Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 541 din  9 iunie 2005

pentru aprobarea Strategiei nationale de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice in perioada 2005 - 2008

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 541 din 27 iunie 2005


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Strategia nationala de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice in perioada 2005 - 2008, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
             CALIN POPESCU-TARICEANU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul muncii,
                       solidaritatii sociale si familiei,
                       Gheorghe Barbu

                       Ministrul administratiei si internelor,
                       Vasile Blaga

                       Ministrul sanatatii,
                       Mircea Cinteza

                       Ministrul finantelor publice,
                       Ionel Popescu

    ANEXA 1*)

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

    STRATEGIA NATIONALA DE DEZVOLTARE A SISTEMULUI DE ASISTENTA SOCIALA PENTRU PERSOANELE VARSTNICE IN PERIOADA 2005 - 2008

    I. CONTEXT GENERAL

    I.1. SITUATIA ACTUALA

    I.1.1. Date statistice si demografice
    Dupa aprecierile EUROSTAT si IIASA, varsta medie a populatiei europene va evolua de la 39 ani, in 2000, la 48 ani in 2050.
    Procentul persoanelor de peste 60 de ani va depasi actuala valoare de 21%, ajungand la 33%, in timp ce procentul tinerilor sub 15 ani se va diminua de la 23% la 19% . Un studiu recent, realizat la nivelul UE-25, arata ca populatia totala a crescut de la 350 milioane in 1950, la 450 milioane in 2000. In anul 2025 se preconizeaza un numar de 470 de milioane de persoane, iar dupa anul 2050 populatia va inregistra o evolutie numerica descendenta, respectiv 449 de milioane. Numarul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 65 - 79 de ani va creste semnificativ dupa 2010, inregistrand o crestere de 37% in jurul anului 2030.
    Prin urmare, efectele negative ale fenomenului de imbatranire a populatiei, in special cele care privesc piata muncii si sectorul de ingrijiri socio-medicale de lunga durata, vor fi resimtite major dupa doua decenii. Totusi, consecintele procesului de imbatranire se manifesta deja, imbracand forme mai mult sau mai putin alarmante, in relatie directa cu dezvoltarea socio-economica si nivelul de trai inregistrat in fiecare stat membru.
    La nivel european speranta de viata se cifreaza in jurul varstei de 81 de ani la femei si de 75 de ani la barbati. In perspectiva, demografii preconizeaza ca va disparea diferenta de 6 ani existenta intre femei si barbati in ceea ce priveste speranta de viata.
    Evolutia numarului de persoane varstnice, ilustrata pe categorii de varste, se prezinta astfel:
    Nr. total de angajati de varsta mai inaintata (55 - 64 ani):
    +9,6% in perioada 2005 - 2010
    +15,5% in perioada 2010 - 2030
    -14,1% in perioada 2030 - 2050
    Persoane varstnice (65 - 79 ani):
    +3,4% in perioada 2005 - 2010
    +37,4% in perioada 2010 - 2030
    +1,5% in perioada 2030 - 2050
    Persoane de varsta inaintata (80 ani+):
    +17,1% in perioada 2005 - 2010
    +57,1% in perioada 2010 - 2030
    +52,4% in perioada 2030 - 2050
    Prin urmare, odata cu fenomenul general de imbatranire a populatiei, societatea va trebui sa faca fata: unui numar crescut de pensionari, unui numar crescut de persoane care traiesc singure, unui numar crescut de varstnici de sex feminin, incapacitatii familiei de a-si rezolva singura problemele legate de ingrijirea membrilor aflati la varste inaintate, nevoii crescute de servicii sociale si medicale destinate ingrijirii personale.
    In Romania, persoanele in varsta de 60 de ani si peste reprezentau in anul 1990 un procent de 10,3% din totalul populatiei Romaniei, in anul 2000 un procent de 18,7%, in 2003 un procent de 19,9%, iar pentru anul 2030 se preconizeaza un procent de 22,3% . Numai in ultimii 8 ani populatia varstnica a inregistrat o crestere de peste doua procente.
    Analiza sperantei de viata in Romania a evidentiat ca nivelul atins in anii 1976 - 1978 si anume, 69,8 ani, a fost nivelul sperantei de viata cel mai ridicat inregistrat in tara noastra, barbatii avand o speranta de viata de 67,4 ani, mai mica comparativ cu a femeilor care aveau 72,1 ani, cu o diferenta intre sexe care a crescut progresiv in ultimii ani, si anume de 6,6 ani in anul 1992 comparativ cu anul 1978 cand a fost de 4,7 uni.
    Diferenta intre sexe in ce priveste speranta de viata a varstnicilor a fost mereu in favoarea femeilor si a continuat sa creasca in ultimii ani. Diferentele sunt mai accentuate intre mediile de resedinta: la barbati speranta de viata este mai redusa in urban decat in rural cu 0,5 ani, la femei fiind aproximativ la acelasi nivel, usor in favoarea urbanului. Speranta de viata feminina ramane mai mare decat a barbatilor in orice mediu de resedinta.
    Comparativ cu tarile dezvoltate din lume, durata medie de viata a romanilor este mult mai mica. Durata medie de viata a crescut pentru prima data in ultimii 20 de ani in anul 2000, iar in 2002 a inregistrat valoarea medie de 71,19 ani (F: 74,90 ani; M: 67,61 ani).
    In mediul urban:
    Pentru sexul feminin: 75,51 ani;
    Pentru sexul masculin: 68,55 ani;
    In mediul rural se inregistreaza o durata medie de viata usor scazuta fata de mediul urban, respectiv:
    Pentru sexul feminin: 74,20 ani;
    Pentru sexul masculin: 66,35 ani.
    Dupa anul 1990 s-a inregistrat pentru prima data la noi, un spor negativ al populatiei (se nasc mai putine persoane decat decedeaza intr-un an), acesta mentinandu-se negativ si in anul 2003. Deci, pe fondul scaderii dramatice a natalitatii se va accentua procesul de imbatranire demografica, crescand ponderea populatiei varstnice.

    I.1.2. Analiza profilului actual al sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice
    Interesele si nevoile specifice acestui important segment de populatie au fost abordate, pana in prezent, de cele mai multe ori, cu referire la sistemul de securitate sociala, cu accent principal asupra sistemului de pensii. O serie de aspecte esentiale trebuie luate in considerare: varsta a treia este acompaniata de singuratate, izolare, precum si de riscul crescut de a prezenta boli invalidante, generatoare de disabilitati, implicit de dependenta. Fara o asistenta medicala si sociala de lunga durata, existenta insasi a persoanelor varstnice poate fi compromisa.
    Impactul asupra familiei, indus de existenta unei persoane varstnice care si-a pierdut autonomia si depinde de ajutorul altei persoane pentru a-si desfasura actele de baza ale vietii zilnice, este deosebit de puternic si conduce, de multe ori, la dezorganizarea modului obisnuit de viata a familiei.
    Veniturile scazute reprezentate de pensie, cresterea progresiva a costurilor de intretinere a locuintei, a alimentelor si medicamentelor, extinderea saraciei care afecteaza veniturile totale ale unei familii determinand sistarea ajutorului traditional acordat varstnicului, dar si abuzuri grave finalizate, in general, cu pierderea locuintei de catre batrani, schimbarile inregistrate in structura familiei, a stilului de viata, transferul populatiei tinere din zonele rurale catre zonele urbane, limitarea suportului familial si scaderea numarului de ingrijitori traditionali, determina nevoia, in continua crestere, de a solicita servicii de ingrijire din ce in ce mai costisitoare, mai ales daca este vorba de asistenta acordata in regim institutionalizat.
    In afara riscului de batranete acoperit de sistemul de securitate sociala prin asigurarea unui venit reprezentat de pensie, in cazul persoanelor de varsta a treia se intalneste o situatie particulara, acestea avand nevoie, in egala masura, de doua tipuri de suport - respectiv servicii sociale si medicale. In aceste conditii, initierea, dezvoltarea si acordarea serviciilor sociale si de sanatate, in special a celor de ingrijire personala, impun o politica unitara in domeniu pentru a realiza mentinerea persoanelor varstnice la domiciliu sau, daca acest lucru nu este posibil, pentru a asigura suportul necesar continuarii vietii intr-o institutie de asistenta sociala.
    In prezent, in Romania, functioneaza:
    a) 19 camine pentru persoane varstnice, cu o capacitate de 2.121 paturi, aflate in coordonarea metodologica a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei;
    b) 84 de centre de ingrijire si asistenta pentru adultii cu handicap, cu o capacitate de 10.230 paturi, reprezentand fostele camine de batrani si camine spital, aflate in coordonarea metodologica a Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (39 foste camine de batrani si 45 foste camine spital care nu si-au schimbat profilul initial);
    c) 17 institutii de asistenta sociala (camine pentru persoane varstnice si centre de zi) sustinute financiar de organizatii neguvernamentale, pentru care se acorda subventii de la bugetul de stat, cu o capacitate totala de 776 locuri;
    d) 39 de servicii la domiciliu subventionate de la bugetul de stat. (Sursa: Raportul anual de asistenta sociala al directiei de specialitate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei).
    Aceste institutii nu sunt singurele existente, la ora actuala, pe teritoriul Romaniei. O evaluare reala a situatiei prezente privind toate centrele de servicii sociale destinate persoanelor varstnice, institutiile care ofera asistenta si gazduire, sau serviciile de ingrijire la domiciliu, aflate in administrare publica sau privata, nu s-a putut realiza, deoarece au lipsit coordonarea demersului, metodologia specifica de evaluare, precum si parghiile legislative care sa oblige asigurarea de informatii corecte si transmiterea acestora, de la nivel local spre administratia centrala.
    Sistemul actual de asistenta sociala pentru persoanele varstnice se axeaza in principal pe:
    a) Transferuri banesti catre populatie (ajutoare sociale, ajutoare de urgenta, indemnizatii sau alte pensii decat cele provenite din sistemul de asigurari sociale);
    b) Facilitati diverse care privesc, in special asistenta medicala fara contributie, gratuitati si compensari la medicamente, gratuitati sau reduceri de costuri pentru tratament balnear, transport in comun sau interurban, abonamente radio-tv s.a.;
    c) Servicii de ingrijire la domiciliu; ingrijirea la domiciliu se acorda fara nici o contributie in cazul persoanelor care au venituri reduse; persoanele varstnice care se incadreaza intr-un grad de handicap grav pot beneficia de asistent personal sau pot opta pentru o indemnizatie; de asemenea pot beneficia de facilitatile acordate adultului cu handicap;
    d) Servicii de gazduire, supraveghere, asistare, ingrijire, recuperare, suport si consiliere acordate in institutii de asistenta sociala de tip rezidential sau servicii alternative de tip centre de zi, "respite centre", cluburi etc.;
    e) Personal specializat care isi desfasoara activitatea in domeniul asistentei sociale a persoanelor varstnice si anume asistenti sociali, dar si profesionisti cu diverse calificari si competente, in functie de serviciile pe care le acorda;
    f) Descentralizare care priveste transferarea responsabilitatii administrarii si gestionarii serviciilor sociale, acordate in institutii sau la domiciliu, autoritatilor locale; institutiile de asistenta sociala sunt, in principal, infiintate, organizate si administrate de autoritatile locale;
    g) Finantare judeteana si locala; serviciile sociale, fie ca sunt acordate in institutii sau la domiciliu sunt finantate de autoritatile locale, de la bugetul de stat putand fi acordate sume pentru anumite cheltuieli stabilite prin lege;
    h) Parteneriat si solidaritate sociala; un principiu caracteristic sistemului de asistenta sociala este parteneriatul; in conditiile in care, intr-o anume perioada de dezvoltare socio-economica, statul nu poate sa asigure un suport financiar suficient, societatea civila, prin formele ei organizate, trebuie sa participe intens la dezvoltarea oricaror forme de suport destinate prevenirii si combaterii oricaror situatii de risc ce ar putea conduce la marginalizare sau excluziune sociala;
    i) Participarea beneficiarilor la procesul de decizie privind infiintarea, organizarea, administrarea si acordarea serviciilor sociale;

    Principalele puncte slabe ale sistemului de asistenta sociala a persoanelor varstnice:

    In raport cu profilul global al sistemului:
    a) Numarul redus de studii si cercetari privind tendintele demografice, particularitatile varstei a treia si problematicile specifice varstnicilor din tara noastra, bazate pe date reale, culese si interpretate prin metode specifice si consacrate, apte sa ofere informatia necesara elaborarii de politici eficiente in domeniu, pe termen mediu si lung;
    b) Lipsa unui departament specializat in elaborarea, evaluarea si monitorizarea politicilor sociale si programelor nationale destinate persoanelor varstnice, organizat la nivel central;
    c) Existenta mai multor reglementari legislative elaborate de institutii guvernamentale diferite, care produc paralelisme, confuzii sau incoerente in sistem;
    d) Accesul persoanelor varstnice la ingrijirea in sistem rezidential sau la domiciliu se realizeaza in baza mai multor metodologii, prevazute de legislatia speciala pentru persoane varstnice si persoane cu handicap;
    c) Dreptul la masuri de asistenta sociala se acorda pe criterii diferite: evaluarea nevoilor persoanelor varstnice este realizata de o echipa formata din medic si asistent social care aplica grila nationala de evaluare a persoanelor varstnice si stabileste gradul de dependenta; persoana varstnica cu disabilitati este evaluata de Comisia de expertiza a adultului cu handicap care incadreaza persoana intr-un grad de handicap; este de subliniat faptul ca legislatia din tarile europene considera persoanele care au dobandit o dizabilitate generatoare de pierdere functionala la varsta a treia, drept persoane dependente si nu persoane cu handicap;
    f) Contributia beneficiarului inregistreaza un cuantum diferentiat in institutii care acorda, in fapt, aceleasi servicii (camine pentru persoane varstnice si centre pentru ingrijire si asistenta pentru adultii cu handicap - foste camine de batrani si camine spital);
    g) Administrarea institutiilor pentru persoane varstnice se realizeaza dupa regulamente diferite, in functie de autoritatea centrala care le coordoneaza;
    h) Dezvoltare inegala si inechitabila a serviciilor sociale destinate persoanelor varstnice la nivel national: exista judete cu concentrare masiva de ONG-uri furnizoare de servicii, iar altele in care nu este inregistrata nici o organizatie activa;
    i) Numarul redus de servicii de ingrijire la domiciliu, precum si a centrelor de zi sau altor tipuri de servicii alternative;
    j) Absenta activitatii de monitorizare si control sustinuta de criterii si standarde clar definite, aplicata de personal calificat in domeniu;
    k) Lipsa prevederilor legislative care se refera la contraventii, indiferent cine este responsabil de aplicarea legislatiei in domeniu, respectiv organism privat, institutii publice sau autoritati locale;
    l) Servicii de preventie si recuperare insuficiente;
    m) Lipsa de colaborare intre institutiile administratiei centrale si locale din domeniul asistentei sociale si de sanatate, reprezentand principalul obstacol al dezvoltarii serviciilor sociale si medicale integrate, acordate la nivel comunitar;
    n) Definitii si terminologie neunitara utilizate in diferitele acte normative speciale;
    o) Prevederi legale depasite sau dificil de implementat, cum ar fi: calcularea contributiei datorata de persoana varstnica pentru acordarea serviciilor la domiciliu, facilitatile acordate ingrijitorilor proveniti din familia beneficiarului, programul de formare mult prea complex fata de atributiile reale ale unui ingrijitor la domiciliu s.a.;
    p) Institutii de asistenta sociala insuficiente fata de solicitari, situatie evidenta in protectia persoanelor varstnice, a persoanelor cu boli cronice in mod deosebit a celor cu afectiuni neuropsihice;
    r) Incapacitatea sistemului de a rezolva probleme/situatii personale extrem de grave care nu sunt deloc sau sunt marginal acoperite cu servicii sociale.

    In raport cu organizarea:
    a) Responsabilitati disparate, la nivel de institutii guvernamentale:
    b) Regulamente de organizare si functionale diferite ale institutiilor care acorda acelasi tip de servicii, pentru aceleasi categorii de beneficiari;
    c) Misiunea institutiilor nu este clar definita;
    d) Disproportie in alocarea de personal in raport cu complexitatea activitatii, precum si lipsa unor normative de personal elaborate in baza unor evaluari prealabile, cu respectarea standardelor europene in domeniu;
    e) Existenta mai multor sisteme de evaluare a pierderii functionale;
    f) Lipsa definirii clare a raporturilor de coordonare/subordonare la nivel central si teritorial;
    g) Sistem managerial informational slab dezvoltat, ceea ce conduce la decizii incorecte sau insuficient fundamentate;
    h) Incapacitatea sistemului de a oferi o imagine comprehensiva asupra numarului de beneficiari si a serviciilor disponibile;
    i) Lipsa inspectiei de sistem.

    In raport cu finantarea:
    a) Descentralizarea nu a fost urmata de alocarea de resurse financiare si umane suficiente;
    b) Rigiditatea sistemului a generat imposibilitatea directionarii fondurilor in vederea solutionarii unor situatii de criza;
    c) Finantarea institutiilor de asistenta sociala din bugetele locale; desi acestea asigura servicii pentru beneficiari care provin din toate localitatile judetului, aceasta a condus la degradarea multor institutii sub aspect fizic si functional;
    d) Neaplicarea legislatiei referitoare la conventiile ce se incheie pentru ingrijirea unei persoane varstnice intr-un camin situat in alt judet, autoritatea locala unde isi are domiciliul persoana fiind obligata sa asigure cheltuielile necesare asistarii acesteia;
    e) Planificarea financiara nu se realizeaza in functie de nevoia sociala si evolutia problemelor sociale;
    f) Nedefinirea clara a modalitatilor de finantare a serviciilor sociale, astfel incat sa fie asigurata sustenabilitatea si continuitatea acestora.

    In raport cu resursele umane:
    a) Sub-dimensionarea necesarului de personal la nivel central si local;
    b) Lipsa personalului calificat la nivelul serviciilor publice de asistenta sociala, dar si la nivelul serviciilor si institutiilor de asistenta sociala destinate asistarii persoanelor varstnice;
    c) Reglementari insuficiente referitoare la nevoia de formare si criteriile de acreditare a personalului care activeaza in domeniul serviciilor sociale pentru persoane varstnice, respectiv lipsa standardelor profesionale care sa permita si includerea in Clasamentul Ocupatiilor din Romania, cat si o salarizare corespunzatoare;
    d) Titulaturi diferite utilizate pentru personalul care are atributii similare (asistent personal, ingrijitor la domiciliu);
    e) Insuficienta dezvoltare a sistemului de formare continua in vederea dezvoltarii de competente;
    f) Lipsa unor profesii necesare managementului serviciilor sociale pentru persoane varstnice: asistentul medical comunitar (echivalent al nursei comunitare), asistentul medical de geriatrie si gerontopsihiatrie, managerul de caz, terapeutul ocupational specializat in recuperarea persoanelor varstnice etc.;
    g) Desi cu traditie in medicina romaneasca, exista blocaje in dezvoltarea specialitatii si competentelor in geriatrie-gerontologie.

    I.2. REGLEMENTARI INTERNATIONALE

    Asistenta sociala a persoanelor varstnice trebuie sa asigure respectarea drepturilor persoanelor varstnice asa cum sunt ele reglementate in tratate si conventii internationale.
    Romania, pentru a ratifica si art. 23 referitor la drepturile persoanelor varstnice din Carta Sociala Europeana revizuita, cat si pentru a demonstra respectarea prevederilor art. 13 referitor la drepturile pentru asistenta sociala si medicala, asumat deja prin Legea nr. 74/1999 pentru ratificarea Cartei sociale europene revizuite, adoptata la Strasbourg la 3 mai 1996, dar si in calitate de tara membra ONU, trebuie sa promoveze masuri adecvate destinate persoanelor varstnice pentru a permite acestora sa ramana membri deplini ai societatii.
    Strategia de asistenta sociala in favoarea persoanelor varstnice reprezinta o prioritate si se fundamenteaza atat pe evaluarea situatiei prezente si a potentialelor riscuri la care este predispusa persoana varstnica, cat si pe principiile enuntate de Natiunile Unite:
    a) Independenta
    b) Participare
    c) Ingrijire
    d) Implinire personala
    e) Demnitate
    Prin Declaratia de la Viena din 1998 - "A imbatrani in Europa: Solidaritatea intre generatii - baza a coeziunii sociale", prima Adunare Generala a Natiunilor Unite consacrata imbatranirii stabilea necesitatea elaborarii unor politici globale referitoare la imbatranire si persoane varstnice, aceasta fiind privita drept un raspuns si o sansa de dezvoltare demografica si o conditie a mentinerii si intaririi coeziunii sociale.
    In aprilie 2002, la Madrid, a doua Adunare Generala a Natiunilor Unite consacrata imbatranirii a adoptat Planul International de Actiune privind Imbatranirea si Declaratia Politica, documente ce cuprind recomandari privind implementarea masurilor capabile sa raspunda atat oportunitatilor, cat si provocarilor induse de fenomenul de imbatranire a populatiei in secolul XXI. Scopul final al actiunilor ce vor fi intreprinse este acela de a promova o societate pentru toate varstele.
    Batranetea a inceput sa fie considerata din ce in ce mai mult un risc de dependenta si de excluziune sociala. Ca atare, protectia sociala a persoanelor varstnice se regaseste ca tema prioritara, inclusiv in documentele Comisiei Europene ce vizeaza elaborarea unor obiective si planuri de actiune sociala comune, in cadrul metodei de coordonare deschisa a politicii de combatere a excluziunii sociale, enuntata la summitul Consiliului European de la Lisabona din martie 2000.
    La elaborarea strategiei nationale de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice s-au avut in vedere, nu numai Planul International de Actiune privind Imbatranirea si Declaratia Politica de la Madrid, dar si o serie de documente programatice, recomandari sau angajamente, cum ar fi:
    Carta Sociala Europeana revizuita, care reglementeaza un set de drepturi sociale fundamentale, printre care:
    Art. 13. Dreptul la asistenta sociala si medicala.
    Art. 14. Dreptul de a beneficia de servicii sociale.
    Art. 23. Dreptul persoanelor varstnice la asistenta sociala.
    Art. 30. Dreptul la protectie impotriva saraciei si a excluderii sociale.

    Codul European de Securitate Sociala ce prevede garantarea prestatiilor care se adreseaza riscului de batranete.
    Tratatul de la Amsterdam, precum si Carta Drepturilor Fundamentale proclamata la Nisa in anul 2000, unde se face referire la eliminarea oricaror forme de discriminare legate de varsta.
    Recomandarea Comitetului de Ministri nr. R(87) privind constituirea Grupului de legatura pentru depistarea si supravegherea problematicii persoanelor varstnice;
    Recomandarea Consiliului Europei nr. 92/442/CCE asupra convergentei obiectivelor si politicilor de proiectie sociala;
    Recomandarea Comitetului de Ministri nr. R/(94)14 referitoare la politicile coerente si integrate;
    Recomandarea Consiliului Europei nr. 1428(1999)1 "Viitorul cetatenilor varstnici: protectie, participare si promovare".
    Aceste recomandari propun o serie de masuri avand drept tinta dezvoltarea ingrijirilor si serviciilor acordate la domiciliul persoanei, promovarea accesului la serviciile de sanatate, imbunatatirea masurilor de prevenire a situatiei de dependenta, diversificarea prestatiilor destinate preventiei sau combaterii riscului de marginalizare sau excludere sociala si cresterii calitatii vietii persoanei varstnice.
    Recomandarea Consiliului Europei Nr. R (98) 9 privind dependenta, adoptata de Comitetul de Ministri ai Statelor membre la data de 18 septembrie 1998, subliniaza, prin continutul ei, necesitatea ca opinia publica sa fie sensibilizata referitor la importanta problematicilor legate de situatia de dependenta, precum si urgenta orientarii masurilor politice si legislative asupra acestui domeniu. Acest document recomanda statelor membre sa elaboreze legislatia in domeniu, luand in considerare reglementari care privesc:
    a) definitia dependentei;
    b) principii generale in favoarea persoanelor dependente;
    c) masuri in favoarea persoanelor dependente;
    d) ingrijitorii fara statut profesional.
    Textul in cauza a fost elaborat luandu-se in considerare textele adoptate care trateaza aspecte legate de situatia de dependenta, cum ar fi Recomandarea Nr. (87) 22 asupra depistarii si supravegherii in cazul persoanelor varstnice, Recomandarea Nr. (90) 22 asupra proiectiei sanatatii mintale a unor grupuri vulnerabile ale societatii, Recomandarea Nr. (91) 2 privind securitatea sociala a lucratorilor fara statut profesional, Recomandarea Nr. (92) 6 privind politica coerenta in materie de readaptare a persoanelor cu handicap, Recomandarea Nr. (84) 24 privind securitatea sociala referitor la masurile preventive.

    I.3. PREVEDERILE PROGRAMULUI DE GUVERNARE 2005 - 2008

    Guvernul Romaniei are stabilite masuri concrete in domeniul reformei sistemului de asistenta sociala si combaterea saraciei, care se regasesc in obiectivele prevazute in Programul de guvernare 2005 - 2008, precum si in Planul National de masuri prioritare pentru anul 2005, in cadrul Prioritatii nr. 11 "Cresterea capacitatii de asumare a obligatiilor de stat membru", respectiv:
    a) Continuarea reformei in domeniul asistentei sociale, avand drept obiectiv major crearea unui nou cadru institutional, prin stabilirea unui mecanism unic de organizare a sistemului de asistenta sociala, a modalitatilor de finantare, a tipurilor de prestatii, a beneficiarilor si nevoilor concrete ale acestora, precum si dezvoltarea si diversificarea serviciilor sociale;
    b) Clarificarea responsabilitatilor institutionale ale tuturor organismelor si autoritatilor implicate in protectia sociala: distributia clara a responsabilitatilor locale si incadrarea cu personal suficient;
    c) Elaborarea unei strategii nationale de asistenta sociala pentru persoanele varstnice;
    d) Constituirea mecanismului de monitorizare a dinamicii fenomenului saraciei;
    e) Implementarea legislatiei privind asistenta sociala si instruirea personalului implicat;
    f) Constituirea de noi camine, precum si modernizarea celor existente pentru crearea unor conditii de trai decente acestor persoane;
    g) Dezvoltarea unor servicii integrate socio-medicale la domiciliu;
    h) Formarea personalului care furnizeaza servicii de ingrijire la domiciliu;
    i) Constructia cadrului institutional si organizatoric care sa permita implementarea serviciilor de ingrijire la domiciliu (retea de centre comunitare integrate cu unitati de asistenta sociala si medicala);
    j) Elaborarea unor programe speciale pentru prevenirea situatiei de dependenta si cresterea implicarii persoanelor varstnice in viata sociala;
    k) Stabilirea de parteneriate cu autoritatile administratiei publice locale pentru dezvoltarea serviciilor sociale comunitare;
    l) Sprijinirea organizatiilor civile si a cultelor religioase furnizoare de servicii de asistenta sociala destinate persoanelor varstnice fara familie.

    II. PRINCIPII

    Strategia reprezinta un cadru de referinta cu valori si principii de baza ale politicilor sociale, astfel incat, pe termen mediu, sa se poata modela o societate activa, un mediu comunitar sigur, responsabil si solidar, apt sa dezvolte masuri de protectie adecvate pentru persoanele varstnice si un acces nediscriminatoriu la orice tip de suport menit sa sustina incluziunea sociala a acestora.
    Principiile care stau la baza Strategiei nationale pentru dezvoltarea sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice se fundamenteaza pe principiile enuntate de Organizatia Natiunilor Unite, precum si pe cele care guverneaza constructia sistemului de servicii sociale si sunt urmatoarele:
    a) Respectarea demnitatii umane
    b) Promovarea implinirii personale
    c) Promovarea autonomiei persoanei
    d) Promovarea participarii si responsabilizarii
    e) Facilitarea accesului la serviciile de ingrijire
    f) Proximitatea
    g) Solidaritatea sociala
    h) Parteneriatul
    i) Abordarea multidisciplinara
    j) Libertatea de a alege
    k) Egalitatea de sanse si nondiscriminarea
    l) Transparenta si responsabilitatea publica
    m) Complementaritatea si abordarea integrata
    n) Confidentialitate

    III. SCOP

    Strategia vizeaza, in principal, constituirea unui cadru comprehensiv si dinamic care sa permita dezvoltarea si implementarea politicilor si programelor de asistenta sociala destinate nevoilor specifice persoanelor varstnice in vederea sustinerii participarii acestora la viata economica, sociala si culturala a societatii si asigurarii dreptului la o viata autonoma, implinita si demna.

    Strategia reprezinta un cadru de referinta cu valori si principii de baza ale politicilor sociale, astfel incat, pe termen mediu, sa se poata modela o societate activa, un mediu comunitar sigur, responsabil si solidar, apt sa dezvolte masuri de protectie adecvate pentru persoanele varstnice si un acces nediscriminatoriu la orice tip de suport menit sa sustina incluziunea sociala a acestora.

    IV. PERIOADA DE IMPLEMENTARE

    Strategia nationala de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice urmeaza a fi implementata in perioada 2005 - 2008.

    V. OBIECTIVE GENERALE

    Strategia nationala de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice face parte integranta din strategia generala de reforma a sistemului national de asistenta sociala.
    Strategia nationala de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice stabileste obiective si masuri care urmaresc directiile de dezvoltare globala a politicilor sociale in domeniu, care au in vedere, in principal:
    a) Crearea unei societati pentru toate varstele
    b) Respectarea drepturilor omului si asigurarea libertatilor fundamentale pentru persoanele varstnice
    c) Promovarea unei vieti sanatoase, active, sigure, implinite, decente si demne
    Din aceasta perspectiva Strategia nationala de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice se inscrie in cadrul prioritatilor Planului de actiune asupra imbatranirii, adoptat de Adunarea Natiunilor Unite, Madrid 2000:
    a) Persoanele varstnice si dezvoltarea
    b) Sanatatea si bunastarea la varste inaintate
    c) Asigurarea masurilor de suport pentru persoanele varstnice si a unui mediu de viata adecvat
    Pe termen lung directiile cheie de dezvoltare globala a politicilor sociale pentru persoanele varstnice au in vedere garantarea accesului la:
    a) Locuinta
    b) Venit minim
    c) Servicii de sanatate
    d) Servicii integrate de ingrijire
    e) Participarea activa la viata societatii
    f) Educatie continua
    Obiectivele generale ale Strategiei nationale de dezvoltare a sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice sunt urmatoarele:
    I. Promovarea unui sistem coerent, coordonat si integrat de asistenta sociala
    II. Combaterea riscului de excluziune sociala si cresterea calitatii vietii persoanelor varstnice
    III. Promovarea participarii persoanelor varstnice la viata societatii

    VI. OBIECTIVE OPERATIONALE

    1. Intarirea cadrului administrativ si institutional la nivel central si local
    2. Imbunatatirea cadrului legislativ
    3. Stabilirea unui sistem de finantare apt sa asigure dezvoltarea masurilor de asistenta sociala pentru persoanele varstnice
    4. Cresterea calitatii resurselor umane
    5. Dezvoltarea si diversificarea prestatiilor sociale
    6. Dezvoltarea si diversificarea serviciilor sociale
    7. Prevenirea si combaterea abuzului si neglijarii persoanei varstnice
    8. Dezvoltarea si implinirea personala
    9. Sustinerea implicarii active a persoanelor varstnice in viata societatii

    VII. PLANUL DE ACTIUNE PENTRU IMPLEMENTAREA STRATEGIEI NATIONALE DE DEZVOLTARE A SISTEMULUI DE ASISTENTA SOCIALA PENTRU PERSOANELE VARSTNICE IN PERIOADA 2005 - 2008

    OBIECTIVUL GENERAL 1: Promovarea unui sistem coerent, coordonat si integrat
                          de asistenta sociala pentru persoanele varstnice

 ______________________________________________________________________________
|  OBIECTIVE     |           MASURI           | TERMEN  |    INSTITUTII        |
|  OPERATIONALE  |                            |         |    RESPONSABILE      |
|________________|____________________________|_________|______________________|
|1.1. Intarirea  |1.1.1. Crearea, la nivel    |Trim. I  |Ministerul Muncii,    |
|cadrului        |central, in cadrul MMSSF, a |2006     |Solidaritatii Sociale |
|administrativ si|unei structuri cu           |         |si Familiei           |
|institutional,  |responsabilitati in         |         |                      |
|la nivel central|elaborarea, evaluarea,      |         |                      |
|si local        |monitorizarea politicilor de|         |                      |
|                |asistenta sociala pentru    |         |                      |
|                |persoanele varstnice, pentru|         |                      |
|                |coordonarea implementarii   |         |                      |
|                |strategiei, functionarii    |         |                      |
|                |sistemului si relationarea  |         |                      |
|                |eficienta cu alte domenii de|         |                      |
|                |activitate: sanatate,       |         |                      |
|                |educatie, justitie etc.     |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.1.2. Constituirea unui    |2005     |Ministerul Muncii,    |
|                |grup de lucru               |         |Solidaritatii Sociale |
|                |interministerial, cu        |         |si Familiei. Ministrul|
|                |participarea universitatilor|         |Sanatatii. Autoritatea|
|                |si institutelor de          |         |Nationala pentru      |
|                |cercetare, pentru elaborarea|         |Persoanele cu         |
|                |de politici si programe     |         |Handicap. Ministerul  |
|                |sociale privind persoanele  |         |Administratiei si     |
|                |varstnice                   |         |Internelor. Ministerul|
|                |                            |         |Justitiei. Ministerul |
|                |                            |         |Educatiei si          |
|                |                            |         |Cercetarii.           |
|                |                            |         |Universitati.         |
|                |                            |         |Consiliul National al |
|                |                            |         |Persoanelor Varstnice |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.1.3. Infiintarea prin act |2006     |Ministerul Muncii,    |
|                |normativ a unui compartiment|         |Solidaritatii Sociale |
|                |specializat, la nivelul     |         |si Familiei.          |
|                |fiecarei Directii judetene  |         |Ministerul            |
|                |de asistenta sociala si     |         |Administratiei si     |
|                |protectie a copilului,      |         |Internelor            |
|                |destinat asistentei sociale |         |                      |
|                |a persoanelor varstnice     |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.1.4. Crearea unei baze de |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |date privind persoanele     |2007     |Solidaritatii Sociale |
|                |varstnice                   |         |si Familiei           |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.1.5. Dezvoltarea de studii|2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |si cercetari privind        |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |fenomenul imbatranirii si   |         |si Familiei.          |
|                |consecintele acestuia,      |         |Consiliul National al |
|                |precum si privind situatia  |         |Persoanelor Varstnice.|
|                |sociala a persoanelor       |         |Universitati.         |
|                |varstnice. Publicarea si    |         |Instituie de cercetare|
|                |diseminarea studiilor si    |         |                      |
|                |cercetarilor in domeniu     |         |                      |
|________________|____________________________|_________|______________________|
|1.2.            |1.2.1. Modificarea si       |2005 -   |Ministerul Muncii,    |
|Imbunatatirea   |completarea                 |2006     |Solidaritatii Sociale |
|cadrului        |Legii nr. 17/2000 privind   |         |si Familiei.          |
|legislativ      |asistenta sociala a         |         |Ministerul            |
|                |persoanelor varstnice in    |         |Administratiei si     |
|                |vederea unei abordari       |         |Internelor.           |
|                |integrate a starii sociale  |         |Consiliul National al |
|                |a persoanelor varstnice     |         |Persoanelor Varstnice |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.2.2. Elaborarea           |2005 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |legislatiei secundare care  |2006     |Solidaritatii Sociale |
|                |deriva din modificarea si   |         |si Familiei.          |
|                |completarea                 |         |Autoritatea Nationala |
|                |Legii nr. 17/2000 privind   |         |pentru Persoanele cu  |
|                |asistenta sociala a         |         |Handicap.             |
|                |persoanelor varstnice       |         |Ministerul            |
|                |referitoare la:             |         |Administratiei si     |
|                |- Armonizarea legislatiei   |         |Internelor.           |
|                |privind masurile de         |         |Ministerul Sanatatii. |
|                |asistenta sociala destinate |         |Autoritati publice    |
|                |persoanelor cu handicap, cu |         |locale                |
|                |legislatia privind          |         |                      |
|                |asistenta sociala a         |         |                      |
|                |persoanelor varstnice       |         |                      |
|                |- Reglementarea unui sistem |         |                      |
|                |coerent si unitar de        |         |                      |
|                |evaluare a nevoilor si a    |         |                      |
|                |gradului de dependenta a    |         |                      |
|                |persoanelor varstnice       |         |                      |
|                |- Reglementarea unui model  |         |                      |
|                |de servicii integrate       |         |                      |
|                |privind ingrijirea          |         |                      |
|                |persoanelor varstnice       |         |                      |
|                |- Reglementarea             |         |                      |
|                |standardelor de calitate    |         |                      |
|                |privind serviciile sociale  |         |                      |
|                |acordate persoanelor        |         |                      |
|                |varstnice, la domiciliu si  |         |                      |
|                |in sistem rezidential       |         |                      |
|                |- Elaborarea normativelor   |         |                      |
|                |de functionare a caminelor  |         |                      |
|                |pentru persoane varstnice,  |         |                      |
|                |altor centre sociale care   |         |                      |
|                |ofera ingrijire, asistenta  |         |                      |
|                |si gazduire pe perioade     |         |                      |
|                |determinate sau             |         |                      |
|                |nedeterminate, centrelor    |         |                      |
|                |de zi, locuintelor          |         |                      |
|                |protejate sau a altor       |         |                      |
|                |tipuri de unitati           |         |                      |
|                |specializate de asistenta   |         |                      |
|                |- Reglementarea tipurilor   |         |                      |
|                |de conventii si acorduri    |         |                      |
|                |de parteneriat intre        |         |                      |
|                |autoritatile centrale,      |         |                      |
|                |locale si reprezentantii    |         |                      |
|                |societatii civile           |         |                      |
|________________|____________________________|_________|______________________|
|1.3. Stabilirea |1.3.1. Reglementarea unui   |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|unui sistem de  |sistem de finantare         |2007     |Solidaritatii Sociale |
|finantare care  |transparent, care sa asigure|         |si Familiei.          |
|sa asigure      |continuitatea serviciilor   |         |Ministerul Finantelor |
|dezvoltarea     |destinate persoanelor       |         |Publice               |
|masurilor de    |varstnice si elaborarea     |         |                      |
|asistenta       |proiectiilor bugetare prin  |         |                      |
|sociala pentru  |intermediul planurilor      |         |                      |
|persoanele      |anuale de actiune           |         |                      |
|varstnice       |                            |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.3.2. Imbunatatirea        |2006     |Ministerul Muncii,    |
|                |mecanismului de alocare a   |         |Solidaritatii Sociale |
|                |fondurilor din bugetul de   |         |si Familiei.          |
|                |stat si bugetele locale,    |         |Ministerul Finantelor |
|                |prin evidentierea distincta |         |Publice.              |
|                |a sumelor destinate         |         |Autoritati publice    |
|                |masurilor de asistenta      |         |locale                |
|                |sociala in favoarea         |         |                      |
|                |persoanelor varstnice       |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.3.3. Atragerea resurselor |Permanent|Ministerul Muncii,    |
|                |financiare internationale   |         |Solidaritatii Sociale |
|                |sau dezvoltarea de programe |         |si Familiei.          |
|                |cu finantare rambursabila   |         |Ministerul Finantelor |
|                |sau nerambursabila necesare |         |Publice.              |
|                |sustinerii sistemului de    |         |Ministerul            |
|                |asistenta sociala destinat  |         |Administratiei si     |
|                |persoanelor varstnice       |         |Internelor            |
|________________|____________________________|_________|______________________|
|1.4. Dezvoltarea|1.4.1. Evaluarea resurselor |2006     |Ministerul Muncii,    |
|resurselor umane|umane existente, precum si a|         |Solidaritatii Sociale |
|din domeniul    |nevoilor de formare a       |         |si Familiei.          |
|asistentei      |personalului                |         |Autoritati publice    |
|sociale privind |                            |         |locale                |
|persoanele      |                            |         |                      |
|varstnice       |                            |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.4.2. Dezvoltarea de noi   |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |competente la locul de munca|2007     |Solidaritatii Sociale |
|                |si recunoasterea acestora,  |         |si Familiei           |
|                |prin introducerea lor in    |         |                      |
|                |COR: reglementarea          |         |                      |
|                |standardelor ocupationale   |         |                      |
|                |pentru personalul care      |         |                      |
|                |activeaza in domeniul       |         |                      |
|                |asistentei sociale si a     |         |                      |
|                |serviciilor sociale         |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.4.3. Initierea de programe|2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |de pregatire initiala si    |2007     |Solidaritatii Sociale |
|                |continua si elaborarea      |         |si Familiei. Agentia  |
|                |curriculei de formare in    |         |Nationala de Ocupare  |
|                |functie de abilitatile ce   |         |a Fortei de Munca.    |
|                |trebuie dezvoltate          |         |Ministerul Sanatatii. |
|                |                            |         |Universitati          |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.4.4. Promovarea formelor  |2007     |Ministerul Muncii,    |
|                |de instruire a              |         |Solidaritatii Sociale |
|                |ingrijitorilor, din reteaua |         |si Familiei. Agentia  |
|                |informala si reglementarea  |         |Nationala de Ocupare  |
|                |modalitatilor de certificare|         |a Fortei de Munca     |
|                |a ingrijitorilor, din       |         |                      |
|                |reteaua formala si          |         |                      |
|                |informala, dupa absolvirea  |         |                      |
|                |cursurilor de formare       |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |1.4.5. Reglementarea        |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |statutului asistentei       |2007     |Solidaritatii Sociale |
|                |medicale comunitare         |         |si Familiei.          |
|                |                            |         |Ministerul Sanatatii  |
|________________|____________________________|_________|______________________|

    OBIECTIVUL GENERAL 2: Combaterea riscului de excluziune sociala a
                          persoanelor varstnice si cresterea calitatii vietii
                          acestora

 ______________________________________________________________________________
|  OBIECTIVE     |         MASURILE           | TERMEN  |    INSTITUTII        |
|  OPERATIONALE  |                            |         |    RESPONSABILE      |
|________________|____________________________|_________|______________________|
|2.1. Dezvoltarea|2.1.2. Facilitarea accesului|2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|si              |persoanelor varstnice la    |2007     |Solidaritatii Sociale |
|diversificarea  |ajutoare financiare acordate|         |si Familiei.          |
|prestatiilor    |pentru situatii punctuale:  |         |Ministerul            |
|sociale         |acoperirea cheltuielilor    |         |Administratiei si     |
|                |curente cu intretinerea,    |         |Internelor. Consiliul |
|                |caldura, consumul de apa,   |         |National al           |
|                |gaze sau curent electric,   |         |Persoanelor Varstnice.|
|                |amenajarea spatiului de     |         |Autoritati publice    |
|                |locuit, mici reparatii,     |         |locale                |
|                |ajutor in cazul schimbarii  |         |                      |
|                |domiciliului, achizitia de  |         |                      |
|                |proteze si orteze,          |         |                      |
|                |procurarea de medicamente   |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.1.3. Introducerea unei    |2007     |Ministerul Muncii,    |
|                |prestatii si/sau unei prime |         |Solidaritatii Sociale |
|                |de asigurare pentru situatia|         |si Familiei.          |
|                |de dependenta a persoanei   |         |Ministerul            |
|                |varstnice                   |         |Administratiei si     |
|                |                            |         |Internelor.           |
|                |                            |         |Ministerul Finantelor |
|                |                            |         |Publice               |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.1.4. Introducerea unor    |2006     |Ministerul Muncii,    |
|                |compensatii financiare sau a|         |Solidaritatii Sociale |
|                |altor facilitati pentru     |         |si Familiei.          |
|                |ingrijitori in vederea      |         |Autoritati publice    |
|                |promovarii ingrijirii in    |         |locale                |
|                |familie                     |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.1.5. Acordarea de         |2007 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |facilitati pentru sustinerea|2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |lucrarilor de adaptare a    |         |si Familiei.          |
|                |locuintei in functie de     |         |Ministerul Finantelor |
|                |nevoile persoanei varstnice |         |Publice. Autoritati   |
|                |dependente                  |         |publice locale        |
|________________|____________________________|_________|______________________|
|2.2. Dezvoltarea|2.2.1. Elaborarea si        |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|si              |implementarea de programe   |2008     |Solidaritatii Sociale |
|diversificarea  |nationale privind prevenirea|         |si Familiei.          |
|serviciilor     |imbatranirii precoce si a   |         |Ministerul Sanatatii. |
|sociale         |situatiei de dependenta:    |         |Autoritati publice    |
|                |promovarea dezvoltarii de   |         |locale                |
|                |cabinete de asistenta       |         |                      |
|                |sociala in cadrul spitalelor|         |                      |
|                |si intarirea colaborarii    |         |                      |
|                |asistentului social cu      |         |                      |
|                |medicul de familie,         |         |                      |
|                |orientarea serviciilor de   |         |                      |
|                |ingrijire primara spre      |         |                      |
|                |modelul social de abordare  |         |                      |
|                |a pacientului               |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.2.2. Elaborarea planurilor|2006 -   |Autoritati publice    |
|                |anuale judetene de masuri   |2008     |locale. Ministerul    |
|                |destinate protectiei sociale|         |Muncii, Solidaritatii |
|                |a persoanelor varstnice     |         |Sociale si Familiei   |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.2.3. Facilitarea accesului|2006 -   |Autoritati publice    |
|                |persoanelor varstnice,      |2008     |locale. Ministerul    |
|                |indiferent de mediul de     |         |Muncii, Solidaritatii |
|                |rezidenta, la serviciile    |         |Sociale si Familiei.  |
|                |sociale si de sanatate      |         |Ministerul Sanatatii. |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.2.4. Dezvoltarea          |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |serviciilor de ingrijire la |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |domiciliu si a altor        |         |si Familiei.          |
|                |servicii alternative de     |         |Ministerul Sanatatii. |
|                |tipul: centre de zi,        |         |                      |
|                |cluburi, locuinte protejate,|         |                      |
|                |adaposturi, centre de       |         |                      |
|                |reabilitare, servicii de tip|         |                      |
|                |respite                     |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.2.5. Dezvoltarea          |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |serviciilor de ingrijiri de |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |lunga durata pentru         |         |si Familiei.          |
|                |persoanele varstnice        |         |Ministerul Sanatatii. |
|                |dependente                  |         |Autoritati publice    |
|                |                            |         |locale                |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.2.6. Dezvoltarea unui set |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |de servicii comprehensive,  |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |socio-medicale, pentru      |         |si Familiei.          |
|                |prevenirea, interventia     |         |Ministerul Sanatatii. |
|                |precoce, tratamentul si     |         |Autoritati publice    |
|                |ingrijirea persoanelor      |         |locale                |
|                |varstnice cu afectiuni      |         |                      |
|                |mintale                     |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.2.7. Dezvoltarea          |2007     |Ministerul Muncii,    |
|                |serviciilor paliative       |         |Solidaritatii Sociale |
|                |                            |         |si Familiei.          |
|                |                            |         |Ministerul Sanatatii. |
|                |                            |         |Autoritati publice    |
|                |                            |         |locale                |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.2.8. Dezvoltarea          |2007 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |programelor de consiliere a |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |persoanelor varstnice       |         |si Familiei.          |
|                |referitor la beneficiile    |         |Autoritati publice    |
|                |asigurarilor privind riscul |         |locale. Universitati  |
|                |de batranete, de dependenta,|         |de profil             |
|                |de sanatate, precum si in   |         |                      |
|                |ceea ce priveste alegerea   |         |                      |
|                |celor mai eficiente scheme  |         |                      |
|                |de asigurari                |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.2.9. Promovarea           |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |parteneriatului cu          |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |organizatiile               |         |si Familiei.          |
|                |neguvernamentale si         |         |Ministerul Finantelor |
|                |incurajarea initiativelor   |         |Publice. Autoritati   |
|                |private in domeniu prin     |         |publice locale        |
|                |asigurarea de facilitati    |         |                      |
|                |fiscale, reglementarea      |         |                      |
|                |conditiilor de concesionare |         |                      |
|                |a serviciilor de catre      |         |                      |
|                |serviciile publice,         |         |                      |
|                |eliminarea birocratiei      |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.2.10. Dezvoltarea         |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |sistemului rezidential de   |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |asistenta si ingrijire prin |         |si Familiei.          |
|                |reabilitarea caminelor      |         |Ministerul            |
|                |pentru persoane varstnice   |         |Administratiei si     |
|                |si constructia de noi camine|         |Internelor. Autoritati|
|                |                            |         |publice locale        |
|________________|____________________________|_________|______________________|
|2.3. Prevenirea |2.3.1. Elaborarea de        |2005 -   |Ministerul Muncii,    |
|si combaterea   |reglementari specifice      |2006     |Solidaritatii Sociale |
|abuzului si     |privind prevenirea oricaror |         |si Familiei.          |
|neglijarii      |forme de abuz si neglijare a|         |Ministerul Justitiei. |
|persoanelor     |persoanei varstnice         |         |Ministerul            |
|varstnice       |                            |         |Administratiei si     |
|                |                            |         |Internelor            |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.3.2. Organizarea de       |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |campanii de informare si    |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |dezvoltarea unor centre de  |         |si Familiei. Consiliul|
|                |consiliere a persoanelor    |         |National al           |
|                |varstnice asupra riscului de|         |Persoanelor Varstnice.|
|                |a fi supusi la diverse forme|         |Ministerul Justitiei. |
|                |de abuz sau neglijare si    |         |Autoritati publice    |
|                |consecintelor acestuia      |         |locale.               |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |2.3.3. Crearea de servicii  |2007 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |sociale specializate        |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |destinate victimelor        |         |si Familiei. Consiliul|
|                |abuzului                    |         |National al           |
|                |                            |         |Persoanelor Varstnice.|
|                |                            |         |Agentia Nationala     |
|                |                            |         |pentru Protectia      |
|                |                            |         |Familiei              |
|________________|____________________________|_________|______________________|

    OBIECTIVUL GENERAL 3: Promovarea participarii persoanelor varstnice la viata
                          sociala
 ______________________________________________________________________________
|  OBIECTIVE     |         MASURILE           | TERMEN  |    INSTITUTII        |
|  OPERATIONALE  |                            |         |    RESPONSABILE      |
|________________|____________________________|_________|______________________|
|3.1. Dezvoltarea|3.1.1. Dezvoltarea unei     |2007 -   |Ministerul Muncii,    |
|si implinirea   |retele de centre de         |2008     |Solidaritatii Sociale |
|personala       |consiliere pentru pregatirea|         |si Familiei.          |
|                |asupra impactului           |         |Autoritati publice    |
|                |socio-economic al           |         |locale                |
|                |pensionarii si alte aspecte |         |                      |
|                |caracteristice varstei a    |         |                      |
|                |treia                       |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |3.1.2. Organizarea de       |permanent|Ministerul Muncii,    |
|                |campanii nationale/locale de|         |Solidaritatii Sociale |
|                |informare si mediatizare    |         |si Familiei.          |
|                |privind consecintele        |         |Autoritati publice    |
|                |imbatranirii pentru         |         |locale                |
|                |sensibilizarea publicului   |         |                      |
|                |larg si pentru valorizarea  |         |                      |
|                |rolului persoanelor         |         |                      |
|                |varstnice in societate si   |         |                      |
|                |familie                     |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |3.1.3. Dezvoltarea de       |2007 -   |Autoritati publice    |
|                |programe pentru combaterea  |2008     |locale. Ministerul    |
|                |izolarii si incurajarea     |         |Muncii, Solidaritatii |
|                |reintegrarii sociale a      |         |Sociale si Familiei   |
|                |varstnicului                |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |3.1.4. Suport acordat       |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |varstnicilor pentru         |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |imbunatatirea propriei      |         |si Familiei. Agentia  |
|                |situatii socio-economice,   |         |Nationala de Ocupare  |
|                |prin proiecte generatoare de|         |a Fortei de Munca.    |
|                |venituri, programe          |         |                      |
|                |educationale si ocupationale|         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |3.1.5. Identificarea si     |2007 -   |Ministerul Muncii,    |
|                |promovarea de locuri de     |2008     |Solidaritatii Sociale |
|                |munca destinate persoanelor |         |si Familiei. Agentia  |
|                |varstnice                   |         |Nationala de Ocupare  |
|                |                            |         |a Fortei de Munca     |
|________________|____________________________|_________|______________________|
|3.2. Sustinerea |3.2.1. Dezvoltarea de       |2006 -   |Ministerul Muncii,    |
|implicarii      |programe in parteneriat cu  |2007     |Solidaritatii Sociale |
|active a        |reprezentantii miscarii     |         |si Familiei. Consiliul|
|persoanelor     |asociative a persoanelor    |         |National al           |
|varstnice in    |varstnice pentru sustinerea |         |Persoanelor Varstnice.|
|viata societatii|accesului acestora la toate |         |Ministerul            |
|                |aspectele vietii            |         |Administratiei si     |
|                |socio-economice             |         |Internelor. Autoritati|
|                |                            |         |publice locale        |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |3.2.2. Promovarea miscarii  |2007     |Ministerul Muncii,    |
|                |de voluntariat in randul    |         |Solidaritatii Sociale |
|                |persoanelor varstnice prin  |         |si Familiei. Consiliul|
|                |instituirea de facilitati   |         |National al           |
|                |financiare sau alte forme de|         |Persoanelor Varstnice |
|                |recunoastere a activitatii  |         |                      |
|                |voluntare                   |         |                      |
|                |____________________________|_________|______________________|
|                |3.2.3. Facilitarea          |2006 -   |Autoritati publice    |
|                |implicarii de catre         |2008     |locale                |
|                |comunitate a persoanelor    |         |                      |
|                |varstnice in luarea         |         |                      |
|                |deciziilor cu privire la    |         |                      |
|                |actiunile si masurile ce le |         |                      |
|                |sunt destinate              |         |                      |
|________________|____________________________|_________|______________________|

    VIII. IMPLEMENTARE, MONITORIZARE SI EVALUARE

    8.1. IMPLEMENTAREA, MONITORIZAREA SI EVALUAREA

    Implementarea masurilor si actiunilor stabilite in cadrul strategiei presupune un proces de planificare judicioasa, pe o perioada de cel putin 4 ani, bazata pe obiectivele nationale si nevoile locale dar, mai ales, pe resursele materiale, financiare si umane disponibile. Programele si masurile concrete ce se inscriu in cadrul larg al strategiei vizeaza elaborarea de planuri anuale de actiune, aprobate prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei.
    Implementarea strategiei necesita totodata, integrarea unui plan de cercetare privind fenomenul de imbatranire a populatiei si implicatiile acestuia, precum si a unui program de constructie institutionala care sa permita abordarea si dezvoltarea globala a politicilor sociale.
    In aceste conditii, monitorizarea si evaluarea masurilor asumate reprezinta o activitate de maxima importanta care permite analiza impactului politicilor adoptate si redefinirea prioritatilor, in functie de realitatile decelate si evolutia nevoilor sociale.
    Activitatea de monitorizare si evaluare are in vedere urmatoarele:
    a) Selectarea unor indicatori de performanta pentru obiectivele strategiei;
    b) Dezvoltarea unor programe de cercetare care se adreseaza principalelor masuri prevazute de strategie, astfel incat actiunile asumate sa fie posibil de implementat cu maxima eficienta si eficacitate;
    c) Identificarea si solutionarea lipsurilor de informatii si date, absolut necesare sustinerii obiectivelor strategice;
    d) Dezvoltarea bazei de date necesare elaborarii de politici in domeniu, dar si pentru monitorizarea eficienta de sistem;
    e) Asigurarea de informatii permanente privind rezultatele implementarii diverselor obiective strategice si realizarea de rapoarte periodice;
    f) Evaluarea strategiei la doi ani de la demararea implementarii acesteia si definirea altor directii de actiune, masuri sau actiuni, in functie de rezultatele evaluarii.
    In acest context se inscrie crearea la nivel central a unei structuri capabila de o abordare coordonata a consecintelor fenomenului de imbatranire, de dezvoltare globala a politicilor sociale in favoarea persoanelor varstnice. Aceasta structura isi va asuma evaluarea generala de sistem, elaborarea de politici si programe coerente si corelate, a planurilor anuale de actiune, evaluarea si monitorizarea impactului masurilor angajate, coordonarea implementarii acestora la nivel local, precum si relationarea cu celelalte domenii de activitate.

    8.2. FINANTAREA

    Stabilirea unui sistem de finantare clar, coerent reprezinta unul din obiectivele majore ale strategiei de asistenta sociala a persoanelor varstnice.
    Sursele de finantare ale sistemului de asistenta sociala pentru persoanele varstnice includ:
    a) Buget de stat;
    b) Bugete locale;
    c) Donatii si sponsorizari de la persoane fizice si juridice, in conditiile legii;
    d) Alte fonduri sociale, pentru proiecte locale: Fondul Roman de Dezvoltare Sociala;
    e) Fonduri externe, rambursabile si nerambursabile;
    f) Contributia beneficiarului.
    Proiectiile bugetare de sustinere a masurilor prevazute in planurile anuale de actiune in domeniul asistentei sociale pentru persoanele varstnice sunt elaborate in fiecare an, pentru anul urmator si reprezinta o conditionalitate a implementarii strategiei.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 541/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 541 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 541/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu