformarilor terenului de fundare, calculate cu incarcari din grupari fundamentale pentru starea limita a exploatarii normale;
    _____
    Delta t - deplasari sau deformari admisibile din punct de vedere tehnologic.
    4.2.2. Calculul la starea limita de capacitate portanta se efectueaza pentru:
    - infrastructuri fundate direct pe pamanturi compresibile;
    - infrastructuri fundate direct pe pamanturi coezive foarte umede si saturate, supuse unei solicitari aplicate rapid;
    - infrastructuri fundate direct pe terenuri alcatuite din roci stancoase;
    - infrastructuri fundate direct si supuse unor incarcari orizontale permanente importante (H > 0,1 V);
    - infrastructuri cu fundatii indirecte.
    4.2.3. Pentru calculul la starea limita de capacitate portanta se iau in considerare incarcari din grupari speciale. Prin calculul terenului la starea limita de capacitate portanta trebuie sa se asigure respectarea conditiei:

    Q </= m * R                                                   (4.3)

    in care:
    Q - incarcarea de calcul pentru terenul de fundare, provenita din gruparea de actiuni cea mai defavorabila;
    R - capacitatea portanta de calcul a terenului de fundare;
    m - coeficient al conditiilor de lucru.
    Dupa tipul lucrarii, capacitatea portanta de calcul a terenului de fundare poate fi:
    - presiune critica (p_cr) in cazul infrastructurilor fundate direct;
    - presiune laterala ultima (p_u), in cazul fundatiilor incastrate in teren, supuse la solicitari transversale;
    - incarcare critica (axiala sau transversala) in pilotii (baretele) infrastructurilor fundate indirect;
    - forta de frecare pe talpa fundatiei;
    - moment de stabilitate corespunzator fundatiilor infrastructurilor de poduri.
    4.2.4. Calculul terenului de fundare pe baza presiunilor conventionale se poate face pentru constructii obisnuite din clasele de importanta III, IV, V. Presiunile conventionale reprezinta presiuni acceptabile pe suprafata de contact dintre fundatie si teren, stabilite empiric.
    4.2.5. Calculul terenului de fundare in cazul fundarii directe se efectueaza diferentiat in functie de:
    - clasa de importanta a constructiei;
    - sistemul static si alcatuirea constructiva a structurii;
    - natura terenului de fundare;
    - cerintele functionale in exploatare;
    - faza de proiectare.
    4.2.6. Stabilirea preliminara a dimensiunilor in plan ale fundatiei se face prin predimensionare pe baza presiunii conventionale tinand seama de conditiile tehnologice si amplasament.
    4.2.7. Calculul definitiv al terenului de fundare se poate face:
    - la starea limita de deformatii;
    - la starea limita de capacitate portanta;
    - pe baza presiunilor conventionale.
    4.2.8. Calculul pe baza presiunilor conventionale se efectueaza in cazul indeplinirii simultane a urmatoarelor conditii:
    - infrastructuri obisnuite, insensibile la tasari, fara restrictii de deformatii in exploatare si
    - terenuri de fundare bune (conform tabel 4.1).

    Tabel 4.1.

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |                              Tipul de teren                             |
|crt.|                                                                         |
|____|_________________________________________________________________________|
|  1 | Blocuri, bolovanisuri sau pietrisuri continand mai putin de 40% nisip   |
|    | si mai putin de 30% argila. In conditiile unei stratificatii practic    |
|    | uniforme si orizontale (avand inclinarea mai mica de 10%)               |
|____|_________________________________________________________________________|
|  2 | Pamanturi nisipoase, inclusiv nisipuri prafoase, indesate sau de        |
|    | indesare medie, in conditiile unei stratificatii practic uniforme si    |
|    | orizontale                                                              |
|____|_________________________________________________________________________|
|  3 | Pamanturi coezive cu plasticitate redusa (I_p < 10%): nisipuri          |
|    | argiloase, prafuri nisipoase si prafuri, avand e </= 0,7 si I_c >/= 0,75|
|    | in conditiile unei stratificatii practic uniforme si orizontale         |
|____|_________________________________________________________________________|
|  4 | Pamanturi coezive cu plasticitate medie (10% < I_p < 20%): nisipuri     |
|    | argiloase, prafuri nisipoase-argiloase, avand e </= 1 si I_c >/= 0,75   |
|    | in conditiile unei stratificatii practic uniforme si orizontale         |
|____|_________________________________________________________________________|
|  5 | Pamanturi coezive cu plasticitate mare (I_p > 20%): argile nisipoase,   |
|    | argile prafoase si argile, avand e </= 1,1 si I_c >/= 0,75 in conditiile|
|    | unei stratificatii practic uniforme si orizontale                       |
|____|_________________________________________________________________________|
|  6 | Roci stancoase si semistancoase in conditiile unei stratificatii practic|
|    | uniforme si orizontale                                                  |
|____|_________________________________________________________________________|
|  7 | Orice combinatie intre stratificatiile precizate la nr. crt. 1 - 6      |
|____|_________________________________________________________________________|
|  8 | Umpluturi compactate realizate conform unor documentatii de executie    |
|    | (caiete de sarcini), controlate calitativ de unitati autorizate         |
|____|_________________________________________________________________________|

    4.2.9. Calculul pe baza presiunilor conventionale consta in a compara valorile presiunilor efective pe talpa fundatiei cu valori de referinta ale presiunilor. Conditiile ce trebuie respectate sunt urmatoarele:
    - in cazul incarcarilor centrice:
        in gruparea fundamentala: p_ef </= p_conv;
        in gruparea speciala: p'_ef </= 1,2 p_conv.
    - in cazul incarcarilor excentrice, cu excentricitate dupa o singura directie:
        in gruparea fundamentala: p'_efmax </= 1,2 p_conv;
        in gruparea speciala: p'_efmax </= 1,4 p_conv.
    - in cazul incarcarilor excentrice, cu excentricitate dupa doua directii:
        in gruparea fundamentala: p_efmax </= 1,4 p_conv;
        in gruparea speciala: p'_efmax </= 1,6 p_conv.

    in care:
    - p_ef, p'_ef - presiunea efectiva medie verticala pe talpa fundatiei provenita din incarcarile de calcul din gruparea fundamentala, respectiv din gruparea speciala;
    - p_efmax, p'_efmax - presiunea efectiva maxima pe talpa fundatiei provenita din incarcarile de calcul din gruparea fundamentala, respectiv din gruparea speciala;
    - p_conv - presiunea conventionala de calcul.
    4.2.10. Dimensiunile in plan ale fundatiilor se stabilesc astfel ca rezultanta incarcarilor provenite din actiuni pentru grupari fundamentale sa fie aplicata in cadrul samburelui central.
    Pentru situatiile in care, in gruparea fundamentala, intervin solicitari orizontale importante, nepermanente, se admite ca rezultanta incarcarilor sa se aplice in afara samburelui central cu conditia ca sectiunea activa a talpii fundatiei sa nu fie mai mica de 80% din aria totala a acesteia.
    4.2.11. Presiunea conventionala de calcul se stabileste dupa cum urmeaza:
    - presiunile conventionale p_conv se determina luand in considerare valorile
        _
de baza p_conv din tabelele 4.2, 4.3, 4.4 si 4.5 care se corecteaza conform relatiei 4.4;
    - pentru pamanturile sensibile la umezire stabilirea valorilor presiunii conventionale se face pe baza prescriptiilor in vigoare.

    Tabel 4.2
 ______________________________________________________________________________
| Denumirea terenului de fundare                                 | _           |
|                                                                | p_conv      |
|                                                                | kPa         |
|________________________________________________________________|_____________|
| Roci stancoase                                                 | 1000 - 6000 |
|________________________________________________________________|_____________|
| Roci         | Mame, marne argiloase si argile compacte        |  350 - 1100 |
| semistancoase|_________________________________________________|_____________|
|              | Sisturi argiloase, argile sistoase si nisipuri  |  600 - 850  |
|              | cimentate                                       |             |
|______________|_________________________________________________|_____________|
                                                _
    Observatie: in intervalul indicat, valorile p_conv se aleg tinand seama de compactitatea si starea de degradare a rocii stancoase sau semistancoase. Ele nu variaza cu adancimea de fundare si dimensiunile in plan ale fundatiilor.

    Tabel 4.3
 ______________________________________________________________________________
| Denumirea terenului de fundare                       | Indesate*a)| Indesare |
|                                                      |            | medie*b) |
|                                                      |____________|__________|
|                                                      | _                     |
|                                                      | p_conv kPa            |
|______________________________________________________|_______________________|
| Pamanturi| Blocuri si bolovanisuri cu |              |                       |
| necoezive| interspatiile umplute cu   |              |                       |
|          | nisip si pietris           |              |                   750 |
|          |____________________________|______________|_______________________|
|          | Blocuri cu interspatiile   |              |                       |
|          | umplute cu pamanturi       |              |                       |
|          | argiloase                  |              |          350 - 600*b) |
|          |____________________________|______________|_______________________|
|          | Pietrisuri curate (din     |              |                       |
|          | fragmente de roci          |              |                       |
|          | cristaline)                |              |                   600 |
|          |____________________________|______________|_______________________|
|          | Pietrisuri cu nisip        |              |                   550 |
|          |____________________________|______________|_______________________|
|          | Pietrisuri din fragmente de|              |                       |
|          | roci sedimentare           |              |                   350 |
|          |____________________________|______________|_______________________|
|          | Pietrisuri cu nisip argilos|              |          350 - 500*b) |
|          |____________________________|______________|_______________________|
|          | Nisip mare                 |              |         700 |     600 |
|          |____________________________|______________|_____________|_________|
|          | Nisip mijlociu             |              |         600 |     500 |
|          |____________________________|______________|_____________|_________|
|          | Nisip fin                  |uscat sau umed|         500 |     350 |
|          |                            |______________|_____________|_________|
|          |                            |foarte umed   |             |         |
|          |                            |sau saturat   |         350 |     250 |
|          |____________________________|______________|_____________|_________|
|          | Nisip fin prafos           |uscat         |         350 |     300 |
|          |                            |______________|_____________|_________|
|          |                            |umed          |         250 |     200 |
|          |                            |______________|_____________|_________|
|          |                            |foarte umed   |             |         |
|          |                            |sau saturat   |         200 |     150 |
|__________|____________________________|______________|_____________|_________|
    *a) In cazul in care datorita pamantului nu este posibila prelevarea de probe netulburate, stabilirea gradului de indesare se poate face pe baza penetrarii dinamice in foraj sau a penetrarii statice.
    *b) In intervalul indicat, valorile se aleg tinand seama de consistenta pamantului argilos aflat in interspatii interpoland intre valorile minime pentru I_c = 0.5 si maxime corespunzatoare lui I_c = 1.0.

    Tabel 4.4
 ______________________________________________________________________________
| Denumirea si caracterizarea        | Indicele porilor*b) | Consistenta*a),b) |
| terenului de fundare               | e                   |___________________|
|                                    |                     | I_c = 0.5| I_c = 1|
|                                    |                     |__________|________|
|                                    |                     | _                 |
|                                    |                     | p_conv (kPa)      |
|____________________________________|_____________________|___________________|
| Pamanturi| Cu plasticitate redusa  |                 0.5 |      300 |    350 |
| coezive  | (I_p </= 10%):          |_____________________|__________|________|
|          | nisip argilos, praf     |                     |          |        |
|          | nisipos, praf           |                 0.7 |      275 |    300 |
|          |_________________________|_____________________|__________|________|
|          | Cu plasticitatea        |                     |          |        |
|          | mijlocie                |                 0.5 |      300 |    350 |
|          | (10% < I_p </= 20%):    |_____________________|__________|________|
|          | nisip argilos, praf     |                     |          |        |
|          | nisipos argilos, praf   |                 0.7 |      275 |    300 |
|          | argilos, argila         |_____________________|__________|________|
|          | prafoasa, argila        |                     |          |        |
|          | prafoasa nisipoasa si   |                 1.0 |      200 |    250 |
|          | argila nisipoasa        |                     |          |        |
|          |_________________________|_____________________|__________|________|
|          | Cu plasticitate mare si |                 0.5 |      550 |    650 |
|          | foarte mare (I_p > 20%):|_____________________|__________|________|
|          | argila nisipoasa, argila|                 0.6 |      450 |    525 |
|          | prafoasa, argila, argila|_____________________|__________|________|
|          | grasa                   |                 0.8 |      300 |    350 |
|          |                         |_____________________|__________|________|
|          |                         |                 1.1 |      225 |    300 |
|__________|_________________________|_____________________|__________|________|
    *a) In cazul in care nu este posibila prelevarea de probe netulburate, aprecierea consistentei se poate face pe baza penetrarii dinamice in foraj sau a penetrarii statice.
    *b) La pamanturi coezive avand valori intermediare ale indicelui porilor e si indicelui de consistenta I_c se admite interpolarea liniara a valorii presiunii conventionale de calcul dupa I_c si e succesiv.

    Tabel 4.5
 ______________________________________________________________________________
| Denumirea terenului de fundare           | Pamanturi    | Nisipuri prafoase, |
|                                          | nisipoase si | pamanturi coezive, |
|                                          | zguri (cu    | cenusi etc., avand:|
|                                          | exceptia     |                    |
|                                          | nisipurilor  |                    |
|                                          | prafoase)    |                    |
|                                          | avand:       |                    |
|                                          |______________|____________________|
|                                          | S_r*b)                            |
|                                          |___________________________________|
|                                          | </= 0.5| >/= 0.8| </= 0.5| >/= 0.8|
|                                          |________|________|________|________|
|                                          | _                                 |
|                                          | p_conv (kPa)                      |
|__________________________________________|___________________________________|
| Umpluturi*a)| Umpluturi din pamanturi    |        |        |        |        |
|             | omogene, realizate si      |        |        |        |        |
|             | compactate in mod          |        |        |        |        |
|             | organizat (perne,          |        |        |        |        |
|             | ramblee)                   |    250 |    200 |    180 |    150 |
|             |____________________________|________|________|________|________|
|             | Depozite    | compactate   |        |        |        |        |
|             | omogene     | controlat    |    250 |    200 |    180 |    150 |
|             | rezultate in|______________|________|________|________|________|
|             | urma unor   | necompactate,|        |        |        |        |
|             | activitati  | dar avand o  |        |        |        |        |
|             | sistematice | vechime de   |        |        |        |        |
|             | de depunere | de depunere  |        |        |        |        |
|             | de pamanturi| de minimum 2 |        |        |        |        |
|             |             | ani          |    180 |    150 |    120 |    100 |
|_____________|_____________|______________|________|________|________|________|
    *a) Umpluturi cu continut de materii organice mai mic de 5% .
    *b) Pentru valori 0.5 < S_r < 0.8 valorile presiunii conventionale se determina prin interpolare liniara.

    Valorile de baza din tabelele 4.2, 4.3, 4.4, 4.5 corespund cu presiunile conventionale pentru fundatii avand latimea talpii B = 1,0 si adancimea de fundare fata de nivelul terenului sistematizat D_f = 2.0 m.
    Pentru alte latimi ale talpii sau alte adancimi de fundare presiunea conventionala se calculeaza cu relatia:
             _
    p_conv = p_conv + C_B + C_D, (kPa)                            (4.4)

    in care:
    - p_conv este valoarea de baza a presiunii conventionale pe teren, conform tabelelor 4.2 - 4.5 in kPa;
    - C_B este corectia de latime, in kPa;
    - C_D este corectia de adancime, in kPa.
    Corectia de latime pentru B </= 5 m se determina cu relatia:
          _
    C_B = p_conv K1 (B - 1) (kPa)                                 (4.5)

    in care:
    K1 este un coeficient, care are valorile:
    - 0.10 pentru pamanturi necoezive (cu exceptia nisipurilor prafoase) si
    - 0.05 pentru nisipuri prafoase si pamanturi coezive.
    B este latimea fundatiei, exprimata in metri.
    Pentru B > 5 corectia de latime se calculeaza dupa cum urmeaza:
              _
    C_B = 0.4 p_conv  pentru pamanturi necoezive, cu exceptia nisipurilor
                      prafoase;
              _
    C_B = 0.2 p_conv  pentru nisipuri prafoase si pamanturi coezive.

    Corectia de adancime se determina cu relatiile:

    - pentru D_f < 2 m
          _
    C_D = p_conv (D_f - 2)/4 (kPa)                               (4.6)

    - pentru D_f > 2 m
             ____
    C_D = K2 gama (D_f - 2) (kPa)                                (4.7)

    in care:
    - D_f - adancimea de fundare, in metri;
    - K2 - coeficient conform tabelului 4.6;
      ____
    - gama - greutatea volumica de calcul a straturilor situate deasupra nivelului talpii fundatiei (calculata ca medie ponderata cu grosimea straturilor), in kN/mc.

    Tabel 4.6
 _____________________________________________
| Denumirea pamanturilor                |  K2 |
|_______________________________________|_____|
| Pamanturi necoezive, cu exceptia      |     |
| nisipurilor prafoase                  | 2,5 |
|_______________________________________|_____|
| Nisipuri prafoase si pamanturi coezive|     |
| cu plasticitate redusa si mijlocie    | 2,0 |
|_______________________________________|_____|
| Pamanturi coezive cu plasticitate mare|     |
| si foarte mare                        | 1,5 |
|_______________________________________|_____|

    5. PRESCRIPTII GENERALE DE PROIECTARE PENTRU ELEVATIILE SI FUNDATIILE INFRASTRUCTURILOR DE PODURI

    5.1. Solutia de fundare va fi stabilita pe baza studiilor geotehnice care trebuie sa indice: sistemul de fundare, stratul in care se fundeaza, adancimea de fundare, presiunea conventionala de baza pe teren, inclusiv sporurile de adancime si latime.
    5.1.1. Adancimea de fundare a infrastructurilor va fi stabilita conform prescriptiilor in vigoare luandu-se in considerare si urmatoarele:
    - conditiile geologice si hidrologice;
    - variatiile de umiditate;
    - adancimea de inghet;
    - adancimea stratului de fundare nealterat in care trebuie sa fie incastrata fundatia;
    - adancimea de afuiere, daca nu se iau masuri de protejare (radiere, saltele de fascine, saltele de gabioane, gabioane etc.);
    - adancirea albiei, datorita lucrarilor de regularizare si de imbunatatiri funciare;
    - influenta reciproca a fundatiilor existente si noi.
    5.1.2. Pentru infrastructurile fundate in terenuri care se altereaza in contact cu apa, trebuie sa se indice, prin proiect, ca betonarea fundatiei sa fie executata imediat dupa inlaturarea stratului alterat.
    5.1.3. La infrastructurile fundate in terenuri ce se dizolva in contact cu apa (sare sau roci similare) adancimea de fundare va fi stabilita in functie de procesul de dizolvare in timp, luandu-se masuri pentru evitarea patrunderii apei curgatoare in adancime, precum si pentru protectia fundatiei contra coroziunii.
    5.1.4. La terenurile stancoase dure (granit, bazalt, andezit etc.), adancimea minima de incastrare in stratul nealterat va fi de cel putin 50 cm. La terenurile stancoase alterabile, la stabilirea adancimii de incastrare se va tine seama de posibilitatea sporirii in timp a grosimii stratului alterabil si de posibilitatea de a fi erodat.
    5.1.5. Fundatiile directe ale infrastructurilor vor fi coborate cu cel putin 50 cm sub adancimea de inghet. Pentru podete tubulare (cu sectiunea dreptunghiulara, circulara, ovoidala etc.) adancimea de fundare va fi de cel putin 20 cm sub adancimea de inghet.
    5.1.6. In cazul unor fundatii noi, care se coboara sub nivelul unor fundatii invecinate vechi, se va efectua un studiu asupra comportarii terenului in timpul executiei fundatiei noi (in afara studiilor obligatorii privind comportarea terenului in timpul exploatarii celor doua constructii), pe baza carora in timpul executiei vor fi luate masuri corespunzatoare de evitare a degradarii infrastructurii existente. In cazul fundatiilor aflate in vecinatatea unor ramblee, vor fi luate de asemenea masuri care sa impiedice pierderea stabilitatii si eventualele tasari ale acestora.
    5.1.7. In terenuri afuiabile, unde nu se iau masuri pentru stabilizarea fundului albiei, se recomanda ca talpa fundatiei sa fie astfel incastrata in teren, incat nivelul acesteia sa se gaseasca mai jos decat nivelul afuierilor maxime posibile (generale si locale) cu valorile h' aratate in tabelul 5.1.

    Tabelul 5.1
 ______________________________________________
| Adancimea de fundare| Adancimea de fundare   |
| sub cota fundului   | sub nivelul afuierilor |
| albiei h, in metri  | maxime posibile h', in |
|                     | metri                  |
|_____________________|________________________|
| h </= 10            |                  2.50  |
|_____________________|________________________|
| h > 10              |                  5.00  |
|_____________________|________________________|

    5.1.8. Daca talpa fundatiei se aseaza la cel putin 5 m sub nivelul maxim de afuiere, se recomanda ca fundatia sa fie calculata luandu-se in considerare incastrarea in teren.
    5.1.9. In cazul terenurilor de fundare sensibile la umezire, respectiv cu umflari si contractii mari, fundatiile infrastructurilor de poduri se vor realiza tinand seama si de prevederile prescriptiilor in vigoare.

    5.2. Fundatiile directe de suprafata vor fi proiectate conform prescriptiilor in vigoare. Fundatiile directe de adancime se vor proiecta tinand seama de incastrarea in terenul inconjurator (a se vedea anexa III) respectiv de reglementarile tehnice conexe respectiv de documentele tehnice normative de referinta. Fundatiile indirecte, pe piloti, vor fi proiectate conform prescriptiilor tehnice in vigoare. In cazul fundatiilor pe barete se vor respecta reglementarile si documentele tehnice normative de referinta din anexa I si II).

    5.3. Infrastructurile podurilor de sosea si cale ferata se calculeaza la stari limita.
    5.3.1. Calculele la stari limita vor fi efectuate pentru cele trei grupari de actiuni, in urmatoarea ordine:
    - gruparea I, fundamentala;
    - gruparea a II-a, fundamentala suplimentata;
    - gruparea a III-a, speciala.
    5.3.2. Valorile normate ale actiunilor, clasificarea si gruparea actiunilor precum si coeficientii de calcul corespunzatori sunt conform prescriptiilor in vigoare.
    Infrastructurile vor fi calculate la urmatoarele stari limita:
    - stari limita ultime:
        - starea limita de rezistenta;
        - starea limita de stabilitate a pozitiei (rasturnare, alunecare);
    - stari limita ale exploatarii normale:
        - starea limita de fisurare;
        - starea limita de deformatie (tasare, rotire).
    5.3.3. Infrastructurile nu se verifica la starea limita de oboseala. Calculele la stari limita se efectueaza fara a lua in considerare coeficientul dinamic, cu exceptia cuzinetilor, pentru care coeficientul dinamic se va lua conform prescriptiilor in vigoare.
    5.3.4. Calculele la diferitele stari limita vor fi efectuate la solicitarile cele mai defavorabile ce apar in diferitele etape (executie, exploatare etc.), conform conditiilor de compatibilitate reciproca si de simultaneitate prevazute in prescriptiile in vigoare. Calculul la actiunea seismica (in gruparea a III-a) se va face in conformitate cu normele in vigoare.
    5.3.5. Elementele constitutive ale elevatiilor si fundatiilor din beton sau beton armat ca si calculul cuzinetilor la compresiune locala se calculeaza la starea limita de rezistenta, conform prescriptiilor in vigoare.
    5.3.6. Starea limita de stabilitate la rasturnare, in rosturile elementelor de beton simplu, respectiv la talpa fundatiei, este asigurata daca punctul de aplicare al rezultantei incarcarilor in rostul respectiv avand excentricitatea de calcul e_oc se gaseste pe suprafata limitata de curbele definite de relatiile (5.1) sau (5.2), in care m, coeficientul conditiilor de lucru, va fi introdus cu valorile din tabelul 5.2:
    - pentru rosturi dreptunghiulare (Figura 5.1)

     / e_x \ 2    / e_y \ 2
    (-------)  + (-------)  </= m        (5.1)
     \ a_x /      \ a_z /

    Figura 5.1 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 bis din 4.05.2005, la pagina 13.

    - pentru rosturi circulare (Figura 5.2)

     e
    --- </= m                            (5.2)
     r

    Figura 5.2 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 bis din 4.05.2005, la pagina 13.

    - pentru rosturi in forma de paralelogram, relatia (5.1), transformand paralelogramul (Figura 5.3 a) in dreptunghi echivalent (Figura 5.3 b), cu relatiile:
            _________________________________
    a_x = \/ a_x1^2 + a_x1 * a_y1 * cos(teta)                      (5.3)

            _________________________________
    a_y = \/ a_y1^2 + a_x1 * a_y1 * cos(teta)                      (5.4)


                    /  a_x \
    e_ocx = e_ocx1 (--------)                                      (5.5)
                    \ a_x1 /

                    /  a_y \
    e_ocy = e_ocy1 (--------)                                      (5.6)
                    \ a_y1 /

    Figura 5.3 a. se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 bis din 4.05.2005, la pagina 14.

    Figura 5.3 b. se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 bis din 4.05.2005, la pagina 14.

    Tabelul 5.2
 ______________________________________________________________________________
|    Forma rosturilor     | m                                                  |
|                         |____________________________________________________|
|                         |La rosturi intermediare si   |La talpile fundatiilor|
|                         |la talpile fundatiilor       |asezate pe terenuri   |
|                         |asezate in terenuri stancoase|nestancoase           |
|_________________________|_____________________________|______________________|
|Rosturi dreptunghiulare  |                    0,16     |              0,12    |
|_________________________|_____________________________|______________________|
|Rosturi circulare        |                    0,72     |              0,62    |
|_________________________|_____________________________|______________________|
|Rosturi in forma de      |                    0,14     |              0,10    |
|paralelogram transformate|                             |                      |
|in dreptunghi echivalent |                             |                      |
|_________________________|_____________________________|______________________|

    Pentru rosturi cu alte forme (triunghi, trapez, poligon, elipsa etc.) stabilitatea la rasturnare se poate considera ca este asigurata daca punctul de aplicatie al rezultantei incarcarilor se gaseste pe suprafata asemenea cu suprafata samburelui central (Figura 5.4) ale carei laturi se obtin multiplicand distanta de la centrul de greutate al sectiunii rostului pana la limita samburelui central, cu coeficientii:
    - 2,4 la rosturile intermediare ale infrastructurilor si la talpile fundatiilor asezate pe stanca;
    - 2,1 la talpile fundatiilor asezate pe terenuri nestancoase.

    Figura 5.4 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 bis din 4.05.2005, la pagina 15.

    5.3.7. Starea limita de stabilitate la alunecare in rosturile elementelor de zidarie sau de beton simplu si la talpa fundatiei va fi verificata cu relatia:
      _
     >_ H_i
    __________ </= 0,8                                             (5.7)
      _
     >_ N_i * f

    in care:
    - H_i sunt componentele orizontale ale solicitarilor care actioneaza pana la nivelul sectiunii considerate;
    - N_i sunt componentele verticale ale solicitarilor care actioneaza pana la nivelul sectiunii considerate;
    - f este coeficientul de frecare pe teren, ale carui valori se gasesc in tabelul 5.3.

    Tabel 5.3
 ________________________________________________________
| Natura terenului              | Valorile coeficientului|
|                               | de frecare, f, pe      |
|                               | terenul de fundare     |
|_______________________________|________________________|
| Argile, terenuri stancoase si |                        |
| suprafete saponificabile      |                        |
| (calcar argilos, sisturi etc.)|                        |
|     in stare umeda            |                   0,25 |
|     in stare uscata           |                   0,30 |
|_______________________________|________________________|
| Argile nisipoase si nisipuri  |                        |
| argiloase                     |                   0,30 |
|_______________________________|________________________|
| Nisipuri                      |                   0,40 |
|_______________________________|________________________|
| Pietrisuri si bolovanisuri    |                   0,50 |
|_______________________________|________________________|
| Stanca (cu suprafata          |                        |
| nesaponificabila) si la       |                        |
| rosturi intermediare          |                   0,60 |
|_______________________________|________________________|

    Stabilirea valorii coeficientului de frecare, f, se va face tinand seama de caracteristicile si starea fizica a terenului de fundare precizate in studiul geotehnic.

    5.3.8. La starea limita de fisurare, calculele vor fi efectuate conform prescriptiilor in vigoare. La elementele de beton simplu conditiile de fisurare sunt indeplinite prin limitarea excentricitatii rezultantei, iar la elementele din beton armat prin limitarea deschiderii fisurilor.
    In zona variabila a nivelului apelor si sub nivelul apelor, la elementele din beton armat fisurile nu trebuie sa depaseasca deschiderea de 0,1 mm.
    In cazul elementelor cu sectiuni dreptunghiulare din beton simplu solicitate la compresiune cu excentricitate pe o singura directie, excentricitatea trebuie sa satisfaca relatia:

    e_0 </= c x_0                                                  (5.8)

    in care:
    e_0 este excentricitatea rezultantei incarcarilor din exploatare normala;
    c este un coeficient avand valorile:
    - 0,50 pentru actiunile din gruparea I;
    - 0,60 pentru actiunile din gruparea a II-a;
    - 0,67 pentru actiunile din gruparea a III-a.
    x_0 este distanta de la centrul de greutate al sectiunii la muchia cea mai comprimata.

    Daca valoarea excentricitatii rezulta mai mare decat valorile prevazute prin relatia (5.8), dar nu le depaseste cu mai mult de 10%, in zona intinsa se prevede o arie de armatura cu un coeficient de armare de 0.05% . Pentru depasiri mai mari de 10%, aria de armatura necesara se stabileste ca pentru elementele din beton armat.
    In cazul elementelor din beton simplu solicitate la compresiune cu excentricitate pe doua directii cu aria sectiunii A_b, sectiunea activa de suprafata A_bc trebuie sa indeplineasca conditia:

    A_bc >/= c_a A_b                                               (5.9)

    In care c_a este un coeficient avand valorile:
    - 0,75 pentru actiunile din gruparea I;
    - 0,60 pentru actiunile din gruparea a II-a;
    - 0,50 pentru actiunile din gruparea a III-a.

    5.3.9. La starea limita de deformatie vor fi verificate tasarile infrastructurilor produse de incarcarile permanente si temporare de lunga durata considerate cu valori de exploatare. Totodata trebuie verificate si deplasarile orizontale ale partii superioare a infrastructurilor (datorita rotirilor acestora) pe directia longitudinala si pe directia transversala a podului, produse de incarcarile cu valori de exploatare in gruparea II fundamentala suplimentata.
    Calculul tasarilor infrastructurilor si al rotirii acestora vor fi efectuate conform prescriptiilor in vigoare.
    In cazul podurilor cu structuri exterior static nedeterminate, tasarile si rotirile infrastructurilor sunt limitate de valorile considerate in calculele de verificare la starile limita de rezistenta si de fisurare in care s-au luat in considerare aceste deformatii.
    La toate tipurile de poduri, tasarile si rotirile infrastructurilor vor fi limitate, avandu-se in vedere si urmatoarele:
    - evitarea deschiderii unor fisuri peste limitele admise in structura de rezistenta;
    - respectarea gabaritului, la pasaje si poduri de incrucisare;
    - evitarea deteriorarii hidroizolatiilor la racordarea infrastructurilor;
    - evitarea formarii de denivelari in cale peste limitele admise la racordarea podurilor cu terasamentele, precum si in dreptul pilelor si culeelor;
    - alte situatii speciale.
    In toate cazurile, indiferent de structura de rezistenta a podului, deformatiile vor fi limitate dupa cum urmeaza:
                                                                  __
    - tasarea totala uniforma a unei infrastructuri, in cm: 1,5 \/ l;
    - diferenta tasarilor totale uniforme ale infrastructurilor alaturate,
                    __
      in cm: 0,75 \/ l;
    - deplasarea orizontala a partii superioare a infrastructurii produsa de
      tasarea neuniforma si de deformatia elastica a elementelor
                                    __
      infrastructurii, in cm: 1,5 \/ l.

    in care l este deschiderea minima alaturata infrastructurii respective, exprimata in m, dar nu mai mica de 25 m.

    La podurile fundate in terenuri stancoase nu este necesara verificarea deformatiilor produse de tasarea fundatiilor.
    Calculul terenului de fundare la starea limita de deformatii se efectueaza in toate cazurile indiferent de natura terenului de fundare, cu urmatoarele exceptii: infrastructuri fundate direct sau indirect pe terenuri alcatuite din roci stancoase sau roci semistancoase daca nu sunt prevazute restrictii speciale pentru exploatarea podului.
    La podurile cu structuri exterioare static determinate, cu deschideri pana la 50 m, se poate renunta la verificarea deformatiilor daca infrastructurile sunt fundate pe terenuri putin compresibile (grohotisuri, pietrisuri etc., indesate).
    La infrastructurile fundate pe terenuri nestancoase, se recomanda ca rezultanta incarcarilor cu valori de exploatare, permanente si de lunga durata in sectiunea de la rostul dintre fundatie si teren, sa satisfaca urmatoarele conditii, pentru evitarea tasarilor inegale care conduc la deplasari orizontale la partea superioara a infrastructurilor:
    - in terenuri argiloase, rezultanta sa actioneze aproximativ centric;
    - in celelalte terenuri, punctul de aplicatie al rezultantei trebuie sa ramana in interiorul suprafetei delimitate de curbele date de relatiile (5.1) si (5.2) in functie de forma talpii fundatiei dupa cum urmeaza:
        - la forma dreptunghiulara, relatia (5.1), in care m = 0,016;
        - la forma circulara, relatia (5.2), in care m = 0,165;
        - la forma de paralelogram, folosind dreptunghiul transformat echivalent, relatia (5.1), in care m = 0,014;
        - la alte forme (triunghi, trapez, poligon, elipsa etc.) punctul de aplicare al rezultantei trebuie sa se gaseasca in interiorul samburelui central la o distanta de 0,75 ds, in care ds este distanta de la centrul de greutate al sectiunii pana la limita samburelui central, masurata pe dreapta ce trece prin centrul de greutate si punctul de aplicatie al rezultantei incarcarilor.
    5.3.10. Calculele la stari limita vor fi efectuate cel putin in sectiunile corespunzatoare rosturilor dintre elevatie si fundatie si dintre fundatie si teren, precum si in dreptul schimbarilor de forma a sectiunilor prin infrastructura.

    5.4. In cazul fundatiilor directe de beton simplu nu se mai efectueaza alte calcule de rezistenta privind blocul de fundatie daca dimensiunile b si h (Figura 5.5) ale acestuia satisfac relatia:

                    _________________
     h             / / 100 p_f \
    --- >/= 0,9   / (-----------) + 1                         (5.10)
     b          \/   \   R_b   /

    in care:
    - h este inaltimea totala a fundatiei, in m;
    - b este latimea totala a treptelor fundatiei fata de marginea elevatiei, in m;
    - p_f este presiunea efectiva maxima pe teren in kPa, la muchia exterioara sub incarcarile cu valori de exploatare;
    - R_b reprezinta valoarea medie teoretica a rezistentei la compresiune prevazuta in prescriptiile de proiectare (pentru o valoare normata de 15% a coeficientului de variatie) exprimata in kPa; daca se utilizeaza rezistenta caracteristica, R_ck, atunci in relatia de mai sus R_b = 1.6 R_ck.

    Figura 5.5 se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 bis din 4.05.2005, la pagina 18.

    In cazul fundatiilor cu talpi inclinate, in calculul stabilitatii la alunecare se va tine seama ca fortele ce pot produce alunecari sa nu conduca la depasirea rezistentei la taiere a pamantului; se recomanda ca inclinarea talpii fata de orizontala, in terenuri nestancoase, sa nu depaseasca 6 grade.

    6. DATE CONSTRUCTIVE

    6.1. Dimensiunile elevatiilor vor fi stabilite astfel incat distantele dintre extremitatile tablierelor si zidurile de garda ale culeelor sau distantele dintre extremitatile tablierelor ce reazema pe aceeasi pila sa fie, cel putin:
    - 2 cm, in cazul tablierelor de beton armat sau beton precomprimat monolit;
    - 5 cm, in cazul tablierelor de beton armat prefabricat, beton precomprimat prefabricat sau metalice.
    Ca regula generala dimensiunile elevatiilor vor fi stabilite astfel incat distantele dintre extremitatile tablierelor si zidurilor de garda respectiv distantele dintre extremitatile tablierelor ce reazema pe aceeasi pila sa permita deplasarea libera asigurand in acelasi timp spatiul minim si maxim necesar dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatatie.

    6.2. Fetele vazute ale elevatiilor, respectiv suprafetele aparente ale culeelor si pilelor vor fi executate cu un strat de beton de fata vazuta de cel putin 20 cm grosime, alcatuit cu agregate sortate special. Cimentul din betonul de fata vazuta si cel din elevatie trebuie sa fie de aceeasi clasa. Betonul de fata va fi turnat odata cu betonul de elevatie. Se poate renunta la executia betonului de fata vazuta daca infrastructurile sunt executate din beton armat.
    La infrastructuri masive de beton simplu se poate renunta la betonul de fata vazuta daca, la poduri, betonul elevatiei este de clasa C20/25 sau de clasa C16/20 la podete. La aceste infrastructuri, granulometria stratului superficial pe minimum 20 cm grosime va fi aceea prevazuta pentru betonul de fata vazuta.

    6.3. Dimensiunile cuzinetilor vor fi stabilite conform prescriptiilor in vigoare, dar nu vor avea o inaltime mai mica de 40 cm. In afara banchetei cuzinetii vor avea inaltimea de minim 10 cm.
    6.3.1. Distanta de la marginea cuzinetilor pana la marginea aparatelor de reazem va fi de minimum 15 cm.
    6.3.2. Cuzinetii vor fi inglobati intr-o bancheta de beton armat care la culee va fi executata pe intreaga ei latime iar la pile pe intreaga suprafata a partii ei superioare. Clasa de beton a banchetei trebuie sa fie aceeasi cu cea a cuzinetilor. In bancheta se prevad cel putin plase din otel avand diametrul de 8 - 12 mm cu latura ochiului de aproximativ 20 cm, dupa cum urmeaza:
    - la poduri, una la partea superioara si alta la partea inferioara;
    - la podete, una la partea superioara.
    Fata superioara a banchetei, in afara cuzinetilor, va avea o panta de minimum 1:20 (pentru scurgerea apelor).

    6.4. Elevatiile alcatuite din stalpi de beton armat pot fi folosite numai la pasaje si la rauri unde nu exista scurgeri de gheturi. In caz contrar aceste elevatii se pot folosi numai deasupra nivelului maxim de scurgere a gheturilor.
    6.4.1. La pasajele superioare, liniile ferate alaturate pilelor vor fi prevazute cu contrasine de ghidare. Daca nu se prevad contrasine, pilele vor fi protejate impotriva izbirii de catre vehiculele deraiate, prin blocuri de aparare de 0,85 m inaltime deasupra nivelului traverselor. Aceste blocuri vor fi comune pentru toate elementele unei pile, lungimea lor depasind cu cel putin 0,75 m fetele laterale ale elementelor marginale ale pilei iar latimea lor cu cel putin 0,40 m pe cea a elementelor pilei, in fiecare parte a acestora.
    6.4.2. La pasajele inferioare si la incrucisarile rutiere denivelate, pilele vor fi protejate fie prin borduri de cel putin 0,15 m inaltime situate la distanta de cel putin 0,85 m de fetele elementelor elevatiei, fie prin parapete de ghidaj de cel putin 0,40 m inaltime dispuse la 0,40 m distanta de acestea.

    6.5. Elevatiile executate in ape curgatoare vor fi prevazute cu avanbec si arierbec, care pot fi de forma ovoidala sau circulara.
    6.5.1. In cazul cursurilor de apa cu gheturi si flotanti mari avanbecurile vor fi prevazute la parament cu moloane de piatra naturala dura, avand rezistenta la compresiune minim 100,000.0 kPa. La podurile peste Dunare, moloanele vor fi prevazute pe toata suprafata elevatiilor. Moloanele vor avea coada de min. 30 cm, incastrandu-se in masa betonului si ancorandu-se cu armaturi de otel beton.
    6.5.2. In cazul cursurilor de apa fara gheturi si flotanti mari se pot prevedea avanbecuri fara moloane de piatra, cu conditia ca la avantbecurile ogivale muchia sa fie consolidata cu un profil metalic incastrat in masa betonului si ancorat cu suruburi de scelment.

    6.6. Zidurile intoarse mai lungi de 1 m ale elevatiilor culeelor vor fi armate conform prescriptiilor tehnice in vigoare.

    6.7. In spatele culeelor si aripilor, la podurile de cale ferata, vor fi prevazute drenuri pentru captarea si evacuarea apelor infiltrate in terasamente. Drenurile vor fi prevazute spre terasamente cu straturi filtrante care sa le impiedice colmatarea. La podurile de sosea aceste prevederi au caracter de recomandare; scurgerea apelor se va asigura prin casiuri amenajate la capetele podurilor.
    6.7.1. In cazul culeelor situate in albia majora, drenurile din spatele aripilor vor fi inchise pe taluzuri cu un pereu zidit din piatra bruta cu mortar de ciment, asezat pe o fundatie de beton, de aproximativ 25 cm grosime. Acest pereu trebuie sa fie cu 50 cm deasupra nivelului corespunzator debitului de calcul tinandu-se seama si de inaltimea valurilor si va fi executat in spatele culeelor conform pct. 6.17, ultimul aliniat.
    6.7.2. Rigola de la partea inferioara a drenului va fi la cel putin 50 cm sub nivelul apelor subterane, sau va fi introdusa in stratul filtrant. In cazul adancimilor mari la care se gaseste stratul filtrant sau nivelul apelor subterane, apele colectate de rigola vor fi evacuate intr-un put coborat in stratul filtrant sau cu 50 cm sub nivelul apelor subterane.
    6.7.3. Daca stratul filtrant sau nivelul apelor subterane se gaseste sub cota de fundare a culeelor, apele colectate vor fi evacuate printr-o rigola situata in spatele culeelor si aripilor, avand o panta longitudinala de min. 5% . Rigola va avea panta de scurgere spre aval si gura de scurgere pe taluzul din aval.
    6.7.4. La infrastructurile fundate in terenuri sensibile la umezire nu vor fi prevazute drenuri; vor fi luate masuri pentru evitarea patrunderii apelor in terasamente si la fundatii.

    6.8. Elevatiile culeelor, zidurilor de sprijin si aripilor vor fi prevazute cu hidroizolatii conform prescriptiilor tehnice in vigoare.

    6.9. In cazul terasamentelor inalte, ale podurilor cu oblicitate mare sau amplasate pe cursuri de apa cu viteze mari, racordarea culeelor cu terasamentele se recomanda a fi realizata cu aripi sau ziduri de sprijin; in celelalte cazuri se recomanda folosirea sferturilor de con.

    6.10. Lungimea zidurilor intoarse trebuie sa fie astfel incat sa depaseasca 25 cm, peste marginea dinspre terasamente a aripei sau a zidului de sprijin, respectiv 50 cm, peste varful sfertului de con. La culeele ce nu sunt inglobate in terasamente, generatoarea sfertului de con dinspre albia raului sau muchia dinspre albie a aripii, nu trebuie sa depaseasca elevatia culeei la partea inferioara.

    6.11. Daca panta sfertului de con este mai mare decat panta taluzului terasamentelor, sfertul de con va fi pereat. Acest pereu va fi prelungit cu minim 1.0 m pe terasament.

    6.12. In cazul terenurilor necoezive sau stancoase, incastrarea fundatiilor directe de adancime trebuie asigurata prin masuri constructive speciale cum ar fi: injectarea cu mortar sau lapte de ciment a spatiului dintre fundatie si teren, turnarea betonului in fundatie astfel ca aceasta sa fie in contact direct cu peretii gropii de fundatie etc.

    6.13. In cazul infrastructurilor supuse unor forte exterioare mari orizontale sau inclinate (infrastructuri de poduri boltite), rosturile de separare intre diferitele straturi de betoane de clase diferite sau de betoane turnate in etape, trebuie sa fie normale pe curba de presiune.

    6.14. Rostul elevatie - fundatie trebuie sa fie prevazut la urmatoarele niveluri:
    - la culei, cu cel putin 50 cm sub nivelul fundului albiei (din fata culeelor);
    - la pile, sub fundul albiei din talveg;
    - la viaducte si pasaje, cel putin 0,5 m sub nivelul terenului.
    Daca la culei si pile, in mod exceptional, rostul fundatie-elevatie va fi prevazut deasupra nivelurilor aratate mai sus (dar nu peste nivelul etiajului), blocul de fundatie va fi alcatuit din beton de elevatie; la pile acest bloc va avea o forma hidrodinamica.
    Conturul fundatiei se recomanda sa fie aproximativ 5 cm in afara conturului elevatiei (pentru montarea cofrajelor).

    6.15. Pentru fundatii executate in terenuri macroporice, sensibile la umezire, respectiv in terenuri cu umflari si contractii mari, vor fi respectate prescriptiile tehnice specifice in vigoare.

    6.16. Fundatiile aripilor, zidurilor de sprijin si sferturilor de con vor fi coborate cu minim 20 cm sub adancimea de inghet.
    Daca lungimea podului este mai mica decat latimea albiei majore, fundatiile aripilor, zidurilor de sprijin, sferturilor de con si ale pereurilor vor fi coborate sub adancimea de afuiere, iar pereurile vor fi executate pe taluzurile terasamentelor pana la limita albiei majore.

    6.17. Aripile si zidurile de sprijin vor fi separate de corpul culeei, printr-un rost.
    Fetele laterale ale culeelor vor fi verticale pana la adancimea de aproximativ 1 m sub nivelul inferior al fundatiilor aripilor, zidurilor de sprijin sau sferturilor de con (pentru a se permite tasarea independenta a culeelor si a lucrarilor de racordare la terasamente).
    La podurile de sosea, partea carosabila va fi racordata cu aceea de pe rambleele din spatele culeelor prin dispozitive care sa asigure trecerea lina a vehiculelor de pe platforma elastica si tasabila a drumului, la cea rigida a podului. In acest scop, se recomanda folosirea placilor de racordare rezemate articulat pe culee. Lungimea acestor placi se va stabili in functie de inaltimea rambleului si de diferentele de tasari probabile ale caii de pe rambleu pe pod.

    6.18. Pe toata lungimea culeelor si a zidurilor intoarse vor fi prevazute trotuare si parapete in continuarea celor de pe suprastructura. La poduri de sosea, se va asigura racordarea progresiva intre trotuare si acostamentele rampelor de acces pe pod. In cazul podurilor de cale ferata mai lungi de 50 m, la trotuare vor fi prevazute si refugiile impuse de normele de protectia muncii.

    6.19. La podurile de cale ferata, pe terasamente, langa pod, va fi prevazuta la fiecare culee, cate o scara de acces pe partea dreapta fata de sensul de mers al trenurilor. In cazul podurilor pentru doua sau mai multe linii de cale ferata vor fi prevazute la fiecare culee, cate o scara de acces, pe fiecare taluz. La podurile de sosea se va prevedea cel putin o scara de acces la fiecare culee. La terasamente inalte de peste 5.0 m scarile de acces vor fi prevazute cu parapet pe o singura parte.

    6.20. La podurile peste cursuri de apa mari vor fi prevazute mire hidrometrice, fixate de pile in partea aval, astfel incat sa se poata citi de pe pod. Gradarea mirelor va fi raportata la nivelul caii (fata superioara a traversei, in cazul podurilor de cale ferata).

    ANEXA 1

    A. Reglementari tehnice conexe cu caracter general

    P 100-92            Normativ pentru proiectare antiseismica a
                        constructiilor de locuinte social-culturale,
                        agro-zootehnice si industriale
    P 103-82            Instructiuni tehnice pentru proiectarea si executarea
                        elementelor din beton precomprimat partial, folosind
                        armaturi pretensionate si nepretensionate complementare
                        (Buletinul Constructiilor nr. 2/1983)
    P 59-86             Instructiuni tehnice pentru proiectarea si folosirea
                        armarii cu plase sudate a elementelor de beton
                        (Buletinul Constructiilor nr. 10/1986)
    PD 34-71            Normativ departamental pentru proiectarea chesoanelor
                        cu aer comprimat si deschise de beton si beton armat
    PD 95-2002          Normativ privind proiectarea hidraulica a podurilor si
                        podetelor (Buletinul Tehnic Rutier nr. 13/2002)
    PD 161-85           Normativ departamental privind proiectarea lucrarilor
                        de aparare a drumurilor, cailor ferate si podurilor
                        (Buletinul Constructiilor nr. 4/1986)
    PD 197-80           Normativ pentru proiectarea antiseismica a
                        constructiilor din domeniul transporturilor si
                        telecomunicatiilor
    C 16-84             Normativ pentru realizarea pe timp friguros a
                        lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente
                        (Buletinul Constructiilor nr. 6/1985)
    C 26-85             Normativ pentru incercarea betonului prin metode
                        nedistructive (Buletinul Constructiilor nr. 8/1985
                        completat cu 2/1987)
    C 28-83             Instructiuni tehnice pentru sudarea armaturilor de otel
                        beton (Buletinul Constructiilor nr. 7/1983)
    C 54-81             Instructiuni tehnice pentru incercarea betonului cu
                        ajutorul carotelor (Buletinul Constructiilor nr. 2/1982)
    C 139-82            Instructiuni tehnice departamentale pentru protectia
                        anti-coroziva a elementelor din beton ale
                        suprastructurii podurilor expuse factorilor climatici,
                        noxelor si actiunii fondantilor chimici utilizati pe
                        timp de iarna (Buletinul Constructiilor nr. 7/1982)
    C 149-87            Instructiuni tehnice privind procedeele de remediere a
                        defectelor pentru elementele de beton si beton armat
    C 167-77            Norme privind cuprinsul, modul de intocmire, completare
                        si pastrare a cartii tehnice a constructiilor (Buletinul
                        Constructiilor nr. 12/1977 completat cu 5 - 6/1983)
    CD 99-2001          Instructiuni tehnice privind repararea si intretinerea
                        podurilor si podetelor de sosea din beton, beton
                        armat, beton precomprimat si zidarie de piatra
    NE 012-99 partea I  Cod de practica pentru executarea lucrarilor din beton
                        si beton armat (Buletinul Constructiilor nr. 8 - 9/1999)
    NE 012-99 partea II Cod de practica pentru executarea lucrarilor din beton
                        precomprimat (Buletinul Constructiilor nr. 10/1999)

    B. Reglementari tehnice conexe privind suprastructura
    PD 46-2001          Normativ pentru calculul placilor armate pe doua
                        directii la podurile de beton armat pentru sosea
    CD 118-78           Instructiuni tehnice privind executarea rosturilor din
                        asfalt turnat armat in vederea continuizarii caii la
                        podurile de sosea din beton armat si beton precomprimat

    C. Reglementari tehnice conexe privind infrastructura si terenul de fundare
    P7-2000             Normativ privind proiectarea, executarea si exploatarea
                        constructiilor fundate pe pamanturi sensibile la
                        umezire; aprobat de M.L.P.A.T. cu Ordinul
                        nr. 4/N/26.01.1993 (Buletinul Constructiilor nr. 2/1993
                        si nr. 2 - 3/1996)
    P10-86              Normativ privind proiectarea si executarea lucrarilor
                        de fundatii directe la constructii
    P 15-2000           Normativ pentru proiectarea aparatelor de reazem la
                        poduri de sosea din beton armat
    P 70-79             Instructiuni tehnice pentru proiectarea si executarea
                        constructiilor fundate pe pamanturi cu umflari si
                        contractii mari (Buletinul Constructiilor nr. 4/1979)
    P 106-85            Instructiuni tehnice pentru proiectarea si executarea
                        baretelor pentru fundarea constructiilor (Buletinul
                        Constructiilor nr. 7/1985)
    P 198-86            Normativ pentru adaptarea la teren a proiectelor tip de
                        podete pentru drumuri (Buletinul Constructiilor
                        nr. 11/1986)
    C 29-VIII-96        Normativ privind imbunatatirea terenurilor stabile de
                        fundare prin procedee mecanice. Caietul VIII -
                        compactarea cu maiul foarte greu (intre 5 - 20 t)
    C 41-86             Normativ pentru alcatuirea, executarea si folosirea
                        cofrajelor glisante (Buletinul Constructiilor
                        nr. 7/1986)
    C 156-89            Indrumator pentru aplicarea prevederilor STAS 6657/3-89.
                        Elemente prefabricate din beton, beton armat si beton
                        precomprimat. Procedee si dispozitive de verificare a
                        caracteristicilor geometrice (Buletinul Constructiilor
                        nr. 1/1991)
    C 160-75            Normativ privind alcatuirea si executarea pilotilor
                        pentru fundatii (Buletinul Constructiilor nr. 6/1975)
    C 168-80            Instructiuni tehnice pentru consolidarea pamanturilor
                        sensibile la umezire si a nisipurilor fine prin
                        silicatizare si electrosilicatizare (Buletinul
                        Constructiilor nr. 12/1980)
    C 182-87            Normativ privind executarea mecanizata a terasamentelor
                        de drumuri (Buletinul Constructiilor nr. 6/1987)
    C 193-79            Instructiuni tehnice pentru executarea zidariilor din
                        piatra bruta (Buletinul Constructiilor nr. 9/1979)
    C 197-88            Instructiuni tehnice pentru utilizarea chiturilor
                        tiocolice la etansarea rosturilor in constructii
                        (Buletinul Constructiilor nr. 9/1988)
    CD 63-2000          Normativ departamental privind proiectarea si folosirea
                        aparatelor de reazem din neopren la podurile de cale
                        ferata si sosea
    NP 045-2000         Normativ privind incercarea in teren a pilotilor de
                        proba din fundatii
    Ordinul M.T. nr. 45 Norme tehnice privind proiectarea, construirea si
                        modernizarea drumurilor

    D. Reglementari tehnice conexe privind materialele
    P 59-86             Instructiuni tehnice pentru proiectarea si folosirea
                        armarii cu plase sudate a elementelor de beton
                        (Buletinul Constructiilor nr. 10/1986)
    C 26-85             Normativ pentru incercarea betonului prin metode
                        nedistructive (Buletinul Constructiilor nr. 8/1985
                        completat 2/1987)
    C 28-83             Instructiuni tehnice pentru sudarea armaturilor de otel
                        beton (Buletinul Constructiilor nr. 7/1983)
    C 54-81             Instructiuni tehnice pentru incercarea betonului cu
                        ajutorul carotelor (Buletinul Constructiilor nr. 2/1982)
    C 112-86            Normativ pentru proiectarea si executarea
                        hidroizolatiilor din materiale bituminoase la lucrarile
                        de constructii (Buletinul Constructiilor nr. 9/1986)
    C 130-78            Instructiuni tehnice pentru aplicarea prin cercetare a
                        mortarelor si betoanelor (Buletinul Constructiilor
                        nr. 8/1979)
    C 139-82            Instructiuni tehnice departamentale pentru protectia
                        anticoroziva a elementelor din beton ale suprastructurii
                        podurilor expuse factorilor climatici, noxelor si
                        actiunilor fondantilor chimici utilizati pe timp de
                        iarna (Buletinul Constructiilor nr. 7/1982)
    C 155-89            Normativ privind prepararea si utilizarea agregatelor
                        usoare (Buletinul Constructiilor nr. 2/1991)

    E. Reglementari tehnice conexe privind executia, receptia si revizia
    GT035/2002          Ghid privind modul de intocmire si verificare a
                        documentatiilor geotehnice pentru constructii

    ANEXA 2

    A. Documente tehnice normative de referinta cu caracter general
    STAS 2900-89        Lucrari de drumuri. Latimea drumurilor
    STAS 2924-91        Poduri de sosea. Gabarite
    STAS 3221-86        Convoaie tip si clase de incarcare
    STAS 3684-71        Scara intensitatilor seismice
    STAS 4068/2-87      Debite si volume maxime de apa. Probabilitatile anuale
                        ale debitelor si volumelor maxime in conditii normale si
                        speciale de exploatare
    STAS 4273-83        Constructii hidrotehnice. Incadrarea in clase de
                        importanta
    STAS 4392-84        Cai ferate normale. Gabarite
    STAS 4531-89        Cai ferate inguste. Gabarite
    STAS 5626-92        Poduri. Terminologie
    STAS 6102-86        Betoane pentru constructii hidrotehnice. Clasificare si
                        conditii tehnice de calitate
    STAS 9165-72        Principii generale de proiectare pentru constructii din
                        regiuni seismice
    STAS 10100/0-75     Principii generale de verificare a sigurantei
                        constructiilor
    STAS 10101/0-75     Actiuni in constructii. Clasificarea si gruparea
                        actiunilor
    STAS 10101/1-78     Actiuni in constructii. Greutati tehnice si incarcari
                        permanente
    STAS 10101/3-87     Actiuni in constructii. Clasificarea si gruparea
                        actiunilor pentru podurile de cale ferata si sosea
    STAS 10101/23-75    Actiuni in constructii. Incarcari date de temperatura
                        exterioara
    SR 11100-1:93       Zonarea seismica. Macrozonarea teritoriului Romaniei

    B. Documente tehnice normative de referinta privind suprastructura
    STAS 175-87         Imbracaminti bituminoase turnate, executate la cald.
                        Conditii tehnice generale de calitate
    STAS 1545-89        Poduri pentru strazi si sosele, pasarele. Actiuni
    STAS 4031/2-75      Poduri din beton armat si beton precomprimat, de cale
                        ferata si sosea. Aparate de reazem din otel
    STAS 5088-75        Lucrari de arta. Hidroizolatii. Prescriptii de
                        proiectare si executie
    STAS 8270-86        Poduri de sosea. Dispozitive pentru acoperirea
                        rosturilor de dilatatie
    STAS 10102-75       Constructii din beton, beton armat, si beton
                        precomprimat. Prevederi fundamentale pentru calculul si
                        alcatuirea elementelor
    STAS 10111/2-87     Poduri de cale ferata si sosea. Suprastructuri din
                        beton, beton armat si beton precomprimat. Prescriptii de
                        proiectare
    STAS 10167-83       Poduri de cale ferata si sosea. Aparate de reazem din
                        neopren armat
    STAS 11348-87       Lucrari de drumuri. Imbracaminti bituminoase pentru
                        calea de pod. Conditii tehnice generale de calitate
    STAS 1489-78        Poduri de cale ferata. Actiuni
    STAS 3220-89        Poduri de cale ferata. Convoaie tip

    C. Documente tehnice normative de referinta privind infrastructura si terenul de fundare
    STAS 1242/1-89      Teren de fundare. Principii generale de cercetare
    STAS 1242/2-83      Teren de fundare. Cercetari geologice tehnice si
                        geotehnice, specifice traseelor de cai ferate, drumuri
                        si autostrazi
    STAS 1242/4-85      Teren de fundare. Cercetari geotehnice prin foraje
                        executate in pamanturi
    STAS 1243-88        Teren de fundare. Clasificarea si identificarea
                        pamanturilor
    STAS 2561/1-83      Teren de fundare. Piloti. Clasificare si terminologie
    STAS 2561/3-90      Teren de fundare. Piloti. Prescriptii generale de
                        proiectare
    STAS 2561/4-90      Teren de fundare. Piloti forati de diametru mare.
                        Prescriptii generale de proiectare, executie si receptie
    STAS 2745-90        Teren de fundare. Urmarirea tasarii constructiilor prin
                        metode topografice
    STAS 3300/1-85      Teren de fundare. Principii generale de calcul
    STAS 3300/2-85      Teren de fundare. Calculul terenului de fundare in cazul
                        fundarii directe
    STAS 3950-81        Geotehnica. Terminologie, simboluri si unitati de masura
    STAS 6054-77        Terenuri de fundare. Adancimi maxime de inghet. Zonarea
                        teritoriului R.S. Romania
    STAS 7484-74        Elemente prefabricate din beton armat si beton
                        precomprimat. Piloti

    D. Documente tehnice normative de referinta privind materialele
    SR EN 197-1:2002    Ciment. Partea 1. Compozitie, specificatii si criterii
                        de conformitate ale cimenturilor uzuale
    SR 438/3-98         Produse de otel pentru armarea betonului. Plase sudate
    SR 438/4-98         Produse de otel pentru armarea betonului. Sarma cu
                        profil periodic obtinuta prin deformare plastica la rece
    SR EN 197-1:2002    Ciment. Partea 1. Compozitie, specificatii si criterii
                        de conformitate ale cimenturilor uzuale
    SR 3011-96          Cimenturi cu caldura de hidratare limitata si cu
                        rezistenta la agresivitatea apelor cu continut de
                        sulfati
    SR 183/1-95         Lucrari de drumuri. Imbracaminti de beton de ciment
                        executate in cofraje fixe. Conditii tehnice de calitate
    STAS 438/1-89       Otel beton laminat la cald. Marci. Conditii tehnice de
                        calitate
    STAS 438/2-91       Produse de otel pentru armarea betonului. Sarma rotunda
                        trefilata
    STAS 661-71         Chit de bitum filerizat cu var hidratat si fibre de
                        celuloza
    SE EN 1008:2003     Apa de preparare pentru beton. Specificatii pentru
                        prelevare, incercare si evaluare a aptitudinii de
                        utilizare a apei, inclusiv a apelor recuperate din
                        procese ale industriei de beton, ca apa de preparare
                        pentru beton
    SR EN 12620:2003    Agregate pentru beton
    STAS 3349/1-83      Betoane de ciment. Prescriptii pentru stabilirea
                        gradului de agresivitate a apei
    STAS 3622-86        Betoane de ciment - clasificare
    STAS 6102-86        Beton pentru constructii hidrotehnice. Clasificare si
                        conditii tehnice de calitate
    STAS 6165-88        Hartie suport. Hartia suport pentru benzi adezive
    STAS 6482/1-73      Sarme de otel si produse din sarma pentru beton
                        precomprimat. Reguli pentru verificarea calitatii
    STAS 6482/2-80      Sarme de otel produse din sarma pentru beton
                        precomprimat. Sarma neteda
    STAS 6482/3-80      Sarma de otel si produse de sarma pentru beton
                        precomprimat. Sarma amprentata
    STAS 6482/4-80      Sarma de otel si produse din sarma pentru beton
                        precomprimat. Toroane
    STAS 8573-78        Aditiv impermeabilizator pentru mortare de ciment
    STAS 8625-90        Aditiv plastifiat mixt pentru betoane
    SR EN 1766:2002     Produse si sisteme pentru protectia si repararea
                        structurilor de beton. Metode de incercari. Beton de
                        referinta pentru incercari

    E. Documente tehnice normative de referinta privind privind executia, receptia, revizia
    STAS 1910-83        Poduri de beton, beton armat si beton precomprimat.
                        Suprastructura. Conditii generale de executie
    STAS 2920-83        Poduri de sosea. Supravegheri si revizii tehnice
    SR EN 13369:2002    Reguli comune pentru produsele prefabricate de beton
    STAS 6657/2-89      Elemente prefabricate din beton armat si beton
                        precomprimat. Reguli si metode de verificare a calitatii

    ANEXA 3

    Calculul fundatiilor directe de adancime tinand seama de incastrarea in terenul inconjurator

    Fundatia rigida din figura III. 1 este incastrata in teren pe adancimea l. Actiunile de calcul din originea sistemului de axe sunt:
    - forta axiala verticala N0;
    - forta orizontala H;
    - momentul M.

    Figura III.1, reprezentand calculul fundatiilor directe de adancime tinand seama de incastrarea in terenul inconjurator, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 bis din 4 mai 2005, la pagina 29.

    Din scrierea conditiilor de echilibru se obtine un sistem de ecuatii avand ca solutii deplasarile fundatiei, si anume tasarea delta z, deplasarea pe orizontala delta x si rotirea teta.

    Acestea au expresiile:
                  N
    delta z = ---------
              k_vl a b_c

             12
    teta = ------ R                                                    (III.1)
            k_vl

                  2H       81R
    delta x = ---------- + ----
              k_hl b_c l   k_vl

    in care s-au facut notatiile:
    - k_vl este coeficientul de pat sau de reactiune pe verticala a terenului de fundare la adancimea l;
    - k_hl este coeficientul de pat sau de reactiune pe orizontala a terenului de fundare la adancimea l;

    Pentru stabilirea valorilor coeficientilor k_vl si k_hl, in lipsa altor informatii teoretice sau experimentale se vor utiliza precizarile din P 106-85, "Instructiuni tehnice pentru proiectarea si executarea baretelor pentru fundarea constructiilor" - Buletinul Constructiilor nr. 7/1985.

                 2Hl + 3M                  k_hl
    R = ------------------------ cu beta = ----                     (III.2)
        3 a^3 b_c + beta l^3 b_c           k_vl

    Presiunile maxime si minime p_z max, min pe talpa fundatiei se calculeaza cu relatia:

                     N
    P_z max, min = ----- +/- 6 a R                                  (III.3)
                   a b_c

    Presiunile reactive orizontale p_xz se calculeaza cu relatia:

           12 z^2 R         2 Hz
    p_xz = -------- beta - ------- - 8 z R beta                     (III.4)
              l            b_c l^2

    De regula, distributia acestor presiuni pe fetele laterale ale fundatiei este cea din figura III.2. Adancimea z_0 pentru care presiunile reactive orizontale se anuleaza, se calculeaza cu relatia:

           2             H
    z_0 = --- l + --------------                                    (III.5)
           3      6 beta l b_c R

    Figura III.2, reprezentand distributia presiunii pe fetele laterale ale fundatiei, se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 374 bis din 4 mai 2005, la pagina 31.

    Presiunea reactiva p_x (z_0/2) se calculeaza cu relatia:

                   3 z_0^2 R          H z_0
    p_x (z_0/2) = ----------- beta - ------- - 4 z_0 R beta         (III.6)
                       l             b_c l^2


    Presiunea reactiva p_xl se calculeaza cu relatia:

                         2H
    p_xl = 4 beta l R - -----                                       (III.7)
                        1 b_c

    Momentul incovoietor corespunzator unei sectiuni situata la cota y in terenul de fundare se calculeaza cu relatia:

                       y^2                    y     4
    M_y = M + H_y l +         R beta b_c y^3                         (III.8)
                      3 l^2                   l     3



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 171/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 171 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 171/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu