E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 203 din 28 decembrie 1999    * Republicata

privind permisele de munca

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 544 din 17 iunie 2004


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. II din Legea nr. 130/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 203/1999 privind permisele de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 364 din 26 aprilie 2004, dandu-se textelor o noua numerotare.
    Legea nr. 203/1999 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 646 din 30 decembrie 1999 si a mai fost modificata si completata prin:
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 172/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 531 din 27 octombrie 2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 550/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 676 din 25 octombrie 2001;
    - Ordonanta Guvernului nr. 32/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 62 din 1 februarie 2003, aprobata cu modificari prin Legea nr. 274/2003, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 451 din 25 iunie 2003.

    Art. 1
    Prezenta lege reglementeaza incadrarea in munca a strainilor pe teritoriul Romaniei si conditiile de eliberare a permiselor de munca.
    Art. 2
    In sensul prezentei legi, urmatorii termeni se definesc astfel:
    a) strain - persoana care nu are cetatenie romana;
    b) permisul de munca - documentul oficial, eliberat in conditiile prezentei legi, care da dreptul titularului sa fie incadrat in munca in Romania;
    c) lucratorul stagiar - strainul incadrat in munca, a carui prezenta pe teritoriul Romaniei este strict determinata in timp si are drept scop imbunatatirea pregatirii profesionale si a cunostintelor lingvistice si culturale;
    d) lucratorul sezonier - strainul incadrat in munca pe teritoriul Romaniei, pe un loc de munca bine definit, intr-un sector de activitate care se desfasoara in functie de succesiunea anotimpurilor, in baza unui contract individual de munca incheiat pe perioada determinata;
    e) lucratorul transfrontalier - strainul incadrat in munca in localitatile de frontiera de pe teritoriul Romaniei si care se intoarce in fiecare zi sau cel putin o data pe saptamana in zona de frontiera a unui stat care are frontiera comuna cu Romania, in care isi are domiciliul si al carui cetatean este.
    Art. 3
    (1) Permisul de munca poate fi eliberat, la cerere, strainilor care indeplinesc conditiile prevazute de legislatia romana cu privire la incadrarea in munca si care au aplicata pe documentele de trecere a frontierei viza de lunga sedere pentru angajare in munca sau, dupa caz, viza de lunga sedere pentru alte scopuri.
    (2) Permisul de munca poate fi eliberat, cu respectarea reglementarilor in vigoare, fara a fi necesara obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca, strainilor aflati in una dintre urmatoarele situatii:
    a) provin din state cu care Romania are incheiate acorduri, conventii sau intelegeri de desfiintare a vizelor pentru trecerea frontierei in acest scop sau pentru care Romania a renuntat unilateral la obligativitatea vizelor;
    b) beneficiaza de drept de sedere temporara pentru reintregirea familiei, acordat in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor in Romania;
    c) beneficiaza de drept de sedere temporara in scop de studii si solicita incadrarea in munca in baza unor contracte individuale de munca cu timp partial, cu program de maximum 4 ore pe zi;
    d) sunt membri de familie - sot, sotie, copii - ai cetatenilor romani cu domiciliul in Romania.
    Art. 4
    (1) Permisul de munca se elibereaza de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.
    (2) Permisul de munca se acorda pentru un interval de 12 luni, cu posibilitatea prelungirii, la cererea titularului, pe noi intervale de 12 luni.
    (3) In temeiul prevederilor acordurilor, conventiilor sau intelegerilor internationale la care Romania este parte, permisele de munca pot fi eliberate sau prelungite si in alte conditii sau situatii decat cele prevazute in prezenta lege.
    (4) Ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, cu avizul ministrului administratiei si internelor, poate decide eliberarea automata a permisului de munca pentru persoanele care urmeaza sa desfasoare in Romania, in baza unui contract individual de munca, activitati cu influente majore asupra dezvoltarii economice a tarii.
    (5) Prevederile alin. (4) sunt aplicabile pana la data de 1 ianuarie 2007.
    (6) Litigiile in legatura cu refuzul acordarii permisului de munca se solutioneaza potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990.
    Art. 5
    (1) Permisul de munca da dreptul titularului sa fie incadrat, prin incheierea unui contract individual de munca pe durata determinata, pe perioada de valabilitate a acestuia, la o singura persoana fizica sau juridica din Romania ori la o reprezentanta autorizata din Romania a unei persoane juridice cu sediul in strainatate.
    (2) Prevederile art. 80 alin. (3) si ale art. 82 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare, prin care se limiteaza posibilitatea prelungirii contractelor individuale de munca pe durata determinata, nu sunt aplicabile strainilor.
    Art. 6
    Pot fi incadrati in munca sau, dupa caz, pot presta munca la persoane fizice sau juridice din Romania, fara permis de munca, urmatoarele categorii de persoane:
    a) strainii care si-au stabilit, potrivit legii, domiciliul in Romania;
    b) cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora;
    c) strainii al caror acces pe piata muncii din Romania este reglementat prin acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state;
    d) strainii care au dobandit o forma de protectie in Romania;
    e) strainii detasati de catre o companie straina cu sediul pe teritoriul unui stat membru al Organizatiei Mondiale a Comertului la o reprezentanta, sucursala ori filiala a sa, aflata pe teritoriul Romaniei, sau la o societate comerciala, persoana juridica romana, al carei asociat/actionar este compania straina, cu acelasi obiect de activitate, daca fac dovada ca nu sunt in raporturi de munca cu o alta persoana juridica romana;
    f) strainii detasati de catre un angajator cu sediul in strainatate la o persoana juridica din Romania, in baza unui contract comercial de prestari de servicii incheiat intre cele doua parti;
    g) strainii care desfasoara activitati didactice, stiintifice, artistice sau alte categorii de activitati specifice, cu caracter temporar, in institutii de profil din Romania, in baza ordinului ministrului de resort;
    h) strainii care urmeaza sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati temporare solicitate de ministere ori de alte organe ale administratiei publice centrale sau locale ori de autoritati administrative autonome.
    Art. 7
    (1) La propunerea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, in concordanta cu politica privind migratia fortei de munca si luand in considerare situatia pietei muncii din Romania, anual, prin hotarare a Guvernului se stabileste numarul de permise de munca ce pot fi eliberate strainilor.
    (2) In vederea elaborarii hotararii Guvernului prevazute la alin. (1), Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca transmite trimestrial Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - Directia politici forta de munca situatia statistica a permiselor de munca.
    Art. 8
    (1) Lucratorii straini pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei numai in urmatoarele conditii:
    a) daca locurile de munca vacante nu pot fi ocupate cu personal roman;
    b) daca lucratorul strain indeplineste conditiile speciale de pregatire profesionala si experienta in activitate, solicitate de angajator si de legislatia in vigoare.
    (2) Permisul de munca eliberat acestor lucratori poate fi prelungit numai in situatia in care sunt intrunite conditiile de incadrare in munca prevazute la alin. (1).
    (3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European, celorlalte categorii de straini prevazute la art. 3 alin. (2), precum si strainilor prevazuti in legi speciale.
    Art. 9
    (1) Accesul lucratorilor straini stagiari si sezonieri pe piata muncii este reglementat prin acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale, incheiate de Romania cu alte state.
    (2) Lucratorii stagiari pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de stagiu de 12 luni, cu posibilitate de prelungire a sederii pana la obtinerea calificarii profesionale pentru care s-a organizat stagiul.
    (3) Lucratorii sezonieri pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel mult 6 luni intr-un interval de 12 luni si trebuie sa ramana in afara teritoriului Romaniei cel putin 6 luni inainte de a fi readmisi in acelasi scop. Permisul de munca al lucratorului sezonier nu poate fi prelungit in vederea ocuparii unui loc de munca de alta natura.
    Art. 10
    (1) La eliberarea permisului de munca titularul va plati o taxa in lei, egala cu echivalentul a 200 dolari S.U.A. proveniti din schimb valutar, stabilita in raport cu cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii.
    (2) Pentru prelungirea permisului de munca titularul va plati o taxa in lei, egala cu echivalentul a 100 dolari S.U.A., stabilita potrivit dispozitiilor alin. (1).
    (3) Pentru acoperirea cheltuielilor legate de eliberarea si de prelungirea permiselor de munca Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca va percepe titularului un comision de 2%, care se aplica asupra sumelor prevazute la alin. (1) si (2).
    Art. 11
    Incadrarea fara permis de munca sau mentinerea in munca a unui strain care nu are permis de munca valabil de catre o persoana fizica sau juridica din Romania, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 6, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
    Art. 12
    (1) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute la art. 11 se fac de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii, precum si de catre salariatii Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, desemnati prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei.
    (2) Prevederile alin. (1) si ale art. 11 referitoare la contraventii se completeaza cu dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.
    Art. 13
    Sumele provenite din taxele platite conform prevederilor art. 10 alin. (1) si (2) si din comisionul prevazut la art. 10 alin. (3), precum si cele provenite din amenzile prevazute la art. 11 se fac venit la bugetul de stat.
    Art. 14
    Procedura de eliberare si de anulare a permiselor de munca se va stabili prin norme metodologice emise de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Administratiei si Internelor, aprobate prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.*)
------------
    *) A se vedea Hotararea Guvernului nr. 434/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice privind procedura de eliberare si de anulare a permiselor de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 267 din 14 iunie 2000, cu modificarile ulterioare.

    Art. 15
    (1) Prezenta lege intra in vigoare la 60 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    (2) Prevederile art. 6 lit. b) intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
    Art. 16
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Hotararea Guvernului nr. 207/1997 privind obligatia cetatenilor straini si a apatrizilor de a obtine permis de munca in vederea incheierii unui contract individual de munca pe teritoriul Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 99 din 23 mai 1997, precum si orice alte dispozitii contrare.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 203/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 203 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu