Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 309 din 28 iunie 2004

privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 593 din  1 iulie 2004


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Domeniul de reglementare
    Prezenta lege constituie cadrul legal care reglementeaza intrarea si sederea pe teritoriul Romaniei a cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau Spatiului Economic European, denumiti in continuare cetateni ai statelor membre, precum si a membrilor de familie ai acestora, care isi stabilesc resedinta temporara sau permanenta pe teritoriul Romaniei.
    Art. 2
    Definitii
    In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatorul inteles:
    a) cetatean al unui stat membru este orice persoana care are cetatenia unuia din statele membre ale Uniunii Europene care apartine Spatiului Economic European;
    b) prin membru de familie se intelege:
    1. sotia/sotul;
    2. descendentii directi ai titularului sau ai sotiei/sotului, in varsta de pana la 21 de ani sau care se afla in intretinerea acestora, indiferent de varsta;
    3. ascendentii titularului sau ai sotiei/sotului care se afla in intretinerea acestora;
    c) permisul de sedere reprezinta documentul de identitate eliberat de Autoritatea pentru straini sau formatiunile sale teritoriale, conform legii, care atesta valabilitatea dreptului de sedere acordat, precum si calitatea posesorului.
    Art. 3
    Drepturile cetatenilor statelor membre care isi stabilesc resedinta pe teritoriul Romaniei
    (1) Cetatenii statelor membre si membrii de familie ai acestora care locuiesc legal in Romania se bucura de protectia generala a persoanelor si a proprietatii, garantata de Constitutie si de celelalte legi, precum si de drepturile prevazute in tratatele internationale la care Romania este parte.
    (2) Cetatenii statelor membre aflati legal in Romania se pot deplasa liber si isi pot stabili resedinta oriunde pe teritoriul Romaniei.
    (3) Cetatenii statelor membre se bucura de toate drepturile si beneficiile acordate persoanelor angajate, precum si de protectie sociala din partea statului, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.
    (4) Autoritatea pentru straini sau formatiunile sale teritoriale vor elibera un document de identitate care sa faca dovada dreptului de sedere, intitulat "Permis de sedere pentru un cetatean al unui stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European".
    (5) Cetatenii statelor membre, carora li s-a eliberat un document de identitate de catre Autoritatea pentru straini, au dreptul de a verifica datele personale inscrise in acesta si, daca este cazul, au dreptul sa solicite corectarea sau eliminarea datelor care nu corespund realitatii.
    (6) Persoana impotriva careia s-a dispus refuzul intrarii, eliberarii sau prelungirii permisului de sedere sau impotriva careia a fost luata decizia de expulzare de pe teritoriul Romaniei poate ataca actele administrative in cauza, in conformitate cu prevederile legale privind contenciosul administrativ. Prin derogare de la prevederile Legii nr. 29/1990 a contenciosului administrativ, cu modificarile ulterioare, executarea actului administrativ se suspenda pana la solutionarea actiunii.
    Art. 4
    Obligatiile cetatenilor statelor membre
    (1) Pe timpul sederii in Romania, cetatenii statelor membre si membrii lor de familie sunt obligati sa respecte legislatia romana.
    (2) Cetatenii statelor membre si membrii lor de familie aflati pe teritoriul Romaniei au obligatia de a se supune controlului organelor de politie si al celorlalte autoritati publice competente conform legii.

    CAP. 2
    Intrarea in Romania a cetatenilor statelor membre

    Art. 5
    Intrarea in Romania
    (1) Cetatenii statelor membre pot intra in Romania in baza cartii de identitate sau pasaportului, valabile.
    (2) Membrii de familie ai cetatenilor statelor membre care nu sunt cetateni ai acestora nu pot fi scutiti de la obligativitatea obtinerii vizei, daca acordurile incheiate de Romania cu statele ai caror cetateni sunt nu prevad altfel.
    (3) Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei vor acorda persoanelor prevazute la alin. (2) viza necesara, fara aprobarea prealabila a Directiei Generale Afaceri Consulare din Ministerul Afacerilor Externe.

    CAP. 3
    Dreptul de sedere al cetatenilor statelor membre pe teritoriul Romaniei

    Art. 6
    Dreptul de sedere al cetatenilor statelor membre, angajati in munca
    (1) Autoritatea pentru straini acorda dreptul de sedere pentru:
    a) cetatenii statelor membre care desfasoara in Romania activitati in calitate de angajat;
    b) membrii de familie ai acestora.
    (2) Cetatenii statelor membre, indiferent de locul unde isi au resedinta, pot sa incheie si sa deruleze contracte de munca in conformitate cu prevederile legale in materie.
    (3) Cetatenii statelor membre pot ocupa locurile de munca vacante in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.
    (4) Prevederile legale care restrang numarul sau procentajul angajatilor, cetateni ai altor state, in orice ramura de activitate, regiune sau la nivel national, nu se aplica cetatenilor statelor membre.
    (5) Membrii de familie ai unei persoane prevazute la alin. (1) lit. a), indiferent de cetatenie, isi pot stabili resedinta pe teritoriul Romaniei impreuna cu aceasta.
    (6) Autoritatile romane vor inlesni admisia unui membru de familie care nu se afla sub incidenta art. 2 lit. b) daca persoana se afla in intretinerea persoanei angajate sau locuieste impreuna cu aceasta in tara de origine sau de provenienta.
    (7) Membrii de familie, astfel cum au fost definiti la art. 2 lit. b) pct. 1 si 2, ai cetatenilor statelor membre care desfasoara in Romania o activitate in calitate de angajat sau liber profesionist, pot fi angajati in munca in conformitate cu prevederile legale.
    (8) Copiii cetatenilor statelor membre angajati pe teritoriul Romaniei, daca isi stabilesc resedinta pe teritoriul tarii noastre, sunt admisi in sistemul de educatie si formare profesionala in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.
    (9) Permisul de sedere eliberat persoanelor prevazute la alin. (1) face dovada dreptului de sedere permanenta, este valabil pentru o perioada de cinci ani de la data eliberarii si se prelungeste automat pentru noi perioade de cate cinci ani.
    (10) Membrilor de familie care nu sunt cetateni ai unui stat membru li se elibereaza un permis de sedere cu aceeasi valabilitate ca si documentul eliberat cetateanului statului membru in intretinerea caruia se afla.
    (11) Intreruperile perioadei de sedere care nu depasesc sase luni consecutiv si absenta de pe teritoriul Romaniei motivata de efectuarea serviciului militar nu afecteaza valabilitatea permisului de sedere.
    (12) Un drept de sedere valabil acordat unui cetatean al unui stat membru nu poate fi anulat exclusiv in temeiul incetarii activitatii prevazute la alin. (1) ca urmare a unei incapacitati temporare de munca, cauzate de o boala sau accident, sau pentru ca se afla in somaj involuntar.
    (13) In cazul in care perioada de angajare este mai mare de 3 luni, dar mai mica de un an, Autoritatea pentru straini sau formatiunile sale teritoriale vor elibera un permis de sedere valabil pentru perioada angajarii.
    (14) In cazurile in care perioada de angajare nu depaseste 3 luni, cartea de identitate sau pasaportul pe baza caruia persoana in cauza a intrat pe teritoriul Romaniei sunt suficiente pentru acoperirea sederii sale.
    (15) Prevederile de la alin. (13) si (14) se aplica si lucratorilor sezonieri angajati pentru o perioada mai mare, respectiv mai mica de 3 luni.
    (16) Autoritatea pentru straini acorda dreptul de sedere si pentru cetatenii statelor membre angajati in Romania, care isi pastreaza resedinta intr-un stat membru unde, ca regula, se intorc in fiecare zi sau cel putin o data pe saptamana.
    (17) Pentru eliberarea unui permis de sedere, solicitantul va prezenta urmatoarele documente:
    a) cartea de identitate sau pasaportul, valabile;
    b) dovada ca persoana face parte din una dintre categoriile prevazute la alin. (1), (5) si (6).
    Art. 7
    Dreptul de sedere al cetatenilor statelor membre, in vederea desfasurarii unor activitati independente
    (1) Autoritatea pentru straini va acorda drept de sedere permanenta pentru:
    a) cetatenii statelor membre care se stabilesc pe teritoriul Romaniei, in vederea desfasurarii unor activitati independente definite conform art. 7 alin. (1) pct. 4 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal;
    b) membrii de familie ai acestora.
    (2) Permisul de sedere eliberat persoanelor prevazute la alin. (1) face dovada dreptului de sedere permanenta, este valabil pentru o perioada de cinci ani de la data eliberarii si se prelungeste automat pentru noi perioade de cate cinci ani.
    (3) Intreruperile perioadei de sedere care nu depasesc sase luni consecutiv si absenta de pe teritoriul Romaniei motivata de efectuarea serviciului militar nu afecteaza valabilitatea permisului de sedere.
    (4) Un drept de sedere valabil acordat unui cetatean al unui stat membru nu poate fi anulat exclusiv in temeiul incetarii activitatii prevazute la alin. (1) ca urmare a unei incapacitati temporare de munca, cauzate de o boala sau accident.
    (5) Cetatenii unui stat membru care nu fac parte din categoria prevazuta la alin. (1) lit. a), dar care sunt autorizati sa desfasoare o activitate in Romania in baza legislatiei nationale, au drept de sedere pe o perioada cel putin egala cu durata autorizatiei acordate pentru desfasurarea acelei activitati.
    (6) Cetatenii unui stat membru care fac parte din categoria prevazuta la alin. (1) lit. a), dar carora, ca urmare a schimbarii activitatii, li se aplica prevederile alin. (5), pastreaza permisul de sedere pana la data expirarii acestuia.
    (7) Membrilor de familie care nu sunt cetateni ai unui stat membru li se elibereaza un permis de sedere cu aceeasi valabilitate ca si documentul eliberat cetateanului statului membru in intretinerea caruia se afla.
    (8) Pentru eliberarea unui permis de sedere, solicitantul va prezenta urmatoarele documente:
    a) cartea de identitate sau pasaportul, valabile;
    b) dovada ca persoana face parte din una dintre categoriile prevazute la alin. (1), (5) sau (9).
    (9) Autoritatile competente vor inlesni admisia oricarui alt membru de familie al unui cetatean prevazut la alin. (1) lit. a) sau a sotului/sotiei acestuia, in situatia in care membrul respectiv de familie este in intretinerea titularului sau a sotului/sotiei acestuia ori locuieste cu acestia in tara de origine sau provenienta.
    Art. 8
    Dreptul de sedere al persoanelor care furnizeaza sau beneficiaza de servicii
    (1) Autoritatea pentru straini va acorda drept de sedere temporara pentru:
    a) cetatenii statelor membre care se stabilesc pe teritoriul Romaniei si care sunt furnizorii sau beneficiarii unor servicii;
    b) membrii de familie ai acestora.
    (2) Dreptul de sedere al persoanelor care furnizeaza sau beneficiaza de servicii are aceeasi valabilitate cu perioada in care se furnizeaza aceste servicii.
    (3) In cazul in care aceasta perioada depaseste 3 luni, persoanelor prevazute la alin. (1) li se elibereaza un permis de sedere care face dovada dreptului de sedere temporara.
    (4) In cazurile in care perioada nu depaseste 3 luni, cartea de identitate sau pasaportul pe baza caruia persoana in cauza a intrat pe teritoriul Romaniei este suficient pentru acoperirea sederii sale.
    (5) Membrilor de familie care nu sunt cetateni ai unui stat membru li se elibereaza un document care are aceeasi valabilitate ca si documentul eliberat cetateanului in intretinerea caruia se afla.
    (6) Pentru eliberarea unui permis temporar de sedere, solicitantul va prezenta urmatoarele documente:
    a) cartea de identitate sau pasaportul, valabile;
    b) dovada ca persoana face parte din una dintre categoriile prevazute la alin. (1) sau (7).
    (7) Autoritatile competente vor inlesni admisia oricarui alt membru de familie al unui cetatean prevazut la alin. (1) lit. a) sau a sotului/sotiei acestuia, in situatia in care membrul respectiv de familie este in intretinerea titularului sau a sotului/sotiei acestuia ori locuieste cu acestia in tara de origine sau provenienta.
    Art. 9
    Dreptul de sedere al persoanelor angajate sau al celor care au desfasurat activitati independente, care si-au incetat activitatea profesionala in Romania
    (1) Autoritatea pentru straini acorda dreptul de sedere permanenta:
    a) cetatenilor statelor membre care au fost angajati sau au desfasurat o activitate independenta pe teritoriul Romaniei;
    b) membrilor de familie ai acestora in sensul art. 2 lit. b);
    c) altor membri de familie aflati in intretinerea persoanei prevazute la lit. a) sau a sotului/sotiei acesteia ori care locuiesc cu acestia in statul de origine sau provenienta.
    (2) Prevederile alin. (1) se aplica urmatoarelor categorii de persoane:
    a) persoanei angajate sau celei care desfasoara activitati independente cel putin un an, care, la momentul terminarii activitatii profesionale, a atins varsta de pensionare pentru limita de varsta si care a locuit continuu pe teritoriul Romaniei mai mult de trei ani; in cazul activitatilor independente, pentru care legea nu prevede varsta de pensionare, se aplica aceeasi limita de varsta ca si persoanelor angajate;
    b) cetateanului unui stat membru care a avut resedinta in mod continuu in Romania mai mult de doi ani si care si-a incetat activitatea ocupationala in Romania dintr-o cauza de incapacitate permanenta de munca;
    c) persoanei angajate sau celei care desfasoara activitati independente care, dupa trei ani de angajare, respectiv de activitate independenta si sedere continua in Romania, lucreaza sau desfasoara activitati independente pe teritoriul altui stat membru, pastrandu-si resedinta pe teritoriul Romaniei, unde se intoarce, ca regula, in fiecare zi, sau cel putin o data pe saptamana. Perioadele de angajare, respectiv de activitate independenta, astfel realizate sunt considerate activitati desfasurate pe teritoriul Romaniei in vederea indeplinirii conditiilor de la lit. a) si b).
    (3) Daca sotul persoanei angajate sau care desfasoara activitati independente este cetatean roman, prevederile referitoare la durata perioadei de resedinta stabilite de alin. (2) lit. a) si b), respectiv durata perioadei de activitate de la alin. (2) lit. c) nu se aplica.
    (4) Daca incapacitatea prevazuta la alin. (2) lit. b) este rezultatul unui accident de munca sau al unei boli profesionale, care il indreptateste sa primeasca o pensie din partea unei institutii a statului, conditia privind perioada de resedinta nu se aplica.
    (5) Membrii de familie enuntati la alin. (1) lit. b) si c), care locuiesc in Romania impreuna cu persoana prevazuta la alin. (1) lit. a), beneficiaza de dreptul de a-si stabili resedinta in Romania atunci cand persoana respectiva a dobandit dreptul de sedere permanenta in conformitate cu prevederile alin. (2), chiar si dupa decesul acesteia.
    (6) In cazul in care decesul a survenit in timpul activitatii, dar inainte de obtinerea dreptului de sedere permanenta, membrii de familie au dreptul de a-si stabili resedinta permanenta pe teritoriul Romaniei, daca este indeplinita una din urmatoarele conditii:
    a) la data decesului, persoana de la alin. (1) lit. a) avea resedinta continua in Romania de cel putin doi ani;
    b) decesul a avut drept cauza un accident de munca sau o boala profesionala;
    c) sotul supravietuitor este cetatean roman.
    (7) Continuitatea sederii in Romania prevazuta la alin. (2) si (6) poate fi dovedita prin orice mijloace. Continuitatea sederii nu este afectata de absentele care insumeaza maximum trei luni pe an sau cele cauzate de satisfacerea serviciului militar. Perioadele de somaj involuntar ori, dupa caz, de inactivitate sau absentele datorate bolii sau accidentelor vor fi considerate perioade in care persoana in cauza a fost angajata, respectiv in activitate, in sensul celor prevazute la alin. (2).
    (8) Persoanele care indeplinesc conditiile pentru dobandirea dreptului de sedere pot sa exercite acest drept intr-o perioada de doi ani de la data dobandirii acestuia. In aceasta perioada, pot parasi teritoriul Romaniei fara ca acest drept sa le fie afectat.
    (9) Persoanelor prevazute la alin. (1) li se elibereaza un permis de sedere, care face dovada dreptului de sedere permanenta, valabil pentru o perioada de cinci ani. Perioada de valabilitate va fi prelungita automat.
    (10) Perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei care nu depaseste sase luni consecutiv sau absente mai lungi justificate de indeplinirea serviciului militar nu vor afecta in nici un fel perioada de valabilitate a permisului de sedere eliberat.
    (11) Membrilor de familie care nu sunt cetateni ai unui stat membru li se elibereaza un permis de sedere cu aceeasi valabilitate ca si documentul eliberat cetateanului statului membru in intretinerea caruia se afla.
    (12) Pentru eliberarea unui permis de sedere, solicitantul va prezenta urmatoarele documente:
    a) cartea de identitate sau pasaportul, valabile;
    b) dovada ca persoana face parte din una dintre categoriile prevazute la alin. (1).
    (13) Autoritatile romane vor inlesni readmisia lucratorilor sau a celor care au desfasurat activitati independente, care au parasit teritoriul Romaniei dupa ce si-au stabilit aici resedinta permanenta si care doresc sa se intoarca in urma pensionarii sau incapacitatii permanente de munca, respectiv incapacitatii de a desfasura activitati lucrative.
    Art. 10
    Dreptul de sedere al persoanelor care si-au incetat activitatea profesionala in tara de origine sau de provenienta
    (1) Autoritatea pentru straini acorda dreptul de sedere atat cetatenilor statelor membre care au desfasurat o activitate ca angajat sau ca persoana care exercita o activitate independenta in tara de origine sau de provenienta, cat si membrilor de familie ai acestora, cu conditia ca acestia sa fie beneficiarii unei pensii de invaliditate sau ai unei pensii anticipate, ai unei pensii pentru limita de varsta, ai unei pensii ca urmare a unui accident de munca sau boli profesionale, avand o valoare suficient de mare, astfel incat persoana respectiva sa nu devina o sarcina a sistemului de asigurari sociale de stat pe perioada sederii in Romania si cu conditia ca aceste persoane sa detina o asigurare medicala pentru toate riscurile in Romania.
    (2) Resursele financiare prevazute la alin. (1) sunt suficiente in cazul in care sunt cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, definit conform art. 159 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare.
    (3) Persoanelor care au obtinut un drept de sedere pe teritoriul Romaniei li se elibereaza un permis de sedere a carui valabilitate este limitata la cinci ani, cu posibilitate de prelungire pentru noi perioade de cate cinci ani.
    (4) Pentru membrii de familie care nu au cetatenia unui stat membru, Autoritatea pentru straini va elibera un permis de sedere cu aceeasi valabilitate ca si cel eliberat cetateanului in a carui intretinere se afla.
    (5) Pentru eliberarea permisului de sedere, solicitantii vor prezenta cartea de identitate sau pasaportul valabil si dovada faptului ca acestia indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) si (2).
    (6) Sotul/sotia si copiii aflati in intretinerea unei persoane prevazute la art. 2 lit. a), indiferent de cetatenie, care au drept de sedere pe teritoriul statului roman, au dreptul sa desfasoare orice activitate, ca angajati sau ca persoane care exercita activitati independente, in conformitate cu prevederile legale.
    (7) Dreptul de sedere dobandit in conformitate cu prezentul articol este valabil pe durata in care beneficiarii acestuia indeplinesc conditiile stabilite la alin. (1) si (2).
    (8) Intreruperile perioadei de sedere care nu depasesc sase luni consecutiv si absenta de pe teritoriul Romaniei, motivata de efectuarea serviciului militar, nu afecteaza valabilitatea permisului de sedere.
    Art. 11
    Dreptul de sedere al persoanelor aflate la studii
    (1) Orice cetatean al unui stat membru care a fost acceptat sa urmeze un curs de formare profesionala de catre o institutie de invatamant acreditata si recunoscuta, conform legii, precum si sotul/sotia si copiii aflati in intretinerea acestuia, are drept de sedere temporara pe teritoriul Romaniei cu conditia ca titularul dreptului de sedere sa dovedeasca Autoritatii pentru straini sau formatiunilor sale teritoriale ca dispune de suficiente mijloace de intretinere si sa aiba o asigurare medicala pentru toate riscurile in Romania.
    (2) Dovada mijloacelor de intretinere se face printr-o declaratie sau prin alt mijloc echivalent.
    (3) Dreptul de sedere acordat conform alin. (1) se limiteaza la durata studiilor.
    (4) Persoanelor prevazute la alin. (1) li se elibereaza un permis de sedere care face dovada dreptului de sedere temporara. Validitatea acestuia este limitata la durata studiilor, daca acestea nu depasesc un an, sau la un an, cu posibilitatea reinnoirii anuale, atunci cand studiile depasesc aceasta perioada.
    (5) Membrilor de familie care nu au cetatenia unui stat membru li se vor elibera permise de sedere temporara cu aceeasi valabilitate ca si cel eliberat persoanei in intretinerea careia se afla.
    (6) Dreptul de sedere se mentine atat timp cat beneficiarii acestui drept indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) si (2).
    (7) Pentru eliberarea permisului de sedere temporara, solicitantul trebuie sa prezinte cartea de identitate sau pasaportul valabil, precum si dovada ca indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) si (2).
    (8) Sotul/sotia si copiii aflati in intretinerea unui cetatean care a obtinut dreptul de sedere conform prevederilor alin. (1) au dreptul sa desfasoare orice activitate ca angajati sau pe cont propriu, chiar daca nu sunt cetateni ai unui stat membru.
    Art. 12
    Dreptul de sedere al cetatenilor statelor membre si membrilor lor de familie pe teritoriul Romaniei in alte scopuri decat cele prevazute in prezenta lege
    (1) Autoritatea pentru straini va acorda drept de sedere in alte scopuri decat cele prevazute de prezenta lege cetatenilor statelor membre si membrilor de familie ai acestora, cu conditia ca toate aceste persoane sa posede suficiente mijloace de intretinere, precum si asigurare medicala pentru toate riscurile in Romania.
    (2) Cuantumul mijloacelor de intretinere nu poate fi mai mic decat salariul minim pe economia nationala.
    (3) Persoanelor care au obtinut un drept de sedere pe teritoriul Romaniei li se elibereaza un permis de sedere a carui valabilitate este limitata la cinci ani, cu posibilitate de prelungire pentru noi perioade de cate cinci ani.
    (4) Pentru membrii de familie care nu au cetatenia unui stat membru, Autoritatea pentru straini va elibera permise de sedere cu aceeasi valabilitate ca si cel eliberat cetateanului in intretinerea caruia se afla.
    (5) Pentru eliberarea permisului de sedere, solicitantul va depune urmatoarele documente:
    a) cartea de identitate sau pasaportul, valabile;
    b) dovada mijloacelor de intretinere si asigurarea medicala prevazute la alin. (1) si (2).
    (6) Sotul/sotia si copiii aflati in intretinerea unui cetatean al unui stat membru carora li s-a acordat dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei se pot angaja in munca sau pot desfasura activitati lucrative independente, in conformitate cu prevederile legale, chiar daca nu sunt cetateni ai unui stat membru.
    (7) Dreptul de sedere se mentine atat timp cat beneficiarii indeplinesc conditiile mentionate la alin. (1) si (2).
    (8) Intreruperile perioadei de sedere care nu depasesc sase luni consecutiv si absenta de pe teritoriul Romaniei, motivata de efectuarea serviciului militar, nu afecteaza valabilitatea permisului de sedere.

    CAP. 4
    Refuzul intrarii pe teritoriul Romaniei, eliberarii sau prelungirii permisului de sedere. Expulzarea de pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre si a membrilor de familie ai acestora

    Art. 13
    Regimul refuzului intrarii pe teritoriul Romaniei, eliberarii sau prelungirii permisului de sedere si expulzarii de pe teritoriul Romaniei
    (1) Autoritatile romane competente pot refuza intrarea pe teritoriul statului roman, eliberarea sau prelungirea permisului de sedere sau pot expulza de pe teritoriul national cetatenii unui stat membru sau membrii de familie ai acestora numai din ratiuni de ordine publica, siguranta nationala sau sanatate publica.
    (2) Masurile prevazute la alin. (1) nu pot fi luate avand la baza ratiuni economice.
    (3) Motivele de ordine publica sau de siguranta nationala trebuie sa se intemeieze exclusiv pe comportamentul personal al celui in cauza.
    (4) Motivele de ordine publica, siguranta nationala sau sanatate publica, care au stat la baza deciziei refuzului intrarii pe teritoriul Romaniei, eliberarii sau prelungirii permisului de sedere, sunt comunicate persoanei interesate, in afara cazurilor cand acest lucru nu poate fi facut din motive care vizeaza siguranta statului.
    (5) Condamnarile anterioare pentru savarsirea unor infractiuni nu pot constitui in mod automat temei pentru aplicarea masurilor prevazute la alin. (1). Expirarea documentului de identitate sau a pasaportului folosit pentru intrarea in Romania si pentru eliberarea permisului de sedere, nu poate justifica expulzarea persoanei respective de pe teritoriul national.
    (6) Maladiile sau infirmitatile care pot justifica refuzul intrarii pe teritoriul Romaniei sau eliberarii permisului de sedere sunt prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege.
    (7) Aparitia maladiilor sau infirmitatilor precizate in anexa dupa eliberarea primului permis de sedere nu justifica refuzul de a reinnoi permisul si nici expulzarea de pe teritoriul Romaniei.
    (8) Decizia de refuz a eliberarii sau a reinnoirii permisului de sedere sau decizia de expulzare se comunica pe cale oficiala persoanei in cauza. Comunicarea va indica termenul acordat pentru parasirea teritoriului Romaniei. Cu exceptia cazurilor care impun parasirea in cel mai scurt timp a teritoriului Romaniei, termenul acordat pentru parasirea teritoriului este de:
    a) minimum 15 zile pentru persoanele care nu au primit inca permisul de sedere;
    b) minimum 30 de zile pentru toate celelalte cazuri.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 14
    Decizia referitoare la acordarea sau refuzul eliberarii primului permis de sedere in Romania trebuie sa fie luata in termenul cel mai scurt, dar nu mai tarziu de 6 luni de la formularea cererii. Persoana in cauza are dreptul sa ramana provizoriu pe teritoriul Romaniei pana la luarea deciziei de acordare sau de refuz a eliberarii permisului de sedere.
    Art. 15
    Taxele percepute pentru eliberarea sau prelungirea permiselor de sedere nu vor putea depasi nivelul taxelor percepute pentru eliberarea cartilor de identitate pentru cetatenii romani. Aceleasi prevederi se aplica si documentelor necesare pentru eliberarea acestora.
    Art. 16
    Dreptul de sedere acordat de autoritatile romane competente este valabil pe intreg teritoriul Romaniei.
    Art. 17
    (1) Prezenta lege transpune:
    a) Directiva Consiliului nr. 64/221/CEE din 25 februarie 1964 privind coordonarea masurilor speciale referitoare la circulatia si sederea strainilor justificate de ratiuni de ordine publica, siguranta publica si sanatate publica, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. P 56 din 04.04.1964;
    b) Directiva Consiliului nr. 72/194/CEE din 18 mai 1972 privind extinderea domeniului de aplicare a Directivei din 25 februarie 1964 privind coordonarea masurilor speciale referitoare la circulatia si sederea cetatenilor straini justificate de ratiuni de ordine publica, siguranta publica sau sanatate publica asupra lucratorilor care-si exercita dreptul de a ramane pe teritoriul unui stat membru dupa ce au fost angajati in statul respectiv, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 121 din 26.05.1972;
    c) Directiva Consiliului nr. 73/148/CEE din 21 mai 1973 privind eliminarea restrictiilor de circulatie si rezidenta a resortisantilor statelor membre in cadrul Comunitatii referitor la stabilirea si prestarea de servicii, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 172 din 28.06.1973;
    d) Directiva Consiliului nr. 75/34/CEE din 17 decembrie 1974 privind dreptul resortisantilor unui stat membru de a ramane pe teritoriul unui alt stat membru dupa desfasurarea pe acest teritoriu a unor activitati independente, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 14 din 20.01.1975;
    e) Directiva Consiliului nr. 75/35/CEE din 17 decembrie 1974 de extindere a obiectului Directivei nr. 64/221/CEE privind coordonarea masurilor speciale referitoare la circulatia si sederea strainilor justificate de ratiuni de ordine publica, siguranta publica si sanatate publica, pentru a include resortisanti ai unui stat membru care exercita dreptul de a ramane pe teritoriul unui alt stat membru dupa desfasurarea pe acest teritoriu a unei activitati independente, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 14 din 20.01.1975;
    f) Directiva Consiliului nr. 90/364/CEE din 28 iunie 1990 privind dreptul de sedere, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 180 din 13.07.1990;
    g) Directiva Consiliului nr. 90/365/CEE din 28 iunie 1990 privind dreptul de sedere al persoanelor angajate si al celor care exercita activitati independente, care si-au incetat activitatea profesionala, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 180 din 13.07.1990;
    h) Directiva Consiliului nr. 93/96/CEE din 29 octombrie 1993 privind dreptul de sedere al persoanelor aflate la studii, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 317 din 18.12.1993;
    i) partial Directiva Consiliului nr. 68/360/CEE din 15 octombrie 1968 privind eliminarea restrictiilor referitoare la circulatie si sedere in interiorul Comunitatii pentru lucratorii din statele membre si familiile lor, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 257 din 19.10.1968.
    (2) Pentru a asigura aplicarea normelor comunitare de la data aderarii, prezenta lege preia dispozitiile urmatoarelor regulamente:
    a) Regulamentul nr. 1.251/70 EEC din 29 iunie 1970 privind dreptul lucratorilor de a ramane pe teritoriul unui stat membru dupa ce au fost angajati in acel stat, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 142 din 30.06.1970;
    b) partial Regulamentul Consiliului nr. 1.612/68/CEE din 15 octombrie 1968 privind libera circulatie a lucratorilor in interiorul Comunitatii, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 257 din 19.10.1968.
    Art. 18
    Prezenta lege va intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
    Art. 19
    La intrarea in vigoare a prezentei legi, dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, republicata, inceteaza sa se mai aplice cetatenilor din statele membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European si membrilor de familie ai acestora.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                  PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                            VALER DORNEANU

                        PRESEDINTELE SENATUI
                           NICOLAE VACAROIU

    ANEXA 1

    Maladiile sau infirmitatile care pot justifica refuzul intrarii pe teritoriul Romaniei sau eliberarii permisului de sedere

    A. Maladii care pot pune in pericol sanatatea publica:
    1. maladii care presupun instituirea unei stari de carantina, vizate in Regulamentul international sanitar nr. 2 din 25 mai 1951 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii;
    2. tuberculoza aparatului respirator activa sau cu tendinta evolutiva;
    3. sifilis;
    4. alte maladii infectioase sau parazitare contagioase in masura in care in Romania fac obiectul dispozitiilor referitoare la protectia propriilor cetateni.

    B. Maladii sau infirmitati care pot pune in pericol sanatatea publica sau siguranta publica:
    1. toxicomania;
    2. tulburari mentale grave; stari evidente de psihoza insotite de stari de agitatie, delir, halucinatii sau confuzie.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 309/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 309 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu