Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 476 din 17 mai 2001

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 123/2001 privind regimul strainilor in Romania

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 276 din 29 mai 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 54 alin. (2) din Legea nr. 123/2001 privind regimul strainilor in Romania,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 123/2001 privind regimul strainilor in Romania, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministru de interne,
                         Nicolae Berechet,
                         secretar de stat

                         p. Ministrul afacerilor externe,
                         Mihnea Motoc,
                         secretar de stat

                         Ministrul integrarii europene,
                         Hildegard Carola Puwak

                         p. Ministrul muncii si solidaritatii sociale,
                         Ion Giurescu,
                         secretar de stat

                         Ministrul turismului,
                         Matei-Agathon Dan

                         p. Ministrul educatiei si cercetarii,
                         Vasile Molan,
                         secretar de stat

                         Ministrul culturii si cultelor,
                         Razvan Theodorescu

                         Ministrul tineretului si sportului,
                         Georgiu Gingaras

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                         Ministrul sanatatii si familiei,
                         Daniela Bartos

    ANEXA 1

                            NORME METODOLOGICE
de aplicare a Legii nr. 123/2001 privind regimul strainilor in Romania

    CAP. 1
    Intrarea strainilor in Romania

    SECTIUNEA 1
    Trecerea frontierei de stat a Romaniei

    Art. 1
    (1) Strainii pot intra in Romania pe baza documentelor valabile, recunoscute sau acceptate de statul roman, daca in acestea este aplicata viza romana valabila, in afara cazurilor in care aceasta este desfiintata prin intelegeri internationale sau acte normative privind renuntarea unilaterala la obligativitatea acesteia.
    (2) Documentele de trecere a frontierei de stat, recunoscute sau acceptate de statul roman, sunt pasapoartele, titlurile de voiaj, carnetele de marinar sau alte documente similare care atesta identitatea si cetatenia detinatorului, emise de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este strainul ori de catre o entitate internationala recunoscuta de statul roman sau, dupa caz, de statul in care strainul isi are domiciliul, daca acesta are statutul de apatrid.
    Art. 2
    Verificarea documentelor de trecere a frontierei de stat la intrarea pe teritoriul Romaniei se efectueaza de catre organele politiei de frontiera, in conditiile prevazute de lege.
    Art. 3
    (1) Organele politiei de frontiera pot lua masura de a refuza intrarea in Romania strainilor care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 11 si 12 din Legea nr. 123/2001 privind regimul strainilor in Romania, denumita in continuare lege, precum si cetatenilor statelor aflate pe lista prevazuta la art. 11 din prezentele norme metodologice, in conditiile legii. Masura nepermiterii intrarii in Romania a strainului care este in posesia unei vize valabile acordate de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei va fi motivata de organele politiei de frontiera si va fi comunicata imediat persoanei in cauza si Directiei relatii consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
    (2) Organele si institutiile care detin informatii cu privire la existenta unor situatii de natura celor prevazute la art. 11 lit. a), b), d) si f) - h) din lege au obligatia sa informeze Inspectoratul General al Politiei de Frontiera si Directia generala de evidenta informatizata a persoanei din cadrul Ministerului de Interne.
    Art. 4
    (1) La intrarea pe teritoriul Romaniei strainii care provin din state cunoscute cu tendinta de emigrare trebuie sa faca dovada ca dispun de mijloace de intretinere pe timpul sederii si de mijloacele necesare in vederea parasirii teritoriului Romaniei. Cuantumul sumelor reprezentand aceste mijloace se stabileste prin instructiunile comune emise potrivit prevederilor art. 6 alin. (7) din lege.
    (2) In cazul strainilor care vin in scop turistic cu servicii platite si al celor care obtin viza romana pe baza de invitatie conform art. 14 din lege, dovada ca dispun de mijloace de intretinere se face cu documentele care atesta asigurarea serviciilor pe durata sejurului si, dupa caz, cu invitatia.
    (3) Nu sunt obligati sa faca dovada ca dispun de mijloace de intretinere strainii care vin in Romania in scop oficial confirmat de autoritatile romane.
    Art. 5
    Autoritatile romane care constata ca un strain este in imposibilitate de a dovedi ca a intrat legal pe teritoriul Romaniei vor informa de indata Directia generala de evidenta informatizata a persoanei ori formatiunea teritoriala subordonata acesteia, care va efectua verificarile corespunzatoare si, dupa caz, va lua masuri potrivit competentelor sau va sesiza organele de cercetare penala.
    Art. 6
    Impotriva strainilor aflati in una dintre situatiile prevazute la art. 11 si 12 din lege se poate institui interdictia de intrare in Romania pe perioadele prevazute la art. 71 si 72 din prezentele norme metodologice.

    SECTIUNEA a 2-a
    Acordarea vizei pentru intrarea in Romania

    A. Conditii generale
    Art. 7
    (1) Viza reprezinta autorizarea, materializata prin aplicarea unui colant intr-un pasaport, titlu de calatorie sau alt document valabil pentru trecerea frontierei de stat. Viza permite strainului supus obligatiei de a o obtine sa se prezinte la un punct de control pentru trecerea frontierei de stat in vederea intrarii in Romania. Faptul de a intra in posesia unei vize nu confera un drept irevocabil de intrare pe teritoriul Romaniei.
    (2) Viza de tranzit aeroportuar permite strainului sa treaca prin zona internationala de tranzit a unui aeroport, fara a intra pe teritoriul national, cu ocazia unei escale sau a unui transfer intre doua tronsoane ale unui zbor international. Lista cuprinzand statele pentru ai caror cetateni este obligatorie obtinerea acestei vize este stabilita de catre Ministerul Afacerilor Externe, in acord cu actiunile comune ale Uniunii Europene cu privire la masurile pentru tranzitul pe aeroporturi. Acelasi regim se aplica si persoanelor care, fara a fi cetateni ai acestor state, sunt in posesia unui document de trecere a frontierei de stat eliberat de autoritatile statelor respective.
    (3) Viza de tranzit permite unui strain care se deplaseaza dintr-un stat tert catre un alt stat tert sa traverseze teritoriul Romaniei. Viza de tranzit poate fi eliberata pentru unul sau doua tranzituri, fara ca durata fiecarui tranzit sa depaseasca 3 zile.
    (4) Viza de scurta sedere, cu una sau mai multe calatorii, permite unui strain sa solicite intrarea pe teritoriul Romaniei in alte scopuri decat imigrarea, in vederea unei calatorii neintrerupte sau a mai multor calatorii a caror durata totala sa nu depaseasca 3 luni pe semestru, de la data primei intrari.
    (5) Viza de lunga sedere este acordata pentru o sedere mai mare de 3 luni, in baza acordurilor bilaterale in materie sau in situatii speciale.
    (6) Viza colectiva este viza de tranzit sau cea acordata pentru o durata care nu depaseste 30 de zile si poate fi aplicata intr-un pasaport colectiv, eliberat unui grup de straini constituit anterior solicitarii vizei, cu conditia ca membrii acestuia sa intre, sa ramana si sa paraseasca teritoriul Romaniei in grup. Viza colectiva este eliberata pentru grupuri compuse dintr-un numar de 5 pana la 50 de persoane. Responsabilul grupului trebuie sa dispuna de un pasaport individual si, daca este cazul, de o viza individuala.
    Art. 8
    (1) Viza romana se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, astfel:
    a) la cerere, strainilor titulari de documente de calatorie valabile cel putin 6 luni peste valabilitatea vizei solicitate si recunoscute de statul roman, eliberate de autoritatile tarii de resedinta;
    b) pentru ceilalti straini aflati in tara de resedinta viza se acorda numai cu aprobarea prealabila a Ministerului Afacerilor Externe, care va fi comunicata in cel mult 3 zile lucratoare.
    (2) Cu titlu de exceptie, viza de intrare se poate acorda si de catre organele politiei de frontiera in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, in conditiile stabilite prin instructiunile comune emise potrivit prevederilor art. 6 alin. (7) din lege. Aceste vize se vor putea acorda pentru perioade care sa nu depaseasca 10 zile in cazul vizei de intrare si 3 zile in cazul vizei de tranzit.
    Art. 9
    (1) Viza va avea aplicat unul dintre urmatoarele simboluri, in functie de scopul pentru care a fost acordata, astfel:
    a) Viza diplomatica (simbol D) si viza de serviciu (simbol S) permit intrarea in Romania pentru o sedere, de regula, de lunga durata strainului titular al unui pasaport diplomatic sau de serviciu care urmeaza sa indeplineasca o functie oficiala ca membru al unei reprezentante diplomatice sau al unui oficiu consular al tarii sale in Romania. Vizele diplomatice si de serviciu se pot elibera si strainilor membri de familie cu care titularul locuieste impreuna.
    b) Viza simpla pentru misiune (simbol M) permite intrarea in Romania pentru o durata determinata strainului care, pentru ratiuni care tin de functia sa politica, administrativa sau de utilitate publica, trebuie sa se deplaseze in Romania. Acest tip de viza se elibereaza strainilor care indeplinesc functii in cadrul guvernelor, administratiei publice sau organizatiilor internationale, care se deplaseaza in Romania in scop oficial. De asemenea, viza de tip M se poate elibera unor cetateni straini care, prin importanta activitatii desfasurate de acestia sau prin scopul sederii lor in Romania, prezinta interes pentru relatiile dintre statul roman si statul de apartenenta. Acelasi tip de viza se poate elibera membrilor de familie ai titularului cand calatoresc impreuna cu acesta.
    c) Viza simpla pentru afaceri (simbol A) permite intrarea in Romania pentru o durata determinata strainului care doreste sa calatoreasca in scopuri economice si/sau comerciale, pentru contracte sau tratative, pentru invatarea sau verificarea folosirii si functionarii bunurilor achizitionate ori vandute in cadrul contractelor comerciale si de cooperare industriala.
    d) Viza simpla pentru desfasurarea unei activitati autonome (simbol AA) permite intrarea in Romania pentru durata determinata strainului care doreste sa exercite o activitate profesionala sau lucrativa cu caracter autonom.
    e) Viza simpla pentru strainii care au calitatea de investitori sau care sunt desemnati, in conditiile legii, sa conduca si sa gestioneze o investitie (simbol B).
    f) Viza simpla pentru angajare in munca (simbol AS) permite intrarea in Romania strainului care urmeaza sa se incadreze in munca.
    g) Viza simpla pentru activitati religioase (simbol R) permite intrarea in Romania strainilor care activeaza in domeniul cultelor recunoscute in Romania.
    h) Viza simpla pentru activitati sportive (simbol SP) permite intrarea in Romania pentru o durata limitata sportivului strain care urmeaza sa participe la competitii sportive, antrenorilor, directorilor tehnico-sportivi sau altor insotitori.
    i) Viza simpla pentru studii (simbol SD) permite intrarea in Romania strainului care doreste sa urmeze cursuri universitare, de formare profesionala sau de alta natura in cadrul institutiilor de invatamant acreditate ori strainului care doreste sa efectueze activitati de cercetare sau de documentare.
    j) Viza simpla pentru activitati de presa (simbol P) permite intrarea in Romania strainului care doreste sa desfasoare activitati de presa.
    k) Viza simpla pentru activitati de transport (simbol TR) permite intrarea in Romania pentru o sedere limitata strainului care urmeaza sa calatoreasca pentru perioade scurte in scopul desfasurarii unor activitati profesionale legate de transportul de marfuri sau de persoane.
    l) Viza simpla pentru turism (simbol TU) permite intrarea in Romania pentru o sedere limitata strainilor care urmeaza sa calatoreasca pentru motive turistice.
    m) Viza simpla pentru tratament medical (simbol TM) permite intrarea in Romania pentru o perioada determinata strainului care are nevoie de tratamente medicale in cadrul institutiilor sanitare romanesti, publice sau private. Viza simpla pentru tratament medical poate fi eliberata si pentru un eventual insotitor care asista strainul invalid.
    n) Viza simpla pentru vizita (simbol VV) permite intrarea in Romania pentru o perioada determinata unui strain care doreste sa se deplaseze in Romania pentru a-si vizita sotul sau o ruda, cetatean roman sau strain cu domiciliul in Romania ori strain care a fost titular al unui drept de sedere in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni anterioare solicitarii.
    o) Viza simpla pentru intregirea familiei (simbol VF) permite intrarea in Romania pentru o perioada determinata strainilor care vin in scopul redobandirii unitatii familiale.
    p) Viza simpla pentru activitati culturale, umanitare sau alte activitati care nu contravin legilor romane (simbol ZA) se poate acorda in conditiile justificarii necesitatii prezentei in Romania.
    q) Viza de tranzit aeroportuar (simbol TA) se elibereaza numai cu aprobarea prealabila a Ministerului Afacerilor Externe, in baza existentei vizei unui stat tert care permite strainului in cauza continuarea calatoriei.
    r) Viza de tranzit simplu (simbol TS) se poate elibera in baza existentei vizei unui stat tert si, daca este cazul, a unui stat limitrof Romaniei si permite strainului continuarea calatoriei.
    s) Viza de tranzit dublu (simbol TD) se poate elibera in baza existentei vizei unui stat tert si, daca este cazul, a unui stat limitrof Romaniei si poate permite ramanerea pe teritoriul Romaniei cel mult 3 zile dupa fiecare dintre cele doua intrari.
    (2) Vizele turistice si de tranzit pot fi colective si se acorda pe o perioada de maximum 30 de zile pentru viza turistica si de 3 zile pentru viza de tranzit, in cazul unor grupuri de straini constituite anterior solicitarii, formate din 5 pana la 50 de persoane.

    B. Conditii speciale cu privire la strainii proveniti din state cunoscute cu potential migrator
    Art. 10
    Viza de intrare pentru cetatenii proveniti din statele cu tendinta de emigrare se acorda de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei, de regula cu avizul Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei, pe baza de invitatii, in conditiile legii.
    Art. 11
    Lista cuprinzand tarile cu tendinta de emigrare se stabileste de Ministerul Afacerilor Externe, cu avizul Ministerului de Interne.
    Art. 12
    Strainilor proveniti din statele cuprinse in lista prevazuta la art. 11 din prezentele norme metodologice, posesori de pasapoarte simple, li se pot acorda vize de intrare, daca prezinta misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Romaniei invitatia scrisa din partea unei persoane fizice sau juridice care are, dupa caz, domiciliul, resedinta ori sediul in Romania, precum si o dovada de asigurare medicala pentru perioada sejurului, in conditiile art. 14 din lege.
    Art. 13
    (1) Invitatia se face in scris, in functie de scop, conform modelelor prevazute in anexele nr. 1 - 3, in 4 exemplare, in forma autentica.
    (2) Cele 4 exemplare ale invitatiei au urmatoarele destinatii:
    a) un exemplar ramane la autoritatea care a autentificat invitatia;
    b) doua exemplare se depun la formatiunea teritoriala a Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei, urmand ca dupa inregistrare un exemplar sa fie restituit celui care invita, spre a fi expediat persoanei invitate;
    c) un exemplar se depune de catre persoana care invita la filiala bancii la care urmeaza sa se constituie garantii bancare, cand acestea sunt necesare.
    (3) Inregistrarea presupune parcurgerea procedurilor de verificare si de avizare a invitatiilor in scopul prevenirii intrarii in Romania a unor straini in privinta carora nu exista suficiente garantii ca vor parasi teritoriul tarii la expirarea vizei.
    Art. 14
    (1) Persoanele fizice, cetateni romani sau straini, cu domiciliul ori resedinta in Romania, pot invita straini numai in scop de vizita. Invitatiile si depozitele bancare prevazute la art. 14 din lege se fac pentru fiecare persoana invitata, inclusiv pentru minori, indiferent daca au pasaport individual sau sunt inclusi in cel al reprezentantului legal.
    (2) Strainii cu resedinta in Romania pot invita, in scop de vizita, sotia ori sotul si rude de gradul I numai dupa o perioada de cel putin 6 luni de sedere legala.
    (3) Pentru inregistrarea invitatiei solicitantii trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
    a) persoanele fizice cu domiciliul in Romania:
    (i) invitatia originala in doua exemplare;
    (ii) copie de pe documentul de trecere a frontierei de stat apartinand strainului invitat;
    (iii) doua fotografii de dimensiunea 3 x 4 cm ale strainului invitat;
    (iv) cartea de identitate pentru cetatenii romani sau carnetul de identitate pentru straini, in cazul strainilor cu domiciliul in Romania;
    (v) dovada spatiului de cazare;
    (vi) dovada posibilitatilor de asigurare a intretinerii strainului invitat;
    (vii) extrasul din cazierul judiciar al strainului invitat sau alt document cu aceeasi valoare juridica, emis de autoritatile statului de provenienta, tradus si legalizat;
    b) strainii cu resedinta temporara in Romania:
    (i) invitatia originala in doua exemplare;
    (ii) copie de pe documentul de trecere a frontierei de stat apartinand strainului invitat;
    (iii) doua fotografii de dimensiunea 3 x 4 cm ale strainului invitat;
    (iv) extrasul din cazierul judiciar al strainului invitat sau alt document cu aceeasi valoare juridica emis de autoritatile statului de provenienta a strainului invitat, tradus si legalizat;
    (v) dovada spatiului de cazare;
    (vi) legitimatia de sedere temporara, valabila;
    (vii) documentul de trecere a frontierei de stat.
    Art. 15
    (1) Persoanele juridice cu sediul in Romania pot invita straini in scop de afaceri - cooperare numai pe specificul activitatii si, de regula, nu mai mult de 3 persoane simultan.
    (2) Prin afaceri - cooperare se intelege tratative comerciale, incheierea de contracte, prospectarea pietei si altele asemenea.
    (3) Persoanele juridice cu sediul in Romania care solicita inregistrarea de invitatii in scop de afaceri - cooperare trebuie sa prezinte:
    (i) invitatia originala in doua exemplare;
    (ii) certificatul de inmatriculare a societatii comerciale, in original si copie;
    (iii) copie de pe documentul de trecere a frontierei de stat apartinand strainului invitat;
    (iv) doua fotografii de dimensiunea 3 x 4 cm ale strainului invitat;
    (v) imputernicirea din partea persoanei juridice prin care sa fie desemnata persoana care invita in numele acesteia;
    (vi) carte de identitate pentru cetatenii romani, carnetul de identitate pentru strainii cu domiciliul in Romania sau documentul de trecere a frontierei de stat apartinand imputernicitului persoanei juridice;
    (vii) copie de pe contractul de inchiriere sau de pe actul de proprietate a imobilului unde isi are sediul persoana juridica;
    (viii) extrasul din cazierul judiciar al strainului invitat sau alt document cu aceeasi valoare juridica emis de autoritatile statului de provenienta, tradus si legalizat;
    (ix) documente din care sa rezulte ca persoana juridica are posibilitati pentru asigurarea cazarii strainului invitat pe perioada sederii in Romania.
    (4) Astfel de invitatii nu se inregistreaza daca scopul invitarii in Romania este acela de a infiinta societati comerciale sau pentru a dobandi calitatea de asociat in firme deja infiintate.
    Art. 16
    (1) In scop turistic pot invita numai persoane juridice cu sediul in Romania care sunt specializate in aceasta activitate.
    (2) Societatile comerciale din turism nu sunt restrictionate in ceea ce priveste numarul persoanelor invitate, dar vor prezenta invitatii cu constituirea depozitului bancar, cand este necesar, pentru fiecare strain sau global. Constituirea depozitului bancar global se face numai cu avizul Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei.
    (3) Pentru inregistrarea unei invitatii in scop turistic societatile comerciale turistice trebuie sa prezinte urmatoarele documente:
    (i) invitatia originala in doua exemplare;
    (ii) certificatul de inmatriculare si statutul societatii, in original si copie;
    (iii) copie de pe documentul de trecere a frontierei de stat apartinand strainului invitat;
    (iv) imputernicirea societatii pentru persoana desemnata sa invite in numele acesteia;
    (v) cartea de identitate pentru cetatenii romani, carnetul de identitate pentru strainii cu domiciliul in Romania sau documentul de trecere a frontierei de stat apartinand imputernicitului persoanei juridice;
    (vi) actul de proprietate sau contractul de inchiriere a imobilului unde isi are sediul societatea comerciala din turism, in original si copie;
    (vii) extrasul din cazierul judiciar al strainului invitat sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile statului de provenienta, tradus si legalizat.
    Art. 17
    Nu se avizeaza favorabil o noua invitatie depusa de un solicitant, indiferent de scopul acesteia, daca una dintre persoanele invitate anterior de acesta nu a parasit teritoriul tarii in termenul de sedere acordat.
    Art. 18
    (1) Solutionarea cererilor de inregistrare a invitatiilor se face in termen de 20 de zile de la data depunerii.
    (2) Perioada maxima de sedere in Romania care poate fi prevazuta in invitatie este de 30 de zile.
    (3) Invitatia este valabila 60 de zile de la data avizarii.
    Art. 19
    (1) Constituirea depozitelor bancare in tara se face la institutiile bancare cu care Ministerul de Interne a incheiat protocoale in acest sens.
    (2) Depozitele bancare in strainatate se constituie, in conditiile legii, la dispozitia misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare ale Romaniei din tara de domiciliu a strainului invitat.
    (3) La solicitarea Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei din cadrul Ministerului de Interne, transmisa prin Directia relatii consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, depozitul bancar va fi folosit pentru procurarea biletului de transport in vederea repatrierii strainului, in cazul in care acesta nu a respectat termenul de sedere acordat prin viza.
    Art. 20
    (1) Depozitul bancar individual sau global, constituit in tara, este la dispozitia Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei pana la parasirea teritoriului Romaniei de catre strainii invitati, dar nu mai mult de 2 ani.
    (2) Depozitele bancare vor fi utilizate de Directia generala de evidenta informatizata a persoanei pentru acoperirea tuturor cheltuielilor ocazionate de returnarea strainilor invitati in tarile de origine sau de plecare ori de trimiterea acestora in alta tara.
    (3) Sumele necheltuite cu ocazia returnarii strainului se restituie deponentului cu avizul Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei.
    Art. 21
    (1) Pot face exceptie de la procedura acordarii vizelor pe baza de invitatie urmatoarele categorii de straini:
    a) strainii care au obtinut avizul Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru a studia sau a desfasura activitati didactice in sistemul national de invatamant din Romania;
    b) minorul cetatean strain al carui parinte are resedinta temporara pentru o perioada de cel putin un an ori are domiciliul in Romania;
    c) strainii casatoriti cu cetateni romani;
    d) strainii cu resedinta pentru o perioada mai mare de un an de la data solicitarii, in unul dintre statele membre ale Uniunii Europene;
    e) strainii cu resedinta pentru o perioada mai mare de un an in statele pentru ai caror cetateni nu exista obligativitatea vizei de intrare in statele membre ale Uniunii Europene;
    f) strainii care urmeaza sa vina in Romania in scop de afaceri - cooperare, la solicitarea autoritatilor administrative centrale, precum si a societatilor comerciale de notorietate, cu capacitate economico-financiara de mare anvergura si care isi asuma obligatia asigurarii cheltuielilor privind asistenta materiala, medicala si a celor de repatriere;
    g) strainii care solicita vize de tip B.
    (2) Acordarea vizei pentru cazurile prevazute la alin. (1) se face cu avizul Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei.
    Art. 22
    In mod exceptional Directia relatii consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe poate aproba, fara avizul Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei, acordarea de vize pentru urmatoarele categorii de solicitanti:
    a) persoanele pentru care s-a solicitat acordarea vizei, in scris, la misiunile diplomatice si la oficiile consulare din tara de resedinta, din partea: Parlamentului, Guvernului, ministerelor sau camerelor de comert locale;
    b) persoanele care au aplicate in pasapoarte vize ale statelor membre ale Uniunii Europene sau ale statelor pentru ai caror cetateni nu exista obligativitatea vizei de intrare in spatiul Uniunii Europene, valabile cel putin 3 luni de la data solicitarii;
    c) soferii de TIR;
    d) persoanele pentru care s-a solicitat acordarea vizei, in scris, la Directia relatii consulare din partea urmatoarelor institutii din Romania: Parlament, Guvern, ministere, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti, prefecturi, consilii judetene, societati comerciale de notorietate, cu capacitate economico-financiara de mare anvergura.
    Art. 23
    Vizele pentru intrarea in Romania acordate in conditiile prevazute la art. 22 din prezentele norme metodologice vor fi comunicate in mod operativ Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei.
    Art. 24
    Ministerul Afacerilor Externe va transmite misiunilor diplomatice si oficiilor consulare detaliile tehnice privind procedura de acordare a vizelor pentru cetatenii proveniti din state cunoscute cu tendinta de emigrare.

    CAP. 2
    Sederea strainilor

    SECTIUNEA 1
    Prelungirea valabilitatii vizelor

    Art. 25
    Strainii pot ramane pe teritoriul statului roman pe durata valabilitatii vizei sau pana la expirarea termenului prevazut in acordurile de desfiintare a vizei ori in actele normative privind renuntarea unilaterala la obligativitatea acesteia.
    Art. 26
    (1) Prelungirea duratei de valabilitate a vizei poate fi facuta cu sau fara calatorii.
    (2) Viza prelungita fara calatorii isi pierde valabilitatea dupa iesirea din tara a strainului.
    Art. 27
    (1) Prelungirea duratei de valabilitate a vizei simple se poate face in tara, in functie de scopul calatoriei, de catre Directia generala de evidenta informatizata a persoanei si de formatiunile sale teritoriale.
    (2) Prelungirea dreptului de sedere pentru cetatenii statelor cu care Romania a incheiat acorduri de desfiintare a vizelor pe perioade limitate ori a renuntat unilateral la obligativitatea vizelor pentru intrarea in tara este de competenta organelor prevazute la alin. (1).
    Art. 28
    (1) Pentru prelungirea dreptului de sedere acordat prin vizele prevazute la art. 9 este necesara indeplinirea urmatoarelor conditii:
    a) In tara vizele diplomatice (simbol D) si de serviciu (simbol S) acordate membrilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare straine se prelungesc in baza acordurilor bilaterale in materie sau pe baza de reciprocitate, de catre Ministerul Afacerilor Externe. Prelungirea valabilitatii vizelor si a dreptului de sedere pentru titularii de pasapoarte diplomatice sau de serviciu straine care nu sunt membri ai misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare respective in Romania se acorda de Directia generala de evidenta informatizata a persoanei si de formatiunile sale teritoriale, in functie de scopul calatoriei.
    b) Viza simpla pentru misiune (simbol M) se prelungeste la solicitarea scrisa a autoritatii pentru care sederea strainului prezinta interes.
    c) Viza simpla de afaceri (simbol A) se prelungeste la solicitarea motivata in scris a persoanei juridice cu sediul in Romania care este interesata de prelungirea dreptului de sedere al strainului.
    d) Viza simpla pentru desfasurarea de activitati autonome (simbol AA) se poate prelungi in conditiile existentei avizului autoritatilor de resort acordat pe perioada pentru care se solicita prelungirea vizei.
    e) Viza simpla pentru investitori si straini desemnati, in conditiile legii, sa conduca si sa gestioneze o investitie (simbol B) se prelungeste in urmatoarele conditii:
    (i) activitatea desfasurata sa corespunda conditiilor prevazute de instructiunile comune emise potrivit art. 6 alin. (7) din lege. In acest scop Ministerul Finantelor Publice va elibera, la cererea solicitantilor, certificate cuprinzand indicatori referitori la: venituri totale, investitii, profit si pierderi, dividende incasate de asociati si situatia privind debitele fata de bugetul de stat;
    (ii) sa existe dovada calitatii de investitor si a detinerii legale a spatiului pentru sediul social, punctele de lucru si resedinta;
    (iii) confirmarea din partea oficiului teritorial al registrului comertului ca in spatiul declarat ca sediu social nu sunt inregistrate si alte societati comerciale;
    (iv) solicitantul sa faca dovada ca este desemnat, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de conducere si de administrare a societatii comerciale.
    f) Viza simpla pentru angajare in munca (simbol AS) se prelungeste in conditiile prevazute la art. 45 din prezentele norme metodologice.
    g) Vizele simple pentru activitati religioase (simbol R), activitati sportive (simbol SP), activitati de transport (simbol TR) si activitati de presa (simbol P) se prelungesc in conditiile existentei avizului autoritatilor competente in domeniile respective.
    h) Pentru prelungirea dreptului de sedere acordat prin viza pentru studii (simbol SD) este necesara prezentarea adeverintei care sa ateste calitatea de strain la studii, eliberata de institutia de invatamant, in care sa fie precizata perioada pentru care strainul a achitat taxele scolare.
    i) Viza simpla pentru turism (simbol TU) se prelungeste in conditiile in care strainul face dovada mijloacelor de intretinere si a spatiului de locuit.
    j) Viza simpla pentru tratament medical (simbol TM) se prelungeste la solicitarea scrisa a unitatii medicale care asigura tratamentul.
    k) Viza simpla pentru vizita (simbol VV) se prelungeste la solicitarea scrisa a persoanei fizice care asigura gazduirea strainului.
    l) Viza simpla pentru reintregirea familiei (simbol VF) se poate prelungi in urmatoarele conditii:
    (i) casatoria sa produca efecte juridice pe teritoriul Romaniei;
    (ii) solicitarea sa fie sustinuta in scris de sot sau, dupa caz, de sotie;
    (iii) strainul sa fi avut drept de sedere valabil in momentul incheierii casatoriei, daca aceasta a fost oficiata in Romania;
    (iv) casatoria sa nu fie de convenienta.
    Elementele care conduc la concluzia ca o casatorie este de convenienta pot fi urmatoarele:
    (i) coabitarea matrimoniala nu exista;
    (ii) lipsa unei contributii efective la indeplinirea obligatiilor nascute din casatorie;
    (iii) sotii nu s-au intalnit niciodata inainte de casatorie;
    (iv) sotii nu vorbesc o limba inteleasa de amandoi;
    (v) trecutul unuia dintre soti sau al ambilor contine dovezi despre casatorii de convenienta anterioare;
    (vi) sotii sunt inconsecventi in declaratii.
    In scopul constatarii existentei elementelor de natura celor precizate la alin. (2) Directia generala de evidenta informatizata a persoanei si formatiunile sale teritoriale pot efectua controalele si verificarile necesare, in conditiile legii. In cazul constatarii casatoriilor de convenienta sunt aplicabile prevederile art. 15 alin. (2) din lege.
    (2) Prelungirea vizelor acordate pe baza de invitatie, indiferent de scop, se va face la cererea strainului invitat, pe baza angajamentului persoanei care a invitat, pentru o perioada de pana la 30 de zile, cu mentinerea depozitului bancar.
    (3) Vizele simple de tranzit aeroportuar (simbol TA), tranzit simplu (simbol TS) si tranzit dublu (simbol TD) nu se prelungesc. Atunci cand motive obiective, independente de vointa strainului, il impiedica pe acesta sa paraseasca teritoriul Romaniei in termenul prevazut de lege, i se va acorda o viza de iesire valabila pana la data incetarii motivelor care au impiedicat iesirea acestuia din Romania.
    (4) Vizele simple pentru activitati culturale, umanitare sau alte activitati care nu contravin legilor romane (simbol ZA) se pot prelungi, in conditiile legii, in functie de scopul sederii.
    Art. 29
    (1) La prelungirea vizelor simple este necesara prezentarea dovezii privind spatiul de locuit, precum si a mijloacelor de intretinere, dupa cum urmeaza:
    a) 500 dolari S.U.A. lunar pentru vizele purtand simbolul B si P;
    b) 250 dolari S.U.A. lunar pentru vizele purtand simbolul SD si ZA;
    c) 100 dolari S.U.A. pe zi pentru vizele purtand simbolul A, SP, TR, TU, TM si VV;
    d) cel putin salariul mediu lunar pe economia nationala pentru vizele purtand simbolul AA, AS, R si VF in cazul strainilor casatoriti cu cetateni romani si al membrilor de familie ai strainului cu domiciliul in Romania.
    (2) Sotului si copiilor minori ai strainului titular al unui drept de sedere temporara de cel putin un an li se poate prelungi viza de tip VF daca nu intra sub incidenta art. 18 alin. (2) din lege, in urmatoarele conditii:
    a) sa locuiasca efectiv impreuna cu acesta;
    b) minorul sa nu fie casatorit, sa fie in intretinerea parintelui si sa nu fi fost adoptat dupa intrarea in tara a acestuia.
    (3) Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ai statelor pentru ai caror cetateni nu este necesara viza de intrare in spatiul Uniunii Europene pot fi exceptati de la indeplinirea conditiilor prevazute la art. 28 alin. (1) lit. e) si la art. 29 alin. (1) si (2) din prezentele norme metodologice.
    Art. 30
    (1) In conformitate cu prevederile legale referitoare la statutul si regimul refugiatilor, strainului caruia, aflandu-se pe teritoriul Romaniei, i s-a respins prin hotarare definitiva si irevocabila cererea de acordare a unei forme de protectie si, din motive obiective, nu a parasit Romania in termenul stabilit de lege i se acorda dreptul de sedere prin eliberarea unei legitimatii de sedere temporara valabila pe o perioada de 3 luni, cu posibilitatea prelungirii acesteia pe noi perioade de 3 luni, pana la incetarea motivelor care il impiedica sa paraseasca tara.
    (2) Prin motive obiective se intelege situatiile care, independent de vointa strainului, fac imposibila, temporar, parasirea teritoriului Romaniei, dupa cum urmeaza:
    a) afectiuni medicale grave pentru care strainul este internat in spital sau este netransportabil, constatate prin certificat medico-legal;
    b) strainul nu poseda pasaport;
    c) strainul nu a obtinut viza de tranzit pentru statul al carui teritoriu urmeaza sa il tranziteze.
    (3) Strainul este obligat sa faca dovada existentei motivelor obiective, iar la prelungirea dreptului de sedere sa prezinte dovezi ca a efectuat demersuri in vederea parasirii teritoriului Romaniei.
    (4) Dupa respingerea definitiva si irevocabila a cererii de acordare a statutului de refugiat de catre instanta de judecata Oficiul National pentru Refugiati va indruma strainul care, din motive obiective, nu poate parasi Romania sa se adreseze formatiunii teritoriale de evidenta informatizata a persoanei pentru reglementarea dreptului de sedere.
    Art. 31
    (1) Strainii care se cazeaza in spatii detinute de persoane fizice sau juridice prestatoare de servicii turistice vor completa fise de anuntare a sosirii si plecarii, conform prevederilor legale in vigoare. Originalele fiselor de anuntare a sosirii si plecarii turistilor, grupate in ordine alfabetica, se transmit organelor de politie conform prevederilor art. 16 alin. (2) din lege.
    (2) Termenul de 3 zile prevazut la art. 16 alin. (1) din lege incepe sa curga din momentul cazarii strainului.
    (3) Lucratorii Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei si ai formatiunilor teritoriale ale acesteia au competenta de a efectua controale, in conditiile legii, la unitatile prestatoare de servicii turistice care cazeaza straini, indiferent de forma de proprietate, cu privire la legalitatea cazarii si a sederii acestora pe teritoriul tarii.
    Art. 32
    (1) Lucratorii Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei si ai formatiunilor sale teritoriale pot efectua controale si verificari in scopul constatarii existentei situatiilor prevazute la art. 15 alin. (2) din lege.
    (2) Constatarea se face prin proces-verbal, in conditiile legii.
    (3) Anularea vizei de sedere se aproba de catre seful formatiunii teritoriale de evidenta informatizata a persoanei care a facut constatarea.
    Art. 33
    (1) Strainilor carora li s-a anulat viza de sedere li se aplica viza de iesire, cu termen de valabilitate de pana la 10 zile, cu posibilitatea de prelungire pentru o perioada de inca 10 zile in situatii temeinic justificate, fara plata taxelor consulare.
    (2) Anularea vizei de sedere se comunica in scris strainilor in cauza, o data cu restituirea documentelor de trecere a frontierei, si li se pune in vedere sa respecte termenul prevazut in viza de iesire.
    (3) Daca strainii nu parasesc teritoriul tarii la expirarea valabilitatii vizei de iesire se vor aplica masurile prevazute la art. 21 din lege.
    Art. 34
    Viza de iesire reprezinta masura luata de Directia generala de evidenta informatizata a persoanei care obliga strainul sa paraseasca teritoriul Romaniei in termenul de valabilitate a acesteia.

    SECTIUNEA a 2-a
    Stabilirea domiciliului. Plecarea definitiva din Romania

    Art. 35
    (1) Strainului i se poate aproba stabilirea domiciliului in Romania daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
    a) la data depunerii cererii a avut sedere temporara legala de cel putin 6 ani din ultimii 7. In cazul strainilor casatoriti cu cetateni romani perioada de sedere temporara legala, anterioara depunerii cererii de stabilire a domiciliului in Romania, este de cel putin 4 ani din ultimii 5;
    b) poseda mijloace de intretinere cel putin la nivelul salariului mediu pe economie in cazul strainilor casatoriti cu cetateni romani ori in cuantumurile corespunzatoare categoriilor de vize obtinute pana la formularea cererii, in celelalte situatii;
    c) detine spatiu de locuit corespunzator;
    d) cunoaste limba romana la un nivel satisfacator.
    (2) Strainilor de origine romana, precum si celor a caror sedere este in interesul statului roman li se poate aproba stabilirea domiciliului, fara indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) lit. a).
    Art. 36
    Strainilor care se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 11 lit. a), b), c), d), f), g) si h) din lege li se poate refuza aprobarea stabilirii domiciliului in Romania.
    Art. 37
    (1) Cererea-tip pentru stabilirea domiciliului in Romania se depune personal la formatiunile teritoriale de evidenta informatizata a persoanei sau la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale Romaniei si se intocmeste conform modelului prevazut in anexa nr. 4.
    (2) Cererea prevazuta la alin. (1) va fi completata in limba romana si va fi insotita de urmatoarele documente:
    a) copii legalizate de pe actele de stare civila;
    b) copie legalizata de pe filele documentelor de trecere a frontierei de stat care contin datele de identitate;
    c) acte doveditoare privind spatiul de locuit;
    d) acte doveditoare privind mijloacele de intretinere;
    e) cazierul judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica emis de autoritatile statului de provenienta a strainului, tradus si legalizat;
    f) doua fotografii tip pasaport.
    (3) Documentele prevazute la alin. (2) lit. a), b) si e), intocmite in fata autoritatilor straine, trebuie sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege.
    Art. 38
    (1) Cererile se solutioneaza in termen de maximum 3 luni de la data inregistrarii.
    (2) Cererile depuse la misiunile diplomatice si oficiile consulare romane se transmit Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei din cadrul Ministerului de Interne, prin intermediul Directiei relatii consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
    Art. 39
    (1) In scopul solutionarii cererilor pentru stabilirea domiciliului, in cadrul Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei se constituie o comisie formata din:
    a) seful Directiei pentru straini si probleme de migrari;
    b) seful serviciului de profil din cadrul Directiei pentru straini si probleme de migrari;
    c) un lucrator din cadrul Directiei pentru straini si probleme de migrari, in calitate de secretar al comisiei.
    (2) Comisia analizeaza fiecare caz si formuleaza o propunere motivata, avizata de seful Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei, care va fi supusa spre aprobare ministrului de interne.
    (3) Decizia adoptata potrivit prevederilor alin. (2) se comunica in scris solicitantului care se afla in Romania, in termen de 10 zile.
    (4) In cazul strainilor care au depus cereri in strainatate decizia se comunica misiunii diplomatice sau oficiului consular care a primit cererea, prin intermediul Directiei relatii consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
    (5) Respingerea cererii de stabilire a domiciliului in Romania poate fi contestata de strain pe calea contenciosului administrativ.
    Art. 40
    (1) Strainul caruia i s-a aprobat stabilirea domiciliului in Romania este obligat sa se prezinte, in termenul prevazut de lege, la organele competente ale Ministerului de Interne in a caror raza teritoriala isi stabileste domiciliul, pentru luarea in evidenta si eliberarea carnetului de identitate.
    (2) Copiii minori ai strainului caruia i s-a aprobat stabilirea domiciliului in Romania pot fi exceptati de la conditia stabilita la art. 35 alin. (1) lit. a) si d) din prezentele norme metodologice.
    Art. 41
    Strainii care au depus o cerere pentru stabilirea domiciliului in Romania pana la data intrarii in vigoare a legii si care indeplinesc conditiile prevazute la art. 35 si la art. 40 alin. (2) vor depune o noua cerere, insotita de documentele prevazute la art. 37 alin. (2) din prezentele norme metodologice.
    Art. 42
    (1) In vederea obtinerii vizei de iesire prevazute la art. 25 alin. (6) din lege strainii vor completa o cerere-tip, pe care o vor depune la formatiunea teritoriala a Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei in a carei raza de competenta isi au domiciliul, impreuna cu urmatoarele documente:
    a) documentul de trecere a frontierei de stat;
    b) dovada de la administratia financiara teritoriala, din care sa rezulte ca nu au debite fata de stat;
    c) carnetul de identitate, care va fi retras in vederea anularii.
    (2) Viza de iesire se acorda pentru o perioada de cel mult 60 de zile.
    Art. 43
    Daca strainii nu ies din tara in termenul de valabilitate a vizei, dar isi mentin cererea de plecare definitiva, li se acorda o noua viza de iesire in conditiile prevazute la art. 42 din prezentele norme metodologice.

    SECTIUNEA a 3-a
    Sederea strainilor angajati in munca

    Art. 44
    Cetatenii apartinand statelor cunoscute cu tendinta de emigrare si apatrizii cu domiciliul in aceste state pot fi, de regula, incadrati in munca atunci cand cererea de forta de munca nu poate fi acoperita din resurse autohtone sau din statele membre ale Uniunii Europene.
    Art. 45
    (1) Strainului care a obtinut un permis de munca i se poate prelungi sederea pe baza urmatoarelor documente:
    a) permisul de munca valabil;
    b) contractul de munca, vizat de camera teritoriala de munca;
    c) dovada privind spatiul de locuit;
    d) solicitarea din partea angajatorului, in care se va preciza si locul de munca unde urmeaza sa isi desfasoare activitatea cel in cauza.
    (2) Viza de sedere poate fi acordata pentru o perioada de cel mult 30 de zile peste valabilitatea permisului de munca.
    Art. 46
    In cazul anularii permisului de munca, in conditiile legii, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, prin structurile sale specializate, va informa periodic Directia generala de evidenta informatizata a persoanei, care va proceda la anularea vizei de sedere, conform prevederilor art. 15 alin. (2) din lege.
    Art. 47
    In situatiile in care impotriva strainilor intrati in tara in baza unei vize pentru angajare in munca se aplica masurile prevazute la art. 21 din lege, cheltuielile vor fi suportate de cel in cauza sau, atunci cand acesta nu detine mijloacele materiale necesare, vor fi suportate de angajator.

    SECTIUNEA a 4-a
    Documentele eliberate strainilor

    Art. 48
    Eliberarea si retragerea documentelor prevazute la art. 33 alin. (1) din lege este de competenta Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei si a formatiunilor sale teritoriale.
    Art. 49
    (1) Pasapoartele pentru persoane fara cetatenie se elibereaza, la cerere, apatrizilor cu domiciliul in Romania care au implinit varsta de 14 ani, in baza urmatoarelor documente:
    a) cerere-tip intocmita conform modelului prevazut in anexa nr. 5;
    b) carnet de identitate valabil.
    (2) Pasapoartele pentru persoanele fara cetatenie au valabilitate 2 ani si pot fi prelungite succesiv, la cerere, pe noi perioade de cate 2 ani, dar nu mai mult de 10 ani de la data eliberarii.
    Art. 50
    (1) Misiunile diplomatice sau oficiile consulare romane pot elibera, la cerere, cu avizul Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei, un titlu de calatorie care sa permita reintoarcerea in tara a apatrizilor cu domiciliul in Romania aflati temporar in strainatate, care nu mai sunt in posesia documentelor romanesti pentru trecerea frontierei de stat.
    (2) La revenirea in tara titlul de calatorie va fi predat de titular formatiunii teritoriale de evidenta informatizata a persoanei pe a carei raza teritoriala isi are domiciliul apatridul, care il va remite Directiei relatii consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
    Art. 51
    (1) Strainilor aflati temporar in Romania, care nu mai poseda documente valabile de trecere a frontierei de stat si care, din motive independente de vointa lor, nu pot obtine un asemenea document de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale tarilor ai caror cetateni sunt, li se elibereaza titluri de calatorie, care sa le asigure intoarcerea in tara de domiciliu sau de plecare.
    (2) In cazul furtului documentului de trecere a frontierei de stat este necesara dovada declararii acestuia, eliberata de organul de politie.
    (3) Daca strainii mentionati la alin. (1) se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 29 din lege, li se elibereaza o adeverinta care sa ateste acest fapt, pana la incetarea motivului pentru care nu li se permite iesirea din tara sau pana la obtinerea documentelor de trecere a frontierei de stat.
    (4) Strainilor care, dupa incetarea motivelor pentru care nu li s-a permis iesirea, se sustrag indeplinirii formalitatilor de obtinere a documentelor de trecere a frontierei de stat li se aplica dispozitiile art. 21 din lege si vor fi returnati in tara de origine sau de plecare, eliberandu-li-se un document de calatorie in conditiile stabilite la alin. (1).
    Art. 52
    (1) Valabilitatea titlului de calatorie prevazut la art. 33 alin. (1) lit. b) din lege este de maximum 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii pentru noi perioade de 30 de zile, pana la incetarea motivelor pentru care strainul nu poate parasi teritoriul tarii.
    (2) In titlul de calatorie organul competent aplica viza de iesire pe o perioada care sa nu depaseasca termenul de valabilitate al documentului.
    (3) Daca strainii aflati in situatia prevazuta la alin. (2) refuza sa paraseasca teritoriul Romaniei in termenul vizei de iesire, se aplica prevederile art. 21 din lege.
    Art. 53
    (1) Strainului caruia i s-a aprobat sederea in Romania pentru o perioada mai mare de 120 de zile i se elibereaza legitimatia de sedere temporara.
    (2) Cu acest document, insotit de pasaport, strainul face dovada identitatii, sederii legale in Romania si a resedintei.
    (3) Legitimatia de sedere temporara se elibereaza pe baza urmatoarelor documente:
    a) cerere-tip intocmita conform modelului prezentat in anexa nr. 6;
    b) documentul de trecere a frontierei de stat, in original si copie;
    c) dovada privind spatiul de locuit;
    d) 3 fotografii de dimensiunea 3 x 4 cm.
    (4) Cererea se completeaza numai in situatiile in care documentul nu se elibereaza o data cu acordarea vizei de sedere.
    (5) In cazul furtului legitimatiei de sedere temporara strainul va prezenta si dovada emisa de organul de politie.
    (6) In cazul strainilor care, conform acordurilor incheiate de Romania, pot ramane pe teritoriul Romaniei fara viza, pe durata nedeterminata, legitimatia de sedere temporara se elibereaza daca acestia fac dovada ca desfasoara activitati legale pentru care le este necesar acest document.
    Art. 54
    (1) Strainului caruia i s-a aprobat stabilirea domiciliului in Romania i se elibereaza carnetul de identitate dupa indeplinirea formalitatilor de luare in evidenta.
    (2) Cu documentul prevazut la alin. (1) strainul face dovada identitatii si a domiciliului pe teritoriul Romaniei.
    Art. 55
    Pentru eliberarea carnetului de identitate strainii vor depune o cerere-tip intocmita conform modelului prezentat in anexa nr. 7, insotita de urmatoarele documente:
    a) copie de pe comunicarea de aprobare a stabilirii domiciliului in Romania;
    b) copii legalizate de pe actele doveditoare privind spatiul de locuit;
    c) 3 fotografii de dimensiunea 3 x 4 cm;
    d) documentul de trecere a frontierei de stat cu care a intrat in Romania, in original si copie.
    Art. 56
    (1) Carnetul de identitate se elibereaza cu termen de valabilitate de 5 ani si se vizeaza anual.
    (2) Pentru vizarea anuala a carnetului de identitate strainul va depune o cerere, impreuna cu urmatoarele documente:
    a) pasaportul;
    b) actele de stare civila (certificatul de nastere, certificatul de casatorie sau hotararea judecatoreasca de desfacere a casatoriei), in original si copie;
    c) actele privind spatiul de locuit, in original si copie.
    Art. 57
    Schimbarea resedintei sau a domiciliului se anunta in termen de 15 zile formatiunii teritoriale de evidenta informatizata a persoanei pe a carei raza teritoriala se stabileste strainul.
    Art. 58
    Documentele eliberate de autoritatile romane strainilor pot fi retinute de organele emitente, in exercitarea atributiilor specifice, ori de cate ori situatia o impune, in conditiile legii.
    Art. 59
    Documentele de identitate romanesti eliberate strainilor se retrag si se anuleaza atunci cand strainii se afla in urmatoarele situatii:
    a) parasesc definitiv teritoriul tarii;
    b) li s-a anulat viza de sedere;
    c) li s-a intrerupt, limitat sau revocat dreptul de sedere ori s-a dispus expulzarea, potrivit legii;
    d) au dobandit cetatenia romana;
    e) in cazul decesului.
    Art. 60
    Strainilor li se elibereaza un nou carnet de identitate sau o noua legitimatie de sedere temporara in urmatoarele situatii:
    a) la expirarea termenului de valabilitate a documentului;
    b) in cazul pierderii, furtului, deteriorarii sau distrugerii documentului;
    c) cand fotografia nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
    d) la schimbarea numelui titularului.

    SECTIUNEA a 5-a
    Limitarea, intreruperea si revocarea dreptului de sedere

    Art. 61
    (1) Ministrul de interne, la solicitarea organelor competente, poate dispune limitarea sau intreruperea dreptului de sedere al strainilor care au desfasurat, desfasoara ori exista indicii temeinice ca intentioneaza sa desfasoare activitati de natura sa puna in pericol siguranta nationala, ordinea publica, sanatatea sau morala publica, drepturile si libertatile cetatenilor.
    (2) Ministrul de interne poate dispune revocarea dreptului de sedere al strainilor cu domiciliul in Romania, in situatiile prevazute la alin. (1), in conditiile legii.
    (3) Strainii carora li s-a limitat dreptul de sedere sunt obligati sa paraseasca teritoriul Romaniei pana la data stabilita. In cazul strainilor carora li s-a intrerupt acest drept ori au fost declarati indezirabili, acestia sunt obligati sa paraseasca teritoriul Romaniei in cel mult 48 de ore de la aducerea la cunostinta. Acest termen este de 60 de zile de la aducerea la cunostinta, in cazul strainilor cu domiciliul in Romania carora li s-a revocat dreptul de sedere.
    Art. 62
    Institutiile care detin indicii temeinice in sensul celor prevazute la art. 19 alin. (1) din lege pot solicita Ministerului de Interne limitarea, intreruperea, revocarea dreptului de sedere sau declararea ca indezirabil a unui strain, purtand intreaga responsabilitate in legatura cu temeinicia datelor detinute.
    Art. 63
    (1) Competenta de a intocmi formalitatile necesare pentru aprobarea masurilor prevazute la art. 62 din prezentele norme metodologice si punerea acestora in aplicare revin Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei.
    (2) Comunicarea masurii de limitare, intrerupere, revocare a dreptului de sedere sau declararea ca indezirabil a strainului care se afla pe teritoriul Romaniei se realizeaza de Directia generala de evidenta informatizata a persoanei ori de formatiunile sale teritoriale, in cooperare cu organele de politie, prin incheierea unui proces-verbal in prezenta a 2 martori, in care se consemneaza, sub semnatura privata, faptul ca strainul a luat cunostinta de masura dispusa impotriva sa.
    (3) Cu ocazia incheierii procesului-verbal de comunicare Directia generala de evidenta informatizata a persoanei si formatiunile sale teritoriale anuleaza viza de sedere si aplica o viza de iesire valabila pe duratele stabilite la art. 61 alin. (3) din prezentele norme metodologice.
    Art. 64
    (1) In sensul prezentelor norme metodologice, prin perioada determinata pentru care strainii pot fi declarati indezirabili si li se interzice intrarea in Romania se intelege un interval de timp cuprins intre 5 si 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o noua perioada cuprinsa intre aceste limite, in cazul in care subzista motivele care au condus la luarea acestei masuri.
    (2) Prelungirea termenului se va face numai la solicitarea autoritatilor competente.
    Art. 65
    In cazul in care strainii nu parasesc teritoriul Romaniei in termenul stabilit prin viza de iesire aplicata la data comunicarii masurii restrictive, se aplica dispozitiile cap. III.

    CAP. 3
    Returnarea strainilor. Amanarea executarii expulzarii

    Art. 66
    (1) Pentru strainii care se incadreaza in prevederile art. 21 alin. (1) si ale art. 27 alin. (1) din lege Ministerul de Interne, prin Directia generala de evidenta informatizata a persoanei, dispune masuri pentru identificarea si returnarea acestora.
    (2) Pentru depistarea strainilor aflati in situatiile mentionate la alin. (1) si pentru verificarea modului in care sunt respectate normele legale cu privire la regimul juridic al strainilor lucratorii Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei pot organiza, in conditiile legii, controale in mediile si locurile frecventate de straini, in institutii publice ori particulare, precum si in incinta agentilor economici, indiferent de proprietar sau de detinator.
    Art. 67
    Strainii care dispun de documente pentru trecerea frontierei de stat si pentru care nu sunt necesare alte formalitati vor fi returnati de indata. Strainii care nu poseda astfel de documente ori cei pentru a caror returnare se impune indeplinirea unor formalitati de durata sunt cazati in centre speciale.
    Art. 68
    Pe toata perioada, de la depistare si pana in momentul returnarii, strainii se vor deplasa insotiti de organele Ministerului de Interne, acestea fiind abilitate, potrivit legii, sa ia masuri de imobilizare impotriva celor care au un comportament violent.
    Art. 69
    (1) Strainii care nu dispun de documente pentru trecerea frontierei de stat sau de alte documente de identitate vor fi prezentati misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare din Romania ale statelor ai caror cetateni sunt, pentru audiere si pentru eliberarea unor astfel de documente. Pentru strainii proveniti din state care nu au misiuni diplomatice sau oficii consulare in Romania vor fi solicitate documente de trecere a frontierei de stat prin Directia relatii consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
    (2) In situatia in care documentul prevazut la alin. (1) nu a fost obtinut in timp util, Directia generala de evidenta informatizata a persoanei poate elibera strainului un document de trecere a frontierei de stat standard, conform modelului folosit de statele membre ale Uniunii Europene.
    (3) Pentru returnarea unor grupuri numeroase de straini care nu dispun de documente pentru trecerea frontierei de stat Ministerul de Interne poate solicita Ministerului Afacerilor Externe venirea in Romania a unor reprezentanti ai statelor de provenienta a strainilor, in scopul audierii si eliberarii documentelor de trecere a frontierei de stat necesare acestora.
    Art. 70
    In cazul in care se impune, Directia generala de evidenta informatizata a persoanei poate asigura escortarea strainilor in strainatate, pana la destinatie.
    Art. 71
    In toate situatiile in care un strain este returnat, Directia generala de evidenta informatizata a persoanei aplica in documentul de trecere a frontierei de stat viza de iesire si dispune masura privind interzicerea intrarii strainului in tara pe o perioada de la 6 luni la 5 ani, cu exceptia strainilor declarati indezirabili sau carora li s-a limitat, intrerupt sau revocat dreptul de sedere, a celor pentru care s-a stabilit o perioada de interdictie de intrare pe teritoriul statului roman prin ordin al ministrului de interne, precum si a celor care au fost condamnati pentru savarsirea de infractiuni.
    Art. 72
    (1) Punerea in aplicare a interdictiei se realizeaza prin instituirea consemnului nominal la punctele de control pentru trecerea frontierei de stat sau prin aplicarea in documentele de trecere a frontierei de stat a unei stampile speciale in acest sens ori, concomitent, prin ambele modalitati.
    (2) Perioadele de interzicere a intrarii in Romania sunt urmatoarele:
    a) 6 luni, pentru o sedere ilegala intre 30 de zile si 6 luni;
    b) 1 an si 6 luni, pentru o sedere ilegala intre 6 luni si 1 an;
    c) 2 ani, pentru o sedere ilegala intre 1 an si 1 an si 6 luni;
    d) 2 ani si 6 luni, pentru o sedere ilegala intre 1 an si 6 luni si 2 ani;
    e) 3 ani, pentru o sedere ilegala intre 2 ani si 2 ani si 6 luni;
    f) 4 ani, pentru o sedere ilegala de peste 2 ani si 6 luni;
    g) 5 ani, in cazul strainului care a intrat ilegal in Romania;
    h) pentru o perioada egala cu durata pedepsei la care a fost condamnat, dar nu mai putin de 5 ani, in cazul strainilor care au comis infractiuni pe teritoriul Romaniei.
    (3) Strainilor care au fost repatriati pe cheltuiala statului roman li se prelungeste valabilitatea interdictiei cu 6 luni, fara ca aceasta sa depaseasca 5 ani.
    (4) Interzicerea intrarii li se comunica strainilor, in scris, de catre organul care a luat masura.
    (5) In cazul cetatenilor apartinand statelor cu care Romania nu a incheiat acorduri pentru desfiintarea vizelor interdictia de intrare dispusa de Directia generala de evidenta informatizata a persoanei sau de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, in conditiile legii, se comunica Directiei relatii consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
    Art. 73
    In situatiile prevazute la art. 11 si 18 din lege se poate aplica, dupa caz, interdictia de intrare in Romania pe perioade de la 6 luni la 5 ani.
    Art. 74
    In situatia minorilor provenind din tarile aflate pe lista prevazuta la art. 11 din prezentele norme metodologice, lasati neinsotiti dupa intrarea lor pe teritoriul Romaniei, Directia generala de evidenta informatizata a persoanei si formatiunile sale teritoriale vor proceda dupa cum urmeaza:
    a) vor stabili identitatea acestora si modul de intrare in Romania;
    b) indiferent de statutul lor legal ori ilegal pe teritoriul Romaniei, li se va asigura reprezentarea printr-o institutie competenta, potrivit legii, iar cei cu statut ilegal vor fi cazati in centrele prevazute la art. 21 alin. (3) din lege;
    c) se vor lua masuri de identificare a parintilor, indiferent de locul de resedinta al acestora, in scopul reunificarii familiale;
    d) pana la identificarea parintilor minorii de varsta scolara pot avea acces la sistemul de invatamant;
    e) in situatia in care parintii minorului nu au resedinta legala pe teritoriul Romaniei, acesta va fi returnat in tara de resedinta a parintilor ori in tara in care au fost identificati alti membri de familie, cu acceptul acestora;
    f) in cazul neidentificarii parintilor ori a altor membri de familie sau daca minorul nu este acceptat in statul de origine, i se va acorda dreptul de sedere conform dispozitiilor legale.
    Art. 75
    Masura expulzarii este pusa in executare de organele de politie, potrivit legii, in cooperare cu Directia generala de evidenta informatizata a persoanei.
    Art. 76
    Constatarea situatiilor prevazute la art. 22 alin. (3) lit. a) din lege este de competenta instantei de judecata, in urma sesizarii de catre Directia generala de evidenta informatizata a persoanei.

    CAP. 4
    Infiintarea, organizarea si functionarea centrelor pentru cazarea strainilor

    Art. 77
    (1) Strainii depistati cu sedere ilegala pe teritoriul Romaniei pot fi cazati temporar in centre de cazare special amenajate, denumite in continuare centre, aflate in subordinea Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei.
    (2) Cazarea se dispune de Directia generala de evidenta informatizata a persoanei.
    Art. 78
    Centrele sunt infiintate, organizate, autorizate sanitar de directiile de sanatate publica, amenajate si dotate astfel incat sa ofere conditii civilizate de cazare, hrana, asistenta medicala si igiena personala, pentru urmatoarele categorii de straini:
    a) depistati cu sedere ilegala in Romania;
    b) ale caror cereri de acordare a statutului de refugiat au fost respinse definitiv si irevocabil si, in consecinta, urmeaza sa fie returnati in tarile de origine sau de plecare;
    c) declarati indezirabili si care nu au parasit de buna voie teritoriul Romaniei in termenul stabilit;
    d) depistati fara documente, pana la stabilirea identitatii si clarificarea situatiei din punct de vedere al legalitatii sederii.
    Art. 79
    (1) Durata cazarii temporare stabilita prin decizia Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei nu poate depasi, de regula, 3 luni.
    (2) Prelungirea duratei cazarii temporare peste acest termen se poate face in baza unui referat motivat al Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei.
    Art. 80
    (1) Regulamentul de organizare si functionare a centrelor se aproba de catre ministrul de interne.
    (2) Strainii cazati in centre beneficiaza de drepturile prevazute in legislatia interna, inclusiv de cele prevazute in tratatele sau acordurile internationale in materie, ratificate de Romania.
    (3) Motivul cazarii, precum si drepturile si obligatiile strainilor cazati in centre le vor fi comunicate acestora in scris.

    CAP. 5
    Iesirea strainilor

    Art. 81
    (1) Masura nepermiterii iesirii din Romania, in situatiile prevazute la art. 29 alin. (1) din lege, se realizeaza prin:
    a) instituirea consemnului nominal in sistemul de evidenta a traficului la frontiera de stat de catre Inspectoratul General al Politiei de Frontiera;
    b) aplicarea in documentele de trecere a frontierei de stat a stampilei cu simbolul "C" de catre Directia generala de evidenta informatizata a persoanei si formatiunile sale teritoriale.
    (2) In situatiile prevazute la art. 29 alin. (1) lit. b) - d) din lege masura mentionata la alin. (1) va fi solicitata in scris, cu precizarea motivelor si a perioadei de aplicare.
    (3) Revocarea masurii prevazute la alin. (1) se face la solicitarea scrisa a autoritatii ori a persoanei fizice sau juridice care a cerut instituirea ei, prin aplicarea consemnului nominal sau aplicarea stampilei cu simbolul "L" in documentul de trecere a frontierei de stat.

    CAP. 6
    Evidenta strainilor aflati pe teritoriul Romaniei

    Art. 82
    Evidenta strainilor aflati pe teritoriul Romaniei se organizeaza, se actualizeaza si se administreaza de catre Directia generala de evidenta informatizata a persoanei, la nivel central, si de catre formatiunile sale teritoriale, in plan local.
    Art. 83
    Evidenta strainilor se organizeaza pe principiul competentei teritoriale si in functie de scopul sederii acestora in Romania.
    Art. 84
    (1) Institutiile care, in exercitarea competentelor legale, detin date referitoare la scopul si legalitatea sederii, precum si la activitatea strainilor vor transmite aceste date Directiei generale de evidenta informatizata a persoanei si formatiunilor sale teritoriale.
    (2) Modalitatea de transmitere a datelor prevazute la alin. (1) se va stabili pe baza de protocoale incheiate intre Directia generala de evidenta informatizata a persoanei si institutiile care detin datele respective.
    Art. 85
    Furnizarea datelor din evidentele privind strainii aflati pe teritoriul Romaniei se efectueaza potrivit legii.
    Art. 86
    (1) Anexele nr. 1 - 7*) fac parte integranta din prezentele norme metodologice.
    (2) Forma si continutul anexelor prevazute la alin. (1) vor putea fi modificate in functie de necesitati prin norme ale Ministerului de Interne.
------------
    *) Anexele nr. 1 - 7 sunt reproduse in facsimil.

    ANEXA 1

SERVICIUL DE EVIDENTA INFORMATIZATA A PERSOANEI
      AL JUDETULUI _______________________            ______________
AVIZAT Nr. ______________ din ____________           |              |
VALABILA pana la _________________________           |  fotografie  |
SEFUL SERVICIULUI ______________________ L.S.        |              |
                                                     |              |
S-a solicitat autentificarea urmatorului act:        |______________|

                                INVITATIE

                       _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Societatea comerciala |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| cu sediul in
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| strada |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
     _ _ _       _ _ _       _ _       _ _ _          _
nr. |_|_|_| bl. |_|_|_| sc. |_|_| ap. |_|_|_| sector |_| inregistrata la Oficiul
                                _ _ _ _ _ _ _ _ _ _       _ _ _ _ _ _ _ _
Registrului Comertului sub nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| din |_|_|_|_|_|_|_|_|,
                         _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
reprezentata prin: nume |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
                   prenume |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
domiciliat/cu resedinta in |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| strada
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _       _ _ _       _ _ _       _ _       _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| nr. |_|_|_| bl. |_|_|_| sc. |_|_| ap. |_|_|_|
        _                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
sector |_| in calitate de |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, invit in Romania in
                                                 _ _
scop de AFACERI-COOPERARE, pentru o perioada de |_|_| zile pe domnul/a
        _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Numele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _
prenumele tatalui |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| prenumele mamei |_|_|_|_|_|_|_|
             _ _ _ _ _ _ _ _      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
nascut/a la |_|_|_|_|_|_|_|_| in |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
              _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                 _ _ _ _ _ _ _ _
de cetatenie |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| domiciliat in |_|_|_|_|_|_|_|_|
                               _ _ _       _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
posesor al pasaportului seria |_|_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| eliberat de
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| valabil pana la |_|_|_|_|_|_|_|_|
   ___________________________           _________________________
  |                           |         |                         |
  |                           |         |                         |
  | Stampila de intrare PCTF  |         | Stampila de iesire PCTF |
  |                           |         |                         |
  |___________________________|         |_________________________|

                                                                  (verso)
 _
|1|
|_|___________________________________________________________________________
| Ma oblig sa constitui un depozit bancar la _____________ filiala ___________|
|in lei si valuta, in suma de ________________ lei si ________________________|
|(inclusiv comisionul bancii), la dispozitia organelor Directiei Generale de  |
|Evidenta Informatizata a Persoanei pentru acoperirea cheltuielilor legate de |
|retrimiterea in tara de origine sau de plecare a strainului invitat (cazare, |
|hrana, asistenta medicala, bilete de transport etc.), in situatia in care nu |
|va respecta termenul de sedere si scopul invitatiei.                         |
| Imi asum riscul pierderii sumelor folosite in scopul sus-mentionat.         |
| Prezenta invitatie imi este necesara pentru a fi depusa spre avizare la     |
|Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei al Judetului ____________    |
|                                               _ _ _ _ _ _ _ _               |
|                                         Data |_|_|_|_|_|_|_|_|              |
|                                         Semnatura ___________________       |
|_____________________________________________________________________________|
 _
|2|
|_|____________________________________________________________________________
| Ma oblig sa suport cheltuielile legate de intretinere si, in caz de          |
|imbolnavire ori accident si cele de tratament sau deces pentru persoana       |
|invitata, pe toata perioada sederii in Romania.                               |
| In situatia in care persoana invitata nu va respecta termenul de sedere, ma  |
|oblig sa suport toate cheltuielile efectuate de autoritatile romane cu        |
|privire la aceasta, inclusiv cele de transport pentru retrimiterea in tara de |
|origine sau de plecare.                                                       |
| Prezenta invitatie imi este necesara pentru a fi depusa spre avizare la      |
|Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei al Judetului ______________   |
|                                               _ _ _ _ _ _ _ _                |
|                                         Data |_|_|_|_|_|_|_|_|               |
|                                         Semnatura _____________________      |
|______________________________________________________________________________|
 Redactat si autentificat, in 4 (patru) exemplare, de notarul public _________
 ___________________________ din cadrul Biroului notarului public ____________
 ___________________________ cu sediul in ____________________________________
 strada ______________________ nr. ____ bl. ___ sc. ___ ap. ____

                                         Semnatura _______________ L.S.
                                               _ _ _ _ _ _ _ _
                                         Data |_|_|_|_|_|_|_|_|

    ANEXA 2

SERVICIUL DE EVIDENTA INFORMATIZATA A PERSOANEI
      AL JUDETULUI _______________________            ______________
AVIZAT Nr. _____________ din _____________           |              |
VALABILA pana la _________________________           |  fotografie  |
SEFUL SERVICIULUI ______________________ L.S.        |              |
                                                     |              |
S-a solicitat autentificarea urmatorului act:        |______________|

                                INVITATIE

                     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Subsemnatul: Numele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                        _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
             Prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                     _ _ _ _ _ _ _ _
nascut/a la data de |_|_|_|_|_|_|_|_| posesor/are al/a:
                               _ _       _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
1) cartii de identitate seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                             _ _       _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
2) pasaportului       seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _          _ _ _ _ _ _ _
cu domiciliul/resedinta in |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| strada |_|_|_|_|_|_|_|
 _ _ _ _ _ _ _ _       _ _ _       _ _ _       _ _       _ _ _          _
|_|_|_|_|_|_|_|_| nr. |_|_|_| bl. |_|_|_| sc. |_|_| ap. |_|_|_| sector |_|
            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
angajat la |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| cu sediul in
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| strada |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
     _ _ _       _ _ _       _ _       _ _ _          _
nr. |_|_|_| bl. |_|_|_| sc. |_|_| ap. |_|_|_| sector |_|
                                                          _ _
invit in Romania, in scop de VIZITA pentru o perioada de |_|_| zile pe domnul/a
        _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Numele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _
prenumele tatalui |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| prenumele mamei |_|_|_|_|_|_|_|
             _ _ _ _ _ _ _ _      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
nascut/a la |_|_|_|_|_|_|_|_| in |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
              _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _ _
de cetatenie |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| domiciliat/a in |_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                _ _ _       _ _ _ _ _ _ _ _ _ _               _ _ _ _ _ _ _ _
pasaport seria |_|_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| eliberat de |_|_|_|_|_|_|_|_|
         _ _ _ _ _ _ _ _
valabil |_|_|_|_|_|_|_|_|
   ___________________________           _________________________
  |                           |         |                         |
  |                           |         |                         |
  | Stampila de intrare PCTF  |         | Stampila de iesire PCTF |
  |                           |         |                         |
  |___________________________|         |_________________________|

                                                                 (verso)
 _
|1|
|_|___________________________________________________________________________
| Ma oblig sa constitui un depozit bancar la _____________ filiala ___________|
|in lei si valuta, in suma de ________________ lei si ________________________|
|(inclusiv comisionul bancii), la dispozitia organelor Directiei Generale de  |
|Evidenta Informatizata a Persoanei pentru acoperirea cheltuielilor legate de |
|retrimiterea in tara de origine sau de plecare a strainului invitat (cazare, |
|hrana, asistenta medicala, bilete de transport etc.), in situatia in care nu |
|va respecta termenul de sedere si scopul invitatiei.                         |
| Imi asum riscul pierderii sumelor folosite in scopul sus-mentionat.         |
| Prezenta invitatie imi este necesara pentru a fi depusa spre avizare la     |
|Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei al Judetului ____________    |
|                                               _ _ _ _ _ _ _ _               |
|                                         Data |_|_|_|_|_|_|_|_|              |
|                                         Semnatura ___________________       |
|_____________________________________________________________________________|
 _
|2|
|_|____________________________________________________________________________
| Ma oblig sa suport cheltuielile legate de intretinere si, in caz de          |
|imbolnavire ori accident si cele de tratament sau deces pentru persoana       |
|invitata, pe toata perioada sederii in Romania.                               |
| In situatia in care persoana invitata nu va respecta termenul de sedere, ma  |
|oblig sa suport toate cheltuielile efectuate de autoritatile romane cu        |
|privire la aceasta, inclusiv cele de transport pentru retrimiterea in tara de |
|origine sau de plecare.                                                       |
| Prezenta invitatie imi este necesara pentru a fi depusa spre avizare la      |
|Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei al Judetului ______________   |
|                                               _ _ _ _ _ _ _ _                |
|                                         Data |_|_|_|_|_|_|_|_|               |
|                                         Semnatura _____________________      |
|______________________________________________________________________________|
 Redactat si autentificat, in 4 (patru) exemplare, de notarul public _________
 ___________________________ din cadrul Biroului notarului public ____________
 ___________________________ cu sediul in ____________________________________
 strada ______________________ nr. ____ bl. ____ sc. ____ ap. ____

                                         Semnatura _______________ L.S.
                                               _ _ _ _ _ _ _ _
                                         Data |_|_|_|_|_|_|_|_|

    ANEXA 3

SERVICIUL DE EVIDENTA INFORMATIZATA A PERSOANEI
      AL JUDETULUI _______________________            ______________
AVIZAT Nr. _____________ din _____________           |              |
VALABILA pana la _________________________           |  fotografie  |
SEFUL SERVICIULUI ______________________ L.S.        |              |
                                                     |              |
S-a solicitat autentificarea urmatorului act:        |______________|

                                INVITATIE

                       _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Societatea comerciala |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| cu sediul in
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| strada |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
     _ _ _       _ _ _       _ _       _ _ _          _
nr. |_|_|_| bl. |_|_|_| sc. |_|_| ap. |_|_|_| sector |_| inregistrata la Oficiul
                                _ _ _ _ _ _ _ _ _ _       _ _ _ _ _ _ _ _
Registrului Comertului sub nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| din |_|_|_|_|_|_|_|_|,
                         _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
reprezentata prin: nume |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
                   prenume |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
domiciliat/cu resedinta in |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| strada
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _       _ _ _       _ _ _       _ _       _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| nr. |_|_|_| bl. |_|_|_| sc. |_|_| ap. |_|_|_|
        _                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
sector |_| in calitate de |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|, invit in Romania in
                                     _ _
scop TURISTIC, pentru o perioada de |_|_| zile pe domnul/a
        _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Numele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _
prenumele tatalui |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| prenumele mamei |_|_|_|_|_|_|_|
             _ _ _ _ _ _ _ _      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
nascut/a la |_|_|_|_|_|_|_|_| in |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
              _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                 _ _ _ _ _ _ _ _
de cetatenie |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| domiciliat in |_|_|_|_|_|_|_|_|
                               _ _ _       _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
posesor al pasaportului seria |_|_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| eliberat de
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| valabil pana la |_|_|_|_|_|_|_|_|
   ___________________________           _________________________
  |                           |         |                         |
  |                           |         |                         |
  | Stampila de intrare PCTF  |         | Stampila de iesire PCTF |
  |                           |         |                         |
  |___________________________|         |_________________________|

                                                                 (verso)
 _
|1|
|_|___________________________________________________________________________
| Ma oblig sa constitui un depozit bancar la _____________ filiala ___________|
|in lei si valuta, in suma de ________________ lei si ________________________|
|(inclusiv comisionul bancii), la dispozitia organelor Directiei Generale de  |
|Evidenta Informatizata a Persoanei pentru acoperirea cheltuielilor legate de |
|retrimiterea in tara de origine sau de plecare a strainului invitat (cazare, |
|hrana, asistenta medicala, bilete de transport etc.), in situatia in care nu |
|va respecta termenul de sedere si scopul invitatiei.                         |
| Imi asum riscul pierderii sumelor folosite in scopul sus-mentionat.         |
| Prezenta invitatie imi este necesara pentru a fi depusa spre avizare la     |
|Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei al Judetului ____________    |
|                                               _ _ _ _ _ _ _ _               |
|                                         Data |_|_|_|_|_|_|_|_|              |
|                                         Semnatura ___________________       |
|_____________________________________________________________________________|
 _
|2|
|_|____________________________________________________________________________
| Ma oblig sa suport cheltuielile legate de intretinere si, in caz de          |
|imbolnavire ori accident si cele de tratament sau deces pentru persoana       |
|invitata, pe toata perioada sederii in Romania.                               |
| In situatia in care persoana invitata nu va respecta termenul de sedere, ma  |
|oblig sa suport toate cheltuielile efectuate de autoritatile romane cu        |
|privire la aceasta, inclusiv cele de transport pentru retrimiterea in tara de |
|origine sau de plecare.                                                       |
| Prezenta invitatie imi este necesara pentru a fi depusa spre avizare la      |
|Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei al Judetului ______________   |
|                                               _ _ _ _ _ _ _ _                |
|                                         Data |_|_|_|_|_|_|_|_|               |
|                                         Semnatura _____________________      |
|______________________________________________________________________________|
 Redactat si autentificat, in 4 (patru) exemplare, de notarul public _________
 ___________________________ din cadrul Biroului notarului public ____________
 ___________________________ cu sediul in ____________________________________
 strada ______________________ nr. ____ bl. ____ sc. ____ ap. ____

                                         Semnatura _______________ L.S.
                                               _ _ _ _ _ _ _ _
                                         Data |_|_|_|_|_|_|_|_|

    ANEXA 4

 _________________________________           ______________
|Numar inregistrare ___________   |         |              |
|Data _________________________   |         |     Loc      |
|_________________________________|         |              |
 _________________________________          |    pentru    |
|Data primirii ________________   |         |              |
|Certific identitatea persoanei   |         |  fotografie  |
|_______________________________  |         |______________|
|_________________________________|

                                 CERERE
pentru aprobarea stabilirii domiciliului in Romania a cetatenilor straini

        _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Numele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Name
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Surname
                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele tatalui |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Prenumele mamei |_|_|_|_|_|_|_|_|
Father's surname                        Mother's surname
               _ _ _ _ _ _ _ _                 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Data nasterii |_|_|_|_|_|_|_|_| Localitatea   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Date of birth                   Place of birth
      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Tara |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Country
                 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Nume anterioare |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Maiden names
                         _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Domiciliul: localitatea |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Domicile    Place
                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
            tara  |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
            Country
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Cetatenia |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Citizenship
         _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Studii  |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Education |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
          |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Profesia  |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Ocupatia |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Job                                     Ocupation
                _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Locul de munca |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Place of work
                          _               _            _         _
Starea civila: casatorit |_| necasatorit |_| divortat |_| vaduv |_|
Marital Status Married       Single          Divorced     Widow
                                    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Numele si prenumele sotului/sotiei |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Husband's/Wife's name and surname
                             _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Cetatenia sotului/sotiei    |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Husband's/Wife's citizenship

Motivele care stau la baza cererii ____________________________________________
Reasons of request                 ____________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
                                                     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Localitatea unde urmeaza sa va stabiliti in Romania |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Place where you want to settle up in Romania
        _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _       _ _ _       _ _ _       _ _ _
strada |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| nr. |_|_|_| bl. |_|_|_| ap. |_|_|_|
Street                                 no.         bl.         ap.
        _
Sector |_|
Sector

    Date despre membrii familiei cu care doriti sa va stabiliti in Romania

    Information about family members you want to settle with in Romania
 ______________________________________________________________________________
|Nr.| Numele si| Data si | Gradul de| Cetatenia | Ocupatia  | Tara  |Domiciliul|
|   | prenumele|  locul  | rudenie  |           | si locul  |       |          |
|   |          | nasterii|          |           | de munca  |       |          |
|   |          |         |          |           |           |       |          |
|No.| Name and | Date and|          |Citizenship| Ocupation |Country| Domicile |
|   | surname  | place of|          |           | and place |       |          |
|   |          |  birth  |          |           |  of work  |       |          |
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|

    Date despre rudele de gradul I din Romania

    Information about first degree relatives from Romania
 ______________________________________________________________________________
|Nr.| Numele si| Data si | Gradul de| Cetatenia | Ocupatia  | Tara  |Domiciliul|
|   | prenumele|  locul  | rudenie  |           | si locul  |       |          |
|   |          | nasterii|          |           | de munca  |       |          |
|   |          |         |          |           |           |       |          |
|No.| Name and | Date and|          |Citizenship| Ocupation |Country| Domicile |
|   | surname  | place of|          |           | and place |       |          |
|   |          |  birth  |          |           |  of work  |       |          |
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|

    Date despre rude de gradul I din strainatate

    Information about first degree relatives from abroad
 ______________________________________________________________________________
|Nr.| Numele si| Data si | Gradul de| Cetatenia | Ocupatia  | Tara  |Domiciliul|
|   | prenumele|  locul  | rudenie  |           | si locul  |       |          |
|   |          | nasterii|          |           | de munca  |       |          |
|   |          |         |          |           |           |       |          |
|No.| Name and | Date and|          |Citizenship| Ocupation |Country| Domicile |
|   | surname  | place of|          |           | and place |       |          |
|   |          |  birth  |          |           |  of work  |       |          |
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|
|___|__________|_________|__________|___________|___________|_______|__________|

    Semnatura ____________________          Data _____________
    Signature                               Date

    Pagina rezervata autoritatilor romane
 ___________________________
|Rezultatul verificarilor   |
|___________________________|________________________________________
|                                                                    |
|                                                                    |
|                                                                    |
|                                                                    |
|                                                                    |
|                                                                    |
|                                                                    |
|                                                                    |
|                                                                    |
|                                                                    |
|                                                                    |
|____________________________________________________________________|
 ______________________              _________________
|Propunerea Comisiei   |            |Membrii Comisiei |
|______________________|____________|_________________|______________
|                                   |                      |Semnatura|
|                                   |______________________|_________|
|                                   | 1                    |         |
|                                   |______________________|_________|
|                                   | 2                    |         |
|                                   |______________________|_________|
|                                   | 3                    |         |
|                                   |______________________|_________|
|                                   | Data     | | | | | | | | |
|___________________________________|__________|_|_|_|_|_|_|_|_|
                                _______________
                               |   HOTARAREA   |
                               |_______________|_____________
                               |             | Semnatura     |
                               |             |_______________|
                               |             |               |
                               |             |               |
                               |             |               |
                               |_____________|_______________|
                                      | Data | | | | | | | | |
                                      |______|_|_|_|_|_|_|_|_|

    ANEXA 5

 _______________________________________
|Nr. ............. data |_|_|_|_|_|_|_|_|
|               _ _ _ _ _ _ _ _         |        ______________
|Data primirii |_|_|_|_|_|_|_|_|        |       |              |
|                  _ _ _ _ _ _ _ _      |       |              |
|Data programarii |_|_|_|_|_|_|_|_|     |       |              |
|_______________________________________|       |  fotografie  |
 __________________________________             |              |
| Certific identitatea persoanei   |            |              |
|                                  |            |              |
| ................................ |            |______________|
|__________________________________|
 _____________              _____________              _____________
|  Rezultatul |            |             |            |             |
|verificarilor|            | Propunerea  |            |  Hotararea  |
|_____________|__________  |_____________|__________  |_____________|_________
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |                       |
|                        | |                        | |_______________________|
|                        | |                        | |Semnatura |            |
|________________________| |________________________| |__________|____________|
| Semnatura  |           | | Semnatura  |           | |Data                   |
|____________|___________| |____________|___________| |_______________________|
|Data| | | | | | | | |     |Data| | | | | | | | |     |  |  |  |  |  |  |  |  |
|____|_|_|_|_|_|_|_|_|     |____|_|_|_|_|_|_|_|_|     |__|__|__|__|__|__|__|__|

                                    CERERE
        pentru eliberarea (prelungirea valabilitatii) pasaportului
          pentru persoane fara cetatenie cu domiciliul in Romania

                    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Numele             |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele            |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Nume anterioare          |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele tatalui        |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                            _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele mamei            |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                 _ _ _ _ _ _ _ _                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Data nasterii   |_|_|_|_|_|_|_|_| locul nasterii |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                         _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _          _ _ _ _ _
Domiciliul: Localitatea |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| strada |_|_|_|_|_|
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _       _ _ _       _ _ _       _ _ _          _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| nr. |_|_|_| bl. |_|_|_| ap. |_|_|_| sector |_|

                                                                    (verso)
                       _ _ _
Semnalmente: inaltime |_|_|_| cm   culoarea ochilor _______________
          _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Profesia |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Locul de munca |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                                  _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Date despre sot/sotie: Numele    |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                                    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
                       Prenumele   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                                     _ _ _ _ _ _ _ _
                      Data nasterii |_|_|_|_|_|_|_|_|
          ____________________________________________________________________
Solicit: |1) Eliberarea unui pasaport pentru persoane fara cetatenie cu       |
         |   domiciliul in Romania                                            |
 ________|                                                                    |
|Declar pe propria raspundere ca:                                             |
|   Nu posed pasaport pentru persoane fara cetatenie cu domiciliul in Romania |
|   Posed (am posedat) Pasaportul pentru persoane fara cetatenie cu domiciliul|
|in Romania nr. _________________ eliberat la data de ________________________|
|de catre ____________________, si solicit unul nou deoarece _________________|
|_____________________________________________________________________________|
|_____________________________________________________________________________|
|_____________________________________________________________________________|
|_____________________________________________________________________________|
|_____________________________________________________________________________|
         _____________________________________________________________________
 _______|2) Prelungirea pasaportului pentru persoane fara cetatenie cu        |
|domiciliul in Romania nr. ________________ eliberat la data de ______________|
|de catre ________________________ valabil/expirat la data de ________________|
|_____________________________________________________________________________|
         _____________________________________________________________________
        |3) Rog ca in pasaport sa fie inclusi si copiii sub 14 ani:           |
 _______|                                                                     |
|    _________________________________________________________________________|
|   |   Numele si prenumele   |   Data nasterii   |   Certificat de nastere   |
|   |_________________________|___________________|___________________________|
|   |_________________________|___________________|___________________________|
|   |_________________________|___________________|___________________________|
|   |_________________________|___________________|___________________________|
|   |_________________________|___________________|___________________________|
|___|_________________________|___________________|___________________________|
                                                     _ _ _ _ _ _ _ _
                                               Data |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                                          ____________________
                                               Semnatura |                    |
                                                         |____________________|
 _______________________________________
|Am primit pasaportul                   |
|      _ _ _ _ _ _ _ _                  |
|Data | | | | | | | | | Semnatura       |
|_____|_|_|_|_|_|_|_|_|_________________|

    ANEXA 6

 ____________________________________   ____________________     ____________
|Numar inregistrare ________________ | |Certific identitatea|   |            |
|Numar dosar _______________________ | |    persoanei si    |   |            |
|Numar viza ________________/        | |exactitatea datelor |   |    Loc     |
|____________________________________| |____________________|   |   pentru   |
 ______________________________________   ____________________  | fotografie |
|Rezultatul verificarilor|             | |Propunerea          | |            |
|________________________|             | |____________________| |            |
|                                      | |                    | |____________|
|                                      | |                    |
|                                      | |                    |  ______________
|                                      | |                    | | Aprobarea    |
|                                      | |                    | |______________|
|                                      | |                    | |              |
|                                      | |                    | |              |
|                                      | |                    | |              |
|                                      | |                    | |              |
|                                      | |                    | |              |
|                                      | |                    | |              |
|                                      | |____________________| |______________|
|                                      | | Semnatura          | |Semnatura     |
|                                      | |____________________| |______________|
|                                      | | Data |             | | Data |       |
|                                      | |______|_____________| |______|_______|
|______________________________________|
| Semnatura                            |
|______________________________________|
| Data |                               |
|______|_______________________________|

                                  CERERE
                pentru prelungirea vizei de sedere in Romania
                (eliberarea legitimatiei de sedere temporara)

               _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Numele        |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Name
               _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele     |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Surname
               _ _ _ _ _ _ _ _       _   _               _ _ _ _ _ _ _ _
Data nasterii |_|_|_|_|_|_|_|_| Sex |_| |_| Cetatenia   |_|_|_|_|_|_|_|_|
Date of birth                   Sex  M   F  Citizenship
                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                    _ _ _ _ _ _ _
Prenumele tatalui |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Prenumele mamei  |_|_|_|_|_|_|_|
Father's surname                        Mother's surname
                     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _               _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Domiciliul:  Tara   |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Localitatea |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Domicile     Country                      City
              _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _               _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Pasaport nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| eliberat de |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
Passport no.                           Issued by
                 _ _ _ _ _ _ _ _
valabil pana la |_|_|_|_|_|_|_|_|
Valid until
                          _ _ _ _ _ _ _ _                        _ _ _ _ _ _ _
Data intrarii in Romania |_|_|_|_|_|_|_|_| Punctul de frontiera |_|_|_|_|_|_|_|
Date of entry in Romania                   Border check point

                                                               (verso)

                                                                _ _ _ _ _ _ _ _
Solicit prelungirea vizei de sedere in Romania pana la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|
I demand extention of my stay visa in Romania until
                _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                          _ _ _
in calitate de |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| la (firma, unitatea de |_|_|_|
                                     invatamant etc.)
As                                   at (firm, education, unit etc.)
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                  _ _ _ _ _ _ _ _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| adresa: strada |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                  Address street
 _ _ _ _ _ _ _ _ _       _ _ _       _ _ _       _       _ _ _          _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_| nr. |_|_|_| bl. |_|_|_| sc. |_| ap. |_|_|_| sector |_|
                    no.         bl.      entrance   ap.         sector
             _ _ _ _ _ _ _ _ _            _ _ _ _ _ _ _ _
localitatea |_|_|_|_|_|_|_|_|_| judetul  |_|_|_|_|_|_|_|_|
city                            county
In aceasta perioada voi locui  _ _ _ _ _ _ _ _ _          _ _ _ _ _ _
in localitatea                |_|_|_|_|_|_|_|_|_| strada |_|_|_|_|_|_|
In this period I will live in city                street
 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _      _ _ _      _ _ _       _       _ _ _          _
|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| nr.|_|_|_| bl.|_|_|_| sc. |_| ap. |_|_|_| sector |_|
                            no.        bl.     entrance   ap.         sector
                                                     _    _
Solicit eliberarea legitimatiei de sedere temporara |_|  |_|
I demand issuing of temporary stay identity card    DA   NU
                                                    YES  NO
                                                              _______________
Predau pasaportul, legitimatia de sedere temporara           |               |
si documentele necesare.                           Semnatura |_______________|
                                                   Signature
I hand over my passport, temporary stay identity   Data  _ _ _ _ _ _ _ _
card and the necessary documents                        |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                                   Date  Z Z L L A A A A
                                                         D D M M Y Y Y Y
 ____________________________________
|Primit la ghiseu                    |
|      _ _ _ _ _ _ _ _               |  Am primit pasaportul si legitimatia de
|Data |_|_|_|_|_|_|_|_|              |  sedere temporara
|      Z Z L L A A A A               |  I received passport and temporary stay
|                  _ _ _ _ _ _ _ _   |  identity card
|Data programarii |_|_|_|_|_|_|_|_|  |   _____________________________________
|                  Z Z L L A A A A   |  |                                     |
|                                    |  |                                     |
|____________________________________|  |_____________________________________|
                                                _ _ _ _ _ _ _ _
                                          Data |_|_|_|_|_|_|_|_|
                                                Z Z L L A A A A

    ANEXA 7

 _______________________________               __________________
|Nr. inregistrare ______________|             |                  |
|Data                           |             |   fotografie     |
|_______________________________|             |                  |
 _______________________________              |                  |
|Data primirii _________________|             |                  |
|Certific identitatea persoanei |             |__________________|
|_______________________________|___
|Data programarii   | | | | | | | | |
|___________________|_|_|_|_|_|_|_|_|
                     Z Z L L A A A A
 ________________________       ___________              __________
|Rezultatul verificarilor|     |Propunerea |            |Hotararea |
|________________________|__   |___________|______      |__________|_________
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |                  |     |                    |
|                           |  |__________________|___  |____________________|_
|                           |  |Data  | | | | | | | | | |Data  | | | | | | | | |
|                           |  |______|_|_|_|_|_|_|_|_| |______|_|_|_|_|_|_|_|_|
|___________________________|__________________________________________________
                            |Solutia I. Eliberat carnet         _ _            |
                            |           de identitate    seria |_|_|_ _ _ _ _  |
                            |                            nr.   |_|_|_|_|_|_|_| |
                            |                                                  |
                            |                                                  |
                            |      II. Aplicat viza anuala valabila            |
                            |                                 _ _ _ _ _ _ _ _ _|
                            |________________________________|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

                                   CERERE
    pentru eliberarea (vizarea) carnetului de identitate pentru straini
        _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Numele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           _ _ _ _ _ _ _ _      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
nascut la |_|_|_|_|_|_|_|_| in |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           Z Z L L A A A A
                   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele tatalui |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                     _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Prenumele mamei     |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Cetatenia |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|
                           _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _       _ _ _       _ _ _
Domiciliat in localitatea |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| nr. |_|_|_| bl. |_|_|_|
     _       _ _       _ _ _          _
sc. |_| et. |_|_| ap. |_|_|_| sector |_|
          ___________________________________________________________________
Solicit: |I. Carnet de identitate pentru straini, pentru urmatoarele motive: |
         |___________________________________________________________________|
         |___________________________________________________________________|
         |___________________________________________________________________|

                                                                  (verso)
  ___________________________________________________________________________
 |II. Vizarea anuala a carnetului de identitate pentru straini seria |_|_|   |
 |                                                            _ _ _ _ _ _ _ _|
 |                                                       nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|
 |                       _ _       _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _                   |
 | Posed pasaport seria |_|_| nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| eliberat de      |
 | _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _              _ _ _ _ _ _ _ _                  |
 ||_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| la data de |_|_|_|_|_|_|_|_|                 |
 |                                          Z Z L L A A A A                  |
 |                  _ _ _ _ _ _ _ _                                          |
 | valabil pana la |_|_|_|_|_|_|_|_|                                         |
 |                  Z Z L L A A A A                                          |
 |___________________________________________________________________________|
                                   __________________________
                        Semnatura |                          |
                                  |__________________________|
                             _ _ _ _ _ _ _ _
                       Data |_|_|_|_|_|_|_|_|

Am primit carnetul de identitate
           _________________________
Semnatura |                         |
          |_________________________|
      _ _ _ _ _ _ _ _
Data |_|_|_|_|_|_|_|_|
      Z Z L L A A A A



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 476/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 476 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu