Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 220 din 30 aprilie 1992

privind aprobarea principiilor de baza ale Statutului medicului in Romania

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 108 din 27 mai 1992


SmartCity3


    ARTICOL UNIC
    Se aproba principiile de baza ale Statutului medicului in Romania cuprinse in anexa, care fac parte integranta din prezenta hotarare.

    ANEXA 1

                         PRINCIPIILE DE BAZA
                 ale Statutului medicului in Romania

    CAP. 1
    Medicul si profesia medicala

    Art. 1
    1. Medicul este absolventul unui institut superior medical recunoscut de lege, calitate care ii confera dreptul de initiativa si decizie in exercitarea actului medical.
    2. Medicul poarta deplina raspundere a actului medical.
    3. Medicul practician, prin natura umanitara si liberala a profesiunii sale, nu este functionar public si nici nu va putea fi asimilat functionarului public.
    4. Medicii incadrati in unitati medico-sanitare din reteaua publica vor respecta obligatiile ce decurg din reglementarile legale sanitare, din prevederile contractului de munca si ale reglementarilor de ordine interioara.
    Art. 2
    Profesiunea medicala, indiferent daca este organizata si exercitata in sistem public sau privat, are ca scop prevenirea imbolnavirilor, promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii individului si a colectivitatii.

    CAP. 2
    Continutul si caracteristicile profesiunii medicale

    Art. 3
    Continutul activitatii medicului consta in:
    a) promovarea sanatatii si profilaxia imbolnavirilor;
    b) stabilirea diagnosticului si indicarea tratamentului bolilor;
    c) efectuarea nemijlocita a procedurilor diagnostice si terapeutice cuprinse in competentele profesionale;
    d) educatia pentru sanatate;
    e) recuperarea medicala;
    f) expertiza medicala;
    g) invatamant si cercetare medicala.
    Art. 4
    1. Profesiunea medicala este umanitara prin faptul ca orice act medical se exercita in interesul sanatatii individului si al colectivitatii.
    2. In orice conditii de exercitare a profesiunii medicale, medicul trebuie sa dovedeasca disponibilitate, corectitudine, devotament si respect fata de fiinta umana.
    Art. 5
    1. In exercitarea profesiunii medicale, in sistem public sau privat, medicul se bucura de toata independenta profesionala, ca o prerogativa a profesiei in interesul sanatatii bolnavului. Decizia medicala nu poate fi supusa nici unei constrangeri administrative sau de alta natura.
    2. Problemele de etica profesionala rezultate din subordonarea ierarhica vor fi stabilite prin Codul deontologic medical.
    Art. 6
    Raspunderea ce deriva din exercitarea actului medical este profesionala.
    Art. 7
    1. Medicul este obligat sa pastreze secretul profesional.
    2. Informatiile detinute de medic despre o anumita persoana, obtinute in urma exercitarii profesiunii sale, nu poate fi impartasita unui tert. Exceptiile sunt stabilite prin lege.
    Art. 8
    Medicul are ca obligatie profesionala si morala permanenta mentinere a calificarii la nivelul cunostintelor curente ale profesiunii, in acord cu progresele stiintelor medicale si generale.
    Art. 9
    Medicul are indatorirea fundamentala de a acorda asistenta medicala de urgenta, indiferent de situatia sau locul unde se gaseste.

    CAP. 3
    Relatiile ce se stabilesc in exercitarea profesiei medicale

    Art. 10
    Relatiile intre medici se intemeiaza pe corectitudine, colaborare, respect reciproc, solidaritate de breasla, potrivit Codului deontologic medical.
    Art. 11
    1. Relatiile medicului cu farmacistul se desfasoara in spirit de colaborare, in limitele competentelor specifice stabilite.
    2. Medicul colaboreaza cu personalul paramedical cu pregatire superioara din sistemul sanitar, responsabilitatile decurgand din activitatea desfasurata conform competentelor specifice.
    3. Medicul organizeaza si controleaza activitatea personalului mediu sanitar si ajutator din subordine.
    4. Medicul stabileste necesitatile de perfectionare, instruieste si apreciaza pregatirea cadrelor medii din subordine.
    Art. 12
    1. Relatiile medic-pacient se fundamenteaza pe dreptul optional al pacientului, exercitat in conditiile legii, si se intemeiaza pe respect si incredere reciproca.
    2. Medicul este dator sa informeze pacientul sau reprezentantii sai legali asupra unor eventuale riscuri ale actului medical, precum si asupra unui eventual refuz al actului medical.
    Art. 13
    Costul actului medical va fi suportat de individ sau de societate, in conditiile reglementarilor legale.
    Art. 14
    Importanta si aportul social ale corpului medical constituie criteriul fundamental al aprecierii morale si materiale ale medicului de catre societate.
    Art. 15
    Medicul colaboreaza cu reprezentantii cultelor si ai institutiilor de caritate si binefacere in interesul pacientilor, respectandu-se specificitatea si responsabilitatea fiecarei institutii, precum si optiunea bolnavului.
    Art. 16
    1. Ordinul Medicilor constituie forma superioara de organizare profesionala, nonguvernamentala, a intregului corp medical, ce va fi institutionalizata si reglementata potrivit legii.
    2. Ordinul Medicilor are ca scop apararea prestigiului profesional al corpului medical, inclusiv in relatiile cu mass-media, cat si a intereselor bolnavilor.
    3. Ordinul Medicilor este organizat pe baza principiilor eligibilitatii si ierarhiei.
    4. Ordinului Medicilor i se acorda, potrivit legii, in domeniul profesiunii medicale, competentele normative, administrative si jurisdictionale.
    5. Ordinul Medicilor se pronunta, in conditiile legii, asupra competentei profesionale a oricarui medic.
    6. Ordinul Medicilor poate reprezenta membrii sai in relatiile medicilor cu asociatiile stiintifice, sindicatele, cu asociatiile si institutiile de asigurare a sanatatii, precum si cu alte organizatii, asociatii si fundatii.
    Art. 17
    1. Culpa profesionala se stabileste fie de organismele Ordinului Medicilor, fie de organele de justitie, in raport cu gravitatea faptelor si consecintele ce decurg din acestea.
    2. Ordinul Medicilor poate exprima si sustine in fata orcarei autoritati punctul sau de vedere in situatiile privind culpa medicala.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 18
    Medicii militari, si dupa caz, civili, din reteaua sanitara a Ministerului Apararii Nationale, a Ministerului de Interne a Ministerului Justitiei - Directia Generala a Penitenciarelor -, Serviciului Roman de Informatii si Ministerul Transporturilor, sunt obligati sa respecte, pe langa prevederile si principiile prezentului statut, reglementarile legale specifice din domeniul acestor institutii.
    Art. 19
    Prezenta hotarare isi produce efectele pana la intrarea in vigoare a legii privind aprobarea Statutului medicului in Romania si a Ordinului Medicilor.
    Art. 20SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 220/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 220 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 460 2020
    Mi-am luat deja cardul ATM programat și gol pentru a retrage zilnic 5.500 USD timp de șase luni. Sunt atât de fericit de acest lucru, deoarece l-am primit pe al meu săptămâna trecută și l-am folosit pentru a obține deja 33.000 de dolari. Georg Bednorz Hackers dă cărțile pentru a ajuta pe cei săraci și nevoiași, deși este ilegal, dar este ceva drăguț și el nu este ca alte escrocherii care pretind că au cărțile ATM goale. Nimeni nu este prins când folosește cardul. primește-l pe al tău de la Georg Bednorz Hackers astăzi! Trimiteți un e-mail la georgbednorzhackers@gmail.com sau trimiteți-i un mesaj text / WhatsApp prin +1 (262) 355-8285
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? . Acordăm împrumuturi legitime persoanelor serioase sau firmelor de afaceri care au nevoie de împrumuturi. Suntem o firmă de împrumut înregistrată, care este pregătită să satisfacă nevoile persoanelor care aspiră să fie mai mari în prima linie a acumulării de capital. Împrumuturile noastre sunt oferite la o rată a dobânzii subvenționată, care este favorabilă tuturor cetățenilor din întreaga lume și din diferite țări. .Suntem pregătiți să vorbim cu dvs. despre cum vă putem satisface nevoile financiare. Dacă sunteți interesați de această ofertă extraordinară, contactați-ne astăzi pentru un împrumut urgent. Aveți o idee de afaceri, dar nu aveți finanțe, aveți un istoric de credit slab, solicitați soluții pentru soluționarea problemei dvs. așteptați răspunsul dvs. urgent la acest AD sau trimiteți-ne un e-mail la: (midland.credit2@gmail.com) Imprumuturi personale Împrumuturi pe zi Finanțarea vehiculelor Imprumut pentru casa Consilierea datoriei Împrumut de afaceri Împrumut de student Împrumut de consolidare Împrumut medical De asemenea, sunt disponibile asigurări de viață / proprietate. Contactați-ne astăzi la adresa de e-mail :( midland.credit2@gmail.com) Pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunteţi în nevoie de un împrumut rapid şi urgent cu o rată a dobânzii relativ scăzută la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite acasă, credite auto, student credite, credite de consolidare a datoriilor etc indiferent de scorul de credit. Suntem garantați că vom oferi servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară în schimbare.
ANONIM a comentat Ordin 400 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 535 1945
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 55 2008
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ scăzută cu 3%? Oferim împrumuturi de afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistăm la o experiență financiară în schimbare a vieții.
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 111 2020
    OBȚINEȚI CARDUL BLANC PENTRU AVANȚARE FINANCIARĂ (blankatmcard.online@yahoo.com) sau WATSAPP: +1 (845) 381 3566 CÂND AM OBȚINUT CARDUL MEU BLANC DE LA CJ BLANK CARD (BLANKATMCARDS.ONLINE@YAHOO.COM) TOTUL S-A SCHIMBAT PENTRU MINE !!! Bună ziua băieți, viața mea nu va rămâne niciodată la fel !!! Sunt atât de fericit că am primit-o pe a mea de la CJ CORPORATION. Cardul meu bancar gol poate retrage 3000 EUR săptămânal. Am primit-o de la ei săptămâna trecută și acum am până la 23.000 de euro din ultimele săptămâni. Cardul ATM retrage bani de la orice casier automatizat din întreaga lume. Nu există niciun nume, de asemenea, este de neratat. Am fost direct legat de această organizație pe web-ul întunecat și sunt foarte fericit că am avut norocul să-i cunosc pentru că sunt un sceptic 99,9% când vine vorba de lucruri de genul acesta, dar se dovedește că funcționează ca spălătorii subterane în curcan, în mare parte bancă ziraat și au o politică de 100% împotriva înșelătoriei. Cardul vă poate fi trimis prin DHL în două zile dacă le contactați devreme prin e-mail: BLANKATMCARDS.ONLINE@YAHOO.COM sau WATSAPP: +1 (845) 381 3566 sau găsiți mai multe pe site-ul lor Obțineți-l acum. Adică acum, dacă știi că te lupți financiar și îmi mulțumești pentru eternitate. La revedere. Deocamdată. +1 (678) 753 2440
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu