ORDIN Nr. 143
din 21 iunie 2006
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind anumite produse utilizate in nutritia animalelor
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 630 din 21 iulie 2006
Văzând Referatul de aprobare nr. 24.163 din 13 iunie
2006, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile art. 10 lit b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma
sanitară veterinară privind anumite produse utilizate în nutriţia animalelor,
prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - (1) La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr.
616/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la unele produse
utilizate pentru nutriţia animalelor, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 145 din 6 martie 2003.
(2) De la data intrării în vigoare a prezentului ordin,
referirile făcute la ordinul menţionat la alin. (1) se vor considera ca fiind
referiri la prezentul ordin.
Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva Comisiei
nr. 82/471/CEE privind anumite produse utilizate în
nutriţia animalelor, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene
(JOCE) nr. L. 213 din 21 iulie 1982, p. 8, aşa cum a fost amendată ultima dată
de Directiva Comisiei 2004/116/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţii
Europene (JOCE) nr. L 379 din 24 decembrie 2004, p. 81.
Art. 5. - Art. 6 şi 8 din norma sanitară veterinară ce
constituie anexă la prezentul ordin vor intra în vigoare la data aderării
României la Uniunea Europeană.
Art. 6. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
la 30 de zile de la publicare.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
NORMA SANITARĂ VETERINARĂ
privind anumite
produse utilizate în nutriţia animalelor
Art. 1. - (1) Prezenta normă sanitară veterinară se
aplică produselor care constituie surse directe sau indirecte de proteine, sunt
fabricate prin anumite procese tehnologice şi care sunt puse în circulaţie pe teritoriul României ca furaje sau în furaje.
(2) Prezenta normă sanitară veterinară se aplică, fără
a se aduce atingere prevederilor legale în vigoare, pentru:
a) aditivii din furaje;
b) fixarea nivelurilor maxime pentru substanţele şi
produsele nedorite din furaje;
c) fixarea nivelurilor maxime pentru reziduuri de
pesticide în produsele destinate consumului uman sau pentru nutriţia animală;
d) comercializarea furajelor combinate;
e) microorganismele patogene din furaje;
f) furajele folosite în scopuri
nutriţionale speciale;
g) circulaţia materiilor furajere.
(3) Prezenta normă sanitară veterinară nu se aplică
produselor care constituie surse directe sau indirecte de proteine care sunt
reglementate de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr.
1.829/2003/CE privind alimentele şi furajele modificate genetic.
Art. 2. - Definiţiile prevăzute de art. 2 al Normei
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor cu privire la aditivii
utilizaţi în nutriţia animalelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
33/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 236 din 16 martie 2006, ce transpune
în legislaţia naţională Regulamentul Parlamentului European şi ai Consiliului
nr. 1.831/2003 (CE), se aplică şi prezentei norme sanitare veterinare.
Art. 3. - (1) Furajele care aparţin uneia dintre
grupele de produse cuprinse în anexa la prezenta normă sanitară veterinară sau
care conţin astfel de produse pot fi comercializate numai dacă:
a) produsul în cauză apare în anexa la prezenta normă
sanitară veterinară;
b) sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de
prezenta normă sanitară veterinară.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor poate, în scopuri experimentale sau ştiinţifice,
să prevadă derogări de la prevederile alin. (1), cu condiţia să se efectueze o
inspecţie oficială adecvată.
(3) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor poate dispune ca produsele la care se referă cap.
I.1.a) din anexa la Norma sanitară veterinară ce stabileşte condiţiile şi
modalităţile pentru aprobarea şi înregistrarea unor întreprinderi şi
intermediari ce operează în sectorul nutriţiei animalelor, aprobată prin
Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 505/2003,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 673 şi nr. 673 bis din 23 septembrie 2003, ce transpune în
legislaţia naţională Directiva Consiliului 95/69/CEE, să fie puse în circulaţie
numai de întreprinderi sau intermediari care îndeplinesc condiţiile stabilite
de art. 2 sau, dacă este cazul, de art. 3 din aceeaşi normă sanitară
veterinară.
(4) Prevederile alin. (3) se aplică fără a se
prejudicia art. 4 alin. (2) din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul
ministrului agriculturii, pădurilor, apelor si mediului nr. 505/2003.
Art. 4. - (1) Prin derogare de la art. 3 alin. (1),
până când este luată o decizie în conformitate cu procedura comunitară,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate
menţine:
a) autorizaţiile acordate pe teritoriul României
înainte de data aplicării prezentei norme sanitare veterinare, privind
produsele care nu sunt cuprinse în baza grupărilor de produse indicate de anexa
la prezenta normă sanitară veterinară, cu excepţia produselor obţinute din varietăţile
fungilor de Candidaşi cultivate pe n-alkani;
b) autorizaţiile acordate pe teritoriul României
înainte de aplicarea prezentei norme sanitare veterinare, privind, pe de o
parte, produse obţinute din varietăţi de fungi Candida
şi cultivate pe n-alkani şi, pe de altă parte,
produse cuprinse în secţiunea 1.2.1 din anexa la prezenta normă sanitară
veterinară, şi care îndeplinesc cerinţe ce diferă de
cele stabilite de aceasta.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor trebuie să trimită statelor membre ale Uniunii Europene
şi Comisiei Europene lista produselor permise pe teritoriul României, în
conformitate cu prevederile alin. (1).
Art. 5. - (1) Fără a se prejudicia prevederile de
etichetare aplicabile furajelor simple şi combinate, Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate decide ca produsele cuprinse în anexa
la prezenta normă sanitară veterinară să poată fi comercializate ca furaje sau
încorporate în furaje numai dacă apar pe ambalaj, pe container sau pe o
etichetă ataşată la acestea toate detaliile stabilite de anexa la prezenta
normă sanitară veterinară.
(2) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate decide ca pentru
materialul comercializat în vrac detaliile la care se referă alin. (1) să fie
menţionate într-un document de însoţire.
Art. 6. - (1) Pentru a se asigura că produsele la care
se referă secţiunile 1.1 şi 1.2 din anexa la prezenta normă sanitară veterinară
sunt în conformitate cu principiile Uniunii Europene, Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trimite oficial statelor
membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene un dosar întocmit în
conformitate cu procedura comunitară.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor, ca deţinătoare a dosarului la care se referă alin. (1),
trebuie să se asigure că informaţiile, a căror dezvăluire ar putea afecta
drepturile de proprietate industrială sau comercială, sunt păstrate
confidenţial. Secretul industrial sau comercial nu se aplică pentru numele şi
compoziţia produsului şi pentru orice informaţie cu privire la substratul şi
microorganismul utilizat, pentru proprietăţile fizico-chimice şi biologice ale
produsului, pentru interpretarea datelor farmacologice, toxicologice şi
ecotoxicologice şi metodelor analitice pentru monitorizarea produsului în
compoziţia furajului.
Art. 7. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor poate decide suspendarea sau restricţionarea
temporară a aplicării prevederilor prezentei norme sanitare veterinare pe
teritoriul României dacă pe baza unor rapoarte sau unei evaluări noi a datelor
existente constată că produsele cuprinse în anexa la prezenta normă sanitară
veterinară sau că utilizarea acestora reprezintă un pericol pentru sănătatea
publică ori a animalelor. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor informează de îndată celelalte state membre ale Uniunii
Europene şi Comisia Europeană despre această măsură, prezentând motivele pentru
această decizie.
Art. 8. - Cu privire la comerţul dintre statele membre
ale Uniunii Europene, detaliile la care se referă art. 5 trebuie furnizate în
cel puţin una dintre limbile oficiale ale ţării de destinaţie.
Art. 9. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor se asigură că, în ceea ce priveşte prezenţa şi
etichetarea produselor enumerate de anexa la prezenta normă sanitară
veterinară, furajele care se conformează prevederilor prezentei norme sanitare
veterinare sunt supuse numai restricţiilor de comercializare conţinute de
aceasta.
Art. 10. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să se asigure că produsele de origine
animală nu sunt supuse nici unei restricţii de comercializare, ca rezultat al
aplicării prezentei norme sanitare veterinare.
Art. 11. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia măsurile necesare pentru a se
asigura că este monitorizată oficial conformitatea furajelor cu cerinţele
prezentei norme sanitare veterinare, cel puţin prin prelevarea de probe în
timpul comercializării.
Art. 12. - Prezenta normă sanitară veterinară nu se
aplică furajelor pentru care s-a dovedit, prin cel puţin o informaţie
relevantă, că sunt destinate pentru export către ţări terţe.
Art. 13. - Anexa face parte
integrantă din prezenta normă sanitară veterinară.
ANEXA*) la
norma sanitară veterinară
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
Denumire a grupei de produs
|
Denumirea produsului şi formula chimică
|
Specificaţia principiului nutritiv sau
identitatea microorganismului
|
Substratul de cultură (specificaţii, dacă este cazul)
|
Caracteristici- le
compoziţiei produsului
|
Speciile de animale
|
Prevederi speciale
|
1. Proteine obţinute din următoarele
grupuri de microorganis- me
|
|
|
|
|
|
|
1.1. Bacterii
|
|
|
|
|
|
|
1.1.1 Bacterii cultivate pe metanol
|
1.1.1.1. Produs proteic de fermentaţie obţinut din
cultura de Methylophilus methylotrophus pe metanol
|
Methylophilus methylotrophus Tulpină
NCIB 10.515
|
Metanol
|
-proteină brută min. 68% - indice de
reflexie >50
|
- porcine
- viţei
- păsări
- peşti
|
Specificaţii ce trebuie inserate pe
etichetă sau pe ambalajul srodusului:
- denumirea produsului
- procentul de proteină brută
- procentul de grăsimi brute,
- procentul de umiditate,
- instrucţiuni pentru utilizare,
- menţiunea :,A se evita
inhalarea"
- numărul de autorizare Specificaţii ce
trebuie inserate pe etichetă sau pe ambalajul furajelor combinate:
- cantitatea de produs conţinută in
furaj
|
1.1.2 Bacterii cultivate in atmosfera de
gaz natural
|
1.1.2.1 produs proteic rezultat
prin fermentaţie în atmosfera de gaz natural din cultură de:
Methylococus capsulatus (Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis şi
Bacillus firmus, şi celule care au fost distruse
|
Methylococus capsulatus (Bath) Tulpină
NCIMB 11132 Alcaligenes acidovorans Tulpină NCIMB 12387 Bacillus brevis Tulpină
NCIMB 13288 Bacillus firmus Tulpină NCIMB 13280
|
Gaz natural: (aprox.91% metan, 5%
etan.2% propan, 0,5% izobutan, 0,5%
n-butan, 1% alte
componente), săruri
minerale de amoniu
|
Proteină
brută:
min.65%
|
- porci pentru îngrăşare de la 25 la 60
kg
- viţei cu o greutate >80
- salmonide
|
Specificaţii ce trebuie inserate pe etichetă sau pe ambalajul produsului:
Denumirea produsului : „produs proteic
de fermentaţie din gaz natural, obţinut din cultură de Methylococus capsulatus
(Bath), Alcaligenes acidovorans, Bacillus brevis et
Bacillus firmus,"
- procentul de proteină brută
- procentul de cenuşă brută
- procentul de grăsime brută
- procentul de umiditate
- instrucţiuni de utilizare
- rata de încorporare maximă în furaj
este de:
- 8% pentru porcine pentru
îngrăşare
- 8% pentru viţei
-19% pentru salmonide (apă dulce )
- 33% pentru salmonide (apă sărată)
- menţiunea : „A se evita
inhalarea"
- număr de autorizare
- specificaţii ce trebuie inserate
;>e etichetă sau pe ambalajul Furajelor combinate:
- Denumirea produsului "Produs proteic
obţinut prin fermentaţie bacteriană în atmosfera de gaz
natural"
- cantitatea de produs conţinută in
furaj.
|
*) Anexa la norma sanitară veterinară este reprodusă în facsimil.
1.2. Drojdii
|
|
|
|
|
|
1.2.1. Drojdii cultivate pe substraturi
de origine animală sau vegetală
|
Toate drojdiile:
- obţinute din microorganisme
şi substraturi cuprinse în coloanele 3 şi respectiv 4
- celule care au fost distruse
|
Saccharomyces
cerevisiae,
Saccharomyces
carlsbergiensis,
Kluyveromyces lactis,
Kluyveromyces
fragilis
|
Melasă, reziduuri de distilerie,
cereale şi produse care conţin amidon, suc de fructe, zer, aditiv lactic, fibre
vegetale hidrolizate
|
|
Toate speciile de animale
|
|
Candida guilliemnondii
|
Melasă, reziduuri de distilerie,
cereale şi produse care conţin amidon, suc de fructe, zer,
aditiv tactic, fibre
vegetale hidrolizate
|
Materie uscata minim 16%
|
Porci pentru ingrăşat
|
1.2.2. Drojdii cultivate pe substraturi
altele decât cele
prezentate la 1.2.1
|
|
|
|
|
|
|
1.3 Alge
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
1.4.Fungi inferiori
|
|
|
|
|
|
|
1.4.1.
Subproduse
rezultate din
producţia de
antibiotice
arin
fermentaţie
|
1.4.1.1 Miceliu, subproduse umede
rezultate din producţia de penicilină, însilozate prin intermediul
lactobacillus brevis,
plantarun, sake. colenoid şi
streptococcus lactis pentru inactivarea penicilinei şi tratate termic
|
Compuşi azotaţi Penicilium
chrysogenum, tulpina ATCC48271
|
Surse diferite de
carbohidraţi şi hidrolizatele acestora
|
Azot exprimat ca proteină brută: min.7%
|
Rumegătoare, porcine
|
Specificaţii ce trebuie inserate pe
etichetă sau pe ambalajul produsului:
- Denumirea produsului : „Siloz de miceliu
rezultat din producţia de penicilină"
- procentul de azot exprimat ca
proteină brută
- procentul de cenuşă brută - procentul
de umiditate
- specia sau categoria de
animale
- număr de autorizare Specificaţii ce
trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul furajelor combinate;
Denumirea produsului : „Siloz de miceliu obţinut din producţia de
penicilină"
|
2. Compuşi cu azot neproteic
|
|
|
|
|
|
|
2.1. Săruri de amoniu
|
2.1.1 Lactat de amoniu, produs prin fermentaţia cu Lactobacillus
bulgaricus
|
CH3CHOHCOONH4
|
Zer
|
Azot exprimat ca proteină
brută: min, 44%
|
Rumegătoare, începând cu vârsta
înţărcării
|
Specificaţii ce trebuie inserate pe
eticheta sau ambalajul produsului:
-denumirea produsului „lactat de amoniu obţinut
prin fermentaţie".
- procentul de azot exprimat ca proteină
brută | - procentul de cenuşă brută
|
|
|
|
|
|
|
- procentul de umiditate,
- specia sau categoria de
animale,
Specificaţii ce trebuie inserate pe eticheta sau ambalajul
furajelor combinate:
- denumirea produsului „lactat de
amoniu obţinut prin fermentaţie".
cantitatea de produs conţinută
în furaj, - procentajul proteinei brute totale furnizată de azotul
neproteic
menţionarea, în instrucţiunile
de utilizare, a nivelului total al azotului neproteic ce nu
trebuie să fie depăşit în raţia zilnică a fiecărei specii sau
categorii de animale.
|
|
2.1.2.Acetat de amoniu în soluţie apoasă
|
CH3COONH4
|
|
Acetat de amoniu min. 55%
|
Rumegâtoare, începând cu vârsta
inţărcârii
|
Specificaţii ce trebuie inserate pe
eticheta sau ambalajul produsului:
- denumirea produsului
"acetat de amoniu".
- Procentul de azot
- Procentul de umiditate,
- specia sau categoria de animale.
Specificaţii ce trebuie inserate pe
eticheta sau ambalajul furajelor combinate:
- denumirea produsului
"acetat de amoniu".
cantitatea de produs conţinută
în furaj,
- procentul de proteină brută totală furnizată de
azotul neproteic
- menţionarea în instrucţiunile de
utilizare, a nivelului total al azotului neproteic ce nu trebuie să fie
depăşit în raţia zilnică a fiecărei specii sau categorii de animale.
|
|
2.1.3. Sulfat de amoniu în soluţie apoasă
|
(NH4)2SO4
|
|
Sulfat de
amoniu: min, 35%
|
Rumegătoare, începând cu vârsta
intărcării
|
Specificaţii ce trebuie inserate pe
eticheta sau ambalajul produsului:
- Denumirea produsului: „sulfat de
amoniu"
- procentul de azot
- procentul de umiditate,
- specia de animale,
- număr de autorizare
-- în cazul rumegătoarelor tinere, rata
încorporată în raţia zilnică nu trebuie să depăşească 0,5%
Specificaţii ce trebuie inserate se
eticheta sau ambalajul furajelor combinate:
- denumirea produsului: „sulfat de
amoniu"
|
|
|
|
|
|
|
cantitatea de produs conţinută
în furaj,
- procentul de proteină brută totală
furnizată de azotul leproteic
- menţionarea în instrucţiunile ie
utilizare, a nivelului total al azotului neproteic care nu trebuie să
fie depăşit în raţia zilnică a fiecărei specii sau categorii de
animale.
- în cazul rumegătoarelor tinere, rata
încorporată în raţia zilnică nu trebuie să depăşească 0,5%
|
2.2.
Subproduse
rezultate
din
obţinerea
de
aminoacizi
prin
fermentaţie
|
2.2.1.
Subproduse
lichide
concentrate
rezultate la
producerea de
acid L-lutamic
prin fermentarea
cu Corynebacterium melassecola
|
Săruri de amoniu şi alţi compuşi
azotaţi
|
Sucroză, melasă, produse care conţin
amidon şi hidrolizatele
acestora
|
Azot exprimat
ca proteină
brută:
min.48%
Umiditate:
max.28%
|
Rumegătoare, începând cu vârsta
înţărcării
|
Specificaţii ce trebuie inserate pe
eticheta sau ambalajul produsului:
-Denumirea produsului
„subproduse rezultate
la producerea de acid L-glutamic" în cazul produsului de la
pct, 2.2.1; Denumirea produsului subproduse de L-lizină" în
cazul produsului de la pct. 2.2.2,
- procentul de azot exprimat ca
proteină brută,
- procentul de cenuşă brută,
- procentul de umiditate,
- specia sau categoria de animale
- număr de autorizare Specificaţii ce
trebuie inserate ae eticheta sau ambalajul furajelor combinate:
- procentul de proteină brută totală
furnizată de azotul neproteic
menţionarea în instrucţiunile de
utilizare, a nivelului total al azotului neproteic care nu trebuie
să fie depăşit în raţia zilnică a fiecărei specii sau categorii de animale.
|
|
2.2.2.
Subproduse
lichide
concentrate
rezultate la
producerea de
monohidroclorit
de L- Uzină din
fermentarea cu
Brevi-bacterium
lacto-fermentum
|
Săruri de amoniu şi alţi compuşi azotaţi
|
Sucroză, meleasă, produse care conţin
amidon şi hidrolizatele acestora
|
Azot exprimat ca proteină brută: min.45%
|
Rumegătoare,
începând cu
vârsta
înţărcării
|
Observaţii:
Conţinutul stabilit sau ce urmează să fie declarat în
concordanţă cu coloanele 5 şi 7 se referă la produsul ca atare.