Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 23 din  4 martie 1991

pentru ratificarea Acordului dintre Romania, pe de o parte, si Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica, pe de alta parte, privind comertul si cooperarea comerciala si economica

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 51 din 15 martie 1991


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Romania, pe de o parte, si Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica, pe de alta parte, privind comertul si cooperarea comerciala si economica, incheiat la Luxemburg la 22 octombrie 1990.

    Aceasta lege a fost adoptata de Adunarea Deputatilor in sedinta din 12 februarie 1991.

                 PRESEDINTELE ADUNARII DEPUTATILOR
                           MARTIAN DAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 4 martie 1991.

                     PRESEDINTELE SENATUI
                 academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    In temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului si a Presedintelui Romaniei,
    promulgam Legea pentru ratificarea Acordului dintre Romania, pe de o parte, si Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica, pe de alta parte, privind comertul si cooperarea comerciala si economica si dispunem publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei.

                      PRESEDINTELE ROMANIEI
                          ION ILIESCU

                             ACORD
intre Romania, pe de o parte, si Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica, pe de alta parte, privind comertul si cooperarea comerciala si economica

    Romania, pe de o parte, Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica, denumite in continuare impreuna Comunitatea, pe de alta parte,
    recunoscind ca Romania si Comunitatea doresc sa promoveze si sa extinda relatiile contractuale directe stabilite intre ele prin acordurile referitoare la crearea comisiei mixte si la comertul cu produse industriale, semnate la 28 iulie 1980, si sa stabileasca un cadru mai larg pentru cooperarea comerciala si economica,
    reamintind legaturile comerciale si economice traditionale dintre Romania si Comunitate si tinind cont de nivelul lor respectiv de dezvoltare economica,
    tinind seama de influentele favorabile ale reformelor in curs in Romania si de politicile economice respective ale partilor contractante asupra relatiilor lor comerciale si economice,
    dorind sa creeze conditii favorabile dezvoltarii armonioase si diversificarii schimburilor, precum si promovarii cooperarii comerciale si economice in domenii de interes reciproc pe baza de egalitate, de avantaje mutuale si de reciprocitate,
    constiente de importanta deosebita a comertului exterior si a altor forme de cooperare economica internationala, ca factori de dezvoltare economica si sociala,
    constiente de importanta transpunerii depline in practica a Actului final al Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa, a Documentului final al Reuniunii de la Madrid si a Documentului final al Reuniunii de la Viena,
    reafirmind atasamentul partilor contractante la Acordul general pentru tarife vamale si comert si la protocolul de aderare a Romaniei la acesta,
    apreciind ca este necesar sa se dea un nou elan relatiilor comerciale si economice dintre Romania si Comunitate in spiritul Documentului final al Conferintei C.S.C.E. de la Bonn privind cooperarea economica in Europa,
    recunoscind ca Romania si Comunitatea doresc sa stabileasca intre ele legaturi contractuale mai largi in domenii mai extinse si susceptibile de dezvoltari ulterioare,
    au decis sa incheie prezentul acord si au desemnat in acest scop pe plenipotentiarii lor,
    care, dupa ce au facut schimb de deplinele lor puteri recunoscute in buna si cuvenita forma,
    au convenit urmatoarele dispozitii:

    Art. 1
    Partile contractante se angajeaza sa favorizeze si sa promoveze schimburile lor comerciale si cooperarea lor comerciala si economica.
    Art. 2
    1. Prezentul acord se aplica schimburilor cu toate produsele originare din Romania si Comunitate, cu exceptia produselor vizate de Tratatul instituind Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului.
    2. Prezentul acord nu afecteaza dispozitiile acordului existent intre Romania si Comunitatea Economica Europeana privind comertul cu textile, care se aplica cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie 1987, nici dispozitiile schimburilor de scrisori si ale altor aranjamente privind comertul cu textile incheiate ulterior, in perioada de aplicare a acestor dispozitii; intre altele, in cazul in care Comunitatea ar invoca art. 24 din Protocolul de prelungire a Aranjamentului din 31 iulie 1986 privind comertul international cu textile, se aplica numai dispozitiile acestui aranjament, cu excluderea oricaror dispozitii ale prezentului acord.
    Cel mai tirziu cu sase luni inaintea expirarii acordurilor privind comertul cu textile vizate mai sus, partile contractante se consulta in vederea fixarii aranjamentelor de aplicat comertului cu textile, dupa expirarea acestor acorduri.
    3. Prezentul acord nu afecteaza acordurile sau aranjamentele specifice referitoare la produsele agricole care sint in vigoare intre partile contractante, nici acordurile sau aranjamentele care le-ar succeda.

    CAP. 1
    Comert

    Art. 3
    1. In afara indicatiilor contrare din prezentul acord, comertul intre partile contractante se efectueaza in conformitate cu reglementarile lor respective.
    2. In cadrul legislatiilor si reglementarilor lor respective, partile contractante adopta masurile de natura sa asigure dezvoltarea armonioasa si diversificarea schimburilor reciproce.
    3. In acest scop, ele confirma vointa lor de a examina intr-un spirit de cooperare, fiecare de partea sa, sugestiile formulate de cealalta parte in vederea realizarii acestor obiective.
    Art. 4
    Partile contractante reafirma angajamentul lor de a-si acorda reciproc tratamentul natiunii celei mai favorizate in conformitate cu Acordul general pentru tarife vamale si comert (G.A.T.T.) si cu protocolul de aderare a Romaniei la acesta.
    Art. 5
    Fiecare parte contractanta acorda importurilor de produse din cealalta parte gradul cel mai ridicat de liberalizare pe care il aplica in general tarilor terte, tinind seama de prevederile G.A.T.T. si ale protocolului de aderare a Romaniei la acesta; in acest scop, Comunitatea se angajeaza sa elimine progresiv restrictiile cantitative vizate de art. 3 lit. a) din protocolul de aderare a Romaniei la G.A.T.T., conform modalitatilor si pentru produsele vizate de art. 7-11 ale prezentului acord.
    Art. 6
    Procesul de liberalizare tine seama de prevederile G.A.T.T., de evolutia schimburilor dintre cele doua parti, de modificarile conditiilor pietei si de regulile privind comertul in Romania sau in Comunitate, precum si de progresele realizate in punerea in aplicare a prezentului acord.
    Art. 7
    Comunitatea se angajeaza sa elimine, cel mai tirziu pina la sfirsitul primului an de la intrarea in vigoare a prezentului acord, restrictiile cantitative care se aplica importurilor efectuate in regiunile Comunitatii si pentru produsele enumerate in anexa nr. I.
    Art. 8
    Comunitatea se angajeaza sa suspende, in decurs de un an de la intrarea in vigoare a acordului, aplicarea restrictiilor cantitative la importurile de produse enumerate in anexa nr. II, in regiunile indicate in aceasta anexa si in conditiile specificate de aceasta.
    Art. 9
    1. Pentru fiecare an civil, Comunitatea deschide contingente de import in favoarea produselor care prezinta interes pentru Romania si care fac obiectul restrictiilor cantitative.
    2. In fiecare an, cele doua parti se consulta in cadrul comisiei mixte prevazute la art. 22, in scopul de a determina, pentru anul viitor, noile liberalizari, precum si, in afara exceptiilor, cresterea progresiva si constanta a contingentelor pentru produsele care fac obiectul restrictiilor cantitative vizate de art. 5.
    Art. 10
    Inainte de sfirsitul lunii iunie 1992, partile contractante vor examina, in cadrul comisiei mixte prevazute la art. 22, restrictiile cantitative vizate de art. 5, mentinute inca la momentul respectiv, pentru a determina ce modificari vor trebui, eventual, aduse sistemului de importuri existent.
    Art. 11
    Comunitatea se angajeaza sa elimine, cel mai tirziu la 31 decembrie 1995, restrictiile cantitative vizate de art. 5, inca in vigoare, cu exceptia celor ce privesc un numar limitat de produse care, atunci, ar putea fi considerate sensibile.
    Daca este cazul, comisia mixta stabilita potrivit art. 22 va defini, in cadrul sesiunii sale din 1995, regimul aplicabil importurilor acestor produse pentru o perioada determinata, incepind cu 31 decembrie 1995.
    Art. 12
    Importurile in Comunitate de produse care fac obiectul prezentului acord nu afecteaza contingentele vizate de art. 9, daca ele sint declarate ca fiind destinate reexportului si daca sint efectiv reexportate din Comunitate, fie in starea respectiva, fie dupa o perfectionare activa in cadrul sistemului de control administrativ, in vigoare in Comunitate.
    Art. 13
    Tinind seama de importanta schimburilor lor cu produse agricole si de rezultatele negocierilor multilaterale desfasurate in cadrul G.A.T.T., partile contractante examineaza, in comisia mixta vizata de art. 22, posibilitatea de a-si acorda, potrivit art. 4 al prezentului acord, concesii in domeniul comertului cu produse agricole, produs cu produs, pe o baza reciproca si armonioasa.
    Art. 14
    Schimburile de marfuri dintre partile contractante se efectueaza la preturi conforme cu cele ale pietei.
    Art. 15
    1. Partile contractante se consulta reciproc daca, in cadrul schimburilor dintre Comunitate si Romania, un produs este importat in cantitati atit de mari sau in astfel de conditii incit aduce sau ameninta sa aduca un prejudiciu grav producatorilor nationali de produse similare sau de produse direct concurente.
    2. Partea contractanta care solicita consultari va furniza celeilalte parti toate elementele necesare care sa permita examinarea aprofundata a situatiei.
    3. Consultarile, solicitarile conform paragrafului 1, au loc cu luarea in considerare a obiectivelor fundamentale ale acordului si acestea se termina cel mai tirziu in treizeci de zile de la data notificarii cererii partii solicitante, cu conditia ca partile sa nu decida altfel.
    4. Daca, urmare acestor consultari, se recunoaste ca situatia vizata la paragraful 1 este reala, exporturile sint limitate sau se iau alte masuri, eventual masuri privind preturile la care sint vindute produsele exportate, astfel incit sa se previna sau sa se repare prejudiciul.
    5. Daca, in conditiile mentionate la paragrafele 1 si 4 de mai sus, partile contractante nu ajung la un acord, partea care a solicitat consultarea va avea facultatea de a aplica restrictii la importul produselor in cauza, in masura si pe perioada necesara prevenirii sau repararii prejudiciului. In acest caz, cealalta parte contractanta va avea facultatea de a deroga de la obligatiile sale fata de prima parte pentru schimburi substantial echivalente.
    6. In situatii critice, in care orice intirziere ar antrena o paguba dificil de reparat, aceste masuri preventive sau reparatorii pot fi luate cu titlu provizoriu fara consultari prealabile, cu conditia de a se proceda la o consultare imediata dupa ce respectivele masuri au fost luate.
    7. In alegerea masurilor ce urmeaza a fi luate conform prezentului articol, partile contractante acorda preferinta celor care dezorganizeaza cel mai putin buna functionare a prezentului acord.
    8. In caz de necesitate, partile contractante pot proceda la consultari pentru a determina momentul in care masurile adoptate conform paragrafelor 4, 5 si 6 inceteaza a se mai aplica.
    9. Daca, dupa epuizarea procedurilor prevazute de prezentul articol, intre parti se mentine un diferend cu privire la masurile luate in aplicarea acestui articol, Romania si Comunitatea vor putea supune acest dezacord partilor contractante ale G.A.T.T., conform art. XIX al G.A.T.T. si al art. 4 din Protocolul de aderare a Romaniei la G.A.T.T.
    Art. 16
    Partile contractante se informeaza reciproc asupra oricaror modificari aduse nomenclatorului lor tarifar sau statistic sau asupra oricaror decizii adoptate, conform procedurilor in vigoare, in legatura cu clasificarea produselor acoperite de prezentul acord.

    CAP. 2
    Cooperarea comerciala

    Art. 17
    1. Partile contractante intreprind totul pentru a promova, dezvolta si diversifica cooperarea comerciala dintre ele, pe baza nediscriminarii si a reciprocitatii. Comisia mixta instituita prin art. 22 al prezentului acord va acorda o importanta deosebita mijloacelor susceptibile sa favorizeze dezvoltarea reciproca si armonioasa a acestor schimburi.
    2. Conform obiectivelor prezentului articol si in limitele puterilor lor respective, partile contractante convin ca vor mentine si ameliora reglementarile, facilitatile si practicile comerciale favorabile intreprinderilor sau societatilor celeilalte parti pe pietele lor respective, prin masurile urmatoare ce constau in:
    - asigurarea publicarii si facilitarea schimburilor de informatii comerciale si economice privind toate aspectele care vor contribui la dezvoltarea cooperarii comerciale si economice, ca de exemplu:
      - programe de dezvoltare economica sau previziuni;
      - aranjamente generale sau sectoriale la import;
      - drept economic si comercial, inclusiv reglementarile referitoare la piete si societati;
      - informatii macroeconomice si statistice, indeosebi cu privire la productie, consum si comert exterior;
    - facilitarea cooperarii intre serviciile lor vamale respective, in special in sectorul formarii profesionale;
    - incurajarea dezvoltarii de contacte si de legaturi intre societati, intreprinderi si alte organizatii interesate ale celor doua parti, care vor contribui la realizarea obiectivelor acordului;
    - incurajarea contactelor intre asociatiile profesionale din Romania si din cadrul Comunitatii.
    3. Conform obiectivelor prezentului articol, partile contractante convin ca vor mentine si ameliora reglementarile, facilitatile si practicile comerciale favorabile intreprinderilor sau societatilor celeilalte parti pe pietele lor, intre altele asa cum se precizeaza la anexa nr. III.
    Art. 18
    In limitele puterilor lor respective, partile contractante se angajeaza:
    - sa asigure protectia adecvata si aplicarea drepturilor de proprietate industriala, comerciala si intelectuala;
    - sa asigure ca angajamentele lor internationale in domeniul drepturilor de proprietate industriala, comerciala si intelectuala sint onorate;
    - sa incurajeze aranjamentele adecvate intre intreprinderile si institutiile din Romania si cele din interiorul Comunitatii, cu scopul de a proteja corespunzator drepturile de proprietate industriala, comerciala si intelectuala;
    - sa incurajeze cooperarea si schimburile de pareri intre organizatiile si institutiile competente in domeniul proprietatii industriale, comerciale si intelectuale.
    Art. 19
    In limitele puterilor lor respective, partile contractante:
    - incurajeaza recurgerea la arbitraj pentru rezolvarea diferendelor rezultind din tranzactiile comerciale sau de cooperare incheiate de societati, intreprinderi si organisme economice din Romania si din Comunitate;
    - convin ca, daca un diferend este supus arbitrajului, fiecare parte poate sa-si aleaga liber propriul sau arbitru, indiferent de nationalitatea acestuia, si ca al treilea arbitru care prezideaza sau arbitrul unic poate sa fie cetatean al unei tari terte;
    - incurajeaza recurgerea la regulile de arbitraj elaborate de Comisia Natiunilor Unite pentru dreptul comercial international (C.N.U.D.C.I.) si arbitrajul oricarui organism dintr-un stat semnatar al conventiei privind recunoasterea si executarea sentintelor arbitrare straine, incheiate la New York la 10 iunie 1958.

    CAP. 3
    Cooperarea economica

    Art. 20
    1. Tinind seama de politicile lor si de obiectivele lor economice respective, partile contractante incurajeaza cooperarea economica pe o baza cit mai larga posibil in toate domeniile considerate ca fiind de interes reciproc.
    Aceasta cooperare va avea ca scop, in mod deosebit:
    - de a intari si diversifica legaturile economice intre partile contractante;
    - de a contribui la dezvoltarea economiilor lor si a nivelului lor de viata respectiv;
    - de a deschide noi surse de aprovizionare si noi piete;
    - de a incuraja cooperarea intre operatorii economici in scopul promovarii investitiilor, intreprinderilor comune, acordurilor de licenta si a altor forme de cooperare industriala susceptibile sa dezvolte industriile lor respective;
    - de a incuraja progresul stiintific si tehnic;
    - de a sprijini schimbarile structurale in economia romaneasca, in vederea cresterii si diversificarii schimburilor de bunuri si servicii cu Comunitatea;
    - de a incuraja politici care sa nu prejudicieze mediul inconjurator;
    - de a incuraja participarea intreprinderilor mici si mijlocii la cooperarea comerciala si industriala.
    2. Pentru atingerea acestor obiective, partile contractante vor face eforturi pentru incurajarea si promovarea cooperarii economice in domenii de interes reciproc, in special in urmatoarele sectoare:
    - industrie si sector minier;
    - agricultura, inclusiv industriile agroalimentare;
    - cercetare, dezvoltare, stiinta si tehnologie in sectoare in care partile contractante sint active si pe care ele le apreciaza ca prezentind un interes reciproc, inclusiv cercetarea nucleara;
    - energie, inclusiv energia nucleara si securitatea nucleara (securitatea instalatiilor si protectia contra radiatiilor);
    - protectia mediului inconjurator si gestiunea resurselor naturale;
    - transport, turism si alte activitati privind serviciile;
    - telecomunicatii;
    - servicii economice, monetare, bancare, de asigurare si financiare;
    - formarea profesionala si formarea in domeniul gestiunii;
    - servicii medicale si de sanatate;
    - norme;
    - statistici.
    3. Pentru punerea in practica a obiectivelor cooperarii economice si in limitele competentelor lor respective, partile contractante favorizeaza adoptarea de masuri destinate sa creeze conditii favorabile cooperarii economice si industriale si consimt, in special:
    - sa favorizeze un climat propice investitiilor, intreprinderilor comune si acordurilor de licenta, in special prin extinderea, de catre Romania si statele membre ale Comunitatii, a aranjamentelor vizind promovarea si protejarea investitiilor, indeosebi in privinta transferului beneficiilor si a repatrierii capitalurilor investite pe baza principiilor de nediscriminare si reciprocitate;
    - sa faciliteze schimburile si contactele intre persoane si delegatii reprezentind organizatii comerciale, economice, de invatamint, de formare de personal si alte organizatii adecvate;
    - sa incurajeze si sa faciliteze activitatile de promovare comerciala, cum ar fi organizarea de seminarii, tirguri si expozitii, colocvii si saptamini comerciale;
    - sa initieze activitati necesitind aportul de competente tehnice in domenii specifice;
    - sa faciliteze cercetarea pietei si a altor activitati de comercializare pe teritoriile lor respective;
    - sa incurajeze, in conformitate cu legislatiile si politicile respective ale partilor contractante, activitatile comune de cercetare si dezvoltare, schimburile de informatii si contactele intre cercetatori, institutii de cercetare si invatamint si operatori economici;
    - sa faciliteze cooperarea intre operatorii economici pe pietele tarilor terte.
    Art. 21
    Fara a prejudicia dispozitiile pertinente ale tratatelor instituind Comunitatile europene, prezentul acord, precum si oricare actiune intreprinsa in cadrul acestuia, nu afecteaza cu nimic capacitatea tarilor membre ale Comunitatilor de a intreprinde actiuni bilaterale cu Romania in domeniul cooperarii economice si de a incheia, daca este cazul, noi acorduri de cooperare economica cu aceasta tara.

    CAP. 4
    Comisia mixta

    Art. 22
    1. (a) Se constituie o comisie mixta, compusa din reprezentanti ai Romaniei, pe de o parte, si din reprezentanti ai Comunitatii, pe de alta parte.
    (b) Comisia mixta face recomandari, de comun acord intre partile contractante.
    (c) Comisia mixta adopta, daca este necesar, propriul sau regulament interior si propriul sau program de lucru.
    (d) Comisia mixta se reuneste o data pe an, alternativ la Bruxelles si la Bucuresti. Reuniuni speciale pot fi convocate, de comun acord, la cererea uneia sau alteia dintre partile contractante. Presedintia comisiei mixte este asigurata, alternativ, de fiecare dintre partile contractante. Ori de cite ori este posibil, ordinea de zi a reuniunilor comisiei mixte se convine in prealabil.
    (e) Comisia mixta poate sa hotarasca crearea de grupe de lucru care sa o ajute in realizarea sarcinilor sale.
    2. (a) Comisia mixta vegheaza la buna functionare a prezentului acord si a aranjamentelor aferente acestuia si formuleaza si recomanda masuri practice pentru realizarea obiectivelor sale, fara a pierde din vedere politicile economice si sociale ale partilor contractante.
    (b) Comisia mixta depune eforturi pentru a gasi mijloace care sa permita incurajarea dezvoltarii schimburilor si cooperarii comerciale si economice intre partile contractante. Ea trebuie, in mod deosebit:
    - sa examineze diferitele aspecte ale schimburilor dintre cele doua parti, in special compozitia lor globala, ritmul de crestere, structura si diversificarea lor, balanta comerciala si diferitele forme de comert si de promovare a schimburilor;
    - sa formuleze recomandari privind orice problema de cooperare comerciala sau economica de interes reciproc;
    - sa caute mijloacele de natura sa evite eventualele dificultati in materie de comert si cooperare si sa incurajeze diverse forme de cooperare comerciala si economica in domeniile de interes reciproc;
    - sa aiba in vedere masurile de natura sa dezvolte si sa diversifice cooperarea comerciala si economica, in special prin ameliorarea posibilitatilor de import in Romania si in Comunitate;
    - sa schimbe informatii asupra previziunilor macroeconomice privind economiile celor doua parti, care au o incidenta asupra schimburilor si cooperarii, si, prin extindere, asupra posibilitatilor de dezvoltare a complementaritatii economiilor lor respective, precum si a programelor de dezvoltare economica propuse;
    - sa schimbe informatii privind modificarile si evolutia legislatiei, reglementarilor si formalitatilor aduse de partile contractante in domeniile acoperite de prezentul acord;
    - sa caute metodele care sa permita organizarea si incurajarea schimburilor de informatii si contacte in domenii legate de cooperarea economica dintre partile contractante pe baze reciproc avantajoase si sa contribuie la crearea de conditii favorabile acestei cooperari;
    - sa examineze favorabil mijloacele de ameliorare a conditiilor de dezvoltare a contactelor directe dintre intreprinderile stabilite in Romania si cele stabilite in Comunitate;
    - sa formuleze si sa supuna autoritatilor celor doua parti contractante recomandari corespunzatoare, de natura sa rezolve problemele care se ridica, daca este cazul, prin intermediul incheierii de aranjamente sau acorduri.

    CAP. 5
    Dispozitii generale si finale

    Art. 23
    1. O data cu intrarea sa in vigoare, prezentul acord inlocuieste acordurile existente intre Romania si Comunitatea Economica Europeana privitoare la crearea comisiei mixte si la comertul cu produse industriale, semnate la Bucuresti la 28 iulie 1980.
    2. Sub rezerva dispozitiilor art. 21 privind cooperarea economica, dispozitiile prezentului acord inlocuiesc pe cele ale acordurilor incheiate intre Romania si statele membre ale Comunitatii, in masura in care acestea din urma sint fie incompatibile cu cele dintii, fie identice cu ele.
    Art. 24
    Prezentul acord se aplica teritoriilor prevazute in tratatele ce instituie Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana pentru Energie Atomica si in conditiile prevazute de aceste tratate, pe de o parte, si teritoriului Romaniei, pe de alta parte.
    Art. 25
    Prezentul acord intra in vigoare in prima zi a celei de-a doua luni urmatoare datei la care partile contractante si-au notificat reciproc indeplinirea procedurilor legale necesare in acest scop. El este incheiat pentru o perioada initiala de cinci ani. El se prelungeste tacit din an in an, daca nici una dintre partile contractante nu notifica, in scris, celeilalte parti denuntarea acestuia, cu sase luni inainte de expirarea sa.
    Partile contractante pot extinde si/sau modifica prezentul acord sau dezvolta si mai mult prevederile sale specifice prin consimtamintul reciproc, in scopul de a se tine seama de noile situatii.
    Anexele, acordul sub forma de schimb de scrisori (Testausschreibung) si declaratia comuna privind art. 9, alaturate la prezentul acord, fac parte integranta din acesta.
    Art. 26
    Prezentul acord este redactat in dublu exemplar, in limbile germana, engleza, daneza, spaniola, franceza, greaca, italiana, olandeza, portugheza si romana, fiecare din aceste texte fiind egal autentice.
    Facut la Luxemburg, douazeci si doi octombrie, una mie noua sute nouazeci.

                  Pentru Romania
                  Petre Roman

                  Pentru Comunitatea
                  Economica Europeana
                  G. de Michelis
                  Frans Andriessen

                  Pentru Comunitatea Europeana
                  pentru Energie Atomica
                  Frans Andriessen

    ANEXA 1
    (privind articolul 7)

    Benelux
    1704 90 30
         90 51
         90 55
         90 61
         90 65
         90 71
         90 75
         90 81
         90 99
    1806 10 10
         10 30
         10 90
         20 10
         20 30
         20 50
         20 70
         90 11
         90 60
         90 70
         90 90
    1901 10 00
         90 90
    1904 10 10
         10 30
         10 90
         90 10
         90 90
    6911 10 00
         90 00
    7010 90 21
         90 99
    7017 20 00
         90 00
    7905 00 11
         00 19
         00 90
    8501 20 10
         31 10
         32 10
         33 10
         40 10
         51 90
         52 10
         52 91
         52 93
         52 99
         53 10
         53 91
         53 99
    9605 00 00

    Republica Federala Germania
    6205 90 10
    6206 90 10
    6403 40 00
         91 13
         91 16
         91 18
         99 93
         99 96
         99 98
    6902 10 00
    6912 00 90
    7202 41 10
    7214 10 00
    8901 10 90
         20 90
         30 90
         90 91
         90 99
    8902 00 90
    9025 11 91
    9503 30 10
         49 10
         60 10
         90 99

    Spania
    1302 19 30
    1704 90 30
         90 51
         90 55
         90 61
         90 65
         90 71
         90 75
         90 81
         90 99
    2707 20 10
         30 10
         50 10
    3602 00 00
    3604 10 00
         90 00
    3902 20 00
    3904 30 00
    3905 20 00
    3906 10 00
         90 00
    3912 11 00
         12 00
         20 11
         20 19
         31 00
         39 10
         39 90
         90 10
         90 90
    3914 00 00
    3916 90 90
    3917 29 19
         32 51
         39 19
    3920 20 71
         30 00
         51 00
         59 00
         71 90
         72 00
         73 10
         73 50
         73 90
         79 00
         91 00
    3921 11 00
         14 00
    4420 90 11
         90 19
    7202 60 00
    7207 19 39
    7304 31 10
         39 20
         41 10
         49 30
         51 30
         59 50
         90 10
    7306 30 10
         40 10
         50 10
         60 10
    7312 10 10
         90 10
    8452 40 00
    8546 10 00
         20 91
         20 99
         90 10
         90 90
    8701 20 10
         20 90

    Grecia
    8407 29 10
         29 30
         33 10
         34 10
         90 10
         90 50
         90 91
         90 93
    8408 10 10
         10 21
         10 25
         20 10
         20 31
         90 29
         90 31
    8702 10 11
         10 19
         10 91
         90 19
         90 31
         90 39
    8703 10 10
         21 10
         21 90
         22 10
         22 90
         23 10
         23 90
         24 10
         24 90
         31 10
         31 90
         32 10
         32 90
         33 10
         33 90
         90 90
    8707 10 10
         10 90
         90 10
         90 90

    Irlanda
    0702 00 10
    9404 10 00
         21 00
         90 90

    Italia
    0701 90 51
            59
    2009 11 19
         19 19
    2205 90 10
    2208 10 10
         90 91
            99
    2209 00 91
            99
    2402 10 00
    2523 90 30
    2704 00 10
            90
    2707 20 10
         50 10
         50 99
         60 90
    2815 11 00
         12 00
    2824 10 00
         90 00
    2833 22 00
         23 00
         30 10
    2840 30 00
    2849 90 90
    2903 11 00
         21 00
         22 00
         23 00
         29 00
         30 10
            31
            39
         61 00
         62 00
         69 00
    2905 12 00
         22 10
         22 90
         50 30
    2907 22 90
         23 90
         29 90
    2912 12 00
         50 00
         60 00
    2914 11 00
    2917 14 00
    2918 14 00
         29 30
         29 90
         30 00
    2931 00 00
    2933 11 10
         90 70
    2934 90 50
            80
    3006 40 00
         60 90
    3105 40 00
         60 10
            90
         90 10
            91
            99
    3206 10 90
         20 90
         30 00
         41 00
         43 00
         50 00
    3403 19 10
    3410 35 00
         39 90
    3602 00 00
    3603 00 90
    3604 10 00
         90 00
    3606 10 00
         90 10
            90
    3703 10 00
         20 10
    3704 00 90
    3801 20 10
    3803 00 90
    3805 90 00
    3808 20 10
    3809 99 00
    3811 11 90
         19 00
         21 00
         29 00
    3812 30 20
            80
    3815 11 00
         12 00
         19 00
         90 00
    3816 00 00
    3818 00 10
            90
    3819 00 00
    3823 10 00
         60 00
         90 10
            20
            40
            60
            81
            85
            95
    3912 11 00
         12 00
         31 00
         39 10
            90
         90 10
            90
    3920 72 00
         73 10
            50
            90
    3921 14 00
    4002 99 10
    4005 20 00
    4012 90 10
    4104 39 90
    4407 99 31
            39
    4501 10 00
         90 00
    4802 20 00
    4804 39 91
    4805 60 10
    6401 10 10
            90
    6402 30 10
            90
         99 93
            96
            98
    6403 91 13
            16
            18
            93
            96
            98
         99 33
            36
            38
            93
            96
            98
    6404 20 10
    6904 10 00
         90 00
    6907 10 00
         90 10
            91
            93
            99
    6908 90 11
    7207 19 39
    7211 30 90
         49 99
    7212 10 99
         21 90
         29 90
         30 90
         50 10
            85
         60 93
    7215 20 10
            90
    7216 90 91
    7303 00 10
    7304 31 10
         39 10
            20
            30
         41 10
         49 10
            30
         51 11
            30
         59 10
            31
            50
         90 10
    7306 30 10
         40 10
         50 10
         60 10
    7312 90 10
    7604 10 10
         10 90
         21 00
         29 10
         29 90
    7605
    7606
    7607
    7608 10 10
            91
            99
         20 10
            91
    7609 00 00
    7903 90 00
    7904 00 00
    7905 00 11
            19
            90
    7906 00 00
    7907 90 00
    8104 11 00
         19 00
    8110 00 11
    8407 10 90
         21 11
            19
            91
            99
         29 30
            50
            70
    8408
    8443 12 00
         21 00
    8443 29 00
         30 00
         40 00
         60 00
         90 10
            90
    8452 40 00
    8469 29 00
         39 00
    8543 10 00
         80 10
         90 10
    8546 90 10
    8705 10 00
         40 00
         90 10
    8706
    8707
    8708
    8710 00 00
    8714 20 00
         91 10
            30
            90
         92 10
            90
         93 10
            90
         94 10
            30
         95 00
         96 10
            90
         99 10
            30
            50
    9306 10 00
         29 10
            30
            50
            90
         30 30
            95
            99
         90 10
            90

    Textile - categoria 161
    Marea Britanie

    0701 90 51
            59
    0702 00 90
    0705 11 90
         19 00
         29 00
    0708 20 10
            90
    0712 10 00
    1105 10 00
    2005 20 10
            90
    8528 20 20
            71
            73
            79
            91
            99

    ANEXA 2
   (prevazuta la articolul 8)

    Benelux (sistem: "licente automate" - TLA)
    640110 10
        91 10
        92 10
        99 10
    640230 10
        91 10
        99 10
    700490 95
        90 99

    Categoria 125 A textile
    Italia (sistem: "licente automate" - TLA)
    40021900
    64031900
    (sistem: control bilateral conform modalitatilor din Protocolul la Acordul din 28 iulie 1980, convenit intre Comunitatea Economica Europeana si Republica Socialista Romania privind comertul cu produse industriale, care va ramine operational dupa intrarea in vigoare a prezentului acord).
    2917 34 10
         35 00
    4410 10 10
         10 30
    4804 11 11
         11 15
         11 19
         19 11
         19 15
         19 19
         19 31
         19 35
         19 39
         21 10
         29 10
         31 10
         31 51
         31 59
         39 10
         39 51
         39 59
         41 10
         42 10
         49 10
         51 10
         52 10
         59 10
    4809 90 00
    7003 11 90
         19 90
         20 10
         20 90
         30 00
    7004 10 30
         10 50
         10 90
         90 50
         90 70
         90 91
         90 93
         90 95
         90 99
    7005 10 10
         10 31
         10 33
         10 35
         10 91
         10 93
         10 95
         21 10
         21 20
         21 30
         21 40
         21 50
         21 90
         29 10
         29 31
         29 33
         29 35
         29 91
         29 93
         29 95
         30 00
    7006 00 90
    7016 90 10

    ANEXA 3
    (referitoare la articolul 17 al acordului)

    Romania se angajeaza sa creeze conditii care sa faciliteze cooperarea comerciala si, intre altele:
    1. sa acorde importurilor de produse originare din Comunitate un tratament nediscriminatoriu, in special in ceea ce priveste acordarea de licente si atribuirea de devize straine pentru plata acestor importuri;
    2. sa furnizeze Comunitatii informatiile corespunzatoare privind, indeosebi, intentiile de import si de investitii in sectoarele industriei romanesti care pot prezenta interes pentru exportatorii din Comunitate;
    3. sa incurajeze activitatea operatorilor economici comunitari in Romania si sa stabileasca, in special, contacte mai strinse intre reprezentantii si expertii intreprinderilor comunitare si omologii lor din intreprinderile romanesti, ca si cu utilizatorii finali;
    4. sa incurajeze si sa faciliteze, in special prin masuri practice, activitatile de promovare comerciala in Romania, cum ar fi organizarea de tirguri si expozitii;
    5. sa promoveze vizitele de persoane, grupuri si delegatii care se ocupa de schimburi intre cele doua parti;
    6. sa faciliteze intrarea, sederea si circulatia oamenilor de afaceri din Comunitate in Romania; sa faciliteze libera circulatie a oamenilor de afaceri din Comunitate rezidenti in Romania, ca si a familiilor lor;
    7. sa creeze cadrul legislativ adecvat pentru a permite si incuraja investitiile directe ale intreprinderilor comunitare in Romania;
    8. sa faciliteze stabilirea si functionarea de birouri ale intreprinderilor comunitare in Romania, in special inchirierea de localuri comerciale, si sa asigure o nediscriminare a preturilor in acest domeniu, comparativ cu orice tara terta;
    9. sa descurajeze practicile de schimburi in compensatie sau sa confirme cel putin ca ele trebuie sa fie considerate temporare si exceptionale; daca aceste operatiuni nu pot fi evitate, orice informatie utila privind conditiile si reglementarile referitoare la acestea trebuie furnizate;
    10. sa asigure un tratament nediscriminatoriu in atribuirea contractelor de furnizare de bunuri si servicii rezultind din licitatiile internationale;
    11. sa ofere persoanelor fizice si juridice din Comunitate, pentru activitatile tinind de prezentul acord, garantii in ceea ce priveste drepturile lor individuale si de proprietate, inclusiv dreptul de acces la tribunale si organele administrative adecvate pentru apararea lor, si sa asigure publicarea tuturor reglementarilor si legilor pertinente.

                              ACORD
sub forma schimbului de scrisori intre Comunitatea Economica Europeana si Romania privind un nou regim de import cu titlu experimental (Testausschreibung)

    Bruxelles

    Domnule,
    Incepind cu anul 1980, un nou regim de import vizind extinderea ulterioara a liberalizarii (Testausschreibung) a fost introdus de catre Republica Federala Germania si acopera aproape jumatate din produsele industriale inca supuse restrictiilor cantitative (cu exceptia produselor textile si produselor siderurgice). Acest regim prevede eliberarea, cu titlu experimental si temporar, de licente de import peste limitele fixate prin contingente.
    Noul regim are ca scop sa permita o evaluare, in urmatorii ani, a sectoarelor in care restrictiile cantitative aplicate la importul produselor industriale ar putea fi eliminate. Cu ocazia examinarii rezultatelor acestui regim, va fi luata in considerare importanta deosebita pe care Romania o acorda dezvoltarii relatiilor economice si legaturilor contractuale ale Romaniei cu Comunitatea.
    In cazul in care, in cazuri deosebite, ca urmare a exporturilor romanesti in Republica Federala Germania, tendintele pietei fac necesara renuntarea la aceasta practica, Romania va fi informata imediat si o consultare prealabila va putea avea loc la cererea Romaniei.
    V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati confirma acordul Guvernului dumneavoastra asupra celor mentionate mai sus.
    Va rog sa primiti, domnule, asigurarea inaltei mele consideratiuni.

                   In numele
        Consiliului Comunitatilor Europene

    Bruxelles

    Domnule,
    Am onoarea sa va confirm scrisoarea dumneavoastra de astazi, redactata dupa cum urmeaza:

    "Domnule,
    Incepind cu anul 1980, un nou regim de import vizind extinderea ulterioara a liberalizarii (Testausschreibung) a fost introdus de catre Republica Federala Germania si acopera aproape jumatate din produsele industriale inca supuse restrictiilor cantitative (cu exceptia produselor textile si produselor siderurgice). Acest regim prevede eliberarea, cu titlu experimental si temporar, de licente de import peste limitele fixate prin contingente.
    Noul regim are ca scop sa permita o evaluare, in urmatorii ani, a sectoarelor in care restrictiile cantitative aplicate la importul produselor industriale ar putea fi eliminate. Cu ocazia examinarii rezultatelor acestui regim, va fi luata in considerare importanta deosebita pe care Romania o acorda dezvoltarii relatiilor economice si legaturilor contractuale ale Romaniei cu Comunitatea.
    In cazul in care, in cazuri deosebite, ca urmare a exporturilor romanesti in Republica Federala Germania, tendintele pietei fac necesara renuntarea la aceasta practica, Romania va fi informata imediat si o consultare prealabila va putea avea loc la cererea Romaniei.
    V-as fi foarte recunoscator daca mi-ati confirma acordul Guvernului dumneavoastra asupra celor mentionate mai sus."
    Am onoarea sa va confirm acordul Guvernului meu asupra continutului acestei scrisori.
    Va rog sa primiti, domnule, asigurarea inaltei mele consideratiuni.

                   Pentru Guvernul Romaniei


                   DECLARATIA COMUNA PRIVIND Art. 9

    Comunitatea si Romania convin ca obligatia pentru Comunitate, continuta in art. 9, de a deschise contingente in favoarea importurilor provenind din Romania pentru produsele mentionate in acest articol nu prejudiciaza cu nimic volumul acestor contingente la import.




SmartCity5

COMENTARII la Legea 23/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 23 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 23/1991
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu