Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 196 din 9 februarie 2006

privind aprobarea Normele metodologice de punere in aplicare a prevederilor Conventiei internationale din 2001 privind controlul sistemelor antivegetative daunatoare utilizate la nave (Conventia AFS)*)

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 249 din 20 martie 2006



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 2 din Legea nr. 585/2004 pentru aderarea la Convenţia internaţională din 2001 privind controlul sistemelor antivegetative dăunătoare utilizate la nave, adoptată la Conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale la Londra la 5 octombrie 2001,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Convenţiei internaţionale din 2001 privind controlul sistemelor antivegetative dăunătoare utilizate la nave (Convenţia AFS), denumite în continuare Norme metodologice, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - (1) Autoritatea Navală Română poate încredinţa operaţiunile de prelevare şi analizare a eşantioanelor din sistemele antivegetative, prevăzute la art. 28 alin. (2) din Normele metodologice, oricărui laborator care are implementat un sistem de management al calităţii; standardul de referinţă este SR EN ISO/CEI 17025:2001 „Cerinţe generale pentru competenţa laboratoarelor de încercări şi etalonări" sau altul echivalent, în conformitate cu procedurile prevăzute de legislaţia internă în vigoare privind achiziţiile publice.

(2) Incredinţarea operaţiunilor prevăzute la alin. (1) se face în baza unui contract prin care trebuie să se convină, printre altele, asupra răspunderii privind rezultatele analizelor contestate de proprietarul sau operatorul navei şi asupra angajamentului laboratorului că va respecta instrucţiunile cuprinse în anexa nr. 5 la Normele metodologice şi în apendicele la aceasta.

Art. 3. - Autoritatea Navală Română va duce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri.

Art. 4. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,

Gheorghe Dobre

Ministrul mediului şi gospodăririi apelor,

Sulfina Barbu

Ministrul afacerilor externe,

Mihai Răzvan Ungureanu

Ministrul finanţelor publice,

Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

*) Hotărârea Guvernului nr. 196/2006 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 249 din 20 martie 2006 şi este reprodusă si în acest număr bis.

ANEXĂ*)

Norme metodologice de punere în aplicare a prevederilor Convenţiei internaţionale din 2001 privind controlul sistemelor antivegetative dăunătoare utilizate la nave (Convenţia AFS)

Capitolul I

Scop. Definiţii. Obligaţii generale. Domeniu de aplicare

Art. 1. - Prezentele Norme metodologice sunt elaborate în scopul punerii în aplicare în mod uniform de către toţi factorii interesaţi, a prevederilor Convenţiei internaţionale din 2001 privind controlul sistemelor antivegetative dăunătoare utilizate la nave, adoptată la Conferinţa Organizaţiei Maritime Internaţionale la Londra la 5 octombrie 2001, denumită în continuare Convenţia AFS.

Art. 2. - (l)Termenii utilizaţi în prezentele Norme metodologice au înţelesul celor prevăzuţi la art. 2. al Convenţiei AFS.

(2) In plus, în sensul prezentelor Norme metodologice următorii termeni se definesc, după cum urmează:

a)   ANR înseamnă Autoritatea Navală Română, organ de specialitate al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, care realizează în România atribuţiile prevăzute de Convenţia AFS pentru «Administraţie»;

b)  companie de navigaţie românească înseamnă proprietarul navei sau orice altă organizaţie sau persoană, precum managerul sau agentul de închiriere în regim de „bare - boat", care şi-a asumat răspunderea pentru operarea navei de la proprietar şi a acceptat să se achite de toate sarcinile şi responsabilităţile impuse prin Codul Internaţional de Management al Siguranţei acceptat prin Legea nr.85/1997 privind acceptarea de către România a Codului internaţional de management pentru exploatarea în siguranţă a navelor şi pentru prevenirea poluării (Codul internaţional de management al siguranţei -Codul I.S.M.), adoptat de către Organizaţia Maritimă Internaţională prin Rezoluţia A 741 (18) din 4 noiembrie 1993, cu modificările ulterioare, care este agent economic înregistrat în România, autorizat corespunzător şi care are în exploatare nave din categoria celor prevăzute în Convenţia AFS.

Art. 3. - Toate navele care au primit dreptul de a arbora pavilionul român şi cărora li se aplică prevederile Convenţiei AFS trebuie să se conformeze acestor prevederi.

*) Anexa este reprodusă în facsimil.

Art. 4. - (1) Prevederile prezentelor norme metodologice se aplică:

a)  navelor care au primit dreptul de arborare a pavilionului român, fie că sunt proprietate a companiilor de navigaţie româneşti, fie că sunt operate de acestea în baza unui contract de navlosire de tip „bare-boat";

b)  navelor care nu arborează pavilionul român, dar care sunt operate de companii de navigaţie româneşti, indiferent de tipul contractului pe baza căruia este operată nava respectivă;

c)  navelor care intră în porturile, şantierele navale sau terminalele din larg din România şi care nu se încadrează în categoriile prevăzute la lit. a) şi b), cu precizarea că până la intrarea în vigoare pe plan internaţional a Convenţiei AFS, această categorie este exceptată.

(2)  Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor Convenţiei AFS navele de război, navele militare auxiliare şi orice fel de nave care sunt utilizate numai pentru servicii guvernamentale necomerciale. Se recomandă ca la aceste categorii de nave să se utilizeze sisteme antivegetative compatibile cu prevederile Convenţiei AFS, în măsura în care nu se prejudiciază operaţiunile sau posibilităţile de funcţionare ale acestora.

(3)  După intrarea în vigoare pe plan internaţional a Convenţiei AFS navele care arborează pavilionul unor state care nu sunt parte la această convenţie nu vor putea beneficia de un tratament mai favorabil decât cele care arborează pavilionul statelor parte la Convenţia AFS, în timp ce se află într-un port, şantier naval sau terminal din larg din România.

Capitolul II 

Măsuri de control al sistemelor antivegetative

Art. 5. - (1) De la data intrării în vigoare a prezentelor Norme metodologice se interzice aplicarea sau reaplicarea de sisteme antivegetative, care conţin ca biocide compuşi organostanici, pe corpul navelor prevăzute la art. 4. alin.(l) lit. a) şi b), pe părţile sau pe suprafeţele exterioare ale acestora.

(2)  Incepând cu data de 1 ianuarie 2008 toate navele prevăzute la art. 4. alin.(l) literele a) şi b) fie nu trebuie să aibă aplicate pe corp, pe părţile sau suprafeţele exterioare sisteme antivegetative care conţin ca biocide compuşi organostanici, fie trebuie să aibă aplicat pe corp, pe părţile sau suprafeţele exterioare un strat de protecţie care să formeze o barieră faţă de compuşii organostanici conţinuţi de sistemele antivegetative anterior aplicate şi care se află sub acesta, pentru evitarea dizolvării acestora în apă.

(3)  Prevederile alin. (2) nu se aplică platformelor fixe şi plutitoare, unităţilor plutitoare de stocare (FSU) şi unităţilor plutitoare de stocare şi descărcare a producţiei (FPSO), care au fost construite şi nu au fost andocate înainte de data intrării în vigoare a prezentelor Norme metodologice sau după această dată.

(4)  După intrarea în vigoare pe plan internaţional a Convenţiei AFS, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2008, se interzice accesul în porturile, şantierele navale sau în terminalele din larg din România al navelor prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c), In situaţia în care acestea:

a)  au aplicate pe corp, pe părţile sau suprafeţele exterioare ale acestora sisteme antivegetative care conţin ca biocide compuşi organostanici; sau

b) nu au aplicat pe corp, pe părţile sau suprafeţele exterioare ale acestora un strat de protecţie care să formeze o barieră în calea dizolvării în apă a acestor compuşi conţinuţi de sistemele antivegetative aplicate anterior acestei date.

(5) In cazul în care, ulterior datei de intrare în vigoare a Convenţiei AFS, Anexa 1 a acesteia este amendată în sensul adăugării unui alt sistem antivegetativ interzis a fi utilizat, navele, prevăzute la art.4 alin.(l) care au, la data intrării în vigoare a amendamentului, aplicat acel sistem antivegetativ, pot să îşi păstreze acest sistem până la data prevăzută pentru înlocuirea lui, dar în nici un caz această perioadă nu trebuie să depăşească 60 de luni de la aplicarea sistemului antivegetativ, în afară de cazul în care Comitetul nu a decis că au existat circumstanţe excepţionale care au justificat aplicarea mai devreme a măsurii de interzicere şi de control.

Art. 6. - Deşeurile rezultate din aplicarea sau îndepărtarea unui sistem antivegetativ interzis, prevăzut în Anexa 1 a Convenţiei AFS, trebuie să fie colectate, manipulate, tratate şi evacuate în siguranţă, conform normelor în vigoare pentru deşeuri de substanţe periculoase, tară să prezinte pericol pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea oamenilor, de către compania de navigaţie românească sau, la solicitarea acesteia, de către şantierul naval sau firma care a efectuat lucrarea de aplicare sau de îndepărtare a respectivului sistem antivegetativ.

Capitolul III 

Inspectarea şi certificarea

Art. 7. - (1) Navele care intră sub incidenţa Convenţiei AFS, care au obţinut dreptul de arborare a pavilionului român sau sunt exploatate de o companie de navigaţie românească, deşi nu arborează pavilionul român, vor fi supuse inspectării şi, după caz, certificării de către ANR în conformitate cu regulile prevăzute în prezentele Norme metodologice şi cu instrucţiunile prevăzute în Anexa nr. 3 la acestea, elaborate în concordanţă cu „Instrucţiunile pentru inspecţie şi certificare a sistemelor antivegetative ale navelor" adoptate de Organizaţia Maritimă Internaţională prin Rezoluţia MEPC. 102(48) din 11 octombrie 2002.

(2) Atribuţiile ANR prevăzute la alin. (1) pot fi delegate, în condiţiile legii, unei organizaţii recunoscute.

Art. 8. - (1) Navele cu un tonaj brut mai mare sau egal cu 400, prevăzute la art.4 alin. (1), care efectuează voiaje internaţionale, exclusiv platformele fixe sau plutitoare, unităţile plutitoare de stocare (FSU) şi unităţile plutitoare de stocare şi descărcare a producţiei (FPSO), trebuie supuse următoarelor inspecţii:

a)  o inspecţie iniţială, efectuată înaintea punerii în exploatare a navei sau înaintea eliberării pentru prima oară a Certificatului internaţional pentru sistemul antivegetativ, denumit în continuare Certificat, al cărui model este prevăzut în Anexa nr. 1 la prezentele Norme metodologice; şi

b)  o inspecţie efectuată în cazul schimbării sau înlocuirii sistemului antivegetativ. Aceste inspecţii trebuie să fie atestate în Certificatul care este eliberat conform prevederilor art. 14 şi art. 15.

(2) Inspecţia trebuie efectuată astfel încât să se asigure că sistemul antivegetativ al navei corespunde în totalitate Convenţiei AFS.

Art. 9. - După intrarea în vigoare a prezentelor Norme metodologice, în cazul navelor care nu sunt supuse prevederilor art. 8 alin. (1), ANR, pentru a se asigura că prevederile Convenţiei AFS sunt respectate de către acestea, va realiza câte o inspecţie cel puţin o dată la cinci ani sau ori de câte ori compania de navigaţie românească solicită.

Art. 10. - (1) Inspecţiile navelor trebuie efectuate de către inspectori numiţi de ANR sau, în cazul în care au fost autorizate potrivit legii organizaţii recunoscute, de către inspectori exclusivi ai acestora.

(2) In cazuri excepţionale, în care nici inspectorii numiţi de ANR şi nici cei ai organizaţiilor recunoscute nu pot realiza inspecţia fără a provoca întârzierea navei, la solicitarea companiei de navigaţie româneşti, ANR poate solicita Administraţiei altui stat parte la Convenţia AFS să efectueze inspecţia la nava respectivă.

Art. 11. - Inspectorii numiţi de ANR să facă inspecţii la navele care arborează pavilionul român, precum şi organizaţiile recunoscute, trebuie să fie împuterniciţi, cel puţin pentru:

a)  a impune navei inspectate să respecte prevederile Convenţiei AFS; şi

b)  a efectua inspecţii şi în cazul în care autorităţile din statul portului în care se află nava o cer, In situaţia în care statul respectiv este parte la Convenţia AFS.

Art. 12. - (1) In situaţia în care un inspector numit de ANR sau o organizaţie recunoscută stabileşte că sistemul antivegetativ al navei nu corespunde, fie caracteristicilor din Certificatul cerut conform regulii 2 sau 3 din Anexa 4 a Convenţiei AFS, fie celorlalte cerinţe din Convenţia AFS, inspectorul ANR sau organizaţia recunoscută trebuie să se asigure imediat că este luată măsura corectivă pentru realizarea conformităţii navei. Un inspector numit de ANR sau o organizaţie recunoscută trebuie, de asemenea, să informeze în timp util ANR cu privire la această hotărâre. In situaţia în care măsura corectivă cerută nu este luată, trebuie să fie informată imediat ANR şi să se asigure că Certificatul nu este eliberat sau că, după caz, este retras.

(2) In cazul prevăzut la alin. (1), dacă nava este în portul altui stat parte la Convenţia AFS, autorităţile corespunzătoare ale statului portului trebuie să fie informate imediat de către inspectorul numit al ANR sau de organizaţia recunoscută. In situaţia în care un inspector numit al ANR sau o organizaţie recunoscută a informat autorităţile competente ale statului portului, acesta/aceasta poate solicita orice ajutor necesar pentru îndeplinirea obligaţiilor lui/ei, Administraţiei statului portului respectiv, conform regulii 1 din Anexa 4 a Convenţiei AFS, inclusiv pentru luarea măsurilor prevăzute în art. 11 şi 12 ale Convenţiei AFS.

(3)  ANR va acorda sprijinul său inspectorilor Administraţiilor altor state parte la Convenţia AFS aflaţi în porturile româneşti sau a organizaţiilor recunoscute de către aceste Administraţii, în cazul în care aceştia/acestea îl vor solicita pentru ducerea la îndeplinire a obligaţiilor lor în conformitate cu regula 1 din Anexa 4 a Convenţiei AFS, inclusiv pentru luarea măsurilor prevăzute în art. 11 şi 12 ale Convenţiei AFS.

Art. 13. - Inspectorii numiţi de ANR sau organizaţiile recunoscute pot efectua, la solicitarea unor Administraţii ale statelor parte la Convenţia AFS, inspecţii la navele care arborează pavilionul acestor state.

Art. 14. - Inspectorii numiţi de ANR sau organizaţiile recunoscute au obligaţia de a elibera navei inspectate un Certificat după terminarea cu succes a inspecţiei, efectuată în conformitate cu regula 1 din Anexa 4 a Convenţiei AFS.

Art. 15. - Certificatele trebuie să fie eliberate sau atestate fie de către inspectorii numiţi de ANR, fie de către o organizaţie recunoscută. In fiecare caz, ANR îşi asumă întreaga responsabilitate pentru Certificat.

Art. 16. - Pentru navele prevăzute cu un sistem antivegetativ supus unei măsuri de control în conformitate cu Anexa 1 a Convenţiei AFS, care a fost aplicat înainte de data intrării în vigoare a măsurii de control, ANR trebuie să elibereze un Certificat în conformitate cu paragrafele (2) şi (3) din regula 2 din Anexa 4 a Convenţiei AFS, nu mai târziu de doi ani după intrarea în vigoare a acestei măsuri de control. Prevederile acestui articol nu trebuie să afecteze vreo cerinţă cu privire la respectarea de către nave a Anexei 1 a Convenţiei AFS

Art. 17. - Un Certificat eliberat sub autoritatea unui stat parte la Convenţia AFS

trebuie să fie acceptat de către inspectorii Port State Control ai ANR şi trebuie să fie considerat, din toate punctele de vedere ale Convenţiei AFS ca având aceeaşi valabilitate ca un Certificat eliberat de ANR sau de o organizaţie recunoscută.

Art. 18. - (1) In cazul în care o navă operată de o companie de navigaţie românească a fost inspectată în conformitate cu prevederile art. 10 alin. (2) şi, dacă acea Administraţie consideră că prevederile Convenţiei AFS au fost respectate, aceasta va elibera sau va autoriza eliberarea unui Certificat navei sau, după caz, va atesta sau va autoriza atestarea acestui Certificat, în conformitate cu prevederile Convenţiei AFS.

(2) ANR va solicita să-i fie transmise cât mai curând posibil o copie a Certificatului şi o copie a raportului de inspecţie.

(3) Un Certificat astfel eliberat trebuie să conţină o menţiune a Administraţiei care să indice faptul că respectivul Certificat a fost eliberat la cererea ANR şi că trebuie să aibă aceeaşi valabilitate şi aceeaşi recunoaştere ca un certificat eliberat de către ANR.

Art. 19. - (1) In cazul efectuării inspecţiilor în conformitate cu prevederile art.13 ANR va elibera Certificatul sau va autoriza eliberarea unui Certificat navei sau, după caz, va atesta sau va autoriza atestarea acestui Certificat pentru navă, dacă inspectorii săi sau organizaţia recunoscută care au/a efectuat inspecţia consideră că prevederile Convenţiei AFS au fost respectate.

(2) In cazul eliberării unui certificat în conformitate cu prevederile alin. (1) ANR va transmite cât de curând posibil o copie a Certificatului şi o copie a raportului de inspecţie Administraţiei de la care a primit solicitarea efectuării inspecţiei.

(3)  Certificatul eliberat în condiţiile alin.(l) va conţine o menţiune prin care se indică faptul că el a fost eliberat la cererea respectivei Administraţii de către ANR şi că el are aceeaşi valabilitate şi aceeaşi recunoaştere ca un certificat eliberat de respectiva Administraţie.

(4) Nu se va elibera Certificat unei nave care arborează pavilionul unui stat care nu este parte la Convenţia AFS.

Art. 20. - (1) Un Certificat eliberat în conformitate cu prevederile Regulii 2 sau 3 din Anexa 4 la Convenţia AFS de către inspectorii numiţi de ANR sau de către o organizaţie recunoscută unei nave care arborează pavilionul român îşi încetează valabilitatea în oricare dintre următoarele cazuri:

a) In situaţia în care sistemul antivegetativ este modificat sau înlocuit şi Certificatul nu este atestat în conformitate cu prevederile Convenţiei AFS, sau

b) la transferul navei la pavilionul altui stat.

(2)  Eliberarea de către inspectorii ANR sau de o organizaţie recunoscută a unui Certificat pentru o navă care a fost transferată sub pavilionul român de la alt stat parte la Convenţia AFS, se poate face fie pe baza unei noi inspecţii, fie pe baza Certificatului emis de Administraţia acelui stat, valabil la data transferului.

(3) In cazul în care se utilizează ca bază de emitere a noului Certificat, Certificatul emis de Administraţia al cărei pavilion nava era autorizată să îl arboreze anterior, inspectorii ANR sau organizaţia recunoscută au/are obligaţia ca, în decurs de trei luni după ce transferul navei sub pavilion român a avut loc, să solicite acelei Administraţii transmiterea, cât mai curând posibil, a unei copii a Certificatului emis navei şi, dacă este posibil, a unei copii a rapoartelor de inspecţie relevante.

Capitolul IV 

Declaraţia privind sistemul antivegetativ

Art. 21. - Navele cu o lungime mai mare sau egală cu 24 de metri, dar având un tonaj brut mai mic de 400, prevăzute la art. 4 alin. (1), care efectuează voiaje internaţionale, exclusiv platformele fixe sau plutitoare, unităţile plutitoare de stocare (FSU) şi unităţile plutitoare de stocare şi descărcare a producţiei (FPSO), trebuie să aibă la bord o Declaraţie privind sistemul antivegetativ utilizat la navă, denumită în continuare Declaraţie, semnată de proprietarul navei sau de un reprezentant împuternicit de acesta.

Art. 22. - Declaraţia trebuie să fie întocmită în conformitate cu modelul prevăzut în Anexa nr. 2 la prezentele Norme metodologice.

Art. 23. - Declaraţia trebuie să fie însoţită de documentaţia doveditoare privind sistemul antivegetativ, precum chitanţa de achiziţie a vopselei, factura emisă de furnizorul sistemului antivegetativ şi fişa de securitate a vopselei cu precizarea denumirii componentelor active din biocide sau a fiecărei substanţe chimice din compoziţia vopselei sau să conţină aprobarea corespunzătoare.

Art. 24. - In cadrul inspecţiilor statului de pavilion - FSC sau al controlului statului portului - PSC, ANR va cere navelor prevăzute la alin. (1) prezentarea Declaraţiei.

Capitolul V 

Comunicarea şi schimbul de informaţii

Art. 25. - ANR are obligaţia de a transmite Direcţiei Generale Transport Naval din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi aceasta Organizaţiei:

a)  lista inspectorilor numiţi de ANR şi/sau a organizaţiilor recunoscute care sunt autorizaţi/autorizate să acţioneze în numele Guvernului României în administrarea problemelor referitoare la controlul sistemelor antivegetative în conformitate cu prevederile Convenţiei AFS,

b)  responsabilităţile specifice atribuite inspectorilor numiţi de ANR şi/sau organizaţiilor recunoscute şi condiţiile de delegare a autorităţii;

c)  anual, informaţiile privind toate sistemele antivegetative aprobate, limitate sau interzise potrivit legislaţiei din România.

Art. 26. - Pentru acele sisteme antivegetative care sunt aprobate, înregistrate sau agreate în România, ANR trebuie să furnizeze sau să solicite producătorilor acestor sisteme antivegetative să furnizeze statelor parte la Convenţia AFS care au solicitat, informaţiile relevante pe baza cărora s-a luat hotărârea, inclusiv informaţiile indicate în Anexa 3 la Convenţia AFS, sau alte informaţii care permit efectuarea unei evaluări corespunzătoare a sistemului antivegetativ. Nu trebuie să fie furnizată nici o informaţie care este protejată de lege.

Capitolul VI 

Inspectarea pentru control şi stabilirea contravenţiilor

Secţiunea 1

Inspectarea pentru control

Art. 27. - Orice navă care arborează pavilionul român sau este operată de către o companie de navigaţie românească, deşi nu arborează pavilionul român, căreia i se aplică prevederile Convenţiei AFS, trebuie să accepte să fie inspectată în orice port. şantier naval sau terminal din larg al unui stat parte la această convenţie de către inspectori autorizaţi ai respectivului stat parte în scopul determinării conformităţii navei cu prevederile acestei convenţii.

Art. 28. - (1) In cadrul inspecţiilor de control al statului portului - PSC, ANR poate inspecta orice navă căreia i se aplică prevederile Convenţiei AFS şi care se află în oricare dintre porturile, şantierele navale sau terminalele din larg ale României, în scopul determinării conformităţii navei cu această convenţie.

(2) Inspecţia pentru control şi inspecţia detaliată pentru identificarea contravenţiilor se fac cu respectarea instrucţiunilor prevăzute în Anexa nr. 4 la prezentele Norme metodologice, elaborate în concordanţă cu „Instrucţiunile pentru inspecţiile de control al sistemelor antivegetative ale navelor" adoptate de Organizaţie prin Rezoluţia MEPC 105(49) din 18 iulie 2003, iar prelevarea eşantioanelor reprezentative din sistemul antivegetativ se face cu respectarea instrucţiunilor prevăzute în Anexa nr. 5 la prezentele Norme metodologice, elaborate în concordanţă cu „Instrucţiunile pentru prelevarea eşantioanelor din sistemele antivegetative ale navelor" adoptate de Organizaţie prin Rezoluţia MEPC 104(49) din 18 iulie 2003.

(3)  In situaţia în care nu există motive întemeiate pentru a considera că o navă contravine prevederilor Convenţiei AFS, inspecţiile efectuate de inspectorii PSC din cadrul ANR trebuie să se limiteze la:

a)  verificarea existenţei la bordul navei a Certificatului sau, după caz, a Declaraţiei valabil/e, emis/emise în conformitate cu prevederile Convenţiei AFS; şi/sau

b)  prelevarea unui eşantion reprezentativ din sistemul antivegetativ al navei, fără a afecta integritatea, structura sau funcţionarea acestui sistem.

(4) In cazul în care inspecţia de control se face cu aplicarea prevederilor alin.(3) lit. b), prelevarea eşantionului se efectuează cu respectarea instrucţiunilor prevăzute în Anexa nr. 5 la prezentele Norme metodologice, dar timpul necesar pentru prelucrarea rezultatelor analizei eşantionului nu trebuie să împiedice manevrele şi plecarea navei.

(5) In situaţia în care există motive întemeiate pentru a considera că nava contravine prevederilor Convenţiei AFS, se poate efectua o inspecţie detaliată, cu respectarea instrucţiunilor prevăzute în Anexa nr. 4 la prezentele Norme metodologice.

Secţiunea a 2-a  

Contravenţii

Art. 29. - Constituie contravenţii la prevederile Convenţiei AFS următoarele fapte:

1.  aplicarea sau reaplicarea sistemelor antivegetative dăunătoare la navele care au primit dreptul de arborare a pavilionului român, indiferent de locul în care se fac aceste operaţiuni, după data la care s-a stabilit interzicerea aplicării sau reaplicării respectivului sistem antivegetativ, aşa cum este prevăzut în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS,

2.  aplicarea sau reaplicarea sistemelor antivegetative dăunătoare după data la care s-a stabilit interzicerea aplicării sau reaplicării respectivului sistem antivegetativ, aşa cum se prevede în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS, la navele care arborează alt pavilion decât cel român, atunci când acestea se află într-un port, şantier naval sau terminal din larg din România;

3.  existenţa sistemelor antivegetative dăunătoare, tară ca acestea să fie acoperite cu un strat de protecţie care să formeze o barieră faţă de aceşti compuşi rezultaţi în urma solubilizării din sistemele antivegetative necorespunzătoare aflate sub acesta, la navele care au primit dreptul de arborare a pavilionului român, indiferent de locul în care se află acestea, după data la care s-a stabilit interzicerea prezenţei respectivului sistem antivegetativ, aşa cum se prevede în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS,

4.  existenţa sistemelor antivegetative dăunătoare, tară ca acestea să fie acoperite cu un strat de protecţie care să formeze o barieră faţă de aceşti compuşi rezultaţi în urma solubilizării din sistemele antivegetative necorespunzătoare aflate sub acesta, după data la care s-a stabilit interzicerea prezenţei respectivului sistem antivegetativ, aşa cum se prevede în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS, la navele care arborează alt pavilion decât cel român, atunci când acestea se află într-un port, şantier naval sau terminal din larg din România;

5.  neluarea măsurilor corespunzătoare astfel încât deşeurile, rezultate din aplicarea sau îndepărtarea unui sistem antivegetativ prevăzut în Anexa 1 la Convenţia AFS, să fie colectate, manipulate, tratate şi evacuate în siguranţă, conform normelor în vigoare pentru deşeuri de substanţe periculoase, şi tară să prezinte pericol pentru mediul înconjurător, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi mediul, atunci când navele se află într-un port, şantier naval sau terminal din larg din România;

6.  inexistenţa la bordul navei a Certificatului valabil sau, după caz, a Declaraţiei.

Secţiunea a 3-a  

Constatarea contravenţiilor

Art. 30. - (1) Contravenţiile se constată de către inspectori numiţi de ANR împuterniciţi în acest sens.

(2) In situaţia în care ANR este informată despre o contravenţie săvârşită de o navă care arborează pavilionul român în timp ce se afla într-un port, şantier naval sau terminal din larg al unui alt stat parte la Convenţia AFS, atunci ANR trebuie să efectueze o anchetă pentru a se convinge că există dovezi suficiente pentru a aplica sancţiunile corespunzătoare, prevăzute în prezenta hotărâre. ANR poate cere autorităţii competente din statul parte la Convenţia AFS care a semnalat presupusa contravenţie să furnizeze dovezi suplimentare referitoare la aceasta. In situaţia în care ANR consideră că sunt puse la dispoziţie dovezi suficiente pentru a permite să declanşeze proceduri pentru aplicarea sancţiunilor în legătură cu contravenţia semnalată, ea va declanşa aceste proceduri, cât mai curând posibil. ANR trebuie să informeze imediat autoritatea competentă din statul parte la Convenţia AFS care a semnalat contravenţia presupusă, precum şi Organizaţia, asupra măsurilor luate. In situaţia în care ANR nu a luat nici o măsură în decurs de 1 an după primirea informaţiilor, ea trebuie să informeze şi autoritatea competentă a respectivului stat parte la Convenţia AFS care a semnalat contravenţia presupusă.

(3) In situaţia în care ANR constată săvârşirea unei contravenţii de către o navă care arborează alt pavilion decât cel român, atunci când aceasta se află într-un port, şantier naval sau terminal din larg din România, atunci ANR:

a)  va declanşa procedura pentru aplicarea sancţiunilor, sau

b)  va furniza autorităţii competente a statului care a acordat dreptul de arborare a pavilionului respectivei nave informaţiile şi dovezile pe care le deţine în legătură cu producerea acestei contravenţii.

Secţiunea a 4-a  

Sancţionarea contravenţiilor

                                                                                                                                                                                                

Art. 31. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 29 se sancţionează după cum urmează:

a)  pentru comiterea contravenţiei prevăzute la art. 29 pct. 1, cu amendă de la 25.000 lei până la 50.000 lei.

b)  pentru comiterea contravenţiei prevăzute la art. 29 pct. 2, cu amendă de la 12.500 lei până la 25.000 lei.

c)  pentru comiterea contravenţiei prevăzute la art. 29 pct. 3 cu amendă de la 35.000 lei până la 50.000 lei.

d)  pentru comiterea contravenţiei prevăzute la art. 29 pct. 4, cu amendă de la 17.500 lei până la 35.000 lei.

e)  pentru comiterea contravenţiei prevăzute la art. 29 pct. 5, cu amendă de la 17.500 lei până la 35.000 lei.

f)  pentru comiterea contravenţiei prevăzute la art. 29 pct. 6, cu amendă de la 17.500 lei până la 35.000 lei.

(2) Amenzile se aplică proprietarului sau operatorului respectivei nave, cu excepţia sancţionării contravenţiei prevăzute la art. 29 pct. 5, care se poate aplica persoanei fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice sau persoanei juridice care a executat lucrarea de aplicare sau îndepărtare a unui sistem antivegetativ şi care s-a angajat prin contract că va colecta, manipula, trata şi evacua în siguranţă şi fără să prezinte pericol pentru mediu reziduurile rezultate. Amenzile contravenţionale pot fi plătite şi de agentul navei din România în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi d), cu condiţia ca plata să fie efectuată anterior plecării navei din portul, şantierul naval sau terminalul din larg din România.

(3) In cazurile în care contravenţiile prevăzute la art. 29 pct. 3 şi 4 sunt constatate în termen de 90 de zile de la termenul prevăzut în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS şi respectiva navă poate demonstra că în termen de 90 de zile de la data constatării contravenţiei are planificată andocarea şi schimbarea sistemului antivegetativ, se aplică sancţiunea de avertizare în locul amenzii contravenţionale.                                                                                                                                                                                                                       

(4) In cazurile în care contravenţiile prevăzute la art. 29 pct. 1 şi 2 sunt constatate în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentelor Norme metodologice, ANR poate dispune, în locul aplicării amenzii contravenţionale, sancţionarea cu reţinerea navei şi suspendarea activităţii comerciale până la schimbarea sistemului antivegetativ al navei cu unul care să nu conţină substanţele dăunătoare prevăzute în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS, dacă aplicarea acestui sistem se face într-unui dintre şantierele navale din România.

(5)  In cazurile în care contravenţiile prevăzute la art. 29 pct. 1, 3, 4 şi 6 sunt constatate înainte ca respectivele nave să fi intrat în port, ANR poate dispune, în locul aplicării amenzii, neacceptarea intrării în portul sau terminalul din larg al României. Navele pot fi acceptate înt-un port al României fără aplicarea vreunei sancţiuni, In situaţia în care acestea intră pentru schimbarea sistemului antivegetativ dăunător într-unui dintre şantierele navale unde pot fi efectuate astfel de lucrări.

(6) In cazul în care contravenţia prevăzute la art. 29 pct. 6, privind Certificatul, se constată înainte de împlinirea celor 2 ani prevăzuţi în alin. (3) din Regula 2 din Anexa nr. 4 la Convenţia AFS se aplică sancţiunea de avertizare în locul amenzii, cu condiţia ca nava să poată demonstra că are aplicat un sistem antivegetativ care nu contravine prevederilor Anexei nr. 1 la Convenţia AFS.

Art. 32. - (1) In cazul în care se aplică sancţiuni împotriva unei nave care nu arborează pavilionul român, pe motiv că aceasta nu corespunde prevederilor Convenţiei AFS ANR trebuie să informeze imediat Administraţia al cărei pavilion nava respectivă îl arborează.

(2) ANR va coopera cu instituţiile desemnate de Administraţiile celorlalte state parte la Convenţia AFS în ceea ce priveşte identificarea contravenţiilor şi punerea în aplicare a prevederilor acestei convenţii.

Art. 33. - Dispoziţiile art.29 şi 31 referitoare la contravenţii se completează cu prevederile Ordonanţei nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Capitolul VII

Intârzierea sau reţinerea pe nedrept a navelor şi soluţionarea litigiilor

Art. 34. - (1) Inspectorii FSC şi inspectorii PSC numiţi de ANR trebuie să depună toate eforturile posibile ca măsurile de avertizare, reţinere, îndepărtare sau excludere a unei nave din porturile, şantierele navale sau terminalele din larg ale României să nu producă reţinerea sau întârzierea pe nedrept a navei.

(2) In cazul în care o navă se consideră că a fost reţinută sau întârziată pe nedrept ANR va reprezenta în instanţă statul român în litigiul care se va naşte pentru compensarea eventualelor pierderi sau daune la care nava se consideră îndreptăţită.

Art. 35. - (1) In cazul în care survin litigii între statul român pe de o parte şi alt stat parte la Convenţia AFS, pe de altă parte, cu privire la interpretarea sau aplicarea prevederilor convenţiei, statul român va fi reprezentat de ANR care va depune toate eforturile să rezolve respectivele litigii prin negociere, investigare, mediere, conciliere, arbitraj, reglementare judecătorească, recurgere la organisme sau acorduri regionale sau prin alte mijloace paşnice alese de comun acord.

(2) In cazul în care litigiul ajunge să fie soluţionat pe cale judecătorească şi statul parte la Convenţia AFS cu care a survenit litigiul este reprezentat la nivel ministerial sau guvernamental, ANR va asista tehnic şi juridic Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului sau Guvernul României la instanţa de judecată.

Art. 36. - Anexele nr. 1 - 5 împreună cu apendicele şi anexele la aceste apendice fac parte integrantă din prezentele Norme metodologice.

ANEXA nr. 1 la normele metodologice

CERTIFICAT INTERNAŢIONAL PENTRU SISTEMUL ANTIVEGETATIV

INTERNATIONAL ANTI-FOULING SYSTEM CERTIFICA TE

(Acest certificat va fi suplimentat cu Lista sistemelor antivegetative)

(This certificate shall be supplemented by a Record of Anti-fouling Systems)

(Sigiliul oficial)                                                                                          (Statul)

(Oficial seal)                                                                                            (State)

Eliberat în conformitate cu prevederile

Issued under the

Convenţiei internaţionale din 2001 privind controlul sistemelor antivegetative dăunătoare utilizate la

nave (Convenţia AFS) International Convention on the Control of Harmful Anti-Fouling Systems on Ships, 2001 (AFS Convention)

din împuternicirea Guvernului României

under the authority of the Government of Romania

de către

by

...................................................................

(persoana sau organizaţia autorizată)

(person or authorized organization)

Dacă un Certificat a fost eliberat în prealabil, acest Certificat înlocuieşte certificatul din data_______________

When a Certificate has been previously issued, this Certificate replaces the Certificate dated

Caracteristicile navei_____________________________________________________________

Particulars of ship

Numele navei___________________________________________________________________

Name of ship

Numărul sau literele distinctive_____________________________________________________

Distictive number or letters

Portul de înregistrare____________________________________________________________

Port of registry

Tonajul brut___________________________________________________________________

Gross tonnage

Numărul IMO____________________________________________________________________

IMO number

Un sistem antivegetativ prevăzut în Anexa nr. 1 nu a fost aplicat în timpul construcţiei acestei nave sau după aceasta____________________________________________________________

An anti-fouling system controlled under Annex 1 has not been applied during or after construction of this ship Un sistem antivegetativ prevăzut în Anexa nr. 1 a fost aplicat în prealabil acestei nave, dar a fost înlocuit cu An anti-fouling system controlled under Annex 1 has been applied on this ship previously, but has been removed by

_________________(se introduce numele instalaţiei/insert name of the facility) la/on_____________(data/date)

Un sistem antivegetativ prevăzut în Anexa nr. 1 a fost aplicat în prealabil acestei nave, dar a fost acoperit cu un

An anti-fouling system controlled under Annex 1 has been applied on this ship previously, but has been covered

strat de protecţie izolator aplicat cu with a sealer coat applied by ____________________(se introduce numele instalaţiei/ insert name of the facility) la/on_________(data/date)

Un sistem antivegetativ prevăzut în Anexa nr. 1 s-a aplicat acestei nave înainte de

An anti-fouling system controlled under Annex 1 was applied on this ship prior to _________________(data/date), dar trebuie să fie înlocuit sau acoperit cu un strat de protecţie izolator înainte de but must be removed or covered with a sealer coat prior to________________________(data/date)

SE CERTIFICĂ PRIN PREZENTUL CĂ:

THIS IS TO CERTIFY THAT:

1       Nava a fost inspectată în conformitate cu cerinţele regulii 1 din Anexa nr. 4 la Convenţia AFS; şi

The ship has been surveyed in accordance with regulation 1 of Annex 4 to the AFS Convention; and           

2       In urma inspecţiei s-a constatat că sistemul antivegetativ al navei corespunde cerinţelor aplicabile din Anexa nr. 1 la Convenţia AFS.

The survey shows that the anti-fouling system on the ship complies with the applicable requirements of Annex 1 to the AFS Convention.

Eliberat la_____________________________

Issued at

(Locul de eliberare a certificatului)________________________

(Place of issue of Certificate)

__________________............                        __________________________________                                              

(Data eliberării)                                 (Semnătura persoanei oficiale autorizate să elibereze certificatul)

(Date ofissue)                                        (Signature of authorized official issuing the Certificate)

Data terminării inspecţiei pe baza căreia s-a eliberat acest certificat:____________________

Date of completion of the survey on which this certificate is issued

LISTA SISTEMELOR ANTIVEGETATIVE

RECORD OF ANTI-FOULING SYSTEMS

Această Listă trebuie să fie anexată permanent la Certificatul internaţional pentru sistemul antivegetativ This Record shall be permanently attached to the International Anti-fouling System Certificate

Caracteristicile navei:

Particulars of ship

Numele navei: _______________________________

Name of ship

Numărul sau literele distinctive: ________________________________

Distictive number or letters

Numărul IMO: ________________________________

IMO number

Detalii cu privire la sistemul(le) antivegetativ(e) aplicat(e)

Details of anti-fouling system(s) applied  _____________________________________

                                                                        

Tipul sistemului(lor) antivegetativ(e) utilizat(e)___________________________

Type(s) of anti-fouling system(s) used

Data(le) aplicării sistemului(lor) antivegetativ(e)___________________________

Date(s) of application of anti-fouling system(s)

Numele companiei(lor) şi instalaţiei(lor)/locului(rilor) unde s-a efectuat aplicarea___________________________

Name(s) of Company(ies) and facility(ies)/location(s) where apptied

Numele producătorului(lor) sistemului(lor) antivegetativ(e)___________________________

Name(s) of anti-fouling system manufacturer(s)

Numele şi culoarea(le) sistemului(lor) antivegetativ(e)___________________________

Name(s) of colour(s) of anti-fouling system(s)

Componenta(ele) activă(e) şi numărul(le) lui(lor) de înregistrare din baza de date a

Chemical Abstract Services (numărul(erele) CAS)___________________________

Active ingredient(s) and their Chemical Abstract Services Registry Number(s) (CAS number(s))

Tipul(rile) stratului de protecţie izolator, dacă este cazul___________________________

Type(s) of sealer coat, if applicable

Numele şi culoarea(rile) stratului de protecţie izolator aplicat, dacă este cazul ___________________________

Name(s) and colour(s) of sealer coat apptied, if applicable

Data aplicării stratului de protecţie izolator_________________________________________

Date of application of sealer coat

PRIN PREZENTA SE CERTIFICA faptul că această Listă este corectă din toate punctele de vedere.

THIS IS TO CERTIFY that this Record is correct in all aspects

Eliberată la_____________________________

Issued at

(Locul de eliberare a Listei)_____________________________

(Place of issue of Record)

__________________                    ___________________________________

(Data eliberării)                                  (Semnătura persoanei oficiale autorizată să elibereze Fişa)

(Date of issue)                                          (Signature of authoriyed official issuing the record)

Aprobarea Listelor Endorsment of the Records

SE CERTIFICA PRIN PREZENTA că în urma inspecţiei cerute conform regulii l(l)b) din Anexa nr. 4 la

THIS IS TO CERTIFY that a survey required in accordance with regulation l(l)(b) of Annex 4 to the

Convenţia AFS s-a constatat că nava corespunde prevederilor acestei convenţiei.

AFS Convention found that the ship was in compliance with the provisions of the Convention

Detalii cu privire la sistemul(le) antivegetativ(e) aplicat(e)

Details of anti-fouling system(s) applied

Tipul sistemului(elor) antivegetativ(e) utilizat(e)

Type(s) of anti-fouling system(s) used     ___________________________

Data(le) aplicării sistemului(lor) antivegetativ(e)

Date(s) of application of anti-fouling system(s)   ___________________________

Numele companiei(ilor) şi instalaţiei(lor)/locului(rilor) unde s-a efectuat aplicarea

Name(s) of company(tes) and facility(tes) where applied      ___________________________

Numele producătorului(lor) sistemului(lor) antivegetativ(e)

Name(s) of anti-fouling system(s) manufacturer ___________________________

Numele şi culoarea(le) sistemului(lor) antivegetativ(e)

Name(s) and colour(s) of anti-fouling system(s )  ___________________________

Ingredient(e)activ(e) şi numărul(erele) lui(lor) de înregistrare din baza de date a Chemical Abstract Services (numărul(erele) CAS)                                              ___________________________

Active ingredient(s) and their Chemical Abstract Services Registry Number)) (CAS number(s))

Tipul(rile) stratului de protecţie izolator, dacă este cazul

Type(s) of sealer coat, if applicable   ___________________________

Numele şi culoarea(rile) stratului de protecţie izolator aplicat, dacă este cazul

Name(s) and colour(s) of sealer coat applied, if applicable___________________________

Data aplicării stratului de protecţie izolator  ___________________________

Date of application of sealer coat

Semnat/Signed:________________________________

(Semnătura persoanei oficiale autorizată să elibereze Lista)

(Signature of authorirized official issuing the Record)

Locul/Place:_____________________________

Data/Date:_____________________________

(Sigiliul sau ştampila autorităţii)

(Seal or stamp of the authority)

ANEXA nr. 2 la normele metodologice

DECLARAŢIE PRIVIND SISTEMUL ANTIVEGETATIV

DECLARATION ON ANTI-FOULING SYSTEM

Redactare conform

Drawn up under the

Convenţiei internaţionale din 2001 privind controlul sistemelor antivegetative dăunătoare utilizate la nave (Convenţia AFS)

International Convention on the Control of Harmful Anti-Fouling Systems on Ships, 2001 (AFS Convention )

Numele navei/Name of ship_________________________________________________

Numărul sau literele distinctive/Distictive number or letters_______________________

Portul de Inregistrare/Port of registry________________________________________

Lungimea/Length________________________________________________________

Tonajul brut/Gross tonnage_________________________________________________

Numărul IMO (dacă este cazul)/IMO number (if applicable)______________________

Subsemnatul declar că sistemul antivegetativ utilizat la această navă corespunde Anexei nr. 1 a Convenţiei AFS.

I declare that the antifouling system used on this ship complies with Annex 1 of the AFS Convention.

________________          ___________________________________________________                                                                   

(Data)                           (Semnătura proprietarului sau a reprezentantului autorizat al proprietarului)

(Date)                               (Signature of owner or owner 's authorized agent)

 (verso)

Aprobarea sistemului(elor) antivegetatrv(e) utilizat(e)

Endorsement of anti-fouling system(s) applied

Tipul sistemului(elor) antivegetativ(e) utilizat(e) şi data(le) aplicării_________________________

Type(s) of anti-fouling system(s) used date(s) of application

................................................................................................................................................

_______________________                ________________________________________

(Data)                                             (Semnătura proprietarului sau a reprezentantului autorizat al proprietarului)

(Date)                                                           (Signature of owner or owner 's authorized agent)

Tipul sistemului(elor) antivegetativ(e) utilizat(e) şi data(le) aplicării_________________

Type(s) of anti-fouling system(s) used date (s) of application

................................................................................................................................................

_____________________                        ___________________________________                                                                                                                                                                                                                                                              

(Data)                                        (Semnătura proprietarului sau a reprezentantului autorizat al proprietarului)

(Date)                                        (Signature of owner or owner 's authorized agent)

Tipul sistemului(elor) antivegetativ(e) utilizat(e) şi data(le) aplicării

Type(s) of anti-fouling system(s) used date (s) of application _______________________

………………………………………………………………………………………………

____________________________             ____________________________________

(Data)                                        (Semnătura proprietarului sau a reprezentantului autorizat al proprietarului)

(Date)                                                 (Signature of owner or owner 's authorized agent)

 

ANEXA NR. 3 la normele metodologice

INSTRUCŢIUNI*

PENTRU INSPECŢIA ŞI CERTIFICAREA

SISTEMELOR ANTIVEGETATIVE UTILIZATE LA NAVE

Capitolul I

Prevederi generale.

Definiţii

Art. 1. - (1) Articolul 10 al Convenţiei AFS, prevede că navele trebuie să fie inspectate şi certificate în conformitate cu regulile Anexei nr. 4 la această convenţie. Scopul acestui document este de a furniza instrucţiuni pentru inspecţiile şi certificarea sistemelor antivegetative utilizate la nave la care face referinţă Regula l(4)(a) a Anexei nr. 4, denumite în continuare „Instrucţiuni", care vor constitui un instrument de lucru pentru ANR şi organizaţiile recunoscute, pentru aplicarea uniformă a prevederilor Convenţiei AFS şi vor ajuta companiile, constructorii de nave, producătorii de sisteme antivegetative, precum şi alte părţi interesate să înţeleagă procesul de inspecţie şi de emitere a certificatelor şi a aprobărilor certificatelor.

(2)  Instrucţiunile furnizează procedurile pentru inspecţie pentru a asigura că sistemul antivegetativ al navei este conform prevederilor Convenţiei AFS, precum şi procedurile necesare pentru emiterea şi aprobarea Certificatului internaţional pentru sistemul antivegetativ (Certificat). In Apendicele la prezentele Instrucţiuni este cuprins un ghid privind sistemele antivegetative care corespund prevederilor Convenţiei AFS.

(3) Instrucţiunile se aplică la inspecţia navelor cu tonajul brut 400 şi mai mare care efectuează voiaje internaţionale, exclusiv platformele fixe şi plutitoare, unităţile plutitoare de stocare (FSU) şi unităţile plutitoare de stocare şi de descărcare a producţiei (FPSO) aşa cum este prevăzut în Regula 1(1) a Anexei nr. 4 la Convenţia AFS.

* Instrucţiunile pentru inspecţia şi certificarea sistemelor antivegetative utilizate la nave sunt elaborate în concordanţă cu Instrucţiunile pentru inspecţie şi certificare a sistemelor antivegetative ale navelor adoptate de Organizaţia Maritimă Internaţională prin Rezoluţia MEPC. 102(48) din 11 octombrie 2002.

(4) Singurul scop al activităţilor de inspecţie prevăzute în aceste Instrucţiuni este acela de a verifica conformitatea cu prevederile Convenţiei AFS. Prin urmare, astfel de inspecţii nu pot face obiectul unor aspecte care nu sunt reglementate de Convenţia AFS, chiar dacă astfel de aspecte se referă la performanţele unui sistem antivegetativ aplicat pe corpul unei nave, incluzând calitatea execuţiei în timpul procesului de aplicare.

Art. 2. - Aceste Instrucţiuni vor trebui revizuite, în condiţiile legii, în cazul în care este elaborată o nouă metodă de inspecţie ori în cazul în care utilizarea unui anumit sistem antivegetativ este interzisă şi/sau restricţionată sau pe baza experienţei câştigate.

Art. 3. - (l)Termenii utilizaţi în prezentele Instrucţiuni au înţelesul în conformitate cu definiţiile prevăzute la art. 2. al Convenţiei AFS şi la art. 2 al formelor metodologice".

(2) In plus, se defineşte următorul termen: „Companie" înseamnă companie de navigaţie românească.

Capitolul II

Inspecţiile

Art. 4. - O inspecţie iniţială trebuie efectuată:

a) pentru o construcţie nouă; sau

b) pentru o navă existentă, înainte de a fi emis pentru prima dată Certificatul cerut în conformitate cu Regula 2 sau 3 a Anexei nr. 4 la Convenţia AFS.

Art. 5. - In scopul de a uşura sarcina companiilor şi a celorlalte părţi, inspecţia iniţială a sistemului antivegetativ de la navele existente poate fi efectuată în conexiune cu o inspecţie a navei pe doc.

Art. 6. - Ori de câte ori un sistem antivegetativ este schimbat sau înlocuit, trebuie efectuată o inspecţie. O astfel de inspecţie trebuie să acopere acelaşi scop ca cel prevăzut în Secţiunea a 2-a a Capitolului 5.

Art. 7. - O conversie majoră care afectează sistemul antivegetativ al navei va fi considerată ca o construcţie nouă.

Art. 8. - In general, în cazul reparaţiilor nu este obligatorie efectuarea unei inspecţii. Totuşi, în toate cazurile în care reparaţiile se fac astfel încât sistemul antivegetativ este afectat în proporţie de 25% sau mai mare, se va considera că s-a efectuat o schimbare sau o înlocuire a sistemului antivegetativ.

Art. 9. - Un sistem antivegetativ necorespunzător, aşa cum este prevăzut în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS, care trebuie reparat, se va repara sau se va înlocui cu un sistem antivegetativ care corespunde prevederilor Convenţiei AFS.

Capitolul III

Solicitarea inspecţiei

Art. 10. - Pentru a se efectua o inspecţie, compania trebuie să transmită o solicitare către ANR sau către una dintre organizaţiile recunoscute care au încheiate convenţii în acest sens cu ministerul însărcinat cu transporturile. Solicitarea va conţine datele necesare, prevăzute în Certificat, după cum urmează:

a) numele navei;

b) numărul sau literele distinctive;

c) portul de înregistrare;

d) tonajul brut;

e) numărul IMO;

Art. 11. - (1) Solicitarea de inspecţie va fi însoţită de o declaraţie şi de informaţii de la producătorul sistemului antivegetativ, prin care să se confirme că sistemul antivegetativ respectiv, aplicat sau care urmează a fi aplicat pe navă, îndeplineşte prevederile Convenţiei AFS

(2) Declaraţia prevăzută la alin. (1) trebuie să conţină datele necesare, prevăzute în Lista Sistemelor Antivegetative, după cum urmează:

a)  tipul sistemului antivegetativ;

b)  numele producătorului sistemului antivegetativ;

c)  numele şi culoarea sistemului antivegetativ;

d)  componenta/ele activă/e şi numărul/erele de înregistrare din baza de date a Chemical Abstract Services - numărul/erele CAS;

(3)  Pentru completarea informaţiilor de la alin. (2) privind tipul sistemului antivegetativ se recomandă utilizarea, după caz, a următoarelor formulări:

a)  tip auto lucitor fără compuşi organostanici;

b)  tip mat fără compuşi organostanici;

c)  tip convenţional fără compuşi organostanici;

d)  vopsea pe bază de siliciu fără biocide;

In cazul în care nici una dintre aceste formulări nu este potrivită se va preciza componenta activă, iar în cazul în care sistemul antivegetativ nu conţine nici un compus activ, vor trebui utilizate cuvintele „fără biocide".

(4) Informaţiile cerute de către inspector referitoare la conformitatea produsului cu prevederile Convenţiei AFS trebuie să fie conţinute în declaraţia dată de producătorul sistemului antivegetativ, care poate fi găsită pe recipientul sistemului antivegetativ şi/sau în documentaţia auxiliară, precum „Formularele de date privind siguranţa materialului" sau altele similare. Inspectorii trebuie să se asigure că există corespondenţă între documentele prezentate şi conţinutul recipientelor în care se află materialele utilizate pentru realizarea sistemului antivegetativ.

Capitolul IV 

Efectuarea inspecţiilor

Secţiunea 1

Inspecţia navelor noi

Art. 12. - (1) In timpul inspecţiei se va verifica dacă sistemul antivegetativ specificat în documentaţia prezentată odată cu solicitarea de inspecţie este conform cu prevederile Convenţiei AFS

(2)  Inspecţia trebuie să includă verificarea ca sistemul antivegetativ aplicat la navă să fie identic cu sistemul specificat în solicitarea de inspecţie.

(3) Verificarea prevăzută la alin. (2) trebuie să se facă prin una sau mai multe dintre următoarele metode, după cum inspectorul va considera necesar şi suficient pentru a putea determina conformitatea:

a)  Verificarea dacă eticheta de identificare de pe recipientele care conţin sistemul antivegetativ, utilizate în timpul procesului de aplicare, corespunde cu sistemul antivegetativ specificat în solicitarea de inspecţie.

b)  Prelevarea de mostre din sistemul antivegetativ utilizat;

c)  Testarea sistemului antivegetativ utilizat;

d)  Alte verificări efectuate la faţa locului.

(4) Metodele de verificare prevăzute la alin. (3) pot fi aplicate în orice moment, fie înainte, în timpul sau după ce sistemul antivegetativ a fost deja aplicat pe navă, aşa cum consideră inspectorul că este necesar şi suficient pentru a putea determina conformitatea. Nici o verificare sau testare nu trebuie să afecteze integritatea, structura sau funcţionarea sistemului antivegetativ.

Secţiunea a 2-a  

Inspecţia navelor existente care intenţionează să aplice un nou sistem antivegetativ

Art. 13. - In cazul în care o navă are un sistem antivegetativ care nu este prevăzut în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS şi care este confirmat printr-un Certificat se aplică prevederile de la art. 12.

Art. 14. - (1) In cazul în care o navă are un sistem antivegetativ care nu este prevăzut în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS, dar care nu este confirmat printr-un Certificat, trebuie să se efectueze o verificare care să confirme că sistemul antivegetativ este în conformitate cu prevederile Convenţiei AFS.

(2) Verificarea prevăzută la alin. (1) se poate baza pe eşantioane şi/sau testare şi/sau documentaţie de încredere, aşa cum va considera necesar inspectorul, pe baza experienţei sale şi a circumstanţelor existente.

(3) Documentaţia prevăzută la alin. (2) poate fi considerată de încredere dacă ea constă în „Fişa de securitate a produsului" sau altele similare, într-o declaraţie de conformitate din partea producătorului sistemului antivegetativ sau facturi de la şantierul naval şi/sau de la producătorul sistemului antivegetativ.

(4)  Verificarea noului sistem antivegetativ se face cu respectarea prevederilor art.12.

Art. 15. - In cazul în care sistemul antivegetativ a fost îndepărtat, sistemul antivegetativ înlocuitor trebuie verificat în mod suplimentar, în conformitate cu prevederile art. 12.

Art. 16. - (1) In cazul în care un sistem antivegetativ a fost acoperit cu un strat de protecţie, trebuie să se efectueze o verificare pentru a se confirma că numele, tipul şi culoarea stratului de protecţie aplicat pe navă se potrivesc cu cele specificate în solicitarea pentru inspecţie şi că sistemul antivegetativ existent a fost într-adevăr acoperit cu acest strat de protecţie.

(2) Şi în cazul prevăzut la alin. (1) se va efectua inspecţia prevăzută la art.12.

Art. 17. - (1) In cazul în care o navă are un sistem antivegetativ care este prevăzut în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS, acesta trebuie, fie înlocuit în conformitate cu prevederile art. 15, fie acoperit cu un strat de protecţie în conformitate cu prevederile art. 16, până cel mai târziu 1 ianuarie 2008.

(2) Inaintea datei prevăzute la alin. (1) un sistem antivegetativ existent poate fi acoperit cu un sistem antivegetativ care nu este prevăzut în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS tară a îndepărta sau fară a acoperi cu un strat de protecţie sistemul antivegetativ existent.

(3)  Situaţia prevăzută la alin. (2) trebuie înscrisă în Certificat, prin bifarea căsuţei corespunzătoare.

(4) Şi în cazul prevăzut la alin. (1) se va efectua inspecţia prevăzută la art.12.

Secţiunea a 3-a  

Inspecţia navelor existente care solicită numai Certificatul Internaţional pentru Sistemul Antivegetativ (Certificat)

Art. 18. - In cazul în care o navă declară că are un sistem antivegetativ care este prevăzut în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS, conţinând compuşi interzişi, poate fi emis la cerere un Certificat, declarând că sistemul antivegetativ va fi îndepărtat sau acoperit cu un strat de protecţie până la termenul stabilit în Convenţia AFS.

Art. 19. - (1) In cazul în care sistemul antivegetativ existent al unei nave este declarat că nu este prevăzut în Anexa nr. 1 la Convenţia AFS, trebuie efectuată o verificare pentru a confirma că sistemul antivegetativ este în conformitate cu prevederile Convenţiei AFS.

(2) Verificarea prevăzută la alin. (1) se poate baza pe eşantioane şi/sau testare şi/sau documentaţie de încredere, aşa cum va considera necesar inspectorul, pe baza experienţei sale şi a circumstanţelor existente.

(3) Documentaţia prevăzută la alin. (2) poate fi considerată de încredere dacă ea constă în „Fişa de securitate a produsului" sau altele similare, într-o declaraţie de conformitate din partea producătorului sistemului antivegetativ sau facturi de la şantierul naval şi/sau de la producătorul sistemului antivegetativ.

(4)  In cazul în care din aceste informaţii, obţinute în urma verificărilor efectuate, rezultă tară dubii că sistemul antivegetativ aplicat este în conformitate cu prevederile Anexei nr. 1 la Convenţia AFS, se va putea emite pe această bază un Certificat.

Secţiunea a 4-a  

Inspecţia navelor înainte de intrarea în vigoare a Convenţiei AFS

Art. 20. - Inainte de intrarea în vigoare pe plan internaţional a Convenţiei AFS, inspectorii ANR sau organizaţia recunoscută pot să efectueze inspecţii la solicitarea companiei în conformitate cu prezentele Instrucţiuni şi, ca urmare, pot emite Declaraţia de Conformitate.

Art. 21. - După intrarea în vigoare pe plan internaţional a Convenţiei AFS, navele care pot demonstra prin Declaraţia de Conformitate, deplina conformitate cu prevederile Convenţiei AFS, pot primi Certificatul, pe această bază.

Capitolul V 

Emiterea  sau  aprobarea  Certificatului Internaţional pentru Sistemul Antivegetativ (Certificatul)

Art. 22. - Certificatul, însoţit de Lista pentru sisteme antivegetative trebuie:

a)  emis după ce inspecţia iniţială a fost efectuată complet şi s-a constatat că sistemul antivegetativ al navei îndeplineşte prevederile Convenţiei AFS,

b)  emis după acceptarea unui Certificat emis de un alt stat parte la Convenţia AFS,

c)  aprobat după ce inspecţia pentru schimbarea sau înlocuirea sistemului antivegetativ al navei a fost efectuată complet şi s-a constatat că acesta îndeplineşte prevederile Convenţiei AFS.

APENDICE la Anexa nr. 3 la Norme Metodologice

Ghid privind sistemele antivegetative care corespund prevederilor

Convenţiei AFS

Vopselele care conţin cantităţi mici de compuşi organostanici care acţionează ca nişte catalizatori chimici (precum compuşi organostanici mono- şi di- substituiţi) şi care sunt prezenţi la un nivel de concentraţie care nu produce un efect biocid, se consideră că corespund prevederilor Anexei nr. 1 la Convenţia AFS.

Practic, se consideră că un compus organostanic, atunci când este utilizat drept catalizator, nu ar trebui să aibă o concentraţie mai mare de 2500 mg staniu total per kg de vopsea uscată.

ANEXA nr. 4 la Normele metodologice

INSTRUCŢIUNI*

PENTRU INSPECŢIILE DE CONTROL AL

SISTEMELOR ANTIVEGETATIVE UTILIZATE LA NAVE

Capitolul I 

Prevederi generale

Art. 1. - (1) In cadrul inspecţiilor de control al statului portului - PSC, Autoritatea Navală Română (ANR) poate inspecta orice navă căreia i se aplică prevederile Convenţiei AFS şi care se află în oricare dintre porturile, şantierele navale sau terminalele din larg ale României, în scopul determinării conformităţii navei cu această convenţie.

(2) Inspecţia pentru control şi inspecţia detaliată pentru identificarea contravenţiilor se fac în temeiul art. 11 al Convenţiei AFS cu respectarea instrucţiunilor cuprinse în această anexă la Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Convenţiei AFS.

Art. 2 - Schema logică a procedurii efectuării inspecţiilor de control de către inspectorii PSC ai ANR este prezentată în apendicele la această anexă.

Capitolul    II      

Inspecţia    Certificatului    internaţional    pentru    sistemul antivegetativ (Certificat) sau a Declaraţiei privind sistemul antivegetativ {Declaraţie)

Secţiunea 1  

Nave care trebuie să aibă Certificat sau Declaraţie

Art. 3. - Inspectorul PSC al ANR aflat la bordul unei nave trebuie să solicite comandantului sau ofiţerului responsabil al navei Certificatul însoţit de Lista sistemelor antivegetative sau, după caz, Declaraţia, pentru a le examina.

Art. 4. - Inspectorul PSC al ANR trebuie să verifice dacă Certificatul este completat în mod corespunzător cu toate datele necesare, referitoare la:

1.   caracteristicile navei;

2.   completarea rubricilor prin care se indică:

a) dacă sistemul antivegetativ al navei se află sau nu sub incidenţa Anexei nr. 1 la Convenţia AFS:

* Instrucţiunile pentru inspecţiile de control al sistemelor antivegetative utilizate la nave sunt elaborate în concordanţă cu Instrucţiunile pentru inspecţiile de control al sistemelor antivegetative ale navelor adoptate de Organizaţia Maritimă Internaţională prin Rezoluţia MEPC. 105(49) din 18 iulie 2003.

b) dacă sistemul antivegetativ al navei aflat sub incidenţa Anexei nr. 1 la Convenţia AFS a fost îndepărtat;

c) dacă sistemul antivegetativ al navei aflat sub incidenţa Anexei nr. 1 la Convenţia AFS a fost acoperit cu un strat de protecţie;

d) dacă sistemul antivegetativ al navei aflat sub incidenţa Anexei nr. 1 la Convenţia AFS a fost aplicat înainte sau după data indicată în această anexă.

3.   semnarea sau aprobarea de către Administraţie sau de către o organizaţie recunoscută prin care se confirmă că a fost efectuată inspecţia necesară;

4.  potrivirea datei primei inspecţii cu perioada andocării navei menţionată în jurnalul de bord şi că s-a bifat o singură rubrică.

Art. 5. - Inspectorul PSC al ANR trebuie să verifice dacă Lista sistemelor antivegetative este ataşată Certificatului şi dacă este completată la zi. înregistrarea cea mai recentă în listă trebuie să se coreleze cu rubrica corespunzătoare de pe prima pagină a Certificatului.

Secţiunea a 2-a  

Nave care arborează pavilionul unui stat care nu este parte la Convenţia AFS

Art. 6. - (1) In cazul navelor care arborează pavilionul unui stat care nu este parte la Convenţia AFS şi care nu sunt îndreptăţite să deţină un Certificat, inspectorul PSC al ANR trebuie să verifice dacă această navă poate prezenta o documentaţie care conţine toate informaţiile conţinute de Certificat. Această documentaţie poate consta în:

a) Fişa de securitate a produsului sau altele similare;

b) Declaraţie de conformitate din partea producătorului sistemului antivegetativ; sau

c) Facturi de la şantierul naval şi/sau de la producătorul sistemului antivegetativ. Dacă nava poate prezenta o astfel de documentaţie, atunci inspectorul PSC al ANR trebuie să ia în considerare conţinutul acesteia la evaluarea pe care o face privind conformitatea navei cu prevederile Convenţiei AFS.

(2) In toate celelalte cazuri inspectorul PSC al ANR trebuie să se ghideze după procedurile pentru navele prevăzute la art. 3. - 5.

Capitolul III 

Prelevarea  eşantioanelor  din  sistemele  antivegetative  ale navelor

Art. 7. - Prelevarea eşantioanelor din sistemele antivegetative ale navelor este o măsură suplimentară de control în raport cu verificarea Certificatului. Prelevarea eşantioanelor nu trebuie să afecteze integritatea, structura sau funcţionarea sistemului antivegetativ şi trebuie să se desfăşoare în conformitate cu instrucţiunile cuprinse în Anexa nr. 5 la Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Convenţiei AFS.

Art. 8. - In cazul în care se recurge la metoda prelevării de eşantioane, timpul necesar pentru prelucrarea rezultatelor analizei eşantionului nu trebuie să împiedice manevrele şi plecarea navei.

Capitolul IV 

Inspecţia detaliată

Art. 9. - In cazul în care inspecţia de control, observaţiile de la bord sau alte informaţii conduc la motive clare pentru a crede că nava nu respectă prevederile Convenţiei AFS sau în cazul în care sistemul antivegetativ al navei nu corespunde în mod substanţial cu caracteristicile înscrise în Certificat, inspectorul PSC al ANR poate decide efectuarea unei inspecţii detaliate, în timpul căreia se pot realiza oricare dintre operaţiunile următoare:

1.  Inspectarea unor documentaţii suplimentare precum:

a)  Informaţii din Jurnalul de bord, precum:

i.  data ultimei reparaţii, a andocării sau aplicării sistemului antivegetativ, data plecării din locaţie;

ii.  portul şi data sosirii;

iii.  poziţia navei la momentul la care a avut loc urcarea la bord;

b)  informaţii suplimentare din documentaţia prevăzută la art. 6 alin.(l).

2.  Dacă este cazul, verificarea punctuală în vederea constatării, dacă data ultimei vopsiri a corpului navei se potriveşte cu data andocării.

3.  In cazul în care Certificatul nu este completat în mod corespunzător, se vor pune următoarele întrebări:

a)  când a fost aplicat ultima dată sistemul antivegetativ;

b)  dacă sistemul antivegetativ este sub incidenţa Anexei nr. 1 la Convenţia AFS şi a fost îndepărtat, care este numele instalaţiei utilizate şi data la care s-a efectuat lucrarea;

c)  dacă sistemul antivegetativ este sub incidenţa Anexei nr. 1 la Convenţia AFS şi a fost acoperit cu un strat de protecţie, care este numele instalaţiei utilizate şi data la care s-a efectuat lucrarea;

d)  care este numele produselor antivegetative/de protecţie şi producătorul sau distribuitorul sistemului antivegetativ existent;

e)  dacă sistemul antivegetativ existent a schimbat sistemul antivegetativ precedent, care a fost tipul sistemului antivegetativ şi numele producătorului sau distribuitorului anterior

4.  Realizarea de verificări suplimentare, de exemplu, prelevarea şi analizarea de eşantioane ale sistemului antivegetativ mai cuprinzătoare. Astfel de prelevări şi de analize vor fi mai detaliate şi mai cuprinzătoare decât cele de la inspecţia de control care se face în timpul inspecţiei iniţiale a Controlului Statului Portului - PSC şi poate să includă utilizarea laboratoarelor şi proceduri ştiinţifice detaliate de testare.

5.  Obţinerea de informaţii suplimentare care sunt disponibile inspectorilor PSC ai ANR, în funcţie de circumstanţele cazului, precum rapoarte recente ale altor state privind încălcări prealabile sau presupuse contravenţii.

Capitolul V 

Acţiunea Statului Portului în cazul contravenţiilor presupuse

Art. 10. - (1) Acest capitol conţine instrucţiuni pentru inspectorii PSC ai ANR pentru întocmirea rapoartelor care trebuie transmise altor Administraţii în următoarele situaţii:

a)  un stat parte la Convenţia AFS solicită ANR în temeiul art. 11 alin. (4) al Convenţiei AFS să inspecteze o navă şi sunt furnizate suficiente dovezi că acea navă operează sau a operat cu încălcarea Convenţiei AFS,

b)  a fost identificată o încălcare a Convenţiei AFS de către o navă în timpul inspecţiei PSC şi, în temeiul art. 12 alin. (2) al Convenţiei AFS, trebuie transmise Administraţiei sub al cărei pavilion navighează respectiva navă astfel de informaţii şi dovezi pe care le deţine ANR prin care se poate proba încălcarea Convenţiei AFS

(2) Instrucţiunile din acest capitol vor fi utilizate la formularea informaţiilor necesare Statului Pavilionului pentru anchetarea încălcării prevederilor Convenţiei AFS şi punerea sub acuzare a respectivei nave.

Art. 11. - (1) La elaborarea raportului în cazul în care sunt identificate contravenţii la Convenţia AFS inspectorii PSC ai ANR vor utiliza lista de dovezi posibile cuprinse la art. 9.

(2) La redactarea raportului se va avea în vedere că scopul acestuia este de a asigura condiţii optime de confruntare a datelor posibil de obţinut. Oricum, chiar dacă nu pot fi furnizate toate informaţiile, totuşi trebuie transmise cât mai multe posibil.

(3)  Toate informaţiile cuprinse în raport trebuie să se sprijine pe fapte care, atunci când sunt privite în ansamblu, pot conduce la convingerea inspectorului PSC al ANR că a identificat o contravenţie.

Art. 12. - (1) Suplimentar la raportul PSC asupra deficienţelor, inspectorii PSC ai ANR vor întocmi un raport pe baza listei pe articole a posibilelor dovezi.

(2) Raportul privind dovezile prevăzut la alin. (1) trebuie să fie însoţit de următoarele documente:

a)  o declaraţie a inspectorului PSC al ANR referitoare la non-conformităţile suspectate ale sistemului antivegetativ, care trebuie să includă motivele care l-au condus pe acesta să efectueze o inspecţie mai detaliată;

b)  declaraţii privind procedurile de prelevare a eşantioanelor din sistemul antivegetativ. Acestea trebuie să includă:

i.  locul unde se afla nava în momentul în care s-a făcut prelevarea eşantionului;

ii.  indicarea poziţiei pe corpul navei de unde s-a făcut prelevarea eşantionului;

iii.  indicarea distanţei pe verticală de la pitura de faşă;

iv.  durata prelevării;

v.  identitatea persoanei/lor care a/au efectuat prelevarea eşantioanelor; şi să aibă ataşat o copie a documentelor din care rezultă numele persoanelor care au preluat eşantioanele în custodie.

c)  rapoarte ale analizelor ale oricăror eşantioane prelevate din sistemul antivegetativ. Rapoartele trebuie să includă:

i.  rezultatele analizelor;

ii.  descrierea metodei utilizate;

iii. referinţe sau copii ale documentaţiei ştiinţifice prin care se atestă acurateţea şi valabilitatea metodei utilizate;

iv. numele persoanelor care au efectuat analizele şi experienţa lor în efectuarea de astfel de analize;

v.  descrierea măsurilor de asigurare a calităţii analizelor efectuate.

d)  o declaraţie a inspectorului PSC al ANR care a fost la bordul navei, în care să se menţioneze gradul profesional al acestuia şi organizaţia din care face parte;

e)  declaraţiile persoanelor care au fost chestionate;

f)   declaraţiile martorilor;

g)  fotografii ale corpului navei şi a zonelor de unde s-au prelevat eşantioanele; h) o copie a Certificatului, însoţită de copii după:

i.  paginile relevante ale Listei sistemelor antivegetative:

ii. paginile relevante ale jurnalului de bord;

iii.fişa de securitate a produsului sau altele similare;

iv.declaraţia de conformitate de la producătorul sistemului antivegetativ;

v.facturi de la şantierul naval; şi

vi.alte înregistrări din timpul andocării, referitoare la sistemul antivegetativ şi altele.

Art. 13. - (1) Toate observaţiile scrise, fotografiile şi documentaţia prevăzute la art. 12 trebuie să poarte semnături prin care se asumă verificarea autenticităţii lor. Certificarea, atestarea şi verificarea trebuie făcute cu respectarea prevederilor legale.

(2) Toate declaraţiile trebuie să poarte data şi să fie semnate de persoanele care le dau. Numele complet al acestor persoane trebuie să fie tipărit sau să fie scris citeţ deasupra sau sub semnătură.

Art. 14. - (1) Rapoartele prevăzute la art. 11 şi 12 trebuie să fie transmise autorităţii competente a statului pavilionului respectivelor nave de către ANR.

(2) In cazul în care rapoartele sunt întocmite ca urmare a solicitării altui stat parte la Convenţia AFS, ANR va transmite respectivele rapoarte şi autorităţii competente a respectivului stat.

Capitolul   VI    

Responsabilităţile   Statului   Portului   privind   notificarea contravenţiilor către statul pavilionului

Art. 15. - (1) In cazul în care, în urma inspecţiilor de control efectuate de inspectorii PSC ai ANR, este luată decizia de atenţionare sau de reţinere a navei ori în cazul în care nava controlată este exclusă dintr-un port sau i se refuză accesul în port, ANR are obligaţia, potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) din Convenţia AFS, să informeze imediat autoritatea competentă a statului al cărui pavilion îl arborează respectiva navă.

(2) Informarea prevăzută la alin. (1) trebuie să fie întocmită în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 654/2003 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 38/2000 privind implementarea standardelor internaţionale pentru siguranţa navelor, prevenirea poluării şi asigurarea condiţiilor de muncă şi viaţă la bordul navelor maritime sub pavilion străin care utilizează porturile sau instalaţiile româneşti din largul mării, care operează pe sau deasupra platoului continental românesc (controlul statului portului).

Art. 16. - In cazul în care deficienţele identificate de inspectorii PSC ai ANR nu pot fi corectate în portul în care a fost făcută inspecţia şi ANR permite plecarea navei din acel port, se vor urma instrucţiunile şi/sau procedurile şi se vor completa şi transmite documentele prevăzute în Ordinul Ministrului Lucrărilor Publice Transporturilor şi Locuinţei nr. 654/2003.

APENDICEla Anexa nr. 4 la Normele metodologice

PROCESUL INSPECŢIEI DE CONTROL AL STATULUI PORTULUI PRIVIND SISTEMELE ANTIVEGETATIVE

ANEXA nr. 5 la normele metodologice

INSTRUCŢIUNI*

PENTRU PRELEVAREA EŞANTIOANELOR DIN

SISTEMELE ANTTVEGETATTVE UTILIZATE LA NAVE

Capitolul I 

Prevederi generale.

Scop

Art. 1. - Prezenta anexă conţine instrucţiuni de prelevare a eşantioanelor din sistemele antivegetative utilizate la nave. Prelevarea eşantioanelor este prevăzută la art. 11 al Convenţiei AFS ca metodă de verificare a conformităţii sistemului antivegetativ cu prevederile acestei convenţii, necesară pentru realizarea inspecţiilor de certificare şi a inspecţiilor de control.

Art. 2. - Instrucţiunile de prelevare a eşantioanelor din sistemele antivegetative utilizate la nave, denumite în continuare Instrucţiuni vor furniza procedurile pentru prelevarea eşantioanelor pentru a veni în sprijinul eficienţei inspecţiilor de certificare şi a inspecţiilor de control. Aceste Instrucţiuni urmează a fi folosite de către:

a)  ANR şi de organizaţiile recunoscute în scopul aplicării uniforme a prevederilor Convenţiei AFS,

b)  Inspectorii PSC ai ANR ca instrucţiuni de lucru în procesul prelevării probelor în conformitate cu Articolul 11 alin. (1) lit. (b) al Convenţiei AFS,

c)  Companiile de navigaţie româneşti, şantierele navale, producătorii de sisteme antivegetative, precum şi de orice alte părţi interesate în înţelegerea procesului de prelevare a eşantioanelor, aşa cum este prevăzut în Convenţia AFS.

Art. 3. - Nu toate inspecţiile pentru certificare sau control trebuie să folosească metoda de verificare a conformităţii sistemului antivegetativ cu prevederile Convenţiei AFS prin prelevarea de eşantioane.

Art. 4. - Prezentele Instrucţiuni se aplică numai navelor care se află sub incidenţa prevederilor Convenţiei AFS.

Art. 5. - Singurul scop al acestor Instrucţiuni este de a verifica conformitatea sistemului antivegetativ cu prevederile Convenţiei AFS. Prin urmare, Instrucţiunile nu vor fi utilizate la alte activităţi care nu sunt reglementate de Convenţia AFS, precum stabilirea performanţelor sistemului antivegetativ sau a calităţii manoperei de aplicare a acestuia pe corpul navei.

* Instrucţiunile pentru prelevarea eşantioanelor din sistemele antivegetative utilizate la nave sunt elaborate în concordanţă cu Instrucţiunile pentru prelevarea eşantioanelor din sistemele antivegetative utilizate de nave adoptate de Organizaţia Maritimă Internaţională prin Rezoluţia MEPC.l 04(49) din 18 iulie 2003.

Capitolul II 

Structura Instrucţiunilor.

Definiţii

Art. 6. - Prezentele Instrucţiuni cuprind:

1.  Instrucţiuni de bază, care se referă la elementele comune privind procedurile de prelevare a eşantioanelor la care fac referire reglementările referitoare la sistemele antivegetative aflate sub incidenţa prevederilor Convenţiei AFS,

2.  Un apendice care descrie procedurile unice pentru prelevarea eşantioanelor şi analizarea sistemelor antivegetative aflate sub incidenţa prevederilor Convenţiei AFS. Acest apendice serveşte numai ca exemplu de prelevare a eşantioanelor şi de metode analitice. Alte metode de prelevare a eşantioanelor care nu sunt prevăzute în Apendice pot fi utilizate cu condiţia ca acestea să fie aprobate de ANR sau, după caz, de autoritatea competentă a statului pavilionului care a solicitat verificarea.

Art. 7. - Prezentele Instrucţiuni vor fi revizuite sau modificate în cazul în care sub incidenţa prevederilor Convenţiei AFS vor intra şi alte sisteme antivegetative decât cele prevăzute în Anexa nr. 1 la această convenţie, aşa cum este aprobată la data emiterii Instrucţiunilor, precum şi în cazul în care prin acumularea experienţei se va dovedi necesar.

Art. 8. - (1) Termenii utilizaţi în aceste Instrucţiuni au înţelesul celor prevăzuţi la art. 2 al Convenţiei AFS şi în Normele metodologice.

(2) In plus, în sensul prezentelor Instrucţiuni următorii termeni se definesc după cum urmează:

1.   Valoarea admisibilă înseamnă concentraţia limită a substanţei chimice aflată sub investigare, sub care se poate considera că respectiva substanţă este în conformitate cu prevederile Convenţiei AFS.

2.  Marja de toleranţă înseamnă marja numerică adăugată la valoarea admisibilă şi care indică intervalul în care concentraţia detectată peste valoarea admisibilă este acceptabilă, datorită nivelului de incertitudine analitică, şi care nu compromite asumarea conformităţii cu prevederile Convenţiei AFS'."

Capitolul III 

Siguranţa personalului în timpul prelevării eşantioanelor

Secţiunea 1 

Sănătate

Art. 9. - (1) Persoanele care efectuează prelevarea eşantioanelor trebuie să fie atenţionate asupra faptului că solvenţii sau alte materiale utilizate la prelevare pot fi dăunătoare. Vopseaua umedă care este prelevată poate fi, de asemenea, dăunătoare. In aceste cazuri trebuie citită în prealabil Fişa de securitate a produsului pentru solvent sau vopsea şi trebuie luate măsurile de precauţie potrivite.

(2) Printre măsurile de precauţie, în mod obligatoriu, se va include utilizarea mănuşilor de protecţie cu mâneci lungi rezistente la solvent, confecţionate dintr-un material impermeabil, de exemplu, cauciuc nitrilic.

Art. 10. - Cantităţile de vopsea antivegetativă uscată prelevată de pe corpul navei în cadrul eşantionului, vor fi în mod normal suficient de mici pentru a nu cauza efecte asupra sănătăţii persoanei care prelevează eşantionul.

Secţiunea a 2-a  

Siguranţă

Art. 11. - In cazul în care accesul la navele de la care urmează să se preleveze eşantioane în siguranţă este dificil, se va proceda în felul următor:

1.  Dacă nava este acostată în lungul unui cheu, atunci persoanele care prelevează eşantioanele trebuie să se asigure că au acces sigur pentru a ajunge la corpul navei de pe platforme, coşuri de macara, nacele, pasarele. Acestea trebuie să fie protejate de balustrade sau de hamuri de susţinere sau vor lua alte măsuri pentru a nu face posibilă căderea lor în apă între cheu şi navă. Dacă totuşi sunt dubii, atunci persoana trebuie să poarte o vestă de salvare şi să fie legată cu o centură de siguranţă.

2.  Dacă nava este andocată, atunci accesul la navă trebuie să se facă prin mijloace sigure. Schelele trebuie construite în mod sigur şi nacelele sau braţele docului trebuie să fie construite şi întreţinute în mod corespunzător, dacă sunt utilizate ca mijloc de acces al persoanelor. Dacă prelevarea eşantioanelor se face din nacelă, atunci Inspectorii PSC ai ANR trebuie să poarte ham de siguranţă. Docul trebuie să aibă un sistem de înregistrare a prezenţei inspectorului ANR la bordul acestuia şi să desemneze o persoană care să îl însoţească pe acesta în timpul prelevării eşantioanelor.

Capitolul IV 

Prelevarea eşantioanelor şi efectuarea analizelor

Secţiunea 1 

Metodele de prelevare a eşantioanelor

Art. 12. - Prelevarea eşantioanelor se face astfel încât să nu fie afectată integritatea sau funcţionalitatea sistemului antivegetativ.

Art. 13. - (1) La prelevarea eşantioanelor din vopseaua antivegetativă se vor evita zonele în care aceasta este deteriorată, precum şi zonele de pe fundul plat al navei care au constituit punctele de aşezare pe tacheţii de sprijin în timpul andocării. Se va evita, de asemenea, prelevarea eşantioanelor din zonele adiacente sau de sub zonele deteriorate ale sistemului antivegetativ.

(2) După alegerea locului din care se va face prelevarea eşantionului, acesta se va curăţa în prealabil de orice depuneri utilizând apă şi un burete/cârpă moale pentru a evita contaminarea eşantionului.

(3) In cazul în care prelevarea eşantionului are loc cu nava în doc, această operaţiune se va desfăşura după ce corpul navei a fost spălat cu apă.

Art. 14. - Materialele utilizate la prelevarea eşantioanelor trebuie să fie uşor accesibile, larg răspândite şi ieftine, indiferent de locul şi de condiţiile în care se efectuează această operaţiune.

Art. 15. - (1) Procedura de prelevare a eşantioanelor trebuie să fie uşor de executat şi de încredere.

(2) Persoanele care execută procedura de prelevare a eşantioanelor trebuie să fie instruite în mod corespunzător pentru aceste operaţiuni.

Secţiunea a 2-a 

Aspecte tehnice

Art. 16. - Metoda de prelevare a eşantioanelor trebuie să ia în considerare tipul sistemului antivegetativ utilizat la navă.

Art. 17. - Specimenele de vopsea pentru analiză necesare pentru inspecţia de certificare pot fi luate fie ca vopsea în stare lichidă din recipientele cu acest produs, fie ca eşantion de film de vopsea uscată prelevat de pe corpul navei.

Secţiunea a 3-a 

Strategia de prelevare a eşantioanelor şi numărul de eşantioane

Art. 18. - (1) Strategia de prelevare a eşantioanelor se stabileşte în funcţie de precizia metodei de prelevare, de cerinţele analitice, de costuri, de timpul necesar şi de scopul prelevării.

(2) Numărul de specimene de vopsea luate pentru fiecare eşantion trebuie să fie atât de mare, încât să fie posibil să se păstreze o parte dintre acestea pentru a avea o rezervă pentru cazul în care analizele trebuie repetate sau pentru situaţia în care apar contestaţii sau dispute. In cazul eşantioanelor de vopsea uscată se consideră că un număr de trei specimene pentru fiecare eşantion sunt suficiente, iar acestea trebuie prelevate din locuri foarte apropiate unul de celălalt pe corpul navei, de exemplu la cel mult 10 cm. unul de altul.

Art. 19. - In cazul în care se cunoaşte că o navă utilizează mai multe tipuri de sisteme antivegetative, atunci eşantioanele trebuie prelevate din fiecare tip, dacă accesul la acestea este posibil. Prelevarea eşantioanelor se efectuează după cum urmează:

1. în cazul inspecţiilor de certificare sau al inspecţiilor detaliate prevăzute în art. 11 alin. (2) al Convenţiei AFS, având ca scop verificarea conformităţii sistemului antivegetativ, numărul punctelor de prelevare a eşantioanelor trebuie astfel stabilit, încât acestea să reflecte zonele reprezentative ale corpului navei;

2. iIn cazul inspecţiilor de control prevăzute în art. 11 alin. (1) al Convenţiei AFS punctele de prelevare a eşantioanelor trebuie astfel alese, încât acestea să reflecte zonele reprezentative în care sistemul antivegetativ este intact. In funcţie de mărimea navei şi de accesibilitatea la corpul navei trebuie alese cel puţin patru puncte de prelevare a eşantioanelor, egal distanţate în lungul corpului navei. Dacă prelevarea eşantioanelor are loc cu nava andocată, atunci trebuie executate prelevări şi din zona fundului plat al corpului navei, suplimentar celor de pe suprafeţele verticale, având în vedere că este posibil ca să fie sisteme antivegetative diferite în cele două zone.

Secţiunea a 4-a 

Analizarea

Art. 20. - Analizarea sistemului antivegetativ trebuie să implice eforturi analitice şi costuri economice minime.

Art. 21. - Analizarea sistemului antivegetativ trebuie să fie efectuată de către un laborator agreat de ANR, care are implementat standardul SR EN ISO/CEI 17025-2001 Cerinţe generale pentru competenţa laboratoarelor de încercări şi etalonări.

Art. 22. - Procesul analitic trebuie să fie rapid, astfel încât rezultatele să poată fi comunicate în scurt timp inspectorilor ANR sau organizaţiilor recunoscute.

Art. 23. - (1) Analizarea sistemului antivegetativ trebuie să aibă rezultate certe, fără ambiguităţi, exprimate în unităţi prevăzute în Convenţia AFS şi în Norme metodologice. De exemplu, pentru compuşii organostanici, rezultatele trebuie exprimate ca: mg de staniu per kg de vopsea uscată.

(2) Prelevarea de eşantioane de compuşi specifici şi metodologiile analitice sunt prevăzute în Apendice.

Capitolul V 

Valorile limită şi marja de toleranţă

Art. 24. - Analizele trebuie astfel realizate încât să prezinte cu acurateţe valoarea cantitativă a concentraţiei, care trebuie să se situeze în ecartul valorilor admisibile stabilite şi a toleranţei date.

Art. 25. - In cazurile în care nu se poate stabili cu precizie încadrarea valorii concentraţiei între limitele admisibile sau această valoare nu se încadrează între aceste limite, atunci analizele trebuie repetate cu alte eşantioane sau trebuie folosite alte metode de prelevare a eşantioanelor.

Art. 26. - Nivelul de încredere statistic pentru fiecare procedură de prelevare a eşantioanelor de compus specific trebuie să fie stabilit pe bază de documente. Analizele trebuie astfel realizate încât să prezinte cu acurateţe valoarea cantitativă a concentraţiei, care trebuie să se situeze în ecartul valorilor admisibile stabilite pe baza toleranţei date. Pe baza acestor date, marja de toleranţă a compusului specific trebuie să fie relativă şi compusul specific să fie declarat în descrierea metodei. In general, marja de toleranţă nu trebuie să fie mai înaltă decât deviaţia standard în condiţii tipice de testare şi nu trebuie să fie sub nici un fel de circumstanţe mai mare de 30%.

Capitolul VI 

Definirea conformităţii

Art. 27. - Conformitatea cu prevederile Anexei nr. 1 a Convenţiei AFS poate fi apreciată dacă sistemul antivegetativ conţine compuşi organostanici la un nivel care nu are efect biocid. In practică compuşii organostanici nu trebuie să fie prezenţi în concentraţie mai mare de 2500 mg Staniu per 1 Kg de vopsea uscată.

Art. 28. - Conformitatea este dependentă în mod semnificativ de rezultatele prelevării eşantionului şi a analizelor care urmează. întrucât fiecare metodă de prelevare şi de analiză are acurateţea specifică, nivelul toleranţei compusului specific poate fi aplicat în cazurile de la linia de graniţă cu concentraţii foarte apropiate de nivelul valorii admisibile.

Art. 29. - In general, se poate considera conformitatea atunci când rezultatele tuturor eşantioanelor sunt sub valoarea admisibilă.

Capitolul VII 

Documentaţia şi înregistrarea informaţiilor

Art. 30. - Rezultatele procedurilor de prelevare a eşantioanelor trebuie să fie consemnate integral pe o fişă de înregistrare a metodei specifice. In Apendicele la prezentele Instrucţiuni sunt prezentate exemple de astfel de înregistrări.

Art. 31. - Astfel de fişe de înregistrări trebuie completate de cel care a prelevat eşantioanele şi trebuie transmise autorităţii competente a statului care a solicitat efectuarea prelevării eşantionului sau vor fi păstrate de ANR, în calitatea sa de stat al portului.

APENDICE la Anexa nr. 5 la Normele metodologice

METODE POSIBILE PENTRU PRELEVAREA ŞI ANALIZAREA

EŞANTIOANELOR DE SISTEME ANTIVEGETATIVE

UTILIZATE LA NAVE

PENTRU COMPUŞI ORGANOSTANICI

METODA I

Capitolul I

Scopul metodei

Art. 1. - (1) Această metodă a fost elaborată pentru a stabili o metodologie rapidă şi corespunzătoare pentru identificarea sistemelor antivegetative utilizate la corpurile navelor, care conţin compuşi organostanici care acţionează ca biocide. Această metodă a fost astfel concepută încât stratul de protecţie să nu fie afectat şi nici un mijloc antivegetativ de dedesubt (sau grundul) să nu fie desprins în procesul de prelevare a eşantioanelor.

(2) Metoda nu este recomandată pentru sistemele antivegetative pe bază de siliciu.

Art. 2. - Această metodă este bazată pe analiza în două trepte. In prima treaptă se detectează staniul total ca un indicator pentru compusul organostanic. A doua treaptă este necesară numai dacă analiza de la prima treaptă se dovedeşte pozitivă. In a doua treaptă se determină compuşii organostanici specifici.

Capitolul II 

Dispozitivul şi materialele necesare prelevării eşantioanelor

Art. 3. - Dispozitivul necesar prelevării eşantioanelor este astfel construit, încât să fie îndepărtat numai stratul superior de vopsea, iar oricare dintre celelalte straturi de dedesubt, fie stratul de protecţie sau grundul, să rămână intacte. Acest rezultat se poate atinge prin utilizarea unui disc în mişcare de rotaţie excentrică. Discul este acoperit de un material abraziv precum cuarţ sau ţesătură de fibră de sticlă. Acest material abraziv trebuie să fie corespunzător pentru a fi folosit ca un material suport pentru vopseaua îndepărtată.

Art. 4. - Dispozitivul trebuie să răspundă următoarelor cerinţe:

1. dispozitivul trebuie să lucreze independent de orice sursă de energie staţionară. Dispozitivul poate fi acţionat de un motor electric acţionat de baterie sau poate fi acţionat mecanic de un arc de ceasornic, capabil să menţină mişcarea mai mult decât timpul necesar prelevării eşantionului;

2.   forţa aplicată în timpul operaţiunii de prelevare a eşantionului trebuie să fie constantă şi zona de pe care se îndepărtează vopseaua trebuie să fie clar delimitată;

3.  materialul abraziv trebuie să fie inert în raport cu solvenţii chimici şi acizii şi nu trebuie să conţină urme de staniu sau de compuşi de staniu;

4.   cantitatea de vopsea îndepărtată după o operaţiune obişnuită a dispozitivului trebuie să depăşească 20 mg per eşantion.

Art. 5. - Dispozitivul descris în art. 6 şi prezentat în figura nr. 1 este considerat potrivit pentru procedura de prelevare a eşantioanelor. Oricum, poate fi utilizat oricare alt dispozitiv care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 4.

Art. 6. - (1) Dispozitivul de prelevare a eşantioanelor constă dintr-un disc din polietilenă pe care se montează ţesătura de fibră de sticlă cu ajutorul unui inel circular (O-ring). Discul are o mişcare de rotaţie excentrică.

(2)  Punctele A şi B indicate în figura nr. 1 trebuie presate pe suprafaţa corpului navei.

(3)  Discul de polietilenă, acoperit cu ţesătura de fibră de sticlă, este mişcat pe suprafaţa corpului navei cu o amplitudine egală cu 2r, unde r este egal cu 1,0 cm.

(4) Datele specifice ale dispozitivului de prelevare a eşantioanelor sunt:

a) mărimea forţei aplicată pe suprafaţa vopsită: 25 Newtoni;

b) diametrul efectiv al discului: 5 cm;

c) turaţia: 6 rotaţii/secundă;

d) solventul utilizat: izopropanol - 0,8 ml per eşantion.

Figura nr. 1

Capitolul III 

Procedura de prelevare a eşantioanelor

Art. 7. - Procedura de prelevare a eşantioanelor trebuie realizată în următoarea manieră:

1.   eşantioanele pentru control trebuie luate din totalitatea eşantioanelor prelevate şi procesul analitic trebuie să ţină cont de posibila contaminare a eşantioanelor;

2.   masa ţesăturii de fibră de sticlă este cântărită cu o precizie de cel puţin 1 mg. Greutatea fiecărui eşantion trebuie să fie înscrisă în documente;

3.   ţesătura trebuie umezită complet cu izopropanol, 0,7 ml per eşantion, imediat înainte de prelevarea eşantionului;

4.   după ce a fost selectat punctul de pe corpul navei de unde urmează a fi prelevat eşantionul, trebuie ca de pe acea suprafaţă să fie îndepărtată orice depunere existentă prin spălare cu apă şi utilizarea unui burete sau cârpă moale. Această operaţiune se execută înainte de prelevarea eşantionului de sistem antivegetativ, pentru a preveni contaminarea acestuia. Acolo unde este posibil, dacă prelevarea se face atunci când nava este andocată, atunci prelevarea trebuie să se facă după ce corpul navei a fost curăţat cu apă;

5.   dispozitivul de prelevare a eşantioanelor trebuie ţinut deasupra suprafeţei selectate timp de 5 secunde, înainte ca acesta să fie pus în funcţiune;

6.   dispozitivul de prelevare a eşantioanelor este pus în funcţiune şi, prin aceasta, se îndepărtează vopseaua prin mişcarea circulară a ţesăturii de fibră de sticlă pe suprafaţa corpului navei;

7.   dispozitivul de prelevare a eşantioanelor trebuie ţinut pe suprafaţa corpului navei pentru o perioadă de timp corespunzătoare, astfel încât să fie prelevată pe ţesătura de fibră de sticlă o cantitate de cel puţin 20 mg de vopsea. Ca regulă generală şi practică, se consideră că atunci când ţesătura de fibră de sticlă a căpătat culoarea stratului de vopsea de pe corpul navei, înseamnă că s-a prelevat suficient material pentru acel eşantion;

8.  procedura de analiză în două trepte cere ca fiecare eşantion să fie luat în specimene triplicat. Două dintre aceste specimene trebuie să fie etichetate astfel: „Specimenul A" şi respectiv „Specimenul B". Al treilea specimen, care trebuie luat dintr-o zonă cât se poate de apropiată de cele ale primelor specimene, dar fără să se suprapună peste acestea, trebuie să fie păstrat ca rezervă, drept martor;

9.   după terminarea prelevării eşantioanelor, ţesătura de fibră de sticlă utilizată trebuie ţinută la uscat şi apoi recântărită.

Art. 8. - Eşantioanele trebuie păstrate în ambalaje corespunzătoare sigilate, care să nu reacţioneze cu sau să contamineze respectivele eşantioane.

Capitolul IV

Strategia de prelevare a eşantioanelor

Art. 9. - Prelevarea eşantioanelor se face în concordanţă cu Capitolul 5 din cadrul Instrucţiunilor prevăzute în Anexa nr. 5 la Normele metodologice.

Art. 10. - Chiar dacă accesibilitatea către toate părţile corpului navei nu este posibilă, totuşi trebuie prelevate cel puţin 8 eşantioane independente din diferite locuri accesibile.

Capitolul V

Procedura de analizare

Art. 11. - (1) Procedura de analizare, care cuprinde cele două trepte, este prezentată în figura nr. 2.

(2) Cele două trepte sunt următoarele:

1.   Treapta 1 - Analiza Specimenului A pentru determinarea staniului total; şi

2.   Treapta 2 - Analiza Specimenului B, care necesită timp şi implică cheltuieli, şi care este aplicată numai în cazul în care analiza de la Treapta 1 produce rezultate pozitive. Această treaptă implică analiza de tip ,gaz-cromatografîe" sau tip ,gaz-cromatografie cu spectrometrie de masă " - GC/MS - după obţinerea derivatului şi furnizează date specifice privind respectivii compuşi organostanici.

Treapta 1 Investigarea conţinutului de staniu total din Specimenul A

Art. 12. - (1) Specimenul A este analizat pentru a determina masa staniului total per kilogramul de vopsea uscată sau masa staniului pe eşantion, prin aplicarea metodei „plasma cuplată inductiv / spectrometria masei" - ICP/MS, odată ce materialul a fost solubilizat prin mineralizare, utilizând utilizând amestecul de acid azotic - acid clorhidric în raport de 3:1.

(2) In afara metodei prevăzute la alin. (1) este acceptată oricare altă metodă recunoscută ştiinţific pentru analizarea staniului, precum: spectrometrie de absorbţie atomică - AAS, spectrometrie de fluorescentă de raze X - XRF şi spectrometrie cu plasma cuplată inductiv şi detector de emisie optică - ICP-OES.

Treapta 2 Caracterizarea compuşilor organostanici din Specimenul B

Art. 13. - (1) Pentru a se face analizarea Specimenului B este necesar ca rezultatul analizării Specimenului A să fie pozitiv.

(2) Analizarea Specimenului B se face pentru a identifica şi cuantifica compuşii organostanici.

(3) Analizarea Specimenului B se face utilizând următoarea procedură:

1.   extragerea solventului din Specimenul B aşa cum rezultă prin tratarea acestuia într-o baie de ultrasunete;

2.   obţinerea derivatului prin utilizarea de bromurii de etil-magneziu;

3.   curăţarea substanţei extrase;

4.   analizarea utilizând metoda de analiză de rezoluţie înaltă de tip „gaz-cromatografie" sau tip „spectrofotometrie a masei" - GC/MS sau ICP-MS;

5.   determinare cantitativă utilizând tripropylstaniu ca un standard.

(4) In afara metodei prevăzute la alin. (3) este acceptată oricare altă metodă care prezintă acelaşi nivel de încredere, pentru identificarea chimică şi cuantificarea compuşilor organostanici.

Capitolul VI

Valoarea admisibilă şi marja de toleranţă

Valoarea admisibilă

Art. 14. - Valoarea admisibilă pentru metoda rapidă de prelevare a eşantioanelor aşa cum este descrisă în Capitolul 6 este de: ,,2500 mg de staniu per kilogramul de vopsea uscată ".

Marja de toleranţă

Art. 15. - Marja de toleranţă este de: ,,500 mg de staniu per kilogramul de vopsea uscată ", respectiv 20% suplimentar valorii admisibile.

Compuşi organostanici care acţionează ca biocide sau catalizatori

Art. 16. - (1) Sistemele antivegetative care conţin cantităţi mici de compuşi organostanici care acţionează drept catalizatori chimici sunt considerate ca fiind conforme cu prevederile Convenţiei AFS', dacă se dovedeşte că aceştia nu acţionează ca biocide.

(2) Sunt consideraţi catalizatori compuşii organostanici de tip mono- şi bi-substituiti.

Art. 17. - Impurităţile anorganice conţinute în vopsele trebuie luate în considerare.

Art. 18. - (1) Nu se admit concentraţii de compuşi organostanici catalizatori şi nici impurităţi anorganice al căror nivel atinge sau depăşeşte valoarea admisibilă de 2500 mg staniu per kilogramul de vopsea uscată.

(2)  Se consideră că compuşii organostanici acţionează ca biocide dacă concentraţia lor în vopsea depăşeşte nivelul de 50000 mg staniu per kilogramul de vopsea uscată.

(3) In baza valorilor limită prevăzute la alin. (1) şi (2) se poate face încadrarea clară şi diferenţa dintre sistemele antivegetative care conţin compuşi organostanici care acţionează ca biocide şi sistemele antivegetative care nu conţin aceşti compuşi sau care conţin compuşi organostanici la o concentraţie la care aceştia nu acţionează ca biocide.

Capitolul VII 

Definirea conformităţii Procedura în două trepte

Art.  19. - Verificarea analitică a conformităţii cu prevederile Convenţiei AFS

trebuie să se desfăşoare utilizând procedura în două trepte, prezentată în diagrama următoare:

Conformitatea cu criteriile de la nivelul Treptei 1

Art. 20. - Conformitatea cu prevederile Convenţiei AFS este confirmată când rezultatele de la Specimenul A analizate în Treapta 1, îndeplinesc următoarele condiţii:

1.  nu mai mult de 25% din totalul numărului de eşantioane prelevate obţin rezultate deasupra limitei de 2500 mg staniu total per kilogramul de vopsea uscată; şi

2.  nici un eşantion din numărul total de eşantioane, care trebuie să fie de cel puţin 8, nu prezintă o concentraţie a staniului total mai mare decât suma dintre valoarea admisibilă şi marja de toleranţă, prin urmare nici un eşantion nu trebuie să depăşească concentraţia de 3000 mg staniu per kilogramul de vopsea uscată.

Art. 21. - Dacă rezultatele analizării Specimenului A indică faptul că nu există nici un compus organostanic care acţionează ca biocid, atunci nu va fi necesar să se treacă la Treapta 2.

Non-conformitatea cu criteriile de la nivelul Treptei 1

Art. 22. - In cazul în care în urma analizării Specimenului A rezultatele obţinute nu îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 20, atunci se consideră că sistemul antivegetativ este neconform cu prevederile Convenţiei AFS.

Art. 23. - In cazul stabilirii neconformităţii sistemului antivegetativ cu prevederile Convenţiei AFS prin analizarea Specimenului A, atunci trebuie să se treacă la treapta 2 de analizare a sistemului antivegetativ prin utilizarea Specimenului B pentru determinarea şi caracterizarea prezenţei compuşilor organostatnici, aşa cum este prezentat în diagrama de la art. 19.

Conformitatea cu criteriile de la nivelul Treptei 2

Art. 24. - Conformitatea cu prevederile Convenţiei AFS este confirmată atunci când rezultatele de la Specimenul B analizate în Treapta 2, îndeplinesc simultan următoarele cerinţe:

1.  nu mai mult de 25% din totalul numărului de eşantioane prelevate obţin rezultate deasupra limitei de 2500 mg staniu total per kilogramul de vopsea uscată; şi

2.  nici un eşantion din numărul total de eşantioane, care trebuie să fie de cel puţin 8, nu prezintă o concentraţie a staniului total mai mare decât suma dintre valoarea admisibilă şi marja de toleranţă, prin urmare nici un eşantion nu trebuie să depăşească concentraţia de 3000 mg staniu per kilogramul de vopsea uscată.

Non-conformitatea cu criteriile de la nivelul Treptei 2

Art. 25. - In cazul în care în urma analizării Specimenului B rezultatele obţinute nu îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 24, atunci se consideră că sistemul antivegetativ este neconform cu prevederile Convenţiei AFS. Astfel de rezultate trebuie interpretate în sensul că compuşii organostanici sunt prezenţi în sistemul antivegetativ la un nivel al concentraţiei la care acţionează ca biocide.

Capitolul   VIII     

Fişa   de   înregistrare   a   procedurilor   de   prelevare   a eşantioanelor

Art. 26. - Inspectorii ANR sau organizaţiile recunoscute care prelevează eşantioane în vederea analizării lor în scopul determinării conformităţii cu prevederile Convenţiei AFS au obligaţia să completeze pentru fiecare eşantion prelevat în conformitate cu Metoda I o fişă al cărei model este dat în Anexa nr. 1 la acest Apendice.

METODA II

Capitolul I

Scopul metodei

Art. 27. - (1) Această metodă furnizează proceduri de prelevare a eşantioanelor şi de analizare pentru a identifica prezenţa compuşilor organostanici în sistemele antivegetative utilizate la nave.

(2) Metoda este astfel concepută încât prelevarea eşantioanelor şi prima etapă a analizei să poată fi efectuate de către inspectorii de navă sau de către inspectorii care exercită Controlul Statului Portului chiar la faţa locului unde are loc inspecţia de certificare sau inspecţia de control, de exemplu într-un doc uscat.

Art. 28. - (1) Această metodă se bazează pe analizarea în două etape.

(2) Prima etapă detectează staniul total ca un indicator pentru prezenţa compuşilor organostanici, iar a doua etapă, care este necesară numai în cazul în care prima etapă a dat un rezultat pozitiv, detectează compuşii organostanici specifici.

Capitolul II

Prelevarea eşantioanelor

Art. 29. - Prelevarea eşantioanelor se face utilizând hârtie abrazivă care polizează suprafaţa sistemului antivegetativ. Prin polizare se colectează mici fragmente de vopsea din sistemul antivegetativ din zone foarte subţiri, mai puţin decât câţiva microni din grosimea stratului exterior, astfel încât să nu fie afectate vopseaua din straturile de dedesubt, precum straturile de etanşare.

Art. 30. - (1) Hârtia abrazivă este lipită pe un disc de aproximativ 10 mm în diametru.

(2) Prin polizarea suprafeţei sistemului antivegetativ cu discul se pot colecta câteva miligrame de eşantion de vopsea pe hârtia abrazivă.

Art. 31. - (1) Dispozitivul de prelevare a eşantioanelor constă dintr-un motor electric, două sau trei pinioane, de fiecare dintre acestea fiind ataşat un disc, şi o baterie pentru furnizarea energiei electrice. Discurile sunt presate către suprafaţa corpului navei de arcuri spiralate. Discurile se rotesc în sens invers acelor de ceasornic, în timp ce pinioanele se rotesc în sensul acelor de ceasornic în jurul centrului dispozitivului.

(2) Schema dispozitivului este prezentată în figura nr. 2.

Figura 2 - Schema dispozitiv prelevare eşantioane Metoda 2

Art. 32. - (1) Punctul de unde se prelevează eşantionul este selectat astfel încât acesta să se încadreze într-o zonă de 50cmx50cm intactă a sistemului antivegetativ.

(2) De la fiecare punct de prelevare se iau trei seturi de eşantioane sau mai multe, dacă inspectorul ANR consideră necesar, pentru a se obţine cel puţin 6 specimene.

Art. 33. - Dispozitivul este presat cu mâna pe corpul navei în locul ales pentru prelevarea eşantioanelor. Apoi se porneşte motorul electric şi dispozitivul este condus astfel încât să alunece pe suprafaţa vopsită, iar hârtia abrazivă să polizeze uşor fragmente de vopsea. După colectarea eşantioanelor, fiecare disc este desfăcut din dispozitiv şi apoi depozitat într-o cutie inertă.

Art. 34. - Prelevarea eşantioanelor se face în mod normal utilizând dispozitivul descris la art. 31. Totuşi, acolo unde nu poate fi accesibil să se utilizeze dispozitivul, se admite ca eşantioanele să fie prelevate pe discuri ţinute în mână.

Capitolul III

Analizarea în prima etapă

Art. 35. - Analiza în prima etapă se presupune că se efectuează la faţa locului, unde a fost prelevat eşantionul, în cadrul inspecţiei de certificare sau al inspecţiei de control, de exemplu în docul uscat sau în portul maritim. Pentru a putea realiza acest deziderat, se foloseşte pentru detectarea staniului total analiza fluorescentei în raze X, denumită în continuare XRF.

Art. 36. - Caracteristicile analitice, precum limita de detecţie şi sensibilitatea de precizie,  sunt dependente, în mod substanţial,  de tipul  instrumentului utilizat,  de exemplu tipul tubului de raze X, spectrometrul, dispozitivele optice, precum filtre sau colimatoare, şi altele asemenea. Printre cele câteva tipuri de instrumente XRF, se recomandă utilizarea la faţa locului a unui spectrometru cu energie dispersată cu detector de deviaţia siliciului (SDD - SILICON DRIFT DETECTOR), care este de dimensiuni compacte şi poate fi utilizat fără azot lichid. Dacă analiza se efectuează în laboratoare se poate utiliza fie sistemul de dispersie a lungimii de undă, fie detectorul de stare solidă.

Art. 37. - Intrucât operatorul care va face analiza în prima etapă este inspectorul ANR, va fi necesar ca acesta să deţină un software specializat pentru analiza staniului, pentru a determina concentraţia staniului total din specimenele de eşantioane prelevate.

Art. 38. - Software-ul specializat trebuie ca, în prealabil, să aibă introdusă o curbă de calibrare a intensităţii razelor X ale staniului în relaţie cu conţinutul de staniu, în mod special în marja 0,1 - 0,5 %.

Art. 39. - După pregătire, care include încălzirea instrumentului care emite raze X şi pornirea computerului, se plasează specimenul (disc cu eşantion) pe suportul instrumentului de analiză a eşantioanelor. După aceasta, rezultatele analizei sunt prelucrate de software-ul specializat. O singură analiză a unui singur specimen, durează în mod normal 5 minute, iar rezultatele sunt arătate pe monitorul computerului în mod automat

Art. 40. - Deoarece analiza cu raze X nu afectează nici o proprietate a specimenelor, toate cele 6 până la 9 specimene prelevate, incluzând între acestea specimenele pentru analiza din etapa a doua şi cele de rezervă, pot fi utilizate pentru această analiză.

Capitolul IV

Interpretarea rezultatelor analizei din prima etapă

Art. 41. - Urmând procedura prevăzută la art. 35. - art. 40. se obţin date privind concentraţia staniului total de la toate cele 6 sau 9 specimene. Pe baza acestor date, eliminând valoarea cea mai mare şi valoarea cea mai mică, se calculează valoarea medie a conţinutului de staniu utilizând valorile intermediare, pentru a se stabili valoarea reprezentativă a punctului de unde a fost prelevat eşantionul.

Art. 42. - Conformitatea cu prevederile Convenţiei AFS este confirmată atunci când nici o concentraţie a staniului, ca valoare medie, obţinută pentru fiecare dintre eşantioane, nu depăşeşte suma dintre valoarea admisibilă, adică 2500 mg per kg, şi valoarea marjei de toleranţă, adică 500 mg per kg, prin urmare nici un eşantion nu trebuie să depăşească concentraţia de 3000 mg staniu per kilogramul de vopsea uscată.

Art. 43. -In cazul în care una sau mai multe dintre valorile medii ale eşantioanelor din puncte diferite de prelevare nu îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 42, atunci eşantioanele trebuie trimise la laborator, pentru efectuarea celei de a doua etape de analize. Indiferent de rezultate, este posibil să se recurgă la cea de-a doua etapă de analiză, dacă inspectorul ANR consideră necesar, pentru determinarea conformităţii sistemului antivegetativ cu prevederile Convenţiei AFS.

Capitolul V

Analizarea în a doua etapă

Art. 44. - Intrucât analiza care se produce în a doua etapă furnizează rezultatul final şi definitiv asupra eşantionului, aceasta trebuie să se facă după o metodă de încredere, care să fie pe deplin revizuită de către experţi pe baza dovezilor ştiinţifice. Instrucţiunile din prezentele norme constituie numai o propunere de metodologie pentru efectuarea analizei din etapa a doua.

Art. 45. - Specimenele de vopsea colectate sunt desprinse de pe hârtia abrazivă şi masa totală este cântărită cu o precizie de 0,1 mg cu o balanţă analitică electronică. Specimenele sunt hidrolizate cu o soluţie apoasă de hidroxid de sodiu, extrase cu solvent organic, şi apoi se obţine derivatul cu bromura de propil-magneziu. După curăţarea extractului se efectuează analiza, folosind gaz-cromatograful / spectrometrul de masă de rezoluţie înaltă (GC/MS). Pentru analiza cantitativă se adaugă, drept standard intern, tetrabutilul de staniu d36.

Art. 46. - Aceste analize furnizează date despre substanţele chimice şi conţinutul lor, exprimat în mg per kg de substanţă chimică. Conţinutul de compus organostanic este obţinut în mg per kg de vopsea uscată.

Capitolul VI

Conformitatea cu Convenţia AFS

Art. 47. - Conformitatea cu Convenţia AFS este confirmată atunci când rezultatele din analiza din a doua etapă îndeplinesc următoarele cerinţe în mod simultan:

1.  nu mai mult de 25% din numărul total de eşantioane obţin rezultate superioare concentraţiei de 2500 miligrame de staniu în formă organică per kg de vopsea uscată (2500 mg Sn/kg de vopsea uscată); şi

2.  nici un eşantion din totalul numărului de specimene analizate prezintă o concentraţie a staniului în formă organică mai mare decât suma dintre valoarea admisibilă şi marja de toleranţă, astfel încât nici un eşantion nu trebuie să depăşească concentraţia de 3000mg Sn/kg de vopsea uscată.

Art. 48. - In cazul în care rezultatele nu îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 47, acestea trebuie interpretate astfel: compuşii organostanici sunt prezenţi în sistemul antivegetativ la un nivel la care ei ar putea acţiona ca un biocid.

FIŞA DE INREGISTRARE

ANEXA NR. 1 la Apendicele Anexei 5 

la Normele metodologice ( pentru Metoda I )

PENTRU PROCEDURA DE PRELEVARE A EŞANTIOANELOR PENTRU DETERMINAREA CONFORMITĂŢII CU PREVEDERILE CONVENŢIEI INTERNAŢIONALE DIN 2001 PRIVIND CONTROLUL SISTEMELOR ANTIVEGETATIVE DĂUNĂTOARE UTILIZATE LA NAVE (CONVENŢIA AFS)

RECORD SHEET FOR THE BRIEF SAMPLING PROCEDURE FOR COMPLIANCE WITH THE PROVISIONS OF THE INTERNATIONAL CONVENTION ON THE CONTROL OF HARMFUL ANTI-FOULING SYSTEM ON SHIP 2001 (AFS CONVENTION)

FIŞA DE INREGISTRARE:

RECORD SHEET:

INSTRUCŢIUNI   PENTRU   PRELEVAREA   EŞANTIOANELOR   DIN

SISTEMELE ANTIVEGETATIVE UTILIZATE LA NAVE - COMPUŞI

ORGANOSTANICI -

GUIDELINES FOR BRIEF SAMPLING OF ANTIFOULING SYSTEMS -

ORGANOTIN-

NUMĂRUL FIŞEI:

RECORD NUMBER:

SECŢIUNEA A: (Administraţia) - AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ

SECŢION A: (Administration ) - ROMANIAN NAVAL AUTHORITY

l.Ţara: ROMANIA

Country: ROMANIA

2. Numele portului: ________________

Name of port:

3. Data: ___________

Date:

4. Motivul prelevării:

Reason for sampling:

|_| Controlul Statului Portului    |_| Inspecţie şi Certificare      |_| Alte inspecţii ale Statului Pavilionului

|_| Port State Control                 |_| Survey & Certification     |_| Other flag State compliance inspection

5. Detalii despre companie: ____________________________

Company details:

6.Detalii privind inspectorul

Inspecting official's details

1.   Numele navei:______________________________

Name of ship:

1. Numele:_______________

Nome:

2.    Numărul sau literele distinctive: _____________________

Distinctive number or letters:

2. Comentarii: _______________

Comments:

3.    Portul de înregistrare: _____________________________

Port of registry:

4.   Tonajul Brut: ________________________________

Gross tonnage:

5. Numărul IMO: ______________________________

IMO number:

SECŢIUNEA B: Prelevarea eşantioanelor

SECTION B: Sampling

1.   Data şi ora începerii procedurii de prelevare a eşantioanelor:__________________________

Time sampling procedure initiated:

2.   Descrierea locaţiei de unde au fost prelevate eşantioanele (numărul coastei şi distanţa de la linia de bază):

Description of location from where samples were taken (frame number and distance from boot topping):

3.   Numărul de eşantioane prelevate (trei specimene per eşantion): _________________________

Number of samples taken (three specimens per sample):

4.   Dacă au fost făcute fotografii ale locurilor de prelevare a eşantioanelor anterior prelevării ?

Photographs taken of the sample points prior to sampling ?

                    |_| Da lYes                          |_| Nu / No

5.   Data şi ora încheierii procedurii de prelevare a eşantioanelor: __________________________

Time sampling procedure completed:

6.   Comentarii suplimentare privind procedura de prelevare a eşantioanelor:

Additional comments concerning sampling procedure:

SECŢIUNEA C: Analize şi rezultate

SECTION C: Analysis and results

1.   Treapta 1 analizarea staniului total:

Step 1 total tin analysis:

Numele companiei: _______________________________

Company name

Persoana responsabilă care a efectuat analiza:  ______________________________ Data: ___________

Analyst responsible:                                                                                      Date

2.   Rezultatele Specimenului A: ______________Numărul total de Specimene A analizate:_________

      Specimen A results                                        Total number of specimens A analysed

Nr.

No.

mg Sn/kg

Nr. No.

mg Sn/kg

Nr. No.

mg Sn/kg

Nr. No.

mg Sn/kg

1

5

9

13

2

6

10

14

3

7

11

15

4

8

12

16

Numărul de specimene care conţin mai mult de 2500 mg/kg: __________________________

Number of specimens exceeding 2,500 mg/kg

Dacă sunt 1 sau mai multe specimene care conţin mai mult de 3000 mg/kg :

1 or more specimens exceeding 3,000 mg/kg:

               |_| Da/Yes                         |_| Nu/No

Concluzii:     Este necesară analizarea şi în Treapta 2 |_|

Conclus ion:   Step 2 required

Conformitate, nu este necesară analizarea suplimentară |_|

Compliance, Further analysis unnecessary

3.   Comentarii suplimentare privind analiza rezultatelor obţinute de la Specimenul A:

Additional comments concerning analysis of results from Specimen A :

4.   Analiza compuşilor organostanici a fost efectuată de :

Organotin analysis undertaken by:

Numele companiei: _______________________

Company name

Persoana responsabilă care a efectuat analiza: _____________________________ Data: _____________

Analyst responsible                                                                                                  Date

5.   Rezultatele Specimenului B:  ________________Numărul total de Specimene B analizate: ______

      Specimen B results:                                  total number of specimens B analyzed

Nr. No.

Compus organostanic

(mg /kg) ca Sn

Organotin (mg /kg) as Sn

Nr. No.

Compus organostanic

(mg /kg) ca Sn

Organotin (mg /kg) as Sn

Nr. No.

Compus

organostanic

(mg /kg) ca Sn

Organotin (mg /kg) as Sn

Nr. No.

Compus organostanic (mg

/kg)ca Sn

Organotin

(mg /kg) as Sn

1

5

9

13

2

6

10

14

3

7

11

15

4

8

12

16

Numărul de specimene care conţin mai mult de 2500 mg/kg: _______________________

Number of specimens exceeding 2,500 mg/kg

Dacă sunt 1 sau mai multe specimene care conţin mai mult de 3000 mg/kg :

1 or more specimens exceeding 3,000 mg/kg:

               |_| Da/Yes             |_| Nu/No

Concluzii:     Neconformitatea este confirmată |_|       Conformitate confirmată |_|

Conclusion: Non-compliance assumed                      Compliance assumed

6.   Comentarii suplimentare privind analiza rezultatelor obţinute de la Specimenul B:

6.    Additional comments concerning analysis of results from Specimen B:

7. Recapitularea concluziei:         Conformitate confirmată |_|              Neconformitate confirmată |_|

     Summarized conclusion       Compliance assumed                      Non-compliance assumed

PRIN PREZENTA SE CERTIFICĂ FAPTUL CĂ

această fişă de înregistrare este corectă sub toate aspectele

THISIS TO CERTIFY

that this Record is correct in alt respects

Emis la  ________________________

                  (Locul emiterii Fişei)

Issued at                 

                (Place of issue of Record)

___________                               ______________________________________________________

(Data emiterii)                                (Numele tipărit şi semnătura persoanei autorizate să emită Fişa)

(Date of issue)                          (Printed name and signature of authorized official issuing the Record)

(Sigiliul sau ştampila Autorităţii Navale

Române sau a organizaţiei recunoscute)

(Seal or stamp of Romanian Naval

Authority or Recognized organization)

ANEXA NR. 2 la Apendicele Anexei 5 la

Normele metodologice ( pentru Metoda II)

FIŞA DE ÎNREGISTRARE

PENTRU PROCEDURA DE PRELEVARE A EŞANTIOANELOR PENTRU DETERMINAREA CONFORMITĂŢII CU PREVEDERILE CONVENŢIEI INTERNAŢIONALE DIN 2001 PRIVIND CONTROLUL SISTEMELOR ANTIVEGETATIVE DĂUNĂTOARE UTILIZATE LA NAVE (CONVENŢIA AFS)

RECORD SHEET

FOR THE BRIEF SAMPLING PROCEDURE FOR COMPLIANCE WITH THE PROVISIONS OF THE INTERNATIONAL CONVENTION ON THE CONTROL OF HARMFUL ANTI-FOULLNG SYSTEM ON SHIP, 2001 (AFS CONVENTION)

Numărul fişei:

Record number:

Secţiunea A: Administraţia - AUTORITATEA NAVALĂ ROMA

Section A: Administration - ROMANIAN NAVAL AUTHORITHY

1. Ţara: ROMANIA

Country:

2. Locul

Location

3. Data

Date

4. Motivul inspecţiei/controlului

Reason for Survey/Inspection

5. Date despre navă:

Details of the ship:

5.1 Numele navei

Name of ship

5.2 Numărul sau literele distinctive

Distinctive Number or Letters

5.3 Tonajul brut

Gross Tonnage

5.4 Anul construcţiei

Year of Built

5.5 Proprietarul sau operatorul navei

Owner or Operator of Ship

5.6 Statul pavilionului

Flag State

5.7 Clasa navei

Class of Ship

5.8 Autoritatea care a eliberat Certificatul Internaţional privind Sistemul Antivegetativ

Authority of AFS Certificate

5.9 Data emiterii

Date of lssue

5.10 Data ultimei aprobări

Date of Last Endorsement

5.11 Numărul IMO

IMO Number

5.12 Numele comandantului navei

Name of Shipmaster

5.13 Numele produsului utilizat pentru sistemul antivegetativ

Product Name of Anti-Fouling System

5.14 Numele producătorului

Name of Manufacturer

5.15 Numele şantierului unde a fost aplicat sistemul antivegetativ

Name of Shipyard where applied

5.16 Comentarii

Comments

6. Detalii privind inspectorul

Inspecting Official's Details

6.1 Numele

Name

6.2 Comentarii

Comments

Numărul de înregistrare

Record Number

Secţiunea B: Prelevare eşantioane şi Analiza în prima etapa (Analiza fluorescentei în Raze X)

Section B : Sampling and Stage I Analysis (X-ray Fluorescence Analysis)

Data

Date

Dispozitivul utilizat

Instrument I. D.

Eşantionul/Poziţia

Sample/Location

Speci­menul

Specimen I.D.

Discul de prelevare

Sampling Disc

Conţinutul de staniu

Content of Tin(mg/kg)

Max

Max

Min

Min

Mediu

Average

Al

|_| abraziv

abrasives

|_| metalic

metal

|_| altele others

|_|

|_|

.......mg/kg

|_| >2500mg/kg

2,500mg/kg

|_| >3000mg/kg

3,000mg/kg

A2

|_|

|_|

A3

|_|

|_|

A4

|_|  abraziv abrasives

|_| metalic metal

|_|  altele others

|_|

|_|

A5

|_|

|_|

A6

|_|

|_|

A7

|_|  abraziv abrasives

|_| metalic metal

|_|  altele others

|_|

|_|

A8

|_|

|_|

A9

|_|

|_|

Bl

|_|  abraziv abrasives

|_| metalic metal

|_| altele others

|_|

|_|

.......mg/kg

|_| >2500mg/kg

2,500mg/kg

|_| >3000mg/kg

3,000mg/kg

B2

|_|

|_|

B3

|_|

|_|

B4

|_| abraziv

Abrasives

|_| metalic

metal

|_| altele

others

|_|

|_|

B5

|_|

|_|

B6

|_|

|_|

B7

|_| abraziv

abrasives

|_| metalic

metal

|_| altele

others

|_|

|_|

B8

|_|

|_|

B9

|_|

|_|

C1

|_| abraziv

abrasives

|_| metalic

metal

|_| altele

others

|_|

|_|

.......mg/kg

|_| >2500mg/kg

2,500mg/kg

|_| >3000mg/kg

3,000mg/kg

C2

|_|

|_|

C3

|_|

|_|

C4

|_| abraziv

abrasives

|_| metalic

metal

|_| altele

others

|_|

|_|

C5

|_|

|_|

C6

|_|

|_|

C7

|_| abraziv

abrasives

|_| metalic

metal

|_| altele

others

|_|

|_|

C8

|_|

|_|

C9

|_|

|_|

Dl

|_| abraziv

abrasives

|_| metalic

metal

|_| altele

others

|_|

|_|

.......mg/kg

|_| >2500mg/kg

2,500mg/kg

|_| >3000mg/kg

3,000mg/kg

D2

|_|

|_|

D3

|_|

|_|

D4

|_| abraziv

abrasives

|_| metalic

metal

|_| altele

others

|_|

|_|

D5

|_|

|_|

D6

|_|

|_|

D7

|_| abraziv

abrasives

|_| metalic

metal

|_| altele

others

|_|

|_|

D8

|_|

|_|

D9

|_|

|_|

|_| Este necesară Etapa II

Stage II required

|_|...eşantioane   din   total   ...    conţin   mai   mult   de

2.500mg/kg

... samples out of... are above 2,500 mg/kg

|_| Eşantionul......conţine mai mult de 3000 mg/kg

Sample...... is above 3,000 mg/kg

|_| Corespunde

     Compliant

Eşantionul a fost prelevat de:

Sampled by:

Eşantionul a fost analizat de :

Analyzed by:

Semnătura:

Signature:

Semnătura:

Signature:

Numărul de înregistrare

Record Number

Secţiunea C: Analiza din Etapa II (Spectrometria masei cu Gaz Cromatograf)

Section C: Stage II Analysis (Gas Chromatograph Mass Spectrometry)

l.Data

Date

2. Dispozitivul utilizat

Instrument I. D.

3. Comentarii asupra metodei

Comments on the Method

Eşantionul

Sample I.D.

Specimenul utilizat

Specimen used

Conţinutul de

Staniu (cf. analiza raze X)

Content of Tin

(XRF analysis)

(mg/kg)

Conţinutul de

Staniu (ca staniu organic)

Content of Tin

(as organotin)

(mg/kg)

Modul de conformare

Compliance

A

|_| >2500mg/kg

2,500mg/kg

|_| >3000mg/kg

3,000mg/kg

B

|_| >2500mg/kg

2,500mg/kg

|_| >3000mg/kg

3,000mg/kg

C

|_| >2500mg/kg

2,500mg/kg

|_| >3000mg/kg

3,000mg/kg

D

|_| >2500mg/kg

2,500mg/kg

|_| >3000mg/kg

3,000mg/kg

4. Concluzii

Conclus ion

 |_| Nu este conform

Not compliant

|_| Este conform

Compliant

|_|... eşantioane din total ... conţin mai mult de 2500mg(Sn)/kg(vopsea uscată)

...samples out of... are above 2,500 mg(Sn)/kg(dry paint)

|_| Eşantionul(ele)        contin(e) mai mult de 3000 mg(Sn)/kg(vopsea uscată)

Sample(s)...... is(are) above 3,000 mg(Sn)/kg(dry paint)

5. Comentarii suplimentare

Additional comments

6. Numele Laboratorului

Laboratory Name

7. Analiza s-a făcut de către:

Analyzed by

8. Semnătura

Signature

Secţiunea D: Concluzii finale

Section D: Final Conclusion

1. Concluzii

Conclusion

|_|  Sistemul antivegetativ este în conformitate cu prevederile Convenţiei AFS

Anti-fouling system is compliant with the provisions of the AFS Convention

|_|  Sistemul antivegetativ NU este în conformitate cu prevederile Convenţiei AFS

Anti-fouling system is NOT compliant with the provisions of the AFS Convention

2. Comentarii:

    Comments

3.  Inspectorul Processed Official

3.1 Numele: _____________________________________3.2 Data ____________________________

Name:                                                                           Data

3.3 Semnătura: _______________________________                              

Signature

4. Persoana autorizată din partea Administraţiei

Authorized Administrator

4.1 Numele: ___________________________________4.2 Data ____________________________

Name:                                                                       Data

4.3 Semnătura: ____________________________

Signature

 


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 196/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 196 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 196/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu