ORDIN Nr. 145
din 21 iunie 2006
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind criteriile de testare a pasarilor pentru taiere ce
provin dintr-o zona de supraveghere a bolii de Newcastle, in aplicarea art. 5
alin. (3) din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate animala
care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul
din tari terte de carne proaspata de pasare, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 391/2002
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL
OFICIAL NR. 556 din 27 iunie 2006
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 24.160 din 13 iunie
2006, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind
criteriile de testare a păsărilor pentru tăiere ce provin dintr-o zonă de
supraveghere a bolii de Newcastle, în aplicarea art. 5 alin. (3) din Norma
sanitară veterinară privind condiţiile de sănătate animală care reglementează
comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţări
terţe de carne proaspătă de pasăre, aprobată prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 9 octombrie 2002, prevăzută în anexa care face parte
integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare
centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3. - (1) La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
578/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind criteriile de
testare a păsărilor pentru tăiere ce provin dintr-o zonă de supraveghere a
bolii de Newcastle, în aplicarea art. 5 alin. (3) din Norma sanitară veterinară privind condiţiile de sănătate
animală care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii
Europene şi importul din ţări terţe de carne proaspătă de pasăre, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I,
nr. 952 din 24 decembrie 2002.
(2) La data intrării în vigoare a prezentului ordin,
referirile făcute la ordinul menţionat la alin. (1) se vor considera ca fiind
referiri la prezentul ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin preia prevederile Deciziei
Comisiei 95/117/CEE privind criteriile de testare a păsărilor pentru tăiere ce
provin dintr-o zonă de supraveghere a bolii de Newcastle, în aplicarea art. 5
alin. (3) din Directiva 41/494/CEE, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţilor Europene (JOCE) nr. L 080 din 8 aprilie 1995, p. 50-51.
Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
la momentul publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXA
NORMA SANITARA VETERINARA
privind criteriile de testare a păsărilor pentru
tăiere ce provin dintr-o zonă de supraveghere a bolii de Newcastle, în aplicarea art. 5 alin. (3) din
Norma sanitară-veterinară privind condiţiile de sănătate animală care
reglementează comerţul
României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţări terţe de
carne proaspătă de pasăre, aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi
pădurilor nr. 391/2002
Art. 1. - Pentru aplicarea prevederilor art. 5 alin. (3) din Norma sanitară-veterinară privind condiţiile de sănătate
animală care reglementează comerţul României cu statele membre ale Uniunii
Europene şi importul din ţări terţe de carne proaspătă de pasăre, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 391/2002,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 9 octombrie 2002,
prelevarea de probe şi testarea virusologică pentru detectarea virusului bolii
de Newcastle trebuie să se efectueze în conformitate cu prevederile din anexă.
Art. 2. - Anexa face parte integrantă din prezenta
normă sanitară veterinară.
ANEXA la norma sanitară veterinară
TEHNICA DE PRELEVARE Şl TESTARE
VIRUSOLOGICĂ PENTRU DETECTAREA VIRUSULUI BOLII DE NEWCASTLE
1. Prelevarea de probe
1.1. Se prelevează cel puţin 60 de probe, cuprinzând
minimum 30 de tampoane cloacale şi 30 de tampoane traheale, de la fiecare
efectiv de păsări.
1.2. Trebuie să fie prelevate probe de la cel puţin
60 de păsări.
1.3. Probele sunt prelevate cu
5 zile înainte de tăiere şi se transportă pentru testare la Laboratorul
Naţional de Referinţă pentru Boala de Newcastle, răcite, dar nu îngheţate.
2. Manipularea probelor
2.1. Sunt grupate cel mult 5 probe de acelaşi tip.
2.2. Tampoanele trebuie să
fie aşezate într-o cantitate suficientă de mediu cu antibiotic, pentru a se
asigura imersiunea completă, iar după agitare trebuie să fie lăsate pentru
aproximativ două ore la temperatura ambiantă sau perioade mai lungi la
temperatura de 4°C şi apoi clarificate prin centrifugare, de exemplu, 800 -
1.000 x g timp de 10 minute.
3. Mediul cu antibiotic
3.1. Un exemplu tipic de tampon cloacal este: 10.000
de unităţi/ml penicilină, 10 mg/ml streptomicina, 0,25 mg/ml gentamicină şi
5.000 de unităţi/ml micostatin în soluţie tamponată de fosfat salin la un pH de
7,2-7,4.
3.2. Sunt adăugate 50 mg/ml de oxitetraciclină.
3.3. Concentraţia de antibiotic poate să fie redusă
la diluţii în bază 5 pentru tampoanele traheale.
3.4. Este foarte important
ca, atunci când se prepară mediul, pH-ul să fie verificat şi reajustat după
adăugarea de antibiotice.
4. Izolarea virusului pe
ouă embrionate de pasăre
4.1. Fluidul supernatant clarificat se va inocula în
cantităţi de câte 0,2 ml în cavitatea alantoidiană, fiecare fluid într-un număr
minim de 4 ouă embrionate de pasăre ce au fost incubate timp de 8-11 zile.
4.2. Ideal este ca aceste ouă să fie obţinute dintr-un
lot de păsări liber de agenţi patogeni, iar atunci când aceasta nu se poate
practica, se acceptă folosirea ouălor obţinute dintr-un lot ce se prezintă a fi
liber de anticorpi produşi de prezenţa virusului bolii de Newcastle.
4.3. Ouăle inoculate sunt menţinute la temperatura de
37°C şi sunt supuse zilnic mirajului.
4.4. Ouăle cu embrioni morţi sau pe cale de a muri şi
toate ouăle rămase 4 zile după inoculare trebuie să fie răcite la temperatura
de 4°C, iar lichidele alantoamniotice să fie testate pentru activitatea de
hemaglutinare.
5. Interpretare
5.1. Testul este evaluat negativ
dacă nu este detectat niciun fel de activitate hemaglutinantă şi nu este izolat
niciun virus.
5.2. Când se izolează virusul bolii de Newcastle,
lotul de păsări este evaluat ca un lot suspect de boală şi este supus
prevederilor Normei sanitare veterinare privind măsurile de profilaxie,
supraveghere şi combatere a bolii de Newcastle, aprobată prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 312/2001, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 5
octombrie 2001.
5.3. Dacă virusul izolat se dovedeşte a fi de origine
vaccinală, prelevările de probe şi testările trebuie să se repete.