Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 460 din  9 iulie 2002

privind Ordinul Virtutea Aeronautica si Medalia Virtutea Aeronautica

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 564 din 31 iulie 2002


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautica si Medalia Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi, prevazute la art. 8 lit. A si B si la art. 9 lit. A pct. V si lit. B pct. I din Legea nr. 29/2000 privind sistemul national de decoratii al Romaniei, fac parte din categoria decoratiilor pe domenii de activitate.
    (2) Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi este asimilat in ierarhie, la grade egale, cu ordinele Virtutea Militara si Virtutea Maritima.
    (3) Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de pace este asimilata in ierarhie, la clase egale, cu medaliile cu insemne de pace Virtutea Militara si Virtutea Maritima.
    (4) Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de razboi este asimilata in ierarhie, la clase egale, cu medaliile cu insemne de razboi Barbatie si Credinta si Virtutea Maritima.
    Art. 2
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi se prezinta:
    a) pentru militari, sub trei forme cu valoare ierarhica egala: insemnul, bareta si rozeta;
    b) pentru personalul civil, sub doua forme cu valoare ierarhica egala: insemnul si rozeta.
    (2) Insemnul de pace al Ordinului Virtutea Aeronautica este o cruce confectionata din argint, emailata albastru, avand bratul vertical mai lung, in forma de floare de crin, iar bratul orizontal mai scurt, in forma unei aripi stilizate.
    (3) Insemnul de razboi al Ordinului Virtutea Aeronautica se distinge de insemnul de pace al Ordinului Virtutea Aeronautica prin aplicarea intre bratele crucii a doua spade incrucisate, cu varfurile in sus.
    (4) Bareta Ordinului Virtutea Aeronautica cu insemn de razboi se distinge de bareta Ordinului Virtutea Aeronautica cu insemn de pace prin aplicarea pe panglica specifica a doua spade incrucisate, cu varfurile in sus.
    Art. 3
    Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de pace se prezinta:
    a) pentru militari, sub doua forme cu valoare ierarhica egala: insemnul si bareta;
    b) pentru civili, sub o singura forma: insemnul.
    Art. 4
    (1) Insemnul de pace si de razboi al Medaliei Virtutea Aeronautica este o piesa circulara, care are pe avers redata efigia unei tinere purtand o casca inaripata.
    (2) Insemnul de razboi al Medaliei Virtutea Aeronautica se deosebeste de insemnul de pace al Medaliei Virtutea Aeronautica prin aplicarea intre medalie si semicununa a doua spade incrucisate, cu varfurile in sus.
    (3) Bareta Medaliei Virtutea Aeronautica cu insemn de razboi se distinge de bareta Medaliei Virtutea Aeronautica cu insemn de pace prin aplicarea pe panglica specifica a doua spade incrucisate, cu varfurile in sus.
    Art. 5
    Descrierea formei, dimensiunile, modul de acordare si modelul desenat al Ordinului Virtutea Aeronautica si Medaliei Virtutea Aeronautica, pentru fiecare grad sau clasa, sunt prevazute in anexele nr. 1 - 4 care fac parte integranta din prezenta lege.
    Art. 6
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi se poate acorda:
    a) ofiterilor in activitate, in rezerva sau in retragere si personalului civil cu pregatire superioara care lucreaza in ministere cu responsabilitati in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, apartinand fortelor aeriene si aviatiei civile;
    b) unitatilor militare ce apartin fortelor aeriene;
    c) unitatilor militare si ofiterilor sau personalului civil cu functii de raspundere, apartinand fortelor aeriene ale statelor cu care Romania are relatii de colaborare in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.
    (2) Medalia Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi se poate acorda:
    a) maistrilor militari si subofiterilor in activitate, in rezerva sau in retragere, militarilor in termen, militarilor angajati si personalului civil fara studii superioare care lucreaza in ministere cu responsabilitati in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, apartinand fortelor aeriene si aviatiei civile;
    b) maistrilor militari, subofiterilor, militarilor si personalului civil apartinand fortelor aeriene ale statelor cu care Romania are relatii de colaborare in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.
    Art. 7
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautica si Medalia Virtutea Aeronautica se confera de Presedintele Romaniei prin decret, in baza propunerilor de decorare individuale facute, potrivit art. 4 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 29/2000, de ministri pentru persoanele din domeniul lor de activitate.
    (2) Propunerile nominale pentru conferirea Ordinului Virtutea Aeronautica si a Medaliei Virtutea Aeronautica sunt avizate de Cancelaria Ordinelor, in conformitate cu art. 5 din Legea nr. 29/2000.
    (3) Presedintele Romaniei poate sa confere Ordinul Virtutea Aeronautica si Medalia Virtutea Aeronautica si din proprie initiativa, in proportie de 1% din numarul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasa a fiecarei decoratii, cu exceptia gradului de Mare Ofiter, in conformitate cu art. 4 alin. (3) din Legea nr. 29/2000.
    Art. 8
    (1) Repartitia pe ministere a numarului maxim de decoratii privind Ordinul Virtutea Aeronautica si Medalia Virtutea Aeronautica, ce se acorda anual, se face de catre Cancelaria Ordinelor, in limitele locurilor vacante, in baza consultarii secretariatului Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, proportional cu efectivele fiecarei institutii si in functie de importanta domeniului in care activeaza personalul asimilat fortelor aeriene.
    (2) Pentru primul an de la intrarea in vigoare a prezentei legi se poate conferi maximum 15% din numarul decoratiilor, pentru fiecare grad si clasa.
    Art. 9
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemn de pace este limitat la maximum 1.000 de membri, cu insemne diferite pentru militari si civili.
    (2) Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemn de pace, acordat cetatenilor straini, nu intra in numarul prevazut la alin. (1).
    (3) Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemn de razboi se poate conferi nelimitat.
    Art. 10
    Unitatile militare decorate cu Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemn de pace nu intra in numarul prevazut la art. 9 alin. (1).
    Art. 11
    Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi cuprinde 4 grade. Acestea sunt in ordine crescatoare urmatoarele:
    a) Cavaler;
    b) Ofiter;
    c) Comandor;
    d) Mare Ofiter.
    Art. 12
    Medalia Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi cuprinde 3 clase. Acestea sunt in ordine crescatoare urmatoarele:
    a) clasa a III-a;
    b) clasa a II-a;
    c) clasa I.
    Art. 13
    (1) Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de pace se poate acorda nelimitat pentru clasele a III-a si a II-a si este limitata la 1.000 de membri pentru clasa I, avand insemne deosebite pentru militari si civili.
    (2) Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de pace clasa I, conferita cetatenilor straini, nu intra in numarul prevazut la alin. (1).
    (3) Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de razboi se poate conferi nelimitat.
    Art. 14
    (1) Atestarea Ordinului Virtutea Aeronautica si a Medaliei Virtutea Aeronautica se face printr-un brevet, in conformitate cu art. 24 din Legea nr. 29/2000.
    (2) Brevetele pentru Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi sunt validate, pentru gradele de Cavaler si Ofiter, prin parafa Presedintelui Romaniei, iar pentru gradele de Comandor si Mare Ofiter, prin semnatura autografa a Presedintelui Romaniei. Brevetele pentru toate gradele sunt contrasemnate autograf de ministrii de resort si de cancelarul ordinelor, in conformitate cu art. 26 lit. b) din Legea nr. 29/2000.
    (3) Brevetele pentru Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de pace sunt validate, pentru clasele a III-a si a II-a, prin parafa ministrilor de resort si semnatura cancelarului ordinelor, iar pentru clasa I, prin semnatura ministrilor de resort si semnatura cancelarului ordinelor, in conformitate cu art. 28 din Legea nr. 29/2000.
    (4) Brevetele pentru Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de razboi sunt validate prin parafa Presedintelui Romaniei si prin contrasemnaturile ministrului apararii nationale si cancelarului ordinelor.
    Art. 15
    Membrii Ordinului Virtutea Aeronautica, indiferent de gradul pe care il au, sunt numiti "Cavaleri ai Ordinului Virtutea Aeronautica".
    Art. 16
    (1) Ziua Ordinului Virtutea Aeronautica se sarbatoreste la data de 20 iulie, sarbatoarea Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul spiritual al aviatiei.
    (2) Cu prilejul Zilei Ordinului Virtutea Aeronautica, Cancelaria Ordinelor organizeaza cu sprijinul Ministerului Apararii Nationale si al Ministerului de Interne intrunirea Cavalerilor Ordinului Virtutea Aeronautica.
    Art. 17
    Persoanele decorate cu Ordinul Virtutea Aeronautica in grad de Comandor si Mare Ofiter, in cazul in care decernarea ordinului nu a fost facuta direct de seful statului, pot solicita prin Cancelaria Ordinelor dreptul de a fi primite in audienta la Presedintele Romaniei pentru a-i multumi personal. In functie de programul Presedintelui Romaniei Cancelaria Ordinelor va organiza audienta personala sau in grup a celor decorati.
    Art. 18
    In cazul decesului unui Cavaler al Ordinului Virtutea Aeronautica familia va instiinta Cancelaria Ordinelor, autoritatile locale si centrul militar teritorial in vederea sprijinirii organizarii funeraliilor, in conformitate cu art. 51 din Legea nr. 29/2000.
    Art. 19
    (1) Calitatea de membru al Ordinului Virtutea Aeronautica se poate pierde in conditiile prevazute la art. 52 din Legea nr. 29/2000.
    (2) Pentru judecarea faptelor dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decat cele ce au dus la condamnarea membrilor Ordinului Virtutea Aeronautica la o pedeapsa privativa de libertate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, se constituie un consiliu de onoare in conformitate cu art. 53 din Legea nr. 29/2000.
    Art. 20
    (1) Consiliul de onoare al Ordinului Virtutea Aeronautica este compus din 5 membri, astfel: cate un membru din gradele de Cavaler, Ofiter si Comandor si cate 2 membri din gradul de Mare Ofiter. Presedinte al Consiliului de onoare va fi cel mai in varsta membru din gradul de Mare Ofiter. In mod obligatoriu cel putin un membru al Consiliului de onoare trebuie sa fie civil, in cazul in care din ordin fac parte si civili.
    (2) Consiliul de onoare se constituie sau se alege, cu prilejul Zilei Ordinului Virtutea Aeronautica, pe termen de 5 ani, de Cavalerii Ordinului Virtutea Aeronautica.
    (3) Pot fi realesi pentru o noua perioada 3 dintre membrii Consiliului de onoare, dintre care cel putin unul din gradele inferioare.
    (4) Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Interne vor pune la dispozitie, prin rotatie la 5 ani, spatii adecvate desfasurarii activitatii Consiliului de onoare.
    Art. 21
    (1) Cavalerii Ordinului Virtutea Aeronautica pot semnala Consiliului de onoare atitudini si fapte comise de alti membri ai ordinului, considerate ca aduc prejudicii morale acestora.
    (2) Ca urmare a sesizarii se convoaca Consiliul de onoare si persoana invinuita, in termen de maximum 30 de zile de la sesizare.
    (3) Cavalerii ordinului pot semnala si direct Cancelariei Ordinelor atitudini si fapte comise de alti membri ai ordinului, considerate ca aduc prejudicii morale acestora. Ca urmare a sesizarii Cancelaria Ordinelor convoaca Consiliul de onoare si persoana invinuita, in termen de maximum 45 de zile de la sesizare.
    (4) In cazul in care persoana invinuita nu se prezinta la termenul fixat, Consiliul de onoare o convoaca la alt termen, iar in cazul neprezentarii si a doua oara cazul va fi judecat in lipsa.
    (5) Consiliul de onoare delibereaza si decide dupa cercetarea cazului, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la prima intrunire pentru cazul respectiv. Daca faptele aduse la cunostinta sunt intemeiate, Consiliul de onoare poate propune Cancelariei Ordinelor retragerea decoratiei.
    (6) Retragerea decoratiilor se face prin decret semnat de Presedintele Romaniei, la propunerea Cancelariei Ordinelor, in conformitate cu art. 59 din Legea nr. 29/2000.
    Art. 22
    Consiliul de onoare al Ordinului Virtutea Aeronautica judeca si faptele socotite dezonorante ale persoanelor decorate cu Medalia Virtutea Aeronautica. In acest caz in Consiliul de onoare sunt cooptati pentru cauza in speta si 2 titulari ai medaliei, care vor avea drept de vot deliberativ, in conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 29/2000.
    Art. 23
    Sumele necesare confectionarii Ordinului Virtutea Aeronautica si Medaliei Virtutea Aeronautica, precum si a anexelor acestora, cuprinzand rozetele, baretele, brevetele si cutiile decoratiilor, vor fi asigurate din bugetul aprobat anual Administratiei Prezidentiale.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 28 mai 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                         PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                                 VALER DORNEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 17 iunie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                            p. PRESEDINTELE SENATUI,
                                DORU IOAN TARACILA

    ANEXA 1

                              REGULAMENT
privind descrierea si acordarea Ordinului Virtutea Aeronautica

    Art. 1
    Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi se acorda pe viata.
    Art. 2
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemn de pace este limitat la maximum 1.000 de membri, impartiti pe grade astfel:
    a) Cavaler - 600, din care: pentru militari - 450 si pentru civili - 150;
    b) Ofiter - 250, din care: pentru militari - 180 si pentru civili - 70;
    c) Comandor - 115, din care: pentru militari - 95 si pentru civili - 20;
    d) Mare Ofiter - 35, din care: pentru militari - 25 si pentru civili - 10.
    (2) Depasirea numarului membrilor fiecarui grad si fiecarei categorii constituie o incalcare a prezentului regulament. Decoratiile conferite peste numarul limita sunt nule de drept, iar insemnele vor fi restituite.
    Art. 3
    (1) Insemnul de pace al gradului de Cavaler al Ordinului Virtutea Aeronautica este o cruce confectionata din argint cu titlul de 800 la mie, emailata albastru; bratul vertical, inalt de 44 mm, are capetele terminate in forma de floare de crin, iar bratul orizontal, lung de 40 mm, are forma unei aripi stilizate.
    (2) Pe avers este un scut emailat alb, inalt de 20 mm si lat de 15 mm, pe care este stantata o acvila din argint aurit, tinand in cioc o cruce ortodoxa, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan si avand pe piept armele Romaniei; inaltimea acvilei este de 16 mm.
    (3) Pe revers, pe bratul vertical superior este scris anul "1930", iar pe cel inferior anul "2000", cu cifre albe, inalte de 4 mm, reprezentand date istorice privind Ordinul Virtutea Aeronautica. Pe bratul orizontal este scris "VIRTUTEA AERONAUTICA", cu litere albe, inalte de 3 mm.
    (4) Insemnul este surmontat de o semicununa formata dintr-o ramura de stejar la stanga si una de laur la dreapta, legate in partea de jos cu o funda; latimea exterioara a semicununii este de 30 mm, iar inaltimea de 24 mm.
    (5) Insemnul pentru militari are intre bratele crucii o cununa ovala deschisa, din frunze de laur, emailate verde inchis, cu latimea de 4 mm.
    (6) Insemnul pentru doamne, personal civil, are panglica pliata sub forma de funda, care are lungimea de 120 mm.
    (7) Panglica este din rips moarat albastru deschis, avand la 1 mm de margine cate o banda lata de 4 mm si in centru o dunga de 2 mm din fir argintiu; inaltimea aparenta a panglicii este de 50 mm, iar latimea este de 40 mm.
    (8) Bareta se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicata pe un suport metalic, lunga de 20 mm si lata de 10 mm si avand dimensiunile benzilor culorilor de baza ale panglicii reduse la 50% . Pe spate are un sistem de prindere.
    (9) Rozeta se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, lunga de 16 mm si lata de 6 mm, si are dimensiunile benzilor culorilor de baza ale panglicii gradului reduse la 40% . Pe spate are un sistem de prindere.
    Art. 4
    Insemnul de razboi al gradului de Cavaler al Ordinului Virtutea Aeronautica are caracteristicile generale ale insemnului de pace, cu urmatoarele particularitati:
    a) insemnul primeste intre bratele crucii doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 48 mm, din argint;
    b) panglica este marginita spre interior de un fir auriu de 1 mm;
    c) bareta primeste pe panglica specifica de razboi doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 18 mm, din argint;
    d) rozeta primeste panglica specifica de razboi.
    Art. 5
    Insemnul de pace al gradului de Ofiter al Ordinului Virtutea Aeronautica are caracteristicile generale ale insemnului de pace al gradului de Cavaler, cu urmatoarele particularitati:
    a) insemnul este aurit;
    b) panglica primeste o rozeta cu diametrul de 25 mm;
    c) bareta este asemanatoare cu cea a gradului de Cavaler, pe care este prinsa o rozeta cu diametrul de 10 mm;
    d) rozeta este sub forma unui tambur din rips, cu diametrul de 10 mm si inaltimea de 6 mm, avand dimensiunile benzilor culorilor panglicii reduse la 40%; pe revers are un sistem de prindere;
    e) pentru doamne, personal civil, rozeta se prinde pe centrul fundei.
    Art. 6
    Insemnul de razboi al gradului de Ofiter al Ordinului Virtutea Aeronautica are caracteristicile generale ale insemnului de pace al gradului de Cavaler, cu urmatoarele particularitati:
    a) insemnul primeste intre bratele crucii doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 48 mm, din argint aurit;
    b) panglica este marginita spre interior de un fir auriu de 1 mm;
    c) bareta primeste pe panglica specifica de razboi, sub rozeta, doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 18 mm, din argint aurit;
    d) rozeta primeste panglica specifica de razboi.
    Art. 7
    (1) Insemnul de pace al gradului de Comandor al Ordinului Virtutea Aeronautica are inaltimea de 55 mm si latimea de 50 mm si este confectionat din argint aurit, cu titlul de 925 la mie; scutul de pe avers este inalt de 26 mm si lat de 20 mm, iar acvila este inalta de 22 mm.
    (2) Pe revers inaltimea cifrelor este de 5 mm, iar cea a literelor de 4 mm.
    (3) Pentru militari cununa ovala deschisa din frunze de laur, emailate verde inchis, dintre bratele crucii, are latimea de 5 mm.
    (4) Insemnul este surmontat de o cununa deschisa formata dintr-o ramura de stejar la stanga si o ramura de laur la dreapta, legate in partea de jos cu o funda; aceasta are latimea exterioara de 35 mm si inaltimea de 30 mm. Un inel plat, lat de 4 mm si inalt de 30 mm, este petrecut prin bara ce uneste capetele deschise ale cununii.
    (5) Panglica este lata de 45 mm si are lungimea reglabila pentru a fi adaptata la circumferinta gatului; benzile argintii au latimea de 4,5 mm si sunt plasate la 1 mm de margini, dunga centrala fiind de 2 mm.
    (6) Bareta se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicata pe un suport metalic, lunga de 23 mm si lata de 10 mm si avand dimensiunile benzilor culorilor de baza ale panglicii reduse la 50% . Pe centrul baretei este prins un disc din argint cu diametrul de 5 mm. Pe spate are un sistem de prindere.
    (7) Rozeta gradului de Comandor este formata din suprapunerea rozetei gradului de Ofiter peste cea a gradului de Cavaler.
    (8) Gradul se poarta cu panglica prinsa sub cravata, insemnul fiind aparent in partea stanga a cravatei, la 50 mm sub nodul acesteia.
    (9) Pentru doamne, personal civil, panglica are aceleasi caracteristici cu cele prevazute la alin. (5).
    Art. 8
    Insemnul de razboi al gradului de Comandor al Ordinului Virtutea Aeronautica are caracteristicile generale ale insemnului de pace, cu urmatoarele particularitati:
    a) insemnul primeste intre bratele crucii doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 60 mm, din argint aurit;
    b) panglica este marginita spre interior de un fir auriu de 1 mm;
    c) bareta primeste pe panglica specifica de razboi, sub disc, doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 18 mm, din argint aurit;
    d) rozeta primeste panglica specifica de razboi.
    Art. 9
    Insemnul gradului de Mare Ofiter al Ordinului Virtutea Aeronautica este compus din insemnul propriu-zis si placa gradului.
    Art. 10
    (1) Insemnul propriu-zis si panglica de pace ale gradului de Mare Ofiter al Ordinului Virtutea Aeronautica sunt identice cu insemnul si panglica de pace ale gradului de Comandor.
    (2) Bareta are dimensiunile celei a gradului de Comandor, pe ea fiind aplicat un romb in relief, din argint, avand diagonala mare de 7 mm si diagonala mica de 5 mm. Pe spate are un sistem de prindere.
    (3) Rozeta se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips argintiu, lunga de 16 mm si lata de 6 mm, peste care se aplica rozeta gradului de Ofiter. Pe spate are un sistem de prindere.
    Art. 11
    (1) Placa insemnului de pace a gradului de Mare Ofiter este o stea bombata cu 8 grupe de raze, confectionata din argint cu titlul de 925 la mie si avand un diametru de 75 mm; in centru este un medalion emailat alb, cu diametrul de 33 mm, pe care este aplicata o acvila din argint aurit, inalta de 30 mm, tinand in cioc o cruce ortodoxa, cu sabia si buzduganul in gheare si cu armele tarii pe piept. Pe spate are un sistem de prindere.
    (2) Medalionul este inconjurat de un inel emailat albastru, lat de 10 mm, pe care, in partea superioara, este scris cu litere albe, inalte de 5 mm, "VIRTUTEA AERONAUTICA". Partea inferioara a inelului are urmatoarele caracteristici:
    a) pentru militari este aplicata o semicununa din frunze de laur, emailate verde inchis, avand o latime de 5 mm;
    b) pentru civili sunt aplicate 3 stelute.
    Art. 12
    Insemnul de razboi al gradului de Mare Ofiter al Ordinului Virtutea Aeronautica are caracteristicile generale ale insemnului de pace, cu urmatoarele particularitati:
    a) insemnul propriu-zis si panglica gradului de Mare Ofiter cu insemn de razboi sunt identice cu insemnul propriu-zis si cu panglica de razboi ale gradului de Comandor;
    b) bareta din panglica specifica de razboi primeste sub romb doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 18 mm, din argint aurit;
    c) rozeta primeste panglica specifica de razboi, peste care se aplica rozeta gradului de Ofiter.
    Art. 13
    Placa insemnului de razboi al gradului de Mare Ofiter primeste sub medalionul central doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 82 mm, aurite.
    Art. 14
    Toate insemnele vor avea marca cu titlul metalului din care sunt confectionate si numarul de ordine pentru fiecare grad.
    Art. 15
    (1) Cutia care contine decoratia este imbracata in piele mata albastru deschis si in interior este captusita cu plus de aceeasi culoare.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate auriu stema Romaniei, titulatura si gradul ordinului.
    Art. 16
    (1) Bareta se poarta numai la uniforma militara, pe pieptul stang al vestonului.
    (2) La uniforma militara se poarta alaturat baretele tuturor gradelor, in ordinea descrescatoare a acestora, prima fiind cea a gradului cel mai inalt.
    (3) Militarii in tinuta civila pot purta numai rozeta gradului cel mai inalt.
    (4) Bareta insemnului de razboi are intaietate, chiar daca este a unui grad mai mic.
    (5) Personalul civil poate purta zilnic numai rozeta gradului cel mai inalt. Rozeta se poarta la butoniera de la reverul stang al hainei sau al taiorului.
    Art. 17
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautica se poarta, de regula, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei si al celorlalte sarbatori nationale sau religioase, cu ocazia Zilei Ordinului si in alte situatii stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Militarii poarta Ordinul Virtutea Aeronautica in conformitate cu reglementarile din prezenta lege si cu regulamentele militare specifice.
    (3) Personalul civil poarta Ordinul Virtutea Aeronautica in forma completa in aceleasi conditii ca militarii.
    Art. 18
    (1) Unitatile militare ale fortelor aeriene pot fi decorate cu Ordinul Virtutea Aeronautica in toate gradele. Insemnul decoratiei se ataseaza drapelului de lupta al unitatii astfel:
    a) la un capat al panglicii este atasat ordinul, iar la celalalt este un canaf argintiu; panglica este de latimea specifica gradului, lunga de 2.000 mm;
    b) panglica indoita la jumatate se prinde de hampa sub pajura;
    c) placa gradului de Mare Ofiter se prinde de panza, in coltul superior al benzii albastre, la 100 mm de hampa si de latura superioara a panzei.
    (2) Pentru ordinul conferit cu insemn de razboi canaful este auriu.
    Art. 19
    (1) Conferirea Ordinului Virtutea Aeronautica cu insemn de pace se face obligatoriu incepand cu gradul de Cavaler.
    (2) Conferirea Ordinului Virtutea Aeronautica cu insemn de pace se poate face numai dupa indeplinirea cu rezultate deosebite timp de 5 ani a unor functii militare sau civile.
    Art. 20
    (1) Pentru a se conferi un grad superior aceleiasi persoane este necesara efectuarea unui stagiu in gradul imediat inferior astfel:
    a) de la gradul de Cavaler la cel de Ofiter - 3 ani;
    b) de la gradul de Ofiter la cel de Comandor - 4 ani;
    c) de la gradul de Comandor la cel de Mare Ofiter - 5 ani.
    (2) Propunerile de conferire trebuie sa tina seama de criteriile stabilite in prezentul regulament, inclusiv pentru prima promotie de decorare.
    (3) Conferirea directa a gradelor superioare la prima promotie se face ca urmare a unei insumari de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de grade succesive.
    Art. 21
    Pentru merite cu totul deosebite termenul de 5 ani, precum si vechimea minima in grad, prevazute la art. 19 alin. (2) si la art. 20 alin. (1), pot fi reduse cu maximum o treime.
    Art. 22
    Decoratiile cu insemn de razboi se confera fara a se tine seama de timpul servit in armata.
    Art. 23
    (1) Conferirea unui grad superior duce automat la radierea persoanei respective din evidenta gradului inferior, locul devenind vacant.
    (2) Insemnul gradului inferior ramane in posesia celui decorat.
    Art. 24
    (1) Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemn de pace recompenseaza serviciile deosebite aduse statului roman in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale care apartin fortelor aeriene si aviatiei civile, de catre unitatile militare, ofiteri si de personalul civil cu studii superioare.
    (2) Prin servicii deosebite, in sensul prezentului regulament, se intelege:
    a) rezultate remarcabile in activitatea de conceptie, organizare si coordonare a apararii, ordinii publice si sigurantei nationale;
    b) contributii meritorii la dezvoltarea colaborarii dintre Romania si alte state sau organizatii internationale, pe domenii de activitate specifice ministerelor cu atributii in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale;
    c) merite deosebite in activitatea de cercetare stiintifica in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale;
    d) fapte si rezultate deosebite obtinute de catre unitatile militare propuse pentru decorare.
    (3) Ordinul Virtutea Aeronautica cu insemn de razboi se acorda pentru fapte de arme deosebite si pentru acte de eroism in timp de razboi sau pentru actiuni de lupta de succes, desfasurate sub egida unor organisme internationale.
    Art. 25
    Ministerele cu responsabilitati in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care apartin fortelor aeriene si ministerului de resort pentru aviatia civila, vor elabora in baza art. 24 reglementari specifice domeniului lor de activitate, in care se vor detalia conditiile in care se confera Ordinul Virtutea Aeronautica.

    ANEXA 2

                               REGULAMENT
privind descrierea si acordarea Medaliei Virtutea Aeronautica

    Art. 1
    Medalia Virtutea Aeronautica cu insemne de pace si de razboi se acorda pe viata.
    Art. 2
    (1) Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de pace este nelimitata ca numar pentru clasele a III-a si a II-a si limitata la un numar de 1.000 de membri pentru clasa I, astfel: 650 pentru militari si 350 pentru civili.
    (2) Depasirea numarului pentru clasa I constituie o incalcare a prezentului regulament. Decoratiile conferite peste numarul limita sunt nule de drept, iar insemnele vor fi restituite.
    Art. 3
    (1) Insemnul de pace al Medaliei Virtutea Aeronautica este circular, cu diametrul de 35 mm, si are bordura inaltata, fiind confectionat din tombac.
    (2) Pe avers este redata efigia unei tinere din profil spre dreapta si purtand o casca inaripata, iar din pozitia umerilor bratele par a fi intinse orizontal ca pentru zbor; efigia ocupa intreaga suprafata a medaliei, pana la bordura.
    (3) Pe revers, intr-o cununa deschisa din frunze de laur stilizate, se afla in partea superioara o acvila tinand in cioc o cruce ortodoxa, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan, purtand pe piept armele Romaniei, flancata de doua aripi intinse orizontal. Central sunt scrise in relief, cu cifre si litere inalte de 2 mm, anii si denumirea: "1931/VIRTUTEA/AERONAUTICA/2000", reprezentand date istorice privind Medalia Virtutea Aeronautica.
    (4) Pentru militari insemnul este surmontat de o semicununa formata dintr-o ramura de stejar la stanga si una de laur la dreapta, avand latimea de 28 mm si inaltimea de 20 mm.
    (5) Pentru civili insemnul este surmontat de un mic inel perpendicular pe medalie si unul prin care se prinde un inel cu diametrul de 20 mm.
    (6) Panglica, lata de 35 mm si cu inaltimea aparenta de 50 mm, este din rips moarat albastru deschis, avand la 1 mm de margine cate o banda argintie, lata de 4 mm.
    (7) Bareta se prezinta sub forma unei panglici dreptunghiulare din rips, aplicata pe un suport metalic, lunga de 18 mm si lata de 10 mm, avand dimensiunile benzilor culorilor de baza ale panglicii reduse la 50% . Pe spate are un sistem de prindere.
    Art. 4
    Deosebirea dintre clase este urmatoarea:
    a) clasa a III-a este brunata;
    b) clasa a II-a este argintata;
    c) clasa I este placata cu aur.
    Art. 5
    Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de razboi are caracteristicile generale ale Medaliei Virtutea Aeronautica cu insemn de pace, cu urmatoarele particularitati:
    a) insemnul propriu-zis primeste intre medalie si semicununa din frunze de laur si stejar doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 35 mm, confectionate din materialul corespunzator clasei;
    b) panglica primeste la margine un fir auriu lat de 1 mm;
    c) bareta primeste pe panglica specifica doua spade incrucisate, cu varfurile in sus, lungi de 15 mm, confectionate din materialul corespunzator clasei.
    Art. 6
    (1) Cutia in care se pastreaza medalia este din carton imbracat in pergamoid albastru si este captusita cu matase de aceeasi culoare.
    (2) Pe capacul cutiei sunt imprimate argintiu denumirea si clasa medaliei.
    Art. 7
    (1) Bareta se poarta numai la uniforma militara, pe pieptul stang al vestonului.
    (2) La uniforma militara se poarta alaturat baretele tuturor claselor, in ordinea descrescatoare a acestora, prima fiind cea a clasei celei mai mari.
    (3) Bareta insemnului de razboi are intaietate, chiar daca este a unei clase mai mici.
    Art. 8
    (1) Medalia Virtutea Aeronautica se poarta cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei si a celorlalte sarbatori nationale si religioase, precum si in situatiile stabilite prin regulamente specifice.
    (2) Militarii poarta Medalia Virtutea Aeronautica in conformitate cu prevederile din prezenta lege si cu regulamentele militare specifice.
    (3) Personalul civil poarta Medalia Virtutea Aeronautica in aceleasi conditii ca militarii.
    Art. 9
    (1) Conferirea Medaliei Virtutea Aeronautica cu insemn de pace se face obligatoriu incepand cu clasa a III-a.
    (2) Conferirea Medaliei Virtutea Aeronautica se poate face numai dupa indeplinirea cu rezultate deosebite, timp de 4 ani, a unor functii militare sau civile in cadrul unitatilor sau institutiilor din sistemul national de aparare.
    Art. 10
    (1) Pentru a se conferi o clasa superioara aceleiasi persoane este necesara efectuarea unui stagiu in clasa imediat inferioara astfel:
    a) de la clasa a III-a la clasa a II-a - 5 ani;
    b) de la clasa a II-a la clasa I - 6 ani.
    (2) Conferirea directa a claselor superioare la prima promotie se poate face ca urmare a unor insumari de merite deosebite, care ar fi putut conduce la acordarea de clase succesive.
    Art. 11
    Pentru merite cu totul deosebite termenul de 4 ani, precum si vechimea maxima in clasa, prevazute la art. 9 alin. (2) si la art. 10 alin. (1), pot fi reduse cu maximum o treime.
    Art. 12
    Militarilor in termen li se poate conferi Medalia Virtutea Aeronautica pentru merite cu totul deosebite si fac exceptie de la termenele si conditiile prevazute la art. 9 si 10.
    Art. 13
    (1) Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de pace este o distinctie care rasplateste rezultatele remarcabile obtinute, in exercitarea atributiilor si indeplinirea misiunilor incredintate, de catre maistri militari, subofiteri, militari in termen, militari angajati si personalul civil fara studii superioare, in toate domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care apartin fortelor aeriene si aviatiei civile.
    (2) Medalia Virtutea Aeronautica cu insemn de razboi se acorda maistrilor militari, subofiterilor, militarilor si personalului civil pentru fapte de arme deosebite si pentru acte de eroism savarsite in timp de razboi sau pentru actiuni de lupta de succes, desfasurate sub egida unor organisme internationale.
    Art. 14
    Ministerele cu responsabilitati in domeniile apararii, ordinii publice si sigurantei nationale, care apartin fortelor aeriene si ministerului de resort pentru aviatia civila, vor elabora in baza art. 13 reglementari specifice domeniului lor de activitate, in care se vor detalia conditiile in care se confera Medalia Virtutea Aeronautica.

    ANEXA 3*)

    *) Anexa nr. 3 este reprodusa in facsimil.

                Modelul desenat al Ordinului "Virtutea Aeronautica"
                               Gradul de Cavaler

    Figura 1 - Civili - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 6.

    Figura 2 - Militari - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 6.

    Figura 3 - "de razboi" - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 6.

                        Ordinul "Virtutea Aeronautica"
                               Gradul de Ofiter

    Figura 4 - Civili - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 7.

    Figura 5 - Militari - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 7.

    Figura 6 - "de razboi" - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 7.

                          Ordinul "Virtutea Aeronautica"
                              Gradul de Comandor

    Figura 7 - Civili - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 8.

    Figura 8 - Militari - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 8.

    Figura 9 - "de razboi" - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 8.

                          Ordinul "Virtutea Aeronautica"
                              Gradul de Mare Ofiter

    Figura 10 - Civili - cu insemne "de pace" - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 9.

    Figura 11 - Militari - cu insemne "de pace" - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 10.

    Figura 12 - cu insemne "de razboi" - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 11.

                          Ordinul "Virtutea Aeronautica"
                          Modele de panglica si funda

    Figura 13 - Panglica Comandor de pace - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 12.

    Figura 14 - Panglica Comandor de razboi - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 12.

    Figura 15 - Funda (papion) doamne Cavaler - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 12.

    Figura 16 - Funda (papion) doamne Ofiter - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 12.

    ANEXA 4*)

    *) Anexa nr. 4 este reprodusa in facsimil.

                Modelul desenat al Medaliei "Virtutea Aeronautica"
                         Civili - cu insemne "de pace"

    Figura 17 - Clasa a III-a - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 13.

    Figura 18 - Clasa a II-a - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 13.

    Figura 19 - Clasa I - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 13.

                          Medalia "Virtutea Aeronautica"
                         Militari - cu insemne "de pace"

    Figura 20 - Clasa a III-a - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 14.

    Figura 21 - Clasa a II-a - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 14.

    Figura 22 - Clasa I - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 14.

                          Medalia "Virtutea Aeronautica"
                             cu insemne "de razboi"

    Figura 23 - Clasa a III-a - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 15.

    Figura 24 - Clasa a II-a - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 15.

    Figura 25   Clasa I   se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 564 din 31 iulie 2002, la pagina 15.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 460/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 460 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu