E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 146 din 14 martie 2003

pentru aprobarea Prescriptiei tehnice PT R3-2003, editia 1, "Cerinte tehnice privind montarea, punerea in functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a stivuitoarelor"*)

ACT EMIS DE:                MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 331 bis  din 15 mai 2003


SmartCity3


    *) Ordinul nr. 146/2003 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 331 din 15 mai 2003, si este reprodus si in acest numar bis.

    In aplicarea Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 37 din 21 ianuarie 2002,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul industriei si resurselor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Prescriptia tehnica PT R3-2003, editia 1, "Cerinte tehnice privind montarea, punerea in functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a stivuitoarelor", cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                       Ministrul industriei si resurselor,
                              Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

    Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune
                         si Instalatiilor de Ridicat
                                 - ISCIR -

________________________________________________________________________________
                      - REGLEMENTARE TEHNICA NATIONALA -
________________________________________________________________________________

                             PRESCRIPTIE TEHNICA

                                  PT R3-2003

       CERINTE TEHNICE PRIVIND MONTAREA, PUNEREA IN FUNCTIUNE, UTILIZAREA,
                REPARAREA SI VERIFICAREA TEHNICA A STIVUITOARELOR

             COLECTIA INSPECTIEI DE STAT PENTRU CONTROLUL CAZANELOR,
              RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE SI INSTALATIILOR DE RIDICAT

                                 - ISCIR -

                            - EDITIE OFICIALA -

________________________________________________________________________________
      Nr. referinta: PT R3-2003                            Editia 1
________________________________________________________________________________

    Scopul principal al prescriptiilor tehnice este crearea unui cadru legal unitar in vederea aplicarii intocmai a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001 privind asigurarea protectiei utilizatorilor, mediului inconjurator si proprietatii.

    Prevederile prezentei prescriptii tehnice sunt obligatorii pentru toti cei care monteaza, repara, intretin, detin, exploateaza sau verifica stivuitoare.
    Utilizatorii prezentei prescriptii tehnice sunt raspunzatori de aplicarea corecta a acesteia.

    ISCIR                                          Telefon: (+4021) 411.97.60;
    Str. Sf. Elefterie nr. 47 - 49, sector 5                        411.97.61
    BUCURESTI        www.iscir.ro                  Fax: (+4021) 411.98.70
    Cod: 726111                                    E-mail: iscir@fx.ro

    Reproducerea sau utilizarea integrala sau partiala a prezentei prescriptii tehnice in orice publicatii si prin orice procedeu (electronic, mecanic, fotocopiere, microfilmare etc.) este interzisa daca nu exista acordul scris al ISCIR.
    Utilizatorii prezentei prescriptii tehnice sunt obligati sa se asigure ca sunt in posesia editiei oficiale tiparite.

    1. GENERALITATI

    1.1. Scop
    Prezenta prescriptie tehnica face parte din reglementarile tehnice nationale referitoare la montarea, punerea in functiune, utilizarea, repararea si verificarea tehnica a stivuitoarelor.
    Prezenta prescriptie tehnica stabileste cerintele tehnice minime obligatorii pe care trebuie sa le satisfaca stivuitoarele pentru a putea fi autorizata functionarea lor la utilizatorii (detinatorii) din Romania.
    Cerintele tehnice privind proiectarea, construirea si introducerea pe piata a componentelor de securitate se adreseaza producatorilor acestora.
    Cerintele tehnice privind utilizarea, repararea, intretinerea, detinerea si siguranta in utilizare a stivuitoarelor se adreseaza agentilor economici autorizati de ISCIR-INSPECT IT si detinatorilor.
    Cerintele tehnice privind verificarea tehnica inaintea punerii in functiune, verificarile tehnice periodice si verificarile dupa reparatii ale stivuitoarelor se adreseaza ISCIR-INSPECT IT, agentilor economici, autorizati de ISCIR-INSPECT IT, si detinatorilor.
    Aceste cerinte au drept scop asigurarea protectiei sanatatii si securitatii utilizatorilor si a persoanelor expuse din zona periculoasa si a protectiei mediului inconjurator si proprietatii.
    De asemenea, prescriptia tehnica stabileste modul de verificare a respectarii acestor cerinte tehnice.
    Autoritatea tehnica ce asigura punerea in aplicare si respectarea prevederilor din prezenta prescriptie tehnica este ISCIR - Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat, care, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001, este organ de specialitate cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Industriei si Resurselor avand ca principal obiect de activitate asigurarea in numele statului a protectiei utilizatorilor si securitatea in functionare a instalatiilor in categoria carora se integreaza si stivuitoarele.
    Documentele, documentatia tehnica (cartea stivuitorului si informatii furnizate de montator) precum si inscriptionarile privind informarea si avertizarea utilizatorilor trebuie sa fie redactate sau traduse in limba romana.

    1.2. Domeniu de aplicare
    Prezenta prescriptie tehnica se aplica urmatoarelor tipuri de stivuitoare:
    - stivuitoare autopropulsate (motostivuitoare, electrostivuitoare);
    - translatoare stivuitoare.

    1.3. Referinte normative
    Prezenta prescriptie tehnica face referiri explicite sau implicite la acte legislative, standarde, prescriptii tehnice si alte reglementari nationale.
    1.3.1. Legi si hotarari
    - Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor
    - Hotararea Guvernului nr. 1.340/2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat
    - Legea nr. 90/1996 privind protectia muncii si normele metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul muncii si protectiei sociale nr. 388/1996
    - Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii
    1.3.2. Standarde
    Standardele aplicabile sunt mentionate in anexa T.

    1.4. Termeni si definitii
    Termenii si definitiile se aplica numai in sensul prezentei prescriptii tehnice.
    1.4.1. activitate de reparare - ansamblu de lucrari si operatiuni specializate de investigare a defectelor aparute, asigurare a pieselor de schimb, efectuare a depanarilor si/sau inlocuirilor de componente defecte si incercare functionala a stivuitorului, pentru demonstrarea calitatii reparatiei efectuate menite sa readuca stivuitorul in stare buna de functionare in conditii de securitate. Capacitatea unui agent economic de a efectua lucrarile de reparare trebuie sa fie confirmata printr-o autorizatie emisa de ISCIR-INSPECT IT.
    1.4.2. ampatament - distanta intre axele rotilor stivuitorului, masurata in lungul unei axe paralele cu deplasarea longitudinala a acestuia.
    1.4.3. aparatoare a postului de conducere - protectie completa sau partiala in jurul postului de conducere, in principal cand acesta este la extremitate sau ridicabil, cu scopul de a proteja manevrantul frontal si/sau lateral impotriva contactelor cu obstacole fixe sau cu alte vehicule.
    1.4.4. aparatoare de protectie a manevrantului - suprastructura fixata pe carucior deasupra capului manevrantului pentru a-l proteja de caderea obiectelor manipulate sau provenite din stive alaturate.
    1.4.5. apropiere lenta - deplasare cu viteza foarte redusa cu scopul ca, la executarea anumitor operatiuni de manipulare (de exemplu la stivuire), sarcina sa poata fi precis pozitionata.
    1.4.6. autorizarea functionarii - ansamblu de activitati de verificare si validare a rezultatelor masurarilor si incercarilor functionale executate la punerea in functiune a stivuitoarelor sau cu ocazia verificarilor tehnice periodice ale acestora, in scopul confirmarii indeplinirii conditiilor de functionare in securitate a stivuitoarelor. Se efectueaza numai de catre ISCIR-INSPECT IT sau de RSVTI autorizat si imputernicit de ISCIR-INSPECT IT in acest sens.
    1.4.7. blocare de securitate - dispozitiv destinat sa imobilizeze stivuitorul, fiind comandat printr-o cheie de contact sau printr-un alt mijloc pe care manevrantul il activeaza la parasirea caruciorului.
    1.4.8. caroserie - panouri de protectie sau de acoperire fixate la exteriorul stivuitorului.
    1.4.9. catarg - montant fix pe care culiseaza placa portechipament sau unul sau mai multi montanti mobili.
    1.4.10. catarg cvadruplu - catarg care cuprinde un montant fix si trei montanti mobili.
    1.4.11. catarg dublu (telescopic simplu) - catarg care cuprinde un montant fix si un montant mobil.
    1.4.12. catarg netelescopic (simplu) - catarg care cuprinde un montant fix.
    1.4.13. catarg telescopic - catarg care cuprinde un montant fix si unul sau mai multi montanti mobili.
    1.4.14. catarg triplu - catarg care cuprinde un montant fix si doi montanti mobili.
    1.4.15. cerinta esentiala - cerinta care are in vedere, in special, protectia sanatatii, securitatea utilizatorilor, protectia proprietatii si a mediului, astfel cum este prevazuta in actele normative in vigoare.
    1.4.16. cilindru de ridicare - cilindru care ridica, fie prin intermediul lanturilor cu mufle, fie direct placa portechipament (sau o platforma portsarcina) sau montantul (montantii) mobil(i).
    1.4.17. cilindru de ridicare simplu - cilindru cu un singur piston, destinat ridicarii sarcinii.
    1.4.18. cilindru de ridicare telescopic - cilindru care cuprinde mai multe pistoane concentrice, ce se ridica succesiv.
    1.4.19. contragreutate - masa fixata in partea din spate a sasiului si destinata echilibrarii sarcinii.
    1.4.20. curatitor de sina - componenta de securitate destinata indepartarii de pe calea de rulare a obstacolelor sau obiectelor care s-ar putea gasi pe aceasta.
    1.4.21. cursa de ridicare - distanta pe verticala intre pozitiile de lucru inferioara si superioara ale dispozitivului de manipulare a sarcinii.
    1.4.22. declaratie de conformitate - documentul prin care producatorul da o asigurare scrisa ca  stivuitorul este conform conditiilor specificate.
    1.4.23. declaratie de conformitate - procedura prin care un producator sau un reprezentant autorizat al acestuia da o asigurare scrisa ca un produs este conform conditiilor specificate.
    1.4.24. depunere in rafturi - manipulare care consta in ridicarea unei sarcini si depunerea ei in compartimentul unui raft.
    1.4.25. destivuire - manipulare care consta in preluarea si coborarea unei sarcini din partea superioara a unei stive.
    1.4.26. dispozitiv de manipulare a sarcinii - dispozitiv (carlig, graifar, electromagnet, furca sau altele) pentru apucarea, prinderea sau manipularea sarcinii.
    1.4.27. dispozitiv de retinere a fluidului din cilindri - componenta de securitate destinata retinerii fluidului in cilindri la scaderea brusca a presiunii.
    1.4.28. ecartament - distanta pe orizontala intre centrele rotilor de rulare ale stivuitorului.
    1.4.29. electrostivuitor - stivuitor autopropulsat a carui actionare este electrica.
    1.4.30. frana - dispozitiv destinat reducerii vitezei si/sau impiedicarii miscarii mecanismelor stivuitorului.
    1.4.31. gabaritul stivuitorului - spatiul determinat de conditiile functionarii in siguranta a stivuitorului in vecinatatea unor constructii, ale carui limite pot fi depasite numai de dispozitivul de manipulare a sarcinii in timpul executarii operatiilor de manipulare.
    1.4.32. importator - orice persoana fizica sau juridica cu sediul in Romania, care introduce pe piata un produs provenit dintr-o alta tara.
    1.4.33. introducerea pe piata a stivuitorului - actiune care are loc atunci cand producatorul pune pentru prima data stivuitorul la dispozitia detinatorului.
    1.4.34. inaltimea de ridicare - distanta pe verticala de la nivelul planului pe care este asezat stivuitorul pana la dispozitivul de manipulare a sarcinii, cand acesta se afla in pozitia de lucru superioara.
    1.4.35. incercari dinamice - incercarea unui stivuitor prin executarea miscarilor de lucru cu o sarcina care depaseste cu Y% capacitatea de ridicare a stivuitorului.
    1.4.36. incercari statice - incercarea unui stivuitor prin aplicarea unei sarcini statice la dispozitivul de manipulare a sarcinii care depaseste cu X% capacitatea de ridicare a stivuitorului.
    1.4.37. inclinare maxima a pantei - unghi maxim al pantei, exprimat in procente, care poate fi urcata cu o viteza de transport constanta de catre stivuitorul neincarcat.
    1.4.38. intreruptor de securitate (scaun sau pedala) - intreruptor dispus astfel incat sa intrerupa curentul motorului de tractiune (si eventual sa aplice frana) in momentul in care manevrantul inceteaza sa actioneze acest intreruptor; la stivuitoarele cu manevrant purtat, intreruptor poate fi si scaunul sau o pedala, iar la stivuitorul cu manevrant pieton, timona.
    1.4.39. limitator de sarcina - componenta de securitate destinata sa intrerupa automat actionarea mecanismului de ridicare in cazul depasirii sarcinii nominale, permitand actionarea mecanismului in sensul coborarii sarcinii.
    1.4.40. limitator de sfarsit de cursa - componenta de securitate destinata sa intrerupa automat actionarea mecanismelor stivuitorului cand partile sale in miscare depasesc pozitiile limita de lucru stabilite, permitand actionarea mecanismelor in sens invers celui in care s-a limitat miscarea respectiva.
    1.4.41. limitator de viteza - componenta de securitate care la depasirea unei viteze stabilite actioneaza paracazatoarele si comanda oprirea cabinei.
    1.4.42. mecanism de deplasare al stivuitorului - mecanism actionat si utilizat pentru deplasarea stivuitorului.
    1.4.43. mecanism de ridicare - mecanism actionat si utilizat pentru ridicarea si coborarea sarcinii.
    1.4.44. moment de rasturnare produs de sarcina - produsul dintre distanta, de la axa de ridicare a sarcinii la axa de rasturnare si sarcina corespunzatoare.
    1.4.45. motostivuitor - stivuitor autopropulsat actionat de motor cu ardere interna.
    1.4.46. opritor - componenta de securitate destinata limitarii deplasarii peste pozitiile limita de lucru stabilite.
    1.4.47. organism de inspectie - ISCIR-INSPECT, organism desemnat si recunoscut de Ministerul Industriei si Resurselor pentru supravegherea si verificarea tehnica in functionare a stivuitoarelor.
    1.4.48. paracazator - componenta de securitate destinata sa opreasca si sa mentina oprita pe glisiere cabina in cazul depasirii vitezei stabilite.
    1.4.49. persoana expusa - orice persoana care se gaseste integral sau partial in zona periculoasa.
    1.4.50. piesa de reazem - componenta de securitate destinata evitarii socurilor provenite din spargerea accidentala a rotilor de rulare sau a ruperii axelor acestora, precum si impotriva deraierii.
    1.4.51. pivotare (a catargului sau a unui echipament) - rotire in jurul unei axe verticale a intregului ansamblu ridicator sau numai a organului portsarcina, putandu-se astfel trece de la o pozitie laterala de lucru la o pozitie frontala si invers.
    1.4.52. placa portfurca (sau portechipament) - organ culisant pe montantul fix, in cazul catargului netelescopic, sau pe ultimul montant mobil, in cazul catargului telescopic, care sustine elementele purtatoare de sarcina.
    1.4.53. preluare din rafturi - manipulare care consta in preluarea unei sarcini din compartimentul unui raft si coborarea ei.
    1.4.54. producator - persoana responsabila pentru proiectarea si realizarea unui produs (stivuitor sau componenta de securitate) in scopul introducerii pe piata, in numele sau; responsabilitatile producatorului se aplica oricarei persoane fizice sau juridice care asambleaza sau eticheteaza produse in vederea introducerii pe piata sub nume propriu; termen echivalent = fabricant.
    1.4.55. producatorul componentelor de securitate - persoana fizica sau juridica ce isi asuma responsabilitatea proiectarii si fabricarii componentelor de securitate.
    1.4.56. proiectant - persoana fizica sau juridica ce isi asuma responsabilitatea proiectarii stivuitoarelor, componentelor de securitate si a proiectelor de reparatii la stivuitoare.
    1.4.57. punerea in functiune - prima utilizare a produsului pe teritoriul Romaniei de catre detinator.
    1.4.58. raza minima de viraj - raza cercului circumscris partii exterioare a rotii din fata a stivuitorului, cand rotile sunt bracate la maximum.
    1.4.59. reprezentant autorizat al producatorului - persoana juridica imputernicita de producator sa actioneze in numele acestuia.
    1.4.60. ridicare (coborare) sarcina - deplasarea unei sarcini pe verticala.
    1.4.61. sarcina de incercare - valoarea sarcinii la care este incercat un stivuitor.
    1.4.62. sarcina dinamica - sarcina care ia nastere in timpul accelerarii sau decelerarii sarcinii nominale, partiale etc.
    1.4.63. sarcina statica - sarcina nominala, partiala etc. in stare de repaos.
    1.4.64. sarcina nominala - sarcina pentru care a fost proiectat si construit stivuitorul.
    1.4.65. spatar vertical al sarcinii - ecran vertical, montat in general la placa portfurca, pentru a preveni caderea inspre manevrant a sarcinii transportate.
    1.4.66. stabilitatea dinamica - rezistenta la rasturnare a stivuitorului aflat in miscare, sub actiunea fortelor create de miscarea respectiva: deplasare rectilinie sau in curba, franare, deplasare sarcina.
    1.4.67. stabilitatea statica - rezistenta la rasturnare a unui stivuitor care nu executa nici o miscare, singura forta care actioneaza fiind sarcina.
    1.4.68. stivuire - manipulare care consta in ridicarea unei sarcini si depunerea ei pe o stiva formata din sarcini asemanatoare.
    1.4.69. suprasarcina - sarcina care depaseste sarcina nominala.
    1.4.70. sasiu - structura metalica pe care sunt montate diversele organe ale stivuitorului, respectiv ansamblul propulsor, mecanismul de ridicare etc.
    1.4.71. tampon - componenta de securitate destinata amortizarii socurilor la lovire.
    1.4.72. translator stivuitor - instalatie stivuitoare, cu coloana verticala, care se deplaseaza in culoarul dintre rafturi.
    1.4.73. utilizator - persoana fizica sau juridica detinatoare a unui stivuitor pe care il exploateaza in folos propriu si care are obligatia de a-l utiliza numai daca acesta a fost supus verificarilor tehnice periodice si a obtinut autorizatia de functionare in urma acestora. Termen echivalent = detinator.
    1.4.74. verificare tehnica periodica - activitate solicitata de detinator, la intervale predeterminate sau ori de cate ori detinatorul considera necesar, pentru a se asigura ca stivuitorul pe care il detine si il utilizeaza satisface cerintele de functionare in securitate. Activitatea cuprinde un ansamblu de verificari si incercari menite sa constate starea de buna functionare in conditii de securitate a stivuitorului si proprietatea acestuia de a-si indeplini rolul functional conform specificatiilor producatorului. Activitatea se efectueaza de catre ISCIR-INSPECT IT sau, dupa caz, de RSVTI autorizat si imputernicit de ISCIR-INSPECT IT in acest sens.
    1.4.75. viteza de deplasare - viteza de deplasare in regim stabilizat a unui stivuitor.
    1.4.76. viteza de ridicare (coborare) a sarcinii - viteza de deplasare pe verticala in regim stabilizat a sarcinii de lucru.
    1.4.77. zona periculoasa - orice zona din interiorul si/sau din apropierea unui stivuitor, in care prezenta unei persoane expuse constituie un risc pentru sanatatea sau securitatea sa.

    1.5. Abrevieri
    IT - Inspectia teritoriala
    PT - Prescriptie tehnica
    RSVTI - Responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor
    RTS - Responsabil tehnic cu sudura

    2. CERINTE ESENTIALE DE SANATATE SI DE SECURITATE CE TREBUIE SA FIE ASIGURATE LA PROIECTAREA SI CONSTRUIREA STIVUITOARELOR SI COMPONENTELOR DE SECURITATE

    2.1. Dispozitii preliminare
    Cerintele esentiale de sanatate si de securitate continute in prezenta prescriptie tehnica sunt obligatorii.
    Stivuitoarele sau componentele de securitate trebuie sa fie proiectate si construite astfel incat sa se atinga obiectivele acestor cerinte esentiale.
    Producatorul stivuitoarelor sau al componentelor de securitate are obligatia sa efectueze analiza de risc in vederea identificarii acelor riscuri care corespund produselor sale, fiind obligat sa proiecteze si sa construiasca produsele tinand seama de aceasta analiza.
    Stivuitoarele vor fi marcate conform prevederilor anexei R.

    2.2. Generalitati
    2.2.1. Principii de integrare a securitatii
    2.2.1.1. Prin constructie stivuitoarele trebuie sa fie capabile de a-si asigura functia, sa fie reglate si intretinute fara ca persoanele sa fie expuse riscului atunci cand aceste operatii sunt efectuate in conditii prevazute de producator.
    Masurile adoptate trebuie sa asigure eliminarea riscurilor de accidentare pe intreaga durata de viata previzibila a stivuitorului, inclusiv fazele de montare si demontare, chiar daca aceste riscuri de accidentare rezulta din situatii anormale previzibile.
    2.2.1.2. La alegerea celei mai corespunzatoare solutii producatorul trebuie sa aplice urmatoarele principii:
    - eliminarea sau reducerea riscurilor intr-o masura maxim posibila (integrarea elementelor de securitate inca din faza de proiectare si de executie a stivuitorului);
    - adoptarea masurilor de protectie necesare pentru riscurile care nu au putut fi eliminate;
    - informarea utilizatorilor despre riscurile reziduale datorate eficacitatii incomplete a masurilor de protectie adoptate.
    2.2.1.3. La proiectarea si constructia stivuitorului, precum si la elaborarea cartii tehnice, producatorul trebuie sa ia in considerare nu numai utilizarea sa normala, ci si alte situatii rezonabil previzibile.
    Stivuitorul trebuie sa fie astfel proiectat incat sa se evite utilizarea sa anormala, daca aceasta comporta un risc. Eventual, cartea tehnica trebuie sa atraga atentia utilizatorului asupra contraindicatiilor privind folosirea stivuitorului.
    2.2.1.4. In conditiile de utilizare prevazute ale stivuitorului trebuie sa fie reduse la minimum disconfortul, oboseala si tensiunile psihice ale personalului manevrant, aplicand principiile ergonomiei.
    2.2.2. Iluminatul
    Producatorul trebuie sa furnizeze stivuitorul cu un sistem de iluminat incorporat, adecvat situatiilor in care chiar in conditiile unui iluminat ambiant normal, lipsa acestui sistem ar putea duce la aparitia unor riscuri.
    Pentru stivuitoarele autopropulsate prevazute de producator a fi utilizate in locuri lipsite de iluminat, acestea trebuie sa fie prevazute cu un sistem de iluminat adecvat activitatii care trebuie sa fie desfasurata, fara a incalca prevederile altor reglementari aplicabile (codul rutier etc.).
    2.2.3. Manevrarea
    In timpul manevrarii stivuitorului si/sau a elementelor sale nu trebuie sa se produca deplasari sau miscari neprevazute sau bruste, nici riscuri datorate instabilitatii, daca stivuitorul si/sau elementele sale sunt manevrate conform instructiunilor producatorului.
    2.2.4. Postul de conducere
    Postul de conducere al stivuitorului trebuie sa fie proiectat tinand seama de principiile ergonomiei.
    Postul de conducere trebuie sa dispuna de toate organele de comanda necesare.
    Vizibilitatea de la postul de conducere trebuie sa permita stivuitoristului manevrarea in conditii de deplina securitate, atat pentru el cat si pentru persoanele expuse.
    In caz de necesitate, stivuitorul trebuie sa fie prevazut cu dispozitive adecvate care sa previna riscurile datorate insuficientei vizibilitatii directe.
    Stivuitorul trebuie sa fie proiectat si construit astfel incat, la postul de conducere sa nu poata aparea riscuri datorate contactului involuntar cu rotile sau senilele, pentru stivuitorist.
    Postul de conducere trebuie sa fie proiectat si construit astfel incat sa se evite riscurile pentru sanatate datorate gazelor de esapament si/sau lipsei de oxigen.
    Daca dimensiunile permit postul de conducere al stivuitoristului trebuie sa fie proiectat si construit pentru a putea fi echipat cu o cabina. In acest caz, trebuie sa se prevada un loc destinat afisarii instructiunilor necesare stivuitoristului.
    Postul de conducere trebuie sa fie echipat cu o cabina adecvata, daca exista riscuri datorate unei ambiante periculoase.
    Cabina trebuie sa fie proiectata, construita si/sau utilizata astfel incat sa protejeze stivuitoristul impotriva eventualelor riscuri (de exemplu: incalzire si aerisire neadecvate, vizibilitate insuficienta, zgomot excesiv, vibratii, caderea obiectelor, rasturnare etc.).
    Usile cabinei trebuie sa fie astfel construite incat sa permita parasirea stivuitorului. Materialele utilizate pentru cabina si amenajarea acesteia trebuie sa fie greu inflamabile.
    2.2.5. Organe de comanda
    Organele de comanda trebuie sa fie:
    - vizibile, usor de identificat si, cand este necesar, sa fie marcate corespunzator;
    - dispuse astfel incat sa se garanteze o manevra sigura, univoca si rapida;
    - proiectate astfel incat sensul de miscare al organului de comanda sa corespunda cu sensul miscarii organului sau mecanismului comandat;
    - amplasate in afara zonelor periculoase si dispuse astfel incat actionarea lor sa nu provoace riscuri suplimentare;
    - proiectate sau protejate astfel incat actionarea lor, daca poate provoca un risc, sa nu se poata produce fara o manevra intentionata;
    - executate astfel incat sa reziste la eforturi previzibile.
    Stivuitorul trebuie sa fie prevazut cu mijloace de semnalizare (cadrane, LED-uri etc.) si indicatii a caror cunoastere este necesara pentru functionarea in securitate. De la locul sau de comanda stivuitoristul trebuie sa perceapa semnalele indicatoarelor sus-mentionate.
    De la locul de comanda, stivuitoristul trebuie sa se poata asigura de absenta persoanelor expuse in zonele periculoase. Orice punere in functiune sa fie precedata de un semnal de avertizare sonor si/sau vizual.
    Daca exista pedale, acestea trebuie sa fie proiectate, construite si dispuse astfel incat sa poata fi actionate de stivuitorist in deplina siguranta si cu riscuri minime de confuzie; acestea trebuie sa dispuna de o suprafata antiderapanta si usor de curatat.
    Organele de comanda ale stivuitorului, exceptand pe cele cu pozitii prestabilite, trebuie sa revina in pozitie neutra imediat ce stivuitoristul le lasa libere.
    2.2.6. Pornirea
    Pornirea stivuitorului trebuie sa fie posibila numai printr-o actiune voluntara a organului de comanda prevazut special pentru acest scop.
    Aceasta cerinta este obligatorie:
    - in cazul repunerii in functiune a stivuitorului dupa o oprire, independent de cauza ei;
    - pentru comandarea oricarei modificari semnificative a conditiilor de functionare.
    Stivuitoarele autopropulsate trebuie sa fie prevazute cu mijloace care sa nu permita pornirea de catre persoane neautorizate.
    2.2.7. Oprirea normala
    Orice stivuitor trebuie sa fie prevazut cu un organ de comanda care sa permita oprirea completa in conditii de securitate.
    Orice post de lucru trebuie sa fie prevazut cu un organ de comanda care sa permita oprirea, in functie de riscurile existente, a tuturor elementelor mobile ale stivuitorului sau a unei parti dintre acestea, astfel incat stivuitorul sa fie adus in stare de securitate.
    Comanda de oprire a stivuitorului trebuie sa fie prioritara in comparatie cu comanda de pornire.
    Fara a incalca cerintele privind circulatia rutiera, stivuitoarele autopropulsate trebuie sa indeplineasca cerintele de reducere a vitezei, de oprire, de franare si de imobilitate, asigurand securitatea in orice conditii de functionare, de sarcina, de viteza, de caracteristici ale terenului si de panta prevazute de producator si corespunzator situatiilor concrete de lucru.
    Incetinirea si oprirea stivuitorului autopropulsat trebuie sa fie obtinute de catre stivuitorist cu ajutorul unui dispozitiv principal. Cand conditiile de securitate o cer se va prevedea un dispozitiv suplimentar de ajutor cu comenzi integral independente si usor accesibile, care trebuie sa permita incetinirea si oprirea stivuitorului.
    Daca este cazul, imobilitatea stivuitorului trebuie sa fie mentinuta cu ajutorul unui dispozitiv de stationare. Acest dispozitiv trebuie sa fie cu actionare pur mecanica.
    Stivuitorul comandat de la distanta trebuie sa fie proiectat si construit astfel incat sa se opreasca automat in cazul in care stivuitoristul a pierdut controlul lui.
    2.2.8. Oprirea de urgenta
    Orice stivuitor trebuie sa fie prevazut cu unul sau mai multe dispozitive de oprire de urgenta care permit evitarea situatiilor periculoase care risca sa se produca iminent sau care sunt in curs de producere.
    Dupa ce inceteaza actionarea comenzii de oprire de urgenta, dupa ce s-a declansat un ordin de oprire, acest ordin trebuie sa fie mentinut prin blocarea dispozitivului de oprire de urgenta pana la deblocarea acestuia.
    2.2.9. Deplasarea stivuitoarelor comandate de stivuitorist pedestru
    Nici o deplasare a unui stivuitor autopropulsat insotit de un stivuitorist pedestru nu trebuie sa fie posibila decat daca se exercita o actiune continua asupra organului de comanda corespunzator.
    In special, nici o deplasare a stivuitorului nu trebuie sa fie posibila in momentul pornirii motorului.
    Sistemele de comanda trebuie sa fie astfel proiectate incat sa reduca la minimum riscurile datorate deplasarii inopinate a stivuitorului spre stivuitoristul pedestru.
    Viteza normala de deplasare a stivuitorului trebuie sa fie compatibila cu viteza de deplasare a stivuitoristului.
    2.2.10. Defectarea alimentarii cu energie
    Intreruperea, restabilirea dupa o intrerupere sau variatia, oricare ar fi sensul, alimentarii cu energie a stivuitorului nu trebuie sa creeze situatii periculoase.
    In mod special se va evita:
    - pornirea neasteptata;
    - impiedicarea opririi stivuitorului, in cazul in care comanda a fost deja data;
    - impiedicarea opririi elementelor mobile de orice tip;
    - ineficacitatea dispozitivelor de protectie.
    2.2.11. Defectarea circuitului de comanda
    Defectarea logicii circuitului de comanda sau deteriorarea circuitului de comanda nu trebuie sa duca la situatii periculoase.
    Defectarea sistemului de alimentare a mecanismului de servodirectie nu trebuie sa impiedice dirijarea stivuitorului pana la oprire.
    2.2.12. Stabilitatea
    Stivuitorul si subansamblurile sale trebuie sa fie proiectate si executate astfel incat, in conditiile de functionare prevazute, stabilitatea sa fie cat mai mare incat sa permita utilizarea sa fara risc de rasturnare, de cadere sau deplasare intempestiva.
    2.2.13. Mijloace de acces
    Producatorul trebuie sa prevada mijloacele de acces la postul de lucru sau la punctele de interventie.
    2.2.14. Dispozitive de semnalizare-avertizare
    Stivuitorul trebuie sa fie prevazut cu mijloace de semnalizare-avertizare pentru a garanta sanatatea si securitatea persoanelor expuse.
    2.2.15. Ghidaje si cai de rulare
    Stivuitorul trebuie sa fie prevazut cu dispozitive care actioneaza asupra ghidajelor sau cailor de rulare astfel incat sa se evite deraierile.
    Totodata, in cazul deraierii stivuitoarelor chiar in conditiile existentei dispozitivelor sus-mentionate sau in cazul avariei unui element de ghidare sau de rulare, trebuie sa fie prevazute dispozitive care sa impiedice caderea componentelor sau a sarcinii, precum si rasturnarea stivuitoarelor.
    2.2.16. Rezistenta mecanica
    Stivuitorul si accesoriile de ridicare trebuie sa poata rezista la solicitarile la care sunt supuse in timpul functionarii.
    Materialele folosite trebuie sa fie alese luand in consideratie mediile de utilizare prevazute de producator, in special in ceea ce priveste coroziunea, abraziunea, socurile, fragilitatea la frig si imbatranire.
    Stivuitorul si accesoriile de ridicare trebuie sa fie proiectate si construite pentru a suporta suprasarcinile aplicate la probele statice fara a prezenta deformatii permanente sau disfunctii.
    Stivuitorul si accesoriile de ridicare trebuie sa fie proiectate si construite pentru a suporta probele dinamice efectuate cu sarcina maxima de utilizare.
    2.2.17. Controlul miscarilor
    Dispozitivele de control ale miscarilor trebuie sa actioneze in vederea asigurarii securitatii stivuitorului pe care sunt instalate astfel:
    a) stivuitorul trebuie sa fie proiectat si echipat cu dispozitive care sa mentina amplitudinea miscarilor elementelor lor intre limitele prevazute; actiunea acestor dispozitive trebuie, dupa caz, sa fie precedata de un avertisment;
    b) elementele de prindere trebuie sa fie proiectate si construite astfel incat sa se evite caderea neasteptata a sarcinilor.

    2.3. Riscuri
    2.3.1. Riscuri datorate miscarilor necomandate
    Cand un element al unui stivuitor s-a oprit, indiferent de cauza, abaterea lui de la pozitia de oprire, in cazul neactionarii organelor de comanda, nu trebuie sa creeze riscuri pentru persoanele expuse.
    2.3.2. Riscuri datorate rasturnarii
    Cand pentru un stivuitor autopropulsat exista riscul rasturnarii, acesta trebuie sa fie proiectat cu o structura de protectie impotriva unui astfel de risc. Aceasta structura trebuie sa fie astfel proiectata incat sa garanteze securitatea stivuitoristului transportat.
    2.3.3. Riscuri datorate caderii obiectelor
    Cand exista riscuri datorate caderii obiectelor, stivuitorul trebuie sa fie proiectat si prevazut cu o structura de protectie impotriva unui astfel de risc.
    2.3.4. Riscuri datorate mijloacelor de acces
    Mijloacele de acces si de sprijin trebuie sa fie proiectate, construite si dispuse astfel incat operatorii sa le utilizeze din instinct si sa nu recurga, in acest scop, la organele de comanda.
    2.3.5. Riscuri datorate bateriei de acumulatori
    Locasul bateriei trebuie sa fie construit si plasat, iar bateria trebuie sa fie instalata astfel incat sa se evite posibilitatea de stropire cu electrolit a stivuitoristului, chiar in cazul rasturnarii si/sau acumularea de vapori in apropierea stivuitoristului.
    2.3.6. Riscuri de incendiu
    In functie de riscurile prevazute de producator, in timpul utilizarii stivuitorul trebuie sa fie prevazut cu mijloace de stingere a incendiului amplasate in locuri usor accesibile.

    2.4. Marcarea
    Fiecare stivuitor trebuie sa aiba afisate lizibil si inteligibil, astfel incat sa nu poata fi sterse, urmatoarele:
    - numele fabricantului si adresa lui;
    - marcajul de conformitate si anul de fabricatie;
    - indicarea seriei sau a tipului;
    - parametrii de functionare.

    3. PROIECTAREA SI FABRICAREA

    3.1. Conditia de baza pe care trebuie sa o indeplineasca proiectarea si fabricarea stivuitoarelor si a componentelor de securitate este asigurarea functionarii acestora in conditii de securitate pe toata perioada de utilizare prevazuta in documentatia tehnica a stivuitorului.

    3.2. Proiectantul trebuie sa-si asume responsabilitatea privind conceptia solutiilor constructive, alegerea materialelor, calculul de rezistenta al tuturor elementelor stivuitorului si componentelor, potrivit conditiilor de functionare date, precum si pentru stabilirea metodelor pentru incercari si verificari tehnice, in conformitate cu legislatia in vigoare.

    3.3. La proiectarea si fabricarea stivuitoarelor, producatorul trebuie sa ia in considerare nu numai utilizarea normala ci si alte situatii rezonabile previzibile.

    3.4. Proiectantul va trebui sa nominalizeze componentele de securitate pentru fiecare stivuitor, care asigura functionarea in conditii de securitate a acestuia.
    Componentele de securitate ce se folosesc, dupa caz, la stivuitoare sunt urmatoarele:
    a) Limitatoare de sfarsit de cursa;
    b) Intreruptor de sfarsit de cursa (de avarie);
    c) Limitatoare de sarcina;
    d) Dispozitive de retinere a fluidului din cilindri;
    e) Limitatoare de viteza;
    f) Paracazatoare;
    g) Tampoane si opritoare;
    h) Piese de reazem si curatitoare de sina;
    i) Contacte electrice de siguranta.

    3.5. Producatorii stivuitorului si componentelor de securitate aferente acestuia sunt obligati sa respecte intocmai cerintele esentiale de securitate precizate la capitolul 2.

    3.6. Producatorii stivuitorului si componentelor de securitate raspund de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de executie, de calitatea executiei si a materialelor folosite.

    4. INTRODUCEREA PE PIATA A STIVUITOARELOR SI COMPONENTELOR LOR DE SECURITATE

    4.1. Pentru introducerea pe piata in Romania a stivuitoarelor si componentelor de securitate aferente acestora, din import, este necesara eliberarea de catre ISCIR-INSPECT a unui document/dovada de luare in evidenta.

    4.2. Documentul/dovada de luare in evidenta pentru stivuitoare si componentele de securitate aferente acestora va fi eliberat in conformitate cu reglementarile ISCIR-INSPECT in vigoare la data efectuarii importului.

    4.3. In vederea introducerii pe piata in Romania, orice stivuitor si componenta de securitate aferenta acestuia trebuie sa indeplineasca cerintele esentiale de securitate mentionate la capitolul 2.

    4.4. Producatorul sau reprezentantul sau autorizat in Romania va intocmi instructiuni de utilizare si de mentenanta in limba romana si va aplica pe stivuitor informatii cu caracter permanent.

    5. MONTAREA SI REPARAREA

    5.1. Proiectarea
    5.1.1. Pentru efectuarea lucrarilor de montaj/reparatii trebuie sa se intocmeasca proiecte care sa fie in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice, actelor normative si legilor in vigoare.
    5.1.2. Unitatea de proiectare trebuie sa fie autorizata de ISCIR-INSPECT in acest scop si raspunde de conceptia corecta a solutiilor constructive, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta al elementelor stivuitoarelor potrivit conditiilor de functionare in conditii de securitate si de stabilirea conditiilor tehnice de executie si control.
    5.1.3. Conditiile de autorizare a unitatilor de proiectare sunt precizate in anexa E.

    5.2. Montarea
    5.2.1. Conditia de baza pe care trebuie sa o satisfaca montarea translatoarelor stivuitoare si componentelor de securitate aferente acestora este asigurarea functionarii in conditii de securitate pe toata perioada de utilizare.
    5.2.2. Montarea translatoarelor stivuitoare si a componentelor de securitate aferente acestora trebuie sa fie efectuata de agenti economici autorizati de ISCIR-INSPECT IT, denumiti in continuare montatori, care dispun de mijloacele tehnice corespunzatoare si de personal tehnic calificat.
    5.2.3. Conditiile de autorizare ale montatorului sunt precizate in anexa B.
    5.2.4. Lucrarile de montaj se vor executa pe baza unui proiect detaliat pe faze si defalcat pe responsabilitati care va respecta prevederile prezentei prescriptii tehnice, standardele, actele normative in vigoare si instructiunile de montaj ale producatorului.
    5.2.5. Documentatia tehnica de montaj se completeaza pentru fiecare translator stivuitor in parte, si se va anexa la cartea stivuitorului.
    Documentatia tehnica de montaj trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele;
    a) lista documentatiei de montaj (piesele scrise si desenate);
    b) certificat de calitate privind constructia caii de rulare si abaterile masurate; certificatul privind calitatea imbinarilor sudate;
    c) fisele de omologare si specificatiile procedurilor de sudare;
    d) tabelul nominal cu sudorii autorizati care au executat lucrarea si cu valabilitatea autorizatiilor;
    e) certificatele de calitate ale materialelor de adaos folosite la imbinarile sudate;
    f) certificatul masurarilor izolatiei, al reglarii automatelor de protectie si al verificarii impotriva tensiunilor de atingere;
    g) schita cuprinzand dimensiunile de gabarit si spatiile de siguranta realizate;
    h) procesul-verbal incheiat cu ocazia incercarii de casa, semnat de montator si beneficiar;
    i) rezultatele verificarilor cerate in mod special de inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT la locul de montaj (de exemplu: control nedistructiv, masurari topometrice);
    j) proiectul care a stat la baza efectuarii montajului stivuitorului;
    k) procesul-verbal prin care sa se confirme respectarea proiectului de montaj, a prevederilor prezentei prescriptii tehnice, privind exactitatea masurarilor, verificarilor si incercarilor dupa montaj, mentionate la aliniatele precedente.
    5.2.6. Inaintea efectuarii probelor de casa trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii:
    a) toate lucrarile de montaj trebuie sa fie complet terminate;
    b) constructia caii de rulare trebuie sa fie terminata;
    c) toate elementele componente ale stivuitorului, respectiv mecanismelor supuse frecarii, au fost gresate;
    d) componentele de securitate, franele, dispozitivele de semnalizare, aparatele de comanda si instalatia de protectie impotriva tensiunilor de atingere au fost verificate si au corespuns; franele trebuie sa functioneze astfel incat opririle mecanismelor si ale stivuitorului sa se faca fara socuri periculoase;
    e) limitatoarele de sfarsit de cursa pentru deplasarea stivuitorului si a caruciorului au fost reglate in conformitate cu indicatiile documentatiei tehnice si tinand seama de spatiul de franare;
    f) pornirea motoarelor de actionare nu se face brusc, iar incalzirea lor a fost in limitele admise.
    5.2.7. Dupa finalizarea lucrarilor de montaj se va intocmi un proces-verbal cu rezultatul probelor de casa. Verificarile si incercarile care constituie probele de casa sunt cel putin urmatoarele:
    a) verificari:
    - daca s-au montat toate ansamblele si subansamblele translatorului stivuitor conform proiectului, prescriptiilor tehnice si normativelor in vigoare;
    - daca imbinarile sudate si constructia metalica nu prezinta defecte;
    - daca sunt respectate spatiile de siguranta prevazute;
    - daca instalatia electrica este echipata cu dispozitive de protectie si prevazuta cu inscriptionarile reglementare;
    - daca releele electromagnetice functioneaza corespunzator;
    - daca se respecta verticalitatea catargului;
    - existenta certificatului pentru calea de rulare;
    - daca translatoarele stivuitoare sunt legate la instalatia de protectie impotriva tensiunilor de atingere si daca aceasta instalatie este executata corespunzator;
    - daca este corespunzatoare calea de rulare si permite functionarea translatorului stivuitor fara uzura prematura a rotilor de rulare si fara pericol de deraiere;
    - daca translatorul stivuitor este echipat cu componentele de securitate prevazute in prezenta prescriptie tehnica;
    b) incercari:
    - incercarea in gol care se executa prin actionarea mecanismelor respective, fara ca mecanismul de ridicare sa fie incarcat cu sarcina. Cu aceasta ocazie se verifica si functionarea componentelor de securitate, cu exceptia limitatorului de sarcina;
    - incercarile sub sarcina, care se efectueaza atat static cat si dinamic, conform pct. 6.3. Aceste incercari se efectueaza numai cu sarcina nominala, dupa ce incercarile in gol au dat rezultate corespunzatoare.
    5.2.8. Montatorul are obligatia sa participe la verificarea tehnica oficiala pentru autorizarea de functionare a translatorului stivuitor si sa prezinte procesul-verbal al incercarilor de casa semnat de montator si beneficiar, care va fi anexat la cartea stivuitorului.
    5.2.9. La lucrarile de montare, montatorul va respecta Normele Tehnice de protectia muncii specifice si Normele Tehnice privind prevenirea si stingerea incendiilor valabile pe teritoriul Romaniei.

    5.3. Repararea
    5.3.1. Conditia de baza pe care trebuie sa o satisfaca repararea stivuitoarelor este asigurarea functionarii in conditii de securitate pe toata perioada de utilizare.
    5.3.2. Repararea stivuitoarelor trebuie sa fie facuta de agenti economici care dispun de mijloacele tehnice corespunzatoare si sunt autorizati de ISCIR-INSPECT IT.
    5.3.3. Documentatia tehnica pentru repararea stivuitoarelor se va elabora de catre proiectanti autorizati de ISCIR-INSPECT, in limitele si conditiile prevazute in anexa I. Proiectantul raspunde de conceptia corecta a solutiilor constructive, de alegerea materialelor, de calculul de rezistenta al tuturor elementelor stivuitoarelor, potrivit conditiilor de functionare date, precum si de stabilirea metodelor si volumului de verificare dupa reparare. Modificarile importante in cadrul lucrarilor de reparatii sunt mentionate in anexa I.
    5.3.4. Reparatorul raspunde de alegerea corecta a procedeelor tehnologice de executie si de calitatea executiei si a materialelor folosite, in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, cu prevederile documentatiei tehnice pentru reparare si cu instructiunile de reparare a stivuitoarelor. Conditiile privind autorizarea reparatorilor precum si obligatiile si responsabilitatile ce le revin sunt prevazute in anexa B.
    5.3.5. Autorizatia de a repara stivuitoare nu este necesara atunci cand reparatia se efectueaza de producatorul instalatiei.
    5.3.6. In cadrul lucrarilor de reparare a stivuitoarelor trebuie sa fie folosit personal calificat si instruit anume in acest scop.
    5.3.7. Se vor lua masuri corespunzatoare pentru prevenirea avariilor si accidentelor la executarea lucrarilor de reparatii.
    5.3.8. La lucrarile de reparare, reparatorul va respecta Normele Tehnice de protectia muncii si Normele Tehnice pentru prevenirea si stingerea incendiilor valabile pe teritoriul Romaniei.

    6. AUTORIZAREA DE FUNCTIONARE

    6.1. Generalitati
    6.1.1. Stivuitoarele pot fi puse in functiune numai dupa obtinerea autorizatiei de functionare in urma unei verificari tehnice oficiale efectuate in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice.
    6.1.2. Stivuitoarele vor fi inregistrate in evidenta tehnica a ISCIR-INSPECT IT, iar verificarea tehnica oficiala va fi efectuata de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau de RSVTI al unitatii detinatoare cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT.
    6.1.3. Pentru obtinerea autorizatiei de functionare a stivuitoarelor, beneficiarul de acord, dupa caz, cu unitatea de montaj trebuie sa solicite in scris la ISCIR-INSPECT IT, efectuarea verificarii. Totodata, va prezenta urmatoarea documentatie;
    a) cartea stivuitorului - completata cu documentatia de montaj, dupa caz. In cazul instalatiilor importate se va prezenta si documentul/dovada de luare in evidenta eliberat(a) de ISCIR-INSPECT la efectuarea importului;
    b) declaratia de conformitate a stivuitorului;
    c) procesul-verbal de probe de casa cu rezultate corespunzatoare.
    6.1.4. Documentatia va fi inregistrata la ISCIR-INSPECT IT care va stabili cu beneficiarul:
    a) fie data certa la care urmeaza sa se efectueze verificarea de catre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT;
    b) fie acordul scris in vederea verificarii si eliberarii autorizatiei de catre RSVTI, din cadrul unitatii detinatoare.
    6.1.5. Documentatia incompleta va fi inapoiata unitatii detinatoare pentru a fi completata, iar data verificarii va fi stabilita in conditiile aratate anterior, dupa completarea acesteia.
    6.1.6. Instalatiile care necesita montare la locul de functionare vor fi pregatite si prezentate la verificarea in vederea autorizarii functionarii de catre unitatea care executa montajul. La verificare trebuie sa participe responsabilul tehnic cu supravegherea lucrarilor din unitatea de montaj respectiva.

    6.2. Cartea stivuitorului
    6.2.1. Cartea stivuitorului pentru stivuitoarele noi, trebuie sa contina:
    1) Cartea stivuitorului - partea tehnica, care va contine:
    - indicatii privind marcarea;
    - caracteristici tehnice de baza ale stivuitorului;
    - caracteristicile dispozitivelor pentru prinderea si ridicarea sarcinii (limite de utilizare, conditii normale de utilizare, instructiuni de utilizare si mentenanta);
    - planuri si scheme necesare pentru:
        - punerea in functiune;
        - intretinerea si inspectia (scheme electrice, de ungere, hidraulice etc.);
        - verificarea functionarii;
        - reparare;
    - instructiuni pentru:
        - transportul stivuitorului si subansamblelor;
        - montare si demontare;
        - instalare si reglare;
        - contraindicatii privind utilizarea stivuitorului;
    - instructiuni de utilizare a stivuitorului in medii potential explozive, cand este cazul. Aceasta carte trebuie sa fie redactata sau tradusa in limba romana.
    2) Cartea stivuitorului - partea de exploatare, in care se completeaza procesele-verbale de verificare si de inspectie.
    Cartea stivuitorului va fi completata cu documentatia de montaj (acolo unde este cazul), intocmita de montatorul autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
    6.2.2. Cartea stivuitorului pentru stivuitoarele care au documentatie incompleta sau lipsa si aflate in perioada de exploatare, la care nu se poate reconstitui, in nici un fel, cartea stivuitorului - partea de constructie elaborata initial de producator, se va completa respectand urmatoarea procedura:
    a) se va intocmi documentatia tehnica de catre o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT IT, care va stabili parametrii de utilizare ai stivuitorului (daca este cazul);
    b) unitatea de proiectare va elabora un plan de verificare a stivuitorului cu mentionarea metodelor si volumului de incercari la care va fi supus stivuitorul (daca este cazul);
    c) o unitate autorizata de ISCIR-INSPECT IT pentru activitatea de montare/reparare a stivuitoarelor va derula planul de verificare si va emite concluziile testelor intr-un raport tehnic de incercari si verificari, insotit de buletine de analiza ale examinarilor distructive si nedistructive, eliberate de laboratoare autorizate de ISCIR-INSPECT (daca este cazul);
    d) se vor elabora instructiuni de exploatare, intretinere si revizie a stivuitorului;
    e) dupa autorizarea de functionare a stivuitorului de catre ISCIR-INSPECT IT, montatorul/reparatorul va marca pe stivuitor (daca este cazul):
    - un numar de inregistrare (corespunzator pozitiei din registrul de evidenta al proiectantului);
    - parametrii de exploatare ai stivuitorului.
    Cartea stivuitorului trebuie sa contina:
    1) Cartea stivuitorului - partea tehnica, care va contine:
    - partea de proiectate;
    - caracteristici tehnice de baza ale stivuitorului;
    - lista componentelor de securitate;
    - planuri si scheme necesare pentru:
        - punerea in functiune;
        - intretinerea si inspectia (scheme electrice, de ungere, hidraulice etc.);
    - instructiuni pentru:
        - montare si demontare;
        - instalare si reglare;
        - intretinere si revizie;
        - exploatare etc.;
    - raportul tehnic de incercari si verificari:
        - metode de incercare folosite;
        - buletine de analiza ale examinarilor distructive si nedistructive;
        - concluziile raportului.
    2) Cartea stivuitorului - partea de exploatare, in care se completeaza procesele-verbale de verificare si de inspectie.

    6.3. Verificarea tehnica oficiala (la prima punere in functiune)
    6.3.1. inainte de inceperea verificarii se va face instructajul de protectia muncii persoanelor participante, de catre detinatorul stivuitorului. Celelalte persoane vor fi indepartate din raza lui de actiune.
    Verificarea va fi condusa, dupa caz, de catre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT sau de catre RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
    6.3.2. Verificarea tehnica oficiala trebuie sa stabileasca daca:
    - exista cartea stivuitorului - completata cu documentatia de montaj, dupa caz;
    - exista declaratia de conformitate a stivuitorului;
    - exista procesul-verbal de probe de casa cu rezultate corespunzatoare;
    - stivuitorul a fost executat, echipat, montat si instalat in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice;
    - stivuitorul supus la incercari a corespuns si functioneaza normal;
    - este asigurata intretinerea si revizia de catre o unitate autorizata;
    - personalul de manevrare este instruit si autorizat;
    - constructia metalica si imbinarile acesteia nu prezinta defecte vizibile;
    - instalatia electrica este echipata cu dispozitivele de protectie necesare si prevazuta cu inscriptionarile corespunzatoare;
    - sunt prevazute pe stivuitor: placa cu sarcina maxima admisa, inscriptionari de avertizare si placute de fabricatie.
    Acestea trebuie sa corespunda cu stivuitorul prezentat pentru verificari.
    6.3.3. Verificarea tehnica oficiala consta din:
    a) verificarea principalelor elemente componente ale stivuitorului;
    b) incercari in gol;
    c) incercari in sarcina:
    - statice;
    - dinamice;
    d) incercari de stabilitate;
    e) alte incercari.
    6.3.4. Incercarile in gol se efectueaza prin actionarea mecanismelor stivuitorului, fara sarcina. Cu aceasta ocazie se verifica si functionarea componentelor de securitate, cu exceptia limitatorului de sarcina.
    6.3.5. Incercarea statica se efectueaza cu o suprasarcina cu 25% mai mare decat sarcina nominala, ridicata la 100 mm de sol, timp de 10 minute, si numai daca verificarile si incercarile anterioare au avut rezultate corespunzatoare. Daca mecanismul de ridicare nu a fost dimensionat in acest scop, incercarea se va face ridicandu-se suprasarcina de 10% si adaugandu-se fara socuri diferenta pana la valoarea suprasarcinii cu care trebuie sa fie verificat stivuitorul.
    Nu este admisa deformatia permanenta a structurii portante (furci, mese, catarg, coloana).
    Pentru aceasta incercare se vor lua masuri speciale in vederea evitarii pericolului de rasturnare (legare cu lanturi, cabluri etc.).
    Daca la incercarea statica stivuitorul s-a comportat corespunzator se va trece la efectuarea incercarilor dinamice.
    6.3.6. Incercarile dinamice se executa cu sarcina nominala.
    Miscarile se vor executa in felul urmator:
    - separat pentru fiecare miscare a stivuitorului;
    - porniri si opriri pentru fiecare miscare;
    - lent si fara socuri pe toate cursele posibile ale mecanismelor stivuitorului.
    Pentru stivuitoarele cu inaltimea de ridicare mai mare de 3300 mm, sarcina va fi cea corespunzatoare capacitatii stivuitorului la inaltimea de ridicare maxima.
    Se urmareste ca prinderea furcilor sa nu permita:
    - o dezagatare nedorita (in special in timpul coborarii, daca furca se izbeste de un obstacol);
    - o alunecare laterala libera (nefunctionalitatea dispozitivului de zavorare).
    Sarcina nominala ridicata la orice inaltime cu catargul in pozitie verticala trebuie sa-si mentina inaltimea.
    Coborarea de la sine a sarcinii nominale, in timp de 10 minute, nu trebuie sa depaseasca:
    - 20 mm in cazul palanului dublu;
    - 30 mm in cazul palanului triplu;
    - 40 mm in cazul palanului cvadruplu;
    - 100 mm in cazul actionarilor hidraulice.
    Verificarea vitezei de coborare a sarcinii, in cazul scaderii bruste a presiunii fluidului de lucru, se face prin simularea ruperii conductei. Viteza de coborare a sarcinii va fi limitata de catre o componenta de securitate la maximum 30 m/min.
    Verificarea functionarii limitatorului de sarcina, care consta dintr-o supapa care actioneaza in cazul cresterii presiunii fluidului de lucru peste limitele admise, se realizeaza prin incercarea de ridicare a unei sarcini mai mari cu 10% decat sarcina nominala.
    Se vor verifica scaparile de fluid ale sistemului hidraulic.
    Translatoarelor stivuitoare li se verifica suplimentar functionarea paracazatoarelor cu o suprasarcina cu 10% mai mare decat sarcina nominala.
    Incercarea consta in simularea cresterii vitezei de coborare a mecanismului de stivuire care trebuie sa comande actionarea paracazatoarelor. Paracazatoarele trebuie sa actioneze sigur si simultan pe glisierele coloanei atat la cresterea vitezei de coborare peste limitele admise cat si in cazul ruperii cablului de tractiune.
    In cazul translatoarelor stivuitoare, care in locul paracazatoarelor au in componenta o frana de siguranta (de avarie), se verifica inchiderea ei in mod automat sub actiunea limitatorului de viteza.
    6.3.7. Incercarile de stabilitate se realizeaza prin coborarea sarcinii nominale si oprirea brusca a acestei miscari, care nu trebuie sa provoace rasturnarea stivuitorului.
    Daca in cartea stivuitorului nu se precizeaza inclinarea maxima admisa a terenului pe care poate circula acesta, se vor efectua incercarile de stabilitate in conformitate cu prevederile standardelor in vigoare.

    6.4. Concluziile verificarii tehnice oficiale
    6.4.1. Autorizarea de functionare se acorda numai daca rezultatele verificarii tehnice oficiale satisfac prevederile prezentei prescriptii tehnice, printr-un proces-verbal conform modelului de la anexa D in care se consemneaza parametrii de functionare aprobati, precum si data urmatoarei verificari (luna si anul), care nu va fi mai mare de patru ani.
    6.4.2. Pentru instalatiile a caror verificare a fost incredintata RSVTI al detinatorului, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, unitatea detinatoare, va transmite o copie a procesului verbal si fisa de evidenta la ISCIR-INSPECT IT solicitand odata cu aceasta inregistrarea instalatiei in evidenta tehnica a ISCIR-INSPECT IT si comunicarea numarului de inregistrare. ISCIR-INSPECT IT va comunica unitatii detinatoare numarul de inregistrare in cel mult 7 zile de la data solicitarii.
    Unitatea detinatoare are obligatia de a ridica de la ISCIR-INSPECT IT cartea stivuitorului - partea de exploatare, in cel mult 30 de zile de la data inregistrarii.
    6.4.3. Evidenta stivuitoarelor va fi tinuta de catre unitatile detinatoare intr-un registru al carui model este prezentat in anexa S.
    6.4.4. Unitatea detinatoare este obligata sa pastreze in bune conditiuni cartea stivuitorului - partea de exploatare la care se va atasa documentatia tehnica.
    6.4.5. Este interzisa acordarea autorizarii de functionare cu conditia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteaza securitatea in functionare.
    6.4.6. Deficientele mentionate in procesul-verbal de autorizare trebuie sa fie remediate in termenele stabilite.
    Neindeplinirea dispozitiilor date prin procesul-verbal atrage dupa sine anularea autorizatiei de functionare, la expirarea termenului stabilit pentru remedieri.
    6.4.7. Se interzice acordarea autorizatiei de functionare in urmatoarele cazuri:
    - cartea stivuitorului si documentatia de montaj (dupa caz) lipsesc sau sunt incomplete;
    - componentele de securitate functioneaza defectuos;
    - franele mecanismelor functioneaza defectuos;
    - protectia impotriva tensiunilor de atingere nu este asigurata, creand pericol de electrocutare;
    - lipsesc sau nu functioneaza dispozitivele de semnalizare optice sau acustice;
    - instalatia electrica este executata defectuos, prezentand pericol de electrocutare;
    - modul de fixare al elementelor de rezistenta, cablurilor, lanturilor sau altor dispozitive de prindere a sarcinii nu este corespunzator, putand favoriza producerea de avarii sau accidente;
    - se constata fisuri in structura portanta a stivuitorului;
    - sunt slabite imbinarile principale ale constructiei metalice;
    - exista deformatii permanente, vizibile cu ochiul liber, la constructia metalica;
    - la incercarile la care a fost supus stivuitorul nu s-au obtinut rezultate corespunzatoare;
    - calea de rulare prezinta serpuiri, denivelari, pante peste limitele admise;
    - stabilitatea stivuitorului nu este asigurata;
    - instalatia hidraulica prezinta scapari de fluid.
    De asemenea, nu se acorda autorizatia de functionare daca se constata la verificare orice alte deficiente care pot genera avarii si accidente sau daca stivuitoristul nu este autorizat.

    6.5. Verificari tehnice programate si neprogramate (inopinate)
    6.5.1. In timpul exploatarii, stivuitoarele sunt supuse la termenul scadent unor verificari tehnice oficiale periodice. Cu aceasta ocazie se verifica starea tehnica a stivuitorului si se acorda, dupa caz, autorizatia de functionare in continuare. Verificarile se vor efectua de catre ISCIR-INSPECT IT in a carei raza de activitate se afla stivuitorul sau de catre RSVTI, dupa caz. Daca rezultatele verificarilor tehnice si incercarilor, comparativ cu prevederile documentatiei tehnice insotitoare si ale prezentei prescriptii tehnice, au corespuns se intocmeste un proces-verbal de verificare prin care se acorda autorizarea de functionare in continuare, fixandu-se si data (luna si anul) urmatoarei verificari tehnice oficiale care nu va fi mai mare de 3 ani. Scadenta se stabileste in functie de complexitatea, locul de instalare, conditiile de mediu si regimul de functionare, vechimea in serviciu si starea tehnica ale stivuitorului.
    Daca rezultatele sunt necorespunzatoare, deficientele se consemneaza in procesul-verbal si nu se acorda autorizatia de functionare.
    6.5.2. La verificarea tehnica oficiala periodica este obligatorie prezenta RSVTI al detinatorului, a responsabilului tehnic cu supravegherea lucrarilor de intretinere si revizie a stivuitorului, precum si orice alta persoana solicitata de inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT.
    6.5.3. Verificarea tehnica periodica trebuie sa stabileasca, pe langa cele mentionate la autorizarea initiala de functionare, si urmatoarele:
    - daca registrul de evidenta a supravegherii este corect completat si tinut la zi;
    - daca exploatarea, intretinerea si revizia se fac in conditii satisfacatoare si asigura functionarea stivuitorului in conditii de securitate;
    - daca gradul de uzura si deficientele elementelor componente ale stivuitorului (inclusiv cabluri, lanturi, sine de rulare etc.) nu constituie un pericol pentru functionarea stivuitorului si nu s-au depasit limitele admise.
    6.5.4. Verificarea tehnica periodica se efectueaza in conformitate cu prevederile pct. 6.3.3, cu precizarea ca incercarea statica se va face cu sarcina nominala marita cu 10% .
    6.5.5. Cu aceasta ocazie se va efectua o examinare vizuala amanuntita a bratelor de furca. In cazul constatarii unor fisuri superficiale se impune efectuarea unui control nedistructiv.
    Se vor verifica in mod special calcaiul bratelor si agatatorile furcilor.
    Uzura partilor orizontale si verticale ale furcilor nu trebuie sa depaseasca 10% din grosimea acestora.
    Diferenta de inaltime a capatului liber al furcii fata de pozitia initiala nu trebuie sa depaseasca 3% din lungimea partii orizontale.
    In caz contrar furcile se vor retrage din functionare.
    6.5.6. Autorizarea de functionare in continuare se va acorda numai daca la verificarile tehnice si incercarile efectuate se constata indeplinirea tuturor cerintelor de securitate prevazute in prezenta prescriptie tehnica.
    Rezultatele verificarii tehnice se vor consemna intr-un proces-verbal din cartea stivuitorului-partea de exploatare.
    In cazul in care verificarea se face de catre RSVTI, un exemplar al procesului-verbal de verificare se va inainta imediat la ISCIR-INSPECT IT in a carei raza de activitate se afla stivuitorul.
    6.5.7. In situatia in care inspectorul de specialitate ISCIR-INSPECT IT nu s-a putut prezenta din motive obiective la data stabilita, se va stabili de comun acord cu detinatorul o noua data de verificare. Daca nici la aceasta data inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT nu s-a prezentat, RSVTI va proceda la verificarea tehnica a stivuitorului fara nici o alta comunicare.
    Este interzisa functionarea stivuitorului cu scadenta de verificare depasita.
    6.5.8. Este interzisa acordarea autorizatiei de functionare cu conditia inlaturarii ulterioare a unor deficiente care afecteaza securitatea in functionare sau in cazurile mentionate la pct. 6.4.7.
    6.5.9. Daca motivul neacordarii autorizatiei de functionare este o deficienta care afecteaza stabilitatea stivuitorului se va proceda, in afara de oprirea din functionare, si la demontarea stivuitorului in vederea repararii.
    6.5.10. Cu ocazia verificarii periodice, daca se considera necesar, va fi examinata si pregatirea profesionala si comportarea in serviciu a stivuitoristului autorizat, facandu-se, daca este cazul, si mentiunile respective in carnetul de autorizare.
    6.5.11. Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT au dreptul de a efectua verificari tehnice prin sondaj, neprogramate, la toate stivuitoarele supuse prevederilor prezentei prescriptii tehnice precum si de a efectua verificari prin sondaj asupra modului in care reparatorii, intretinatorii si detinatorii respecta prevederile prezentei prescriptii tehnice.
    De asemenea, personalul responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI) si personalul tehnic de specialitate responsabil cu supravegherea lucrarilor de intretinere ai detinatorului au dreptul de a efectua verificari tehnice inopinate la stivuitoarele aflate in exploatare, luand, dupa caz, masurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
    6.5.12. Examinarile si incercarile periodice nu trebuie sa fie mai dure decat cele cerute inainte de punerea in functiune a stivuitorului. Aceste incercari nu trebuie, prin repetarea lor, sa cauzeze uzura excesiva sau scaderea rezistentei care ar duce la diminuarea securitatii stivuitorului.

    7. EXPLOATAREA

    7.1. Supravegherea
    7.1.1. Pentru functionarea in conditii de siguranta, stivuitoarele vor fi supuse unui regim special de supraveghere in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice si ale instructiunilor de exploatare elaborate de producator.
    7.1.2. Unitatile care detin si/sau exploateaza stivuitoare sunt direct raspunzatoare pentru functionarea acestora in conditii de siguranta.
    7.1.3. In vederea aplicarii prevederilor prezentei prescriptii tehnice, privind securitatea in functionarea stivuitoarelor, unitatile care folosesc aceste instalatii vor numi personal tehnic, ingineri si tehnicieni de specialitate, in raport cu numarul si complexitatea instalatiilor, care vor fi autorizati de ISCIR-INSPECT IT (modelul autorizatiei este conform anexei K).
    Personalul autorizat raspunde impreuna cu conducerea unitatilor mentionate de luarea masurilor pentru aplicarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice privind securitatea in functionare a stivuitoarelor.
    7.1.4. Responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI), autorizat de ISCIR-INSPECT IT, trebuie sa posede cunostinte teoretice si practice in domeniul stivuitoarelor si are urmatoarele sarcini principale:
    - sa tina evidenta stivuitoarelor si sa urmareasca efectuarea la termen a verificarii tehnice oficiale fara de care acestea nu pot functiona;
    - sa urmareasca pregatirea stivuitoarelor si a sarcinilor de incercare necesare pentru verificarile tehnice oficiale si sa participe la efectuarea lor;
    - sa supravegheze ca stivuitoarele sa fie folosite in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, instructiunile de exploatare si normele specifice de protectia muncii;
    - sa urmareasca realizarea la termen a dispozitiilor date prin procesele-verbale incheiate cu ocazia verificarii tehnice oficiale, sa examineze in mod regulat registrul de evidenta a supravegherii si sa ia masuri pentru remedierea imediata a defectelor semnalate;
    - sa interzica manevrarea stivuitoarelor de catre persoane neautorizate;
    - sa efectueze instructajul profesional si de protectia muncii cu stivuitoristii, o data pe semestru;
    - sa organizeze reexaminarea periodica anuala a stivuitoristilor si sa participe in comisia de reexaminare;
    - sa colaboreze la intocmirea planului de intretinere, revizii si reparatii si sa urmareasca indeplinirea lui la termenele prevazute;
    - sa urmareasca efectuarea reparatiilor numai de catre agenti economici autorizati conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice;
    - sa urmareasca modul in care se asigura exploatarea stivuitoarelor in toate sectiile sau sectoarele si in toate schimburile de lucru;
    - sa tina evidenta stivuitoristilor autorizati.

    7.2. Registrul de evidenta a supravegherii stivuitorului
    7.2.1. Pentru fiecare stivuitor, unitatea detinatoare va intocmi un registru de evidenta a supravegherii, in care stivuitoristii si seful echipei de intretinere si revizie sunt obligati sa scrie sub semnatura toate observatiile avute asupra stivuitorului respectiv. De asemenea, vor inscrie sub semnatura remedierile care se executa ca urmare a observatiilor precum si descrierea succinta a reparatiilor.
    Stivuitoristii vor consemna observatiile avute la preluarea stivuitorului, in timpul lucrului (daca este cazul) si la predarea acestuia sau la incetarea lucrului. Daca nu au nimic de semnalat vor mentiona in scris acest lucru la preluarea si la predarea stivuitorului.
    In registrul de evidenta a supravegherii se vor inscrie, de asemenea, sub semnatura dispozitiile pentru oprirea stivuitoarelor din functiune, ca urmare a unor deficiente care afecteaza siguranta in functionare, inclusiv natura deficientelor respective.
    7.2.2. Registrul de evidenta a supravegherii se va intocmi dupa modelul prezentat in anexa A, se va numerota, snurui si viza de catre conducerea unitatii detinatoare.
    Registrul se va pastra in bune conditii. RSVTI va verifica si viza acest registru periodic, cel putin o data pe semestru.

    7.3. Norme de exploatare
    7.3.1. Exploatarea (manevrarea) stivuitoarelor trebuie sa se faca in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice, cu normele specifice de protectia muncii, instructiunile de exploatare specifice stivuitorului respectiv si instructiunile interne elaborate de unitatea detinatoare.
    7.3.2. Este interzisa functionarea stivuitoarelor in cazul in care componentele de securitate nu sunt in stare perfecta de functionare sau nu indeplinesc conditiile tehnice prevazute in documentatia tehnica.
    7.3.3. Este interzisa folosirea stivuitoarelor pentru ridicarea unor sarcini mai mari decat sarcina maxima admisa.
    Stivuitoarele la care sarcina este limitata prin conditii de forma sau de gabarit, nu pot functiona daca nu sunt indeplinite conditiile respective.
    7.3.4. La ridicarea si transportarea tuburilor cu gaze sub presiune (oxigen, dioxid de carbon, acetilena etc.) sau a recipientelor care contin clor, acid sulfuric si similare se vor lua masuri speciale de protectia muncii. Toate manevrele se vor executa sub supravegherea directa a unui cadru tehnic care raspunde de acest transport.
    7.3.5. In vederea evitarii producerii de accidente datorita organizarii necorespunzatoare a locurilor de munca, unitatile detinatoare de stivuitoare vor intocmi instructiuni interne de exploatare, pe baza specificului locurilor de munca, in care se vor preciza: inaltimea maxima a stivelor sau a materialelor depozitate, modul de depozitare, locurile destinate depozitarii, obligativitatea amenajarii si intretinerii corespunzatoare a cailor de acces si a pardoselii, asigurarea de gabarite corespunzatoare pentru caile de transport si in general toate prevederile necesare pentru asigurarea conditiilor de protectie a muncii.
    7.3.6. La stivuitoarele cu comanda hidraulica, lichidul de lucru utilizat trebuie sa-si pastreze toate proprietatile in intervalul de temperatura cuprins intre -20 grade C si +40 grade C, sa nu fie periculos din punct de vedere exploziv, sa nu fie toxic si sa nu duca la coroziunea echipamentului.
    7.3.7. Este interzis a se executa ungerea, curatirea, intretinerea sau repararea stivuitoarelor in timpul functionarii lor.
    7.3.8. La stivuitoarele care manipuleaza obiecte mici, nepaletizate sau necontainerizate, organele de manipulare trebuie sa fie echipate cu un spatar vertical care sa impiedice o eventuala cadere a sarcinii sau a unei parti din sarcina peste stivuitorist, atunci cand catargul este inclinat la maximum spre spate.
    7.3.9. Stivuitoarele trebuie sa fie prevazute cu dispozitiv de blocare impotriva folosirii de catre persoane neautorizate.
    7.3.10. Stivuitoristul nu trebuie sa paraseasca instalatia atunci cand aceasta are sarcina ridicata.
    7.3.11. Caile de circulatie cu inclinare mai mare de 3 grade se vor marca.
    7.3.12. La translatoare stivuitoare trebuie sa fie respectate urmatoarele spatii de siguranta:
    - spatiul de siguranta superior, pana la elementele cele mai de jos ale plafonului, sa fie de cel putin 75 mm;
    - spatiul de siguranta inferior, pana la podea, sa fie de cel putin 50 mm;
    - spatiul de siguranta pe orizontala, fata de rafturi, sa fie cel putin 50 mm.

    7.4. Manevrarea
    7.4.1. Manevrantii de stivuitoare, denumiti in continuare "stivuitoristi", trebuie sa fie autorizati in conformitate cu prevederile anexei M.
    7.4.2. Indatoririle stivuitoristilor rezulta din prevederile prezentei prescriptii tehnice, ale instructiunilor de exploatare, precum si din instructiunile interne ale unitatii detinatoare.
    7.4.3. Sarcinile principale ale stivuitoristului inainte de inceperea lucrului sunt urmatoarele:
    - sa nu manevreze stivuitorul in stare de oboseala sau sub influenta alcoolului;
    - sa controleze starea tehnica a utilajului si functionarea componentelor de securitate;
    - in cazul in care constata un defect pe care nu poate sa-l remedieze singur, nu va pune utilajul in functiune si va anunta echipa de intretinere si reparatii pentru remedierea defectului.
    7.4.4. Sarcinile principale ale stivuitoristului in timpul lucrului sunt urmatoarele:
    - sa circule cu stivuitorul numai cu sarcina ridicata la 250 - 300 mm de sol si cu catargul inclinat spre spate;
    - sa circule cu sarcina ridicata numai langa stiva;
    - sa nu efectueze porniri, franari si opriri bruste pentru a evita pericolul de rasturnare;
    - pentru evitarea pierderii de incarcatura si producerea de avarii si accidente, stivuitoristul trebuie sa urmareasca tot timpul configuratia traseului si obstacolele de pe acesta;
    - la transportul de marfuri de dimensiuni mari care limiteaza vizibilitatea stivuitoristului, manevrarea este permisa numai prin dirijarea sa de catre un insotitor;
    - viteza de circulatie a stivuitoarelor trebuie sa fie redusa pana la limita evitarii producerii oricaror accidente sau avarii;
    - in cazul manifestarii tendintei de pierdere a stabilitatii (rotile din spate se desprind de pe sol) sarcina trebuie sa fie coborata imediat;
    - este interzisa circulatia stivuitoarelor:
        - pe langa utilaje si instalatii, stive de materiale, la o distanta mai mica de 0,5 m;
        - in locuri aglomerate si treceri inguste unde nu se asigura gabarite de trecere corespunzatoare;
        - pe drumuri neintretinute si insuficient luminate;
    - sa nu permita persoanelor sa stationeze sub sarcina sau la o distanta mai mica de 2,5 m de stivuitor, in timpul functionarii acestuia;
    - in cazul constatarii unor defectiuni in timpul functionarii, stivuitoristii sunt obligati sa opreasca lucrul si sa aduca la cunostinta echipei de intretinere defectiunea respectiva; lucrul se va reincepe numai dupa inlaturarea defectiunilor constatate;
    - transportul cu stivuitorul a substantelor toxice, caustice, explozive etc. se va efectua numai daca acestea sunt ambalate conform instructiunilor de ambalare si transport specifice, pe care stivuitoristii sunt obligati sa le cunoasca si sa le respecte;
    - sa efectueze toate manevrele, cu sau fara sarcina, cu viteza redusa si fara socuri.
    7.4.5. Sarcinile principale ale stivuitoristului dupa terminarea lucrului sunt urmatoarele:
    - sa descarce sarcina de pe furci;
    - sa deplaseze stivuitorul la locul stabilit pentru repaos;
    - sa aduca in pozitia de "0" (de oprire) toate dispozitivele de comanda;
    - sa traga frana de mana;
    - sa evite parcarea stivuitorului autopropulsat in panta; daca nu este posibil, acesta va fi asigurat corespunzator (calare, pene etc.);
    - sa puna catargul in pozitie verticala;
    - sa coboare furcile pe sol.

    8. INTRETINEREA SI REVIZIA STIVUITOARELOR

    8.1. Intretinerea si revizia periodica a stivuitoarelor trebuie sa fie efectuate de o unitate autorizata de ISCIR-INSPECT IT, care are in componenta personal calificat si instruit in acest scop compus din mecanici, lacatusi si electricieni cu o practica de cel putin 2 ani in meserie, constituiti in echipe conduse de personal de specialitate (tehnicieni, ingineri).
    Documentatia tehnica de autorizare a unitatilor de intretinere si revizie a stivuitoarelor de catre ISCIR-INSPECT IT va fi intocmita conform prevederilor anexei L.
    Autorizatia eliberata de ISCIR-INSPECT IT va fi in conformitate cu prevederile anexei G.

    8.2. Pentru efectuarea operatiilor de intretinere si revizie se determina starea tehnica a stivuitorului si principalele operatii ce urmeaza a se efectua. Acestea constau in general din:
    - curatirea stivuitorului;
    - controlul pornirii motorului si al starii tehnice a bateriei de acumulatori;
    - controlul sistemului de franare si de directie;
    - controlul nivelului uleiului;
    - verificarea starii de uzura a lagarelor si a bunei functionari a sistemului de ungere;
    - ungerea si gresarea pieselor supuse frecarii, conform schemei de ungere;
    - verificarea functionarii si etanseitatii circuitelor hidraulice;
    - verificarea functionarii componentelor de securitate si reglarea acestora;
    - verificarea functionarii mecanismelor stivuitorului si remedierea sau inlocuirea subansamblelor uzate;
    - verificarea elementelor de manipulare a sarcinii;
    - strangerea elementelor de imbinare, a articulatiilor, a dopurilor de golire si de control, a piulitelor jentilor si verificarea fixarii tampoanelor si a opritoarelor;
    - verificarea instalatiei electrice de comanda si semnalizare;
    - verificarea rotilor de rulare si a starii pneurilor.

    8.3. Intretinerea si revizia partii superioare a translatoarelor stivuitoare se face cu utilajul scos complet dintre rafturi, de pe o platforma fixa prevazuta cu balustrade de protectie.

    8.4. Periodicitatea si volumul lucrarilor de intretinere si revizie sunt stabilite in functie de complexitatea stivuitorului, regimul de functionare si conditiile de mediu in care lucreaza.

    8.5. Evidenta lucrarilor de intretinere si revizie se va tine intr-un registru intocmit conform modelului din anexa F.

    8.6. Operatiile de intretinere si revizie executate se vor consemna in registrul de evidenta a supravegherii stivuitorului sub semnatura.

    9. AVARII SI ACCIDENTE

    9.1. Detinatorul sau cel care are in folosinta stivuitoare are obligatia sa anunte imediat ISCIR-INSPECT IT in raza careia se afla stivuitoarele avariile si accidentele de persoane in timpul functionarii, prin mijloacele cele mai rapide (telefon, fax etc.), in vederea efectuarii cercetarilor tehnice necesare si obligatorii.

    9.2. Detinatorul sau cel care utilizeaza stivuitorul este obligat sa ia toate masurile necesare astfel ca situatia produsa de avarie sau in timpul accidentului sa ramana nemodificata pana la sosirea inspectorului de specialitate al ISCIR-INSPECT IT, cu exceptia cazului cand situatia respectiva ar pune in pericol viata persoanelor sau ar crea alte situatii periculoase. Atunci cand este necesar sa se modifice starea de fapt din momentul avariei sau accidentului, detinatorul stivuitorului va face fotografii sau schite ale locului unde s-a produs avaria sau accidentul.

    9.3. In vederea stabilirii cauzelor care au produs avarii sau accidente, detinatorul stivuitorului va trimite la laboratoare de specialitate, pentru cercetare, piese sau dispozitive precum si probe de materiale, conform dispozitiilor consemnate in procesul-verbal de constatare.

    9.4. Daca avaria sau accidentul s-a produs ca urmare a unor defectiuni ale stivuitorului acesta se va scoate din functiune. Repunerea lui in exploatare se va face dupa o reparare si o verificare tehnica oficiala completa.

    10. DISPOZITII FINALE

    10.1. Prevederile prezentei prescriptii tehnice se aplica stivuitoarelor in conditiile precizate la subcapitolul 1.2.

    10.2. In cazul unor abateri de la prevederile prezentei prescriptii tehnice, referitoare la montarea, repararea si exploatarea stivuitoarelor, detinatorii, montatorii si reparatorii vor putea stabili, pe propria raspundere, solutii compensatoare, motivate corespunzator din punct de vedere tehnic, care sa nu afecteze securitatea in functionare a stivuitoarelor si sa excluda pericolul de avarii sau accidente. Detinatorii, montatorii si reparatorii care au stabilit astfel de solutii le vor supune avizarii principalilor factori interesati: proiectant, producator si ISCIR-INSPECT.

    10.3. Nerespectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare, mergand pana la retragerea autorizatiilor acordate. Nerespectarea prevederilor prezentei prescriptii tehnice referitoare la componentele de securitate conduce inclusiv la retragerea autorizatiei acordate.

    10.4. In vederea efectuarii in bune conditii a verificarilor tehnice ale instalatiilor, agentii economici montatori, reparatori, utilizatori si detinatori, dupa caz, sunt obligati sa puna la dispozitia inspectorilor de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau RSVTI, autorizati de ISCIR-INSPECT IT:
    a) datele, informatiile sau documentele in legatura cu verificarile tehnice ale instalatiilor;
    b) instalatia, personalul si echipamentul de lucru si protectie necesar;
    c) mijloace de transport, daca nu exista mijloace publice de transport la si de la locul respectiv.

    10.5. Trimiterile facute in text la alte reglementari tehnice sau documente normative se refera la editiile in vigoare pe perioada aplicarii prezentei prescriptii tehnice.

    10.6. Prezenta prescriptie tehnica intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei.

    10.7. Orice alte dispozitii contrare prevederilor prezentei prescriptii tehnice isi inceteaza valabilitatea.

    ANEXA A

             REGISTRU DE EVIDENTA A SUPRAVEGHERII PENTRU STIVUITOARE

    Registrul de evidenta a supravegherii se intocmeste pentru fiecare stivuitor in parte si va cuprinde urmatoarele:

    A.1. Pe coperta se vor mentiona urmatoarele:
    1) REGISTRU DE EVIDENTA A SUPRAVEGHERE
    2) Denumirea si adresa unitatii detinatoare
    3) Numarul si anul fabricatiei stivuitorului
    4) Numarul de inregistrare in evidenta unitatii detinatoare
    5) Caracteristicile tehnice principale ale stivuitorului
    6) Periodicitatea stabilita pentru lucrarile de intretinere, revizie periodica si revizie generala

    A.2. In interior se vor inscrie, pe coloane:
    1) Numarul curent
    2) Data
    3) Operatiile de intretinere, revizie periodica, revizie generala efectuate, precum si, dupa caz, constatarea unor deficiente sau deranjamente in timpul exploatarii
    4) Principalele lucrari executate, ca urmare celor de la punctul 3)
    5) Numele, prenumele si semnatura persoanei care a constatat deficiente sau deranjamente ale stivuitorului
    6) Numele, prenumele si semnatura persoanei responsabile pentru efectuarea lucrarilor de intretinere, revizie periodica, revizie generala sau pentru inlaturarea deficientelor si deranjamentelor constatate in timpul exploatarii
    7) Semnatura RSVTI, autorizat de ISCIR-INSPECT IT
    8) Observatii

    A.3. Pe ultima pagina se vor scrie:
    Se certifica de noi ca prezentul registru, snuruit, contine ............... pagini numerotate (in cifre si litere).
    (Semnatura si stampila detinatorului).

    ANEXA B

    AUTORIZAREA AGENTILOR ECONOMICI PENTRU EXECUTAREA LUCRARILOR DE MONTARE/REPARARE STIVUITOARE

    B.1. In vederea acordarii/reactualizarii autorizatiei, agentul economic va inainta la ISCIR-INSPECT IT in raza careia isi are sediul o documentatie intocmita conform anexei C.
    B.2. Prin "agenti economici" se inteleg toate Societatile Comerciale cu sediul in Romania avand personalitate juridica, constituite intr-una din formele de organizare definite la art. 2 din Legea nr. 31/1990 si a caror activitate, inscrisa la Registrul Comertului, cuprinde cel putin unul din domeniile reglementate de prezenta anexa precum si asociatii sau organizatii nonprofit avand personalitate juridica si sediul in Romania.
    B.3. Autorizatia pentru executarea lucrarilor de montare/reparare la stivuitoare are valabilitate de maximum 2 ani.
    B.4. Agentul economic autorizat sa execute lucrari de montare/reparare la stivuitoare are urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa execute lucrari in conformitate cu documentatia de montare/reparare cu respectarea prevederilor prescriptiilor tehnice ISCIR, standardelor in vigoare si normele specifice de securitatea muncii;
    b) sa pregateasca si sa prezinte stivuitoarele si toate documentatiile tehnice necesare, in timpul si la sfarsitul montarii sau repararii, la verificarile care se efectueaza de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau de RSVTI;
    c) sa intocmeasca si sa prezinte pentru stivuitorul care trebuie sa fie verificat documentatia tehnica pentru lucrarile efectuate;
    d) sa foloseasca la lucrarile de montare/reparare stivuitoare personal calificat;
    e) sa numeasca personal tehnic propriu: responsabil tehnic pentru supravegherea lucrarilor care fac obiectul autorizarii si responsabil tehnic cu sudura, (ingineri si tehnicieni de specialitate) in raport cu numarul si complexitatea instalatiilor, care sa fie autorizati in acest scop de ISCIR-INSPECT IT in raza careia isi are sediul agentul economic;
    f) personalul mentionat la lit. e), trebuie sa fie examinat odata cu verificarea in vederea acordarii/reactualizarii autorizatiei agentului economic si sa faca dovada ca are cunostintele de specialitate teoretice si practice. Rezultatele examinarii/reexaminarii vor fi consemnate intr-un proces-verbal de verificare, conform modelului din anexa D;
    g) sa posede prescriptiile tehnice specifice domeniului de lucrari pentru care solicita autorizarea;
    h) sa intocmeasca si sa tina la zi un registru de evidenta a lucrarilor din domeniul in care a fost autorizat. Registrul va fi numerotat si vizat de ISCIR-INSPECT IT in raza careia isi are sediul agentul economic si va cuprinde datele prevazute in anexa F; pentru agentii economici care au subunitati in teritoriu va exista pentru fiecare subunitate un registru de evidenta a lucrarilor;
    i) sa ia masuri corespunzatoare astfel ca personalul tehnic propriu, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, sa-si poata indeplini in bune conditii sarcinile prevazute la pct B.6. si sa comunice in scris la ISCIR-INSPECT IT in raza careia isi are sediul agentul economic orice schimbare a personalului tehnic mentionat la lit. e), si sa o definitiveze numai dupa confirmarea acestuia de catre ISCIR-INSPECT; pana la definitivarea schimbarii personalului tehnic respectiv nu se vor putea efectua lucrari care fac obiectul autorizatiei.
    B.5. Personalului tehnic propriu autorizat de ISCIR-INSPECT IT pentru supravegherea lucrarilor de montare/reparare stivuitoare ii revin, conform specificului sau de activitate, urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa cunoasca legislatia, prescriptiile tehnice specifice stivuitoarelor si standardele in domeniu;
    b) sa verifice ca lucrarile de montare/reparare sa se execute dupa documentatii tehnice intocmite de agenti economici de proiectare autorizati de ISCIR-INSPECT;
    c) sa intocmeasca documente de verificare in care sa consemneze constatarile si rezultatele verificarilor si examinarilor;
    d) sa verifice registrele de evidenta a lucrarilor executate si sa urmareasca tinerea la zi a acestora;
    e) sa participe la instructaje si testarile periodice organizate de ISCIR-INSPECT;
    f) sa verifice periodic, cel putin odata pe an, pregatirea tehnica a personalul de montare/reparare a stivuitoarelor, consemnand rezultatele intr-un proces-verbal.
    B.6. Responsabilul tehnic cu sudura (RTS) autorizat de ISCIR-INSPECT IT are urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa cunoasca legislatia, prescriptiile tehnice specifice stivuitoarelor si standardele in domeniu;
    b) sa asigure conditiile necesare pentru efectuarea probelor si incercarilor in vederea omologarii procedurilor de sudare;
    c) sa tina la zi evidenta poansoanelor sudorilor autorizati si a procedurilor de sudare omologate;
    d) sa verifice proiectele si tehnologiile de executie inainte de lansarea lor in lucru;
    e) sa verifice daca tehnologia de executie si de examinare a imbinarilor sudate este in concordanta cu procedura de sudare omologata folosita;
    f) sa participe la instructaje si testarile periodice organizate de ISCIR-INSPECT.
    B.7. In vederea autorizarii agentilor economici pentru efectuarea lucrarilor de montare/reparare la stivuitoare, ISCIR-INSPECT IT, trebuie sa efectueze urmatoarele:
    a) sa verifice concordanta dintre datele din documentatia prezentata de agentii economici care solicita autorizarea si situatia existenta la agentul economic;
    b) sa verifice personalul tehnic propus, privind pregatirea in domeniu si cunoasterea prevederilor prescriptiilor tehnice specifice;
    c) sa verifice existenta la agentul economic a prescriptiilor tehnice specifice in domeniu si a standardelor specifice;
    d) sa intocmeasca un proces-verbal asupra constatarilor facute privind verificarile prevazute la lit. a) ... c).
    B.8. In cazul indeplinirii conditiilor de autorizare prevazute de anexa si pe baza constatarilor facute in conformitate cu prevederile pct. B.8, ISCIR-INSPECT IT in raza careia isi are sediul agentul economic va elibera autorizatia conform modelului din anexa G.

    ANEXA C

    CONTINUTUL DOCUMENTATIEI PENTRU OBTINEREA/REACTUALIZAREA AUTORIZATIEI DE A EFECTUA LUCRARI DE MONTARE/REPARARE STIVUITOARE

    Documentatia se intocmeste de catre agentii economici montatori/reparatori si se inainteaza la ISCIR-INSPECT IT; documentatia va contine un memoriu in care se vor preciza urmatoarele:
    a) felul lucrarilor (montare, reparare);
    b) domeniul autorizatiei (stivuitoare) cu precizarea parametrilor maximi si a caracteristicilor principale ale instalatiilor respective;
    c) calitatea principalelor materiale de baza folosite;
    d) domeniul de dimensiuni al materialelor de baza ce vor fi utilizate;
    e) procedurile de sudare ce vor fi folosite;
    f) metodele si mijloacele de examinare nedistructiva din dotare, pentru punerea in evidenta a eventualelor defecte ce ar putea sa apara in executie, in materialele de baza si imbinarile sudate, in functie de calitatea si grosimea acestora precum si a procedurilor de sudare aplicate;
    g) punctele de control in fluxul de montare/reparare care concura la realizarea executiei corespunzatoare a operatiunilor in conformitate cu prevederile prescriptiilor tehnice - colectia ISCIR;
    h) numele, pregatirea si vechimea in specialitate a personalului tehnic pentru montare/reparare a stivuitoarelor precum si a responsabilului tehnic cu sudura, propusi de agentul economic sa fie autorizati de catre ISCIR-INSPECT IT.
    La memoriu se vor atasa urmatoarele documente:
    a) dotarea cu utilaje de executie, conform datelor din tabelul 1;
    b) procedurile de sudare omologate, conform datelor din tabelul 2;
    c) metodele folosite pentru verificarea calitatii produselor executate, precum si dotarea cu laborator de efectuarea examinarilor nedistructive (autorizat de ISCIR-INSPECT) si laborator de efectuarea incercarilor mecanice, tehnologice, metalografice si analize chimice, autorizat de ISCIR-INSPECT; in cazul in care unitatea economica nu dispune de laboratoare proprii, se va anexa contractul de colaborare (copie) incheiat cu alta unitate economica autorizata de ISCIR-INSPECT pentru executia examinarilor; de asemenea si dotarea cu standuri pentru incercari si verificari conform datelor din tabelul 3;
    d) pregatirea si activitatea practica in domeniu a personalului de executie si control, conform datelor din tabelul 4;
    e) natura si volumul lucrarilor efectuate in colaborare cu alti agenti economici;
    f) conform datelor din tabelul 5.

    ANEXA C
    (continuare)

    Tabelul 1

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |           Utilajul pentru executie         |Tipul (marca) si |Observatii|
|crt.|                                            |caracteristicile |          |
|    |                                            |principale*)     |          |
|____|____________________________________________|_________________|__________|
|  1.| Taiere:                                    |                 |          |
|    | a) foarfeci;                               |                 |          |
|    | b) ghilotine;                              |                 |          |
|    | c) aparate oxiacetilenice;                 |                 |          |
|    | d) alte masini si aparate.                 |                 |          |
|  2.| Formare:                                   |                 |          |
|    | a) indoire (valturi);                      |                 |          |
|    | b) masini de indoit;                       |                 |          |
|    | c) masini si dispozitive pentru prelucrarea|                 |          |
|    |    rostului la table si tevi;              |                 |          |
|    | d) masini unelte (strunguri, masini de     |                 |          |
|    |    frezat, raboteze, masini de alezat,     |                 |          |
|    |    masini de rectificat, instalatii de     |                 |          |
|    |    ridicat, masini de gaurit).             |                 |          |
|  3.| Sudare:                                    |                 |          |
|    | a) convertizoare;                          |                 |          |
|    | b) transformatoare;                        |                 |          |
|    | c) tractoare de sudare;                    |                 |          |
|    | d) aparatura WIG, TIG sau MIG;             |                 |          |
|    | e) aparate pentru sudare in baie de zgura. |                 |          |
|  4.| Tratament termic:                          |                 |          |
|    | a) cuptoare;                               |                 |          |
|    | b) instalatii de tratament local;          |                 |          |
|    | c) dispozitive de preincalzire             |                 |          |
|    |    inainte de sudare.                      |                 |          |
|____|____________________________________________|_________________|__________|
    *) Pentru utilajul de sudare se va mentiona, dupa caz, aparatura de stabilire, masurare si reglare a parametrilor regimurilor de sudare.

    Tabelul 2

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Procedura|Tipul    |Nr. fisei de|Grupa de  |Grupa de  |Pozitia|Observatii|
|crt.|de sudare|imbinarii|omologare   |oteluri   |grosimi si|de     |          |
|    |         |         |Agent       |acoperit  |diametrul |sudare |          |
|    |         |         |economic/   |de fisa de|acoperit  |       |          |
|    |         |         |ISCIR-      |omologare |de fisa de|       |          |
|    |         |         |INSPECT     |          |omologare |       |          |
|____|_________|_________|____________|__________|__________|_______|__________|

    ANEXA C
    (sfarsit)

    Tabelul 3

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |   Utilajul pentru verificare si control     |Tipul (marca)   |Observatii|
|crt.|                                             |si buc.         |          |
|    |                                             |Caracteristicile|          |
|    |                                             |principale      |          |
|____|_____________________________________________|________________|__________|
|  1.| Pentru masurarea si verificarea             |                |          |
|    | dimensiunilor:                              |                |          |
|    | a) dispozitive pentru masurarea diametrelor |                |          |
|    |    si ovalitatii;                           |                |          |
|    | b) sabloane pentru verificarea abaterilor   |                |          |
|    |    de la forma geometrica;                  |                |          |
|    | c) aparate si dispozitive pentru            |                |          |
|    |    verificarea paralelismului, denivelarilor|                |          |
|    |    si verticalitatii;                       |                |          |
|    | d) aparate si dispozitive pentru masurarea  |                |          |
|    |    deformatiilor.                           |                |          |
|  2.| Standuri pentru rodaje la mecanisme.        |                |          |
|  3.| Standuri pentru verificarea subansamblelor  |                |          |
|    | la stivuitoare.                             |                |          |
|  4.| Standuri pentru incercari, echipamente cu   |                |          |
|    | aparatura de masura si control, in          |                |          |
|    | conformitate cu prevederile prescriptiilor  |                |          |
|    | tehnice, colectia ISCIR si normele de       |                |          |
|    | fabricatie:                                 |                |          |
|    | a) la presiune hidraulica;                  |                |          |
|    | b) la presiune pneumatica;                  |                |          |
|    | c) sub sarcina;                             |                |          |
|    | d) a componentelor de securitate (pentru    |                |          |
|    |    limitarea presiunii, sarcinii, vitezei). |                |          |
|____|_____________________________________________|________________|__________|

    Tabelul 4

 ______________________________________________________________________________
|Nr. | Personalul de executie, nominalizat| Specialitatea | Numar | Observatii |
|crt.|                                    |               |       |            |
|____|____________________________________|_______________|_______|____________|
|  1.| Sudori autorizati.                 |               |       |            |
|  2.| Personal pentru examinari          |               |       |            |
|    | nedistructive, din care:           |               |       |            |
|    | - ingineri;                        |               |       |            |
|    | - tehnicieni;                      |               |       |            |
|    | - operatori.                       |               |       |            |
|____|____________________________________|_______________|_______|____________|

    Tabelul 5

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Natura     |Lucrarile cuprinse in     |Denumirea agentului    |Observatii|
|crt.|colaborarii|contractul de colaborare  |economic cu care se    |          |
|    |           |si felul in care se       |efectueaza colaborarea |          |
|    |           |realizeaza                |                       |          |
|____|___________|__________________________|_______________________|__________|

    ANEXA D

 ______________________________________________________________________________
|             ROMANIA                |                  |INSPECTIA             |
|Inspectia de stat pentru controlul  |Proces-verbal de  |TERITORIALA ......... |
|cazanelor, recipientelor sub        |verificare tehnica|Adresa .............. |
|presiune si instalatiilor de ridicat|nr. ..............|Telefon ............. |
|            - ISCIR -               |                  |Fax ................. |
|____________________________________|__________________|______________________|

    Incheiat astazi .................. cu ocazia ................ efectuat in baza Hotararii Guvernului nr. 1.340/2001, Hotararii Guvernului nr. 19/2001 si Decretului nr. 587/1973, modificat si completat prin Decretul nr. 417/1985, aplicabile si Prescriptiilor tehnice, Colectia ISCIR, la ..................................... tip ........................ cu numarul de fabricatie/inventar ............... si cartea instalatiei nr. ............ avand parametrii ultimei verificari .................................................
...............................................................................
    Denumirea agentului economic .............................. din localitatea .......................... str. ...................... nr. ...... judet/sector .............. CUI ............... .
    Verificarea s-a efectuat la ........................ din localitatea ....................... str. ................ nr. .... judet/sector ....................
    Subsemnatul*1) ......................... am constatat urmatoarele:
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Am dat urmatoarele dispozitii: ............................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    ...........................................................................
    Dupa aceasta verificare s-a admis*2) ......................................
    ...........................................................................
    Scadenta urmatoarei verificari se fixeaza la data de ......................
    Pentru aceasta verificare se va plati suma de ................. lei de catre .......................... din localitatea ................. str. ............. nr. ..... judet/sector ................. in cont ......................... deschis la Banca .................. filiala ............................

                                                Am luat la cunostinta

  Organ de      Directorul agentului   Responsabil cu        Delegatul agentului
  verificare    economic sau           supravegherea si      economic montator,
                delegatul sau          verificarea tehnica   reparator
  ............  .....................  ....................  ...................
  ............  .....................  ....................  ...................

 ______________________________________________________________________________
    *1) Functia, numele si prenumele.
    *2) Se vor inscrie parametrii de functionare ai instalatiei, functie de felul (tipul) acesteia.

    ANEXA E

    AUTORIZAREA AGENTILOR ECONOMICI PENTRU ELABORAREA PROIECTELOR LUCRARILOR DE MONTARE/REPARARE LA STIVUITOARE

    E.1. Proiectele de montare/reparare a stivuitoarelor se elaboreaza de catre agenti economici de proiectare autorizati de ISCIR-INSPECT. Proiectele pot fi elaborate si de catre alti agenti economici, urmand ca proiectele respective, pentru a putea fi folosite, sa fie, in prealabil, verificate de o unitate de proiectare autorizata de ISCIR-INSPECT si avizate in conformitate cu prevederile pct. E.3.
    Agentii economici de proiectare vor confirma in proiectele pe care le elaboreaza ca au respectat prevederile prescriptiilor tehnice specifice in domeniu si ca indeplinesc prevederile pct. E.3 lit. a), b) si c).

    E.2. In vederea autorizarii, agentii economici de proiectare sau agentii economici care au unitati de proiectare pentru lucrarile mentionate la pct. E.1 vor inainta la ISCIR-INSPECT o documentatie care va fi constituita din:
    a) adresa (domeniul solicitat, documente anexate etc.);
    b) acte agent economic (copie):
    - statut (actul constitutiv) actualizat;
    - certificat de inmatriculare;
    - certificat de inregistrare fiscala sau CUI (cod unic de inregistrare fiscala);
    c) procedura privind modul de efectuare a activitatii de proiectare (organizare si responsabilitati, prescriptii tehnice, standarde si normative de proiectare specifice domeniului de proiectare solicitat);
    d) lista personalului calificat propus pentru autorizare (original);
    e) deciziile de numire a personalului propus pentru autorizare (original), conform modelului din anexa J si adaptat corespunzator;
    f) curriculum vitae pentru personalul propriu propus pentru autorizare (original);
    g) documentele de studii si calificare pentru personalul propriu propus pentru autorizare (in original si o copie);
    h) lista principalelor proiecte elaborate de personalul pentru care se solicita autorizarea (original).

    NOTA:
    In cazul existentei unor subunitati (filiale, ateliere etc.) pentru care se solicita autorizarea si care au un alt sediu decat agentul economic solicitant, se vor indica adresele acestora si, dupa caz, datele mentionate la aliniatele a), d), e), f) si g).

    E.3. Agentii economici autorizati, respectiv unitatile de proiectare autorizate, au urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa posede prescriptiile tehnice specifice domeniului pentru care solicita autorizarea;
    b) sa numeasca personal tehnic de specialitate, in numar necesar, care sa verifice proiectele elaborate din punct de vedere al sigurantei in functionare si care sa raspunda impreuna cu proiectantul de aplicarea prevederilor prescriptiei tehnice, semnand proiectele in acest sens;
    c) sa adopte solutii constructive care sa permita functionarea in conditii de securitate a stivuitoarelor si sa prevada in documentatia tehnica examinarile si incercarile ce trebuie sa fie efectuate de agentii economici montatori/reparatori la locul de functionare pentru verificarea parametrilor de siguranta in functionare, raspunzand de alegerea corecta a acestora si de respectarea prevederilor prescriptiei tehnice;

    ANEXA E
    (continuare)

    d) sa adopte solutii constructive care sa permita functionarea in conditii de securitate a stivuitoarelor si sa prevada in documentatia tehnica examinarile si incercarile ce trebuie sa fie efectuate de agentii economici montatori/reparatori la locul de functionare pentru verificarea parametrilor de siguranta in functionare, raspunzand de alegerea corecta a acestora si de respectarea prevederilor prescriptiei tehnice;
    e) sa solicite in scris la ISCIR-INSPECT avizarea conforma a proiectelor elaborate, prezentand in acest scop desenul de ansamblu verificat de personalul tehnic de specialitate propriu mentionat la lit. b);
    Este interzisa folosirea proiectelor, care nu au avizul conform al ISCIR-INSPECT sau al personalului autorizat;
    f) sa propuna, in vederea autorizarii de catre ISCIR-INSPECT, personalul tehnic de specialitate care urmeaza sa avizeze conform proiectele proprii sau elaborate de unitati neautorizate.
    Orice schimbare a personalului tehnic de specialitate, autorizat de ISCIR-INSPECT pentru verificare si avizare conforma, va fi comunicata la ISCIR-INSPECT si va deveni definitiva dupa confirmarea acesteia;
    g) sa inregistreze la ISCIR-INSPECT proiectele pe care le avizeaza conform si sa tina evidenta acestora;
    h) sa comunice periodic (cel putin o data pe trimestru) la ISCIR-INSPECT, lista proiectelor elaborate si avizate conform pentru perioada expirata precum si lista proiectelor pe care le vor elabora si care trebuie sa fie avizate conform in perioada urmatoare;
    i) sa avizeze conform proiectele, respectiv desenele de ansamblu, pentru care primeste imputernicire scrisa din partea ISCIR-INSPECT.

    E.4. Personalul tehnic de specialitate care verifica proiectele din punct de vedere al sigurantei in functionare, numit de agentul economic de proiectare si autorizat de ISCIR-INSPECT, are urmatoarele obligatii si raspunderi:
    - sa verifice proiectele din punct de vedere al respectarii prevederilor prescriptiei tehnice;
    - sa confirme ca a efectuat verificarea pieselor scrise si desenate ale proiectului prin aplicarea stampilei pe desenul tip de ansamblu, in conformitate cu prevederile pct. E.8.

    E.5. Personalul tehnic de specialitate autorizat de ISCIR-INSPECT sa avizeze conform proiectele are urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa avizeze conform desenele de ansamblu ale proiectelor pentru care a primit imputernicire din partea ISCIR-INSPECT, conform prevederilor pct. E.9;
    b) sa confirme avizarea conforma prin aplicarea stampilei pe desenul de ansamblu, conform prevederilor pct. E.10, precizand si numarul de exemplare avizate;
    c) sa participe la instructajele periodice organizate de ISCIR-INSPECT.

    E.6. Personalul tehnic de specialitate ce urmeaza a fi autorizat de ISCIR-INSPECT pentru avizarea conforma de proiecte trebuie sa fie absolvent al unui institut de invatamant superior tehnic de specialitate de lunga durata si sa aiba o vechime in specialitate de cel putin 8 ani, din care cel putin 3 ani in proiectare sau 5 ani in constructia, exploatarea sau verificarea stivuitoarelor.

    ANEXA E
    (continuare)

    E.7. In vederea autorizarii agentilor economici de proiectare, in conformitate cu prevederile prezentei anexe, ISCIR-INSPECT are urmatoarele obligatii si raspunderi:
    a) sa verifice concordanta dintre datele inscrise in documentatia prezentata de unitatea de proiectare care solicita autorizarea si situatia din unitatea respectiva precum si existenta prescriptiilor tehnice specifice in domeniu, intocmind un proces-verbal asupra constatarilor facute;
    b) sa verifice, din punct de vedere al cunoasterii prevederilor prescriptiei tehnice, personalul tehnic de specialitate propus pentru autorizare;
    c) sa elibereze in baza constatarilor facute, in cazul indeplinirii conditiilor de autorizare, autorizatia de proiectare conform modelului din anexa H.

    E.8. Verificarea proiectelor, in ceea ce priveste concordanta acestora cu prevederile prescriptiilor tehnice - Colectia ISCIR si ale legislatiei in vigoare, se efectueaza de catre agentii economici de proiectare autorizati de ISCIR-INSPECT.
    In acest scop, agentii economici de proiectare autorizati vor numi personal de specialitate care sa efectueze verificarea pieselor scrise si desenate ale proiectului.
    Confirmarea verificarii se va face pe desenul de ansamblu, consemnand pe acesta prin stampilare pe copii, urmatoarele:
    - Denumirea agentului economic de proiectare autorizat de ISCIR-INSPECT
      "Verificat, corespunde prevederilor prescriptiei tehnice PT ...."
      _________________________________________________________________
    - Numele si prenumele _____________________________________________
    - Data _____________________________
    - Semnatura ________________________

    E.9. Avizarea conforma a desenului de ansamblu, cu privire la respectarea prevederilor prescriptiei tehnice si ale legislatiei in vigoare, se efectueaza de catre ISCIR-INSPECT sau de catre personal autorizat de ISCIR-INSPECT.
    Avizarea conforma de catre ISCIR-INSPECT se va efectua numai dupa verificarea proiectelor respective de catre un agent economic de proiectare autorizat de ISCIR-INSPECT.
    Aceasta avizare conforma se poate efectua si de catre personalul propriu de specialitate din unitatile de proiectare, dar numai cu acordul scris al ISCIR-INSPECT.

    E.10. Confirmarea avizarii conforme pe desenul tip de ansamblu se face consemnand prin stampilare pe copii, urmatoarele:
    a) in cazul in care avizarea se face de catre ISCIR-INSPECT:

    AVIZAT conform
    ISCIR-INSPECT
    Numele _____________ Prenumele ____________
    Data _______________ Semnatura ____________

    b) in cazul in care avizarea se face de catre personalul propriu de specialitate din unitatile de proiectare, autorizat de ISCIR-INSPECT si imputernicit in scris de ISCIR-INSPECT pentru proiectul respectiv:

    ANEXA E
    (sfarsit)

         AVIZAT conform
    AUTORIZAT de ISCIR-INSPECT
    Denumirea unitatii ___________________________________________
    Scrisoarea ISCIR-INSPECT de imputernicire nr. _______/________
             Numele ___________________ Prenumele ________________
    Data _____________________ Semnatura _________________________

    E.11. Unitatea de proiectare in cadrul careia se avizeaza conform desenele tip de ansamblu va retine cate un exemplar din fiecare.
    Acestea vor fi inscrise intr-un registru de evidenta.

    ANEXA F

    REGISTRU PENTRU EVIDENTA LUCRARILOR DE*) .............. STIVUITOARE

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Proiect de executie (unitatea proiectanta, nr. si data)
    B - Nr. si data actului de omologare/certificare
    C - Beneficiarul (denumire si sediu)
    D - Proces-verbal de receptie (nr. si data)
 _____________________________________________________________________________
|Nr. |Felul si tipul|Denumire si| A | B |Parametrii        | C | D |Observatii|
|crt.|stivuitorului |sediu      |   |   |stivuitorului*) |   |   |          |
|*) |              |producator |   |   |                  |   |   |          |
|____|______________|___________|___|___|__________________|___|___|__________|
    *) Se va scrie dupa caz: MONTARE, REPARARE, INTRETINERE SI REVIZIE, conform obiectului autorizatiei.
    *) Este acelasi cu numarul de fabricatie mentionat in cartea stivuitorului.
    *) sarcina nominala (tf); inaltimea de ridicare (m); grupa de functionare.

    NOTA:
    Pentru agentii economici autorizati sa efectueze reparatii, intretinere si revizie la stivuitoare, se va folosi modelul de registru completat cu trei coloane in plus, in care se va scrie:
    - numarul si anul fabricatiei, numarul autorizatiei de functionare (cartea instalatiei);
    - elementele reparate sau inlocuite, caracteristicile lor constructive.

    ANEXA G

                  ISCIR
    INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
    CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
    SI INSTALATIILOR DE RIDICAT

    ISCIR-INSPECT IT ....................................
    Str. ............. nr. .......... telefon ...........

                                AUTORIZATIE
                      nr. ....... din ................

    In baza prevederilor legale in vigoare si a prescriptiei tehnice PT R 3 si in urma verificarilor efectuate si consemnate in procesul-verbal nr. .......... din ............... .
    I. Se autorizeaza pentru*1) .......................... agentul economic ..................... din ................... str. ................. nr. ..... urmare a cererii nr. ................. din ................. .
    II. Se autorizeaza pentru supravegherea lucrarilor de mai sus urmatorul personal tehnic de specialitate: ...................................... si responsabilul tehnic cu sudura ................................................
    ...........................................................................
    In cazul schimbarii denumirii, intreruperii activitatii sau desfiintarii .......................*2) ....................... are obligatia sa anunte in termen de 15 zile ISCIR-INSPECT IT emitenta a autorizatiei.
    Autorizatia poate fi retrasa de ISCIR-INSPECT IT in baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
    Prezenta autorizatie este valabila pana la data de*3) ............

    Se considera reinnoirea autorizatiei numai cazul in care cererea scrisa de reinnoire va fi depusa la ISCIR-INSPECT IT cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de expirarea termenului de valabilitate al autorizatiei. In caz contrar se considera autorizare noua.

              INSPECTOR SEF                     Inspector de specialitate
     (numele, prenumele si semnatura)       (numele, prenumele si semnatura)

------------
    *1) Se va indica succint domeniul autorizatiei.
    *2) Se va indica agentul economic.
    *3) Se va indica data efectiva (ziua, luna, anul).

    ANEXA H

                  ISCIR
    INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
    CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB PRESIUNE
    SI INSTALATIILOR DE RIDICAT

                          AUTORIZATIA DE PROIECTARE
                      Nr. ....... din ................

    In baza prevederilor legale in vigoare si a prescriptiilor tehnice colectia ISCIR si in urma verificarilor facute si consemnate in procesul-verbal nr. ............... din .............................
    I. Se autorizeaza pentru proiectare de*1) .......................... agentul economic .................... din .................... str. ................... nr. ....... judet/sector .................. din cadrul*2) ..................... unitatea de proiectare ................... din ................... str. ................... nr. ....... judet/sector ................ urmare cererii nr. ........... din ..............
    II. Se autorizeaza pentru avizare conforma de proiecte proprii sau elaborate de unitati neautorizate urmatoarele persoane, salariati ai unitatii de proiectare:*3)
    ............................................................................
    ............................................................................
    ............................................................................
    In cazul schimbarii denumirii, intreruperii activitatii sau desfiintarii .....................*4) are obligatia sa anunte in termen de 15 zile ISCIR-INSPECT.
    Autorizatia poate fi retrasa de ISCIR-INSPECT in baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.
    Prezenta autorizatie este valabila pana la data de*5) ...............

            INSPECTOR DE STAT SEF        INSPECTOR SEF ISCIR-INSPECT

                                          Inspector de specialitate

------------
    *1) Se indica succint domeniul autorizatiei.
    *2) Se completeaza pentru filiale sau unitate avand alt sediu.
    *3) Se indica numele si prenumele persoanelor, pregatirea teoretica, vechimea in specialitate si cea in domeniul instalatiilor.
    *4) Se va indica unitatea de proiectare.
    *5) Se va indica data efectiva (ziua, luna, anul).

    ANEXA I

                  VERIFICAREA REPARATIILOR STIVUITOARELOR

    I.1. Prezenta anexa contine prevederi tehnice minime obligatorii care se refera la verificarea tehnica a reparatiilor efectuate la stivuitoare.
    I.2. Lucrarile care constituie reparatii si se verifica de inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT sau cu acordul scris al ISCIR-INSPECT IT, de catre RSVTI al detinatorului, sunt urmatoarele:
    a) inlocuirea sau modificarea constructiei metalice, refacerea sau remedierea imbinarilor sudate ale elementelor de rezistenta;
    b) inlocuirea mecanismelor sau a elementelor lor componente din lantul cinematic cu alte tipo-dimensiuni, care difera de cele prevazute in proiectul initial;
    c) modificarea de principiu a schemei electrice si hidraulice de actionare;
    d) inlocuirea totala a instalatiei electrice sau hidraulice;
    e) inlocuirea sau modificarea componentelor de securitate ale stivuitorului cu alte tipo-dimensiuni, care difera de cele prevazute in proiectul initial;
    f) inlocuirea totala sau partiala a caii de rulare.
    I.3. Inaintea inceperii lucrarilor de reparatii, unitatea reparatoare va intocmi o documentatie de reparatie din care sa rezulte lucrarile ce urmeaza a se efectua, precum si conditiile tehnice de executie, verificari si incercari.
    I.4. In vederea efectuarii verificarii tehnice a reparatiei, unitatea reparatoare va intocmi o documentatie care va cuprinde:
    a) lista lucrarilor efectuate sau, dupa caz, proiectul sau tehnologia de reparatie;
    b) certificatele de calitate ale materialelor si subansamblelor intrebuintate; la componentele de securitate se vor anexa certificatele de conformitate;
    c) fisele de omologare si specificatiile procedurilor de sudare folosite;
    d) tabelul nominal cu sudorii autorizati care au executat lucrarea si cu valabilitatea autorizatiilor;
    e) schema cinematica, schema electrica, hidraulica si desenul de ansamblu al instalatiei daca s-au efectuat modificari ale acestora;
    f) certificatul privind calitatea imbinarilor sudate;
    g) procesul-verbal in care sunt consemnate rezultatele incercarilor de casa;
    h) certificatele de conformitate si garantie ale lucrarilor executate;
    i) la documentatie nu este obligatorie atasarea fiselor de omologare a procedurilor de sudare, acestea putand fi inlocuite cu un tabel din care sa rezulte numarul fisei de omologare (numarul dat de unitate si ISCIR-INSPECT IT) si domeniul de valabilitate.
    I.5. Documentatia tehnica de reparatii se va anexa la cartea instalatiei.
    I.6. Efectuarea lucrarilor de reparatii se va inscrie in registrul de evidenta a supravegherii si in cartea instalatiei la rubrica evidenta exploatarii.
    I.7. Unitatile autorizate de ISCIR-INSPECT IT sa efectueze reparatii la stivuitoare vor tine la zi evidenta lucrarilor executate intr-un registru, numerotat, snuruit si parafat de ISCIR-INSPECT IT.

    ANEXA J

    MODEL DE DECIZIE PENTRU NUMIREA RESPONSABILULUI CU SUPRAVEGHEREA SI VERIFICAREA TEHNICA A INSTALATIILOR (RSVTI)

    ANTETUL AGENTULUI ECONOMIC

                            DECIZIE NR. ........
                            din ................

    Unitatea ................... reprezentata prin ......................... manager (director).
    Avand in vedere legislatia cu privire la functionarea in conditii de securitate a instalatiilor prin care agentii economici care detin si exploateaza aceste instalatii sunt obligate sa numeasca personal tehnic de specialitate (ingineri, subingineri, maistri sau tehnicieni de specialitate) in raport cu numarul si complexitatea instalatiilor, care sa fie autorizat de ISCIR-INSPECT IT, in vederea aplicarii prevederilor prescriptiei tehnice - Colectia ISCIR,

                                  DECIDE:

    1. Dl. (D-na) ......................... de  specialitate ................. avand functia de .................. incepand cu data de ............ se numeste responsabil cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor ........... din cadrul ........................, urmand a fi autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
    2. Responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor este obligat sa cunoasca si sa aplice intocmai prevederile legislatiei in vigoare si ale prescriptiei tehnice - Colectia ISCIR.
    3. Activitatea responsabilului cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor va fi coordonata si indrumata din partea conducerii de ............................ care raspunde impreuna cu acesta de luarea masurilor pentru aplicarea prevederilor legislatiei in vigoare si ale prescriptiilor tehnice - Colectia ISCIR.
    4. Incalcarea obligatiilor prevazute in prescriptiile tehnice - Colectia ISCIR atrage, dupa caz, raspunderea disciplinara, materiala, civila sau penala a celor vinovati.
    5. Prezenta decizie anuleaza decizia anterioara nr. ..... din ............. si devine definitiva dupa autorizarea responsabilului de catre ISCIR-INSPECT IT.

                MANAGER,                             OFICIUL JURIDIC
           Numele si prenumele                     Numele si prenumele
         (Semnatura si stampila)                        Semnatura

    Data: ...............

    ANEXA K

    MODEL DE AUTORIZATIE PENTRU RESPONSABILUL CU SUPRAVEGHEREA SI VERIFICAREA TEHNICA A INSTALATIILOR (RSVTI)

    INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL
    CAZANELOR, RECIPIENTELOR SUB
    PRESIUNE SI INSTALATIILOR DE RIDICAT
    ISCIR-INSPECT IT ...................

      AUTORIZATIE PENTRU SUPRAVEGHEREA SI VERIFICAREA TEHNICA A INSTALATIILOR

                           AUTORIZATIA Nr.*) ............

    Numele si prenumele .................. Data si locul nasterii .............
    Cod numeric personal ..................

    In baza prevederilor legale in vigoare si urmare adresei nr. .......... din ................ a agentului economic ..................... se autorizeaza sa execute in cadrul unitatii:

    a) supravegherea*) ............................. din dotarea sau folosinta agentului economic.

    Data ..............

                                  INSPECTOR SEF,
                              (Semnatura, stampila)

    ANEXA K (sfarsit)

    Posesorul autorizatiei are obligatia si raspunderile prevazute de legislatia in vigoare si prevederile prescriptiilor tehnice specifice. Raspunde, impreuna cu conducerea agentului economic, de luarea masurilor pentru aplicarea prevederilor prescriptiilor tehnice specifice.

    Autorizatia este valabila numai in cadrul agentului economic pentru care a fost autorizat personalul.
    Autorizatia poate fi retrasa de ISCIR-INSPECT IT in baza documentului de constatare a comiterii unor abateri de la prevederile legale.

    Prezenta autorizatie este valabila pana la data de*) ................

    NOTA:
    *) Se va trece numarul de inregistrare al agentului economic in evidenta ISCIR-INSPECT IT/numarul de ordine al autorizatiei.

    Exemple: B 175/1; B 275/2; G 1305/1.

    *) Se va trece, dupa caz: instalatii sub presiune, instalatii de ridicat, instalatii sub presiune si de ridicat, recipiente transportabile etc.
    *) Se va indica data efectiva (ziua, luna, anul).
    Autorizatia se va acorda pe maximum 2 ani.

    ANEXA L

    CONTINUTUL DOCUMENTATIEI PENTRU OBTINEREA AUTORIZATIEI PENTRU LUCRARILE DE INTRETINERE SI REVIZIE TEHNICA A STIVUITOARELOR

    L.1. Documentatia se intocmeste de catre agentii economici care efectueaza lucrari de intretinere si revizie la stivuitoare.
    L.2. Documentatia este constituita dintr-un memoriu tehnic din care sa rezulte domeniul pentru care se solicita autorizarea. Aceasta va cuprinde urmatoarele:
    a) felul lucrarilor (intretinere si revizie tehnica stivuitoare cu sarcina maxima de .... tf);
    b) dotarea minima cu materiale si piese de schimb (denumire etc.);
    c) numele, pregatirea si vechimea in specialitate a responsabilului tehnic pentru supravegherea lucrarilor de intretinere si revizie a stivuitoarelor;
    d) decizia de numire conform anexei J.
    L.3. Memoriul va fi insotit de documente din care sa rezulte urmatoarele:
    a) dotarea cu scule, dispozitive, verificatoare, aparatura de masura si control etc.;
    b) numele, prenumele, pregatirea si activitatea practica in domeniu a personalului de executie (electricieni, mecanici etc.).

    ANEXA M

                        AUTORIZAREA STIVUITORISTILOR

    M.1. Generalitati
    Autorizatia din partea ISCIR-INSPECT IT este obligatorie pentru personalul de deservire a stivuitoarelor. Autorizatia se elibereaza individual persoanelor care, prin promovarea examenelor de autorizare, fac dovada indeplinirii conditiilor specificate in prezenta anexa privind capabilitatea teoretica si practica de a exercita activitatea de deservire a stivuitoarelor.

    M.2. Definitii
    M.2.1. Stivuitorist - persoana instruita si autorizata care manevreaza stivuitoare, indiferent de tipul si destinatia acestora;
    M.2.2. Autorizatia ISCIR - act (document) legal care confirma competenta profesionala, insusirea cunostintelor teoretice si a deprinderilor practice adecvate necesare manevrarii stivuitoarelor in conditii de securitate si care dovedeste acceptul (permisiunea) ISCIR-INSPECT IT ca posesorul sa presteze activitatile de manevrare a stivuitoarelor.
    M.2.3. Capabilitate teoretica si practica de a exercita activitatea de manevrare - capacitatea de a intelege modul de functionare al stivuitorului deservit, precum si aptitudinile confirmate ale persoanelor instruite si autorizate de a efectua activitatile de manevrare a stivuitoarelor aflate in exploatare la detinatori, in regim de asigurare a securitatii in functionare.
    M.2.4. Cursuri de calificare organizate in vederea autorizarii personalului de catre ISCIR-INSPECT IT - modalitatea practica de realizare a cursurilor de calificare de catre unitati de specialitate in vederea autorizarii de ISCIR-INSPECT IT a absolventilor.
    M.2.5. Manevrarea stivuitorului - activitate specifica utilizarii (exploatarii) stivuitorului in conditii de securitate.
    M.2.6. Detinatorul stivuitorului - persoana fizica sau juridica care are in proprietate directa sau in alta forma de posesie stivuitorul.
    M.2.7. Mijloace tehnico-didactice specializate, adecvate scopului - ansamblu de dotari, disponibilitati si structura organizatorica adecvate activitatii de instruire/specializare tehnica pe care trebuie sa le detina unitatea de specialitate organizatoare de cursuri de specializare. Aceste mijloace trebuie sa demonstreze capacitatea unitatii de specialitate organizatoare a cursurilor de a derula aceste cursuri in regim de indeplinire a prevederilor prezentei anexe si de a garanta absolventilor un nivel de pregatire (instruire) tehnica specializata corespunzatoare.
    M.2.8. Proceduri de testare si evaluare - metode de verificare si comparare a nivelului de indeplinire de catre candidati a criteriilor si conditiilor specificate in prezenta anexa, in vederea autorizarii acestora de catre ISCIR-INSPECT IT.

    ANEXA M (continuare)

    M.2.9. Unitate de specialitate - persoana juridica (agent economic, institutie, organizatie profesionala, asociatie etc.) care este autorizata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei si Cercetarii si are mijloacele tehnico-didactice adecvate scopului si poate organiza cursuri de calificare.

    M.3. Conditii de autorizare
    M.3.1. Autorizarea stivuitoristilor se face pe baza unui examen sustinut in fata comisiei tehnice care trebuie sa aiba urmatoarea componenta:
    a) inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT - presedintele comisiei;
    b) responsabilul cursului de calificare;
    c) responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor, autorizat de ISCIR-INSPECT IT, al agentului economic detinator unde au loc examinarile practice;
    d) unul sau mai multi lectori ai cursului de calificare.
    M.3.2. Pentru a fi admisi la examen, in vederea autorizarii de ISCIR-INSPECT IT, candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) au varsta de cel putin 18 ani impliniti;
    b) indeplinesc conditiile de sanatate pentru manevrarea stivuitoarelor si prezinta o adeverinta medicala cu mentiunea "apt pentru prestarea activitatii de stivuitorist";
    c) fac dovada ca au absolvit cursurile de calificare, in vederea autorizarii de catre ISCIR-INSPECT IT, organizate conform prevederilor de la pct. M.4;
    d) indeplinesc conditiile de practica stabilite in anexa N.
    M.3.3. Persoanele care au studii superioare de specialitate, ingineri sau subingineri, si solicita autorizarea de catre ISCIR-INSPECT IT pentru meseria de stivuitorist, se pot inscrie direct la examenele de autorizare, cu conditia sa prezinte adeverinta de efectuare a practicii.

    M.4. Organizarea cursurilor in vederea autorizarii de catre ISCIR-INSPECT IT
    M.4.1. Cursurile pot fi organizate de catre unitati de specialitate (agenti economici, institutii, asociatii profesionale etc.) autorizate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Educatiei si Cercetarii, care indeplinesc conditiile legale si fac dovada ca dispun de instructori de specialitate si mijloace tehnico-didactice adecvate scopului.
    M.4.2. Cursurile se vor preda pe baza programei analitice specificate in anexa N, dezvoltata corespunzator in functie de complexitatea stivuitoarelor pentru care se face specializarea.

    ANEXA M (continuare)

    M.5. Avizarea cursurilor de calificare
    M.5.1. Cursurile vor fi avizate de catre ISCIR-INSPECT IT. In acest scop, unitatea organizatoare va depune la ISCIR-INSPECT IT, cu cel putin 10 zile inainte de inceperea cursurilor, in doua exemplare, urmatoarele:
    a. programa analitica intocmita conform anexei N, dezvoltata pe lectii, date, ore de predare si lectori;
    b. suportul de curs - documentatia de referinta pentru lectii care se va pune la dispozitia cursantilor;
    c. tabelul care cuprinde numele si prenumele lectorilor si pregatirea profesionala a acestora;
    d. tabelul care cuprinde numele si prenumele, data si locul nasterii, codul numeric personal, pregatirea scolara si calificarea profesionala a cursantilor si, eventual, locul de munca actual;
    e. tabelul cuprinzand numele si prenumele cursantilor si a supraveghetorului de practica, tipul stivuitorului pe care se efectueaza practica si orarul de efectuare a stagiului de practica;
    f. dosarele personale ale cursantilor (intr-un singur exemplar) care trebuie sa contina urmatoarele acte:
    - copie de pe certificatul de nastere;
    - copie de pe actul de absolvire a invatamantului obligatoriu;
    - adeverinta medicala;
    - copie dupa actul de calificare tip Ministerul Educatiei si Cercetarii.
    Deschiderea cursurilor nu se va face decat dupa obtinerea avizului din partea ISCIR-INSPECT IT.
    M.5.2. Pentru avizarea cursurilor, ISCIR-INSPECT IT va efectua urmatoarele:
    a) un inspector de specialitate desemnat va verifica documentatia prezentata si va intocmi un proces-verbal in care se vor consemna constatarile facute si propunerile privind avizarea cursului;
    b) procesul-verbal va fi prezentat inspectorului sef, care va analiza si va da decizia privind avizarea cursului, comunicand oficial rezultatul organizatorului cursului;
    c) un exemplar din documentele care au stat la baza avizarii cursurilor, impreuna cu dosarele candidatilor, un exemplar al procesului-verbal si comunicarea avizului de deschidere a cursului se vor pastra la unitatea organizatoare;
    d) un set de documente se va pastra la ISCIR-INSPECT IT, ca anexa la copia comunicarii.
    M.5.3. Se admite suplimentarea listei cursantilor numai in intervalul ramas pana la inceperea cursului, verificarea dosarului de suplimentare facandu-se in aceleasi conditii.
    M.5.4. Avizarea cursurilor se efectueaza de catre ISCIR-INSPECT IT pentru fiecare curs in parte.
    M.5.5. Inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT pot efectua, pe parcurs, verificari privind modul in care se desfasoara cursurile, luand masurile care se impun mergand pana la anularea avizului de curs.

    ANEXA M (continuare)

    M.6. Examinarea cursantilor si eliberarea carnetului de autorizare
    M.6.1. Unitatea de specialitate organizatoare a cursurilor va asigura urmarirea frecventei participarii cursantilor si va verifica nivelul de insusire a cunostintelor teoretice si practice predate. Pe aceasta baza, le va elibera certificate de calificare la incheierea stagiului de pregatire.
    M.6.2. In solicitarea de programare a examinarii inaintata catre ISCIR-INSPECT IT, unitatea organizatoare a cursului va propune data si locul desfasurarii examenului de autorizare si va anexa urmatoarele documente:
    - dosarele candidatilor care au absolvit cursul, completate cu certificate de calificare si adeverinte de efectuare a practicii;
    - catalogul prezentei candidatilor la curs;
    - o fotografie marimea 3/4 cm pentru fiecare candidat.
    Candidatii care au dosare incomplete nu vor fi primiti la examen.
    M.6.3. Examenul de autorizare consta intr-o proba teoretica si o proba practica avand ca scop verificarea insusirii cunostintelor prevazute in programa analitica a cursului de specializare si a dobandirii deprinderilor practice necesare pentru manevrarea unui stivuitor de tipul celui pentru care se solicita autorizarea. Lucrarea scrisa se ataseaza la dosarul candidatului.
    M.6.4. Pentru a fi autorizat de catre ISCIR-INSPECT IT, candidatul trebuie sa fie declarat "ADMIS" atat la proba teoretica cat si la proba practica. In cazul cand la una din probe a obtinut rezultate nesatisfacatoare, candidatul va fi declarat "RESPINS" la examen.
    M.6.5. Candidatul "RESPINS" se poate prezenta la o noua examinare dupa ce isi va imbunatati pregatirea teoretica si va efectua un nou stagiu de practica de 32 ore, confirmat prin eliberarea unei adeverinte de practica, conform modelului din anexa O.
    M.6.6. Rezultatul examenului va fi consemnat de comisie intr-un proces-verbal tip, conform modelului din anexa P. Un exemplar din procesul-verbal va fi atasat de unitatea organizatoare la documentatia de curs.
    M.6.7. Pe baza datelor din procesul-verbal, ISCIR-INSPECT IT va elibera candidatilor care au reusit la examen un carnet de autorizare tip, conform modelului din anexa Q, in care se va inscrie tipul stivuitorului pentru a carei manevrare sunt autorizati.
    Carnetul de autorizare se inmaneaza de catre ISCIR-INSPECT IT absolventilor care au reusit la examen sub semnatura de primire.
    Inmanarea carnetelor de autorizare se poate face si de catre unitatea de specialitate care a organizat cursul de calificare, in cazul cand ISCIR-INSPECT IT a transmis acesteia carnetele de autorizare printr-un delegat al acesteia sau cu adresa de insotire. Evidenta carnetelor de autorizare eliberate se va tine la unitatea ISCIR-INSPECT IT emitenta.
    M.6.8. In cazul pierderii carnetului de autorizare, in baza unei cereri scrise din partea posesorului si la care se va anexa dovada publicarii pierderii carnetului in Monitorul Oficial al Romaniei, conform prevederilor legale aplicabile in astfel de cazuri, unitatea ISCIR-INSPECT IT emitenta va elibera un nou carnet de autorizare (duplicat).

    ANEXA M (continuare)

    M.7. Verificari periodice si extinderea autorizarii
    M.7.1. Persoanele autorizate, in conformitate cu prevederile prezentei anexe, au obligatia sa se prezinte din doi in doi ani la examinarea medicala, prezentand rezultatul comisiei mentionate la pct. M.7.3.
    M.7.2. Pentru improspatarea cunostintelor profesionale, persoanele autorizate conform prezentei anexe vor fi instruite periodic, odata cu instructajul de protectia muncii, de catre personalul tehnic de specialitate desemnat pentru acest scop de catre conducerea agentului economic detinator de stivuitoare, iar rezultatele instruirii periodice vor fi consemnate intr-un proces-verbal.
    M.7.3. Persoanele autorizate, in conformitate cu prevederile prezentei anexe, vor fi examinate anual pentru verificarea cunostintelor profesionale si a deprinderilor practice de catre o comisie numita de conducerea agentului economic detinator la care acestea isi desfasoara activitatea.
    Din comisie va face parte responsabilul cu supravegherea si verificarea tehnica a instalatiilor (RSVTI), autorizat de ISCIR-INSPECT IT.
    Rezultatele examinarilor vor fi consemnate intr-un proces-verbal de verificare.
    M.7.4. Persoanelor autorizate care nu se prezinta la examinarile anuale sau in urma examinarii nu obtin rezultate corespunzatoare nu li se va acorda viza anuala si li se va interzice manevrarea stivuitoarelor.
    M.7.5. Persoanele care au intrerupt practicarea efectiva a activitatii de stivuitorist pentru care sunt autorizate mai mult de un an pot sa reia practicarea activitatii respective numai cu conditia respectarii prevederilor de la pct. M.7.1 si M.7.3.
    M.7.6. Persoanelor autorizate transferate de la alti agenti economici detinatori li se poate incredinta manevrarea stivuitoarelor de tipul celor pentru care sunt autorizate numai dupa efectuarea unui instructaj de specialitate si a unei practici de acomodare de minimum 16 ore, in raport cu complexitatea stivuitorului si numai dupa examinarea acestora conform prevederilor de la pct. M.7.3.
    M.7.7. Trecerea de la manevrarea unui tip stivuitor la manevrarea unui alt tip de stivuitor se face in urma examinarii stivuitoristului de catre comisia tehnica a unitatii detinatoare, in baza unui instructaj teoretic si a unei practici de acomodare de minimum 24 ore pe noul tip de instalatie. Examinarea se va face de catre comisia tehnica prevazuta la pct. M.7.3.
    M.7.8. Rezultatele tuturor examinarilor vor fi consemnate in procese-verbale si in autorizatie, la rubricile respective.

    ANEXA M (continuare)

    M.8. Sanctionarea personalului autorizat
    M.8.1. Personalul autorizat in conformitate cu prezenta anexa poate fi verificat de catre inspectorii de specialitate ai ISCIR-INSPECT IT, precum si de organele in drept din unitatea detinatoare (conducerea unitatii, RSVTI autorizat de ISCIR-INSPECT IT, responsabilul tehnic cu supravegherea lucrarilor de intretinere si revizie), la locul de munca, in timpul exercitarii activitatilor de manevrare a stivuitoarelor, cu privire la modul cum isi indeplineste sarcinile si cum aplica cunostintele practice si teoretice.
    Verificarea se va face in prezenta RSVTI autorizat de ISCIR-INSPECT IT si a altor persoane competente delegate de conducerea unitatii. In cazul cand in urma verificarii se constata deficiente tehnice la stivuitoare, datorate modului de manevrare, sau alte abateri care pericliteaza siguranta lor in functionare, in functie de gravitatea faptelor constatate, se vor lua urmatoarele masuri:
    a) sesizarea conducerii unitatii detinatoare pentru aplicarea de sanctiuni prevazute in regulamentul de ordine interioara;
    b) consemnarea in carnetul de autorizare a abaterii constatate:
    c) aplicarea unei amenzi, in cazul cand abaterea se incadreaza in legislatia de stabilire si sanctionare a contraventiilor, in vigoare;
    d) retragerea carnetului de autorizare pe timp limitat sau definitiv, dupa gravitatea abaterii comise;
    e) retragerea definitiva a carnetului dupa comiterea a 5 abateri consemnate in carnet.
    Abaterile consemnate in carnet vor fi aduse la cunostinta ISCIR-INSPECT IT emitenta spre a fi operate in evidenta sa. Masurile de la aliniatele "a" si "b" se vor lua pe baza de proces-verbal intocmit de cei care constata abateri (organele indicate mai sus).
    Masurile de la aliniatele "c", "d" si "e" se vor aplica de catre ISCIR-INSPECT IT, pe baza procesului-verbal incheiat de catre inspectorul de specialitate al ISCIR-INSPECT IT cu ocazia verificarii; masurile indicate la aliniatele "d" si "e" se vor face cunoscute in scris celor interesati si trebuie sa fie validate de conducerea ISCIR-INSPECT IT. Deciziile de aplicare a masurilor indicate la aliniatele "d" si "e" pot fi contestate de catre cei sanctionati in termen de 15 zile de la comunicarea lor, la conducerea ISCIR-INSPECT IT al carei inspector de specialitate a initiat sanctionarea.
    M.8.2. Carnetele de autorizare retrase definitiv se depun la ISCIR-INSPECT IT care le-a eliberat.
    M.8.3. In cazul cand personalul autorizat se prezinta la serviciu sub influenta alcoolului sau conduce instalatia necorespunzator, astfel incat pericliteaza siguranta in exploatare, conducerea unitatii, in afara de sanctiunile prevazute in regulamentul de ordine interioara, poate propune retragerea carnetul de autorizare pe termen limitat sau definitiv; retragerea definitiva a carnetului de autorizare, eliberat de ISCIR-INSPECT IT, devine definitiva numai dupa confirmarea scrisa, transmisa de ISCIR-INSPECT IT unitatii detinatoare care a initiat aceasta masura de sanctionare.

    ANEXA M (sfarsit)

    M.9. Dispozitii finale
    M.9.1. Personalul autorizat conform prezentelor prescriptii este obligat sa poarte permanent autorizatia asupra sa, in timpul serviciului. Lipsa autorizatiei, la verificarea efectuata de organele stabilite de prezentele prescriptii tehnice, este echivalenta cu exploatarea neautorizata a stivuitoarelor si se sanctioneaza conform prevederilor legale.
    M.9.2. Carnetele de autorizare de macaragiu (stivuitorist) eliberate pentru grupa a IV-a din vechea prescriptie tehnica CR 5-2000 raman valabile in continuare si sunt echivalente cu noile carnete de autorizare eliberate conform prevederilor prezentei anexe.
    M.9.2. In cazul uzurii avansate sau deteriorarii accidentale a carnetului de autorizare, in baza unei cereri scrise si motivate si cu conditia depunerii autorizatiei uzate, ISCIR-INSPECT IT poate elibera un alt carnet de autorizare.
    M.9.3. Orice modificare, adaugire sau stersatura in carnetul de autorizare facuta de persoane neautorizate sau neoperata in evidenta unitatii ISCIR-INSPECT IT emitente si fara semnatura si stampila celui care a efectuat-o atrage dupa sine anularea carnetului de autorizare.
    M.9.4. Nerespectarea prevederilor prezentei anexe se sanctioneaza conform legislatiei in vigoare.

    ANEXA N

    PROGRAMA ANALITICA PENTRU CURSUL DE PREGATIRE IN VEDEREA AUTORIZARII STIVUITORISTILOR

    Generalitati

    N.1. Persoanele care manevreaza stivuitoare, denumite "stivuitoristi", trebuie sa fie autorizate in conformitate cu prevederile prezentei prescriptii tehnice.
    N.2. Stagiul minim necesar de practica pentru obtinerea autorizatiei de stivuitorist este de 80 ore.
    Efectuarea practicii consta in manevrarea efectiva a unui stivuitor, sub indrumarea unui supraveghetor autorizat (RSVTI - autorizat ISCIR-INSPECT IT, stivuitorist din unitatea detinatoare).
    In cadrul programului de efectuare a practicii stabilit prin cursul de pregatire, candidatii trebuie sa efectueze in mod obligatoriu cel putin urmatoarele lucrari practice si manevre:
    a) verificarea stivuitorului daca indeplineste conditiile de punere in functiune privind:
    - pornirea motorului, nivelul uleiului, presiunea din pneuri sau starea bateriei de acumulatoare, nivelul electrolitului, starea caii de rulare, dupa caz;
    - existenta tensiunii pe linia principala de alimentare cu energie electrica a translatorului stivuitor;
    - verificarea functionarii componentelor de securitate si a instalatiei hidraulice.
    b) manevre de oprire a stivuitorului si de inlaturare a unor defectiuni care au aparut in timpul functionarii, cum sunt:
    - functionarea defectuoasa a echipamentului de franare a mecanismelor;
    - intreruperea alimentarii cu energie electrica a mecanismelor de actionare;
    - blocarea manetelor de la controler sau a unor butoane de la pupitrul de comanda.

                            PROGRAMA ANALITICA
    pentru cursul de pregatire in vederea autorizarii stivuitoristilor

 ______________________________________________________________________________
|                                                             | Numarul orelor |
|                                                             | de predare     |
|            I. Partea teoretica si practica                  |________________|
|                                                             |Teoretic|Practic|
|_____________________________________________________________|________|_______|
| a) Clasificarea stivuitoarelor; descrierea  detaliata a     |        |       |
| tipurilor de stivuitoare. Antrenarea stivuitoarelor         |        |       |
| (echipamentul de forta electrica sau hidraulica).           |   10   |   4   |
|_____________________________________________________________|________|_______|

    ANEXA N (continuare)

 ______________________________________________________________________________
|                                                             | Numarul orelor |
|                                                             | de predare     |
|            I. Partea teoretica si practica                  |________________|
|                                                             |Teoretic|Practic|
|_____________________________________________________________|________|_______|
| b) Componente de securitate la stivuitoare:                 |        |       |
|    - Limitatoare de sfarsit de cursa;                       |        |       |
|    - Limitatoare de sarcina.                                |        |       |
|    - Limitatoare de viteza.                                 |        |       |
|    - Paracazatoare.                                         |        |       |
|    - Supape de reglare a vitezei.                           |   10   |   5   |
|    - Supape de blocare.                                     |        |       |
|    - Supape de siguranta.                                   |        |       |
|    - Intreruptor de securitate.                             |        |       |
|    - Tampoane, opritori.                                    |        |       |
|    - Piese de reazem, curatitoare de sina.                  |        |       |
|    - Contacte si sigurante electrice.                       |        |       |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| c) Dispozitive de franare (descriere, rol, tipuri existente,|        |       |
|    mod de functionare, reglare si verificare).              |    4   |   4   |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| d) Cabluri si lanturi (materiale, constructie, mod de       |        |       |
|    fixare, uzura permisa, intretinere etc.).                |    4   |   2   |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| e) Dispozitive de manevrare a sarcinilor (mese, furci etc.) |    4   |   2   |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| f) Obligatiile stivuitoristului.                            |    4   |   -   |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| g) Manevrarea si exploatarea stivuitoarelor.                |        |       |
|    - Manevre permise si nepermise, cauzele deranjamentelor. |   10   |   8   |
|    - Organizarea exploatarii, cartea stivuitorului,         |        |       |
|      registrul de evidenta a supravegherii.                 |        |       |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| h) Intretinerea, revizia, reparatia si verificarea tehnica  |        |       |
|    oficiala.                                                |        |       |
|    - Intretinerea stivuitorului.                            |        |       |
|    - Revizia stivuitorului.                                 |        |       |
|    - Reparatia stivuitorului.                               |   10   |  10   |
|    - Verificarea tehnica oficiala; autorizatia de           |        |       |
|      functionare, incercari statice si dinamice,            |        |       |
|      verificari periodice la scadenta.                      |        |       |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| i) Avarii si accidente la stivuitoare.                      |        |       |
|    - Cauzele avariilor si accidentelor                      |    4   |   -   |
|    - Masuri pentru evitarea si eliminarea avariilor si      |        |       |
|      accidentelor.                                          |        |       |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| j) Tehnica securitatii muncii.                              |        |       |
|    - Legislatia in vigoare privind protectia muncii.        |        |       |
|    - Echipamentul de protectie                              |    4   |   -   |
|    - Masuri de prim ajutor in caz de avarii, de incendiu si |        |       |
|      in caz de accidente la stivuitoare etc.                |        |       |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| k) Legislatie, regulamente, instructiuni                    |        |       |
|    - Hotararea Guvernului nr. 1340/2001                     |        |       |
|    - Decret nr. 587/1973 si nr. 417/1985;                   |    4   |   -   |
|    - Prescriptii tehnice - Colectia ISCIR                   |        |       |
|    - Instructiuni tehnice interne intocmite de detinator.   |        |       |
|_____________________________________________________________|________|_______|
| l) Disciplina in munca, respectarea legislatiei, a          |        |       |
|    Prescriptiilor tehnice - Colectia ISCIR, a normelor de   |    2   |   -   |
|    tehnica securitatii si protectiei muncii etc.            |        |       |
|_____________________________________________________________|________|_______|

    Recapitulatie:

    I. Partea teoretica ..................   70 ore
       Partea practica ...................   35 ore
    II. Verificarea insusirii cunostintelor - una ora pentru fiecare candidat.

    ANEXA O

    MODEL PENTRU ADEVERINTA DE EFECTUARE A PRACTICII OBLIGATORII PENTRU AUTORIZAREA STIVUITORISTILOR

    UNITATEA ..........................
    Localitatea .......................

                           ADEVERINTA DE PRACTICA
                           Nr. _____ din ________

    Prin prezenta se adevereste ca dl. (d-na) ................................. nascut(a) la data de .................. in localitatea ......................... judetul .......................... angajat(a) la ............................*1)
................................................................................
................................................................................
a efectuat practica la stivuitor tip ........................*2) ........... sub supravegherea d-lui (d-nei) ............................*3) .................... de la ................ pana la ........... totalizand .... ore.
    In acest timp dl. (d-na) ................................................. si-a insusit deprinderile practice, a corespuns cerintelor si se poate prezenta la examenul de autorizare.
    Prezenta adeverinta s-a eliberat pentru a-i servi la examenul de autorizare.

        DIRECTOR,         RESPONSABIL CU SUPRAVEGHEREA      SUPRAVEGHETOR
                          SI VERIFICAREA TEHNICA A          DE PRACTICA,
                          INSTALATIILOR,
   (Numele, prenumele,    (Numele, prenumele, semnatura)    (Numele, prenumele,
   semnatura, stampila)                                     semnatura)

------------
    *1) Se va scrie denumirea agentului economic si localitatea de resedinta.
    *2) Tipul si parametrii principali ai instalatiei
    *3) Se va scrie numele si prenumele supraveghetorului de practica sub supravegherea caruia s-a efectuat practica.

    ANEXA P

    UNITATEA
    (care a organizat cursul)
    ...........................
    Localitatea ...............

                    PROCES-VERBAL NR. ........ din ............

    Cu rezultatele obtinute la examenul de autorizare ca ................. a urmatorilor candidati:

 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Numele si|Data    |Locul nasterii      |CNP*1)|Pregatirea|Unitatea la    |
|crt.|prenumele|nasterii|(localitatea, judet)|      |scolara   |care lucreaza  |
|    |         |        |                    |      |anterioara|si localitatea |
|____|_________|________|____________________|______|__________|_______________|
|____|_________|________|____________________|______|__________|_______________|

    - continuare -
 ______________________________________________________________________________
|Nr. |Numele si|   Rezultatul   |Grupa si tipul| Numarul      | Semnatura |Obs.|
|crt.|prenumele|   obtinut la   |instalatiei   | carnetului   | de primire|    |
|    |         |   examen       |pentru care se| de autorizare|           |    |
|    |         |________________|elibereaza    |              |           |    |
|    |         |   Admis (A)    |autorizatia   |              |           |    |
|    |         |   Respins (R)  |              |              |           |    |
|    |         |________________|              |              |           |    |
|    |         |teoretic|practic|              |              |           |    |
|____|_________|________|_______|______________|______________|___________|____|
|____|_________|________|_______|______________|______________|___________|____|

    Dosarele candidatilor de mai sus au fost verificate de catre comisie si gasite complete iar cele ale candidatilor reusiti, impreuna cu lucrarea scrisa si un exemplar din procesul-verbal, au ramas la unitatea organizatoare a cursului.

    PRESEDINTELE COMISIEI   DIRECTORUL UNITATII       RESPONSABILUL CURSULUI
                            ORGANIZATOARE
    (numele si prenumele,   (numele si prenumele,     (numele, prenumele,
    semnatura si stampila)  semnatura si stampila)    semnatura)
    ......................  ......................    ......................

                            ALTI MEMBRI AI COMISIEI
                         (Numele, prenumele, semnatura)

------------
    *1) CNP - Cod numeric personal.

    ANEXA Q
    (Coperta carnetului de autorizare)
    (Sigla ISCIR)

                               AUTORIZATIE

    Inspectia de stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat -ISCIR -
________________________________________________________________________________

    (Pe prima coperta, in interior)

    Posesorul autorizatiei are obligatia sa cunoasca si sa aplice intocmai prevederile prescriptiilor tehnice - colectia ISCIR si ale instructiunilor specifice referitoare la exploatarea instalatiilor respective. Acesta trebuie sa se prezinte din doi in doi ani la examenul medical si anual la verificarea cunostintelor in fata comisiei din unitatea unde lucreaza.
    Autorizatia este personala, se va pastra permanent asupra posesorului in buna stare si se va prezenta la cererea delegatului ISCIR-INSPECT IT si a organelor imputernicite ale detinatorului.
    Posesorul autorizatiei nu poate deservi decat instalatii de tipul celor inscrise in autorizatie.
    Este interzisa deservirea instalatiilor daca acestea nu sunt autorizate sa functioneze, exceptand cazurile in care se executa verificari si incercari in vederea punerii in functiune sau omologarii prototipurilor. Autorizatia se poate retrage de catre organele oficiale de verificare ale detinatorului cand posesorul este gasit sub influenta alcoolului in timpul serviciului sau cand se constata ca a savarsit abateri grave care pericliteaza securitatea instalatiei si a persoanelor.
    Autorizatia poate fi retrasa de ISCIR-INSPECT IT, pe baza cererii agentului economic, cand:
    - se constata abateri de la instructiunile de deservire a instalatiilor;
    - personalul are o slaba pregatire in meseria respectiva si da dovada de lipsa de interes in improspatarea cunostintelor profesionale;
    - se constata modificari, adaugiri sau stersaturi in carnetul de autorizare, fara viza ISCIR-INSPECT IT. Modificarea carnetului de autorizare se considera falsificare de acte publice si se urmareste conform legii.
    - dupa notarea a 5 abateri in carnet, cand se retrage definitiv autorizatia.
    In cazul pierderii carnetului de autorizare persoana in cauza poate obtine un nou carnet de la ISCIR-INSPECT IT in baza unei cereri scrise vizate de unitatea unde lucreaza, cu conditia publicarii pierderii conform normelor legale privind pierderea actelor oficiale.*1)
------------
    *1) In cazul in care este necesar textul se va continua si pe interiorul ultimei coperte.
________________________________________________________________________________

    ANEXA Q (continuare)

________________________________________________________________________________

    (Pagina 1)

                                   ROMANIA
    Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat - ISCIR -

                                AUTORIZATIE
                           Nr. _________*1) _______

                                                      _______*2)

    *1) Numarul autorizatiei se va scrie pe fiecare pagina, in partea de jos.
    *2) In partea de jos, dreapta sau stanga, se va scrie numarul paginii respective (pe toate paginile carnetului).
________________________________________________________________________________

    (Pagina 2)

    AUTORIZATIE DE ________________*1) _____________________________
    Numele .......................................................
    Prenumele ....................................................
    Data si locul nasterii .......................................
    CNP ..............*2) ........................................
    Se autorizeaza a deservi .....................................
    din grupa ........ (..............) tipul ....................
    Eliberat de ...........................*3) ...................
    ..............................................................
    in baza procesului-verbal nr. ............. din ..............
    Delegat ISCIR-INSPECT IT: ....................................

                        (Semnatura si stampila)
                            Nr. ........

------------
    *1) Completarea carnetului se va face cu tus negru.
    *2) CNP - Cod numeric personal.
    *3) Denumirea ISCIR-INSPECT IT emitente.
________________________________________________________________________________

    ANEXA Q (continuare)

________________________________________________________________________________

    (Pagina 3)

                                              Loc pentru fotografie
                                              Semnatura posesorului

    Data eliberarii ......................
    Completat de .........................

    INSPECTOR SEF ISCIR-INSPECT IT .........*1) .........
    (numele, prenumele, semnatura, stampila)

                                    Nr. _________
------------
    *1) Localitatea de resedinta.
________________________________________________________________________________

    (Paginile 4, 5 si 6)

                     EXTINDEREA VALABILITATII AUTORIZATIEI
________________________________________________________________________________

    1) ISCIR-INSPECT IT ...................................................
       Nr. proces-verbal si data ..........................................
       Se autorizeaza a deservi .................. din grupa ..............
       (.................) tipul .................

                              Presedinte comisie
                  ........................................
                  (numele, prenumele, semnatura, stampila)

________________________________________
    *2)
________________________________________

                                  Nr. _________

    NOTA
    Textul de la pct. 1) se va repeta de 2 ori pe pagina.
________________________________________________________________________________

    ANEXA Q (sfarsit)

________________________________________________________________________________

    (Paginile 7, 8, 9 si 10)

                          EXAMINARI ANUALE

 ____________________________________________________________________
| Nr. proces-verbal | Denumirea detinatorului | Presedintele comisiei|
|       Data        |                         | (numele, prenumele,  |
|                   |                         | semnatura, stampila) |
|___________________|_________________________|______________________|
|         *1)       |                         |                      |
|___________________|_________________________|______________________|

                               Nr. ____________
-----------
    *1) Pe fiecare pagina se vor tipari 5 randuri.
________________________________________________________________________________

    (Paginile 11 si 12)

                                  ABATERI
                      de la normele legale in vigoare

 ___________________________________________________________________________
| Nr. proces-verbal |     Natura abaterii     | Organul care a constatat    |
|        Data       |       Sanctiunea        | abaterea (numele, prenumele,|
|                   |                         | semnatura, stampila)        |
|___________________|_________________________|_____________________________|
|         *1)       |                         |                             |
|___________________|_________________________|_____________________________|

                               Nr. _________
------------
    *1) Pe fiecare pagina se vor tipari 3 ... 5 randuri.
________________________________________________________________________________

    ANEXA R

                         MARCAREA STIVUITOARELOR

    R.1. Marcarea stivuitoarelor
    Fiecare stivuitor trebuie sa aiba afisate lizibil si inteligibil, astfel incat sa nu poata fi sterse, urmatoarele:
    - numele producatorului si adresa lui;
    - indicarea seriei sau a tipului;
    - numarul de serie.

    R.2. Marcarea furcilor
    Pe fiecare brat de furca trebuie sa fie marcate, conform SR ISO 2330-2000, cu caracter permanent, urmatoarele:
    - valoarea capacitatii C, in kg;
    - distanta D la centrul sarcinii, in mm;
    - date de identificare a executantului furcii;
    - data de fabricatie si numarul de serie.

    ANEXA S

                      EVIDENTA STIVUITOARELOR

 ______________________________________________________________________________
|Numar   |Locul       |Denumirea   |Nr. de|Unitatea |Proces-     |Scadenta|Obs.|
|inregis-|functionarii|instalatiei,|fabri-|construc-|verbal/     |urma-   |    |
|trare   |instalatiei |parametrii  |catie |toare    |autorizatie |toarei  |    |
|        |(sectia,    |principali  |sau   |         |functionare/|veri-   |    |
|        |localitatea,|            |inven-|         |data        |ficari  |    |
|        |strada, nr.,|            |tar/an|         |autorizarii |        |    |
|        |sector,     |            |de    |         |            |        |    |
|        |judet)      |            |fabri-|         |            |        |    |
|        |            |            |catie |         |            |        |    |
|________|____________|____________|______|_________|____________|________|____|
|________|____________|____________|______|_________|____________|________|____|
|________|____________|____________|______|_________|____________|________|____|

    ANEXA T

                              Standarde:

SR EN 292-1:1996     - Securitatea masinilor. Concepte de baza, principii
                       generale de proiectare. Partea 1: Terminologie de baza,
                       metodologie
SR EN 292-2+A1:1998  - Securitatea masinilor. Concepte de baza, principii
                       generale de proiectare. Partea 2: Principii si conditii
                       tehnice
SR EN 294:1997       - Securitatea masinilor. Distante de securitate pentru
                       prevenirea patrunderii membrelor superioare in zonele
                       periculoase
SR EN 349:1996       - Securitatea masinilor. Distante minime pentru prevenirea
                       strivirii partilor corpului uman
SR EN 418:1996       - Securitatea masinilor. Echipament pentru oprirea de
                       urgenta, aspecte functionale. Principii de proiectare
SR EN 1050:2000      - Securitatea masinilor. Principii pentru aprecierea
                       riscului
SR EN 50081-1:1998   - Compatibilitate electromagnetica. Standard generic de
                       emisie. Partea 1: Mediu rezidential, comercial si usor
                       industrializat
SR EN 50082-1:1999   - Compatibilitate electromagnetica. Standard generic de
                       imunitate. Partea 1: Mediu rezidential, comercial si usor
                       industrializat
SR EN 60204-1:2000   - Securitatea masinilor. Echipamentul electric al
                       masinilor. Partea 1: Cerinte generale
SR EN 281-1998:      - Carucioare de manipulare autopropulsate cu conducator
                       sezand. Reguli de constructie si de amplasare a pedalelor
SR ISO 938-2000:     - Carucioare elevatoare manuale pentru manipularea
                       platformelor. Dimensiuni principale
SR ISO 1044-2000:    - Carucioare de manipulare. Acumulatoare de tractiune, cu
                       plumb, pentru carucioare electrice. Tensiuni
                       preferentiale
SR ISO 1074-1994:    - Carucioare elevatoare cu furca, cu contragreutate.
                       Incercari de stabilitate
SR ISO 2163-1998:    - Carucioare de manipulare. Roti si role. Vocabular
SR ISO 2328-1998:    - Carucioare elevatoare cu furca. Brate de furca cu
                       agatatori si placi. Portechipamente. Dimensiuni de montaj
SR ISO 2330-2000:    - Carucioare elevatoare cu furca. Brate de furca.
                       Caracteristici tehnice si incercari
SR ISO 2331-1998:    - Carucioare elevatoare cu furca. Brate de furca cu
                       agatatori. Vocabular
SR ISO 3101-1998:    - Roti si role de rulare. Placi triunghiulare cu trei gauri
                       de fixare
SR ISO 3691+A1-1997: - Carucioare autopropulsate. Reguli de securitate
SR ISO 5053-1997:    - Carucioare de manipulare autopropulsate. Vocabular
SR ISO 5057-2000:    - Carucioare de manipulare. Controlul si repararea bratelor
                       de furca in serviciu pe carucioarele elevatoare cu furca
SR ISO 5766-1994:    - Carucioare cu furca deasupra lonjeronului si carucioare
                       cu platforma de mare inaltime, incercari de stabilitate
SR ISO 5767-1996:    - Carucioare de manipulare care functioneaza in conditii
                       speciale de stivuire, cu catargul inclinat spre inainte
STAS 10279/1-81:     - Carucioare de manipulare. Conditii tehnice generale de
                       calitate
STAS 10279/3-81:     - Carucioare de manipulare. Conditii tehnice generale de
                       calitate pentru mecanismul de ridicare
STAS 10279/5-76:     - Carucioare de manipulare. Prescriptii pentru instalatia
                       electrica
STAS 10279/6-81:     - Carucioare de manipulare. Lista verificarilor si metode
                       de verificare a calitatii
STAS 10279/7-81:     - Carucioare de manipulare. Prescriptii pentru vopsirea de
                       avertizare
STAS 10941-83:       - Carucioare de manipulare autopropulsate. Simboluri pentru
                       organele de comanda si pentru informare
STAS 11021-77:       - Platforme de incarcare pentru carucioare manuale.
                       Dimensiuni interioare de gabarit
STAS 11846 83:         Instalatii de ridicat. Translatoare stivuitoare.
                       Principii de calcul pentru constructia metalicaSmartCity5

COMENTARII la Ordinul 146/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 146 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 221 2000
    Locuiesc în SUA Florida și sunt azi o femeie fericită? Mi-am spus sinelui că orice creditor împrumutat care mi-ar putea schimba Viața și familia, mă voi referi la orice persoană care le caută împrumut. Dacă aveți nevoie de împrumut și sunteți 100% sigur că veți plăti împrumutul, contactați-le și vă rugăm să le spuneți că doamna Sandra v-a trimis la ei. sabinhelps@gmail.com
ANONIM a comentat Ordin 37 2016
    Obținerea unui împrumut legitim au fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * Ipoteca a doua * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat OUG 1 2013
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul exclusiv de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat OUG 1 2013
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul exclusiv de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Ordin 17 2019
    Obținerea unui împrumut legitim au fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * Ipoteca a doua * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Ordin 5049 2019
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul exclusiv de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 224 2017
    Hi everyone. My name is Wanetta Zabrina Yedda i am from Brașov i saw people testified about this company called Patricia Kingsman loan company and it is a good thing i was also a victim of scam 3 times until i found this company called Patricia Kingsman loan company God bear me witness this company is real and legit i am a single mother of 3 kids and i work in 2 places to earn more money for me and my kids this company helped me after in explained to them the company told me not to worry that i was going to receive my loan safely i was afraid cause i was cheated before i thought the same thing was also going to happen to me but i said to my self God knows best. The company told me it was 8 hours to receive loan and i thought about it 8 hours to quick i said okay the loan amount i was looking for was 350,000.00 Euro and after i did all the company asked me to do and i sent my required information i received my loan in 8 hours time as stated. When i received my loan i said to my self God is the one who made me found this company and i have already introduced this company to 1 of my friend who also needs help so anyone here or anywhere you see this post if you need a real loan this is the only company that can help without any doubt of fail i am happy everyday because of this company and God i pray God make Mrs Patricia Kingsman last in this world so she can continue to help people in need. I contacted this company via mail which is patriciakingsman.loans2016@gmail.com. Thanks to anyone who reads my message and post.
ANONIM a comentat Legea 224 2017
    Salut tuturor sau oricui mă numesc Vlad Toma. Sunt din București România am auzit despre această companie numită Patricia Kingsman că ajută oameni cu împrumuturi din întreaga lume. Am fost căutat cândva un împrumut online și am fost înșelat de 2 companii care a fost fals și după acel moment nu am crezut niciodată că o companie de împrumut bună ar putea veni de pe internet, am crezut că toate sunt o fraudă până când am găsit această companie numită compania de împrumut Patricia Kingsman am găsit oameni care au depus mărturie despre această companie și am fost surprins de ce am făcut nu găsiți această companie la timp. Nu am crezut niciodată ce au spus oamenii despre companie până când nu am depus cererea și i-am încercat suma pe care o căutam era mare și era pentru o proprietate imobiliară suma împrumutului a fost de 10,5 milioane de euro și așa am aplicat și doamna Patricia Kingsman a vorbit pentru mine, dar având în vedere că împrumutul meu a fost mare, a fost nevoie de doar 15 ore pentru a primi creditul meu, mi-au spus că serviciul de împrumut este de 8 ore pentru a primi împrumut. Singurul lucru pe care mi-a spus să-l fac a fost să depun taxa de transfer bancar pe care banca urma să o folosească pentru a-mi transfera împrumutul în contul meu bancar atunci când mi-a spus că odată mi-a fost teamă că este o înșelătorie, dar am spus să mă dau o încercare am depus taxa de transfer, care a fost declarată și asta a fost depus în total în mai puțin de 15 ore am primit un mesaj de la banca mea că suma de bani care a fost de 10,5 milioane de euro a fost creditată în contul meu bancar și totul despre banii detaliile și de la cine a venit au fost, iată, a fost Patricia Kingsman care m-a ajutat când am văzut-o prima dată, am fost surprinsă, nu am crezut niciodată ochii, dar era adevărat. Așa că mi-am spus mie, de la alți oameni că compania a ajutat să depună mărturie despre faptele bune, mă las să fac din cauza mea că nu este ușor să văd o companie de împrumut legitim online în zilele noastre, astfel încât oricine de oriunde are nevoie de un împrumut online fără să fie înșelat să solicite de la această companie pentru că numai asta te pot ajuta, am confirmat-o și este adevărat că sunt atât de fericit și știu că această companie va face și mai mulți oameni mai fericiți decât mine. Puteți contacta această companie prin e-mail sau Whatsapp, dar am folosit Whatsapp pentru că a fost mai rapid adresa de mail a companiei este patriciakingsman.loans2016@gmail.com, iar Whatsapp este +1 (575) 655-0066. Mulțumesc tuturor salutărilor lui Vlad Toma din București România.
ANONIM a comentat Legea 224 2017
    Mulțumesc lui Patricia Kingsman că m-a ajutat cu împrumutul meu, după ce au fost escrocați de 6 ori de oameni falsi care clamează să fie creditori de împrumuturi. Numele meu este Viorica Waleis Viviana, sunt din România și locuiesc în orașul Constanța. În urmă cu o lună am căutat un împrumut online și am văzut diferite credite pe internet și cu câteva mărturii false și am aplicat de la ele și tot ce am primit a fost escroci am aplicat mai mult de 6 companii și am fost înșelat până la capăt. Așa că am renunțat la speranță până când am decis să verific din nou dacă voi găsi ajutor în timp ce căutam și m-am stabilit să caut o companie de împrumuturi legitime. Am găsit această companie numită compania de împrumut Patricia Kingsman. Am văzut o mulțime de mărturii despre care oamenii comentează. ea, dar pentru că am fost înșelată în mai multe rânduri, am crezut că este o înșelătorie, dar am făcut ceea ce mi s-a cerut să fac și am așteptat împrumutul meu, iar doamna Patricia Kingsman mi-a spus în mai puțin de 8 ore când sunteți cu împrumutul meu în siguranță, nu am crezut pentru că am crezut că este și o înșelătorie, așa că în acea zi era ora nopții în România și m-am culcat dimineața din cuib în timp ce m-am trezit am primit o alertă de la banca mea că există bani pe contul meu și imediat am sunat la banca pentru a confirma iar directorul bancar mi-a spus să vin imediat la bancă și m-am dus imediat banca s-a deschis în timp ce managerul bancar mi-a verificat contul, am văzut o sumă de 135.000,00 Euro și i-am explicat managerului meu că am solicitat un împrumut online și banca managerul a fost șocat dacă există st sunt o companie de împrumut real și legitim online, sunt atât de fericită, mulțumesc lui Patricia Kingsman, am decis să scriu pe internet pentru că am văzut alte persoane care o fac și mărturisesc despre această companie, de aceea postez acest mesaj online tuturor celor care au nevoie de împrumut, chiar dacă ați fost înșelat înainte de a aplica de la această companie și fiți sigur că această companie nu vă va da jos. Salutări pentru oricine care îmi citește mesajul și puteți contacta această companie prin e-mail patriciakingsman.loans2016@gmail.com, de asemenea, folosesc Whatsapp, numărul care este +1 (575) 655-0066. Din nou, mulțumesc tuturor celor care îmi citesc mesajul și vă rog să fiți fericiți, deoarece sunt astăzi cu această companie, deoarece aduc mai mulți oameni în această companie pentru a vă ajuta.
ANONIM a comentat Legea 224 2017
    Cu respect tuturor, numele meu este Kojonka Moe și sunt din România am auzit despre oameni care mărturisesc despre această companie numită Patricia Kingsman și aceasta este prima dată când solicit un împrumut online, mi-a fost teamă să solicit un împrumut online din cauza escrocheriei pe care o văd pe internet, dar după ce am citit atât de multe mărturii despre această companie, am decis să încerc și să solicit un împrumut de la această companie numită compania de împrumut Patricia Kingsman, aveam nevoie de bani și aveam nevoie de un împrumut de 5.000,00 Euro. Așa că am aplicat și mi s-a spus ce să fac mi-a fost teamă, dar am oferit companiei o șansă să mă ajute și m-au asigurat că în mai puțin de 8 ore îmi voi primi împrumutul în cont. Nu am crezut niciodată, dar așteptam în mai puțin de 8 ore când am primit un apel de la banca mea că o sumă de 5.000,00 Euro era în contul meu și imediat banca m-a sunat am contactat compania și le-am anunțat că am primit împrumutul meu iar astăzi sunt fericit. Așadar, dacă ați dat mesajul meu și l-ați citit și aveți nevoie de un împrumut legitim să aplicați de la această companie și să fiți siguri că veți fi mulțumiți de această companie, cred că această companie este trimisă de Dumnezeu și vă rog să dureze și să continue să ajute oamenii . Contactati aceasta companie prin adresa de mail patriciakingsman.loans2016@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 146/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu