Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE din 17 iulie 1921

LEGE    din 17 iulie 1921

pentru reforma agrara din Oltenia, Muntenia, Moldova si Dobrogea (din vechiul regat)

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 82 din 17 iulie 1921


SmartCity3


    Aceasta lege a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 82 din 17 iulie 1921.

    Partea I
    EXPROPRIEREA

    CAP. 1
    Indreptatirea si masura exproprierii

    Art. 1
    Se expropriaza pentru cauza de utilitate nationala proprietatile rurale, in masura si conditiunile cuprinse in legea de fata, in scopul de a spori intinderea proprietatii rurale taranesti, de a infiinta pasuni comunale, precum si pentru scopuri de interes general, economic si cultural.
    Pamantul cultivabil din raza comunelor urbane este considerat ca proprietate rurala din punctul de vedere al legii de expropriere.
    Art. 2
    Pamantul expropriat si accesoriile, pe baza Decretului nr. 3.697/1918 si prin aplicarea scarii progresive anexata lui, este definitiv expropriat, cu rezerva dispozitivelor prevazute in art. 54, in limitele si asezarea hotarata de organele de aplicare prevazute in acel decret, cu modificarile aduse prin Decretul nr. 2.100/1920, iar Statul este considerat proprietar al pamantului expropriat de la 15 decembrie 1918.
    Art. 3
    Mosiile si partile de mosii expropriabile potrivit legii de fata sunt lovite de indisponibilitate, in tot ceea ce priveste aplicarea legii, din ziua de 1 februarie 1921, fara indeplinirea nici unei alte formalitati; iar in ceea ce priveste intinderea lor se socoteste dupa starea lor juridica de la 15 august 1916, tinandu-se seama de efectul succesiunilor deschise de la aceasta data pana la promulgarea legii de fata.
    Toate instrainarile efectuate de la 15 august 1916 sunt fara efect in tot ce priveste aplicarea acestei legi. Se excepteaza si raman valabile vanzarile facute cel mai tarziu pana la 1 februarie 1921 catre obstii, banci populare sau sateni cultivatori de pamant, individual pana la 10 ha fiecare, precum si vanzarile de pamant pentru constructii sau infiintare de stabilimente industriale.
    Suprafata astfel vanduta nu intra in calculele celor doua milioane ha.
    Proprietarii ce si-au instrainat partile expropriabile satenilor, prevazute de prezenta lege, vor fi obligati sa dea aceasta cota din restul mosiei ramase, sau din alta mosie, daca au mai multe.
    Art. 4
    Exproprierea priveste numai mosiile sau partile de mosii de la 100 ha pamant cultivabil in sus, oricine ar fi proprietarii lor si oricare ar fi capacitatea lor juridica sau caracterul imobilului expropriat, cu exceptiunile prevazute in prezenta lege.
    Art. 5
    Mosiile stapanite in indiviziune se considera ca fiind divizate in ceea ce priveste cota de expropriere. Alegerea partii de mosie supusa exproprierii se face insa din intreaga suprafata cultivabila a mosiei, socotindu-se mosia ca nedivizata, afara de exceptiunile prevazute la art. 9.
    Art. 6
    Mosiile si partile de mosii situate in aceeasi comuna, precum si mosiile situate in comune apropiate, apartinand aceluiasi proprietar, se socotesc ca fiind o singura proprietate. Fac exceptie mosiile comasate pe baza dispozitiunilor Decretului nr. 3.697/1918, fara ca intinderea totala, astfel comasata, sa treaca peste maximum de: 250 ha in regiunile unde cererile de improprietarire sunt mari, 400 ha in regiunile unde cererile de improprietarire sunt mijlocii si 500 ha in regiunile unde cererile de improprietarire sunt satisfacute.
    Art. 7
    Se declara expropriate in intregime:
    a) Proprietatile rurale in cuprinderea lor totala ale supusilor statelor straine, fie ca sunt straini prin originea lor, fie ca au devenit straini prin casatorie sau alt mod;
    b) Proprietatile rurale, in cuprinderea lor totala, ale absenteistilor. Intra in aceasta categorie toate proprietatile care in cei din urma 5 ani au fost neintrerupt impuse, conform legii speciale, la un impozit funciar indoit.
    Intra, deasemenea, in aceasta categorie si toate proprietatile, fara consideratie de intindere, care au fost arendate si cultivate prin arendasi incontinuu intre 23 aprilie 1910 si 24 aprilie 1920 inclusiv.
    Fac exceptie mosiile arendate de parinti copiilor lor, cu act autentic, sau cu act cu data certa, de tutorii minorilor sau interzisilor, de sechestri judiciari, mosiile femeilor, ale functionarilor publici si ale militarilor;
    c) Pamantul cultivabil al Domeniului Coroanei, Casei rurale si ale tuturor persoanelor morale, publice si private, institutiuni, fundatiuni etc., chiar cand actele lor de fundatiune, donatiune, testamente sau orice alte dispozitiuni, sub orice titlu, ar prevedea direct sau prin orice fel de cauze prohibitive neinstrainarea lor sau le-ar fi dat vreo alta destinatiune speciala.
    Pasunile comunale urbane si rurale, precum si pamanturile bisericilor si ale scolilor pana la 12 ha nu sunt expropriabile;
    d) Pamantul folosit cu titlu de embatic, besman, locatiune ereditara, otasnita, fie ca este acoperit cu plantatiuni, sadiri, cladiri sau nu, fie ca este situat in comunele rurale sau in comunele urbane.
    Sunt si raman desfiintate, in virtutea acestei legi, toate drepturile sau privilegiile, de orice natura si de oriunde ar deriva (hrisoave domnesti, hotarari etc.), pe care le au proprietarii sau alte persoane asupra acestor pamanturi.
    Exproprierea se face in folosul embaticarilor;
    e) Pamantul rural tinut cu arenda de satenii cultivatori de pamant cel putin 5 ani neintrerupti, daca isi vor fi construit pe el case sau vor fi plantat vii sau pomi roditori;
    f) Terenul domenial silvic, pe care au fost paduri si care acum e gol, sau e acoperit cu tufisuri ce nu vor mai putea deveni niciodata padure, cu rezerva terenului necesar personalului silvic;
    g) Proprietatile rurale in cuprinderea lor totala ale celor condamnati pentru crima impotriva Statului sau pentru dezertare la inamic.
    Casele de locuit cu parcurile lor, sadirile, padurile, viile si stabilimentele industriale, morile, apele care le alimenteaza, expropriate in conditiunile alineatelor a) si b) de mai sus, pot fi scoase din expropriere si redate proprietarilor dupa cererea lor si cu aprobarea Comitetului agrar, daca ele nu sunt necesare unui scop economic, sanitar sau cultural obstesc.
    Pentru aceste imobile apartinand proprietarilor expropriati conform alineatului a), scoaterea din expropriere se face cu rezervele de mai sus si cu conditiunea ca proprietarul sau cei care au dobandit sau vor dobandi asemenea imobile pana la promulgarea legii, sa le vanda intr-un termen de trei ani de la aceasta promulgare.
    Imobilele proprietarilor care nu le vor fi instrainat in acest termen vor fi vandute prin licitatie publica dupa cererea parchetului.
    Art. 8
    Se declara expropriat partial:
    a) Pamantul cultivabil de la 100 hectare in sus al mosiilor particulare arendate si cultivate prin arendasi la 23 aprilie 1920 sau si azi arendate;
    b) Pamantul cultivabil al mosiilor particulare cultivate de proprietarii lor, de la urmatoarele suprafete in sus:
    100 ha la munte si deal;
    150 ha la ses in regiunile unde cererile de improprietarire sunt mari;
    200 ha la ses in regiunile unde cererile de improprietarire sunt mijlocii;
    250 ha la ses in regiunile unde cererile de improprietarire sunt satisfacute;
    c) Pamantul cultivabil al mosiilor particulare cultivate de proprietarii lor care la 1 februarie 1921 au avut investiri importante in inventar si cladiri necesare exploatarii agricole, crescatorii de vite sau instalatii industriale agricole, de la urmatoarele suprafete in sus:
    100 ha la munte si deal;
    200 ha la ses in regiunile unde cererile de improprietarire sunt mari;
    300 ha la ses in regiunile unde cererile de improprietarire sunt mijlocii;
    500 ha la ses in regiunile unde cererile de improprietarire sunt satisfacute.
    Intra in aceasta categorie si acei proprietari care au mosii situate in regiunile devastate de razboi si care au avut asemenea investiri, crescatorii sau instalatii la 15 august 1916.
    Se intelege prin regiuni cu cereri de improprietarire mari acele regiuni unde pamantul expropriat astazi sau expropriabil prin dispozitiunile art. 7 si 8 alin. a), nu indestuleaza pe toti indreptatitii, categoria 1, 2 si 3, potrivit art. 78, pe baza lotului de completare de 5 ha; prin regiuni cu cereri de improprietarire mijlocii acolo unde mobilizatii indreptatiti, categoria 1, 2 si 3, potrivit art. 78, pe baza lotului de completare de 5 ha, sunt indestulati si prin regiuni cu cereri de improprietarire satisfacute acele regiuni unde toti cei indreptatiti pot fi improprietariti.
    Regiunea se socoteste compusa din toate comunele si satele ale caror locuitori au muncit sau au avut vitele de munca invoite in trecut in mod obisnuit pe mosie.
    Art. 9
    La mosiile stapanite prin indiviziune la 1 februarie 1921, precum si la acele stapanite in baza succesiunilor deschise dupa aceasta data, exproprierea se va cobori in regiunile cu cereri de improprietarire mari si mijlocii si in regiunile cu cereri de improprietarire satisfacute pentru improprietarire sau pentru infiintare de pasune comunala, daca va fi nevoie, pentru a atinge limitele regionale din art. 8 alin. b), pana la 100 ha de fiecare coproprietar si de fiecare mosie.
    In cazul cand in modul prevazut in alineatul precedent cererile de improprietarire sau de infiintare de pasune comunala nu sunt satisfacute, aceste mosii se vor reduce pana la maximum regional stabilit prin art. 8 alin. b), chiar daca cota fiecarui coproprietar ar fi mai mica de 100 ha.
    In acest din urma caz, suprafata de pamant expropriata in acest fel se va plati in numerar, sau se va schimba cu o suprafata echivalenta ca valoare in regiunea de colonizare daca va exista pamant disponibil, dupa alegerea proprietarului.
    Se excepteaza mosiile stapanite in indiviziune inainte de 15 august 1916, care la aceasta data aveau cel putin un coproprietar minor sau coproprietar mobilizat.
    In Dobrogea nu se vor coloniza proprietarii pentru schimb benevol sau fortat.
    Art. 10
    Proprietarul care are sau a avut la 15 august 1916 mai multe mosii si poseda in total mai mult de 500 ha pamant cultivabil expropriabil, divizat sau in indiviziune, va fi expropriat pana la maximum de:
    200 ha pentru cel cu mosiile arendate in conditiunile art. 8;
    200 ha pentru cel care are mosiile la munte si la deal, oricare ar fi regiunea;
    250 ha pentru cel care are mosiile in regiunile cu cereri de improprietarire mari;
    400 ha pentru cel care are mosiile in regiunea cu cereri de improprietarire mijlocii, si
    500 ha pentru cel care le poseda in regiunile unde cererile de improprietarire sunt satisfacute.
    Proprietarul care poseda mosii in regiuni diferite va fi expropriat pana la mijlocia maximului regiunilor unde are mosiile.
    Proprietarul care a avut la 1 februarie 1921 ferme cu crescatorii de vite, instalatiuni agricole si inventar propriu sau industrii agricole importante, va putea fi expropriat pana la maximum de 500 ha, indiferent de regiunile unde poseda mosiile.
    Art. 11
    Proprietarul care poseda mosii arendate si cultivate in regie, poate sa-si opreasca in oricare din ele suprafata scutita de expropriere.
    Art. 12
    Proprietarilor care au unul sau mai multi fii, care au studiat sau studiaza agronomia, fiind inscrisi in scoala cel mai tarziu pana la 1 ianuarie 1920, si o frecventeaza, li se poate rezerva in regiunile de ses un lot de 50 ha pentru fiecare din acesti fii, peste suprafata ce-i ramane neexpropriata conform prevederilor acestei legi, cu obligatia, sub pedeapsa de nulitate a acestui drept, sa obtina diploma in cel mult 5 ani de la promulgarea acestei legi si de la acea data sa-si cultive singur pamantul.
    Proprietarul care este agronom-titrat are acelasi drept.
    Art. 13
    Se socoteste ca pamant cultivabil, in intelesul legii de fata, tot pamantul pe care s-au facut pana astazi araturi, locurile de faneata, pasunile, precum si pamantul inundabil care se cultiva sau se pasuneaza.
    Exproprierea se calculeaza asupra pamantului cultivabil, adica asupra intinderii ramase din fiecare mosie sau parte de mosie, dupa ce s-au scazut: viile, plantatiunile de pomi roditori si orice sadiri facute pana la 1 ianuarie 1917, pamantul irigat artificial, padurile, raurile, locurile mocirloase, iazurile, lacurile, baltile, suprafetele ocupate de curti si cladiri, terenurile neproductive. (Drumuri, rape, nisipuri miscatoare, saraturi etc.).
    Art. 14
    Baltile si albia raurilor, pamantul des inundabil, mocirlos, neproductiv, rapele, pot fi expropriate in intregime, fara considerare de intindere, pentru a fi drenate, secate sau impadurite de comuna sau Stat.
    Daca insa proprietarii unor asemenea terenuri se obliga sa faca aceste imbunatatiri treptat intr-un termen de cel mult 10 ani, Comitetul agrar poate hotari sa nu fie expropriate, fixand si sanctiunile pentru indeplinirea obligatiunilor proprietarului.
    Pentru ajungerea scopurilor aratate mai sus, nu se tine seama, la expropriere, de intinderea mosiei.
    Acolo unde iazurile, lacurile si baltile de o suprafata maxima de 150 ha sunt inconjurate de pamantul expropriat, se vor putea expropria dandu-se in proprietatea comunei pentru a fi folosite de sateni.
    Art. 15
    Partea ce ramane proprietarului, potrivit art. 8 si 9, se fixeaza de indata de organele de aplicare ale legii, insa luarea in primire a pamantului expropriat, care intrece exproprierea facuta conform Decretului nr. 3.697 din 1918, nu se va face deocamdata decat acolo unde el se poate da imediat in arenda sau in proprietatea satenilor.
    Pamantul expropriat care intrece necesitatea actuala de improprietarire a satenilor se poate arenda proprietarului expropriat pe termen de trei ani, daca nu va fi cerut de sateni.
    Proprietarii expropriati platesc pentru pamantul lasat in folosinta lor, conform dispozitiunilor de mai sus, pe langa darile catre Stat, judet si comuna, si o arenda egala cu ratele pe care le datoreste Statul pentru valoarea pamantului expropriat. Statul isi rezerva totusi dreptul de a lua din folosinta proprietarului, inauntrul acestor intervale de timp, suprafata necesara pentru executarea lucrarilor premergatoare colonizarii.
    Art. 16
    Pamantul cultivabil al mosiilor arendate si cultivate prin arendasi la 23 aprilie 1920, sau si astazi arendate, din regiunile de munte si deal, cu exceptia mosiilor arendate la obstii din aceasta ultima regiune, se intrebuinteaza la improprietarirea satenilor de la 25 ha in sus.
    Pamantul cultivabil al mosiilor cultivate de proprietarii lor din regiunile de munte, precum si acela al mosiilor arendate la obstii din regiunea de deal, se intrebuinteaza la improprietarirea satenilor de la 50 ha in sus.
    Pamantul expropriat, prin dispozitiunile de mai sus, peste maximum regional stabilit la art. 8, se plateste in numerar sau se schimba cu o suprafata echivalenta ca valoare in regiunile de colonizare.
    In cazul cand proprietarii din regiunile de munte si deal convin a fi expropriati in intregime, li se da in regiunea de colonizare o suprafata o data si jumatate cat suprafata cedata.
    Art. 17
    Alegerea partii de mosie expropriata prin dispozitiunile legii de fata, peste exproprierea facuta prin aplicarea scarii progresive din Decretul-lege nr. 3.697/1918, se face astfel incat mosia care ramane proprietarului sa fie comasata.
    Art. 18
    Se poate oferi pentru expropriere partea ce revine proprietarului dintr-o mosie, rezervandu-se o suprafata egala in partea ce cade sub expropriere a unei mosii din aceeasi comuna.
    Cand mosia pentru care se cere comasarea este situata in alta comuna si ambele in regiune cu cereri de improprietarire mari, schimbul se poate admite de organele de aplicare a legii, fara ca suprafata comasata sa depaseasca 250 ha; cand mosia pentru care se cere comasarea este situata in regiune cu cereri de improprietarire mijlocie si mosia care cedeaza pentru comasare este situata in regiunile cu cereri de improprietarire mari, schimbul se poate admite de organele de aplicare a legii, fara insa ca suprafata astfel comasata sa depaseasca 400 ha; iar cand aceasta mosie este situata in regiune cu cereri de improprietarire satisfacute, schimbul se admite de drept, fara ca suprafata astfel comasata sa depaseasca 500 ha.
    Art. 19
    Se incuviinteaza, cu consimtamantul partilor si cu aprobarea organelor de aplicare a legii, schimbul pamantului expropriat prin legea de fata, a celui expropriat prin Decretul nr. 3.697/1918, a pamantului rural dobandit prin legile de la 1864, precum si schimbul pamantului improprietaritilor prin legile de la 1879, prin legea pentru reluarea proprietatii imobiliare din Dobrogea din 3 aprilie 1882 si legile de vanzare a bunurilor Statului, a izlazurilor comunale, atat intre ele, cat si cu pamantul ramas proprietarului.
    In caz cand partile nu se pot intelege asupra schimbului, Comitetul agrar in urma unei anchete la fata locului va putea hotari schimbul.
    Art. 20
    Cand un proprietar va fi expropriat de tot pamantul cultivabil dintr-o mosie aflata in hotarul unei comune, sau cand pamantul ii va fi schimbat conform dispozitiunilor art. 16, vor trebui sa fie expropriate, la cererea lui, cladirile si pamantul nesupus exproprierii si apartinand acelei mosii.
    Art. 21
    Se poate expropria din padurile apartinand proprietarilor particulari, persoanelor morale publice si private si Statului, suprafata necesara pana la maximum de 200 ha pentru a schimba vatra satelor asezate in locuri mlastinoase, inundabile si insalubre sau pe terenuri fugitive.
    Art. 22
    Impartirea pe regiuni a terenurilor din punct de vedere al exproprierii terenurilor de cultura si a pasunilor comunale in: munte, deal si ses, se va hotari de catre organele de aplicare de sub capitolul V al legii prezente, tinand seama de definitia riguros stiintifica la fiecare mosie in parte.

    CAP. 2
    Pasunile comunale

    Art. 23
    In vederea infiintarii sau completarii pasunilor comunale, exproprierea se poate cobori in regiunile de munte si sub 100 ha; pamantul propriu numai pentru pasune si faneata putand fi expropriat pana la 25 ha.
    In regiunile de munte si deal se pot expropria si poienile din padure mai mici de 20 si 10 ha apropiate, precum si suprafata intermediara, daca vor fi doua sau mai multe din aceste poieni departate intre ele la maximum de 200 m si intrerupte de grupuri mici de arbori.
    Exproprierea de paduri conform art. 12 din legea pasunilor comunale se face dupa avizul consiliului tehnic al Casei padurilor si cu aprobarea Comitetului agrar.
    Terenul domenial silvic expropriat conform art. 7 alin. f), va servi de preferinta pentru infiintare de pasuni comunale.
    Crescatorilor de vite li se respecta pasunea si faneata necesara, in conformitate cu dispozitiile art. 22 din legea pasunilor comunale, promulgata prin inaltul Decret nr. 3.865 din 22 septembrie 1920, chiar daca aceasta suprafata depaseste cotele fixate prin art. 8.
    In lipsa de mosii expropriabile satenii isi pot infiinta sau completa din proprietatile lor pasunea comunala, daca majoritatea locuitorilor consimte.
    Legea speciala a pasunilor comunale promulgata prin inaltul Decret regal nr. 3.865 din 22 septembrie 1920 se completeaza cu alineatele de mai sus.

    CAP. 3
    Dispozitiuni generale

    Art. 24
    Subsolul pamantului expropriat pentru cultura ramane proprietatea Statului, iar subsolul pamantului expropriat pentru infiintarea pasunilor comunale la munte si deal, precum si acela al pamantului schimbat conform art. 9 si 16, ramane proprietarului.
    Art. 25
    Proprietarul si satenii sunt obligati sa permita drumurile si lucrarile necesare folosintei si cultivarii pamantului, adaparii vitelor la adapatori naturale, atat pentru categoriile de pamant aratate la art. 13, cat si pentru partile de mosii expropriate sau ramase proprietarului. Cheltuielile necesare pentru intretinerea adapatorilor si drumurilor folosite impreuna se suporta proportional de interesati.
    Art. 26
    Daca pe pamantul expropriat si dat in folosinta satenilor sunt semanaturi, ele raman pana la recolta proprietarului, iar daca sunt ogoare sau araturi, proprietarul are drept la valoarea lor apreciata de organele de aplicare a legii.
    Pentru semanaturile aflate in 1919 si facute de proprietari in terenurile ce s-au expropriat conform Decretului-lege nr. 3.697/1918, semanaturi ce au fost luate de sateni, se va plati proprietarului muncile facute, precum si samanta pe pretul stabilit de tribunalele ordinare, daca el nu a fost stabilit de consiliul superior al agriculturii.
    De asemenea, acolo unde semanaturile s-au luat in dijma, sateanul se considera complet descarcat, proportia dijmei ramanand bine stabilita acea care s-a hotarit de comun acord sau s-a stabilit de comisia centrala judeteana.
    De asemenea, acolo unde semanaturile s-au facut de sateni in dijma pe pamantul expropriat, iar recolta a fost ridicata de sateni, satenii nu sunt obligati sa restituie proprietarului vreo despagubire.
    Art. 27
    Mosiile ramase in urma exproprierii nu se pot arenda pe un termen mai mic de 7 ani.
    Arendarea in total a mosiilor ramase dupa expropriere se va face cu drept de preferinta la pret si conditiuni egale obstiilor locale sau agronomilor de profesiune.
    Art. 28
    Statul are dreptul sa rezerve din proprietatile sale si din cele expropriate suprafetele de pamant care au astazi sau care pot avea in viitor o destinatie speciala pentru implinirea unui scop social economic, cultural general, militar, educatie fizica, industrial etc.
    In nici un caz suprafetele ce se vor retine conform acestui articol nu vor fi mai mari ca 300 ha.
    Daca nevoile celor indreptatiti de a fi improprietariti nu sunt insa complet satisfacute, nu se poate rezerva decat pana la maximum 1/8 din intinderea expropriata.
    Se respecta manastirilor folosinta vetrelor actuale.
    Pentru constructiile de scoli si biserici in comunele rurale se poate expropria pana la cel mult un hectar din orice proprietate, dandu-se proprietarului un alt teren echivalent ca valoare celui expropriat.
    Art. 29
    Bunurile mici si tot pamantul cultivabil, care sunt proprietatea Statului, trec in administratia Casei centrale a improprietaririi, pentru a fi intrebuintate conform dispozitiunilor art. 1 din legea de fata.
    Art. 30
    Contractele de arendare sunt desfiintate de drept pentru partea sau pentru partile de mosii expropriate, reducandu-se proportional si arenda, fara nici un fel de pretentiune din partea arendasului.
    Proprietarul este obligat a restitui arendasului din garantie o parte proportionala cu intinderea de pamant pentru care s-a desfiintat contractul de arenda. Daca suprafata expropriata trece de 25 la suta din intinderea totala a mosiei, arendasii si proprietarii au facultatea de a cere rezilierea contractului intreg, fara nici un fel de pretentiune.
    Contractele de arenda ale agronomilor titrati se vor respecta pana la terminarea lor.
    In cazurile prevazute de art. 16 contractul de arendare se reziliaza de plin drept fara ca arendasul sa poata formula vreo pretentiune de daune contra proprietarului.
    Art. 31
    Casa centrala a improprietaririi poate vinde prin buna invoiala satenilor atat bunurile mici care sunt proprietatea Statului, cat si suprafetele de pamant expropriate si care prin natura lor nu sunt proprii a fi intrebuintate pentru improprietarire sau pentru pasune, preferandu-se: asezamintele culturale, sanitare si cooperative, invalizii de razboi, vaduvele cu copii, vecinii sau cei care l-au stapanit in arenda inainte.
    Ministerul agriculturii poate vinde prin buna invoiala din pamantul expropriat pana la cinci hectare pentru instalatiuni industriale, daca cumparatorul se obliga ca in cel mult doi ani de la cumparare sa instaleze o industrie cu un capital de cel putin 60.000 lei. Nerespectarea conditiunilor de mai sus atrage rezilierea vanzarii.
    Art. 32
    Statul are drept de preemtiune, cu acelasi pret si in conditiuni egale, la cumpararea conacelor mosiilor expropriate, precum si al mosiilor in corpuri intregi de la 50 ha in sus.
    Acest drept de preemtiune priveste numai pamantul cultivabil astfel cum este definit prin art. 13 din lege; el se exercita de Casa centrala a improprietaririi, care are timp de 30 de zile libere pentru a retine imobilul vandut pe pretul si in conditiunile aratate in contractul de vanzare. Daca in acest timp Casa centrala a improprietaririi nu si-a aratat in scris intentia de a cumpara pe acelasi pret si in aceleasi conditiuni imobilul, vanzarea este definitiva.
    Orice vanzator poate sa evite exercitiul dreptului de preemtiune in conditiile de mai sus, notificand Casei centrale a improprietaririi intentiunea sa de a vinde, aratand pretul si conditiunile. Daca Casa centrala a improprietaririi nu a raspuns in scris, in termen de 30 de zile libere de la notificare, ca voieste sa cumpere imobilul in conditiunile si pretul aratat, vanzatorul este liber sa dispuna de imobilul sau cum va voi, vanzandu-l cu pretul si conditiunile indicate in notificare, in termen de sase luni. Daca vanzarea nu se face in acest termen, imobilul ramane in situatia dinaintea notificarii.
    Schimbul de mosii de o intindere egala, sau echivalenta ca valoare, nu este supus dreptului de preemtiune.
    Art. 33
    Luarea in primire a pamantului expropriat dupa aceasta lege se face numai dupa ridicarea semanaturilor care apartin proprietarului.

    CAP. 4
    Pretuirea

    Art. 34
    Pretul cu care se plateste pamantul expropriat se fixeaza in prima instanta de comisia judeteana si in a doua instanta de Curtea de apel. Hotararile pronuntate de catre comisiile centrale judetene, infiintate prin Decretul-lege nr. 2.100/1920, cu privire la fixarea pretului sunt susceptibile de apel inaintea Curtii de apel respective in 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial; iar in cazul cand hotararea a fost publicata si partile interesate nu au facut apel, ele pot face apel in termen de 15 zile de la promulgarea prezentei legi.
    Art. 35
    Dupa terminarea lucrarilor comisiilor judetene, Comitetul agrar va face un studiu de unificare si armonizare a preturilor facute de aceste comisii. Acest studiu va fi inaintat Curtilor de apel respective, pentru a le servi de orientare la fixarea definitiva a preturilor.
    Hotararile Curtilor de apel pot fi atacate, in termen de 3 luni de la pronuntare, dinaintea Inaltei Curti de Casatie, pentru violarea acestei legi, numai de catre ministrul agriculturii prin procurorul general de pe langa Inalta Curte.
    Curtea de casatie va judeca in sectiuni unite, citand partile si ministerul agriculturii, considerand afacerea urgenta.
    Daca Inalta Curte caseaza hotararea, Curtea de trimitere este datoare sa se supuna hotararii Curtii de casatie.
    Art. 36
    Pretul exproprierii se stabileste separat pentru fiecare mosie in parte si pentru fiecare categorie si calitate de pamant.
    Pentru pamantul cultivabil (aratura, faneata si pasune) se va avea in vedere calitatea fizica a pamantului si puterea lui de productiune, departarea de targuri de desfacere, gari sau porturi, precum si pretul de vanzare si arenda in localitate.
    El se fixeaza dupa venitul net la hectar, dar nu va putea depasi preturile de arenda fixate de comisiile regionale pentru anii 1917 - 1922 inmultit cu 40, cu exceptia pamantului propriu numai pentru pasune intrebuintat pentru infiintarea sau completarea pasunilor comunale, al carui pret nu poate depasi preturile de arenda fixate de comisiile regionale in 1916 pentru anii 1917 - 1922 inmultite cu 20.
    Suma necesara pentru plata pamantului expropriat se va acoperi cu sumele incasate din vanzarea loturilor, diferenta platindu-se de Stat.
    In acest scop se infiinteaza o suprataxa adaugata la scara de impunere a averilor si imbogatitilor de razboi. Aceasta suprataxa va incepe cu 1% la averile de 200.000 lei si se va mari cu 0,50% pentru fiecare fractiune in plus de 300.000 lei pana la maximum de 5% .
    Pentru pamantul supus embaticului si expropriat conform art. 7 alin. d) din prezenta lege se stabileste astfel:
    1. Pentru pamantul cultivabil de la sate, targuri si orase, precum si pentru locurile de casa, pentru care proprietarul primea o suma fixa anuala, evaluarea se va face inmultind cu 20 aceasta suma.
    2. Pentru terenurile cultivabile de la sate, targuri si orase, pentru care proprietarul primea anual o prestatiune in natura, evaluarea se va face inmultind cu 20 venitul la care se gasesc impuse prin ultimul recensamant in rolurile de contributiuni acele terenuri, platindu-se proprietarului cota-parte in raport cu prestatiunea primita.
    3. Viile si livezile de pomi fructiferi, precum si orice alte plantatiuni, vor fi considerate ca terenuri arabile si se va socoti pretul conform venitului regional stabilit in 1917 inmultit cu 20.

    CAP. 5
    Organele de aplicare

    Art. 37
    Organele de aplicare sunt:
    I. Comitetul agrar;
    II. Comisiunea judeteana de expropriere;
    III. Comisiunea de ocol pentru expropriere.

    I. Comitetul agrar se compune din 18 membri si un presedinte, numiti prin decret regal pe termen de 5 ani dupa propunerea ministrului de agricultura autorizat printr-un jurnal al consiliului de ministri si va fi format jumatate din juristi si jumatate din specialisti in agronomie si economie politica.
    Comitetul va forma din sanul sau trei sectiuni, si anume:
    a) Sectiune pentru vechiul regat;
    b) Sectiune pentru Transilvania;
    c) Sectiune pentru Bucovina.
    Fiecare sectiune va putea lucra in subsectii compuse din cel putin trei membri.
    Comitetul agrar este organul consultativ al ministerului de agricultura in toate chestiunile ce-i vor fi supuse cu privire la lucrarile de expropriere si improprietarire.
    El examineaza orice cerere de revizuire ce i-ar fi supusa de ministru cu privire la hotararile definitive date de instantele de expropriere sau cu privire la lucrarile definitive de improprietarire, date in contrazicere cu legea.
    Daca comitetul agrar hotaraste revizuirea, el trimite lucrarea de expropriere inaintea unei alte comisiuni judetene de expropriere din apropiere, care va reface lucrarea exproprierii. Iar daca lucrarea revizuita va fi tabloul de improprietarire, el va cere comitetului de ocol refacerea acestui tablou printr-un supliment de cercetare.
    Hotararea comisiunii judetene de trimitere si tabloul de improprietarire de refacut sunt definitive si executorii, neputandu-se ataca pe nici o cale ordinara sau extraordinara.
    Sectiunile lucreaza ca delegatiuni ale comitetului pentru chestiunile speciale care le sunt deferite.

    II. Comisiunea judeteana de expropriere, una de fiecare judet, se compune din 4 membri;
    a) Un consilier al Curtii de apel, desemnat de ministerul de justitie ca presedinte, sau in lipsa presedintele tribunalului local sau un judecator de tribunal desemnat de acesta;
    b) Un delegat al Casei centrale a improprietaririi;
    c) Un delegat al proprietarilor;
    d) Un delegat al satenilor.
    Odata cu alegerea delegatilor proprietarilor si satenilor se face si alegerea cate unui supleant.
    Pe langa fiecare comisiune judeteana va functiona si un secretar. Normele alegerii delegatilor si modul de functionare a comisiunilor se vor determina prin regulament special.
    Hotararile comisiunii se iau cu majoritate de voturi; in caz de paritate, votul presedintelui este precumpanitor.
    Aceste hotarari vor fi semnate de membrii comisiunii si de secretarul ei si vor fi redactate in timp de cel mult 15 zile; ele vor cuprinde si parerile deosebite ale minoritatii.
    Atributiunile comisiunilor judetene sunt:
    1. Se pronunta in prima instanta asupra pretului pamantului si constructiunilor expropriate.
    Proprietarul, satenii interesati, Casa centrala a improprietaririi si toti acei care au vreun drept real asupra imobilului expropriat, pot ataca cu apel hotararea comisiunii judetene privitoare la pretul de expropriere.
    Apelul se va face la Curtea de apel respectiva in termen de 30 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
    Casa centrala va putea face apel oricand, cat timp nu s-a pronuntat hotararea definitiva asupra pretului in apelurile facute de alte parti interesate.
    Apelul se va adresa in acest din urma caz direct la instanta sesizata cu judecarea apelului uneia din parti.
    Procedura se va indeplini potrivit art. 66 si 68 din Legea judecatoriilor de ocoale si functionarul insarcinat cu indeplinirea ei va putea fi amendat in caz de neglijenta cu 50 - 100 lei.
    Apelurile privitoare la aceeasi mosie se vor conexa chiar din oficiu.
    2. Se rosteste in ultima instanta asupra apelurilor facute in contra hotararilor comisiunilor de ocol si comisiunilor judetene de expropriere pentru infiintarea pasunilor comunale, cu privire la situatia juridica a proprietatii, la calitatea, intinderea, alegerea si stabilirea terenului expropriat, asupra numarului mosiilor ce apartin aceluiasi proprietar.
    Hotararile comisiunii judetene date in aceasta privinta sunt definitive si executorii, fara drept de opozitie, apel, recurs, cu rezerva dispozitiunilor prevazute in cap. VII al prezentei legi si a dreptului de revizuire din partea Comitetului agrar, timp de un an de la executarea in fapt a hotararii.
    Partile au insa dreptul de contestatie inaintea comisiunilor judetene, in ultima instanta, asupra erorilor de executare in fapt, conform art. 50 si urmatoarele.

    III. Comisiunea de ocol pentru expropriere, una pentru fiecare circumscriptie de judecatorie de ocol, se compune din 4 membri:
    a) Judecatorul de ocol ca presedinte;
    b) Un delegat al Casei centrale a improprietaririi;
    c) Un delegat al proprietarilor;
    d) Un delegat al satenilor.
    Odata cu alegerea delegatilor proprietarilor si satenilor se face si alegerea cate unui supleant.
    Pe langa fiecare comisiune de ocol va functiona si un secretar.
    Normele acestor alegeri si functionarii comisiunii se vor determina prin regulament special.
    Delegatii vor fi inlocuiti de drept, in caz de lipsa, de supleantii respectivi, iar in caz de lipsa si a acestora, ei vor fi inlocuiti de presedintele comisiunii care desemneaza dupa cererea delegatului Casei centrale a improprietaririi alte persoane din categoria acelora al caror loc a ramas vacant.
    Sedintele comisiunii de ocol se vor tine in localul judecatoriilor de ocol, administratiilor de plasa sau primariilor.
    Hotararile comisiunilor de ocol se dau cu majoritate de voturi. In caz de paritate, votul presedintelui hotaraste.
    Ele vor fi semnate de toti membrii, inclusiv secretarul ei; vor fi redactate cel mai tarziu in timp de 15 zile si vor cuprinde si parerile deosebite ale minoritatilor.
    Hotararile date cu unanimitatea voturilor comisiunii, daca nu sunt apelate de nici una din parti, sunt definitive si se executa de indata dupa ridicarea recoltei.
    Atributiunile comisiunilor de ocol sunt:
    1. Se pronunta in prima instanta asupra situatiunii juridice a proprietatilor din punctul de vedere al exproprierii, asupra intinderii aproximative si calitatii terenului supus exproprierii, conform dispozitiunii legii de fata, peste exproprierea facuta prin aplicarea scarii progresive cuprinsa in Decretul nr. 3.697/1918 si asupra alegerii si determinarii aproximative a partii expropriate; de asemenea comisiunea se pronunta in prima instanta asupra tuturor exproprierilor facute de comisiile locale si comisiile judetene ca organe de apel prevazute de art. 31 din legea pentru infiintarea pasunilor comunale.
    In acest din urma scop toate lucrarile de expropriere si pentru pasuni comunale se vor trimite din oficiu de fostele comisiuni, care raman desfiintate de la data prezentei legi, la comisiunile de ocol respective spre a le revizui in prima instanta, cu drept de apel la comisiunea aratata de art. 37 alin. II de mai sus.
    Comisiunea isi poate da avizul asupra necesitatii schimbului de mosie prevazut la art. 18 si 19 din lege.
    Pentru scopurile aratate mai sus, comisiunea da ascultare concluziunilor partilor si va face toate investigatiile pentru dobandirea datelor ce va socoti necesare pentru darea hotararii.
    Comisiunea va putea, pentru aceste lamuriri, insarcina ca experti orice persoane va crede; acestia sunt obligati sa descinda pe teren pentru facerea expertizei.
    2. Aduna toate elementele necesare:
    a) Pentru evaluarea pretului pamantului cultivabil expropriat dupa categorii (pamant cultivabil, pasune si faneata) si calitati;
    b) Pentru evaluarea preturilor padurilor, viilor, plantatiunilor de orice fel, cladirilor, stabilimentelor industriale, baltilor, stufariilor, iazurilor, pamantului inundabil, necultivabil etc., care cad sub expropriere. Hotararile comisiunii de ocol pentru expropriere sunt supuse apelului la comisiunea judeteana de expropriere in termenul prevazut la art. 46 din prezenta lege.
    Art. 38
    Procedura pentru alegerea si functionarea organelor de aplicare se va preciza prin regulament si instructiuni.

    CAP. 6
    Operatiile exproprierii

    Art. 39
    Aplicarea dispozitiunilor legii de fata privitoare la expropriere se face de catre Casa centrala a improprietaririi.
    Operatiunile de expropriere se vor infaptui deodata in toata tara.
    Art. 40
    Toti proprietarii ale caror mosii sunt supuse in total sau in parte exproprierii prin legea de fata, sunt datori ca in termen de o luna de la promulgarea ei sa remita fiecarui judecator de ocol al circumscriptiei in care se afla asezata fiecare din mosiile ce poseda, o declaratiune in 3 exemplare pentru fiecare mosie ce poseda sau a posedat la 15 august 1916, care sa cuprinda urmatoarele:
    a) Numele proprietatii, al satului, comunei, plasii si judetului unde este asezata mosia;
    b) Numele proprietarului, capacitatea lui juridica si domiciliul lui real;
    c) Starea juridica a proprietatii si sarcinile ei la facerea declaratiei si la 15 august 1916, precum si actele de transmiterea proprietatii de la aceasta data pana in prezent;
    d) Suprafata de pamant ce i-a ramas in urma aplicarii progresive de expropriere prin Decretul-lege nr. 3.697/1918 si legii pasunilor comunale, specificandu-se in hectare cata padure, gradini, vii, terenuri inundabile neproductive, balti etc. si cat pamant cultivabil (aratura, faneata, padure);
    e) Numarul mosiilor ce poseda la 15 august 1916, cu aratarea situatiei lor (comuna, plasa, judet). In caz cand mosia a fost intre timp vanduta sau donata, se va arata numele noului proprietar;
    f) Daca mosia pentru care se face declaratia era cultivata prin arendas la 23 aprilie 1920, de cat timp si cu ce contract vizat de administratia financiara, daca mai este arendata;
    g) Mosia sau mosiile in care intelege sa-si pastreze maximul prevazut de lege;
    h) Daca pe mosie are investiri de capital in constructie, cu aratarea suprafetei ocupate de aceste constructii si a evaluarii lor;
    i) Daca mosia are plan si hotarnicie sau plan economic, daca si planul si hotarnicia sunt confirmate judecatoreste;
    j) Venitul net pe hectar si categorie de pamant cultivabil.
    Declaratiile de mai sus se fac de proprietari sau de procuratorii lor, pentru minori si interzisi, prin reprezentantii lor legali, cei pusi sub consiliu judiciar o vor putea face fara asistenta consiliului, femeile maritate fara consimtamantul sotilor, atat pentru averea parafenala, cat si pentru cea dotala; in caz cand asupra imobilului e constituit vreun drept de uzufruct legal, declaratia se face de catre proprietar si de uzufructuar.
    Judecatorul de ocol va trimite de pe aceste declaratii doua copii legalizate, una Casei centrale a improprietaririi si alta consilierului agricol judetean respectiv.
    Art. 41
    Comisiunile de ocol pentru expropriere isi vor incepe operatiunile lor cel mult in 70 zile de la promulgarea legii de fata; ele isi fac lucrarile lor pe baza declaratiunii de la art. 40, precum si pe baza incunostintarii ce ar avea pe orice cale despre existenta vreunei mosii supuse exproprierii si pentru care proprietarul nu a facut deosebita declaratie. Oricine este in drept sa aduca la cunostinta comisiunii omisiunile savarsite de cei obligati a face declaratiunea conform art. 40.
    Art. 42
    Presedintele comisiunii de ocol pentru expropriere aduce la cunostinta partilor ziua hotarita pentru judecata prin citatiuni inmanate potrivit legii judecatoriilor de ocol.
    Proprietarul va fi citat la domiciliul aratat prin declaratia de expropriere, Casa centrala a improprietaririi prin consilierul agricol respectiv, iar satenii prin primaria comunei sau comunelor unde se afla mosia.
    Citatiunile vor fi puse in vederea partilor cu cel putin 10 zile inainte de ziua infatisarii.
    Notarul comunei este obligat pe langa aceasta sa anunte prin afisare pe usa primariei cu cel putin 10 zile inainte de ziua infatisarii in fiecare comuna data fixata pentru judecata.
    Procedura se va indeplini inaintea comisiunii potrivit art. 37, par. II, alin. ultim de mai sus.
    Notarul comunei este obligat sa anunte prin afisare, cu cel putin 10 zile inainte de ziua infatisarii, in fiecare sat data fixata pentru judecare.
    Art. 43
    In ziua fixata, comisiunea de ocol se transporta la fata locului si dupa ascultarea partilor se rosteste asupra intinderii proprietatii, asupra situatiunii ei juridice, asupra numarului si suprafetelor mosiilor apartinand proprietarului, asupra felului cultivarii mosiei, asupra alegerii si determinarii suprafetei expropriate, asupra cladirilor si, in fine, asupra suprafetei care, in limitele legii, urmeaza a se lasa proprietarului.
    In acelasi timp comisiunea aduna elementele necesare pentru fixarea pretului.
    Art. 44
    Presedintele comisiunii de ocol este obligat a trimite, in termen de 10 zile de la pronuntare, consilierului agricol al judetului respectiv o copie de pe hotararile date de comisiune, iar proprietarului, in acelasi termen, un extras de pe dispozitivul hotararii.
    Art. 45
    Pot face apel in contra hotararilor comisiilor de ocol pentru expropriere atat proprietarii si taranii, cat si Comitetul agrar, prin delegatul lui din comisiune, prin consilierul agricol respectiv, sau prin Directiunea funciara.
    Termenul de apel este de 30 zile libere. El curge pentru partile ce au fost de fata si pentru cele in lipsa de la publicarea in extras in Monitorul Oficial a hotararii comisiunii. In caz cand partile nu au facut apel si hotararea nu a fost pronuntata in unanimitate, ea va fi in mod obligator cercetata de comisiunea judeteana de expropriere.
    In acest scop presedintele comisiunii de ocol pentru expropriere ii inainteaza dosarul din oficiu.
    Casa centrala a improprietaririi va putea face apel inaintea comisiunii judetene oricand, pana in momentul pronuntarii hotararii definitive de expropriere, in apelurile facute de alte parti interesate.
    Apelul se va adresa in acest din urma caz direct la instanta sesizata cu judecarea apelului uneia din parti.
    Art. 46
    Presedintele comisiunii judetene de expropriere, primind apelurile aratate mai sus, fixeaza termenul de judecata, care nu poate fi mai scurt de 30 de zile de la primirea apelului.
    Acest termen se afiseaza la usa primariei cu cel putin 10 zile inainte de judecata.
    Partile vor fi incunostintate prin citatiuni potrivit art. 37, par. II, alin. ultim de mai sus, si anume:
    a) Proprietarului prin citatiuni la sediul administratiei mosiei, afara de aceia care prin declaratiune scrisa facuta presedintelui comisiunii judetene de expropriere vor alege alt domiciliu;
    b) Satenilor prin afisare la usa primariei comunei sau comunelor unde se afla mosia;
    c) Casa centrala a improprietaririi (Directia funciara) prin citatie la sediul ei in Bucuresti.
    Partile vor putea da verbal orice lamuriri si vor putea prezenta orice memorii scrise. Pe temeiul actelor prezentate sau prin cercetari locale a unuia din membri sau a intregului ei, comisia va da hotarari definitive si executorii care nu sunt supuse nici unei cai de atac, afara de partea privitoare la fixarea pretului si cu rezervele aratate la art. 37 par. II pct. 2).
    Hotararile date de comisiunile judetene de expropriere se publica in extras in Monitorul Oficial, numai in ceea ce priveste pretul.
    Presedintele comisiunii este obligat ca, in termen de 10 zile de la pronuntare, sa trimita consilierului agricol o copie de pe hotararile date, iar proprietarului in acelasi termen un extras de pe dispozitivul hotararii.
    Art. 47
    Inaintea ambelor comisiuni de expropriere satenii sunt reprezentati printr-un delegat, iar proprietarii in persoana sau printr-un reprezentant. Ambii pot fi asistati de un avocat.
    Delegatul satenilor este desemnat de ei in fata prezidentului comisiunii de ocol, la inceperea operatiunii. In caz daca ei nu cad de acord asupra numelui delegatului, atunci presedintele il va desemna din oficiu dintre fruntasii satului.
    Art. 48
    Hotararile date de comisiunea judeteana pentru expropriere cu privire la fixarea pretului sunt supuse apelului la Curtea de apel respectiva. Pot face apel proprietarul, Casa centrala a improprietaririi, satenii si oricine are un drept real asupra imobilului expropriat, in termenele si conditiunile aratate mai sus.
    Curtea de apel judeca aceste apeluri de urgenta si cu precadere. Deciziunile ei nu sunt supuse opozitiei, nici recursului in Casatie.

    CAP. 7*)
    Executarea definitiva a exproprierii si aplicarea ei pe teren

    *) Decretul nr. 4.839/1919.

    Art. 49
    Hotararile comisiunii de judet pentru expropriere, sau acelea ale comisiunii de ocol ramase definitive, se executa prin Directia Cadastrului, care va determina pe teren partea expropriata, stabilind definitiv hotarele ei.
    Directiunea Cadastrului va putea incepe lucrarile de masuratoare dupa hotararea comisiunii de ocol chiar in caz de apelare a acesteia. Toate lucrarile ce s-au facut sau se vor face in acest ultim caz vor fi valabile; procesul-verbal prevazut de art. 55 din actuala lege nu va putea fi insa incheiat si publicat inainte de judecarea apelului si ramanerea definitiva a hotararii de expropriere. Directiunea cadastrului va fixa, pe baza hotararii de expropriere, fie apelata, fie ramasa definitiva, data inceperii lucrarilor pe teren si va ordona printr-o incunostintare colectiva chemarea tuturor partilor interesate; proprietarul mosiei, obstea de arendare locala, comuna de care depinde sediul proprietatii, vecinii, precum si oricine ar avea vreun drept, de orice natura, la stabilirea hotarului.
    Art. 50
    Incunostintarea colectiva va fi semnata de delegatul Directiunii Cadastrului si va cuprinde: numele proprietatii supuse exproprierii si al comunei sediului proprietatii, anul, luna, ziua si ora fixata pentru inceperea lucrarilor, precum si punctul de pe mosie, sau locul din comuna, unde partile chemate se vor infatisa.
    Aceasta incunostintare va fi notificata proprietarilor la domiciliul ales si va fi afisata de notarul comunei la usa primariei de care depinde sediul proprietatii, cel putin cu 15 zile inainte de ziua infatisarii, si anuntata prin strigari si batai de toba in prima duminica care precede ziua termenului.
    Aceasta operatie se va face pentru toate comunele si satele interesate la expropriere.
    Ea va ramane afisata timp de 10 zile si, la expirarea acestui termen, notarul comunei va incheia proces-verbal de constatarea afisarii, sub sanctiunea destituirii si a pedepsei prevazute de art. 190 din Codul penal, in caz de neindeplinire.
    Existenta procesului-verbal de constatarea afisarii la dosarul lucrarii face completa dovada ca partile au fost regulat chemate.
    Art. 51
    In ziua infatisarii toate partile vor prezenta actele si planurile pe care isi sprijina drepturile lor, fara a se putea acorda mai mult de o amanare pentru aceasta, care va fi de 10 zile.
    In caz cand hotararea de expropriere este apelata in momentul lucrarii, partile sunt datoare sa prezinte copii certificate de pe motivele de apel.
    Art. 52
    Odata incepute lucrarile, partile vor fi datoare sa le urmareasca pe teren pana la terminarea lor.
    Art. 53
    Delegatul Cadastrului, pe baza actelor prezentate, a declaratiunilor partilor, a informatiunilor luate si a posesiei actuale, va stabili limitele terenului supus exproprierii, fixandu-le prin raport, numerotate pe plan si trecute in inventar.
    Delegatul Cadastrului va intocmi un proces-verbal de inceperea lucrarii, in care va constata indeplinirea procedurii de chemarea partilor, actele si planurile infatisate, aratandu-se cu amanuntime limitele terenului supus exproprierii.
    Art. 54
    Dupa aceasta va proceda la masuratoarea terenului supus exproprierii si la aplicarea cotei egale.
    Daca insa la masuratoare se va gasi ca suprafata terenului supus, exproprierii este mai mare sau mai mica decat cea constatata prin hotararile comisiunilor de expropriere, se va revizui hotararea comisiunii numai in ceea ce priveste intinderea, stabilindu-se suprafata precisa atat a partii expropriate, cat si a celei ramase neexpropriate.
    In urma operatiunii de masuratoare se va determina pe teren partea expropriata si se vor fixa hotarele ei prin repere numerotate pe plan si trecute in inventar, atat din spre partea ramasa neexpropriata, cat si dinspre toti vecinii, fara a se schimba insa cu aceasta ocaziune punctele definitiv judecate de comisiuni, asupra situatiunii juridice a proprietatii, natura si calitatii terenului, alegerii partii expropriate etc.
    Art. 55
    La terminarea acestei lucrari, delegatul Cadastrului va intocmi un al doilea proces-verbal, prin care va constata: intinderea terenului supus exproprierii, suprafata expropriata in raport cu suprafata terenului supus exproprierii, aratarea amanuntita a hotarelor fixate pentru aceasta parte, precum si toate declaratiunile facute de parti, cu ocazia fixarii acestor hotare.
    Copii de pe ambele procese-verbale, incheiate de delegatul Cadastrului, se vor inainta notarului comunei, care de indata le va afisa timp de 10 zile la usa primariei de care depinde sediul proprietatii, aducandu-se la cunostinta satului prin strigari si bataie de toba.
    Aceasta operatie se va face in toate comunele si satele interesate la expropriere.
    La expirarea termenului de afisare, notarul comunei va incheia proces-verbal de constatarea afisarii; se va inainta un exemplar de proces-verbal Directiunii Cadastrului, sub sanctiunea destituirii si a pedepsei prevazute de art. 190 din Codul penal in caz de neindeplinire.
    Originalele lucrarilor, incheiate de delegatul Cadastrului, impreuna cu planul ridicat si cu dovada de constatarea afisarilor si aducerea la cunostinta satenilor, vor ramane la dosarul lucrarilor.
    Art. 56
    Toti cei nemultumiti de lucrarea de masuratoare si fixarea hotarelor terenului expropriat vor putea face contestatie la comisia judeteana respectiva in termen de 15 zile libere de la expirarea termenului de afisare a proceselor-verbale la primarie si a instiintarilor prevazute la articolul precedent, fie ca lucrarea s-a facut in prezenta lor, fie ca au fost lipsa.
    Aceasta contestatie va putea fi depusa, fie direct presedintelui comisiunii judetene, fie presedintelui comisiunii de ocol pentru expropriere.
    Nedeclararea contestatiei in acest termen, face definitiva, pentru toate partile interesate, lucrarea delegatului Cadastrului fara nici o alta cale de atac.
    Art. 57
    Contestatia va fi iscalita de contestator, care poate fi si orice satean interesat in cauza, sau de imputernicitul sau special, cu procura care se va alatura la dosar in copie.
    Petitia va cuprinde: numele, prenumele, profesia si domiciliul contestatorului si va arata toate motivele contestatiei de care partea voieste sa se serveasca si pe care le va alatura in copii sau original.
    Art. 58
    Prezidentul comisiunii judetene indata ce va primi contestatia va cere Directiunii Cadastrului dosarul cu lucrarile respective, impreuna cu parerea motivata a delegatului care a facut lucrarea, va fixa termenul de judecata in cel mult 40 zile de la primirea contestatiei si va dispune citarea partilor.
    Art. 59
    Contestatorul va fi citat la domiciliul aratat, iar comitetul agrar, prin Directiunea Cadastrului, potrivit regulilor prevazute de art. 66 - 68 din legea judecatoriilor de ocoale si citatiunea se va inmana cu cel putin 5 zile libere, inainte de infatisare.
    Toate celelalte parti vor fi citate printr-o incunostintare colectiva, in care se va arata numele contestatorului, data proceselor-verbale incheiate de delegatul Cadastrului, numele proprietatii supuse exproprierii si al comunei, sediul proprietatii supuse exproprierii si al comunei sediului proprietatii, precum si anul, luna, ziua si ora fixata pentru judecata.
    Aceasta incunostintare va fi afisata la usa localului comisiunii judetene de catre grefier, precum si la primariile respective, cu 15 zile inainte de ziua infatisarii.
    Ea va ramane afisata timp de 10 zile si, la expirarea acestui termen, grefierul comisiunii judetene va incheia un proces-verbal de constatarea afisarii, care se va alatura la dosarul contestatiei.
    Toate acestea sub sanctiunea pentru grefier a destituirii si a pedepsei prevazute la art. 190 din Codul penal, in caz de neindeplinire.
    Toata procedura va fi gratuita.
    Art. 60
    Comisiunea judeteana se va pronunta asupra contestatiei facute in privinta masuratorii terenului supus exproprierii, sau stabilirea hotarelor partii expropriate, pe baza actelor si a posesiei actuale, putand face cercetari sau ordona verificarea masuratorilor.
    In acest caz, verificarea se va face printr-un delegat al Directiunii Cadastrului si un inginer ales de contestator.
    Daca ar fi nevoie de un al treilea expert el va fi ales de comisia judeteana din aceeasi lista, iar lucrarea se va face de toti impreuna.
    Hotararea comisiunii judetene sa va da in cel mult 3 luni de la primirea apelului.
    Ea va fi definitiva si executorie, fara drept de opozitie sau recurs.
    Art. 61
    Executarea acestei hotarari se va face de catre Directia Cadastrului in asistenta unui inginer al contestatorului, operandu-se pe teren modificarile aratate in hotarare si fixandu-se hotarele potrivit acestor modificari.
    Inginerul delegat de contestator va fi chemat, printr-o scrisoare recomandata, facuta de delegatul Cadastrului.
    Constatarea executarii se va face printr-un proces-verbal, insotit de o schita de plan, semnata de ambii delegati prezenti, sau in lipsa inginerului delegat de contestator numai de catre delegatul Cadastrului.
    Procesul-verbal si schita se vor inainta Directiunii Cadastrului.
    Art. 62
    Hotararea comisiunii judetene, ramasa definitiva si confirmata in suprafata in totul de delegatul Directiei Cadastrului, reprezinta un titlu definitiv pentru proprietar in ceea ce priveste suprafata expropriata.
    Daca lucrarea delegatului Cadastrului va constata o suprafata mai mare sau mai mica decat cea cuprinsa in hotararea care se executa si nici o parte n-a facut contestatie asupra acestei lucrari, procesul-verbal va fi inaintat comisiunii judetene, care va face, in marginea hotararii executate, rectificarea suprafetei.
    In ce priveste rectificarea pretului corespunzator se va urma conform art. 36.
    In cazul cand partile vor fi contestat lucrarea delegatului Cadastrului, comisiunea judeteana, prin hotararea ce va pronunta, va fixa in mod definitiv suprafata.
    Art. 63
    In jurul reperelor de marcare a punctelor geodezice care servesc de retea de baza a lucrarilor de masuratoare, se vor lasa de proprietari, pe terenurile carora se stabilesc aceste puncte, o suprafata de 1,50 m de raza pentru punctele de I-iul si al II-lea ordin si de 1,30 m pentru punctele de al III-lea si al IV-lea ordin.
    Atat reperele, cat si zonele din jurul lor si toate hotarele terenului expropriat se vor da in paza autoritatilor locale, care vor fi obligate in fiecare an, in luna aprilie, sa raporteze Directiunii Cadastrului de starea in care se gasesc.
    Art. 64
    Cei ce vor infiinta, muta, strica sau distruge semnele de hotare, reperele de marcare a punctelor geodezice cu zonele din jurul lor, se vor urmari si pedepsi conform articolelor respective din Codul penal.
    Deosebit, faptuitorii vor mai fi condamnati la daune-interese catre Casa centrala.
    Art. 65
    Toate dispozitiile din acest capitol se aplica si pamantului expropriat pe baza dispozitiunilor cuprinse in Decretul nr. 3.697/1918 si a scarii progresive anexata acelui decret, precum si terenul expropriat pe baza legii pasunilor comunale.

    CAP. 8
    Exploatarea pamantului expropriat

    Art. 66
    Pe baza hotararilor executorii de expropriere prevazute la art. 37, Casa centrala a improprietaririi va lua in primire terenul expropriat in limitele aproximativ determinate de aceste hotarari si va lua masurile de mai sus in vederea masuratorii, a parcelarii si a vanzarii la sateni.
    Pana la parcelarea si vanzarea terenului, pamantul expropriat va putea fi dat satenilor in arenda de Casa centrala a improprietaririi. Arendarea se face pe timp de un an agricol. Daca in acest interval s-a facut si improprietarirea individuala definitiva, noii proprietari nu pot intra in stapanirea pamantului decat dupa ce arendasii si-au ridicat recolta.
    Art. 67
    Pentru aceasta Casa centrala a improprietaririi va organiza tovarasii de exploatare agricola, carora li se va da in primire pamantul expropriat.
    Tovarasiile agricole se vor constitui si conduce dupa legea bancilor populare si cooperativelor satesti cu derogarile de mai jos.
    Aceste tovarasii agricole sunt conduse de catre un consiliu de administratie, compus dintr-un administrator numit de Casa centrala a improprietaririi si doi membri alesi de sateni.
    Administratorul se plateste de Stat, el poate sa functioneze la mai multe tovarasii agricole invecinate.
    Durata mandatului membrilor din consiliul de administratia este de un an.
    Adunarea generala poate realege pe membrii al caror mandat a expirat.
    Membrii consiliului de administratie pot fi oricand revocati de Casa centrala a improprietaririi in caz de abuz, rea-credinta, rea administratie sau incapacitate dovedita in serviciu, in urma unei cercetari facute prin organele sale.
    Consiliul de administratie al tovarasiilor agricole are obligatiunea de a imparti pamantul expropriat intre sateni, de a intocmi tablourile de debit, de a urmari incasarea arenzilor si de a priveghea la buna cultura a pamantului arendat.
    Tovarasiile de exploatare agricola vor cuprinde in primul rand pe satenii care au drept la improprietarire. Ei nu sunt raspunzatori decat pentru obligatiunile proprii.
    Art. 68
    Pamantul expropriat si luat astfel in folosinta se plateste proprietarului cu pretul regional de arenda in vigoare. Plata se socoteste pe an agricol si se face in doua rate egale, la 1 mai si 1 noiembrie a fiecarui an.
    Pentru terenurile expropriate pe baza Decretului-lege nr. 3.697/1918 se aplica dispozitiunile art. 42 din acel decret-lege cu modificarile din Decretul nr. 3.622/1919, care se ratifica. Arenda acordata in 1919, dupa contractele in vigoare la data promulgarii Decretului-lege nr. 3.697/1918, ramane buna si definitiva.
    Pretul se va calcula si plati proprietarului de catre Casa centrala de improprietarire prin organele sale. Arenda se va achita Casei centrale a improprietaririi, conform tabloului de debit stabilit de consiliul de administratie al tovarasiei sau de organele Casei centrale a improprietaririi acolo unde nu sunt tovarasii.
    Debitele stabilite de Casa centrala a improprietaririi, in conformitate cu legea, in sarcina celor ce folosesc terenul expropriat sunt definitive si executorii, fara indeplinirea vreunei alte formalitati.
    Urmarirea acestor debite se face conform legii de urmarire a veniturilor Statului.

    CAP. 9
    Plata pretului si lichidarea sarcinilor

    Art. 69
    Plata pretului cuvenit proprietarului expropriat se poate face in numerar sau in titluri de renta amortizabila in 50 ani si purtatoare de dobanda de 5 la suta pe an.
    Valoarea nominala este socotita la plata drept valoare reala.
    Plata exproprierii pentru toate persoanele morale se va face in renta perpetua purtatoare de dobanda de 5 la suta pe an.
    Art. 70
    Plata pretului pentru fiecare proprietate se va face pe baza hotararilor de expropriere si de fixare a pretului ramase definitive, si anume: 80% din valoare imediat, iar restul de 20% pe baza titlului definitiv de masuratoare in conditiunile aratate la art. 62.
    Pana atunci, pentru acest rest, Statul plateste o dobanda de 5 la suta.
    Art. 71
    Statul va face plata pretului intotdeauna prin consemnarea numerarului sau rentei cuvenite la Casa de depuneri si consemnatiuni.
    El se libereaza valabil prin simplul fapt al consemnarii rentei. Proprietarul va ridica numerarul si titlurile de renta de la Casa de depuneri si consemnatiuni numai cu autorizarea presedintelui tribunalului a situatiei pamantului expropriat.
    Art. 72
    Prin consemnarea pretului terenul expropriat devine liber de orice obligatiuni ori sarcini ar exista asupra lui, afara de ipotecile Creditului funciar rural.
    Toti cei ce au sau pretind drepturi de orice fel asupra partii de pamant expropriata, nu le pot exercita decat asupra numerarului si titlurilor de renta consemnate ca pret.
    Art. 73
    Orice actiune de revendicare, urmariri imobiliare sau de venituri, precum si orice drepturi, ca: privilegii, ipoteci legale sau conventionale, uzufruct, anticreza, embatic sau besman si oricare altele, de orice natura, chiar cunoscute Statului, raman desfiintate de drept, asupra portiunii expropriate, din ziua exproprierii, iar pretentiunile de orice natura asupra pamantului expropriat se vor valorifica numai asupra pretului consemnat la Casa de depuneri. Tribunalul, in urma cererii Casei Centrale a improprietaririi si sub dovada consemnarii pretului, va ordona radierea tuturor acestora deasupra portiunii expropriate si inchiderea oricaror dosare de actiuni sau urmariri.
    De asemenea, pana la consemnare, orice cesiune, urmariri, popriri si sechestre nu se pot infiinta in mainile Statului, care nu are a tine seama de ele, iar cele infiintate raman de drept desfiintate.
    Art. 74
    Daca proprietatea din care s-a operat exproprierea este ipotecata numai Creditului funciar rural si pentru o suma mai mare decat pretul exproprierii, capitalul ramas neamortizat se va divide intre proprietarul mosiei si intre Stat, trecand asupra Statului spre achitarea pretului, parte din datorie pana la concurenta pretului exproprierii, iar restul din datoria neamortizata ramane asupra partii din mosia neexpropriata. Daca insa capitalul ramas neamortizat este egal sau mai mic decat pretul exproprierii, atunci intreaga aceasta datorie trece asupra Statului, iar diferenta, de va fi pana la completarea pretului exproprierii, Statul o va plati expropriatului in modul aratat la art. 76.
    In toate cazurile sus-aratate, ratele intarziate cu procentele si cheltuielile ce s-ar datora vor ramane ca sarcina privilegiata asupra pretului consemnat la Casa de depuneri si consemnatiuni, care nu va putea fi liberat decat dupa dovada achitarii acestor rate.
    Acestea vor putea ramane ca sarcina si asupra partii neexpropriate, daca aceasta se va admite de consiliul de administratie al Creditului. In acest caz, societatea isi va conserva asupra partii neexpropriate ipoteca ce o are cu toate drepturile si privilegiile in virtutea prezentului decret-lege, al legii si statutelor sale si a actului de imprumutare.
    Plata anuitatilor respective pana la stingerea datoriei ramane in sarcina Statului.
    Daca sunt mai multe imprumuturi ipotecare asupra unei mosii, repartitia si diviziunea lor se va incepe cu prima inscriptiune si se va urma cu cele urmatoare pana se va ajunge la o suma egala cu pretul exproprierii spre a se opera diviziunea cum s-a aratat mai sus.
    Capitalul social, in toate cazurile de mai sus, ramane in intregul lui proprietarului expropriat si nu se va restitui decat dupa completa stingere a datoriei, atat dupa partea de mosie ramasa in proprietatea sa, cat si dupa partea expropriata.
    Consiliul de administratie al primei societati de Credit funciar roman din Bucuresti va face repartitia si diviziunea ipotecilor pe aceste baze, iar Statul ramane substituit in toate drepturile si obligatiunile proprietarului pentru partea de datorie luata asupra sa; nu va avea insa drept de vot la adunarile societatii.
    Datoria ipotecara luata in sarcina Statului nu este garantata solidar de proprietarii societari ai societatii de Credit funciar rural.
    Art. 75
    Daca proprietatea din care se face exproprierea este ipotecata atat Creditului funciar, cat si altor creditori, creanta Creditului se va regula conform articolului precedent, iar ipotecile celelalte, precum si privilegiul ce l-ar avea proprietarul anterior pentru pretul vanzarii, prin derogare de la lege sau conventiune, raman de drept desfiintate in intregul lor deasupra portiunii expropriate.
    Drepturile creditorilor ipotecari sau privilegiati se resfrang numai asupra partii ramase expropriatului, pentru fiecare creanta in rangul inscriptiunii ei si numai pentru creanta ce ar mai avea de primit, dupa ce in primul rand ar incasa numerarul sau titlurile de renta cuvenite expropriatului conform art. 69, titluri care in lipsa numerarului inlocuiesc orice calcul de moneta s-ar fi stipulat pentru plata datoriei, afara de exceptiile prevazute la art. 76. Creantele ipotecare si privilegiile constituite bancilor si institutiilor financiare vor fi platite numai in renta.
    Art. 76
    In caz cand proprietatea este ipotecata exclusiv numai altor persoane decat Creditului funciar, atunci creantele ipotecare, prin derogare de la lege sau conventiune, raman de drept desfiintate asupra portiunii expropriate, iar drepturile creditorilor ipotecari se exercita numai asupra pretului in renta consemnat la Casa de depuneri si consemnatiuni.
    Ele continua insa a subsista proportional asupra partii ipotecate ramase expropriatului si in conditiunile actului de ipoteca.
    Partea proportionala din creanta ipotecara care revine creditorului pentru partea expropriata se declara exigibila. Ea se va plati din renta consemnata socotita valoare nominala drept o valoare egala. Din ziua de 15 decembrie 1918, creditorul nu va avea dreptul sa ia decat un procent de 6%, urmand a se scade din capitalul imprumutat suma incasata de creditor in plus ca procent. Tot in renta socotita astfel se vor achita de debitori orice dobanzi datorate pana in ziua consemnarii.
    Acei creditori ipotecari care, in loc de a primi renta consemnata ce li s-ar cuveni, ar consimti ca intreaga lor creanta sa ramana asigurata in restul proprietatii neexpropriate si in acelasi timp ar prelungi termenul de exigibilitate cu 10 ani de la expirare si cu o dobanda de 5% pe an, vor putea primi la exigibilitate plata creantei in numerar.
    Orice privilegii ce ar fi inscrise pana la 15 august 1916 asupra proprietatii supuse exproprierii, in o alta valuta decat lei, se va putea plati de catre debitori in lei pe cursul din momentul contractarii, oricare ar fi conditia intre parti.
    Diviziunea, radierea, restrangerea creantei si tabloul de ordine intre creditori se fixeaza prin ordonanta prezidentiala data in camera de consiliu de presedintele tribunalului situatiei imobilului, dupa cererea creditorului sau a debitorului si cu citarea partilor.
    Aceasta ordonanta este supusa acelorasi cai de atac ca si ordonantele prezidentiale date in virtutea art. 66 bis din Codul de procedura civila. Pe baza acestei ordonante ramase definitiva si executorie, presedintele va ordona Casei de depuneri a plati creditorilor in numerar sau, in lipsa, in renta suma cuvenita, iar din oficiu va opera radierea sau restrangerea sarcinii portiunii expropriate.
    Executarea creantelor ipotecare sau privilegiate este suspendata pana la consemnarea pretului.

    Partea a II-a
    IMPROPRIETARIREA

    CAP. 10
    Ordinea de preferinta la improprietarire

    Art. 77
    Pamantul expropriat pe temeiul legii de fata, precum si acel al Statului se parceleaza spre a se vinde in loturi locuitorilor romani cultivatori de pamant, in conditiile si in modul aratat in aceasta lege.
    Pentru acest scop se va intrebuinta cu aprobarea Comitetului agrar si parti din pamantul arabil al pasunilor comunale, acolo unde va fi nevoie.
    Art. 78
    Pamantul expropriat se vinde in loturi celor indreptatiti in urmatoarea ordine de precadere:
    1. Mobilizatilor in razboiul 1916 - 1919;
    2. Mobilizatilor in campania 1913;
    3. Vaduvelor de razboi pentru copii;
    4. Agricultorilor mici lipsiti de pamant;
    5. Agricultorilor cu proprietati mai mici de 5 ha;
    6. Orfanii de razboi.
    Art. 79
    La conditiunile egale de indreptatire se vor prefera in aceeasi categorie:
    a) Invalizii;
    b) Cei care in trecut au muncit pe mosie;
    c) Cei care au inventar si gospodarie intemeiata;
    d) Cei care au mai multi copii;
    e) Cei mai in varsta.
    Art. 80
    In caz de paritate de conditiuni intre indreptatitii din aceeasi categorie si de neajungerea numarului loturilor se va proceda prin tragerea la sorti. La distributia loturilor pe lanuri se vor avea in vedere legaturile de rudenie, de prietenie ale lotasilor, precum si situatia in care se gaseau ei in cultivarea acestor locuri inainte de improprietarire.
    Art. 81
    In comunele unde nu sunt mosii expropriabile se vor prefera la improprietarire indreptatitii din categoriile 1, 2 si 3 din aceste comune, pe pamantul expropriat din mosiile comunelor invecinate, pana la o departare de 5 km inaintea indreptatitilor din categoriile 5 si 6 din aceste comune, daca au muncit in trecut pe mosie.
    Art. 82
    Pamantul folosit prin embatic, precum si locurile cu arenda pe care satenii agricultori au cladit case, plantat vii sau pomi roditori se expropriaza in folosul locatarilor si embaticarilor.
    Instrainarile unor asemenea pamanturi cu incepere de la 1916 catre alte persoane decat catre posesorii lor sunt nule de drept, afara de cazul in care printr-o sentinta judecatoreasca definitiva s-a desfiintat raportul de drept dintre proprietar si posesorii pamantului.
    Art. 83
    Locuitorii romani din marginea oraselor sau targurilor a caror indeletnicire principala este munca campului au drept la improprietarire pe mosiile aflate intr-o raza de 10 km si pe care au muncit si in trecut.
    Art. 84
    Se considera ca indreptatiti: preotii, invatatorii, precum si toti ceilalti mici functionari publici avand resedinta in comunele rurale, absolventii scolilor de agricultura de toate gradele, sub conditiunea ca unii si altii sa locuiasca la tara si sa se oblige sa lucreze pamantul.
    Meseriasii ca: lemnarii, fierarii, croitorii, lautarii etc., care in trecut nu s-au ocupat cu agricultura, carciumarii si diferitii comercianti, precum si acei din orice categorie ar fi, care, avand pamant, l-au vandut, nu vor fi improprietariti decat dupa ce au fost satisfacuti toti ceilalti indreptatiti de la art. 78.
    Art. 85
    Ofiterii invalizi vor primi cu precadere, in conditiunile de plata ale legii, cate 5 ha pamant; ei vor putea primi pana la 25 ha in regiunile de colonizare dupa terminarea improprietaririi daca se obliga a-l cultiva personal si a se stabili pe lot.
    Reangajatii aflati in serviciul armatei la data promulgarii acestei legi isi pastreaza prevederile legii reangajatilor in armata in ceea ce priveste darea pamantului la reangajati, cu conditiune sa se stabileasca pe lot si sa-l munceasca personal.
    Art. 86
    Se exclud de la improprietarire dezertorii condamnati cu hotarari ramase definitive, chiar daca au fost amnistiati de delictul savarsit, precum si toti aceia care s-au pus in serviciul dusmanului.
    Fac exceptie de la cele prevazute in alineatul de mai sus dezertorii in tara, condamnati si amnistiati, care la revizuirea prevazuta de art. 90 vor dovedi inaintea comitetului de ocol, cu copie de pe foaia matricola certificata de catre comandantul cercului de recrutare respectiv, ca in tot cursul razboiului 1916 - 1919 nu au avut lipsuri nelegale de la corpul sau serviciul lor, urmate de mutatie de dezertare, neanulate prin ordin de zi, mai mult de 30 de zile.
    Mobilizatii care n-au urmat armata in Moldova si au ramas in teritoriul vremelnic ocupat si care au fost cercetati de comisiunile instituite in acest scop si gasiti ca au ramas in teritoriul ocupat, vor fi improprietariti in comunele lor, numai dupa ce se vor satisface celelalte categorii de indreptatiti la improprietarire, iar in cazul cand nu se va ajunge si pentru ei pamant in comunele lor, ei vor fi improprietariti prin colonizare.
    Ranitii si invalizii, precum si cei care au fost facuti prizonieri de dusmani si n-au fost condamnati de Curtile martiale, nu se considera ca ramasi in teritoriul ocupat si deci nu se trateaza ca atare in ceea ce priveste improprietarirea.
    Art. 87
    Acolo unde nu este destul pamant pentru a improprietari pe toti cei indreptatiti, o parte din ei se vor muta in regiuni de colonizare. Aceasta alegere se va face de catre locuitorii insisi, iar cand pe aceasta cale nu s-ar ajunge la un rezultat impaciuitor, alegerea se va face de comitetul local de improprietarire, preferandu-se la improprietarirea pe loc invalizii si vaduvele de razboi, iar din aceeasi categorie satenii mai in varsta familisti, care poseda gospodarii intemeiate.
    Art. 88
    Din pamantul expropriat prin dispozitiile legii de fata peste prevederile Decretului-lege nr. 3.697 din 15 decembrie 1918 se vor improprietari de preferinta inaintea celorlalte categorii de indreptatiti:
    a) Invalizii;
    b) Vaduvele de razboi pentru copii si orfanii de razboi nascuti cel mai tarziu in anul 1903 si care poseda inventar agricol;
    c) Preotii si invatatorii care nu au pamant, care au mai putin de 5 ha sau nu au fost improprietariti pana la promulgarea legii de fata.
    Pe loturile mari, constituite pe pamantul expropriat prin aplicarea legii de fata, precum si pe cel deja expropriat in regiunile de colonizare si nedistribuit la sateni, se infiinteaza loturi demonstrative si ferme model si se improprietaresc absolventii scolilor de agricultura de toate gradele, ofiterii invalizi care se obliga a cultiva pamantul dupa conditiunile impuse de Casa centrala a improprietaririi.
    Art. 89
    Daca va prisosi in comuna pamant in urma vanzarii loturilor dupa normele de mai sus si nu sunt cereri de colonizare, timp de 3 ani de la terminarea lucrarilor de improprietarire pe loc, se va mai putea vinde pana la un al doilea lot celor carora li s-a atribuit unul. Se prefera cei ce poseda inventar, brate de munca mai numeroase si care platesc anticipat o parte mai mare din pret.
    Art. 90
    Improprietaririle facute pana la promulgarea legii de fata pe baza decretelor-legi nr. 1.407/1920, nr. 2.097/1920, sunt definitive si nu pot fi schimbate decat cu aprobarea comitetului agrar.
    Comitetul agrar va revizui in mod obligatoriu tablourile de improprietarire in ceea ce priveste dezertorii, fostii prizonieri, precum si cei admisi fara drept la improprietarire.
    Art. 91
    Membrii comisiunilor de improprietarire care in deplina stiinta si vointa vor inscrie pe tablourile de improprietarire sau vor improprietari persoane care nu au acest drept, vor fi destituiti nu numai din comisiunile de improprietarire, ci si din functiunile publice, daca ocupa atari functiuni, si vor fi dati in judecata conform Codului penal si declarati incapabili de a mai ocupa alte functiuni publice.

    CAP. 11
    Parcelarea pamantului expropriat

    Art. 92
    Pamantul expropriat se parceleaza in loturi de completare, loturi intregi pana la 5 ha si loturi de colonizare de 7 ha, in afara de islazul comunal si locul de casa. La formarea si distribuirea loturilor se tine seama si de pamantul pe care cei indreptatiti il poseda sau au perspectiva de a mosteni in linie directa.
    Art. 93
    Acolo unde pamantul cultivabil expropriat nu ar ajunge pentru improprietarirea tuturor celor indreptatiti cu loturi de 5 ha, impreuna cu pamantul ce poseda, precum si acolo unde mijlocul principal de existenta al locuitorilor nu este agricultura, comitetul agrar va putea face loturi mai mici de 5 ha, avand in vedere conditiunile locale, natura pamantului si felul cultivarii lui.
    Art. 94
    Pamantul cu calitati naturale deosebite va putea fi impartit, cu aprobarea Comitetului agrar, deopotriva intre toti cei in drept, exceptandu-se acei locuitori care poseda cel putin un hectar de asemenea pamant.
    Art. 95
    Loturile de completare se distribuie de preferinta in apropierea satelor; ele nu vor fi mai mici de jumatate de hectar, iar scara va merge din jumatate in jumatate de hectar, fractiunile mai mici de jumatate completandu-se pana la jumatate in favoarea satenilor.
    Art. 96
    Pamantul propriu pentru faneata din regiunea de munte, deal si ses se vinde in loturi pana la 3 hectare.
    Art. 97
    Meseriasii sateni din comunele rurale, care sunt si plugari, au drept numai la un loc de casa si pana la 1 ha de pamant. Marginasii oraselor si targurilor cultivatori de pamant si muntenii care nu se muta pe lot au drept la improprietarire numai pana la 2 hectare.
    Locuitorii din comunele rurale devenite urbane dupa promulgarea decretului-lege de expropriere din 1918, se vor bucura de toate drepturile acordate de aceasta lege locuitorilor din comunele rurale.
    Art. 98
    Locurile rezervate pentru constructiuni de case se vor vinde deosebit satenilor domiciliati in comuna unde se improprietaresc si care nu au locuinta proprie. Se va da preferinta cumparatorilor de loturi, precum si acelor care se stabilesc in sate noi. Suprafata locurilor de casa va fi de 1.000 - 3.000 mp, si nu va fi cuprinsa in suprafata lotului.
    Art. 99
    Pe pamanturile irigate, sau pe care se pot planta vii si pomi roditori, intinderea loturilor poate fi coborata si pana la jumatate hectar.
    Art. 100
    Baltile, stuhariile, iazurile, cohalmurile, zavoaiele expropriate, se pot vinde de preferinta comunei sau organizatiilor cooperative din comuna.
    Art. 101
    Cladirile se vand de preferinta comunei, judetului sau organizatiilor cooperative ale satenilor, iar in caz cand acestia nu vor avea nevoie, ele se vand, impreuna cu un lot de cel mult 50 ha, celor indreptatiti in conformitate cu dispozitiile legii.
    Art. 102
    Pe pamantul expropriat din toate regiunile prin legea de fata peste suprafata expropriata prim aplicarea scarii progresive din Decretul nr. 3.619/1919 si in regiunile de colonizare pe pamantul deja expropriat la aplicarea legii de fata, se vor putea face loturi de 10 ha la munte, deal si in regiunile cu populatie deasa si pana la 50 ha in celelalte regiuni, dupa avizul si cu autorizatia Comitetului agrar. Unele din aceste loturi vor cuprinde si cladiri care se gasesc pe pamantul expropriat. Suprafata destinata acestor loturi nu va intrece 1/8 din intinderea pamantului expropriat.
    Art. 103
    In Dobrogea loturile vor fi pana la 8, 10 si 25 hectare, aceste doua din urma categorii ocupand pana la 30% din intreaga suprafata expropriata in comuna.
    Loturile de 25 ha se rezerva exclusiv taranilor care se colonizeaza.

    CAP. 12
    Organele de aplicare

    Art. 104
    Organele de aplicare ale improprietaririi sunt comitetul local si comitetul de ocol.
    I. Comitetul local se compune din:
    a) Primar;
    b) Preot;
    c) Invatator-diriginte;
    d) Patru sateni delegati (alesi din sanul lor).
    Comitetul local are indatorirea de a intocmi in fiecare comuna un tablou de toti satenii care ar avea drept sa fie improprietariti, in conformitate cu dispozitiile legii si cu ordinea ce s-a stabilit si care se vor dezvolta prin instructiuni.
    II. Comitetul de ocol se compune din:
    a) Judecatorul de ocol ca presedinte;
    b) Agronomul regional ca delegat al Casei centrale a improprietaririi;
    c) Administratorul de plasa;
    d) Doi delegati ai satenilor;
    e) Un delegat al ministerului de razboi.
    Comitetul de ocol judeca la fata locului contestatiunile ce s-ar ivi la intocmirea tablourilor de improprietarire, stabilind in mod definitiv listele satenilor ce urmeaza a fi improprietariti.
    Delegatul ministerului de razboi va cerceta situatia militara a satenilor.
    Hotararea se da cu majoritate; in caz de paritate, votul presedintelui este precumpanitor.

    CAP. 13
    Procedura improprietaririi

    Art. 105
    Comitetul local intocmeste tabloul de improprietarire pentru fiecare comuna. Acest tablou va sta afisat la 15 zile la usa primariei, a bisericii si a tuturor localurilor publice din comuna. Notarul comunei este obligat de a da copie de pe tabloul de improprietarire la cerere. In acelasi interval se vor inainta la primarie contestatiunile celor ce ar fi omisi, precum si acelea privitoare la cei ce ar fi trecuti pe tablou fara drept sau in alta ordine decat cea legala.
    Contestatiunile se fac in scris pe hartie libera, primarul fiind obligat de a da partii dovada de primirea contestatiei. Contestatiile se pot face in acelasi termen si inaintea judelui de ocol, care este obligat ca in termen de 3 zile sa le trimita comitetului local pentru aviz.
    Art. 106
    Comitetul local, in timp de cel mult 15 zile dupa expirarea termenului pentru primirea contestatiunilor, va incheia un proces-verbal constatand indeplinirea formalitatilor de mai sus si primirea contestatiunilor ce s-ar fi ivit si isi va da avizul asupra fiecarei contestatii in parte.
    Procesul-verbal se face in doua exemplare, din care unul se trece in condica proceselor-verbale a deliberarilor consiliului comunal, iar altul se inainteaza comitetului de ocol respectiv.
    Art. 107
    Comitetul de ocol judeca la fata locului contestatiunile dupa citarea colectiva facuta cu cel putin 10 zile inainte de venirea in localitate si intocmeste in mod definitiv, in termen de cel mult 20 zile, tablouri cu ordinea de precadere a celor in drept de a cumpara pamant.
    In caz de neintelegere, judecatorul trage la sorti in fata comisiunii pe satenii care urmeaza a fi improprietariti.
    Art. 108
    Casa centrala a improprietaririi poate cere comitetului de ocol un supliment de cercetare, chiar daca tablourile de improprietarire au fost definitiv incheiate, cand din cauze de forta majora o parte din sateni nu au fost trecuti pe acele tablouri sau altii au fost trecuti pe nedrept.

    CAP. 14
    Aplicarea improprietaririi

    Art. 109
    Hotararea comisiei de ocol ramasa definitiva prin neapelare sau hotararea comisiunii judetene pentru expropriere, constituie titlul pe baza caruia se va proceda la improprietarirea de drept, care va fi inlocuita prin improprietarirea definitiva atunci cand hotararea comisiunii judetene va ramane definitiva conform dispozitiunilor cap. VII.
    Art. 110
    Impartirea pamantului intre cei indreptatiti se face de organele Casei centrale a improprietaririi dupa tablourile si numarul loturilor intocmite de comisiunile de ocol.
    Art. 111
    Inainte de parcelare, organele Comitetului agrar vor destina din pamantul expropriat mai intai:
    a) Suprafetele necesare pentru implinirea intereselor obstesti si ale Statului, si infiintarii si completarii loturilor bisericesti si scolare, ca: gradini de copii, scoli primare, de adulti, elementare de meserii, medii etc. de la sate. Aceste loturi nu vor fi mai mari decat loturile tip din regiune;
    b) Pamantul necesar pentru instituirea sau completarea izlazurilor comunale;
    c) Suprafetele necesare pentru marirea vetrei satelor, pentru crearea de sate noi, pentru drumuri, adapatori etc., precum si pentru infiintare de paduri in regiunile de colonizare sau pe pamantul impropriu culturii si pasunilor.
    Art. 112
    Daca, prin aplicarea dispozitiilor de mai sus, suprafata destinata improprietaririi se restrange, se va micsora in aceeasi proportie si numarul loturilor.
    La primirea lotului se va preda fiecarui lotas un certificat in care sa se constate suprafata lotului, situatia si pretul.
    Indeplinirea acestei operatiuni se inscrie intr-un proces-verbal facut in trei exemplare, din care unul ramane in arhiva primariei locale, altul se trimite consilieratului agricol din judet si al treilea se inainteaza Casei centrale a improprietaririi, Directia funciara.
    Art. 113
    Atunci cand Directiunea Cadastrului va masura pamantul expropriat, va revizui si lucrarea de mai sus, intocmind planul de parcelare si predand fiecarui lotas actul definitiv de proprietate.
    Planul de parcelare se face in trei exemplare: unul se depune la primaria locala, al doilea la consilieratul agricol respectiv si al treilea la Directiunea Cadastrului.

    CAP. 15
    Colonizarea

    Art. 114
    Intreaga operatie a colonizarii regiunilor avand populatie rara in intelesul legii de fata e incredintata Casei centrale a improprietaririi, care ia masurile necesare pentru alcatuirea de sate noi, sau marirea celor existente.
    Art. 115
    Casa centrala a improprietaririi determina localitatile in care urmeaza a se face colonizarea, stabilind, potrivit cu nevoile locale si cu dezvoltarea viitoare, numarul loturilor ce pot forma rezervele, vetrele de sat, portiunile pentru sporirea vetrelor si izlazurilor comunale infiintate, loturile pentru interese publice si executa lucrarile necesare.
    Prin derogare de la art. 4, 6 si 7 din legea pentru organizarea comunelor rurale, marirea sau mutarea vetrelor de sat existente, cat si infiintarea si numirea de noi comune, catune si sate pe terenurile expropriate, din orice regiune a tarii, se va face pe baza unui jurnal al consiliului de ministri.
    Planurile noilor sate se vor intocmi si aplica pe teren de catre Directia Cadastrului si lucrarilor tehnice.
    Art. 116
    Pentru a inlesni colonistilor infiintarea gospodariilor, Casa centrala a improprietaririi organizeaza depozite de materiale pentru constructie, unelte si seminte, acorda credite colonistilor, executa lucrarile tehnice necesare si elaboreaza prin Directiunea Cadastrului si a lucrarilor tehnice planuri de constructii rurale cu devizele de materiale si cheltuielile respective, inlesnind colonistilor executarea, daca acestia o cer.
    Art. 117
    Statul avanseaza prin Casa centrala a improprietaririi sumele necesare pentru intocmirea gospodariilor de la articolul precedent, urmand ca jumatate din aceste cheltuieli sa fie restituite de colonisti in timp de 40 de ani prin anuitati care incep dupa scurgerea celor dintai cinci ani de la asezarea colonistilor; cealalta jumatate ramane sa fie suportata de Casa centrala a improprietaririi din fondul ce i se va aloca anual din bugetul Statului.
    Art. 118
    Au preferinta la colonizare, in ordinea de precadere stabilita in tablourile de improprietarire, locuitorii din regiune, din judet, din alte judete, din alte provincii.
    Art. 119
    Toate celelalte dispozitiuni din prezenta lege, care nu ar fi contrarii celor din acest capitol, se aplica si la colonizare.

    CAP. 16
    Instrainarea loturilor

    Art. 120
    Loturile mici se pot vinde. Pana la plata pretului, vanzarea nu se poate face decat in suprafata lor totala, astfel cum au fost cumparate de la Casa centrala a improprietaririi. Cumparatorii sunt tinuti sa achite integral datoria Casei centrale a improprietaririi.
    In aceleasi conditiuni sunt permise si donatiunile si schimburile.
    Aceste vanzari si donatiuni nu sunt permise decat dupa 5 ani de la punerea in stapanire definitiva a loturilor.
    Art. 121
    Casa, gradina si terenul alaturat, pana la cel mult 1 hectar, care fac corp cu casa, sunt intangibile; ele nu se pot ipoteca si nu pot fi urmarite sau vandute silit sub nici o forma.
    Art. 122
    Pamantul stapanit de sateni poate fi cumparat, sub rezerva dreptului de preemtiune a Statului, de orice cetatean roman, cu obligatiunea de a-l pune in valoare personal.
    Vanzarile dintre satenii cultivatori manuali de pamant, precum si acele facute absolventilor scolilor de agricultura de toate gradele, nu sunt supuse dreptului de preemtiune al Statului.
    Dreptul de preemtiune al Statului se exercita de Casa centrala a improprietaririi, potrivit dispozitiunilor unui regulament special, care va dezvolta si procedura aplicarii.
    Cumpararea de loturi vandute prin aceasta lege si prin legile anterioare de improprietarire, nu se poate face de o singura persoana, decat pana la 25 ha in regiunile de munte si deal si 100 ha in regiunile de ses.
    Institutiunile culturale recunoscute persoane morale pot cumpara in fiecare comuna unul sau cel mult doua loturi, pentru a fi intrebuintate in scopuri culturale sau de interes economic obstesc.
    Astfel de cumparaturi se pot face numai cu autorizatiunea prealabila a Casei centrale a improprietaririi.
    Art. 123
    Pamantul pana la 10 ha, apartinand satenilor cultivatori nu se poate ipoteca decat numai catre bancile populare, Casa centrala a improprietaririi sau a institutiilor autorizate de Stat.
    Art. 124
    Orice instrainari fara respectarea dispozitiunilor de mai sus sunt nule de drept. Nulitatea se va pronunta de instantele judecatoresti prevazute la art. 139 cu procedura prevazuta acolo. Odata cu nulitatea se va pronunta si deposedarea cumparatorului.
    Art. 125
    Dispozitiunile din acest capitol se aplica si loturilor dobandite in virtutea legilor anterioare de improprietarire, de instrainarea bunurilor Statului si a acelora vandute de Casa rurala, afara de restrictia de 5 ani de la art. 120.
    Transferarile pamanturilor rurale dobandite in virtutea diferitelor legi de improprietarire se respecta.
    Dispozitiunile legilor din 12 februarie 1879, 3 aprilie 1882, 10 aprilie 1910, 18 martie 1912 si 23 aprilie 1916, sunt si raman abrogate in ceea ce priveste instrainarea atat cu titlu oneros, cat si gratuit, a loturilor mici, adica a loturilor asa-zise cu declaratie, din Dobrogea-Veche.
    Raman in vigoare numai dispozitiunile art. 2 din legea pentru regularea proprietatii imobiliare din Dobrogea din 3 aprilie 1882.
    Restrictia de 5 ani din art. 120 nu se aplica acestor loturi.

    CAP. 17
    Indivizibilitatea loturilor

    Art. 126
    Pamantul cultivabil nu se poate divide prin succesiune decat pana la 2 hectare la ses si 1 hectar la munte si deal. Pentru locuri de casa, fabrici, gradini de legume, plantatii de pomi si vii, diviziunea proprietatii este permisa fara nici o limita.
    Art. 127
    Prin derogare de la Codul civil si cu respectarea articolului precedent orice proprietar de pamant poate desemna prin testament pe mostenitorul sau mostenitorii beneficiari, care vor avea sa despagubeasca pe comostenitori dupa normele legii de fata.
    Art. 128
    In cazul cand impartirea pamantului intre mostenitori nu s-ar putea face fara a incalca dispozitiunile art. 126 si in cazul cand mostenitorul nu a fost desemnat conform art. 127, pamantul poate fi atribuit, prin buna intelegere, unuia din mostenitorii legali, care sunt tinuti pentru aceasta a se prezenta singuri cand sunt majori, sau prin tutori sau curatorul lor cand sunt minori ori interzisi, in fata judecatorului pentru a lua act de invoiala.
    Judecatorul de ocol poate sa nu legitimeze invoiala, numai daca tutorul sau curatorul e alta persoana decat tatal sau mama mostenitorului si daca socoteste ca invoiala nu ocroteste de ajuns interesele mostenitorilor reprezentanti.
    Art. 129
    In caz de neintelegere intre mostenitori, judecatorul, in termen de 10 zile de la cererea oricaruia dintre mostenitori, va chema toti mostenitorii prin citatii individuale la domiciliu si va cauta sa stabileasca o intelegere asupra aceluia sau acelora care vor deveni proprietari ai lotului sau loturilor si asupra despagubirilor de acordat celorlalti mostenitori, inscriind intelegerea intr-un proces-verbal semnat si de parti.
    In cazul cand partile nu cad la invoiala, judecatorul va trage la sorti lotul sau loturile ce sunt de impartit intre mostenitori, fixand totodata si pretul potrivit cu valoarea initiala, si cu cota de scazut din valoarea initiala pentru a nu impovara prea mult pe viitorul proprietar, si incheind despre toate aceste operatiuni un proces-verbal semnat si de partile interesate.
    In toate aceste cazuri, judecatorul de ocol va inainta procesul-verbal de constatare in original Casei centrale a improprietaririi, oprind insa la dosar o copie cu semnatura sa.
    Art. 130
    Mostenitorul asupra caruia ramane pamantul ia de drept in sarcina sa intreaga suma cuvenita ca despagubire fiecarui mostenitor in parte si are obligatiunea sa achite partea fiecaruia in termen de 5 ani si cu o dobanda de 5% pe an, platibila din 6 in 6 luni, incepand cu luna a doua de la recolta intai a noului proprietar si continuand anual la acelasi termen. In caz de intarziere mai mare de 3 luni de la data cand urma sa fie facuta plata, fie a capitalului, fie a dobanzii, comostenitorii pot sa ceara judecatorului de ocol, dupa normele aratate in art. 129, excluderea mostenitorilor care nu si-au indeplinit obligatiunile, rezilierea impartelii si facerea unei noi imparteli.
    Art. 131
    Constructiunile sau imbunatatirile funciare facute in cursul posesiunii de mostenitorul asupra caruia a ramas lotul nu impiedica operatiunea din articolul precedent, judecatorul urmand insa sa stabileasca pe baza unei evaluari drepturile la despagubiri ce se cuvin.
    Art. 132
    Mostenitorii loturilor pot sa se imprumute la Casa centrala a improprietaririi cu ipoteca asupra loturilor pentru sumele ce trebuie sa raspunda celorlalti comostenitori.
    In acest caz Casa centrala a improprietaririi va incasa odata cu ratele imprumutului acordat si anuitatea datorita pentru plata preturilor loturilor.
    Art. 133
    Toti proprietarii de pamant pot declara indivizibila si supusa transmisiunii, dupa dispozitiunile cuprinse in acest capitol, o suprafata pana la 50 hectare.
    Declaratia va fi facuta in scris la judecatoria de ocol respectiva, de catre proprietar, care se va prezenta in persoana.
    Ea va cuprinde numele proprietarului, domiciliul, situatia, intinderea si vecinatatile terenului ce voieste sa se declare indivizibil si semnatura proprietarului.
    In cazul cand proprietarul nu stie carte, declaratia va fi semnata de redactorul sau scriitorul actului, care se va prezenta in persoana la judecatoria de ocol.
    Judecatorul de ocol va primi declaratia scrisa a proprietarului, va lua act de vointa acestuia si va incheia proces-verbal de cele constatate.
    Declaratia si procesul-verbal vor fi transcrise intr-un registru anume alcatuit si tinut la judecatoria de ocol pe numele proprietarilor.
    Art. 134
    Prin derogare la regulile stabilite prin Codul civil, satenii proprietari de pamant au libertatea de a dona sau a testa portiunea indivizibila aratata in art. 126 fara obligatiunea pentru donator sau legatar de a raporta chiar in numerar excedentul peste cotitatea disponibila.
    Art. 135
    Un regulament special va dezvolta in amanunt aplicarea dispozitiunilor din acest capitol.

    CAP. 18
    Comasarea si amelioratiunile funciare

    Art. 136
    Pentru a se asigura putinta exploatarii lesnicioase si prielnice a pamantului prin reunirea proprietatilor rurale formate din mai multe parcele razlete, prin asezarea izlazurilor si a tuturor terenurilor cu destinatie speciala in situatia cea mai potrivita cu scopul caruia servesc, prin crearea unui acces lesnicios la toate parcelele si in genere prin parcelarea rationala a proprietatii rurale, in raport cu necesitatile agricole. Casa centrala a improprietaririi, prin Directia Cadastrului si a lucrarilor tehnice, va executa comasarea terenurilor rurale in conformitate cu prevederile legii speciale de comasare.

    CAP. 19
    Cultivarea loturilor

    Art. 137
    Pentru asigurarea unei bune culturi a pamantului micii proprietati, o cat mai buna intrebuintare a izlazurilor comunale, cum si punerea in valoare a produselor micii proprietati, Casa centrala a improprietaririi are dreptul de a stabili si impune micilor proprietari obligatiuni privitoare la planul de cultura, la organizarea mijloacelor de cultura si tovarasii, care sa indrumeze pe sateni spre o cultura rationala si intensiva, la desfacerea produselor si imbunatatirea rasei vitelor, determinand si sanctiunile de luat.
    Art. 138
    Toti cumparatorii de loturi dupa legea de fata si dupa legile anterioare aflati intr-o alta comuna la o distanta mai mare ca de 15 km de comuna lor de resedinta, sunt datori ca, in termen de cel mult trei ani de la luarea in stapanire a lotului, sa se mute in comuna de care depinde lotul.
    Se excepteaza functionarii publici, muntenii improprietariti la camp cu loturi pana la 2 hectare si lotasii care, pastrandu-si locuinta, raman totusi mai aproape de loturile lor, decat daca s-ar muta in comuna de care depinde lotul.
    Art. 139
    Acei care nu vor indeplini obligatiunile prevazute in articolele de mai sus vor fi deposedati fara somatiune, dupa cererea Casei centrale de improprietarire, printr-o hotarare pronuntata de judecatorul de ocol, dupa cererea serviciului agricol judetean si dupa ce va fi citat pe cel a carui deposedare se cere.
    Hotararea se va da cu drept de apel la tribunal. Termenul la apel este de 30 de zile libere de la pronuntare daca este prezent si de la comunicare daca este lipsa. Apelantul este dator sa arate motivele apelului.
    Tribunalul va judeca in camera de consiliu in termen de 15 zile maximum. Hotararea tribunalului va fi definitiva, fara opozitie sau recurs.
    Procedura va fi gratuita si partile se vor cita din oficiu.
    Proprietarul deposedat are dreptul la restituirea valorii pamantului platita.
    Art. 140
    In toate cazurile de deposedare loturile intra in proprietatea Casei centrale a improprietaririi, care va dispune de ele conform prevederilor acestei legi.
    Art. 141
    Cumparatorii de loturi care nu vor fi achitat 4 rate semestriale din pret vor fi deposedati de catre Casa centrala a improprietaririi pe cale administrativa, in termen de 3 luni de la data incunostintarii, fara judecata si fara indatorirea de a urmari in prealabil incasarea ratelor.

    CAP. 20
    Plata loturilor

    Art. 142
    De indata ce s-a facut improprietarirea si satenii au fost pusi in stapanirea loturilor, ei nu vor mai plati arenda, ci anuitatea pretului daca pretul pamantului expropriat a fost fixat.
    Art. 143
    Pamantul cultivabil expropriat pe baza legii de fata se va vinde satenilor muncitori de pamant prevazuti la art. 77 in loturi mici.
    Pretul vanzarii nu va putea intrece 20 ori pretul regional de arenda fixat in anul 1916 de catre comisiile regionale pentru anii 1917 - 1922.
    Toate celelalte vanzari se vor face pe pretul exproprierii stabilit la art. 36. In principiu, plata pamantului se face in momentul intrarii in posesie. Acelor care nu vor fi in masura sa plateasca in intregime pamantul primit, se va acorda un termen de plata pana la 20 de ani, cu conditia de a varsa inainte cel putin 20% din pret. Comitetul agrar va putea reduce aceasta obligatie pentru satenii lipsiti.
    Incasarea ratelor se urmareste conform legilor ce sunt sau vor fi in vigoare pentru urmarirea veniturilor Statului.
    Art. 144
    Platile anticipate din pret se fac in contul si pe seama Casei centrale a improprietaririi, Directia creditului ipotecar.
    Aceste sume servesc exclusiv la amortizarea prin tragere la sorti a titlurilor de renta amortibile, emise pentru plata pamantului expropriat.
    Art. 145
    Plata pretului pasunilor comunale infiintate sau completate legea promulgata prin inaltul Decret regal nr. 3.865 din 22 septembrie 1920 se face de comune in conditiunile prevazute in acest capitol pentru sateni.

    CAP. 21
    Dispozitiuni finale

    Art. 146
    Pentru aplicarea legii pasunilor comunale, care conform cu art. 28 din acea lege se face de organele de aplicare prevazute in Decretul-lege nr. 3.697/1918, atributiile comisiilor locale si judetene prevazute in acel decret sunt indeplinite de comisiile de ocol pentru expropriere care le inlocuieste, din care face parte si seful de ocol silvic, iar atributiunile comisiunilor regionale si cele ale comisiunilor centrale judetene, atat pentru aplicarea legii pasunilor comunale, cat si pentru aplicarea decretelor-legi nr. 3.697/1918 si nr. 4.839/1919, vor fi indeplinite de comisiile judetene expropriere.
    Art. 147
    Casa centrala a improprietaririi este in drept ca, in scopul de a revinde cultivatorilor de pamant, sa cumpere portiunile de teren ramase pe seama proprietarului.
    Art. 148
    Prin derogare de la art. 1252 si 1253 din Codul civil, toate proprietatile rurale ale minorilor, precum si cele supuse regimului dotal pot fi instrainate prin buna invoiala, fara indeplinirea altor formalitati decat incuviintarea tribunalului, garantandu-se banii proveniti din instrainare conform dispozitiunilor Codului civil.
    In cazul cand prin actele dotale ale femeilor maritate sub acest regim se prevede intrebuintarea averilor dotale exclusiv in cumparari de mosii sau plasari in efecte rurale, sotii vor putea, cu autorizarea justitiei, intrebuinta fondurile lor dotale in cumparari de imobile urbane sau orice alte plasamente, aplicandu-se dreptul comun in aceasta privinta cu derogare de la dispozitiunile actelor dotale.
    Art. 149
    Terenurile pe care s-au cladit fabrici sau orice alte stabilimente industriale nu sunt supuse restrictiunilor privitoare la pamanturile rurale cuprinse in aceasta lege din momentul terminarii constructiunii si inceperii functionarii.
    Art. 150
    Locuitorii indreptatiti la improprietarire, care la revizuirea ce s-ar face tablourilor de improprietarire nu vor declara exact intinderea pamantului pe care il posedau anterior aplicarii acestei legi, vor fi deposedati de lotul care li s-a atribuit de comisiunile de improprietarire si amendati in folosul fiscului de la 500 la 1.000 lei.
    Art. 151
    Pretul pamantului pentru mosiile foste proprietatea judetelor, comunelor si persoanelor juridice de interes public, care au trecut in proprietatea Statului prin Legea din 18 martie 1912 si care a fost socotit potrivit art. 4 din sus-zisa lege, se va calcula conform art. 36 din prezenta lege, iar diferenta in plus se va restitui judetelor, comunelor si persoanelor juridice de utilitate publica, foste proprietare ale acestor mosii.
    Art. 152
    Toate operatiunile financiare decurgand din expropriere si improprietarire se fac prin Casa centrala a improprietaririi. Aceasta institutie financiara se va organiza prin legea speciala.
    Art. 153
    Pentru anul agricol 1921 - 1922 pamanturile expropriabile conform acestei legi se vor cultiva de catre actualii detinatori, daca pana la 15 august 1921 nu va fi intervenit o hotarare definitiva de expropriere.
    Pamanturile expropriabile pentru pasuni comunale nu intra in prevederile acestui articol.
    Art. 154
    Toate actele si transmisiunile fara nici o exceptie, privitoare la expropriere si comasare, precum si toate actele judiciare, facute in executarea legii de fata, sunt scutite de orice taxe de timbru si inregistrare.
    Art. 155
    Toate dispozitiile legii de fata, relativ la cultivarea loturilor, se vor aplica tuturor proprietatilor rurale date taranilor prin diferitele legi de improprietarire.
    Art. 156
    Un regulament de aplicare va completa si lamuri in amanunt dispozitiunile prevazute in aceasta lege.
    Art. 157
    Toate legile, decretele si regulamentele contrarii legii de fata sunt si raman abrogate.
    Art. 158
    Decretele-legi aratate mai jos se ratifica. De la data promulgarii acestei legi ele se abroga, afara de cele de la punctele 2 si 10.
    1. Decretul-lege nr. 3.697 pentru aplicarea exproprierii in vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 215 din 16 decembrie 1918.
    2. Decretul-lege nr. 3.922/1918 pentru infiintarea C. C. a C. I., publicat in Monitorul Oficial nr. 225 din 3 ianuarie 1919.
    3. Decretul-lege nr. 655 pentru adaugire la art. 44 din Decretul-lege de expropriere nr. 3.697 din 1918, publicat in Monitorul Oficial nr. 256 din 13 februarie 1919.
    4. Decretul-lege nr. 1.658 pentru modificarea art. 17, 43, 55, 56 si 57 din Decretul-lege nr. 3.697/1918 pentru aplicarea exproprierii in vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 10 din 29 aprilie 1919.
    5. Decretul-lege nr. 1.999 pentru modificarea art. 30, 32 si 33, cum si adaugirea art. 31 bis la Decretul-lege nr. 3.697/1918, relativ la exproprieri pentru utilitate nationala in vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 30 din 24 mai 1919.
    6. Decretul-lege nr. 2.488 pentru modificarea art. 52 din Decretul-lege nr. 3.697/1918, relativ la exproprierea pentru cauza de utilitate nationala in vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 53 din 24 iunie 1919.
    7. Decretul-lege nr. 3.280 pentru adaugirea unui alineat la art. 5 din Decretul-lege nr. 3.697 din 1918 pentru exproprierea in vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 86 din 2 august 1919.
    8. Decretul-lege nr. 3.622 pentru adaugirea unui alineat la art. 42 din Decretul-lege de expropriere nr. 3.697/1918, publicat in Monitorul Oficial nr. 104 din 27 august 1919.
    9. Decretul-lege nr. 3.785 pentru modificarea art. 41 din Decretul-lege nr. 3.922/1918, relativ la modificarea Decretului-lege nr. 3.697/1918, privitor la exproprierea in vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 111 din 5 septembrie 1919.
    10. Decretul-lege nr. 3.856 pentru modificarea Decretului-lege nr. 3.922/1918 pentru infiintarea C. C. a C. I. in sensul de a i se da ca atributii acordarea de imprumut comunelor rurale pentru cumpararea de islazuri, precum si masuratoarea si hotarnicia islazurilor comunale, publicat in Monitorul Oficial nr. 114 din 9 septembrie 1919.
    11. Decretul-lege nr. 4.840 pentru modificarea art. 25, 28, 30, 32 alin. II si 35 din Decretul-lege nr. 3.697/1918 pentru exproprierea in vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 174 din 21 noiembrie 1919.
    12. Decretul-lege nr. 1.407 pentru modificarea art. 37 si 48 din Decretul-lege nr. 3.697, relativ la expropriere pentru stabilirea ordinei de preferinta la improprietarire si modalitatea platii loturilor cumparate din vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 2 din 2 aprilie 1920.
    13. Decretul-lege nr. 1.682 pentru corestituirea comitetelor locale si de ocol, stabilirea dreptului de improprietarire in vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 15 din 23 aprilie 1920.
    14. Decretul-lege nr. 2.097 pentru modificarea art. 37 din Decretul-lege nr. 3.697, modificat prin Decretul-lege nr. 1.407/1920, relativ la stabilirea marimii loturilor de improprietarire in vechiul regat, publicat in Monitorul Oficial nr. 29 din 12 mai 1920.
    15. Decretul-lege nr. 2.099 pentru modificarea unor dispozitiuni din organizatia obstiilor in vederea improprietaririi, publicat in Monitorul Oficial nr. 29 din 12 mai 1920.
    16. Decretul-lege nr. 2.100  pentru modificarea art. 31, 32, 33 si 34 din Decretul-lege nr. 3.697 din 1918, relativ la desfiintarea Comisiunii regionale si infiintarea Comisiunii centrale judetene, publicat in Monitorul Oficial nr. 29 din 12 mai 1920.
    17. Decretul-lege nr. 3.681 pentru aplicarea dispozitiunilor art. 19 alin. V din Constitutie, privitoare la expropriere pentru cauza de utilitate nationala, publicat in Monitorul Oficial nr. 214 din 15 decembrie 1918.
    18. Decretul-lege nr. 4.839 privitor la executarea definitiva si aplicarea pe teren a deciziunilor comisiei de expropriere, publicat in Monitorul Oficial nr. 174 din 21 noiembrie 1919.
    Art. 159
    Aplicarea legii si controlul acestei aplicari se face de Ministerul Agriculturii.
    Art. 160
    Potrivit art. 19, paragraful V, alin. II si III din Constitutie, dispozitiunile cuprinse in articolele 3 alin. 1, 6, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 16, 18, 21, 23, 24, 36 si 69 din aceasta lege pentru reforma agrara din Oltenia, Muntenia, Moldova si Dobrogea au putere constitutionala si fac de drept parte din art. 19 din Constitutie.

    Aceasta lege s-a votat de Adunarea deputatilor in sedinta de la 7 iulie anul 1921 si s-a adoptat cu majoritate de doua treimi si anume doua sute saptesprezece voturi, contra saptezeci si opt, iar de Senat in sedinta de la 11 iulie anul 1921 si s-a adoptat cu majoritate de doua treimi si anume una suta saptesprezece voturi pentru, saptesprezece contra.
    Promulgam aceasta lege si ordonam ca ea sa fie investita cu sigiliul Statului si publicata in Monitorul Oficial.
    Data in Bucuresti, la 14 iulie 1921.

                                 FERDINAND



SmartCity5

COMENTARII la Legea 0/1921

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 0 din 1921
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 0/1921
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu