Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1280 din 13 august 2004

privind aprobarea Strategiei guvernamentale pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii in perioada 2004 - 2008

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 790 din 27 august 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Strategia guvernamentala pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii in perioada 2004 - 2008, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Presedintele Agentiei Nationale
                         pentru Intreprinderi Mici si
                         Mijlocii si Cooperatie,
                         Eugen Ovidiu Chirovici

                         p. Ministrul de stat,
                         ministrul economiei si comertului,
                         Iulian Iancu,
                         secretar de stat

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

    STRATEGIA GUVERNAMENTALA PENTRU SUSTINEREA DEZVOLTARII INTREPRINDERILOR MICI SI MIJLOCII IN PERIOADA 2004 - 2008

    PARTEA I

    ROLUL IMM IN ECONOMIA MODERNA

    Guvernul Romaniei recunoaste si apreciaza importanta sectorului IMM ca baza pentru dezvoltare a economiei moderne, dinamice, bazata pe cunoastere. Experienta Uniunii Europene demonstreaza clar ca sectorul IMM poate sa aiba o contributie substantiala la realizarea produsului intern brut, sa creeze noi locuri de munca si sa stimuleze cresterea exporturilor. IMM au abilitatea de a raspunde in mod flexibil pe piete puternic competitive si sa se adapteze rapid la schimbarile structurale si ciclice ale economiei globale. Un sector IMM bine dezvoltat poate astfel, sa sprijine stabilitatea si cresterea macro-economica.
    Inca de la inceputul anilor '90, Guvernul Romaniei, asistat de Uniunea Europeana, Banca Mondiala, USAID si alti donori bilaterali, multilaterali si institutii financiare, a introdus un numar de masuri pentru a accelera cresterea sectorului IMM. Aceste masuri au fost menite sa creeze un mediu de reglementare permisiv, favorabil, atat din punct de vedere legislativ, cat si din punct de vedere fiscal; sa furnizeze ajutor financiar pentru dezvoltarea si sustinerea IMM; sa imbunatateasca competitivitatea si sa stimuleze dezvoltarea culturii antreprenoriale. Masurile au avut ca efect un numar semnificativ de rezultate, cum ar fi: cresterea pana la 60% a contributiei sectorului IMM in PIB; cresterea contributiei IMM in total exporturi pana la 24,4% si asigurarea a 50,5% din totalul fortei de munca.
    Masurile evidentiate in acest document se bazeaza pe realizarile actuale in dezvoltarea sectorului IMM, incluzand si extinderea acestora, in scopul indeplinirii angajamentelor formulate de Romania prin Parteneriatul de Aderare si asigurarii capacitatii competitive a IMM pentru a concura cu succes pe piata europeana si piata mondiala, in special dupa momentul aderarii. Raportul de tara al Comisiei Europene, publicat in octombrie 2003, recunoaste eforturile Romaniei de a sprijini IMM-urile si progresele inregistrate in implementarea Cartei Europene pentru Intreprinderile Mici. Totusi, Raportul de tara atrage atentia asupra constrangerilor cu care IMM-urile romanesti se mai confrunta inca, respectiv un mediu economic care mai trebuie imbunatatit pentru ca acestea sa beneficieze din plin de libertati de miscare si actiune. Masurile cuprinse in prezenta strategie au fost proiectate, astfel incat sa elimine constrangerile inregistrate si sa accelereze progresul in indeplinirea cerintelor impuse de Piata Interna.

    SECTORUL IMM SI PROCESUL DE ADERARE

    Guvernul Romaniei si-a asumat, prin Parteneriatul de Aderare, obligatia de a intari competitivitatea sectorului, de a finaliza procesul de restructurare industriala, de a incuraja crearea de noi intreprinderi, de a dezvolta bazele antreprenoriale si de a imbunatati mediul de afaceri. Aceste obiective au fost introduse in Planul National de Dezvoltare.

    Planul National de Dezvoltare
    In anul 2003 a fost elaborat Planul National de Dezvoltare (PND), document strategic national care fundamenteaza asistenta acordata de Uniunea Europeana, tarii noastre si care constituie ultimul document de programare pentru fondurile de preaderare, pana la accesarea fondurilor structurale de catre tara noastra in calitate de membru cu drepturi depline.
    Prin PND se concretizeaza politica promovata de Strategia de Dezvoltare Economica pe Termen Mediu a Romaniei (pe perioada 2004 - 2006), care acorda o atentie speciala, in cadrul politicilor de restructurare, crearii si dezvoltarii IMM.
    Principalele actiuni pentru realizarea acestei prioritati se vor axa pe imbunatatirea mediului de afaceri, sprijinirea accesului la sursele de finantare si pe asigurarea de servicii pentru IMM si viitori antreprenori. Obiectivele tinta pe termen mediu sunt: crearea a 760.000 de noi locuri de munca, cresterea contributiei sectorului IMM in PIB la niveluri comparabile cu celelalte tari candidate si cresterea exporturilor efectuate de IMM intr-un ritm anual de 10% .

    Carta Europeana pentru Intreprinderile Mici
    In anul 2000, Uniunea Europeana a lansat Procesul de la Lisabona pentru a imbunatati competitivitatea IMM-urilor europene, intr-o economie globalizata bazata pe cunoastere.
    Astfel, Serviciile Comisiei Europene au introdus ulterior un nou instrument politic Carta Europeana pentru Intreprinderi Mici (CEIM). Serviciilor Comisiei Europene si Statelor Membre li s-au cerut sa aiba in vedere urmatoarele zece directii de actiune pentru ca intreprinderile mici sa beneficieze de toate avantajele economiei digitale:
    - Educatia si instruirea intreprinzatorilor;
    - Initierea mai putin costisitoare si mai rapida a afacerilor;
    - Legislatie si reprezentari mai bune;
    - Asigurarea calificarii necesare;
    - Imbunatatirea accesului on-line;
    - Mai mult de la Piata Interna;
    - Sistemul fiscal si aspecte financiare;
    - Consolidarea capacitatii tehnologice a intreprinderilor mici;
    - Utilizarea modelelor e-business de succes si asigurarea unei asistente de calitate pentru intreprinderile mici;
    - Dezvoltarea unei reprezentari mai puternice si mai eficiente a intereselor intreprinderilor mici pe plan national si la nivelul Uniunii Europene.
    In anul 2002, Guvernul Romaniei, alaturi de alte state candidate, a semnat Declaratia de la Maribor angajandu-se sa armonizeze politica sa cu prevederile CEIM. De aceea, masurile prevazute in aceasta strategie au fost aliniate la prioritatile identificate in Carta si demonstreaza dorinta Romaniei de a-si indeplini obligatiile asumate cu ocazia semnarii acestui document de politica a intreprinderii.
    Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC) este coordonatorul national in implementarea in Romania a Cartei Europene pentru Intreprinderi Mici si implementarea Programului comunitar multianual pentru intreprinderi si spirit antreprenorial, in special pentru IMM (2001 - 2005).
    ANIMMC este responsabilul din partea Guvernului Romaniei, la Capitolul de negociere 16 "Politica in domeniul intreprinderilor mici si mijlocii" si urmareste indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de negociere pentru aderarea la Uniunea Europeana.
    ANIMMC va urmari ca obiectivele Strategiei Guvernului pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii in perioada 2004 - 2008 sa fie in stransa concordanta cu prioritatile, masurile si aranjamentele de implementare pentru politicile industriale si regionale si in consens cu principiile concentrarii, parteneriatului, coordonarii si aditionalitatii.

    SCURTA ANALIZA COMPARATIVA A INTREPRINDERILOR MICI SI MIJLOCII DIN ROMANIA SI A CELOR DIN STATELE MEMBRE SI CANDIDATE LA UNIUNEA EUROPEANA*1)

    Definitia IMM
    O intreprindere se incadreaza in categoria IMM (poate fi micro, mica sau mijlocie) daca indeplineste toate conditiile cu privire la: personalul angajat, cifra de afaceri, capitalul maxim si criterii de reprezentare a partilor sociale.
    Comparand definitia IMM adoptata in Romania cu cea recomandata in UE, putem observa faptul ca din punct de vedere al numarului de angajati, aceasta este identica. Totusi, in ceea ce priveste cifra de afaceri, definitia romana este mai restrictiva, (nivelul maxim al acesteia fiind de 8 milioane EURO*2) comparativ cu UE (7 milioane EURO pentru intreprinderile mici si 40 milioane EURO pentru cele mijlocii). In Romania, nu exista restrictii privind capitalul maxim detinut de IMM, insa in UE exista aceasta restrictie, dar aceasta este progresiva, respectiv 5 milioane EURO pentru intreprinderile mici si 27 milioane EURO pentru intreprinderile mijlocii. In concluzie, putem considera ca definitia utilizata in Romania este in conformitate cu cea recomandata de Uniunea Europeana.
------------
    *1) Sursa: Observatorul european al IMM. 2002
    *2) In trimestrul I 2003 a fost adoptata Recomandarea Comisiei Europene nr. 2003/361/EC privind definitia intreprinderilor micro, mici si mijlocii, publicata in Jurnalul Oficial nr. L 124 din 20.05.2003 care stabileste un plafon de 40 mil. EURO. Termen de implementare pentru Statele Membre - 2005

 ______________________________________________________________________________
|                                                    | Micro | Mici | Mijlocii |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| ROMANIA                                            |       |      |          |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| Numarul maxim de angajati                          | < 10  | < 50 |  < 250   |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| Cifra de afaceri                                   | < 8   | < 8  |  < 8     |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| Capital maxim                                      | n/a   | n/a  |  n/a     |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| Alte conditii (capital social/total drepturi de vot|       | 25%  |  25%     |
| detinute de alte societati care nu sunt IMM si     |       |      |          |
| participa la capitalul social)                     |       |      |          |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| UNIUNEA EUROPEANA                                  |       |      |          |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| Numarul maxim de angajati                          | < 10  | < 50 |  < 250   |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| Cifra de afaceri maxima (in milioane EURO)         | n/a   | 7    |  40      |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| Capital maxim (in milioane EURO)                   | n/a   | 5    |  27      |
|____________________________________________________|_______|______|__________|
| Alte conditii (capital social/total drepturi de vot|       |      |          |
| detinute de alte societati care nu sunt IMM si     | n/a   | 25%  |  25%     |
| participa la capitalul social)                     |       |      |          |
|____________________________________________________|_______|______|__________|

    La nivelul anului 2001, in toate cele 13 tari candidate au fost inregistrate aproximativ 6 milioane de intreprinderi mici si mijlocii active, cu alte cuvinte, o medie de 460.000 pentru fiecare tara candidata. Numarul locurilor de munca existente in aceste intreprinderi a fost de aproximativ 30 milioane, cu o medie pe tara de 2.307.000 locuri de munca. La aceeasi data (2001), in Romania a fost inregistrat un numar total de 404.675 de intreprinderi*3), din care 402.359 cu capital privat, la acestea corespunzand un numar de 1.950.035 de angajati, si respectiv unul de 1.844.312 de angajati.
    Majoritatea IMM din Romania, la fel ca si in tarile membre, sunt micro-intreprinderi, acestea reprezentand 91,2% din numarul total de IMM, la nivelul anului 2001.
    Din punct de vedere al ponderii fortei de munca angajate in sectorul IMM in totalul fortei de munca angajate in economie, situatia se prezinta dupa cum urmeaza:
 _________________________________________________________________
| Europa-19 (Uniunea Europeana + AELS)| State candidate | Romania |
|_____________________________________|_________________|_________|
|                 66%                 |       72%       |  50,5%  |
|_____________________________________|_________________|_________|
    *3) Inclusiv cele care au depus bilant "0" la incheierea exercitiului financiar al anului 2001

    Este evident faptul ca forta de munca din Romania angajata in intreprinderile mici si mijlocii este mai redusa fata de Europa-19, si de alte tarile candidate.

    Media numarului de angajati din intreprinderile mici si mijlocii se prezinta astfel:
 _________________________________________________________________
| Europa-19 (Uniunea Europeana + AELS)| State candidate | Romania |
|_____________________________________|_________________|_________|
|                 5,5                 |       6,9       |   4,8   |
|_____________________________________|_________________|_________|

    Se poate observa ca in Romania intreprinderile mici sau mijlocii au in medie, mai putin de 5 angajati, situandu-se sub media europeana.
    Situatia repartitiei intreprinderilor mici si mijlocii pe ramuri de activitate este prezentata in tabelul de mai jos:
 ______________________________________________________
|  Ramura de   | Romania | State candidate | Europa-19 |
|  activitate  |         |                 | (Eu+AELS) |
|______________|_________|_________________|___________|
| Industrie    |   14,4% |        12%      |    10%    |
|______________|_________|_________________|___________|
| Agricultura  |    3,2% |         -       |     -     |
|______________|_________|_________________|___________|
| Constructii  |    5,0% |        16%      |    13%    |
|______________|_________|_________________|___________|
| Comert       |   50,2% |        19%      |    25%    |
|______________|_________|_________________|___________|
| Turism       |    0,8% |         5%      |     6%    |
|______________|_________|_________________|___________|
| Transporturi |    4,6% |        12%      |     6%    |
|______________|_________|_________________|___________|
| Servicii     |   16,9% |        36%      |    30%    |
|______________|_________|_________________|___________|

    Trebuie mentionat faptul ca procentul IMM-urilor din ramura "serviciilor" in tarile candidate si cele din Europa-19 include si intreprinderile mici si mijlocii care activeaza in domeniul serviciilor financiare (servicii bancare, de asigurari si de valori imobiliare). Analizand comparativ ponderea IMM-urilor romanesti in raport cu IMM-urile din tarile candidate si IMM-urile din Europa-19, rezulta urmatoarele particularitati ale IMM-urilor din Romania:
    - majoritatea IMM-urilor din Romania sunt implicate in activitatea de comert, procentul corespunzator la nivel european fiind de 2 ori mai scazut;
    - ramura "turism" este foarte slab reprezentata, respectiv numai 0,8% comparativ cu 5%, respectiv 6%, adica de cca. 10 ori mai slab reprezentata;
    - procentul IMM din sectorul "constructii" este de 3 ori mai scazut decat media europeana inregistrata in tarile candidate si in Europa-19;
    - procentul IMM in ramura "industrie" este 14,4%, comparabil cu cel inregistrat in Europa-19 (10%) si in statele candidate (12%).

    Productivitatea muncii exprimata in EURO se prezinta astfel:
 __________________________________________________
|            | Micro  |  Mici  | Mijlocii |  TOTAL |
|____________|________|________|__________|________|
| Europa-19  | 40.000 | 75.000 |  105.000 | 65.000 |
|____________|________|________|__________|________|
| Romania*   |  2.688 |  3.688 |    3.542 |  3.278 |
|____________|________|________|__________|________|
    * A fost utilizata o medie a cursului de schimb de 26.027 LEI/EURO

    Se observa faptul ca valoarea medie a productivitatii muncii inregistrata in intreprinderile mici si mijlocii din Romania este de peste 19 ori mai scazuta decat cea inregistrata la nivelul Uniunii Europene*4).
------------
    *4) Trebuie avut in vedere, la analiza acestor valori, faptul ca definitia intreprinderilor mici si mijlocii din Romania nu este identica cu cea din Uniunea Europeana, in ceea ce priveste nivelul cifrei de afaceri.

    PARTEA II

    PRIORITATI STRATEGICE

    Prioritatile strategice ale Guvernului Romaniei pentru sustinerea dezvoltarii IMM in perioada 2004 - 2008 sunt:
    A - Crearea unui mediu de afaceri favorabil infiintarii si dezvoltarii IMM
    B - Dezvoltarea capacitatii competitive a IMM
    C - Imbunatatirea accesului IMM la finantare
    D - Imbunatatirea accesului IMM pe pietele externe
    E - Promovarea culturii antreprenoriale si intarirea performantelor manageriale

    Aceste prioritati si actiunile aferente au fost stabilite in baza analizei situatiei curente a IMM (anexa nr. 1)*) si a analizei SWOT (anexa nr. 2)*) efectuate de catre ANIMMC, care au relevat urmatoarele:
    - existenta unor bariere administrativ-birocratice care determina costuri suplimentare la infiintarea si in timpul functionarii intreprinderii;
    - necesitarea simplificarii reglementarilor cu impact asupra domeniului IMM, precum si necesitatea asigurarii unui cadru stabil de reglementare a mediului de afaceri;
    - necesitatea introducerii serviciilor on-line pentru a veni in intampinarea nevoilor IMM, pentru facilitarea accesului IMM la informatii publice legate de dezvoltarea afacerilor si in relatia cu administratia publica;
    - necesitatea infiintarii structurilor proprii de reprezentare regionala ale ANIMMC, masura ce se impune pentru consolidarea pozitiei Agentiei ca promotor al politicii guvernamentale de sustinere a IMM, din perspectiva pregatirii si trecerii Romaniei la gestionarea fondurilor structurale;
    - reprezentativitatea redusa a IMM-urilor la nivel asociativ sectorial in problematicile legate de dezvoltarea acestora;
    - necesitatea intaririi capacitatii organizatiilor de reprezentare ale IMM;
    - competitivitatea scazuta a IMM-urilor din sectorul productiv si servicii;
    - necesitatea dezvoltarii serviciilor suport adecvate unei economii competitive;
    - insuficienta orientare catre cerintele sectorului productiv, a domeniului cercetare-dezvoltare;
    - insuficienta promovare a instrumentelor financiare adresate IMM, de tipul "scheme mutuale", capital de risc;
    - insuficienta dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale si a mijloacelor specifice IMM pentru accesarea pietelor externe;
    - insuficienta dezvoltare a culturii antreprenoriale avand drept consecinta un grad insuficient de absorbtie a fortei de munca specializate, in sectorul productiv.

    Masurile identificate de ANIMMC pentru realizarea prioritatilor strategice au fost stabilite in concordanta cu:
    - Planul de Actiuni al Programului de Guvernare (anexa nr. 3)*);
    - Planul National de Dezvoltare (anexa nr. 4*5))*);
    - Recomandarile privind continuarea implementarii Cartei Europene pentru Intreprinderile Mici - Tallinn 2003 (anexa nr. 5)*);
    - Sinteza Rapoartelor privind progresele inregistrate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana pe perioada 2001 - 2003 (anexa nr. 6)*);
    - Sinteza Raportului de tara pe anul 2003 (anexa nr. 7)*);
    - Strategia pentru cercetare-dezvoltare a Ministerului Educatiei si Cercetarii;
    - Strategia privind societatea informationala a Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei
------------
    *5) Respectiv prioritatea privind sectorul productiv, unde se regasesc IMM-urile
    *) Anexele nr. 1 - 7 la strategie se publica ulterior in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 790 bis in afara abonamentului si se poate achizitiona de la Centrul pentru relatii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucuresti, sos. Panduri nr. 1.

    Aceste masuri sunt prezentate in tabelul urmator:

    Prioritatea A   Crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru infiintarea
                    si dezvoltarea IMM
    Masura A1       Imbunatatirea cadrului de reglementare si eliminarea
                    barierelor administrativ-birocratice
    Masura A2       Dezvoltarea capacitatii institutionale a ANIMMC
    Masura A3       Imbunatatirea dialogului public-privat, cu organismele
                    reprezentative ale IMM si alti factori relevanti

    Prioritatea B   Dezvoltarea capacitatii competitive a IMM
    Masura B1       Sprijin pentru inovare si accesul IMM la noile tehnologii
    Masura B2       Sustinerea IMM in introducerea standardelor de calitate si a
                    sistemelor de management al calitatii
    Masura B3       Promovarea e-business
    Masura B4       Facilitarea accesului la activele disponibile ale
                    intreprinderilor cu capital majoritar de stat si la
                    achizitiile publice
    Masura B5       Imbunatatirea accesului IMM la servicii de consultanta si
                    informatii de calitate
    Masura B6       Sustinerea incubatoarelor de afaceri in domeniul productiei
                    si serviciilor cu valoare adaugata ridicata
    Masura B7       Sustinerea parcurilor industriale
    Masura B8       Participarea IMM la reducerea disparitatilor economice
                    regionale

    Prioritatea C   Imbunatatirea accesului IMM la finantare
    Masura C1       Stimularea capitalizarii IMM-urilor productive
    Masura C2       Sustinerea aparitiei unei retele nationale de fonduri de
                    garantare pentru IMM
    Masura C3       Finantarea intreprinderilor nou infiintate in domeniile
                    prioritare
    Masura C4       Scheme pilot inovative pentru finantarea IMM

    Prioritatea D   Imbunatatirea accesului IMM pe pietele externe
    Masura D1       Stimularea dezvoltarii cooperarii transfrontaliere si a
                    parteneriatelor de afaceri regionale
    Masura D2       Sprijinirea IMM in activitatea de export

    Prioritatea E   Promovarea unei culturi antreprenoriale si intarirea
                    performantelor manageriale
    Masura E1       Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale
    Masura E2       Servicii de consultanta si training pentru intreprinzatori

    FISELE SINOPTICE ALE PRIORITATILOR STRATEGICE SI ALE MASURILOR AFERENTE

 ______________________________________________________________________________
| Prioritatea A | Crearea unui mediu de afaceri favorabil infiintarii si       |
|               | dezvoltarii IMM                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Existenta unor politici si a unui cadru de reglementare care |
|               | sa permita intreprinderilor sa opereze si sa se dezvolte     |
|               | intr-un mediu concurential adecvat este fundamentala pentru  |
|               | sustinerea cresterii sectorului IMM. In cadrul acestei       |
|               | prioritati, Guvernul va continua sa armonizeze legislatia    |
|               | romaneasca cu prevederile acquis-ului comunitar specific     |
|               | Pietei Interne, sa introduca masuri pentru contracararea     |
|               | barierelor administrative si tehnice, sa dezvolte un cadru   |
|               | institutional coerent pentru elaborarea si implementarea     |
|               | politicilor specifice si sa imbunatateasca dialogul dintre   |
|               | institutiile guvernamentale, partenerii sociali si           |
|               | structurile de reprezentare a intereselor IMM, pentru        |
|               | maximizarea eforturilor de dezvoltare ale sectorului.        |
|               | In plus, Guvernul va asigura corelarea cadrului politic,     |
|               | aranjamentelor institutionale si mecanismelor de consultare  |
|               | cu cele mai bune practici europene si va crea o platforma    |
|               | pentru absorbtia eficienta a Fondurilor Structurale.         |
|               | In acest sens, rolul ANIMMC va fi esential; se vor introduce |
|               | masuri specifice pentru consolidarea functiei de elaborare a |
|               | politicilor, pentru dezvoltarea capacitatii institutionale si|
|               | a resurselor umane in plan national si regional, precum si   |
|               | pentru intarirea colaborarii cu Agentiile de Dezvoltare      |
|               | Regionala.                                                   |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura A1     | Imbunatatirea cadrului de reglementare si eliminarea         |
|               | barierelor administrativ-birocratice                         |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | In ciuda progreselor semnificative realizate in ultimii ani, |
|               | exista inca bariere administrativ-birocratice care impun     |
|               | costuri aditionale nejustificate pentru intreprinzatorii ce  |
|               | doresc sa demareze sau sa-si extinda afacerea.               |
|               | In cadrul acestei masuri Guvernul va introduce o serie de    |
|               | actiuni menite sa simplifice procedurile de inregistrare si  |
|               | autorizare a intreprinzatorilor, sa reduca impactul negativ  |
|               | al legislatiei si reglementarilor asupra derularii afacerilor|
|               | si sa imbunatateasca accesul la serviciile de informare.     |
|               | - ANIMMC va continua eforturile pentru armonizarea cu        |
|               | legislatia CE, care va consta in simplificarea inregistrarii |
|               | firmelor si procedurilor de raportare fiscala, reducerea     |
|               | numarului si a frecventei controalelor, inlaturarea          |
|               | barierelor de orice tip pentru crearea conditiilor favorabile|
|               | pentru garantarea celor 4 libertati fundamentale ale Pietei  |
|               | Interne.                                                     |
|               | - ANIMMC, impreuna cu ministerele relevante, va stabili un   |
|               | sistem de analiza a impactului legislativ pentru a identifica|
|               | costurile si beneficiile legislatiei propuse, pentru         |
|               | dezvoltarea IMM si pentru minimizarea impactului negativ.    |
|               | - Pentru trecerea la societatea informationala, se vor       |
|               | concentra eforturile in vederea preluarii initiativelor      |
|               | comunitare referitoare la utilizarea IT in relatia           |
|               | intreprinderilor cu administratia publica si pentru          |
|               | facilitarea accesului acestora la informatii publice legate  |
|               | de dezvoltarea afacerilor. Romania trebuie sa continue       |
|               | eforturile in dezvoltarea serviciilor on-line pentru a veni  |
|               | in intampinarea nevoilor IMM (ca de exemplu, completarea     |
|               | formularelor administrative sau obtinerea de informatii      |
|               | on-line mai repede si mai ieftin, avand drept scop degrevarea|
|               | activitatii acestora). Simplificarea unor proceduri          |
|               | administrative in relatiile dintre IMM si autoritatile       |
|               | administrative locale si centrale se va concretiza in actiuni|
|               | de tip e-guvernare in sprijinul intreprinzatorilor.          |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor Publice, |
| responsabila  | Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Reducerea timpului mediu de inregistrare si autorizare a   |
| realizare     | afacerilor                                                   |
|               | - Numarul de intalniri ale Grupului de Lucru pentru          |
|               | implementarea Cartei Europene pentru Intreprinderile Mici    |
|               | - Numarul de intalniri ale Grupului de lucru pentru          |
|               | dezvoltarea mediului de afaceri                              |
|               | - Numarul de accesari anuale ale portalului e-government de  |
|               | catre IMM                                                    |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura A2     | Dezvoltarea capacitatii institutionale a ANIMMC              |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | ANIMMC este institutia guvernamentala abilitata cu elaborarea|
|               | si coordonarea politicilor pentru IMM. In acest sens, ANIMMC |
|               | concepe politici si strategii, monitorizeaza si evalueaza    |
|               | implementarea masurilor si activitatilor pentru sustinerea   |
|               | IMM, informeaza Guvernul asupra optiunilor de politica       |
|               | viitoare si asupra asigurarii conformitatii cu cele mai bune |
|               | practici ale CE.                                             |
|               | De asemenea, ANIMMC depune eforturi pentru afirmarea sa, ca  |
|               | nucleu de coordonare a politicilor IMM la nivel national si  |
|               | regional. Astfel, Agentia va colabora indeaproape cu         |
|               | Agentiile de Dezvoltare Regionala si va oferi acestora       |
|               | informatii si servicii de consultanta. ANIMMC va oferi       |
|               | indrumare atat ADR-urilor cat si IMM-urilor cu referire la   |
|               | modalitatea de accesare a Fondurilor Structurale si a        |
|               | Programelor Comunitare destinate sustinerii sectorului IMM.  |
|               | In acest sens, ca structuri suplimentare relationale cu      |
|               | Agentiile de Dezvoltare Regionala, se impune dezvoltarea de  |
|               | centre de expansiune ale politicii guvernamentale pentru IMM |
|               | in profil regional, in subordinea ANIMMC.                    |
|               | Activitatile din cadrul acestei masuri se vor concretiza in: |
|               | - Dezvoltarea unui sistem de monitorizare si evaluare        |
|               | periodica a politicilor, masurilor si activitatilor de       |
|               | sprijin adresate IMM;                                        |
|               | - Promovarea selectiei si managementului programelor de      |
|               | asistenta;                                                   |
|               | - Dezvoltarea si diversificarea serviciilor de consiliere si |
|               | informare pentru ADR-uri si pentru centrele de consultanta in|
|               | afaceri;                                                     |
|               | - Conceperea si implementarea campaniilor de informare       |
|               | referitoare la problematicile si oportunitatile pentru IMM;  |
|               | - Identificarea si diseminarea celor mai bune practici in    |
|               | randul IMM.                                                  |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|               | Programare Phare PND (IB, masura 1.5)                        |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numarul si calitatea propunerilor de implementare a        |
| realizare     | politicii guvernamentale de sustinere a IMM                  |
|               | - Acorduri de colaborare cu ADR-uri pentru implementarea     |
|               | masurilor si programelor la nivel regional                   |
|               | - Coerenta masurilor de dezvoltare a IMM cu indicatorii din  |
|               | PND                                                          |
|               | - Numarul rapoartelor de evaluare ale ANIMMC                 |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura A3     | Imbunatatirea dialogului permanent public-privat cu          |
|               | organizatii de reprezentare a IMM si alti factori relevanti  |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Principiile unei bune guvernari presupun consultarea partilor|
|               | interesate inaintea aprobarii unor politici cu impact major  |
|               | sau a unor modificari legislative si fiscale.                |
|               | Intarirea parteneriatului public-privat si a capacitatii     |
|               | organizatiilor de reprezentare a IMM, cu implicarea          |
|               | comunitatii de afaceri si a altor factori socio-economici    |
|               | cheie, este esentiala pentru elaborarea si implementarea     |
|               | programelor de sprijin eficient pentru IMM.                  |
|               | In acest sens, se va continua consultarea prin Comitetul     |
|               | Consultativ pentru Dezvoltarea IMM-urilor (CCDIMM), a        |
|               | structurilor guvernamentale si neguvernamentale care         |
|               | participa la sustinerea IMM-urilor.                          |
|               | CCDIMM trebuie consolidat ca instrument de dialog eficient si|
|               | profesionist cu structurile implicate in dezvoltarea IMM.    |
|               | Intalnirile CCDIMM vor avea drept scop elaborarea de noi     |
|               | actiuni si programe pentru dezvoltarea sectorului IMM, bazata|
|               | pe un larg consens.                                          |
|               | ANIMMC contribuie, in continuare, in calitate de coordonator |
|               | al Grupului de Lucru pentru implementarea CEIM, la           |
|               | monitorizarea si actualizarea Planului de Actiune pentru     |
|               | implementarea Cartei Europene pentru Intreprinderile Mici si |
|               | la dezvoltarea de noi propuneri de armonizare cu cele mai    |
|               | bune practici europene in domeniul dezvoltarii sectorului    |
|               | IMM.                                                         |
|               | Se va intensifica conlucrarea cu organizatii de reprezentare |
|               | a IMM, fie in baza consultarilor lunare din cadrul comisiilor|
|               | de dialog social, fie in baza protocoalelor de colaborare,   |
|               | asupra aspectelor importante ce vizeaza dezvoltarea IMM.     |
|               | Trebuie intreprinse eforturi pentru intarirea capacitatii    |
|               | CCDIMM de a actiona ca un forum de dezbatere a politicilor   |
|               | IMM si consolidare a capacitatii asociatiilor profesionale,  |
|               | sindicatelor si patronatelor de a reprezenta interesele      |
|               | membrilor lor.                                               |
|               | In cadrul acestei masuri, ANIMMC va:                         |
|               | - continua sa dezvolte capacitatea de lucru a CCDIMM;        |
|               | - stabili canale de comunicare formale si informale cu       |
|               |   asociatiile profesionale si patronatelor;                  |
|               | - initia masuri pentru imbunatatirea capacitatilor           |
|               |   institutionale si resurselor umane ale asociatiilor        |
|               |   profesionale si a patronatelor;                            |
|               | - asigura ca prevederile prevazute in actele normative care  |
|               |   transpun acquis-ului comunitar sa fie dezbatute in cadrul  |
|               |   dialogului social.                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Intalniri si propuneri ale Comitetului Consultativ pentru  |
| realizare     | Dezvoltarea IMM                                              |
|               | - Numarul de reuniuni si numarul de rapoarte ale Grupului de |
|               | Lucru pentru implementarea CEIM                              |
|               | - Numarul si impactul actiunilor realizate in parteneriat cu |
|               | ONG-uri                                                      |
|_______________|______________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Prioritatea B | Dezvoltarea capacitatii competitive a IMM                    |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Guvernul Romaniei recunoaste importanta consolidarii         |
|               | capacitatii IMM, in scopul cresterii competitivitatii lor    |
|               | intr-o piata globala. Sprijinul Guvernului acordat sectorului|
|               | IMM, prin masurile introduse pana in prezent, a fost orientat|
|               | catre imbunatatirea capacitatii tehnologice si productive,   |
|               | cresterea calitatii produselor, facilitarea accesului pe     |
|               | pietele de export si cresterea performantelor manageriale.   |
|               | Aceste initiative vor continua in perioada 2004 - 2008.      |
|               | Extinderea UE va face posibila cresterea dimensiunilor Pietei|
|               | Interne, aceasta numarand peste 500 milioane de consumatori, |
|               | piata in care persoanele, marfurile, serviciile si           |
|               | capitalurile vor circula liber. Prioritatile de aderare spre |
|               | care este orientata Romania, prevad integrarea completa in   |
|               | Piata Interna la orizontul anului 2007, proces care este in  |
|               | plina desfasurare, in directia mentionata.                   |
|               | Aceasta presupune ca intreprinderile romanesti, pe de o parte|
|               | vor fi capabile sa concureze fara restrictii intr-o imensa   |
|               | piata europeana, iar pe de alta parte, vor trebui sa         |
|               | dobandeasca acel avantaj competitiv pe propria piata, unde   |
|               | politicile protectioniste au fost inlaturate incetul cu      |
|               | incetul. Este evident ca in momentul de fata, majoritatea    |
|               | intreprinderilor romanesti nu sunt suficient de pregatite    |
|               | pentru a raspunde oportunitatilor si provocarilor generate de|
|               | schimbarile inceputului de mileniu. Lipsa competitivitatii   |
|               | necesare a intreprinderilor romanesti este provocata, in cea |
|               | mai mare parte, de situatii de neadaptare a acestora la      |
|               | standardele europene de calitate.                            |
|               | Competitivitatea intreprinderilor si alinierea la regulile   |
|               | Pietei Interne sunt doua conditii "sine qua non" pe care     |
|               | trebuie sa le indeplineasca Romania pentru a beneficia de o  |
|               | participare deplina la viitorul unei Europe largite, bazata  |
|               | pe cunoastere.                                               |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura B1     | Sprijin pentru inovare si accesul IMM la noile tehnologii    |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Actiunile initiate in cadrul acestei masuri vizeaza:         |
|               | intensificarea cooperarii dintre universitati, institute de  |
|               | cercetare si IMM-uri productive; facilitarea transferului si |
|               | diseminarea rezultatelor cercetarii obtinute in cadrul       |
|               | programelor C-D catre IMM; stimularea infrastructurii de     |
|               | inovare si transfer tehnologic; stimularea aplicarii         |
|               | inventiilor, valorificarea potentialului creativ propriu si  |
|               | consilierea in protejarea proprietatii intelectuale;         |
|               | In scopul atingerii acestor obiective se vor realiza         |
|               | urmatoarele actiuni:                                         |
|               | - Continuarea implementarii Programului national multianual  |
|               | pentru sustinerea investitiilor pentru micro-intreprinderi,  |
|               | intreprinderi nou infiintate si IMM in introducerea noilor   |
|               | tehnologii si promovarea Programelor finantate in cadrul     |
|               | Planului National de Cercetare-Dezvoltare;                   |
|               | - Infiintarea Agentiei pentru Valorificarea Drepturilor de   |
|               | Proprietate Intelectuala;                                    |
|               | - Promovarea clusterelor si a lanturilor de furnizori,       |
|               | investitiilor in noi tehnologii, in                          |
|               | cercetare-dezvoltare-inovare si incurajarea cooperarii       |
|               | internationale in domeniul inovarii si transferului          |
|               | tehnologic;                                                  |
|               | - Stimularea cooperarii intre universitati, institute de     |
|               | cercetare si IMM-uri productive.                             |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Oficiul de Stat  |
| responsabila  | pentru Inventii si Marci, Oficiul Roman pentru Drepturile de |
|               | Autor                                                        |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Investitii in noi tehnologii, cercetare-dezvoltare si      |
| realizare     | inovare, in cresterea totala a PIB                           |
|               | - Rata participarii IMM si a centrelor de C-D romanesti in   |
|               | proiectele europene destinate inovarii                       |
|               | - Numarul de brevete noi utilizate de IMM in activitatea lor |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura B2     | Sustinerea IMM in introducerea standardelor de calitate si a |
|               | sistemelor de management al calitatii                        |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Se impune imbunatatirea calitatii produselor si sistemelor   |
|               | manageriale si administrative ale IMM romanesti, pentru a    |
|               | putea face fata presiunilor concurentiale in cadrul Pietei   |
|               | Unice, dar si pentru protejarea segmentului propriu de piata |
|               | interna. Guvernul va introduce o serie de actiuni destinate  |
|               | sa sustina IMM in adoptarea standardelor internationale si   |
|               | implementarea sistemelor de calitate, ca factori de crestere |
|               | a competitivitatii si facilitarea patrunderii pe Piata Unica.|
|               | In acest sens, se va urmari:                                 |
|               | - Continuarea implementarii Programului ONUDI pentru         |
|               | sprijinirea firmelor din industria alimentara;               |
|               | - Infiintarea Centrului Roman al Calitatii;                  |
|               | - Dezvoltarea programelor de sustinere a adoptarii           |
|               | standardelor europene si internationale si a sistemelor de   |
|               | calitate;                                                    |
|               | - Introducerea programelor de intensificare a informarii si  |
|               | constientizarii asupra necesitatii cresterii calitatii       |
|               | produselor si proceselor tehnologice.                        |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC, Ministerul Economiei si Comertului, Asociatia Romana |
| responsabila  | pentru Standardizare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numar de IMM sustinute in introducerea standardelor        |
| realizare     | europene                                                     |
|               | - Numar de IMM certificate ISO 9000                          |
|               | - Numar de IMM certificate ISO 14000                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura B3     | Promovarea e-business                                        |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Initiativele propuse in cadrul acestei masuri vizeaza        |
|               | promovarea in randul IMM a avantajelor oferite de tehnicile  |
|               | e-business, incurajarea lor pentru intrarea in arena globala |
|               | e-business, precum si crearea capacitatii institutionale si a|
|               | potentialului uman pentru introducerea si sustinerea unei    |
|               | platforme si retele e-business in Romania.                   |
|               | Se prevad urmatoarele actiuni:                               |
|               | - Sprijin pentru crearea unui portal national e-business cu  |
|               | reprezentare locala si regionala;                            |
|               | - Participarea in proiecte europene, precum "European        |
|               | e-business Network for SMEs" si "European B2B - E-Marketplace|
|               | Portal".                                                     |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  | Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Comunicatiilor|
|               | si Tehnologiei Informatiei, Camera de Comert si Industrie a  |
|               | Romaniei si a Municipiului Bucuresti                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|               | Phare 2004 - 2006                                            |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numar de IMM care au acces la Internet                     |
| realizare     | - Numar de IMM care isi promoveaza activitatea prin pagini   |
|               | Web                                                          |
|               | - Numar de IMM care sunt utilizatoare a solutiilor B2B si B2C|
|               | - Numarul de vizitatori ai serviciilor administratiei        |
|               | centrale e-government si ai portalului pentru IMM            |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura B4     | Facilitarea accesului la activele disponibile ale            |
|               | intreprinderilor cu capital majoritar de stat si la          |
|               | achizitiile publice                                          |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | In scopul sprijinirii IMM in accesul lor la activele         |
|               | disponibile ale societatilor comerciale cu capital majoritar |
|               | de stat, precum si ale regiilor autonome, in conformitate cu |
|               | prevederile legale, ANIMMC monitorizeaza activitatile legate |
|               | de facilitarea accesului la aceste active.                   |
|               | De asemenea, ANIMMC asigura prin masurile initiate,          |
|               | facilitarea participarii IMM pe piata achizitiilor publice,  |
|               | care reprezinta o importanta oportunitate pentru IMM, nu     |
|               | numai din punct de vedere comercial, dar si ca o motivare a  |
|               | lor, de a-si imbunatati standardele de calitate, necesare    |
|               | pentru a putea concura cu marile firme in conditii           |
|               | concurentiale loiale, reguli impuse in sectorul public       |
|               | modern.                                                      |
|               | Se va urmari in continuare:                                  |
|               | - facilitarea participarii IMM pe piata achizitiilor publice;|
|               | - imbunatatirea reglementarilor actuale in domeniul          |
|               | achizitiilor publice si actualizarea bazei de date cu oferte |
|               | de bunuri si servicii ale IMM, in principal prin sprijin     |
|               | acordat de CCIRB.                                            |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  | Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului   |
|               | Bucuresti                                                    |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Procentul achizitiilor publice vandute IMM in total        |
| realizare     | achizitii publice inregistrate                               |
|               | - Procentul activelor vandute IMM                            |
|               | - Numarul rapoartelor de evaluare a barierelor cu care se    |
|               | confrunta IMM in accesul la achizitii publice                |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura B5     | Imbunatatirea accesului IMM la servicii de consultanta de    |
|               | calitate                                                     |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Una din principalele masuri prioritare care rezulta din      |
|               | analiza sectorului IMM din Romania este aceea a imbunatatirii|
|               | calitatii serviciilor de consultanta adresate                |
|               | intreprinderilor, in special intreprinderilor nou infiintate |
|               | si micro-intreprinderilor. In acest scop se vor derula       |
|               | urmatoarele actiuni:                                         |
|               | - Asistenta financiara pentru organizatiile economice        |
|               | implicate in sustinerea IMM existente (Camere de comert,     |
|               | asociatii ale IMM nationale sau locale, federative sau       |
|               | sectoriale etc.) pentru dezvoltarea de servicii suport       |
|               | dedicate IMM, cu respectarea standardelor si normelor        |
|               | stabilite de autoritatea coordonatoare (ANIMMC);             |
|               | - Implementarea unei scheme de consultanta "voucher" pentru  |
|               | facilitarea accesului IMM la servicii de consultanta in      |
|               | afaceri certificate.                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  | Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului   |
|               | Bucuresti, Centre Euro Info                                  |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Program Phare                                                |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numar de start-up si micro-intreprinderi care beneficiaza  |
| realizare     | de servicii de consultanta                                   |
|               | - Numar de IMM care participa in programe de imbunatatire a  |
|               | managementului                                               |
|               | - Numarul de IMM care utilizeaza serviciile de informare puse|
|               | la dispozitia acestora de catre reteaua Centrelor Euro Info  |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura B6     | Sustinerea incubatoarelor de afaceri in domeniul productiv si|
|               | al serviciilor creatoare de valoare adaugata ridicata        |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Masura are ca scop sustinerea infiintarii si dezvoltarii     |
|               | incubatoarelor de afaceri si tehnologice in scopul stimularii|
|               | afacerilor si initiativelor inovative, infiintarii pe plan   |
|               | local de IMM-uri in domeniul productiei si serviciilor       |
|               | generatoare de valoare adaugata ridicata.                    |
|               | Un incubator de afaceri reprezinta un potential pentru       |
|               | infiintarea unor noi afaceri si extinderea rapida a acestora.|
|               | Un incubator bine conceput poate asigura intreprinderilor    |
|               | sustenabilitatea necesara pentru a se dezvolta, a iesi din   |
|               | faza de incubare si a indeplini conditiile pentru a face fata|
|               | concurentei de pe piata, astfel incat sa lase loc pentru o   |
|               | noua generatie de intreprinderi noi. Este de maxima          |
|               | importanta selectia administratorului incubatorului, in      |
|               | vederea asigurarii mentenantei conditiilor de incubare pentru|
|               | intreprinderile cu potential de crestere. Un alt criteriu    |
|               | foarte important este acela de a selecta afacerile care vor  |
|               | fi incubate, in concordanta cu tendintele de dezvoltare ale  |
|               | regiunii si capacitatea inovativa a afacerii in cauza.       |
|               | Aceasta va fi in stransa corelatie cu capacitatea de a crea  |
|               | noi locuri de munca sau cu politica de promovare a femeii si |
|               | tinerilor in afaceri. Guvernul va sprijini infiintarea si    |
|               | dezvoltarea incubatoarelor de afaceri prin actiuni specifice:|
|               | - Facilitarea accesului IMM la spatii de lucru in conditiile |
|               | unor chirii reduse si in termeni flexibili (cresterea taxei  |
|               | pentru chirie gradual, in timp, pentru facilitarea           |
|               | functionarii firmei in primele luni);                        |
|               | - Furnizarea de utilitati la valori reduse si fara taxe de   |
|               | conectare initiale;                                          |
|               | - Furnizarea de servicii de consultanta pentru planul de     |
|               | afaceri, in domenii ca marketing, contabilitate, legislatie; |
|               | - Asistenta pentru negocierea unor linii de credit           |
|               | avantajoase cu bancile locale si alte institutii financiare. |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul  |
| responsabila  | Economiei si Comertului, autoritatile locale                 |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|               | Programare Phare PND (Dezvoltarea infrastructurii regionale -|
|               | masura 5.1)                                                  |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numar de firme incubate                                    |
| realizare     | - Numar de intreprinderi nou infiintate incubate si de noi   |
|               | locuri de munca create                                       |
|               | - Rata afacerilor de succes in total afaceri incubate        |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura B7     | Sustinerea parcurilor industriale                            |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Sustinerea parcurilor industriale va permite dezvoltarea     |
|               | investitiilor autohtone si straine in activitati inovative de|
|               | productie. Este in mod unanim recunoscut faptul ca factorii  |
|               | cheie ai competitivitatii oricarei tari sunt reprezentati de |
|               | flexibilitatea sistemului industrial caracterizat prin       |
|               | clustere si lanturi de intreprinderi creatoare de valoare    |
|               | adaugata, indiferent de marimea si profilul acestora, care   |
|               | pot interactiona in scopul asigurarii de produse inovative si|
|               | servicii de calitate pe pietele internationale.              |
|               | Parcurile industriale pot sa fie precursoarele clusterelor   |
|               | daca tehnologiile de inovare au un real succes intr-o anumita|
|               | zona. Acestea vor contribui la dezvoltarea antreprenoriala,  |
|               | la promovarea unei culturi industriale pozitive, asigurand   |
|               | flexibilitatea si competitivitatea intregului sistem         |
|               | industrial, prin diseminarea cunostintelor tehnice si        |
|               | manageriale.                                                 |
|               | Guvernul Romaniei va sprijini dezvoltarea parcurilor         |
|               | industriale prin:                                            |
|               | - Stimularea initiativelor in zonele in care a fost deja     |
|               | identificat un potential pentru dezvoltarea clusterelor, cu  |
|               | un sector tinta clar si in conexiune cu alte initiative      |
|               | industriale mari (investitii de importanta majora) si/sau    |
|               | centre de C-D si universitati;                               |
|               | - Asistenta tehnica pentru preluarea celor mai bune practici |
|               | UE in dezvoltarea parcurilor industriale si conectarea       |
|               | initiativelor romanesti la reteaua de parcuri industriale    |
|               | europene.                                                    |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul  |
| responsabila  | Economiei si Comertului, Ministerul Educatiei si Cercetarii  |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|               | Programare Phare PND (Dezvoltarea infrastructurii regionale -|
|               | masura 5.1)                                                  |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numarul parcurilor industriale sustinute                   |
| realizare     | - Volumul investitiilor atrase                               |
|               | - Numarul locurilor de munca create                          |
|               | - Numarul clusterelor aparute si relatia acestora cu         |
|               | institutii de C-D                                            |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura B8     | Participarea IMM la reducerea disparitatilor economice       |
|               | regionale                                                    |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Promovarea unei participari echilibrate a tuturor regiunilor |
|               | Romaniei la procesul de dezvoltare socio-economica reprezinta|
|               | o prioritate a Planului National de Dezvoltare pe perioada   |
|               | 2004 - 2006, iar in cadrul acesteia, stimularea infiintarii  |
|               | si dezvoltarii uniforme a IMM in toate zonele tarii          |
|               | constituie o modalitate importanta pentru cresterea          |
|               | competitivitatii regionale si atragerea de noi investitii,   |
|               | crearea de noi locuri de munca si implicit dezvoltarea       |
|               | centrelor urbane decuplate, in prezent, de la procesul       |
|               | cresterii economice.                                         |
|               | Actiunile prevazute in cadrul acestei masuri vor fi          |
|               | implementate prin implicarea Agentiilor de Dezvoltare        |
|               | Regionala si sub coordonarea ANIMMC.                         |
|               | Actiunile prevazute in sprijinul dezvoltarii IMM si orientate|
|               | catre reducerea disparitatilor regionale in Romania vizeaza: |
|               | - Sprijin pentru dezvoltarea unei retele regionale de        |
|               | asistenta a IMM in domeniul productiv sau a serviciilor      |
|               | generatoare de valoare adaugata ridicata in scopul cresterii |
|               | capitalului investitional;                                   |
|               | - Sprijin pentru alinierea structurilor regionale de         |
|               | sustinere a IMM din Romania la standardele UE;               |
|               | - Cooperarea stransa intre structurile regionale pentru      |
|               | sustinerea IMM din Romania si cele din alte tari candidate   |
|               | sau membre UE prin programe de twinning.                     |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC, Ministerul Integrarii Europene, Agentiile de         |
| responsabila  | Dezvoltare Regionala                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numarul de IMM beneficiare                                 |
| realizare     | - Numarul de localitati asistate                             |
|               | - Numarul de locuri de munca nou create                      |
|_______________|______________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Prioritatea C | Imbunatatirea accesului IMM la finantare                     |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Desi in ultimii ani sectorul bancar din Romania s-a          |
|               | transformat esential, antreprenorii si IMM-urile au inca     |
|               | dificultati in accesul la finantare pe baza unor termeni     |
|               | favorabili acestora. Creditele sunt disponibile, dar         |
|               | conditiile de creditare utilizate de sectorul bancar sunt    |
|               | greu accesibile IMM-urilor - creditele si capitalul de lucru |
|               | pe termen lung fiind mai putin sustinute. Bancile impun      |
|               | IMM-urilor rate ale dobanzii pentru creditele solicitate,    |
|               | care pot fi greu de acoperit de acestea, in principal        |
|               | datorita decapitalizarii si a lipsei garantiilor solicitate. |
|               | Astfel, micro-intreprinderile si intreprinderile mici nu au  |
|               | posibilitati de dezvoltare si antreprenorii nu pot fi        |
|               | capabili sa patrunda pe piata cu produse si idei inovative   |
|               | daca nu se intreprind masuri corespunzatoare pentru          |
|               | imbunatatirea accesului la finantare.                        |
|               | Guvernul Romaniei va sustine promovarea si implementarea unui|
|               | pachet de instrumente financiare (Fonduri de garantare,      |
|               | capitaluri de risc etc.) pentru sustinerea inovarii si       |
|               | dezvoltarii IMM-urilor, care sunt in concordanta cu cele mai |
|               | bune practici europene. Initiativele in acest domeniu vor fi |
|               | introduse pentru a intari capacitatea intermediarilor        |
|               | financiari la nivel national si regional (institutii de      |
|               | micro-creditare, retele de business angels etc.), care vor fi|
|               | orientati catre micro-intreprinderi si intreprinderi mici. De|
|               | asemenea, pe termen mediu, Guvernul Romaniei va dezvolta un  |
|               | set de masuri financiare pentru a imbunatati capitalizarea   |
|               | IMM-urilor.                                                  |
|               | Guvernul Romaniei va continua concentrarea eforturilor sale  |
|               | pentru modernizarea sistemului bancar si pentru imbunatatirea|
|               | raporturilor dintre banci si intreprinderile mici.           |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura C1     | Stimularea capitalizarii IMM productive                      |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Accesul la surse de finantare, atat prin credit, cat si prin |
|               | capital de risc, este de o importanta deosebita pentru       |
|               | dezvoltarea competitivitatii intreprinderilor mici si        |
|               | mijlocii. Desi creditele raman forma cea mai utilizata de    |
|               | finantare a IMM-urilor, sub aspectul achizitionarii de       |
|               | materii prime, capitalului de lucru, achizitionarii de active|
|               | si echipamente, totusi slaba capitalizare a acestora         |
|               | este o problema care se perpetueaza si care reprezinta un    |
|               | obstacol in cresterea si dezvoltarea viitoare a afacerilor.  |
|               | Usoara capitalizare este, de asemenea, un obstacol si din    |
|               | perspectiva accesarii viitoarelor imprumuturi bancare propuse|
|               | in procesul impus de catre Comitetul de Credit Basel (Basel  |
|               | II).                                                         |
|               | Acesta a prevazut criterii severe de acordare a creditelor   |
|               | catre IMM, propunandu-si monitorizarea recuperarii integrale |
|               | a creditelor acordate acestora.                              |
|               | Mai mult decat atat, intreprinderile mici si mijlocii au din |
|               | ce in ce mai mult nevoie de a investi in proiecte de C & D,  |
|               | resurse umane si cheltuieli intangibile pentru a-si mentine  |
|               | si dezvolta competitivitatea. Aceste tipuri de cheltuieli cer|
|               | finantarea riscului, deoarece IMM nu pot utiliza garantii ca |
|               | in cazul imprumuturilor traditionale. De aceea, bursele,     |
|               | capitalurile de risc si alte forme de finantare a riscului au|
|               | inceput sa devina extrem de importante pentru IMM. In multe  |
|               | dintre statele membre aceste instrumente nu sunt inca        |
|               | suficient dezvoltate deoarece intreprinderile, prin traditie |
|               | sunt legate mai mult de instrumente de imprumut              |
|               | conventionale.                                               |
|               | Este evident ca piata de finantare a capitalului propriu     |
|               | este, cu cateva exceptii, mai putin accesibila IMM-urilor    |
|               | romanesti.                                                   |
|               | Guvernul Romaniei, prin ANIMMC, va promova:                  |
|               | - Actiuni care sa determine construirea unui larg consens    |
|               | pentru implementarea instrumentelor financiare inovative,    |
|               | atat din partea institutiilor financiare cat si din partea   |
|               | IMM-urilor, astfel incat acestea sa nu se mai simta          |
|               | amenintate de infuzia de capital extern, care ar putea sa le |
|               | afecteze autonomia si controlul asupra personalului si       |
|               | activelor companiei.                                         |
|               | - Alocarea de capital Fondurilor de Garantare, pentru        |
|               | sustinerea Schemei de garantare a capitalului propriu - care |
|               | opereaza in concordanta cu fereastra de capital a Fondului   |
|               | European de Investitii - si care va sustine propriile fonduri|
|               | de investitii in IMM cu potential de dezvoltare. Aceasta va  |
|               | reduce dificultatile cu care se confrunta intreprinderile    |
|               | datorita starii financiare precare.                          |
|               | - Initierea unor actiuni care sa conduca la capitalizarea    |
|               | rezervelor IMM.                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  | Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM,        |
|               | Ministerul Finantelor Publice                                |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|               | Programul Phare                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Cresterea ponderii capitalului propriu in total obligatii  |
| realizare     | detinute de IMM-uri                                          |
|               | - Numarul, volumul si impactul garantiilor de risc realizate |
|               | prin reteaua fondurilor de garantare                         |
|               | - Procentul profitului brut reinvestit in afaceri            |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura C2     | Sustinerea aparitiei unei retele nationale de Fonduri de     |
|               | Garantare pentru IMM                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | O problema deosebit de importanta in creditarea IMM-urilor   |
|               | este lipsa colateralelor. Cu cat creditele sunt disponibile  |
|               | pe baze pur comerciale, cu atat mai mult acest fapt este     |
|               | resimtit mai acut de catre intreprinderile mici. In aceasta  |
|               | privinta, o preluare rapida si efectiva din partea schemelor |
|               | de fonduri de garantare a acestor aspecte, ar putea fi mai   |
|               | mult decat benefica. In majoritatea statelor membre Fondurile|
|               | de Garantare sunt, in prezent, canalul prin care se          |
|               | distribuie pachetele suport destinate IMM.                   |
|               | Primul si cel mai important avantaj al Fondurilor de         |
|               | Garantare este acela ca va permite maximizarea parghiilor in |
|               | ceea ce priveste alocarea fondurilor. In plus, acestea vor   |
|               | incuraja creditarea comerciala corecta din partea bancilor,  |
|               | constientizarea impartirii riscului legat de IMM si          |
|               | promovarea unei negocieri colective, a unor conditii de      |
|               | creditare favorabile, cu sistemul bancar. O retea capilara a |
|               | Fondurilor de Garantare pentru IMM poate deveni astfel       |
|               | vehiculul principal pentru livrarea efectiva a pachetului de |
|               | masuri financiare pentru sectorul IMM.                       |
|               | In cadrul acestei masuri, este avuta in vedere infiintarea   |
|               | rapida a mai multor Fonduri de Garantare a Creditelor pentru |
|               | IMM la nivel local/regional. Experienta altor tari europene  |
|               | demonstreaza, cat se poate de clar, ca proximitatea          |
|               | teritoriala favorizeaza apropierea Fondului de Garantare de  |
|               | clienti, fidelizandu-i. In acelasi timp, actualul Fond       |
|               | National de Garantare a Creditelor pentru IMM este propus a  |
|               | deveni coordonatorul retelei nationale a Fondurilor de       |
|               | Garantare, cu rolul de supraveghere pe piata, fiind al doilea|
|               | nivel de co-garantare pentru Fondurile de Garantare          |
|               | locale/regionale.                                            |
|               | In cadrul acestei masuri Guvernul Romaniei, ANIMMC, va       |
|               | promova:                                                     |
|               | - Infiintarea Fondurilor de Garantare a creditelor pentru IMM|
|               | la nivel local/regional conform modelelor dezvoltate in cele |
|               | mai avansate state membre ale Uniunii Europene si in unele   |
|               | tari candidate;                                              |
|               | - Transformarea Fondului National de Garantare a Creditelor  |
|               | pentru IMM intr-un coordonator eficient al retelei de fonduri|
|               | de garantare, cu rol de supraveghere si co-garantare a       |
|               | fondurilor de garantare locale si regionale;                 |
|               | - Punerea in aplicare a unor masuri speciale dedicate        |
|               | infiintarii de noi intreprinderi, consolidarii capitalurilor |
|               | intreprinderilor promotoare a noilor tehnologii, care se pot |
|               | combina cu succes cu scheme de garantare a ratei dobanzii,   |
|               | astfel incat acestea sa contribuie la satisfacerea           |
|               | prioritatilor regionale sau sectoriale de dezvoltare a IMM;  |
|               | - Elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru a explora    |
|               | aspectele juridice ale infiintarii fondurilor de garantare de|
|               | natura mutuala, in Romania. Daca conditiile nu vor arata o   |
|               | piata matura, elementele mutualitatii vor fi introduse       |
|               | gradual in operarea acestor fonduri, iar ANIMMC va pregati   |
|               | cadrul legal in vederea transformarii ulterioare a acestora. |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  | Fondul National de Garantare a Creditelor pentru             |
|               | Intreprinderile Mici si Mijlocii, Fonduri de garantare       |
|               | Locale/Regionale                                             |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Volumul garantiilor realizate                              |
| realizare     | - Numarul acordurilor incheiate cu bancile participante in   |
|               | program                                                      |
|               | - Performanta intreprinderilor (pe categorii) care au primit |
|               | suport prin FG                                               |
|               | - Rata dobanzii pentru creditele garantate de FG             |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura C3     | Finantarea intreprinderilor nou infiintate in sectoare       |
|               | prioritare                                                   |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | In Romania densitatea IMM-urilor inca este foarte redusa, la |
|               | fel ca si baza antreprenoriala, acestea fiind elemente care  |
|               | afecteaza dezvoltarea economica a tarii, in special a        |
|               | anumitor regiuni. Aceste deficiente pot fi inlaturate daca   |
|               | este stimulata infiintarea de noi intreprinderi de succes si |
|               | consolidata pozitia acestora pe piata. Din pacate, totusi,   |
|               | rata mortalitatii in randul intreprinderilor noi este foarte |
|               | mare in primele sase luni de viata, in principal datorita    |
|               | lipsei competentelor si a unui sprijin adecvat.              |
|               | Schemele de sustinere a intreprinderilor noi si a            |
|               | micro-intreprinderilor constau intr-un pachet de masuri de   |
|               | sprijin financiar, consultanta, training si aplicatii        |
|               | practice, proiectat si testat pentru a creste rata de        |
|               | supravietuire a afacerilor, ceea ce poate contribui la       |
|               | expansiunea bazei antreprenoriale si diversificarea          |
|               | activitatilor economice locale. Principalul motor pentru     |
|               | orientarea asistentei financiare a intreprinderilor nou      |
|               | create si a micro-intreprinderilor in sectoare cheie va fi   |
|               | reteaua de fonduri de garantare. Suplimentar, Guvernul       |
|               | Romaniei va sustine:                                         |
|               | - Alocarea de fonduri pentru capitalizarea fondurilor de     |
|               | garantare pentru a fi sustinute intreprinderile nou          |
|               | infiintate si micro-intreprinderile selectate;               |
|               | - Crearea unei scheme de rate a dobanzii, pentru acest grup  |
|               | tinta, care va ajuta reducerea substantiala a costului       |
|               | creditului in faza initiala de creare a intreprinderii si de |
|               | supravietuire a acesteia.                                    |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  | Reteaua de Fonduri de Garantare                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Volumul de credite acordate intreprinderilor noi           |
| realizare     | - Numarul de intreprinderi noi si micro-intreprinderi        |
|               | asistate                                                     |
|               | - Numarul de locuri de munca create in afacerile asistate    |
|               | - Rata erorii creditelor acordate                            |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura C4     | Modele pilot de instrumente financiare inovative pentru IMM  |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Existenta perspectivelor de dezvoltare a fondurilor de       |
|               | investitii cu capital de risc (venture capital) reprezinta   |
|               | pentru statele Uniunii Europene o sursa importanta de        |
|               | finantare pentru IMM-urile productive cu potential           |
|               | competitiv. Fondurile de capital initial sunt, de asemenea,  |
|               | instrumente importante pentru intreprinderile noi, care      |
|               | reprezinta cel mai riscant segment de pe piata, din cauza    |
|               | ratei mari de esec in afaceri a acestora. De aceea, schema   |
|               | capitalului initial nu este atractiva din punct de vedere    |
|               | comercial pentru banci, dar poate deveni un produs financiar |
|               | atractiv daca este asociata si sustinuta prin co-garantare   |
|               | (de exemplu: actiunile de capital initial lansate de Fondul  |
|               | European de Investitii). Prin aceasta masura ANIMMC va acorda|
|               | o atentie deosebita:                                         |
|               | - imbunatatirii conditiilor culturale si tehnice pentru      |
|               | dezvoltarea in Romania de instrumente inovatoare de crestere |
|               | a capitalului, cum ar fi venture capital, capital initial    |
|               | pentru intreprinderi nou infiintate, fonduri de inovare si   |
|               | retele de business angels.                                   |
|               | - realizarii unui studiu de fezabilitate pentru a identifica |
|               | unul sau mai multe proiecte pilot pentru stabilirea unor     |
|               | astfel de instrumente financiare inovatoare, cum ar fi       |
|               | fonduri de capital initial pentru intreprinderi nou          |
|               | infiintate de inalta tehnologie, prin acordarea de facilitati|
|               | bancilor si altor investitori care doresc sa exploateze      |
|               | aceasta nisa de piata - investitiile de capital in           |
|               | intreprinderi cu potential de crestere.                      |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|               | Programul Phare                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Impactul evaluarii proiectului pilot                       |
| realizare     | - Rezultatele initiativelor Capitalului Initial              |
|               | - Corelarea actiunilor fondurilor implementate prin          |
|               | investitii ale sectorului privat                             |
|_______________|______________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
| Prioritatea D | Imbunatatirea accesului IMM pe pietele externe               |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Aceasta prioritate a rezultat atat din necesitatea realizarii|
|               | obiectivului Guvernului de crestere sustinuta a exporturilor |
|               | intreprinderilor mici si mijlocii, cat si din analizarea     |
|               | potentialului real de export al IMM din sectoare economice   |
|               | reprezentative, in care Romania este perceputa ca fiind      |
|               | competitiva. Putine IMM-uri din Romania au capacitatea de a  |
|               | gasi o piata, un partener sau un client adecvat fara sa      |
|               | apeleze la anumite forme de asistenta interna sau externa.   |
|               | Noile masuri pentru promovarea exportului vor fi orientate   |
|               | catre cerintele si asteptarile IMM, concentrandu-se pe       |
|               | combaterea sau diminuarea dezavantajelor competitive cu care |
|               | se confrunta micile intreprinderi in competitia cu           |
|               | intreprinderile mari (lipsa know-how pentru derularea        |
|               | activitatilor de export, patrunderea pe piete externe,       |
|               | asigurarea prezentei continue pe piete externe).             |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura D1     | Stimularea dezvoltarii cooperarii transfrontaliere si a      |
|               | parteneriatelor de afaceri regionale                         |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Masura are la baza relatiile existente intre statele vecine, |
|               | care necesita a fi intens promovate in scopul dezvoltarii    |
|               | relatiilor de cooperare, de dezvoltare a comertului          |
|               | transfrontalier si de indepartare a barierelor din calea     |
|               | colaborarii dintre IMM, in contextul strategiilor regionale  |
|               | sau transfrontaliere.                                        |
|               | Ideea cooperarii in regiunile de granita este aceea de a     |
|               | concentra eforturile pentru surmontarea dificultatilor       |
|               | aparute in calea dezvoltarii si de a reduce izolarea         |
|               | acestora. Partenerii de cooperare transfrontaliera creeaza   |
|               | permanent acele informatii care pot, printr-un forum adecvat,|
|               | sa devina problematici de interes comun pentru intensificarea|
|               | cooperarii transfrontaliere. Initiativele sustinute prin     |
|               | retele de cooperare transfrontaliera pot include: dezvoltarea|
|               | de parteneriate intre institutii si organizatii de afaceri;  |
|               | identificarea, promovarea si organizarea de actiuni de       |
|               | cooperare transfrontaliera comuna; colectarea si diseminarea |
|               | informatiilor necesare pentru cooperarea transfrontaliera;   |
|               | cresterea fondurilor nationale si internationale pentru      |
|               | sustinerea initiativelor de cooperare transfrontaliera;      |
|               | identificarea obstacolelor existente in activitati de        |
|               | cooperare transfrontaliera si promovarea unor proceduri      |
|               | imbunatatite si simplificate; facilitarea schimburilor si    |
|               | legaturilor comerciale intre intreprinderile romanesti si    |
|               | cele din tarile riverane.                                    |
|               | ANIMMC va colabora cu MIE si cu Agentiile de Dezvoltare      |
|               | Regionala pentru:                                            |
|               | - Consolidarea si dezvoltarea Centrului Balcanic pentru      |
|               | dezvoltarea IMM cu asigurarea resurselor financiare si       |
|               | tehnice adecvate;                                            |
|               | - Promovarea proiectelor viabile de cooperare                |
|               | transfrontaliera intre IMM.                                  |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  | ADR                                                          |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|               | Fonduri comunitare de colaborare transfrontaliera            |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Cresterea numarului de tranzactii comerciale de cooperare  |
| realizare     | transfrontaliera                                             |
|               | - Numarul si impactul initiativelor de cooperare             |
|               | transfrontaliera sustinute                                   |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura D2     | Sprijinirea IMM in activitatea de export                     |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | IMM-urile romanesti trebuie sa-si imbunatateasca si sa-si    |
|               | intensifice competitivitatea lor pe pietele externe prin     |
|               | dezvoltarea de relatii bilaterale de cooperare, promovand    |
|               | exporturile si instrumentele financiare adecvate. IMM-urile  |
|               | romanesti au nevoie de facilitati care sa compenseze         |
|               | dezavantajul lor in competitia cu marile companii. Promovarea|
|               | relatiilor directe intre companiile romanesti si europene vor|
|               | incuraja investitiile straine directe, care vor contribui la |
|               | cresterea competitivitatii economiei romanesti in perspectiva|
|               | extinderii Uniunii Europene.                                 |
|               | Guvernul Romaniei va implementa urmatoarele actiuni:         |
|               | - Facilitarea participarii IMM la targuri si evenimente      |
|               | internationale;                                              |
|               | - Sprijin pentru consultanta si instruire a                  |
|               | intreprinzatorilor, in scopul elaborarii strategiilor de     |
|               | export, a perfectionarii tehnicilor de marketing si a        |
|               | managementului exportului;                                   |
|               | - Dezvoltarea tranzactiilor transfrontaliere prin intermediul|
|               | comertului electronic;                                       |
|               | - Promovarea mestesugurilor si artizanatului pe terte piete. |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC                                                       |
| responsabila  |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare, Program Phare                          |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numarul de IMM participante la targuri internationale      |
| realizare     | - Volumul exporturilor realizate de IMM in fiecare an        |
|               | - Ponderea exporturilor IMM in totalul exporturilor realizate|
|               | de Romania                                                   |
|_______________|______________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
|Prioritatea E  | Promovarea unei culturi antreprenoriale si intarirea         |
|               | performantelor manageriale                                   |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | O trasatura distincta a economiilor dezvoltate este          |
|               | reprezentata de rolul vital al antreprenoriatului ca pilon   |
|               | central (alaturi de inovare) al cresterii economice.         |
|               | Intreprinzatorii motivati, gata de a-si asuma riscuri,       |
|               | infiinteaza firme noi generatoare de locuri de munca. In mod |
|               | particular, progresul tehnologic rapid continua sa genereze  |
|               | noi afaceri si sa duca la dezvoltarea celor existente,       |
|               | constituind un factor crucial pentru adaptarea la noi        |
|               | oportunitati pe piata, dobandirea de noi cunostinte si       |
|               | cresterea productivitatii.                                   |
|               | Masurile si actiunile din cadrul acestei prioritati vizeaza  |
|               | dezvoltarea abilitatilor si spiritului antreprenorial prin   |
|               | sprijinirea accesului tinerilor si a altor segmente ale      |
|               | populatiei active la pregatire vocationala si continua.      |
|               | Concomitent, se urmareste promovarea unei noi atitudini in   |
|               | randul publicului larg in legatura cu antreprenoriatul, prin |
|               | implicarea mass-media si a altor mijloace moderne de         |
|               | informare.                                                   |
|               | Insuficienta materialelor de promovare si furnizare a        |
|               | informatiilor de baza necesare cresterii interesului fata de |
|               | antreprenoriat, cat si pentru popularizarea drepturilor si   |
|               | responsabilitatilor intreprinzatorilor trebuie compensata    |
|               | prin lansarea unor publicatii adresate acestora, inclusiv    |
|               | manuale si buletine de informare si periodice in sprijinul   |
|               | antreprenoriatului.                                          |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura E1     | Dezvoltarea spiritului antreprenorial                        |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Romania trebuie sa dezvolte o noua generatie de antreprenori |
|               | cu abilitati caracteristice precum: responsabilitate,        |
|               | spontaneitate, adaptabilitate, clarviziune, initiativa si    |
|               | spirit managerial, care le permite sa identifice si sa       |
|               | implementeze strategii adecvate patrunderii si mentinerii pe |
|               | piata. Aceste abilitati personale trebuie sa fie cultivate   |
|               | incepand cu scoala primara si dezvoltate la nivel superior,  |
|               | in licee si facultati.                                       |
|               | Paleta ariilor curriculare din invatamantul preuniversitar si|
|               | universitar cuprinde expuneri despre mediul antreprenorial si|
|               | contributii efective la sustinerea acestuia. Introducerea    |
|               | unor scheme bazate pe practica aplicata, cum ar fi           |
|               | mini-intreprinderi create si conduse de studenti reprezinta  |
|               | un instrument eficient pentru dezvoltarea abilitatilor       |
|               | antreprenoriale.                                             |
|               | Guvernul Romaniei, prin ANIMMC impreuna cu Ministerul        |
|               | Educatiei si Cercetarii, va sprijini urmatoarele actiuni:    |
|               | - Dezvoltarea de noi module pentru fiecare nivel de educatie,|
|               | adoptand pe cat posibil cele mai bune practici din Uniunea   |
|               | Europeana. In scolile primare, accentul se va pune in        |
|               | principal pe jocuri de simulare, care sa introduca elemente  |
|               | de competitie, o conduita si o atitudine antreprenoriala     |
|               | adecvata. In licee, modulele vor avea un accentuat profil    |
|               | tehnic si se vor focaliza pe solutii de management si exemple|
|               | practice de modalitati de infiintare si derulare a unei mici |
|               | afaceri;                                                     |
|               | - ANIMMC va propune Ministerului Educatiei si Cercetarii     |
|               | introducerea modulelor de antreprenoriat, dupa o faza de     |
|               | testare. Aceasta va include elaborarea de manuale si programe|
|               | de instruire pentru profesori, in vederea sustinerii acestor |
|               | module.                                                      |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC, Ministerul Educatiei si Cercetarii                   |
| responsabila  |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numarul si calitatea modulelor introduse                   |
| realizare     | - Procentul de scoli care implementeaza noi module           |
|               | antreprenoriale                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Masura E2     | Servicii de instruire si consultanta pentru intreprinzatori  |
|_______________|______________________________________________________________|
|               | Antreprenoriatul este multidimensional. Acesta reprezinta cea|
|               | dintai ratiune a procesului de creare si dezvoltare a        |
|               | activitatilor economice, combinand riscurile, creativitatea  |
|               | si/sau inovatiile cu atitudinea manageriala. Aceasta implica |
|               | motivatia si capacitatea individului, ca independent sau in  |
|               | cadrul unei organizatii, de a putea identifica o oportunitate|
|               | si de a actiona in scopul producerii de valoare adaugata sau |
|               | succes economic.                                             |
|               | Este necesara promovarea cursurilor de pregatire adresate    |
|               | managerilor IMM, pentru imbunatatirea capacitatii acestora de|
|               | a-si conduce propriile companii mai eficient si de a adopta  |
|               | sisteme moderne de imbunatatire a managementului,            |
|               | productivitatii, flexibilitatii si competitivitatii.         |
|               | Guvernul roman, prin intermediul ANIMMC, va sprijini:        |
|               | - Implementarea programelor de pregatire pentru sprijinirea  |
|               | dezvoltarii aptitudinilor si abilitatilor intreprinzatorilor |
|               | si a capacitatii acestora de a se adapta la ritmul           |
|               | schimbarilor tehnologice intr-o noua economie bazata pe      |
|               | cunoastere;                                                  |
|               | - Crearea parteneriatului public-privat cu implicarea        |
|               | administratiei publice locale si institutiile de invatamant  |
|               | pentru pregatire vocationala, facilitarea contactelor dintre |
|               | IMM si furnizorii de servicii de instruire, precum si        |
|               | promovarea modelelor de succes prin organizarea de seminarii,|
|               | conferinte si dezbateri tehnice;                             |
|               | - Dezvoltarea unor module adecvate pentru incurajarea        |
|               | femeilor si tinerilor din Romania in demararea unei afaceri  |
|               | si angajarea in activitati antreprenoriale (transferul       |
|               | afacerilor, modele de succes, diseminarea strategiilor       |
|               | afacerilor de succes).                                       |
|_______________|______________________________________________________________|
| Perioada de   | 2004 - 2008                                                  |
| derulare      |                                                              |
|_______________|______________________________________________________________|
| Autoritatea   | ANIMMC, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Camera de Comert |
| responsabila  | si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti          |
|_______________|______________________________________________________________|
| Resurse       | Bugetul de stat                                              |
| financiare    | Surse extra bugetare                                         |
|_______________|______________________________________________________________|
| Indicatori de | - Numarul participantilor in initiative de instruire in      |
| realizare     | afaceri                                                      |
|               | - Procentajul femeilor participante la programe              |
|               | - Evaluarea impactului instruirilor asupra grupurilor tinta  |
|_______________|______________________________________________________________|

    PARTEA III

    MECANISME DE IMPLEMENTARE, CONSULTAREA, MONITORIZAREA SI EVALUAREA STRATEGIEI

    ANIMMC este responsabila din partea Guvernului Romaniei pentru implementarea Strategiei de sustinere a dezvoltarii IMM pe perioada 2004 - 2008.
    Strategia este un document revizuibil anual, in baza consultarii reprezentantilor ministerelor, ai mediului de afaceri si ai partenerilor sociali si ai agentiilor de dezvoltare regionala desemnati in Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea IMM. Aceasta implica monitorizarea implementarii actiunilor si masurilor propuse si actualizarea acestora si, dupa caz, sustinerea promovarii de noi initiative in conformitate cu angajamentele asumate de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Acest proces se va efectua in baza consultarilor periodice programate in cadrul activitatii comitetului mentionat, ANIMMC avand responsabilitatea elaborarii si actualizarii Strategiei de dezvoltare a IMM, in acest sens.
    Garantia succesului implementarii Strategiei pentru sustinerea dezvoltarii IMM este conlucrarea efectiva si consensul general intre factorii de decizie si reprezentantii comunitatilor de IMM.
    ANIMMC este responsabila pentru diseminarea continutului strategiei si a modelelor de succes care au rezultat din implementarea ei, prin publicarea acestui document, in scopul informarii si constientizarii intreprinzatorilor asupra masurilor si actiunilor continute.
    ANIMMC va asigura monitorizarea si evaluarea Strategiei guvernamentale pentru sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii in perioada 2004 - 2008, a prioritatilor, masurilor si actiunilor aferente. In acest sens, ANIMMC va colabora indeaproape cu Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, cu organizatiile de reprezentare a IMM si Agentiile de Dezvoltare Regionala. Ca structuri suplimentare relationale cu Agentiile de Dezvoltare Regionala, se vor dezvolta centre de expansiune ale politicii guvernamentale pentru IMM in profil regional, in subordinea ANIMMC.

    Obiectivele procesului de monitorizare si evaluare sunt:
    - Implementarea in mod efectiv si eficient a prioritatilor strategice, masurilor si actiunilor aferente;
    - Luarea de masuri de remediere adecvate in cazul in care se descopera ca rezultatele obtinute nu sunt la nivelul celor asteptate;
    - Asigurarea feedback-ului necesar pentru imbunatatirea programarii si proiectarii actiunilor viitoare;
    - Cresterea continua a capacitatii ANIMMC de a-si indeplini obligatiile de raportare catre Guvern privind progresele inregistrate in implementarea strategiei.
    ANIMMC va dezvolta propriile instrumente de monitorizare si evaluare bazate pe sistemul DAC al OECD, pe Manualul managementului proiectelor multianuale ale serviciilor Comisiei Europene si experienta acesteia in gestionarea Fondurilor Structurale.
    ANIMMC va stabili impreuna cu alte ministere implicate, Comitetul Consultativ pentru Dezvoltarea IMM si Agentiile de Dezvoltare Regionala indicatorii cuantificabili ai fiecarei masuri si activitati finantate in cadrul acestei strategii. Sistemul de monitorizare va masura relevanta, eficienta, efectivitatea, impactul si sustenabilitatea masurilor si actiunilor conform indicatorilor stabiliti. Informatiile rezultate in urma monitorizarii vor fi introduse intr un sistem informational de management care va fi dezvoltat de ANIMMC si care va fi folosit ca baza pentru pregatirea rapoartelor anuale si efectuarea evaluarilor pe termen mediu si ex post ale strategiei.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1280/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1280 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1280/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu