Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 393 din 15 iulie 1994

pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea si acreditarea laboratoarelor de incercari in constructii

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 202 din  4 august 1994


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Regulamentul privind autorizarea si acreditarea laboratoarelor de incercari in constructii, prevazut in anexa la prezenta hotarare.
    Art. 2
    Hotararea intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei.

                p. PRIM-MINISTRU
                DAN MIRCEA POPESCU,
                ministru de stat,
                ministrul muncii
                si protectiei sociale

                                Contrasemneaza:
                                Ministrul lucrarilor publice
                                si amenajarii teritoriului,
                                Marin Cristea

                                Ministru de stat,
                                ministrul finantelor,
                                Florin Georgescu

    ANEXA 1

                        REGULAMENT
privind autorizarea si acreditarea laboratoarelor de incercari in constructii

    CAP. 1
    Prevederi generale

    Art. 1
    Prezentul regulament stabileste cadrul normativ general privind autorizarea si acreditarea laboratoarelor de incercari in constructii, indiferent de forma de organizare, de relatiile de subordonare sau de forma lor de proprietate.
    Art. 2
    Autorizarea si acreditarea laboratoarelor de incercari in constructii reprezinta o componenta a sistemului calitatii prin care se asigura evaluarea reala a laboratoarelor, stabilirea competentelor acestora, precum si promovarea unor reguli care sa guverneze activitatea lor in beneficiul partenerilor economici.
    Art. 3
    Prin autorizarea laboratoarelor de incercari in constructii se confera acestora dreptul ca, pe baza incercarilor si analizelor efectuate cu echipamentul si personalul propriu, sa emita documente (buletine de incercari, rapoarte, studii) valabile si recunoscute de catre organismele abilitate prin lege de a aplica si controla sistemul in constructii.
    Art. 4
    Prin acreditarea laboratoarelor de incercari in constructii se asigura recunoasterea formala a competentei acestora de catre organisme de acreditare, la nivel national sau international, pentru a realiza incercari sau tipuri de incercari determinate.
    Art. 5
    Autorizarea laboratoarelor de incercari in constructii este obligatorie pentru toate laboratoarele care emit documente valabile privind atestarea calitatii constructiilor, partilor de constructie si a materialelor utilizate la realizarea  acestora.
    Art. 6
    Acreditarea laboratoarelor de incercari in constructii este facultativa si da dreptul acestora de a participa la actiunile privind agrementele tehnice si certificarea de conformitate a produselor. Acreditarea laboratoarelor de incercari asigura recunoasterea acestora de catre organisme de acreditare nationale si internationale similare, cu care s-au stabilit relatii de reciprocitate.
    A. AUTORIZAREA LABORATOARELOR DE INCERCARI IN CONSTRUCTII

    CAP. 2
    Obiectivele autorizarii laboratoarelor de incercari in constructii

    Art. 7
    Autorizarea laboratoarelor de incercari in constructii are drept scop:
    - crearea unui sistem national unitar de evaluare a laboratoarelor de incercari in constructii;
    - evaluarea capabilitatii laboratoarelor de incercari in constructii pe baza unor criterii tehnice stabilite conform unor proceduri;
    - introducerea si perfectionarea sistemelor de asigurare a calitatii laboratoarele de incercari in constructii;
    - recunoasterea tehnica si juridica a rezultatelor incercarilor efectuate de un laborator de incercari in constructii.

    CAP. 3
    Organizarea autorizarii laboratoarelor de incercari in constructii

    Art. 8
    Autorizarea laboratoarelor de incercari in constructii se poate efectua, dupa caz, pentru oricare dintre laboratoarele de incercari din ramura constructii, indiferent de marimea acestora sau de forma de proprietate, definite dupa cum urmeaza:
    a) laboratorul national - laborator de incercari a carui competenta este recunoscuta la nivel national, autorizat sa execute o gama larga de incercari in domeniul constructiilor si sa emita documente valabile si recunoscute de catre organismele abilitate cu controlul si supravegherea calitatii in constructii pe intreg teritoriul tarii, avand organizarea tehnica si de specialitate sustinuta de un sistem propriu de asigurare a calitatii;
    b) laborator de zona - autorizat sa execute incercari pe materiale de constructii, constructii sau parti de constructii, in limita competentelor stabilite de autorizatie, si sa emita documente valabile si recunoscute de organismele judetene de control si supraveghere a calitatii in constructii;
    c) laborator de unitate - laborator de incercari care functioneaza in subordonarea unui agent economic cu capital de stat sau privat, autorizat sa efectueze incercari si sa emita documente valabile pentru agentul economic in subordonarea caruia functioneaza si recunoscute de organismele de control si supraveghere a calitatii in constructii.
    Art. 9
    Organismul de autorizare a laboratoarelor de incercari in constructii este Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului.
    Art. 10
    Autorizarea laboratoarelor de incercari in constructii se face de catre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului - Inspectia de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului, aceasta constituind in acest scop:
    - Comisia centrala de autorizare, cu atributii privind laboratoarele nationale si laboratoarele de zona;
    - comisiile judetene de autorizare, cu atributii  privind laboratoarele de unitate.
    Art. 11
    Componenta Comisiei centrale de autorizare, precum si a comisiilor judetene de autorizare este prevazuta in anexa nr. 1.
    Art. 12
    Membrii comisiilor de autorizare se numesc pentru o perioada de 4 ani, dupa cum urmeaza:
    - prin ordin al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului, pentru Comisia centrala de autorizare;
    - prin decizie a Inspectiei de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului, pentru comisiile judetene de autorizare.
    Art. 13
    Secretariatul comisiilor de asigurare de catre Inspectia de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului pentru Comisia centrala de autorizare si de catre inspectiile teritoriale ale Inspectiei de stat pentru constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului, pentru comisiile judetene de autorizare.
    Art. 14
    Comisiile de autorizare se reunesc in sedinte ordinare la datele stabilite in programe de actiuni ale acestora.
    Art. 15
    Modul de organizare si de functionare a comisiilor de autorizare va fi stabilit prin instructiuni aprobate prin ordin al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului.
    Art. 16
    Evaluarea laboratoarelor de incercari in constructii se face de catre un corp de auditori atestat, care confirma ca acestea indeplinesc conditiile  de autorizare. Auditorii pot fi persoane fizice sau reprezentanti ai unei organizatii profesionale sau ai unui laborator.
    Art. 17
    Atestarea auditorilor, precum si procedeele de auditare fac obiectul unor proceduri ce se aproba prin ordin al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului.
    Art. 18
    Evaluarea laboratoarelor de incercari in constructii se face pe baza "procedurilor de evaluare si autorizare" elaborate de Comisia centrala de autorizare si aprobate prin ordin al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului.

    CAP. 4
    Atributiile si raspunderile organismului de autorizare a laboratoarelor de incercari in constructii

    Art. 19
    Organismul de autorizare a laboratoarelor de incercari in constructii are, in principal, urmatoarele atributii:
    - stabileste strategia generala de evaluare si autorizare a laboratoarelor de incercari in constructii si modalitatile de aplicare a acesteia;
    - stabileste un sistem propriu de asigurari a calitatii in constructii si revizuieste periodic prevederile acestuia; elaboreaza un manual propriu de asigurare a calitatii in constructii;
    - aplica in mod unitar sistemul de autorizare a laboratoarelor, indiferent de nivelul la care activeaza solicitantul, tipul, complexitatea, volumul si domeniul de lucru al laboratorului care solicita autorizarea;
    - elaboreaza instructiuni proprii de aplicare a prevederilor procedurilor de autorizare; stabileste principii de actiuni, proceduri pentru luarea de decizii;
    - propune imbunatatirea procedurii de autorizare a laboratoarelor de incercari in constructii;
    - supravegheaza activitatea laboratoarelor de incercari in constructii autorizate si pune in practica politica sa in acest domeniu;
    - stabileste lista auditorilor agreati pentru a fi utilizati;
    - statueaza un sistem de evidenta si de inregistrare a procedurilor, cererilor, rapoartelor de audit, rapoartelor privind acordarea, mentinerea, suspendarea sau anularea autorizarii;
    - instituie un sistem care sa asigure confidentialitatea actiunilor privind autorizarea laboratoarelor;
    - asigura atestarea unui corp de auditori repartizati judicios din punct de vedere geografic si dimensionat corespunzator cu volumul, complexitatea si numarul domeniilor care fac obiectul actiunilor de autorizare;
    - stabileste proceduri proprii privind tratarea si rezolvarea cererilor si reclamatiilor din domeniul sau de activitate;
    - stabileste tarifele ce se aplica in procesul de autorizare;
    - asigura colaborarea cu organismele de profil similare din tara;
    - publica informatii privind: criterii de autorizare, proceduri, sanctiuni aplicate, lista laboratoarelor autorizate, taxe, tarife si alte informatii din domeniul activitatii de autorizare.
    Art. 20
    Comisiile de autorizare raspund de:
    - respectarea legislatiei, regulilor si procedurilor stabilite in analizarea competentei tehnice a laboratoarelor de incercari in constructii;
    - impartialitatea deciziilor luate;
    - confidentialitatea datelor prezentate de laboratoarele de incercari in constructii si a constatarilor proprii;
    - comunicarea la laboratoarele de incercari in constructii solicitante sau autorizate a deciziilor luate;
    - publicarea listelor laboratoarelor de incercari in constructii autorizate si a sanctiunilor aplicate acestora.

    CAP. 5
    Obligatiile si raspunderile laboratoarelor de incercari in constructii

    Art. 21
    In afara obligatiilor ce le revin conform legii si procedurii de autorizare aprobata prin ordin al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului, laboratoarele de incercari in constructii au si urmatoarele obligatii:
    - sa puna la dispozitia comisiilor de autorizare documentele si informatiile necesare verificarii veridicitatii datelor din domeniul de autorizare;
    -  sa asigure conditiile necesare efectuarii auditului laboratoarelor de incercari in constructii, inclusiv spatiile necesare;
    - sa instituie un sistem propriu de asigurare a calitatii si sa aplice prevederile acestuia;
    - sa asigure conditiile necesare desfasurarii in bune conditii a controalelor periodice si sa prezinte spre verificare toate documentele solicitate;
    - sa aduca la indeplinire dispozitiile si masurile stabilite de comisiile de autorizare sau de reprezentantii acestora;
    - sa achite la termenele stabilite taxele de autorizare, reautorizare, audit, supraveghere, precum si taxele pentru efectuarea altor servicii de catre organismul de autorizare;
    - sa nu aduca atingere credibilitatii organismului de autorizare;
    - sa inceteze emiterea de documente privind incercarile efectuate la expirarea valabilitatii autorizatiei;
    - sa stabileasca cu clientii care sunt limitele de utilizare a rezultatelor incercarilor;
    - sa fie in masura sa dovedeasca, la cererea reprezentantilor comisiilor de autorizare, capabilitatea de a efectua incercarile pentru care a fost autorizat;
    - sa informeze in 48 de ore comisia de autorizare asupra schimbarilor survenite fata de conditiile avute in vedere la autorizare;
    - sa utilizeze in posturile de sefi de laborator si sefi pe domenii de incercari numai personal autorizat de Inspectia de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului;
    - sa se angajeze numai in actiuni care nu pot pune in pericol obiectivitatea deciziilor lor si integritatea lor in ceea ce priveste activitatea din domeniul incercarilor in constructii;
    - sa adopte o forma organizatorica care sa conduca la eliminarea oricarei presiuni comerciale, financiare sau de alta natura, care ar putea influenta decizia tehnica.
    Art. 22
    In afara de raspunderile ce le revin din reglementarile tehnice, laboratoarele de incercari in constructii raspund si de:
    - mentinerea, pe tot parcursul intervalului de timp in care este autorizat, a conditiilor avute in vedere la autorizare;
    - asigurarea impartialitatii si integritatii deciziilor tehnice;
    - asigurarea confidentialitatii rezultatelor incercarilor;
    - respectarea prevederilor normelor si standardelor;
    - exactitatea si impartialitatea rezultatelor incercarilor in constructii efectuate;
    - emiterea de documente numai in domeniile pentru care au fost autorizate.

    B. ACREDITAREA LABORATOARELOR DE INCERCARI IN CONSTRUCTII

    CAP. 6
    Obiectivele acreditarii laboratoarelor de incercari in constructii

    Art. 23
    Obiectivele acreditarii laboratoarelor de incercari in constructii sunt cele mentionate la art. 6 din prezentul regulament, precum si:
    - crearea unui cadru organizatoric si utilizarea unor tehnici de evaluare a competentei unui laborator de incercari in constructii in vederea participarii acestuia la actiunea de certificare a produselor utilizate in constructii;
    - recunoasterea pe plan international a laboratoarelor de incercari in constructii acreditate.

    CAP. 7
    Organizarea acreditarii laboratoarelor de incercari in constructii

    Art. 24
    Pana la crearea unor organisme de acreditare independente si cu personalitate juridica, acreditarea laboratoarelor de incercari in constructii va fi organizata de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, care va crea organismul de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii.
    Art. 25
    Constituirea si organizarea organismului de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii se vor face cu respectarea standardului SR-EN 45.003 - Criterii generale privind organismele de acreditare a laboratoarelor.
    Art. 26
    Organismul de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii isi desfasoara activitatea pe baza de proceduri aprobate prin ordin al ministrului lucrarilor publice si amenajarii teritoriului.
    Art. 27
    Organismul de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii trebuie sa puna in practica un sistem propriu al calitatii, corespunzator tipului, complexitatii si volumului lucrarilor efectuate. Procedurile sistemului trebuie sa fie consemnate intr-un manual al calitatii.
    Art. 28
    Organismul de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii stabileste relatii de recunoastere reciproca cu organismele similare din tara si din strainatate.
    Art. 29
    Activitatea organismului de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii este coordonata de comisia de acreditare, formata din 23 de membri, conform anexei nr. 2.
    Art. 30
    Comisia de acreditare alege prin vot, din randul membrilor sai, presedintele si vicepresedintele comisiei, precum si un birou executiv ale carui componenta si competenta se stabilesc de catre aceasta.
    Art. 31
    Secretariatul comisiei de acreditare este asigurat de catre doi reprezentanti ai Inspectiei de stat in constructii, lucrari publice, urbanism si amenajarea teritoriului.
    Art. 32
    Organismul de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii va forma si va folosi un corp propriu de auditori in vederea realizarii operatiunilor necesare pentru acreditarea laboratoarelor de incercari in constructii.
    Art. 33
    Evaluarea laboratoarelor de incercari in constructii se realizeaza pe baza de proceduri elaborate cu respectarea standardului SR-EN 45.002 - Criterii generale privind evaluarea laboratoarelor de incercari.
    Art. 34
    Functionarea laboratoarelor de incercari in constructii acreditate se face cu respectarea prevederilor din standardul SR-EN 45.001 - Criterii generale de functionare a laboratoarelor de incercari, completate cu criterii specifice definite prin procedurile elaborate de organismul de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii.
    Stabilirea taxelor, precum si obligatiile privind achitarea acestora se fac in mod identic cu prevederile cuprinse in art. 19 si 21.

    CAP. 8
    Atributiile si raspunderile organismului de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii

    Art. 35
    Organismul de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii are atributiile si raspunderile definite conform prevederilor standardului SR-EN 45.003 - Criteriile generale privind organismele de acreditare a laboratoarelor.

    CAP. 9
    Dispozitii finale

    Art. 36
    Urmarirea aplicarii si controlul respectarii de catre factorii implicati, a prevederilor din prezentul regulament, se face de catre Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului.
    Art. 37
    Finantarea activitatilor de autorizare si de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii se face din fondurile laboratoarelor solicitate, pe baza de taxe si tarife.
    Art. 38
    Definitiile principalilor termeni folositi in regulament sunt cuprinse in anexa nr. 3.
    Art. 39
    Anexele nr. 1, 2 si 3 fac parte integranta din prezentul regulament.

    ANEXA 1
    la regulament

                        COMPONENTA
Comisiei centrale de autorizare a laboratoarelor de incercari in constructii
  Presedinte                - inspector de stat, sef al Inspectiei de stat in
                              constructii, lucrari publice, urbanism si
                              amenajarea teritoriului.
  Vicepresedinte            - inspector de stat, sef al Inspectiei de stat in
                              constructii, lucrari publice, urbanism si
                              amenajarea teritoriului.
  Membri:                   - 2 specialisti in domeniul laboratoarelor de
                              incercari in constructii din cadrul Inspectiei de
                              stat in constructii, lucrari publice, urbanism si
                              amenajarea teritoriului;
                            - 1 specialist in domeniul laboratoarelor de
                              incercari in constructii.

                           COMPONENTA
Comisiilor judetene de autorizare a laboratoarelor de incercari in constructii
  Presedinte                - inspector-sef al Inspectiei judetene in
                              constructii, lucrari publice, urbanism si
                              amenajarea teritoriului.
  Vicepresedinte            - inspector-sef adjunct al Inspectiei judetene in
                              constructii, lucrari publice, urbanism si
                              amenajarea teritoriului.
  Membri:                   - 2 specialisti in domeniul laboratoarelor de
                              incercari in constructii din cadrul Inspectiei
                              judetene in constructii, lucrari publice,
                              urbanism si amenajarea teritoriului;
                            - 1 specialist in domeniul laboratoarelor de
                              incercari in constructii.

    ANEXA 2
    la regulament

                            COMPONENTA
Comisiei de acreditare a laboratoarelor de incercari in constructii
  Presedinte               - *)
  Vicepresedinte           - *)
  Membri:                  - 3 reprezentanti din partea Ministerului Lucrarilor
                             Publice si Amenajarii Teritoriului;
                            - 6 reprezentanti din alte ministere cu activitate
                              in domeniul constructiilor;
                            - 1 reprezentant al Oficiului pentru Protectia
                              Consumatorilor;
                            - 1 reprezentant al Biroului Roman de Metrologie
                              Legala;
                            - 1 reprezentant al Institutului Roman de
                              Standardizare;
                            - 2 reprezentanti ai laboratoarelor nationale;
                            - 3 reprezentanti ai institutelor de cercetare in
                              domeniul constructiilor si materialelor de
                              constructii;
                            - 3 reprezentanti ai institutelor de invatamant
                              superior in domeniul constructiilor si
                              materialelor de constructii;
                            - 3 reprezentanti ai asociatiilor profesionale in
                              domeniul calitatii constructiilor si ai
                              laboratoarelor de constructii.
-------------------
    *) Se alege conform art. 30 din prezentul regulament.

    ANEXA 3
    la regulament

                            TERMENI UTILIZATI
    1. Acreditarea laboratoarelor de analize si incercari in constructii - recunoasterea de drept si acordarea competentei unor laboratoare de analize si incercari in constructii de catre autoritatea publica sau organisme independente agreate de autoritatile de drept, pe baza indeplinirii unor criterii stabilite prin documente normative, pentru efectuarea de analize si incercari definite prin reglementari tehnice, in vederea certificarii calitatii produselor sau a lucrarilor de constructii si ale caror rezultate sunt opozabile partilor implicate.
    2. Auditul calitatii (examinarea tehnica de asigurare a calitatii - E.T.A.C.) - examinarea sistematica si independenta, intreprinsa pentru a determina daca activitatile si rezultatele referitoare la calitate satisfac dispozitiilor prestabilite si daca aceste dispozitii sunt aplicate in mod eficient si apte sa atinga obiectivele stabilite.
    3. Autorizarea organismelor - agreare (abilitare) conferite de autoritatea publica unor organisme (agentii) independente, pe baza unor criterii de competenta, pentru exercitarea de activitati cu caracter de acreditare si autorizare a laboratoarelor de analize si incercari in constructii.
    4. Criterii de acreditare (a unui laborator) - ansamblu de cerinte (conditii) luate in considerare de un organism de acreditare, care trebuie satisfacute de un laborator de incercari in constructii pentru a fi acreditat.
    5. Laborator acreditat   laborator de incercari in constructii caruia i s a eliberat o acreditare.
    6. Laborator de incercari   laborator care efectueaza incercari (masuratori, examinari etc.) pentru determinarea caracteristicilor sau performantelor produselor (materiale, elemente, lucrari, constructii).



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 393/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 393 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu