HOTARARE Nr.
134 din 6 februarie 2008
privind specialitatile
traditionale garantate ale produselor agricole si produselor alimentare
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 111 din 12 februarie 2008
In temeiul art. 108 din Constituţia României,
republicată, şi al art. 2 din Legea nr. 157/2005 pentru ratificarea Tratatului
dintre Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală
Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica
Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia,
Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica
Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica
Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul
Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale
Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii
Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat de România la Luxemburg la
25 aprilie 2005,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - (1) Prezenta hotărâre defineşte termenii
utilizaţi şi stabileşte autorităţile responsabile cu verificarea documentaţiei
pentru obţinerea protecţiei specificităţii tradiţionale garantate a unui produs
agricol sau alimentar şi cu verificarea pe piaţă a etichetării şi utilizării
logoului naţional ori comunitar.
(2) Prevederile prezentei hotărâri se aplică produselor
agricole şi produselor alimentare destinate consumului uman, prevăzute în anexa I la Tratatul de instituire a
Comunităţii Europene şi în anexa I la Regulamentul Consiliului (CE) nr. 509/2006 privind
specialităţile tradiţionale garantate ale produselor agricole şi produselor
alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 93 din data de 31 martie 2006.
Art. 2. -In sensul prezentei hotărâri, termenii şi
expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) logoul naţional reprezintă simbolul naţional care figurează pe etichetele
produselor agricole sau alimentare româneşti care se comercializează sub o
denumire înregistrată în Registrul naţional al specialităţilor tradiţionale
garantate;
b) certificarea produselor agricole sau alimentare reprezintă procedura prin care un organism de inspecţie şi
certificare confirmă că produsul este autentic şi în conformitate cu caietul de
sarcini;
c) organism privat de
inspecţie şi certificare reprezintă o entitate
recunoscută de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, acreditată în
conformitate cu standardul european EN 45011 sau cu standardul ISO/CEI 65 -
Cerinţe generale pentru organisme care operează cu sistemul de certificare a
produselor;
d) caietul de sarcini reprezintă
documentul care cuprinde date privind denumirea şi descrierea produsului
agricol sau alimentar, principalele caracteristici fizice, chimice,
microbiologice ori organoleptice, descrierea metodei de producţie, natura şi
caracteristicile materiei prime sau ale ingredientelor utilizate, metoda de
obţinere a produsului, elementele esenţiale care definesc specificitatea
produsului, elemente esenţiale care dovedesc caracterul tradiţional al
produsului, cerinţele minime şi procedurile de control al specificităţii şi se
elaborează în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr.
509/2006;
e) cererea de înregistrare reprezintă documentaţia care cuprinde date privind numele şi adresa
grupului solicitant, caietul de sarcini, numele şi adresa organismului privat
de inspecţie şi certificare, documente care dovedesc specificitatea şi
caracterul tradiţional al produsului şi se elaborează în conformitate cu prevederile
Regulamentului Consiliului (CE) nr. 509/2006;
f) grup de producători
înseamnă orice asociere, indiferent de forma sau
componenţa sa juridică, de producători ori procesatori care efectiv produc sau
procesează acelaşi produs agricol ori alimentar pentru care se solicită
protecţia specificităţii tradiţionale;
g) procedura de declarare a
opoziţiei la nivel naţional reprezintă procedura
prin care se acordă o perioadă delimitată în care orice persoană fizică sau
juridică legitim interesată, stabilită în ţară, îşi poate declara opoziţia faţă
de cererea de înregistrare;
h) înregistrarea
specialităţii tradiţionale garantate reprezintă
data înregistrării în Registrul naţional al specialităţilor tradiţionale
garantate;
i) Registrul naţional al
specialităţilor tradiţionale garantate reprezintă
documentul legal de înregistrare prin care caracteristicile tradiţionale ale
unui produs agricol sau alimentar dobândesc protecţia la nivel naţional;
j) specificitate reprezintă
caracteristica sau ansamblul de caracteristici prin care un produs agricol ori
alimentar se distinge în mod clar de alte produse agricole sau alimentare
similare aparţinând aceleiaşi categorii;
k) specialitate tradiţională
garantată reprezintă un produs agricol sau
alimentar tradiţional a cărui specificitate a fost recunoscută de Comunitate
prin înregistrarea lui în conformitate cu prevederile Regulamentului
Consiliului (CE) nr. 509/2006 privind specialităţile tradiţionale garantate ale
produselor agricole şi produselor alimentare.
CAPITOLUL II
Verificarea caietului de sarcini
Art. 3. - (1) Realitatea datelor cuprinse în caietul de
sarcini se verifică şi se certifică de către organisme private de inspecţie şi
certificare a produselor agricole sau alimentare, în conformitate cu
prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr. 509/2006.
(2) Organismele private de inspecţie şi certificare a
produselor agricole sau alimentare trebuie să fie în
conformitate cu prevederile art. 15 alin. 3 din Regulamentul Consiliului (CE)
nr. 509/2006.
(3) Costurile aferente verificării şi certificării
realităţii datelor cuprinse în caietul de sarcini, precum şi cele aferente
controlului respectării caietului de sarcini sunt suportate de grupul de
producători vizat de controlul respectiv.
CAPITOLUL III
Verificarea documentaţiei pentru înregistrarea unei specialităţi tradiţionale
garantate şi dobândirea protecţiei
Art. 4. - (1) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale este autoritatea competentă cu atribuţii în verificarea documentaţiei
pentru înregistrarea unei specialităţi tradiţionale garantate şi dobândirea
protecţiei.
(2) Procedura de înregistrare şi verificare a
documentaţiei pentru înregistrarea unei specialităţi tradiţionale garantate şi
dobândirea protecţiei, procedura de declarare a opoziţiei la nivel naţional şi
procedura de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare
a specialităţii tradiţionale garantate a produselor agricole sau alimentare, în
vederea dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene, se aprobă prin ordin
al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
(3) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este
autoritatea competentă cu atribuţii în verificarea şi monitorizarea activităţii organismelor private de inspecţie şi certificare
a produselor agricole sau alimentare.
CAPITOLUL IV
Verificarea etichetării şi utilizării logoului
naţional şi
comunitar
Art. 5. - (1) Verificarea pe piaţă a etichetării şi
utilizării logoului naţional sau comunitar al specialităţilor tradiţionale
garantate se face de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia
Consumatorilor.
(2) Regulile specifice privind modelul şi utilizarea
logoului naţional al specialităţilor tradiţionale garantate care au fost
înregistrate în Registrul naţional al specialităţilor tradiţionale garantate se
aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
Art. 6. - Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de
zile de la data publicării în Monitorul Oficial al
României.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dacian Ciolos
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor,
Dan Vlaicu
p. Secretarul de stat al Departamentului pentru Afaceri
Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea