Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1982 din 16 noiembrie 2004

privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, republicata, precum si a formei si continutului cartii electronice de identitate

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1113 din 27 noiembrie 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, republicata, prevazute in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Se aproba forma si continutul cartii electronice de identitate, prevazute in anexa nr. 2.
    Art. 3
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministru de stat,
                         ministrul administratiei si internelor,
                         Marian Florian Saniuta

                         Ministrul delegat
                         pentru administratia publica,
                         Gheorghe Emacu

                         p. Ministrul comunicatiilor
                         si tehnologiei informatiei,
                         Ioan Cordos,
                         secretar de stat

                         p. Ministrul finantelor publice,
                         Gheorghe Gherghina,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                             NORME METODOLOGICE
pentru aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 69/2002 privind regimul juridic al cartii electronice de identitate, republicata

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Cartea electronica de identitate este documentul prin care, potrivit legii, se face dovada identitatii, a domiciliului si a cetateniei romane.
    (2) Cartea electronica de identitate contine datele de identificare ale titularului, in format tiparit si in format electronic.
    (3) Pot inscrie date pe suportul de memorare electronica a informatiilor al documentului prevazut la alin. (1) toate institutiile publice care au competente prevazute de lege in acest sens.
    (4) Inscrierea unor date de catre alte institutii sau autoritati decat cele prevazute la alin. (3), precum si de catre alte persoane juridice se poate face numai daca exista acordul expres dat in acest sens de catre titularul cartii electronice de identitate.
    (5) Pentru scopurile prevazute la alin. (3) si (4), se definesc doua tipuri de suport de memorare electronica a informatiilor:
    a) circuit integrat de tip smartcard;
    b) banda optica.
    (6) Pentru suporturile de tip smartcard sunt abilitate sa inscrie date numai Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care poate delega aceasta competenta Autoritatii de certificare organizate potrivit legii.
    (7) Celelalte institutii, autoritati si persoane juridice prevazute la alin. (3) si (4) pot inscrie date in format electronic exclusiv pe banda optica.
    Art. 2
    Cartea electronica de identitate se elibereaza pentru o perioada de 10 ani.
    Art. 3
    Cartea electronica de identitate se foloseste pentru legitimarea cetateanului in relatiile cu alte persoane fizice sau juridice si pentru identificarea cetateanului, precum si in scopul furnizarii de informatii catre sisteme informatice autorizate sa le prelucreze, in conditiile legii.
    Art. 4
    Cartea electronica de identitate se elibereaza de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau de resedinta al cetateanului.
    Art. 5
    Cartea electronica de identitate se elibereaza si se utilizeaza in conditiile prevazute de lege.
    Art. 6
    (1) Evidenta informatiilor continute in cartile electronice de identitate se tine prin Registrul permanent de evidenta a populatiei, precum si in alte baze de date constituite si gestionate potrivit legii.
    (2) Datele inscrise pe suportul de memorare electronica a informatiilor nu pot fi sterse, iar orice modificare ulterioara a acestora se realizeaza, in conditiile legii, numai prin adaugare la cele anterioare.
    (3) Inregistrarea si actualizarea datelor de identitate ale cetatenilor, precum si eliberarea si evidenta cartilor electronice de identitate se realizeaza de catre serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, sub indrumarea metodologica a Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
    (4) Administrarea datelor continute in Registrul permanent de evidenta a populatiei si producerea cartilor electronice de identitate se realizeaza de catre Ministerul Administratiei si Internelor prin Centrul National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor si structurile sale teritoriale.

    CAP. 2
    Realizarea suportului tehnic pentru producerea, eliberarea si utilizarea cartii electronice de identitate

    Art. 7
    Cadrul economic si organizatoric de realizare a suportului tehnic pentru producerea, eliberarea si utilizarea cartii electronice de identitate se asigura de catre Ministerul Administratiei si Internelor in conformitate cu Programul de aplicare a strategiei de informatizare a administratiei publice.
    Art. 8
    Finantarea contractelor de achizitie a bunurilor si serviciilor aferente introducerii si utilizarii cartii electronice de identitate se realizeaza de la bugetul statului, din fonduri alocate pentru punerea in aplicare a Strategiei de informatizare a administratiei publice, din venituri extrabugetare obtinute din eliberarea cartii electronice de identitate, din valorificarea datelor continute in Registrul permanent de evidenta a populatiei, din fonduri PHARE, precum si din alte surse, in conditiile legii.
    Art. 9
    Suportul tehnic pentru producerea si eliberarea cartii electronice de identitate se realizeaza, in conditiile legii, prin elaborarea si implementarea urmatoarelor proiecte:
    a) Proiect pentru completarea si modernizarea infrastructurii teritoriale a Sistemului national informatic de evidenta a populatiei;
    b) Proiect pentru dotarea si modernizarea nivelului central al Sistemului national informatic de evidenta a populatiei;
    c) Proiect de audit privind mecanismele de securitate informatica utilizate pentru inscrierea de date in format electronic in cartea electronica de identitate, cu exceptia celor gestionate de institutiile care au competente in domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei si securitatii nationale.
    Art. 10
    Suportul tehnic pentru utilizarea cartii electronice de identitate se asigura de sistemul informatic integrat al administratiei publice locale, care se realizeaza, in conditiile legii, prin elaborarea si implementarea urmatoarelor proiecte:
    a) Proiect de realizare a registrului comunitatii locale, prin integrarea informationala a registrului local de evidenta a persoanei cu celelalte registre care inmagazineaza date referitoare la persoana, gestionate de consiliile locale;
    b) Proiect de realizare a portalului unic de servicii al administratiei publice locale, care sa indeplineasca functiile de identificare si autorizare a accesului cetateanului la site-urile furnizoare de servicii ale autoritatilor publice si de colectare si transfer catre cetatean al documentelor care certifica prestarea serviciilor, emise de site-urile furnizoare de servicii ale institutiilor publice;
    c) Proiect de aplicatie pentru gestiunea documentelor aferente solicitarii si prestarii serviciilor in cadrul sistemelor informatice;
    d) Proiect de realizare a conexiunii dintre Sistemul national informatic de evidenta a populatiei si alte sisteme informatice ale administratiei publice centrale.
    Art. 11
    Realizarea si generalizarea la nivelul intregii tari a suportului tehnic pentru introducerea si utilizarea cartii electronice de identitate se deruleaza, in conditiile legii, prin:
    a) testarea platformei-pilot a proiectului pentru constituirea sistemului informatic de realizare a cartii electronice de identitate;
    b) implementarea pe intregul teritoriu al Romaniei a proiectelor prevazute la art. 9 si 10.
    Art. 12
    Platforma-pilot pentru testarea in conditii de exploatare a sistemului informatic pentru cartea electronica de identitate se realizeaza, in conditiile legii, prin:
    a) elaborarea specificatiilor pentru realizarea prototipului de producere si utilizare a cartii electronice de identitate;
    b) realizarea prototipului;
    c) testarea functionarii si evaluarea prototipului;
    d) asigurarea conditiilor tehnice si logistice pentru instalarea si punerea in functiune a platformei-pilot;
    e) testarea platformei-pilot pentru producerea si utilizarea cartii electronice de identitate;
    f) evaluarea si omologarea rezultatelor.

    CAP. 3
    Dispozitii tranzitorii si finale

    Art. 13
    Pana la asigurarea cu echipamentele si programele informatice necesare emiterii cartii electronice de identitate, serviciile publice comunitare vor elibera in continuare carti de identitate.
    Art. 14
    Cartile electronice de identitate se vor emite esalonat, conform termenelor stabilite prin lege.
    Art. 15
    (1) Cartea electronica de identitate se elibereaza titularului dupa achitarea costului acesteia, potrivit legii.
    (2) Costul cartii electronice de identitate se achita o singura data pe perioada valabilitatii acesteia, la emiterea documentului.
    (3) Inscrierea de date si informatii de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei sau, dupa caz, de catre Autoritatea de certificare, precum si de catre celelalte institutii, autoritati sau persoane juridice abilitate se face pe baza unor tarife care vor fi stabilite de catre acestea.
    Art. 16
    Contravaloarea cartii electronice de identitate va fi stabilita prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor, cu avizul Consiliului Concurentei.

    ANEXA 2

                            FORMA SI CONTINUTUL
                      cartii electronice de identitate

    1. Date generale
    1.1. Cartea electronica de identitate este o cartela din plastic pe care sunt inscriptionate si/sau memorate date personale ale titularului.
    1.2. Dimensiunile cartii electronice de identitate sunt conform standardului international ISO-IEC 7810/1995, model ID-1.

    2. Continutul cartii electronice de identitate
    2.1. Cartea electronica de identitate contine date in format tiparit, date in format electronic, fotografia titularului, emitentul, elemente de particularizare si de securizare.
    2.2. Datele se inscriptioneaza pe ambele suprafete ale documentului. Pe verso-ul cartii electronice de identitate este aplicat un suport de memorare in format digital a datelor personale ale titularului.
    2.3. Continutul de date in format tiparit
    2.3.1. Datele existente pe fata cartii electronice de identitate sunt:
    a) denumirea tarii;
    b) seria - 2 litere - si numarul - 6 cifre;
    c) denumirea documentului;
    d) codul numeric personal;
    e) sexul;
    f) numele;
    g) prenumele;
    h) locul nasterii;
    i) adresa de domiciliu;
    j) semnatura titularului, in partea de jos a documentului;
    k) fotografia.
    2.3.2. Datele existente pe spatele cartii electronice de identitate sunt:
    a) data emiterii;
    b) data expirarii valabilitatii;
    c) emitentul;
    d) informatii conform standardului ICAO MRZ pentru citire optica automata, tiparite in formatul OCR-B, pozitionate in partea de jos a cartii electronice de identitate.
    2.4. Continutul de date in format digital
    2.4.1. Suportul de memorare electronica a informatiilor se afla pe spatele cartii electronice de identitate si contine urmatoarele:
    a) toate datele prevazute la pct. 2.3.;
    b) datele necesare pentru exercitarea dreptului la vot al titularului cartii electronice de identitate;
    c) fotografia titularului;
    d) datele referitoare la asigurarea medicala;
    e) informatiile privind asigurarea sociala;
    f) datele referitoare la resedinta titularului;
    g) datele de identificare biometrica a titularului, potrivit reglementarilor internationale la care Romania este parte;
    h) codurile sau cheile criptografice pentru generarea semnaturii digitale si de acces in alte sisteme informatice.
    2.4.2. Inscriptionarea sau adaugarea datelor pe suportul electronic se face numai de catre emitent sau institutiile abilitate in acest sens, iar citirea acestor date este permisa conform legislatiei in vigoare.
    2.4.3. Este permisa inscrierea pe suportul electronic de date a unor date suplimentare, in conditiile legii, de catre institutii, autoritati sau persoane juridice competente in acest sens, numai daca exista acordul expres al titularului cu privire la aceasta inscriere.
    2.5. Elementele de particularizare
    Elementele de particularizare sunt specifice statului roman, si anume:
    a) drapelul national, pozitionat pe fata cartii electronice de identitate;
    b) stema, pozitionata pe fata cartii electronice de identitate;
    c) sigla emitentului, pozitionata pe spatele cartii electronice de identitate;
    d) alte elemente de particularizare.
    2.6. Elementele de securizare
    Elementele de securizare constau in:
    a) imaginea "umbra" a titularului;
    b) elemente OVD - optical video device;
    c) inscriptionari cu cerneluri speciale;
    d) filigran;
    e) microtext;
    f) alte elemente de securizare.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1982/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1982 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1982/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu