HOTARARE Nr.
1078 din 10 septembrie 2008
privind acordarea de sprijin
financiar grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de
producatori in sectorul fructe si legume
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 656 din 17 septembrie 2008
In temeiul art. 108 din Constituţia României,
republicată,
în conformitate cu prevederile Regulamentului
Consiliului (CE) nr. 1.234/2007 de instituire a unei organizări a pieţelor
agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse
agricole („Regulamentul unic OCP"), cu modificările şi completările
ulterioare, şi ale Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.580/2007 de stabilire a
normelor de aplicare a regulamentelor Consiliului (CE) nr. 2.200/96, (CE) nr.
2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007 în sectorul fructelor şi legumelor, cu
completările şi modificările ulterioare,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. 1. -Incepând cu data de 1 ianuarie 2009, se acordă
sprijin financiar pentru grupurile de producători recunoscute preliminar şi
organizaţiile de producători din sectorul fructe şi legume.
Art. 2. -In sensul prezentei hotărâri, termenii şi
expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) grup de producători
recunoscut preliminar - orice persoană juridică
sau parte clar definită a unei persoane juridice, constituită la iniţiativa
producătorilor, care nu îndeplineşte condiţiile de recunoaştere ca organizaţie
de producători şi care este recunoscută de Ministerul Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
b) organizaţie de producători - orice persoană juridică sau parte
clar definită a unei persoane juridice, constituită la iniţiativa
producătorilor şi care este recunoscută de Ministerul Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
c) plan de recunoaştere - un ansamblu etapizat de măsuri
pe care un grup de producători recunoscut preliminar urmează să le implementeze
în vederea obţinerii statutului de organizaţie de producători;
d) program operaţional- un ansamblu de măsuri pe care organizaţia de producători le
implementează pentru îndeplinirea a două sau mai multora dintre obiectivele
specifice, cu scopul de a accesa fondurile comunitare alocate sectorului de
legume-fructe.
Art. 3. - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării
Rurale, denumit în continuare MADR, prin direcţia tehnică de specialitate, este autoritatea naţională
competentă responsabilă pentru:
a) elaborarea şi implementarea politicii pentru
sectorul fructe şi legume;
b) recunoaşterea grupurilor de producători recunoscute
preliminar şi a organizaţiilor de producători;
c) controlul menţinerii condiţiilor de recunoaştere,
precum şi stabilirea şi aplicarea de sancţiuni administrative;
d) comunicarea cu Comisia Europeană.
Art. 4. -Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru
Agricultură, denumită în continuare APIA, este responsabilă pentru:
a) aprobarea planurilor de recunoaştere şi a
programelor operaţionale;
b) controlul şi monitorizarea implementării măsurilor
cuprinse în planurile de recunoaştere şi în programele operaţionale aprobate;
c) gestionarea şi efectuarea
plăţii sprijinului financiar destinat grupurilor de producători recunoscute
preliminar şi organizaţiilor de producători;
d) aplicarea de sancţiuni administrative şi financiare
referitoare la punerea în aplicare a planurilor de recunoaştere şi a
programelor operaţionale aprobate.
Art. 5. - (1) Grupurile de producători recunoscute
preliminar beneficiază, pe o perioadă de maximum 5 ani, pentru finanţarea
planului de recunoaştere, de:
a) sprijin financiar în vederea constituirii şi
facilitării activităţilor administrative;
b) sprijin financiar acordat direct, care să acopere
75% din valoarea investiţiilor eligibile conform planului de recunoaştere.
(2) Sprijinul financiar în vederea constituirii şi
facilitării activităţilor administrative, prevăzut la alin. (1) lit. a), se
acordă în proporţie de 75% din fonduri comunitare şi în proporţie de 25% din
bugetul de stat. Valoarea sprijinului se stabileşte pentru fiecare grup de
producători recunoscut preliminar în funcţie de valoarea producţiei
comercializate, denumită în continuare VPC, şi nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 euro pentru
fiecare perioadă anuală a planului de recunoaştere.
(3) In cazul în care VPC a grupului de producători
recunoscut preliminar este mai mică sau egală cu echivalentul în lei a unui milion de euro,
sprijinul financiar prevăzut la alin. (1) lit. a) este egal cu:
a) 10% din VPC a ultimului exerciţiu contabil încheiat,
în primul an;
b) 10% din VPC a ultimului exerciţiu contabil, în al
doilea an;
c) 8% din VPC a ultimului
exerciţiu contabil, în al treilea an;
d) 6% din VPC a ultimului exerciţiu contabil, în al
patrulea an;
e) 4% din VPC a ultimului exerciţiu contabil, în al
cincilea an.
(4) Sprijinul financiar prevăzut la alin. (3) se
reduce la jumătate în cazul în care grupul de producători recunoscut preliminar
realizează o VPC care depăşeşte echivalentul în lei a unui milion de euro.
(5) Investiţiile eligibile prevăzute la alin. (1) lit.
b) reprezintă investiţiile aprobate în cadrul planului de recunoaştere şi
necesare pentru ca grupul de producători recunoscut preliminar să devină
organizaţie de producători recunoscută.
(6) Investiţiile eligibile în cadrul planului de
recunoaştere, prevăzute la alin. (1) lit. b), se suportă astfel:
a) 50% contribuţie comunitară;
b) 25% contribuţie de la
bugetul de stat;
c) 25% contribuţia grupului de producători recunoscut
preliminar.
Art. 6. - (1) Pentru organizaţiile de producători
recunoscute se acordă sprijin financiar pentru finanţarea programelor
operaţionale.
(2) Programele operaţionale şi
finanţarea acestora de către producători şi organizaţiile de producători, pe de
o parte, şi de către Comunitatea Europeană, pe de altă parte, au o durată
minimă de 3 ani şi maximă de 5 ani.
(3) Sprijinul financiar comunitar pentru organizaţiile
de producători este egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor
sau ale organizaţiei de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din
valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţia de producători, conform
programului operaţional aprobat.
(4) Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1%
din VPC de fiecare organizaţie de producători.
(5) Procentul prevăzut la alin. (4) poate fi majorat la
4,6% din VPC, cu condiţia ca suma ce depăşeşte 4,1% din VPC să aibă ca
destinaţie măsurile de prevenire şi gestionare a crizelor.
(6) La solicitarea organizaţiei de producători,
procentul prevăzut la alin. (3) este de 60% pentru un program operaţional sau o
parte a unui program operaţional, în cazul în care întruneşte cel puţin una
dintre condiţiile următoare:
a) este prezentat de mai multe organizaţii de
producători din Comunitatea Europeană care funcţionează în state membre
diferite conform schemelor transnaţionale;
b) este prezentat de una sau mai multe organizaţii de producători implicate în regimuri care
funcţionează pe o bază sectorială;
c) acoperă numai sprijinul specific acordat producţiei
de produse biologice reglementate, până la data de 31 decembrie 2008, prin
Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.092/91 din 24 iunie 1991 privind metoda de
producţie agricolă ecologică şi indicarea acesteia pe produsele agricole şi
alimentare şi, de la data de 1 ianuarie 2009, prin Regulamentul Consiliului
(CE) nr. 834/2007 din 28 iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea
produselor ecologice;
d) este prezentat de o organizaţie de producători
pentru acţiuni derulate până la sfârşitul anului 2013;
e) este primul program prezentat de o organizaţie de
producători recunoscută care a fuzionat cu o altă organizaţie de producători
recunoscută;
f) este primul program prezentat de o asociaţie de
organizaţii de producători recunoscută;
g) acoperă doar sprijinul specific pentru acţiunile de
promovare a consumului de fructe şi legume în rândul copiilor în instituţiile
de învăţământ.
(7) Pentru organizaţiile de producători se poate
acorda şi sprijin financiar naţional, în temeiul art. 1 pct. 22 din Regulamentul
Consiliului (CE) nr. 361/2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr.
1.234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi
privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole
(„Regulamentul unic OCP"). Acest tip de sprijin se suportă în proporţie de
60% din fonduri comunitare şi de 40% de la bugetul de stat.
(8) Implementarea unui
program operaţional trebuie să asigure îndeplinirea a cel puţin două dintre
următoarele obiective specifice:
a) planificarea producţiei şi adaptarea acesteia
conform cererii pieţei, în special în ceea ce priveşte condiţiile de calitate
şi cantitate;
b) concentrarea producţiei în proporţie mai mare de 75%
din producţia membrilor şi comercializarea produselor obţinute de membrii
organizaţiei de producători;
c) optimizarea şi stabilizarea costurilor de producţie;
d) promovarea unor practici de cultivare care să nu dăuneze mediului, inclusiv agriculturii ecologice;
e) îmbunătăţirea calităţii produselor;
f) creşterea valorii comerciale a produselor;
g) promovarea fructelor şi legumelor în stare proaspătă
sau procesată;
h) prevenirea şi gestionarea crizelor.
Art. 7. - (1) Sprijinul financiar plătit în mod
nejustificat se recuperează de la organizaţiile de producători, asociaţiile de
organizaţii de producători, grupurile de producători recunoscute preliminar,
percepându-se dobândă pentru perioada cuprinsă între momentul comunicării
obligaţiei de rambursare şi momentul rambursării de către beneficiar, conform
prevederilor din legislaţia în vigoare.
(2) Sumele recuperate, precum şi dobânzile aferente se
varsă în contul APIA şi se deduc din cheltuielile finanţate de Fondul European
de Garantare Agricolă.
Art. 8. -In termen de 60 de zile de la intrarea în
vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al ministrului agriculturii şi
dezvoltării rurale se stabilesc următoarele:
a) condiţiile de recunoaştere a grupurilor de
producători recunoscute preliminar, a organizaţiilor de producători, lista
investiţiilor eligibile în cadrul planului de recunoaştere şi a cheltuielilor
neeligibile în cadrul programului operaţional;
b) modalitatea de calcul al VPC, procedura de acordare a sprijinului financiar, aprobarea şi finanţarea planurilor de
recunoaştere şi a programelor operaţionale;
c) tipurile de sancţiuni, modalităţile de aplicare a
acestora şi anumite aspecte privind recuperarea sprijinului acordat în mod
nejustificat.
Art. 9. - (1) Grupurile de
producători recunoscute preliminar şi organizaţiile de producători recunoscute
în baza Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 684/2007
privind recunoaşterea organizaţiilor de producători şi a grupurilor de
producători recunoscute preliminar în sectorul fructe şi legume îşi păstrează
recunoaşterea şi pot beneficia de prevederile prezentei hotărâri.
(2) Organizaţiile de producători care au un program
operaţional aprobat înainte de 1 ianuarie 2008 solicită în scris la centrele
judeţene ale APIA, până la data de 15 noiembrie 2008, după caz:
a) continuarea acestuia până la termenul stabilit;
b) modificarea programului operaţional;
c) înlocuirea cu un nou program operaţional.
(3) Grupurile de producători recunoscute preliminar
care au un plan de recunoaştere aprobat înainte de 1 ianuarie 2008 pot continua
implementarea acestuia până la termenul stabilit sau pot solicita modificarea acestuia pentru a beneficia de
prevederile prezentei hotărâri.
Art. 10. - Produsele care fac
obiectul organizării comune de piaţă în sectorul fructe şi legume sunt
prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Albu,
secretar de stat
Departamentul pentru Afaceri Europene,
Aurel Ciobanu-Dordea,
secretar de stat
p. Ministrul economiei şi finanţelor,
Eugen Teodorovici,
secretar de stat
ANEXĂ
LISTA
produselor care fac obiectul organizării comune de
piaţă în sectorul fructe şi legume
Codul tarifar
|
Denumirea produsului
|
0702 00 00
|
Tomate, în stare proaspătă sau refrigerată
|
0703
|
Ceapă, ceapă eşalotă, usturoi, praz şi alte aliaceae, în stare
proaspătă sau refrigerată
|
0704
|
Varză, conopidă, varză creaţă, gulii şi alte brassicaceae
comestibile, în stare proaspătă sau refrigerată
|
0705
|
Salată (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată
|
0706
|
Morcovi, napi, sfeclă roşie pentru salată, ţelină, ridichi şi
alte rădăcinoase comestibile similare, în stare proaspătă sau refrigerată
|
0707 00
|
Castraveţi şi castraveciori de murat, în stare proaspătă sau
refrigerată
|
07 08
|
Leguminoase cu păstăi, decorticate sau nu, în stare proaspătă sau
refrigerată
|
ex. 07 09
|
Alte legume, în stare proaspătă sau refrigerată, exceptând
legumele de la subpozitiile 0709 60 91, 0709 60 95, 0709 60 99, 0709 90 31,
0709 90 39 şi 0709 90 60
|
ex. 08 02
|
Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, decojite sau nu, cu
sau fără pieliţă, cu excepţia nucilor de arec (sau betel) şi a nucilor de
cola având codul 0802 90 20
|
0806 10 10
|
Struguri de masă proaspeţi
|
0807
|
Pepeni (inclusiv pepeni verzi) proaspeţi
|
0808
|
Mere, pere şi gutui proaspete
|
0809
|
Caise, cireşe, vişine, piersici (inclusiv nectarine), prune şi
porumbe proaspete
|
0810
|
Alte fructe proaspete
|
0813 50 31 0813 50 39
|
Amestecuri exclusiv din fructe cu coajă uscate având codurile NC
0801 şi 0802
|
0910 20
|
Şofran
|
ex 0910 99
|
Cimbru, în stare proaspătă sau refrigerată
|
ex 1211 90 85
|
Busuioc, melisă, mentă, Origanum
vulgare (maghiran), rozmarin, salvie, în stare
proaspătă sau refrigerată
|