Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 966 din 13 octombrie 2000

pentru aprobarea Conventiei dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia privind cooperarea in domeniul protectiei plantelor si carantinei fitosanitare, semnata la Bucuresti la 5 aprilie 2000

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 646 din 11 decembrie 2000


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Conventia dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia privind cooperarea in domeniul protectiei plantelor si carantinei fitosanitare, semnata la Bucuresti la 5 aprilie 2000.
    Art. 2
    Cheltuielile ocazionate de aducerea la indeplinire a prevederilor conventiei se vor efectua in conformitate cu reglementarile legale in vigoare, in limita prevederilor bugetului aprobat Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.

                  PRIM-MINISTRU
            MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul agriculturii si alimentatiei,
                       Ioan Avram Muresan

                       p. Ministru de stat,
                       ministrul afacerilor externe,
                       Stelian Oancea,
                       secretar de stat

                       Ministrul finantelor,
                       Decebal Traian Remes

                              CONVENTIE
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia privind cooperarea in domeniul protectiei plantelor si carantinei fitosanitare

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Armenia, in continuare denumite parti contractante,
    conduse de dorinta de a stimula cooperarea bilaterala in domeniul protectiei plantelor si carantinei fitosanitare,
    pentru a proteja teritoriile celor doua state in ceea ce priveste introducerea si raspandirea unor boli, daunatori si buruieni ale plantelor, in continuare denumite organisme de carantina, si pentru a limita pierderile provocate de acestea, precum si pentru a facilita comertul reciproc si schimburile de plante si produse vegetale,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    In scopurile prezentei conventii termenii utilizati au urmatorul inteles:
    - plante - plante vii si parti vii ale acestora, inclusiv seminte (anexa nr. 1);
    - produse vegetale - produse de origine vegetala neprelucrate (inclusiv semintele neincluse in definitia termenului planta), precum si produsele prelucrate care, datorita naturii transformarilor pe care le-au suferit, pot constitui un risc de raspandire a organismelor daunatoare;
    - obiecte - materiale de alta natura decat cea vegetala, care pot adaposti si raspandi organisme de carantina;
    - control fitosanitar - activitatile intreprinse pentru a stabili daca plantele, produsele vegetale, obiectele si mijloacele de transport sunt libere de organisme de carantina;
    - organisme de carantina - organisme daunatoare, definite in normele partilor contractante, care au importanta potentiala pentru economia nationala si care nu sunt inca prezente sau, chiar daca exista, nu sunt larg raspandite si sunt combatute activ.
    Art. 2
    Cooperarea specifica care se desfasoara in baza prezentei conventii se realizeaza in conformitate cu regulile aplicabile care sunt in vigoare in statul fiecareia dintre partile contractante.
    Art. 3
    Partile contractante se obliga sa aplice toate masurile posibile in vederea prevenirii transmiterii de organisme de carantina de pe teritoriul statului uneia dintre partile contractante pe teritoriul statului celeilalte parti contractante.
    Listele cuprinzand organismele de carantina prevazute in anexa nr. 2 fac parte integranta din prezenta conventie.
    Organele competente ale partilor contractante pot modifica sau completa lista cuprinzand organismele de carantina, pe o baza stabilita de comun acord.
    Modificarile si completarile mentionate mai sus, inclusiv termenul lor de intrare in vigoare, vor fi transmise organului competent al celeilalte parti contractante pe cale diplomatica.
    Art. 4
    Organele competente ale celor doua parti contractante vor supraveghea si vor controla culturile agricole, padurile, terenurile necultivate, materiile prime si produsele vegetale in timpul transportului si al depozitarii, pentru a depista focarele de organisme daunatoare ale plantelor, primejdioase pentru agricultura si silvicultura.
    Art. 5
    In vederea prevenirii introducerii sau raspandirii organismelor de carantina pe teritoriul statului celeilalte parti contractante, orice export de plante sau de produse de origine vegetala trebuie sa fie insotit de un certificat fitosanitar elaborat conform modelului prezentat in anexa nr. 3 la prezenta conventie, eliberat de autoritatile desemnate pentru aceasta de partile contractante.
    Certificatul fitosanitar va trebui sa ateste ca:
    - transportul este considerat conform cu regulile fitosanitare in vigoare in tara importatoare;
    - plantele si produsele de origine vegetala exportate sunt libere de organismele de carantina mentionate in anexa nr. 2 la prezenta conventie sau de alti agenti patogeni, daunatori sau buruieni, specificati in clauze suplimentare;
    - locul de origine a acestor plante si produse de origine vegetala;
    - tratamentele la care a fost supus produsul sau orice alte clauze suplimentare cerute de importatori.
    Pentru produsele vegetale care vor fi reexportate se va inscrie tara de origine.
    Mijloacele de transport utilizate la transportul produselor supuse inspectiei fitosanitare pe teritoriul statului celeilalte parti contractante trebuie curatate cu atentie si, daca este necesar, dezinfectate.
    Art. 6
    Plantele, produsele vegetale, obiectele, ambalajele si mijloacele de transport in care acestea sunt livrate fac obiectul controlului fitosanitar in conformitate cu regulile si reglementarile specifice ale partilor contractante.
    Art. 7
    Certificatul fitosanitar nu exclude obligativitatea legala a efectuarii controlului fitosanitar de catre tara importatoare si aplicarea masurilor considerate necesare (refuz de intrare, dezinfectie, dezinsectizare, distrugere etc.).
    Art. 8
    In cazul in care se constata prezenta unor organisme de carantina ale plantelor si fapte contrare regulilor fitosanitare, organul fitosanitar competent din tara importatoare va informa imediat despre aceasta organul competent pentru carantina fitosanitara si protectia plantelor din tara exportatoare.
    Art. 9
    Pentru a preveni patrunderea organismelor de carantina si a organismelor daunatoare periculoase din punct de vedere economic partile contractante au dreptul:
    - sa limiteze importul de plante si de produse vegetale sau sa pretinda conditii speciale referitoare la importul acestora;
    - sa interzica importul de plante sau/si de produse vegetale.
    Art. 10
    Partile contractante interzic importul de pamant (cu exceptia turbei) si folosirea ca ambalaj a fanului, paielor, muschiului, scoartei sau a altor materiale care pot adaposti sau raspandi organisme de carantina.
    Art. 11
    Schimburile de plante si de produse de origine vegetala, destinate reprezentantelor diplomatice si personalului acestora, ale celor doua tari vor trebui sa fie conforme prevederilor fitosanitare ale prezentei conventii.
    Art. 12
    Partile contractante vor asigura controlul fitosanitar la punctele de frontiera (rutiere, feroviare, navale, aeriene) stabilite pentru importul, exportul si tranzitul de plante sau de produse de origine vegetala.
    Art. 13
    Cele doua parti contractante, recunoscand avantajele cooperarii in domeniul stiintei si oportunitatea unificarii pe cat posibil a metodelor si mijloacelor de protectie a plantelor, vor stimula aceasta cooperare prin:
    - schimb de informatii despre starea fitosanitara a culturilor si a padurilor, despre masurile folosite in combaterea bolilor, a daunatorilor si a buruienilor, precum si despre rezultatele obtinute;
    - schimb de legi si de reglementari privind carantina si protectia plantelor si de literatura de specialitate, asigurand astfel pentru ambele tari o mai buna cunoastere in acest domeniu.
    Art. 14
    Partile contractante pot sa isi furnizeze una alteia informatii despre aparitia si raspandirea organismelor de carantina, cu mentiunea ca nici una dintre partile contractante nu poate transmite informatiile obtinute unei terte tari.
    Art. 15
    Partile contractante organizeaza, in caz de necesitate, consultari comune pentru rezolvarea problemelor mentionate in prezenta conventie.
    Perioada, locul si ordinea de zi a consultarilor, precum si modul de acoperire a cheltuielilor vor fi stabilite de fiecare data de partile contractante.
    Art. 16
    Partile contractante decid ca, pentru a imbunatati comertul cu plante si produse vegetale, controlul fitosanitar pe teritoriul statului partii contractante exportatoare poate fi efectuat in comun, cu aplicarea regulilor partii contractante spre teritoriul careia sunt livrate plantele sau produsele vegetale.
    Locul, conditiile si datele controlului fitosanitar comun vor fi convenite de comun acord de partile contractante.
    Art. 17
    In cazul in care apar probleme litigioase legate de interpretarea sau aplicarea prezentei conventii, cele doua parti contractante le vor rezolva prin contacte directe sau prin alte metode acceptabile. Daca nu se poate ajunge la consens prin aceste mijloace, divergentele vor fi solutionate pe cale diplomatica.
    Art. 18
    Organele competente ale partilor contractante, care coordoneaza si raspund de indeplinirea prevederilor prezentei conventii, sunt:
    - din partea romana - Ministerul Agriculturii si Alimentatiei;
    - din partea armeana - Ministerul Agriculturii si Utilizarii Resurselor Naturale.
    Pentru indeplinirea prevederilor prezentei conventii organele competente ale partilor contractante vor fi in contact direct si pot incheia intelegeri de aplicare a acesteia.
    Art. 19
    Prevederile prezentei conventii nu afecteaza obligatiile partilor contractante care decurg din alte intelegeri internationale bilaterale sau multilaterale.
    Art. 20
    Prezenta conventie va intra in vigoare dupa 60 de zile de la data celei de-a doua notificari prin care partile contractante isi comunica reciproc ca procedurile cerute de legislatia lor interna au fost indeplinite.
    Art. 21
    Prezenta conventie s-a incheiat pentru urmatoarea perioada de 5 ani.
    Valabilitatea ei va fi prelungita in mod automat pentru urmatoarea perioada de 5 ani, cu conditia ca nici una dintre partile contractante sa nu notifice celeilalte parti contractante, cu cel putin 6 luni inainte, intentia sa de denuntare a acesteia.
    Semnata la Bucuresti la 5 aprilie 2000, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana, armeana si engleza, toate textele fiind egal autentice.
    In caz de divergente de interpretare va prevala textul in limba engleza.

                          Pentru Guvernul Romaniei,
                                 Stefan Pete

                     Pentru Guvernul Republicii Armenia,
                              Karlen Michaelian

    ANEXA 1

    Se va considera ca parti vii ale plantelor includ:
    - fructe in sens botanic, altele decat cele conservate prin congelare puternica;
    - legume, altele decat cele conservate prin congelare puternica;
    - tuberculi, bulbi, rizomi;
    - flori taiate;
    - ramuri cu frunze;
    - pomi taiati care retin frunzele pe ei;
    - culturi de tesuturi de plante.
    Se va considera ca semintele inseamna seminte in sens botanic, altele decat cele care nu se folosesc la semanat.

    ANEXA 2

                                LISTA
cuprinzand organismele de carantina fitosanitara a Romaniei

                               LISTA A1
cuprinzand organismele de carantina inexistente in Europa

    I. DAUNATORI
    a) Insecte
     1. ACLERIS VARIANA (Fernald)
     2. ACLERIS GLOVERANA (Walsingham)
     3. ACROBASIS PIRIVORELLA (Matsumura)
     4. ACULOPS FUCHSIAE Keifer
     5. ALEUROCANTHUS SPINIFERUS (Quaintance)
     6. ALEUROCANTHUS WOGLUMI Ashby
     7. AMAUROMYZA MACULOSA (Malloch)
     8. ANASTREPHA spp.
     8.1. ANASTREPHA FRATERCULUS (Wiedermann)
     8.2. ANASTREPHA LUDENS (Loew)
     8.3. ANASTREPHA OBLIQUA (Macquart)
     9. ANOPLOPHORA CHINENSIS (forster)
    10. ANOPLOPHORA MALASIACA (Thomson)
    11. ANTHONOMUS BISIGNIFER Schenkling
    12. ANTHONOMUS GRANDIS Boheman
    13. ANTHONOMUS QUADRIGIBBUS Say
    14. ANTHONOMUS SIGNATUS Say
    15. BACTROCERA spp. (non-European)
    15.1. BACTROCERA CUCURBITAE (Coquillett)
    15.2. BACTROCERA DORSALIS (Hendel)
    15.3. BACTROCERA MINAX (Enderlein)
    15.4. BACTROCERA TRYONI (Froggatt)
    15.5. BACTROCERA TSUNEONIS (Mlyake)
    15.6. BACTROCERA ZONATA (Saunders)
    16. BLITOPERTHA ORIENTALIS (Waterhouse)
    17. CARPOSINA NIPONENSIS (Walsingham)
    18. CERATITIS COSYRA (Walker)
    19. CONOTRACHELUS NENUPHAR (Herbst)
    20. CYDIA INOPINATA (Heinrich)
    21. CYDIA PACKARDI (Zeller)
    22. CYDIA PRUNIVORA (Walsh)
    23. DACUS CILIATUS Loew
    24. EPITRIX TUBERIS Gentner
    25. EPOCHRA CANADENSIS (Loew)
    26. EUPHRANTA JAPONICA (Ito)
    27. HELICOVERPA ZEA (Boddie)
    28. LIRIOMYZA SATIVAE Blanchard
    29. LISTRONOTUS BONARIENSIS (Kuschel)
    30. LOPHOLEUCASPIS JAPONICA Cockerell
    31. PARASAISSETIA NIGRA (Nietner)
    32. PISSODES spp. (non-European)
    32.1. PISSODES NEMORENSIS Germar
    32.2. PISSODES STROBI (Peck)
    32.3. PISSODES TERMINALIS Hopping
    33. POPILLIA JAPONICA Newman
    34. PREMNOTRIPES spp. (Andean)
    35. RHAGOLETIS spp. (non-European)
    35.1. RHAGOLETIS CINGULATA (Loew)
    35.2. RHAGOLETIS COMPLETA Cresson
    35.3. RHAGOLETIS FAUSTA (Osten Sacken)
    35.4. RHAGOLETIS INDIFFERENS Curran
    35.5. RHAGOLETIS MENDAX Curran
    35.6. RHAGOLETIS POMONELLA (Walsh)
    35.7. RHAGOLETIS RIBICOLA Doane
    36. SCOLYTIDAE (non-European)
    36.1. DENDROCTONUS ADJUNCTUS Blandford
    36.2. DENDROCTONUS BREVICOMIS LeConte
    36.3. DENDROCTONUS FRONTALIS Zimmermann
    36.4. DENDROCTONUS PONDEROSAE Hopkins
    36.5. DENDROCTONUS PSEUDOTSUGAE Hopkins
    36.6. DENDROCTONUS RUFIPENNIS (Kirby)
    36.7. DRYOCOETES CONFUSUS Swaine
    36.8. GNATHOTRICHUS SULCATUS (LeConte)
    36.9. IPS CALLIGRAPHUS (Germar)
    36.10. IPS CONFUSUS (LeConte)
    36.11. IPS GRANDICOLLIS (Eichhoff)
    36.12. IPS LECONTEI Swaine
    36.13. IPS PINI (Say)
    36.14. IPS PLASTOGRAPHUS (LeConte), cu doua subspecii: IP PLASTOGRAPHUS
           (LeConte) si IP MARITIMUS Lanier
    37. SPODOPTERA ERIDANIA (Cramer)
    38. SPODOPTERA FRUGIPERDA (J.E. Smith)
    39. SPODOPTERA LITURA (Fabricius)
    40. STERNOCHETUS MANGIFERAE (Fabricius)
    41. THRIPS PALMI Karny
    42. TOXOPTERA CITRICIDUS (Kirkaldy)
    b) Nematozi
     1. BURSAPHELENCHUS XYLOPHILUS (Steiner & Buhrer) Nickle
     2. HETERODERA GLYCINES Ichinohe
     3. NACOBBUS ABERRANS (Thorne) Thorne & Allen
     4. RADOPHOLUS CITROPHILUS Huettel et al.

    II. AGENTI FITOPATOGENI
    a) Ciuperci
     1. ALTERNARIA KIKUCHIANA S. Tanaka
     2. ALTERNARIA MALI Roberts
     3. APIOSPORINA MORBOSA (Schweinitz) von Arx
     4. ATROPELLIS spp.
     4.1. ATROPELLIS PINIPHILA (Weir) Lohman & Cash
     4.2. ATROPELLIS PINICOLA Zeller & Goodding
     5. BOTRYOSPHAERIA BERENGERIANA de Notaris f.sp. PIRICOLA (Nose)
        Koganezawa & Sakuma
     6. BOTRYOSPHAERIA LARICINIA (K. Sawada) Y. Zhong
     7. CERATOCYSTIS FAGACEARUM (Bretz) Hunt
     8. CERATOCYSTIS VIRESCENS (Davidson) Moreau
     9. CHRYSOMYXA ARCTOSTAPHYLI Dietel
    10. CIBORINIA CAMELLIAE Kohn
    11. CRONARTIUM spp. (non-European)
    11.1. CRONARTIUM COLEOSPORIDIDES J.C. Arthur
    11.2. CRONARTIUM COMANDRAE Peck
    11.3. CRONARTIUM COMPTONIAE J.C. Arthur
    11.4. CRONARTIUM FUSIFORME Hedcock & Hunt ex. Cummings
    11.5. CRONARTIUM HIMALAYENSE Bagchee
    11.6. CRONARTIUM KAMTSCHATICUM Jorstad
    11.7. CRONARTIUM QUERCUUM (Berkeley) Miyabe ex. Shirai
    11.8. ENDOCRONARTIUM HARKNESSII (J. P. Moore) Y. Hiratsuka
    12. ELSINOE FAWCETTII Bitancourt & A. E. Jenkins
    13. GYMNOSPORANGIUM spp. (non-European)
    13.1. GYMNOSPORANGIUM ASIATICUM Miyabe ex. Yamada
    13.2. GYMNOSPORANGIUM CLAVIPES (Cooke & Peck) Cooke & Peck
    13.3. GYMNOSPORANGIUM GLOBOSUM (Farlow) Farlow
    13.4. GYMNOSPORANGIUM JUNIPERI-VIRGI-NIANAE Schweinitz
    13.5. GYMNOSPORANGIUM SHIRAIANUM K. Hara
    13.6. GYMNOSPORANGIUM YAMADAE Miyabe ex. Yamada
    14. GUIGNARDIA CITRICARPA (Kiely)
    15. HAMASPORA LONGISSIMA (Thumen) Kornicke
    16. INONOTUS WEIRII (Murrill) Kotlaba & Pouzar
    17. MELAMPSORA FARLOWII (J.C. Arthur) J.J. Davis
    18. MONILINIA FRUCTICOLA (Winter) Honey
    19. MYCOSPHAERELLA GIBSONII H. C. Evans
    20. MYCOSPHAERELLA LARICIS-LEPTOLEPI-DIS K.Ito, K. Sato & M. Ota
    21. MYCOSPHAERELLA POPULORUM G.E. Thomson
    22. OPHIOSTOMA WAGENERI (Goheen & Cobb) Harrington
    23. PHIALOPHORA GREGATA (Allington & Chamberlain) W. Gams
    24. PHOMA ANDINA Turkensteen
    25. PHYLLOSTICTA SOLITARIA Ellis & Everhart
    26. PHYMATOTRICHOPSIS OMNIVORA (Duggar) Hennebert
    27. PUCCINIA PITTERIANA P. Hennings
    28. SEPTORIA LYCOPERSICI Spegazzini var. MALAGUTII Ciccarone & Boerema
    29. THECAPHORA SOLANI (Thirumulachar & O'Brien) Mordue
    30. TILLETIA INDICA Mitra
    31. VENTURA NASHICOLA S.Tanaka & S.Yamamoto
    b) Bacterii
    1. CITRUS GREENING BACTERIUM (fara denumire stiintifica)
    2. XANTHOMONAS CAMPESTRIS (Pammel) Dowson produse vegetale. CITRI
       (Hasse) Dye 1978
    3. XANTHOMONAS CAMPESTRIS pv. DIEF-FENBACHIAE (Mc.Culloch and Pirone)
       Dowson
    4. XANTHOMONAS ORYZAE
    4.1. XANTHOMONAS ORYZAE (ex. Ishiyama) Swings et al. pv. ORYZAE
         (Ishiyama) Swings et al.
    4.2. XANTHOMONAS ORYZAE (ex. Ishiyama) Swings pv. ORYZICOLA
         (Fang et al.) Swings et al.
    5. XYLELLA FASTIDIOSA Wells et al.
    c) Micoplasme
    1. ELM PHLOEM NECROSIS MLO
    2. PALM LETHAL YELLOWING MLO
    3. PEACH MLOs
    3.1. PEACH ROSETTE MLO
    3.2. PEACH X DISEASE MLO
    3.3. PEACH YELLOWS MLO
    4. POTATO PURPLE-TOP WILT MLO
    5. STRAWBERRY WITCHES' BROOM MLO
    d) Virusuri
    1. AMERICAN PLUM TREE LINE PATTERN VIRUS
    2. CHERRY LITTLE CHERRY DISEASE
    3. CHERRY RASP LEAF NEPOVIRUS
    4. CITRUS TATTERLEAF CAPILLOVIRUS
    5. COCNUT CADANG-CADANG VIROID
    6. PEACH LATENT MOSAIC VIROID
    7. POTATO VIRUSES (non-European)
    7.1. ANDEAN POTATO LATENT TYMOVIRUS
    7.2. ANDEAN POTATO MOTTLE COMOVIRUS
    7.3. ARRACACHA B VIRUS, OCA STRAIN
    7.4. POTATO DEFORMING MOSAIC DISEASE
    7.5. POTATO T CAPILLOVIRUS
    7.6. POTATO YELLOW DWARF RHADOVIRUS
    7.7. POTATO YELLOW VEIN DISEASE
    7.8. TOBACCO RINGSPOT NEPOVIRUS, POTATO CALICO STRAIN
    7.9. TOBACCO STREAK ILARVIRUS, POTATO STRAIN
    8. RASPBERRY LEAF CURL VIRUS
    9. STRAWBERRY LATENT C DISEASE

    III. PLANTE PARAZITE
    1. ARCEUTHOBIUM spp. (non-European)
    In special: A. ABIETINIUM var. MAGNIFICAE
    A. AMERICANUM
    A. CAMPYLOPODUM
    A. CYANOCARPUM
    A. DOUGLASII
    A. LARICIS
    A. MICROCARPUM
    A. PUSILLUM
    A. VAGINATUM

    ANEXA 1
    la Lista A1

    VECTORI
    1. CERATOCYSTIS FAGACEARUM si vectorii sai
    1.1. PSEUDOPITYOPHTHORUS MINUTISSIMUS (Zimmermann)
    1.2. PSEUDOPITYOPHTHORUS PRUINOSUS (Eichhoff)
    2. ELM PHLOEM NECROSIS MLO si vectorul sau
    2.1. SCAPHOIDEUS LUTEOLUS van Duzee
    3. CITRUS GREENING BACTERIUM (fara denumire stiintifica) si vectorii sai
    3.1. DIAPHORINA CITRI Kuwayana
    3.2. TRIOZA ERYTREAE (Del Guercio)
    4. BURSAPHELENCHUS XYLOPHILUS si vectorii sai
    4.1. MONOCHAMUS ALTERNATUS Hope
    4.2. MONOCHAMUS CAROLINENSIS (Olivier)

                               LISTA A2
cuprinzand organisme de carantina existente in Europa

    I. DAUNATORI
    a) Insecte
     1. BEMISIA TABACI (Gennadius)
     2. BRUCHIDIUS INCARNATUS Boheman
     3. CACOECIMORPHA PRONUBANA Hubner
     4. CALLOSOBRUCHUS CHINENSIS L.
     5. CALLOSOBRUCHUS MACULATUS Fabricius
     6. CAULOPHILUS LATINASUS Say
     7. CERATITIS CAPITATA (Widemann)
     8. DIABROTICA VIRGIFERA Le Conte
     9. EPICHORISTODES ACERBELLA Walker
    10. ERIIOSOMA LANIGERUM*) Hausm
    11. FRANKLINIELLA OCCIDENALIS (Pergande)
    12. GNORIMOSCHEMA OPERCULELLA Zeller
    13. LIRIOMYZA HUIDOBRENSIS (Blanchard)
    14. OPOGONA SACCHARI (Bojer)
    15. PARABENISIA MYRICAE (Kuwana)
    16. QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS*) (Comstock)
    17. SPODOPTERA LITTORALIS (Boisduval)
    18. TROGODERMA GRANARIUM Everts
    19. ZABROTES SUBFASCIATUS Boh.
    b) Nematozi
    1. APHELENCHOIDES BESSEYI Christie
    2. APHELENCHOIDES FRAGARIAE (Ritzema-Bos) Christie
    3. GLOBODERA PALLIDA (Stone) Behrens
    4. GLOBODERA ROSTOCHIENSIS (Wollenweber) Behrens
    5. HETERODERA SCHACHTII Schmidt
    6. MELOIDOGYNE spp.
    7. RADOPHOLUS SIMILIS (Cobb) Thorne
    8. XIPHINEMA spp.

    II. AGENTI FITOPATOGENI
    a) Ciuperci
     1. CERATOCYSTIS FIMBRIATA Ellis & Halsted foarte. sp. PLATANI Walter
     2. COCHLIOBOLUS CARBONUM R.R. Nelson
     3. COCHLIOBOLUS HETEROSTROPHUS (Drechsl) Drechsl
     4. CRYPHONECTRIA PARASITICA (Murrill) Barr
     5. DIDYMELLA LIGULICOLA (K.F. Baker, Dimock & L.H. Davis) von Arx
     6. HYPOXYLON MAMMATUM (Wahlenberg) J. Miller
     7. MELAMPSORA MEDUSAE Thumen
     8. MYCOSPHAERELLA DEARNESSI M.E. Barr
     9. MYCOSPHAERELLA LINICOLA Naumov
    10. PHIALOPHORA CINERESCENS (Wollenweber) van Beyma
    11. PHYTOPHTHORA FRAGARIAE Hickman var. FRAGARIAE Wilcox & Duncan
    12. PHYTOPHTHORA FRAGARIAE Hickman var. RUBI Wilcox & Duncan
    13. PHYTOPHTHORA MEGASPERMA Drechsler f.sp. GLYCINES Kuan & Erwin
    14. PUCCINIA HORIANA P. Hennings
    15. PUCCINIA PELARGONII-ZONALIS Doidge
    16. STENOCARPELLA MACROSPORA (Earle) Sutton
    17. STENOCARPELLA MAYDIS (Berkeley) Sutton
    18. SYNCHYTRIUM ENDOBIOTICUM (Schilbersky) Percival
    19. UROMYCES TRANSVERSALIS (Thumen) Winter
    20. VERTICILLIUM*) spp.
    21. ROSELLINIA NECATRIX (Hart) Berl
    22. PHOMA LINGAM (Tode) Desn
    b) Bacterii
     1. CLAVIBACTER MICHIGANENSIS (Smith) Davis et al. subsp. INSIDIOSUS
        (McCulloch) Davis et al.
     2. CLAVIBACTER MICHIGANENSIS (Smith) Davis et al. subsp. SEPEDONICUS
        (Spieckermann & Kotthoff) Davis et al.
     3. CURTOBACTERIUM FLACCUMFACIENS pv. FLACCUMFACIENS (Hedges)
        Collins & Jones
     4. ERWINIA AMYLOVORA (Burrill) Winslow et al.
     5. ERWINIA STEWARTII (Smith) Dye
     6. ERWINIA CHRYSANTHEMI Burkholder et. al.
     7. PSEUDOMONAS CARYOPHYLLI (Burkholder) Starr & Burkholder
     8. PSEUDOMONAS SOLANACEARUM (Smith) Smith
     9. PSEUDOMONAS SYRINGAE van Hall pv. PERSICAE (Prunier et al.)
        Young et al.
    10. XANTHOMONAS CAMPESTRIS (Pammel) Dowson pv. CORYLINA (Miller et al.)
        Dye
    11. XANTHOMONAS CAMPESTRIS (Pammel) Dowson pv. HYACINTHI (Wakker) Dye
    12. XANTHOMONAS CAMPESTRIS (Pammel) Dowson pv. JUGLANDIS*) (Pierce) Dye
    13. XANTHOMONAS CAMPESTRIS pv. TRANS-LUCENS (Jones, Johnson et Reddy) Dye
    14. XANTHOMONAS FRAGARIAE Kennedy & King
    15. XANTHOMONAS POPULI (Ride) Ride & Ride
    16. XYLOPHILUS AMPELINUS (Panagopoulos) Willems et al.
    c) Virusi si viroizi
    1. ARABIS MOSAIC NEPOVIRUS
    2. BARLEY STRIPE MOSAIC HORDEIVIRUS
    3. BEET LEAF CURL RHABDOVIRUS
    4. CHERRY NECROTIC RUSTY MOTTLE DISEASE
    5. CHRYSANTHEMUM STUNT VIROID
    6. PLUM POX POTYVIRUS
    7. TOMATO RINGSPOT NEPOVIRUS
    8. TOMATO SPOTTED WILT VIRUS
------------
    *) Butasi de hamei.
    *) In pepiniera (inclusiv plantatii-mama).

                                  LISTA
cuprinzand organismele de carantina care nu exista in Republica Armenia

    A. Daunatori ai plantelor
     1. Unaspis citri Comst
     2. Pantomorus leucoloma Boh
     3. Tetradacus citri Chen
     4. Unaspis japonensis
     5. Spodoptera littoralis
     6. Ceroplastes rusci
     7. Callosobruchus chinensis L.
     8. Ceratitis capitata Wied
     9. Phyllocnistis citrella S.
    10. Progoderma granarium Ev
    11. Callosobruchus maculatus FOARTE
    12. Caulphilus oryzac Gyll
    13. Rhagoletrs pomonella Walsh
    14. Spodoptera litura Fabr.
    15. Hyphantria cunea Drury
    16. Icerua purchasi Mosk.
    17. Numonia pyrivorella Mats
    18. Phythorimaea operculella Zell
    19. Carposina niponensis Wlsgh
    20. Pseudaulacaspis pentagona Targ
    21. Benisia tabaci Gen
    22. Pseudococcus gahani
    23. Agrilus mali Mats.
    24. Popillia japonica Nawn
    25. Ceroplastes japonicus
    26. Lopholeucappis japonicus
    27. Caryedon gonagra FOARTE
    28. Zabrotes subfasciatus Boh
    29. Liriomysa trifolii Burg

    B. Boli ale plantelor
    Ciuperci
    1. Glomorella gossypii South
    2. Tilletia (Neovossia) indica Mit
    3. Phymatotrichum omnivorum Duggar
    4. Didymelia chrysanthemi gar.et.g.
    5. Puccinia horiana P. Honn
    6. Mycosphaerella limorum gare.
    7. Cochliobolus heterostophus drechaler Pas T (Helmintos-porium maydis
       Nisicado et Miy
    8. Angiosrus solani Thirum et O'Brier
    9. Diaporthe phaseolorum (Cke. et Ell.) Sacc var. caulivora Ath. et Cald

    C. Boli bacteriene
    1. Erwinia stevartii
    2. Pseudomones caryopylii
    3. Xanthomonas campestris pv. hyaecinthi
    4. Xanthomonas campestris pv. citri
    5. Xanthomonas campestris pv. oryzae (Uyeda, Ishigama) Dowson.
    6. Xanthomonas campestris pv. oryzicola Fang. et al
    7. Clavibacter tritici (Carls. et Vidov.) Davis

    D. Boli virale
    1. Grapevine flavescance
    2. American plum line pattern virus
    3. Peach mosaik virus American

    E. Nematozi
    1. Globodera pallida/stone/Mulvey et stone.
    2. Bursaphelenchus xylophlus (Steiner et Buhrer) Nickle

    F. Buruieni
     1. Ambrosia artemisifolia (L)
     2. Ambrosia trifida L
     3. Ambrososia psilostachya D.C.
     4. Solanum rosfratum dun
     5. Solanum trifdorum duan
     6. Solanum carolinense L
     7. Cenchrus pauciflorus B. (tribuldes)
     8. Soliva lancoifolia L
     9. Iva axillaris Pursh
    10. Solanum elagegnifolium Can
    11. Helianthus californicus D.
    12. Helianthus ciliaris D.C.
    13. Helianthus petiolaris Natt
    14. Helianthus scaberrimus Benth
    15. Sfriga sp. sp.

    DAUNATORI CU RASPANDIRE LIMITATA IN REPUBLICA ARMENIA

    A. Daunatori ai plantelor
    1. Grafolitha molesta Busck
    2. Quadraspisiotus perniciosus Coms
    3. Leptinotarsa decemlineata say
    4. Vifeus vitifolii Fitch
    5. Pseudoccus comstocki
    6. Dialeurodes citri Ashm

    B. Boli ale plantelor
    Ciuperci
    1. Synchytrium endobiticum Pers

    C. Boli bacteriene
    1. Erwinia amylovora Bur

    D. Nematozi
    1. Globodera rostochiensis M.et.st.

    E. Buruieni
    1. Acroptilo repens D.C.
    2. Cuscuta sp. sp.

    POTENTIAL PERICULOASE PENTRU REPUBLICA ARMENIA
    A - 1. Daunatori ai plantelor
     1. Giaphorina citri
     2. Lecanium deltae /Liscri/
     3. Rhizoecus Kondonis Kuw
     4. Aonidiella aurantii Mask.
     5. Pinnaspis strachani /Cooley/
     6. Pseudoparlatoria parlatorioides /Coms/
     7. Nipaeococcus nipae /Mask/
     8. Aleurochantus woglumi Ashb.
     9. Chionaspis furfure Fitch
    10. Chrysomphalus rossi Mask
    11. Dyamicoccus wistarisi green
    B. Gandaci
     1. Trogoderma simplex Jayno
     2. Trogoderma angustum Sol
     3. Trogoderma ballfinchus Besl
     4. Trogoderma longisetosum chao et
     5. Trogoderma grassmani Boel
     6. Trogoderma ornatum say
     7. Trogoderma Sternale
    C.
     1. Sinoxylon conigrum gerat
     2. Dinocerus bifoveolatus Woll
    D.
     1. Zabrotes subfasciatus Boh
     2. Bruchidius incernatus Boh
     3. Callosobruchus sp.
    E. Muste
     1. Dacus dorsalis Hend
     2. Ceraitis cosyra Walk
    F.
     1. Liriomyza trifolii Burgess
    G.
     1. Scrobipalpopsis solanivor
     2. Paralipsa gularis Zell
     3. Phthorimaea licopersicella Busck
    H.
     1. Aceria sheldoni
    A - 2. Boli ale plantelor
    Ciuperci
     1. Cerospora kikuchii Vats et Tom. Gard
     2. Phoma andina
     3. Diplodia macrospora Earle
        Diplodia frumenti Ell et Ev
     4. Phomopsis viticola Sacc. Euty armenisa Hanst. et car
     5. Phialophora cinerescens /Wr./ van Bryma
     6. Diaporthe helianthi Phomopsis helianthi
    Bacterii
     1. Xanthomonas ampelina
    Nematozi
     1. Nacobbus aberrans goldeneal
     2. Redopholus similis cobb
    Boli virale
     1. Andean potato latuito virus
     2. Rosw wilt disease
     3. Potato virus - yellowing virus
     4. Potato yellowing dwart virus
     5. Chrysanthemus stunt virus
     6. Plum pox virus
     7. Citrus tristeza virus
     8. Burley stripe mosaic virus
    Buruieni
     1. Aeshynomene indica L
     2. Aeshynomene virginica L
     3. Bidens bipinata L
     4. Diodia terres Waly
     5. Emex australis Stein
     6. Emex spinosa L
     7. Euphoribia margibata Michx
     8. Euphoribia dentata (Michr.)
     9. Upomoea hederacea Yang
    10. Polygonum pensylvanium L
    11. Raimania laciniata hill
    12. Sesbania macocarpa Muhl. ex Raf
    13. Sicyos angulata L
    14. Sida spinosa L
    15. Acanthospermum hispidum D.C.
    16. Cassia occidentalis L
    17. Cassia Tora L
    18. Croton capitatus Michx
    19. Sesbania exaltata Cary Jacguemontia tamnifalia L

    ANEXA 3
 ______________________________________________________________________________
| 1. Numele si adresa expeditorului | 2. CERTIFICAT FITOSANITAR                |
|                                   |    No.                                   |
|___________________________________|__________________________________________|
| 3. Numele si adresa declarata a   | 4. Organizatia de protectia plantelor    |
| destinatarului                    |    din ROMANIA                           |
|                                   |                                          |
|                                   |    catre Organizatia de protectia        |
|                                   |    plantelor din:                        |
|                                   |                                          |
|                                   |__________________________________________|
|                                   | 5. Locul de origine                      |
|___________________________________|__________________________________________|
| 6. Mijlocul de transport declarat |                                          |
|                                   |                  ROMANIA                 |
|                                   | MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI  |
|                                   |    DIRECTIA DE PROTECTIA PLANTELOR SI    |
|___________________________________|          CARANTINA FITOSANITARA          |
| 7. Punctul de intrare declarat    |                                          |
|___________________________________|__________________________________________|
| 8. Marcile coletelor; numarul si                  | 9. Cantitatea declarata. |
| natura coletelor; numele                          |                          |
| produsului; numele botanic al                     |                          |
| plantelor.                                        |                          |
|___________________________________________________|__________________________|
| 10. Se certifica ca vegetalele sau produsele vegetale descrise mai sus       |
|     - au fost controlate conform procedurilor adoptate, si                   |
|     - sunt estimate ca indemne de daunatorii vizati prin reglementarile      |
|       fitosanitare si practic indemne de alti daunatori periculosi, si       |
|     - sunt apreciate conform reglementarii fitosanitare in vigoare in tara   |
|       importatoare.                                                          |
|______________________________________________________________________________|
| 11. Declaratie suplimentara                                                  |
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
| TRATAMENTE DE DEZINFESTARE SI/SAU DE           | Locul livrarii              |
| DEZINFECTARE                                   |                             |
|________________________________________________|                             |
| 12. Tratament                                  | Data                        |
|________________________________________________|                             |
| 13. Produsul chimic (subs. | 14. Durata si     | Numele si        Stampila   |
|     (activa)               |     temperatura   | semnatura      organizatiei |
|                            |                   | functionarului              |
|                            |                   | autorizat                   |
|____________________________|___________________|                             |
| 15. Concentratia           | 16. Data          |                             |
|____________________________|___________________|                             |
| 17. Informatii suplimentare                    |                             |
|________________________________________________|_____________________________|

    Exemplarul verde - original
    Exemplarul rosu - unicat
    Exemplarul negru - copie

    ENGLISH
     1. Name and address of exporter
     2. Phytosanitary certificate No
     3. Declared name and address of consignee
     4. Plant Protection Organization of Romania to Plant Protection Organization(s) of
     5. Place of origin
     6. Declared means of conveyance
     7. Declared point of entry
     8. Distinguishing marks; number and description of packages; name of produce; botanical name of plants
     9. Quantity declared
    10. This is to certify that the plants or plant products described above
         - have been inspected according to appropiate procedures, and
         - are considered to be free from quarantine pests, and practically free from other injurious pests; and that they
         - are considered to conform with the current phytosanitary regulations of the importing country.
    11. Additional declaration
    12. Disinfestation and/or disinfection treatment
        Treatment
    13. Chemical (active ingredient)
    14. Duration and temperature
    15. Concentration
    16. Date
    17. Additional information
    18. Place of issue
        Date
        Name and signature of authorized officer
        Stamp of Organization

    DEUTSCH
     1. Name und Adresse des Absenders
     2. Pflanzengesundheitszeugnis Nr.
     3. Name und Adresse des angegebenen Empfangers
     4. Pflanzenschutzdienst von Rumanien an Pflanzenschutzdienst(e) von
     5. Ursprungsort
     6. Angegebenes Transportmittel
     7. Angegebener Grenzubertrittsort
     8. Unterscheidungsmerkmale; Zahl und Art der Packstucke; Name des Erzeugnisses; botanischer Name der Pflanzen
     9. Angegebene Menge
    10. Hiermit wird bescheinigt dass die oben beschriebenen Pflanzen oder Pflanzenerzeugnisse
        - nach geeigneten Verfahren untersucht worden sind und
        - frei von Quarantaneschadorganismen und praktisch frei von anderen gefahrlichen Schadorganismen befunden wurden; und dass sie
        - als den bestehenden Pflanzenschutzvorschriften des Bestimmungslandes entsprechend angesehen werden.
    11. Zusatzliche Erklarung
    12. Entseuchung und oder Desinfizierung Behandlung
    13. Chemikalie (Wirkstoff)
    14. Dauer und Temperatur
    15. Konzentration
    16. Datum
    17. Sonstige Angaben
    18. Ort der Ausstellung:
        Datum
        Name unt Unterschrift des amtlichen Beauftragten
        Dienstsiegel

    FRANCAIS
     1. Nom et adresse de l'expediteur
     2. Certificat phytosanitaire No
     3. Nom et adresse declares du destinataire
     4. Organisation de la Protection des Vegetaux de Roumanie
        a: Organisation(s) de la Protection des Vegetaux de ........
     5. Lieu d'origine
     6. Moyen de transport declare
     7. Point d'entree declare
     8. Marques des colis; nombre et nature des colis; nom du produit; nom botanique des plantes
     9. Quantite declaree
    10. Il est certifie que les vegetaux ou produits vegetaux decrits ci dessus:
        - ont ete inspectes suivant des procedures adaptees.
        - sont estimes indemnes d'ennemis vises par la reglementation phytosanitaire et pratiquement indemnes d'autres ennemis dangereux.
        - et sont juges conformes a la reglementation phytosanitaire en vigueur dans le pays importateur.
    11. Declaration supplementaire
    12. Traitement de desinfestation et ou de desinfection
        Traitement
    13. Produit chimique (matiere active)
    14. Duree et temperature
    15. Concentration
    16. Date
    17. Renseignements complementaires
    18. Lieu de delivrance
        Date
        Nom et signature du fonctionnaire autorise
        Cachet de l'Organisation

    NOTA:
    CARACTERELE IN LIMBA RUSA NU POT FI REPREZENTATE PE ECRAN.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 966/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 966 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu