ORDIN
Nr. 117 din 30 iunie 2000
privind aprobarea formularelor-tip pentru evidenta patrimoniului viticol, a
productiei vitivinicole si a bauturilor alcoolice naturale
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 391 din 22 august 2000
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
avand in vedere prevederile art. 10, art. 13 si art. 24 alin. (1) si (2)
din Legea viei si vinului nr. 67/1997, modificata si completata prin Ordonanta
Guvernului nr. 34/2000, si ale pct. 9, 10, 16, 17, 18, 55 si 56 din
Regulamentul de aplicare a Legii viei si vinului nr. 67/1997, aprobat prin
Hotararea Guvernului nr. 314/1999,
vazand Referatul de aprobare nr. 62.622 din 30 iunie 2000, intocmit de
Directia generala resurse si politici agroalimentare,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 6/1999 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, cu modificarile si
completarile ulterioare,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba formularele-tip pentru evidenta patrimoniului viticol, a
productiei vitivinicole si a bauturilor alcoolice naturale, prevazute in
anexele nr. 1 - 5, 6.1, 6.2, 6.3, 6.4, 6.5 care fac parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii si alimentatiei,
Stefan Pete,
secretar de stat
ANEXA 1
Propunem aprobarea.
CENTRUL AGRICOL ..... INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL Se aproba.
Inginer, TEHNIC VITIVINICOL SI AL BAUTURILOR Director general,
..................... ALCOOLICE NATURALE .................
CU DENUMIRE DE ORIGINE Nr. ..../........
Inspector,
......................
CERERE
pentru eliberarea autorizatiei de plantare la vita de vie
Subsemnatul/Subsemnata
....................................................,
(numele si prenumele/denumirea persoanei
fizice/juridice)
in calitate de detinator agricol, cu domiciliul/sediul in localitatea
........., str. ............... nr. ........, judetul ................, telefon
.........., fax ............., inmatriculat la registrul comertului cu nr.
............. din ............., reprezentat prin ..............., avand
functia de .............,
solicit eliberarea autorizatiei de plantare in podgoria
......................., Centrul viticol ............., comuna ...........,
satul ..........., tarlaua ..........., parcela nr. ........, in punctul
denumit local ............, pe suprafata totala de ............... ha, pe
perioada de ........... ani, din care in:
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): ............;
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): ............;
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): ............;
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): ............;
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): ............ .
Distantele de plantare utilizate sunt: ..... m intre randuri si ....... m
pe rand.
Perioada de repaus a solului pe suprafata care va fi plantata, in cazul
replantarii, este de ........... ani sau mentionez ca terenul respectiv nu a
mai fost plantat cu vita de vie.
Declar pe propria raspundere ca:
a) am luat cunostinta de prevederile art. 8 - 11 din Legea viei si vinului
nr. 67/1997, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 34/2000,
ale pct. 9 - 12 din Regulamentul de aplicare a Legii viei si vinului nr.
67/1997, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 314/1999, precum si ale
Ordinului ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 43/1991 privind lista
soiurilor de vita de vie nobila, recomandate si autorizate la plantare, cu
modificarile ulterioare;
b) detin documentele insotitoare privind provenienta, calitatea si
categoria biologica a materialului saditor viticol folosit la plantare;
c) solul pe care se planteaza vita de vie nu este infestat cu organisme
daunatoare, indeosebi cu nematozi, vectori ai unor virusi care dauneaza vitei
de vie;
d) am respectat toate verigile tehnologice, recomandate de unitatile de
cercetare stiintifica prin tehnologiile-cadru de infiintare a plantatiilor
viticole, privind pregatirea terenului in vederea plantarii.
................. ..................................
(data) (semnatura solicitantului)
NOTA:
1. Realitatea datelor cuprinse in cerere se verifica pe teren de
inspectorii Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol si al
Bauturilor Alcoolice Naturale cu Denumire de Origine, iar cererile se solutioneaza
in termen de o luna de la data inregistrarii.
2. Cererile se intocmesc in doua exemplare, dintre care un exemplar ramane
la solicitant, iar celalalt se depune la directia generala teritoriala pentru
agricultura si industrie alimentara.
ANEXA 2
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
DIRECTIA GENERALA PENTRU AGRICULTURA SI INDUSTRIE ALIMENTARA
A JUDETULUI ......................./MUNICIPIULUI BUCURESTI
AUTORIZATIE
de plantare a vitei de vie
Nr. ..../........
In conformitate cu prevederile art. 8 - 11 din Legea viei si vinului nr.
67/1997, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 34/2000, si ale
pct. 9 - 12 din Regulamentul de aplicare a Legii viei si vinului nr. 67/1997,
aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 314/1999, in baza cererii aprobate cu nr.
......../...........,
se autorizeaza persoana fizica/juridica ................................
din localitatea .................., judetul ..................., sa planteze
vita de vie din soiuri nobile in podgoria ..............., Centrul viticol
............, comuna ............, satul .........., tarlaua ........., parcela
nr. ........., din punctul denumit local ............, in suprafata totala de
.......... ha, pe o perioada de ........... ani, din care in:
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): ..........;
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): ..........;
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): ..........;
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): ..........;
- anul ...... ...... ha cu soiul (soiurile): .......... .
Distantele de plantare sunt: ........ m intre randuri si ...... m pe rand.
Perioada de repaus a solului a fost de ....... ani sau terenul nu a mai
fost plantat cu vita de vie.
Prezenta autorizatie este valabila pentru suprafata totala de plantare,
esalonata pe o perioada de .......... ani.
Director general,
.....................
Data eliberarii ......
ANEXA 3
Propunem aprobarea.
CENTRUL AGRICOL ..... INSPECTIA DE STAT PENTRU CONTROLUL Se aproba.
Inginer, TEHNIC VITIVINICOL SI AL BAUTURILOR Director general,
..................... ALCOOLICE NATURALE .................
CU DENUMIRE DE ORIGINE Nr. ..../........
Inspector,
......................
CERERE
pentru eliberarea autorizatiei de defrisare a plantatiei de vita de vie
Subsemnatul/Subsemnata
....................................................,
(numele si prenumele/denumirea persoanei
fizice/juridice)
in calitate de detinator agricol, cu domiciliul/sediul in localitatea
........., str. ............... nr. ........, judetul ................, telefon
.........., fax ............., inmatriculat la registrul comertului cu nr.
............. din ............., reprezentat prin ..............., avand
functia de ............., solicit eliberarea autorizatiei de defrisare in
podgoria .............., Centrul viticol ............., comuna ...........,
satul ........., tarlaua ..........., parcela nr. ........, in punctul denumit
local ............, pe suprafata totala de ...... ha, pe perioada de
........... ani, din care in:
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....;
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....;
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....;
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....;
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....
.
Varsta plantatiei de vita de vie propusa pentru defrisare este de ......
ani si are ...... % goluri.
Solicit autorizatia de defrisare a plantatiei de vita de vie pentru
urmatoarele motive: ........................................................
............................................................................
.......................................................................... .
Dupa defrisare terenul va avea/nu va avea aceeasi categorie de folosinta,
fiind utilizat pentru .......................... .
Ma oblig ca in termen de 30 de zile de la data defrisarii plantatiei de
vita de vie sa anunt oficiul teritorial de cadastru agricol si organizarea
teritoriului agricol despre schimbarea categoriei de folosinta a terenului.
................. ..................................
(data) (semnatura solicitantului)
NOTA:
1. Realitatea datelor cuprinse in cerere se verifica pe teren de
inspectorii Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol si al
Bauturilor Alcoolice Naturale cu Denumire de Origine, iar cererile se
solutioneaza in termen de 6 luni de la data inregistrarii.
2. Cererile se intocmesc in 3 exemplare, dintre care un exemplar ramane la
solicitant, altul se depune la directia generala teritoriala pentru agricultura
si industrie alimentara si un alt exemplar se depune la oficiul teritorial de
cadastru agricol si organizarea teritoriului agricol.
ANEXA 4
MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
DIRECTIA GENERALA PENTRU AGRICULTURA SI INDUSTRIE ALIMENTARA
A JUDETULUI ......................./MUNICIPIULUI BUCURESTI
AUTORIZATIE
de defrisare a vitei de vie
Nr. ..../........
In conformitate cu prevederile art. 13 din Legea viei si vinului nr.
67/1997, modificata si completata prin Ordonanta Guvernului nr. 34/2000, si ale
pct. 9 - 12 din Regulamentul de aplicare a Legii viei si vinului nr. 67/1997,
aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 314/1999, in baza cererii aprobate cu nr.
......../......., se autorizeaza persoana fizica/juridica ..................
din localitatea ................, judetul .................., sa defriseze
plantatia de vita de vie din soiuri nobile in podgoria ..................,
Centrul viticol ..........., comuna .........., satul .........., tarlaua
........., parcela nr. ........., din punctul denumit local
..................., in suprafata totala de .......... ha, pe o perioada de
........... ani, din care in:
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....;
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....;
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....;
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....;
- anul .... .... ha, in luna (inceput - sfarsit) la soiul/soiurile: .....
.
Plantatia de vita de vie supusa defrisarii are varsta de ..... ani si ....
% goluri.
Motivele pentru care a fost solicitata defrisarea sunt: ................. .
Prezenta autorizatie este valabila pentru suprafata totala defrisata,
esalonata pe o perioada de ...... ani.
Director general,
.....................
Data eliberarii ...........
ANEXA 5
DECLARATIE DE STOCURI
Anul .........
1. Numele si prenumele/Denumirea declarantului
.............................
(persoana fizica/juridica)
2. Domiciliul/Sediul declarantului: localitatea
..........................., str. ............... nr. ......, judetul
............., telefon ..............., fax ..........., inmatriculat la
registrul comertului cu nr. ................... din .........., reprezentat
prin .............., avand functia de ..............
3. Calitatea declarantului
.................................................
(producator, depozitar, comerciant cu ridicata)
4. Cantitatea de vin, de alte produse vinicole si de bauturi alcoolice
naturale, in stoc:
Podgoria ............, Centrul viticol ............, localitatea ..........
I. Vinuri stricto sensu
_______________________________________________________________________________
Vin
_________________________________________________ Locul de
Produsul Alb Roze Rosu depozitare
_________________________________________________
U.M. Cantitatea U.M. Cantitatea U.M. Cantitatea
_______________________________________________________________________________
Vrac, din care:
_______________________________________________________________________________
VM
_______________________________________________________________________________
VMS
_______________________________________________________________________________
VS
_______________________________________________________________________________
DOC
_______________________________________________________________________________
DOCC
_______________________________________________________________________________
Imbuteliat,
din care:
_______________________________________________________________________________
VM
_______________________________________________________________________________
VMS
_______________________________________________________________________________
VS
_______________________________________________________________________________
DOC
_______________________________________________________________________________
DOCC
_______________________________________________________________________________
NOTA:
a) Categoria de vin, conform pct. 20, 21, 24 si 25 din Regulamentul de
aplicare a Legii viei si vinului nr. 67/1997, aprobat prin Hotararea Guvernului
nr. 314/1999.
b) Locul de depozitare: pentru producatorii individuali se mentioneaza
"GP"; pentru persoane juridice se mentioneaza numarul cramei.
II. Balanta vinului (intrari si iesiri la vinul vrac in perioada cuprinsa
intre declaratia de recolta a anului anterior si declaratia de stocuri a anului
curent)
___________________________________________________________________________
Categoria vinului
Nr. Specificare U.M. _______________________ Cantitatea Factura
crt. VM VMS VS DOC DOCC nr.
___________________________________________________________________________
I. Achizitii hl
1. Furnizor (persoana
fizica/juridica)
2.
3.
.
.
.
II. Livrari hl
1. Beneficiar (persoana
fizica/juridica)
2.
3.
.
.
.
___________________________________________________________________________
III. Vinuri speciale, alte produse vitivinicole, subproduse vinicole si
bauturi alcoolice naturale
__________________________________________________________________________
Stocuri Locul de
Produsul ____________________________________ depozitare
U.M. Vrac U.M. Imbuteliat
__________________________________________________________________________
1 2 3 4 5 6
__________________________________________________________________________
Vin spumant hl mii butelii
Vin spumos hl mii butelii
Vin aromatizat hl mii butelii
Vin licoros hl mii butelii
Must taiat hl x x
Must de struguri
concentrat hl x x
Must de struguri
concentrat rectificat hl x x
Mistel hl x x
Tulburel hl x x
Vin alcoolizat hl x x
Distilat de vin hl x x
Vinars hl mii butelii
Rachiu de vin hl mii butelii
Otet din vin hl mii butelii
Rachiu de drojdie hl mii butelii
Spuma de drojdie hl mii butelii
Rachiu de tescovina hl mii butelii
Rachiu aromat de
tescovina hl mii butelii
Pichet hl x x
Tuica hl mii butelii
Rachiu din fructe hl mii butelii
__________________________________________________________________________
NOTA:
Locul de depozitare: pentru producatorii individuali se mentioneaza
"GP"; pentru persoane juridice se mentioneaza numarul cramei sau al
depozitului.
......................... ..................................
(data) (semnatura declarantului)
ANEXA 6
DECLARATIE DE RECOLTA
Anul ........
1. Numele si prenumele/Denumirea producatorului ...........................
(persoana fizica/juridica)
2. Domiciliul/Sediul producatorului: localitatea .....................,
str. ................. nr. ........., judetul ................, telefon
............, fax ............, inmatriculat la registrul comertului cu nr.
.............. din ............., reprezentat prin ............., avand functia
de ................
3. Declar ca am obtinut in campania de recoltare si vinificare din acest an
urmatoarele produse, conform anexelor:
- anexa nr. 6.1 "Struguri"
- anexa nr. 6.2 "Must"
- anexa nr. 6.3 "Vin" (tras de pe drojdie)
- anexa nr. 6.4 "Alte produse de origine vinicola"
- anexa nr. 6.5 "Balanta vinului"
NOTA:
a) Strugurii de masa care nu corespund consumului in stare proaspata sunt
destinati pentru vinificare, vinul rezultat fiind utilizat pentru consumul
familial, distilare sau pentru prepararea otetului, si se inregistreaza in
anexa nr. 6.4 la randul "Vin pentru industrializare".
b) Productia de struguri, must si cantitatea de vin rezultata se
completeaza pentru fiecare podgorie, centru viticol si localitate.
......................... ..................................
(data) (semnatura producatorului)
ANEXA 6.1
STRUGURI
_________________________________________________________________________
din care:
___________________________________
Specificare U.M. Struguri de masa Struguri de vin
___________________________________
Albi Negri Albi Negri
_________________________________________________________________________
1 2 3 4 5 6
_________________________________________________________________________
I. Productie proprie
Suprafata ha
Productia tone
II. Achizitii
a) Furnizor tone
1.
2.
.
.
b) Prestari de servicii tone
1.
2.
.
.
III. Destinatia productiei
a) Livrari tone
Beneficiar
1.
2.
.
.
b) Vinificare tone
1. din productie proprie
2. din prestari de servicii
_________________________________________________________________________
ANEXA 6.2
MUST
_________________________________________________________________________
din care:
__________________
Specificare U.M. Alb Rosu
_________________________________________________________________________
TOTAL (I+II+III): hl
I. Productie proprie (inclusiv din strugurii
achizitionati) hl
II. Achizitii hl
a) Furnizor
1.
2.
.
.
b) Prestari de servicii
1.
2.
.
.
III. Livrari hl
Beneficiar
1.
2.
.
.
_________________________________________________________________________
ANEXA 6.3
VIN
________________________________________________________________________________
Alb Roze Rosu
Specificare TOTAL __________________________________________________________
(hl) VM VMS VS DOC DOCC VM VMS VS DOC DOCC VM VMS VS DOC
DOCC
________________________________________________________________________________
TOTAL
(I+II+III):
I. Productie
proprie
(inclusiv din
mustul
achizitionat)
II. Achizitii
a) Furnizor
1.
2.
3.
.
.
b) Prestari
de servicii
1.
2.
3.
.
.
III. Livrari
Beneficiar
1.
2.
.
.
________________________________________________________________________________
ANEXA 6.4
ALTE PRODUSE DE ORIGINE VINICOLA
____________________________________________________________________________
din care:
Specificare TOTAL _____________________________________
(hl) Productie proprie Achizitii Livrari
____________________________________________________________________________
I. Vin pentru industrializare
II. Produse pe baza de must
- must taiat
- must concentrat
- mistel
III. Produse pe baza de vin
- vin alcoolizat
- distilat de vin
- rachiu de vin
- otet
IV. Produse pe baza de
subproduse vinicole
- drojdie
- alcool de origine viticola
- rachiu de drojdie
- rachiu de tescovina
____________________________________________________________________________
ANEXA 6.5
BALANTA VINULUI
(intrari si iesiri la vinul vrac in perioada cuprinsa intre declaratia de
stocuri si declaratia de recolta a anului curent: 15 august - 15 decembrie)
__________________________________________________________________________
Categoria vinului
Nr. Specificare U.M. _______________________ Cantitatea Factura
crt. VM VMS VS DOC DOCC nr.
__________________________________________________________________________
I. Achizitii
Furnizor (persoana
fizica/juridica)
1.
2.
3.
.
.
II. Livrari
Beneficiar (persoana
fizica/juridica)
1.
2.
3.
.
.
__________________________________________________________________________