Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1078 din 10 septembrie 2008

privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producatori recunoscute preliminar si organizatiilor de producatori in sectorul fructe si legume

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 656 din 17 septembrie 2008



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1.234/2007 de instituire a unei organizări a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP"), cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Regulamentului Comisiei (CE) nr. 1.580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a regulamentelor Consiliului (CE) nr. 2.200/96, (CE) nr. 2.201/96 şi (CE) nr. 1.182/2007 în sectorul fructelor şi legumelor, cu completările şi modificările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. -Incepând cu data de 1 ianuarie 2009, se acordă sprijin financiar pentru grupurile de producători recunoscute preliminar şi organizaţiile de producători din sectorul fructe şi legume.

Art. 2. -In sensul prezentei hotărâri, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a)   grup de producători recunoscut preliminar - orice persoană juridică sau parte clar definită a unei persoane juridice, constituită la iniţiativa producătorilor, care nu îndeplineşte condiţiile de recunoaştere ca organizaţie de producători şi care este recunoscută de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu legislaţia în vigoare;

b) organizaţie de producători - orice persoană juridică sau parte clar definită a unei persoane juridice, constituită la iniţiativa producătorilor şi care este recunoscută de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în conformitate cu legislaţia în vigoare;

c) plan de recunoaştere - un ansamblu etapizat de măsuri pe care un grup de producători recunoscut preliminar urmează să le implementeze în vederea obţinerii statutului de organizaţie de producători;

d) program operaţional- un ansamblu de măsuri pe care organizaţia de producători le implementează pentru îndeplinirea a două sau mai multora dintre obiectivele specifice, cu scopul de a accesa fondurile comunitare alocate sectorului de legume-fructe.

Art. 3. - Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, prin direcţia tehnică de specialitate, este autoritatea naţională competentă responsabilă pentru:

a) elaborarea şi implementarea politicii pentru sectorul fructe şi legume;

b)  recunoaşterea grupurilor de producători recunoscute preliminar şi a organizaţiilor de producători;

c) controlul menţinerii condiţiilor de recunoaştere, precum şi stabilirea şi aplicarea de sancţiuni administrative;

d) comunicarea cu Comisia Europeană.

Art. 4. -Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, denumită în continuare APIA, este responsabilă pentru:

a)  aprobarea planurilor de recunoaştere şi a programelor operaţionale;

b) controlul şi monitorizarea implementării măsurilor cuprinse în planurile de recunoaştere şi în programele operaţionale aprobate;

c) gestionarea şi efectuarea plăţii sprijinului financiar destinat grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători;

d) aplicarea de sancţiuni administrative şi financiare referitoare la punerea în aplicare a planurilor de recunoaştere şi a programelor operaţionale aprobate.

Art. 5. - (1) Grupurile de producători recunoscute preliminar beneficiază, pe o perioadă de maximum 5 ani, pentru finanţarea planului de recunoaştere, de:

a) sprijin financiar în vederea constituirii şi facilitării activităţilor administrative;

b) sprijin financiar acordat direct, care să acopere 75% din valoarea investiţiilor eligibile conform planului de recunoaştere.

(2) Sprijinul financiar în vederea constituirii şi facilitării activităţilor administrative, prevăzut la alin. (1) lit. a), se acordă în proporţie de 75% din fonduri comunitare şi în proporţie de 25% din bugetul de stat. Valoarea sprijinului se stabileşte pentru fiecare grup de producători recunoscut preliminar în funcţie de valoarea producţiei comercializate, denumită în continuare VPC, şi nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 euro pentru fiecare perioadă anuală a planului de recunoaştere.

(3) In cazul în care VPC a grupului de producători recunoscut preliminar este mai mică sau egală cu echivalentul în lei a unui milion de euro, sprijinul financiar prevăzut la alin. (1) lit. a) este egal cu:

a) 10% din VPC a ultimului exerciţiu contabil încheiat, în primul an;

b) 10% din VPC a ultimului exerciţiu contabil, în al doilea an;

c) 8% din VPC a ultimului exerciţiu contabil, în al treilea an;

d) 6% din VPC a ultimului exerciţiu contabil, în al patrulea an;

e) 4% din VPC a ultimului exerciţiu contabil, în al cincilea an.

(4)  Sprijinul financiar prevăzut la alin. (3) se reduce la jumătate în cazul în care grupul de producători recunoscut preliminar realizează o VPC care depăşeşte echivalentul în lei a unui milion de euro.

(5) Investiţiile eligibile prevăzute la alin. (1) lit. b) reprezintă investiţiile aprobate în cadrul planului de recunoaştere şi necesare pentru ca grupul de producători recunoscut preliminar să devină organizaţie de producători recunoscută.

(6)  Investiţiile eligibile în cadrul planului de recunoaştere, prevăzute la alin. (1) lit. b), se suportă astfel:

a) 50% contribuţie comunitară;

b) 25% contribuţie de la bugetul de stat;

c) 25% contribuţia grupului de producători recunoscut preliminar.

Art. 6. - (1) Pentru organizaţiile de producători recunoscute se acordă sprijin financiar pentru finanţarea programelor operaţionale.

(2) Programele operaţionale şi finanţarea acestora de către producători şi organizaţiile de producători, pe de o parte, şi de către Comunitatea Europeană, pe de altă parte, au o durată minimă de 3 ani şi maximă de 5 ani.

(3) Sprijinul financiar comunitar pentru organizaţiile de producători este egal cu valoarea contribuţiilor financiare ale membrilor sau ale organizaţiei de producători plătite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea reală a cheltuielilor suportate de organizaţia de producători, conform programului operaţional aprobat.

(4) Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din VPC de fiecare organizaţie de producători.

(5) Procentul prevăzut la alin. (4) poate fi majorat la 4,6% din VPC, cu condiţia ca suma ce depăşeşte 4,1% din VPC să aibă ca destinaţie măsurile de prevenire şi gestionare a crizelor.

(6) La solicitarea organizaţiei de producători, procentul prevăzut la alin. (3) este de 60% pentru un program operaţional sau o parte a unui program operaţional, în cazul în care întruneşte cel puţin una dintre condiţiile următoare:

a) este prezentat de mai multe organizaţii de producători din Comunitatea Europeană care funcţionează în state membre diferite conform schemelor transnaţionale;

b) este prezentat de una sau mai multe organizaţii de producători implicate în regimuri care funcţionează pe o bază sectorială;

c) acoperă numai sprijinul specific acordat producţiei de produse biologice reglementate, până la data de 31 decembrie 2008, prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.092/91 din 24 iunie 1991 privind metoda de producţie agricolă ecologică şi indicarea acesteia pe produsele agricole şi alimentare şi, de la data de 1 ianuarie 2009, prin Regulamentul Consiliului (CE) nr. 834/2007 din 28 iunie 2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice;

d) este prezentat de o organizaţie de producători pentru acţiuni derulate până la sfârşitul anului 2013;

e)  este primul program prezentat de o organizaţie de producători recunoscută care a fuzionat cu o altă organizaţie de producători recunoscută;

f) este primul program prezentat de o asociaţie de organizaţii de producători recunoscută;

g) acoperă doar sprijinul specific pentru acţiunile de promovare a consumului de fructe şi legume în rândul copiilor în instituţiile de învăţământ.

(7)  Pentru organizaţiile de producători se poate acorda şi sprijin financiar naţional, în temeiul art. 1 pct. 22 din Regulamentul Consiliului (CE) nr. 361/2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP"). Acest tip de sprijin se suportă în proporţie de 60% din fonduri comunitare şi de 40% de la bugetul de stat.

(8)   Implementarea unui program operaţional trebuie să asigure îndeplinirea a cel puţin două dintre următoarele obiective specifice:

a)  planificarea producţiei şi adaptarea acesteia conform cererii pieţei, în special în ceea ce priveşte condiţiile de calitate şi cantitate;

b) concentrarea producţiei în proporţie mai mare de 75% din producţia membrilor şi comercializarea produselor obţinute de membrii organizaţiei de producători;

c) optimizarea şi stabilizarea costurilor de producţie;

d) promovarea unor practici de cultivare care să nu dăuneze mediului, inclusiv agriculturii ecologice;

e) îmbunătăţirea calităţii produselor;

f) creşterea valorii comerciale a produselor;

g) promovarea fructelor şi legumelor în stare proaspătă sau procesată;

h) prevenirea şi gestionarea crizelor.

Art. 7. - (1) Sprijinul financiar plătit în mod nejustificat se recuperează de la organizaţiile de producători, asociaţiile de organizaţii de producători, grupurile de producători recunoscute preliminar, percepându-se dobândă pentru perioada cuprinsă între momentul comunicării obligaţiei de rambursare şi momentul rambursării de către beneficiar, conform prevederilor din legislaţia în vigoare.

(2) Sumele recuperate, precum şi dobânzile aferente se varsă în contul APIA şi se deduc din cheltuielile finanţate de Fondul European de Garantare Agricolă.

Art. 8. -In termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale se stabilesc următoarele:

a) condiţiile de recunoaştere a grupurilor de producători recunoscute preliminar, a organizaţiilor de producători, lista investiţiilor eligibile în cadrul planului de recunoaştere şi a cheltuielilor neeligibile în cadrul programului operaţional;

b) modalitatea de calcul al VPC, procedura de acordare a sprijinului financiar, aprobarea şi finanţarea planurilor de recunoaştere şi a programelor operaţionale;

c) tipurile de sancţiuni, modalităţile de aplicare a acestora şi anumite aspecte privind recuperarea sprijinului acordat în mod nejustificat.

Art. 9. - (1) Grupurile de producători recunoscute preliminar şi organizaţiile de producători recunoscute în baza Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 684/2007 privind recunoaşterea organizaţiilor de producători şi a grupurilor de producători recunoscute preliminar în sectorul fructe şi legume îşi păstrează recunoaşterea şi pot beneficia de prevederile prezentei hotărâri.

(2) Organizaţiile de producători care au un program operaţional aprobat înainte de 1 ianuarie 2008 solicită în scris la centrele judeţene ale APIA, până la data de 15 noiembrie 2008, după caz:

a) continuarea acestuia până la termenul stabilit;

b) modificarea programului operaţional;

c) înlocuirea cu un nou program operaţional.

(3) Grupurile de producători recunoscute preliminar care au un plan de recunoaştere aprobat înainte de 1 ianuarie 2008 pot continua implementarea acestuia până la termenul stabilit sau pot solicita  modificarea acestuia pentru a beneficia de prevederile prezentei hotărâri.

Art. 10. - Produsele care fac obiectul organizării comune de piaţă în sectorul fructe şi legume sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Gheorghe Albu,

secretar de stat

Departamentul pentru Afaceri Europene,

Aurel Ciobanu-Dordea,

secretar de stat

p. Ministrul economiei şi finanţelor,

Eugen Teodorovici,

secretar de stat

ANEXĂ

LISTA

produselor care fac obiectul organizării comune de piaţă în sectorul fructe şi legume

Codul tarifar

Denumirea produsului

0702 00 00

Tomate, în stare proaspătă sau refrigerată

0703

Ceapă, ceapă eşalotă, usturoi, praz şi alte aliaceae, în stare proaspătă sau refrigerată

0704

Varză, conopidă, varză creaţă, gulii şi alte brassicaceae comestibile, în stare proaspătă sau refrigerată

0705

Salată (Lactuca sativa) şi cicoare (Cichorium spp.), în stare proaspătă sau refrigerată

0706

Morcovi, napi, sfeclă roşie pentru salată, ţelină, ridichi şi alte rădăcinoase comestibile similare, în stare proaspătă sau refrigerată

0707 00

Castraveţi şi castraveciori de murat, în stare proaspătă sau refrigerată

07 08

Leguminoase cu păstăi, decorticate sau nu, în stare proaspătă sau refrigerată

ex. 07 09

Alte legume, în stare proaspătă sau refrigerată, exceptând legumele de la subpozitiile 0709 60 91, 0709 60 95, 0709 60 99, 0709 90 31, 0709 90 39 şi 0709 90 60

ex. 08 02

Alte fructe cu coajă, proaspete sau uscate, decojite sau nu, cu sau fără pieliţă, cu excepţia nucilor de arec (sau betel) şi a nucilor de cola având codul 0802 90 20

0806 10 10

Struguri de masă proaspeţi

0807

Pepeni (inclusiv pepeni verzi) proaspeţi

0808

Mere, pere şi gutui proaspete

0809

Caise, cireşe, vişine, piersici (inclusiv nectarine), prune şi porumbe proaspete

0810

Alte fructe proaspete

0813 50 31 0813 50 39

Amestecuri exclusiv din fructe cu coajă uscate având codurile NC 0801 şi 0802

0910 20

Şofran

ex 0910 99

Cimbru, în stare proaspătă sau refrigerată

ex 1211 90 85

Busuioc, melisă, mentă, Origanum vulgare (maghiran), rozmarin, salvie, în stare proaspătă sau refrigerată


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1078/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1078 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1078/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu