E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 120 din  9 iulie 1997

privind concediul platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la 2 ani

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 149 din 11 iulie 1997


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Femeile asigurate in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, sistemului de asigurari sociale pentru agricultori si femeile cadre militare in activitate au dreptul, in conditiile prevazute de prezenta lege, la un concediu platit pentru ingrijirea copilului, in afara concediului platit pentru sarcina si lauzie de 112 zile, prevazut de reglementarile in vigoare.
    Art. 2
    Concediul platit pentru ingrijirea copilului se acorda, la cerere, in continuarea concediului pentru sarcina si lauzie sau oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.
    Art. 3
    (1) Femeile asigurate in cadrul sistemului de asigurari sociale de stat si femeile cadre militare in activitate beneficiaza, pe durata concediului pentru ingrijirea copilului, de o indemnizatie reprezentand 85% din salariul de baza si celelalte venituri salariale pe baza carora se stabileste contributia de asigurari sociale, respectiv din venitul de asigurare.
    (2) Femeile asigurate in cadrul sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor beneficiaza, pe durata concediului pentru ingrijirea copilului, de o indemnizatie reprezentand 80% din media lunara a venitului asigurat din ultimele 6 luni pentru care a fost achitata contributia prevazuta de reglementarile in vigoare.
    Art. 4
    Perioada concediului pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani constituie vechime in munca.
    Art. 5
    De prevederile prezentei legi beneficiaza si femeile asigurate, prevazute la art. 1, care au adoptat, au fost numite tutore, li s-au incredintat copii spre crestere si educare sau in plasament familial, in conditiile legii.
    Art. 6
    De prevederile prezentei legi poate beneficia, optional, oricare dintre parintii copilului.
    Art. 7
    Indemnizatiile prevazute la art. 3 se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, din bugetul Fondului pentru plata pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor si, respectiv, din bugetul de stat, in functie de sistemul de asigurari sociale in care este cuprinsa femeia asigurata.
    Art. 8
    Se recomanda sistemelor independente de asigurari sociale, altele decat sistemul asigurarilor sociale de stat si sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, sa aplice masurile prevazute de prezenta lege.
    Art. 9
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Decretul-lege nr. 31/1990 privind concediul platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la un an, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 12 din 19 ianuarie 1990, precum si orice alte dispozitii contrare prevederilor prezentei legi.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 23 iunie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

               p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                      ANDREI IOAN CHILIMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 23 iunie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                   p. PRESEDINTELE SENATUI
                      MIRCEA IONESCU QUINTUSSmartCity5

COMENTARII la Legea 120/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 120 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu