Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 220 din 30 aprilie 1992

privind aprobarea principiilor de baza ale Statutului medicului in Romania

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 108 din 27 mai 1992


SmartCity3


    ARTICOL UNIC
    Se aproba principiile de baza ale Statutului medicului in Romania cuprinse in anexa, care fac parte integranta din prezenta hotarare.

    ANEXA 1

                         PRINCIPIILE DE BAZA
                 ale Statutului medicului in Romania

    CAP. 1
    Medicul si profesia medicala

    Art. 1
    1. Medicul este absolventul unui institut superior medical recunoscut de lege, calitate care ii confera dreptul de initiativa si decizie in exercitarea actului medical.
    2. Medicul poarta deplina raspundere a actului medical.
    3. Medicul practician, prin natura umanitara si liberala a profesiunii sale, nu este functionar public si nici nu va putea fi asimilat functionarului public.
    4. Medicii incadrati in unitati medico-sanitare din reteaua publica vor respecta obligatiile ce decurg din reglementarile legale sanitare, din prevederile contractului de munca si ale reglementarilor de ordine interioara.
    Art. 2
    Profesiunea medicala, indiferent daca este organizata si exercitata in sistem public sau privat, are ca scop prevenirea imbolnavirilor, promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii individului si a colectivitatii.

    CAP. 2
    Continutul si caracteristicile profesiunii medicale

    Art. 3
    Continutul activitatii medicului consta in:
    a) promovarea sanatatii si profilaxia imbolnavirilor;
    b) stabilirea diagnosticului si indicarea tratamentului bolilor;
    c) efectuarea nemijlocita a procedurilor diagnostice si terapeutice cuprinse in competentele profesionale;
    d) educatia pentru sanatate;
    e) recuperarea medicala;
    f) expertiza medicala;
    g) invatamant si cercetare medicala.
    Art. 4
    1. Profesiunea medicala este umanitara prin faptul ca orice act medical se exercita in interesul sanatatii individului si al colectivitatii.
    2. In orice conditii de exercitare a profesiunii medicale, medicul trebuie sa dovedeasca disponibilitate, corectitudine, devotament si respect fata de fiinta umana.
    Art. 5
    1. In exercitarea profesiunii medicale, in sistem public sau privat, medicul se bucura de toata independenta profesionala, ca o prerogativa a profesiei in interesul sanatatii bolnavului. Decizia medicala nu poate fi supusa nici unei constrangeri administrative sau de alta natura.
    2. Problemele de etica profesionala rezultate din subordonarea ierarhica vor fi stabilite prin Codul deontologic medical.
    Art. 6
    Raspunderea ce deriva din exercitarea actului medical este profesionala.
    Art. 7
    1. Medicul este obligat sa pastreze secretul profesional.
    2. Informatiile detinute de medic despre o anumita persoana, obtinute in urma exercitarii profesiunii sale, nu poate fi impartasita unui tert. Exceptiile sunt stabilite prin lege.
    Art. 8
    Medicul are ca obligatie profesionala si morala permanenta mentinere a calificarii la nivelul cunostintelor curente ale profesiunii, in acord cu progresele stiintelor medicale si generale.
    Art. 9
    Medicul are indatorirea fundamentala de a acorda asistenta medicala de urgenta, indiferent de situatia sau locul unde se gaseste.

    CAP. 3
    Relatiile ce se stabilesc in exercitarea profesiei medicale

    Art. 10
    Relatiile intre medici se intemeiaza pe corectitudine, colaborare, respect reciproc, solidaritate de breasla, potrivit Codului deontologic medical.
    Art. 11
    1. Relatiile medicului cu farmacistul se desfasoara in spirit de colaborare, in limitele competentelor specifice stabilite.
    2. Medicul colaboreaza cu personalul paramedical cu pregatire superioara din sistemul sanitar, responsabilitatile decurgand din activitatea desfasurata conform competentelor specifice.
    3. Medicul organizeaza si controleaza activitatea personalului mediu sanitar si ajutator din subordine.
    4. Medicul stabileste necesitatile de perfectionare, instruieste si apreciaza pregatirea cadrelor medii din subordine.
    Art. 12
    1. Relatiile medic-pacient se fundamenteaza pe dreptul optional al pacientului, exercitat in conditiile legii, si se intemeiaza pe respect si incredere reciproca.
    2. Medicul este dator sa informeze pacientul sau reprezentantii sai legali asupra unor eventuale riscuri ale actului medical, precum si asupra unui eventual refuz al actului medical.
    Art. 13
    Costul actului medical va fi suportat de individ sau de societate, in conditiile reglementarilor legale.
    Art. 14
    Importanta si aportul social ale corpului medical constituie criteriul fundamental al aprecierii morale si materiale ale medicului de catre societate.
    Art. 15
    Medicul colaboreaza cu reprezentantii cultelor si ai institutiilor de caritate si binefacere in interesul pacientilor, respectandu-se specificitatea si responsabilitatea fiecarei institutii, precum si optiunea bolnavului.
    Art. 16
    1. Ordinul Medicilor constituie forma superioara de organizare profesionala, nonguvernamentala, a intregului corp medical, ce va fi institutionalizata si reglementata potrivit legii.
    2. Ordinul Medicilor are ca scop apararea prestigiului profesional al corpului medical, inclusiv in relatiile cu mass-media, cat si a intereselor bolnavilor.
    3. Ordinul Medicilor este organizat pe baza principiilor eligibilitatii si ierarhiei.
    4. Ordinului Medicilor i se acorda, potrivit legii, in domeniul profesiunii medicale, competentele normative, administrative si jurisdictionale.
    5. Ordinul Medicilor se pronunta, in conditiile legii, asupra competentei profesionale a oricarui medic.
    6. Ordinul Medicilor poate reprezenta membrii sai in relatiile medicilor cu asociatiile stiintifice, sindicatele, cu asociatiile si institutiile de asigurare a sanatatii, precum si cu alte organizatii, asociatii si fundatii.
    Art. 17
    1. Culpa profesionala se stabileste fie de organismele Ordinului Medicilor, fie de organele de justitie, in raport cu gravitatea faptelor si consecintele ce decurg din acestea.
    2. Ordinul Medicilor poate exprima si sustine in fata orcarei autoritati punctul sau de vedere in situatiile privind culpa medicala.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 18
    Medicii militari, si dupa caz, civili, din reteaua sanitara a Ministerului Apararii Nationale, a Ministerului de Interne a Ministerului Justitiei - Directia Generala a Penitenciarelor -, Serviciului Roman de Informatii si Ministerul Transporturilor, sunt obligati sa respecte, pe langa prevederile si principiile prezentului statut, reglementarile legale specifice din domeniul acestor institutii.
    Art. 19
    Prezenta hotarare isi produce efectele pana la intrarea in vigoare a legii privind aprobarea Statutului medicului in Romania si a Ordinului Medicilor.
    Art. 20SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 220/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 220 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 37 2016
    Obținerea unui împrumut legitim au fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * Ipoteca a doua * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat OUG 1 2013
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul exclusiv de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat OUG 1 2013
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul exclusiv de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Ordin 17 2019
    Obținerea unui împrumut legitim au fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * Ipoteca a doua * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Ordin 5049 2019
    Dragi solicitanți de împrumuturi Aveți dificultăți financiare? Vrei să începi propria ta afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu scopul exclusiv de a ajuta săracii și persoanele cu dificultăți financiare din viață. Dacă doriți să solicitați un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma necesară: Durata împrumutului: Numar de mobil: Mulțumesc și binecuvântează Dumnezeu ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 224 2017
    Hi everyone. My name is Wanetta Zabrina Yedda i am from Brașov i saw people testified about this company called Patricia Kingsman loan company and it is a good thing i was also a victim of scam 3 times until i found this company called Patricia Kingsman loan company God bear me witness this company is real and legit i am a single mother of 3 kids and i work in 2 places to earn more money for me and my kids this company helped me after in explained to them the company told me not to worry that i was going to receive my loan safely i was afraid cause i was cheated before i thought the same thing was also going to happen to me but i said to my self God knows best. The company told me it was 8 hours to receive loan and i thought about it 8 hours to quick i said okay the loan amount i was looking for was 350,000.00 Euro and after i did all the company asked me to do and i sent my required information i received my loan in 8 hours time as stated. When i received my loan i said to my self God is the one who made me found this company and i have already introduced this company to 1 of my friend who also needs help so anyone here or anywhere you see this post if you need a real loan this is the only company that can help without any doubt of fail i am happy everyday because of this company and God i pray God make Mrs Patricia Kingsman last in this world so she can continue to help people in need. I contacted this company via mail which is patriciakingsman.loans2016@gmail.com. Thanks to anyone who reads my message and post.
ANONIM a comentat Legea 224 2017
    Salut tuturor sau oricui mă numesc Vlad Toma. Sunt din București România am auzit despre această companie numită Patricia Kingsman că ajută oameni cu împrumuturi din întreaga lume. Am fost căutat cândva un împrumut online și am fost înșelat de 2 companii care a fost fals și după acel moment nu am crezut niciodată că o companie de împrumut bună ar putea veni de pe internet, am crezut că toate sunt o fraudă până când am găsit această companie numită compania de împrumut Patricia Kingsman am găsit oameni care au depus mărturie despre această companie și am fost surprins de ce am făcut nu găsiți această companie la timp. Nu am crezut niciodată ce au spus oamenii despre companie până când nu am depus cererea și i-am încercat suma pe care o căutam era mare și era pentru o proprietate imobiliară suma împrumutului a fost de 10,5 milioane de euro și așa am aplicat și doamna Patricia Kingsman a vorbit pentru mine, dar având în vedere că împrumutul meu a fost mare, a fost nevoie de doar 15 ore pentru a primi creditul meu, mi-au spus că serviciul de împrumut este de 8 ore pentru a primi împrumut. Singurul lucru pe care mi-a spus să-l fac a fost să depun taxa de transfer bancar pe care banca urma să o folosească pentru a-mi transfera împrumutul în contul meu bancar atunci când mi-a spus că odată mi-a fost teamă că este o înșelătorie, dar am spus să mă dau o încercare am depus taxa de transfer, care a fost declarată și asta a fost depus în total în mai puțin de 15 ore am primit un mesaj de la banca mea că suma de bani care a fost de 10,5 milioane de euro a fost creditată în contul meu bancar și totul despre banii detaliile și de la cine a venit au fost, iată, a fost Patricia Kingsman care m-a ajutat când am văzut-o prima dată, am fost surprinsă, nu am crezut niciodată ochii, dar era adevărat. Așa că mi-am spus mie, de la alți oameni că compania a ajutat să depună mărturie despre faptele bune, mă las să fac din cauza mea că nu este ușor să văd o companie de împrumut legitim online în zilele noastre, astfel încât oricine de oriunde are nevoie de un împrumut online fără să fie înșelat să solicite de la această companie pentru că numai asta te pot ajuta, am confirmat-o și este adevărat că sunt atât de fericit și știu că această companie va face și mai mulți oameni mai fericiți decât mine. Puteți contacta această companie prin e-mail sau Whatsapp, dar am folosit Whatsapp pentru că a fost mai rapid adresa de mail a companiei este patriciakingsman.loans2016@gmail.com, iar Whatsapp este +1 (575) 655-0066. Mulțumesc tuturor salutărilor lui Vlad Toma din București România.
ANONIM a comentat Legea 224 2017
    Mulțumesc lui Patricia Kingsman că m-a ajutat cu împrumutul meu, după ce au fost escrocați de 6 ori de oameni falsi care clamează să fie creditori de împrumuturi. Numele meu este Viorica Waleis Viviana, sunt din România și locuiesc în orașul Constanța. În urmă cu o lună am căutat un împrumut online și am văzut diferite credite pe internet și cu câteva mărturii false și am aplicat de la ele și tot ce am primit a fost escroci am aplicat mai mult de 6 companii și am fost înșelat până la capăt. Așa că am renunțat la speranță până când am decis să verific din nou dacă voi găsi ajutor în timp ce căutam și m-am stabilit să caut o companie de împrumuturi legitime. Am găsit această companie numită compania de împrumut Patricia Kingsman. Am văzut o mulțime de mărturii despre care oamenii comentează. ea, dar pentru că am fost înșelată în mai multe rânduri, am crezut că este o înșelătorie, dar am făcut ceea ce mi s-a cerut să fac și am așteptat împrumutul meu, iar doamna Patricia Kingsman mi-a spus în mai puțin de 8 ore când sunteți cu împrumutul meu în siguranță, nu am crezut pentru că am crezut că este și o înșelătorie, așa că în acea zi era ora nopții în România și m-am culcat dimineața din cuib în timp ce m-am trezit am primit o alertă de la banca mea că există bani pe contul meu și imediat am sunat la banca pentru a confirma iar directorul bancar mi-a spus să vin imediat la bancă și m-am dus imediat banca s-a deschis în timp ce managerul bancar mi-a verificat contul, am văzut o sumă de 135.000,00 Euro și i-am explicat managerului meu că am solicitat un împrumut online și banca managerul a fost șocat dacă există st sunt o companie de împrumut real și legitim online, sunt atât de fericită, mulțumesc lui Patricia Kingsman, am decis să scriu pe internet pentru că am văzut alte persoane care o fac și mărturisesc despre această companie, de aceea postez acest mesaj online tuturor celor care au nevoie de împrumut, chiar dacă ați fost înșelat înainte de a aplica de la această companie și fiți sigur că această companie nu vă va da jos. Salutări pentru oricine care îmi citește mesajul și puteți contacta această companie prin e-mail patriciakingsman.loans2016@gmail.com, de asemenea, folosesc Whatsapp, numărul care este +1 (575) 655-0066. Din nou, mulțumesc tuturor celor care îmi citesc mesajul și vă rog să fiți fericiți, deoarece sunt astăzi cu această companie, deoarece aduc mai mulți oameni în această companie pentru a vă ajuta.
ANONIM a comentat Legea 224 2017
    Cu respect tuturor, numele meu este Kojonka Moe și sunt din România am auzit despre oameni care mărturisesc despre această companie numită Patricia Kingsman și aceasta este prima dată când solicit un împrumut online, mi-a fost teamă să solicit un împrumut online din cauza escrocheriei pe care o văd pe internet, dar după ce am citit atât de multe mărturii despre această companie, am decis să încerc și să solicit un împrumut de la această companie numită compania de împrumut Patricia Kingsman, aveam nevoie de bani și aveam nevoie de un împrumut de 5.000,00 Euro. Așa că am aplicat și mi s-a spus ce să fac mi-a fost teamă, dar am oferit companiei o șansă să mă ajute și m-au asigurat că în mai puțin de 8 ore îmi voi primi împrumutul în cont. Nu am crezut niciodată, dar așteptam în mai puțin de 8 ore când am primit un apel de la banca mea că o sumă de 5.000,00 Euro era în contul meu și imediat banca m-a sunat am contactat compania și le-am anunțat că am primit împrumutul meu iar astăzi sunt fericit. Așadar, dacă ați dat mesajul meu și l-ați citit și aveți nevoie de un împrumut legitim să aplicați de la această companie și să fiți siguri că veți fi mulțumiți de această companie, cred că această companie este trimisă de Dumnezeu și vă rog să dureze și să continue să ajute oamenii . Contactati aceasta companie prin adresa de mail patriciakingsman.loans2016@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 224 2017
    Bună ziua tuturor Numele meu este Abiezer Petit Homme Sunt din România Vreau să folosesc acest mic timp trebuie să citesc pe internet că dacă ai nevoie de un împrumut real și legitim Patricia Kingsman este compania potrivită pentru a aplica de la am fost înșelat de 2 companii pe care le-am aplicat pentru un împrumut de la și Patricia Kingsman a fost a treia companie din care am solicitat de la am primit împrumutul meu de la compania de împrumuturi Patricia Kingsman în mai puțin de 8 ore, în timp ce compania mi-a spus, așa că oricine are nevoie de un împrumut online, fără a fi înșelat, să solicite de la Patricia Kingsman fiți sigur că veți fi mulțumit de această companie. Puteți contacta această companie doar prin e-mail sau prin adresa de mail whatsapp este patriciakingsman.loans2016@gmail.com Whatsapp +1 (575) 655-0066. Salutări oricui citește acest mesaj în toată lumea.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu