Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 36 din 18 septembrie 2008

pentru aprobarea Normei nr. 20/2008 privind supravegherea speciala a administratorilor fondurilor de pensii administrate privat

ACT EMIS DE: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 689 din 9 octombrie 2008



Având în vedere prevederile art. 95 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul dispoziţiilor art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private emite următoarea hotărâre:

Art. 1. - Se aprobă Norma nr. 20/2008 privind supravegherea specială a administratorilor fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Prezenta hotărâre şi norma menţionată la art. 1 se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (www.csspp.ro).

Art. 3. - Direcţia reglementare împreună cu Direcţia secretariat şi cu directorul general vor urmări ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private,

Mircea Oancea

ANEXĂ

NORMA   Nr. 20/2008

privind supravegherea specială a administratorilor fondurilor de pensii administrate privat

Având în vedere prevederile art. 95 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul dispoziţiilor art. 23 lit. f) şi ale art. 24 lit. d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumită în continuare Comisie, emite prezenta normă.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Prezenta normă stabileşte reguli privind procedura şi condiţiile de instituire şi de încetare a măsurii de supraveghere specială, respectiv de desemnare a Consiliului de supraveghere specială şi atribuţiile acestuia.

Art. 2. - Comisia, în vederea protejării intereselor participanţilor sau a beneficiarilor acestora, instituie măsura supravegherii speciale asupra administratorului unui fond de pensii administrat privat în vederea limitării riscurilor şi asigurării redresării fondului de pensii, în situaţia în care, ca urmare a controalelor efectuate de Comisie, se constată deficienţe care nu impun retragerea autorizaţiei administratorului sau a fondului de pensii administrat privat.

Art. 3. - (1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţia prevăzută la art. 2 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate   privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.

(2) De asemenea, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:

a)  conducători - membrii consiliului de administraţie şi directorii administratorului ori, după caz, membrii consiliului de supraveghere şi ai directoratului;

b)  control efectuat de Comisie - controale de fond sau controale tematice declanşate ca urmare a activităţii de supraveghere a administratorilor fondurilor de pensii administrate privat;

c)   deficienţe - situaţii sau stări de fapt ori de drept constatate în urma controalelor efectuate de Comisie, care nu au fost remediate conform dispoziţiilor Comisiei, în condiţiile în care acestea au influenţat sau ar putea influenţa în mod negativ situaţia financiară a fondului de pensii administrat privat ori ar prejudicia interesele participanţilor.

CAPITOLUL II

Instituirea supravegherii speciale şi desemnarea Consiliului de supraveghere specială

SECŢIUNEA 1

Instituirea supravegherii speciale

Art. 4. - (1) Comisia, prin decizie, instituie măsura supravegherii speciale şi desemnează Consiliul de supraveghere specială.

(2)   Comisia hotărăşte instituirea măsurii supravegherii speciale pe o perioadă de cel mult 6 luni.

(3) Comisia poate dispune prelungirea termenului prevăzut la alin. (2) o singură dată, pe o perioadă care nu poate depăşi 6 luni.

Art. 5. - Comisia poate dispune instituirea măsurii supravegherii speciale în următoarele situaţii, fără ca enumerarea acestora să fie limitativă:

a) constatarea repetată a unor deficienţe de ordin operaţional - erori sau omisiuni în înregistrarea şi evidenţa operaţiunilor efectuate în numele şi pe seama fondului de pensii, erori de evidenţă a participanţilor şi/sau de organizare a arhivei, de o manieră care să pună în pericol integritatea datelor cu privire la numărul, identitatea şi valoarea contribuţiilor fiecărui participant;

b) constatarea unor deficienţe de ordin financiar - situarea sub nivelul rezultat din calculul provizionului tehnic pentru o perioadă mai mare de 30 de zile calendaristice, nerespectarea prevederilor legale privind nivelul capitalului social;

c)  constatarea unor deficienţe de ordin investiţional - scăderea sub nivelul ratei de rentabilitate minimă pentru două trimestre consecutive, iminenţa imposibilităţii onorării obligaţiilor fondului de pensii, imposibilitatea revenirii la structura de portofoliu prevăzută în prospect în termen de 90 de zile calendaristice de la abatere, depăşirea limitelor de investiţii de o manieră care determină neîncadrarea în categoria de risc prevăzută în prospectul fondului de pensii, încălcări ale politicii investiţionale prevăzute în prospect, depăşirea limitei legale de investire pe un anumit instrument, depăşirea limitei legale de investire pe un anumit emitent/grup de emitenţi, investirea în instrumente financiare şi/sau pe pieţe nepermise de legislaţia în vigoare.

Art. 6. - (1) In termen de 5 zile calendaristice de la data adoptării deciziei, Comisia notifică administratorului instituirea măsurii supravegherii speciale.

(2) Consiliul de supraveghere specială îşi începe activitatea în prima zi lucrătoare ulterioară datei notificării deciziei.

SECŢIUNEA a 2-a

Desemnarea şi atribuţiile Consiliului de supraveghere specială

Art. 7. - (1) Supravegherea specială se asigură prin Consiliul de supraveghere specială constituit în acest scop, format din minimum 3 specialişti din cadrul Comisiei, dintre care unul asigură îndeplinirea funcţiei de preşedinte.

(2) Membrii Consiliului de supraveghere specială sunt numiţi de Comisie, prin decizie, din personalul de specialitate al Comisiei, aceştia trebuind să îndeplinească condiţia de a nu fi membri în niciun consiliu de administraţie şi nici acţionari semnificativi ai societăţilor comerciale care au o legătură directă sau indirectă, economică sau comercială, cu persoanele juridice care fac obiectul supravegherii Comisiei.

Art. 8. - Calitatea de membru al Consiliului de supraveghere specială încetează în următoarele situaţii:

a) la încetarea calităţii de angajat al Comisiei;

b) la apariţia unei incompatibilităţi;

c) prin înlocuire;

d) prin imposibilitatea definitivă de exercitare a mandatului;

e) la încetarea măsurii supravegherii speciale, conform art. 14.

Art. 9. - (1) Consiliul de supraveghere specială are atribuţiile prevăzute la art. 95 din Lege, precum şi următoarele:

a)  supune spre aprobare Comisiei planul de remediere a deficienţelor, în forma propusă de către administrator sau, după caz, cu modificări şi completări;

b)  suspendă ori desfiinţează unele acte de decizie ale organelor statutare ale administratorului, contrare planului de remediere aprobat sau legislaţiei în vigoare ori care conduc la deteriorarea situaţiei financiare a administratorului.

(2)  In vederea exercitării atribuţiilor prevăzute la art. 9 alin. (1), Consiliul de supraveghere va emite un act administrativ semnat de preşedintele acestuia, denumit „decizie", cu caracter obligatoriu pentru administrator.

(3)  Consiliul de supraveghere specială nu se substituie conducătorilor administratorului în ceea ce priveşte conducerea activităţii şi competenţa de a angaja societatea. Răspunderea pentru operaţiunile efectuate şi pentru documentele întocmite de administrator revine exclusiv conducătorilor şi persoanelor care întocmesc şi semnează documentele în cauză, potrivit atribuţiilor şi competenţelor acestora.

(4) In perioada exercitării supravegherii speciale, adunarea generală a acţionarilor şi conducătorii administratorului nu pot hotărî măsuri contrare celor dispuse de Consiliul de supraveghere specială.

(5) Membrii Consiliului de supraveghere specială au acces la toate documentele şi registrele administratorului privind fondul de pensii, precum şi activitatea proprie, fiind obligaţi să păstreze secretul profesional privind operaţiunile acestuia. De asemenea, în cel mai scurt timp, administratorul va pune la dispoziţia Consiliului de supraveghere specială toate documentele/ informaţiile solicitate de acesta.

Art. 10. - (1) Comisia, prin decizie, aprobă sau respinge planul de remediere a deficienţelor.

(2) Comisia va respinge planul de remediere a deficienţelor dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 13, precum şi în situaţia în care consideră că măsurile propuse nu ar asigura remedierea deficienţelor constatate şi va solicita modificarea sau completarea lui.

Art. 11. - (1) Consiliul de supraveghere specială prezintă Comisiei rapoarte asupra situaţiei administratorului, lunar sau ori de câte ori este necesar.

(2) In funcţie de concluziile rezultate din aceste rapoarte, Comisia va decide cu privire la prelungirea cu cel mult 6 luni sau încetarea măsurii supravegherii speciale.

SECŢIUNEA a 3-a

Obligaţiile administratorului pe perioada supravegherii speciale

Art. 12. - (1) Administratorul aflat în supraveghere specială are următoarele obligaţii:

a)    să pună la dispoziţia membrilor Consiliului de supraveghere specială toate documentele şi evidenţele proprii, precum şi ale fondului de pensii;

b)  să întocmească planul de remediere a deficienţelor, cu respectarea prevederilor art. 13;

c)  să depună la sediul Comisiei spre aprobare planul de remediere a deficienţelor, în termenul prevăzut la alin. (2);

d) să aplice planul de remediere a deficienţelor aprobat de Comisie;

e)  să nu efectueze acte contrare planului de remediere aprobat de Comisie sau care determină deteriorarea situaţiei financiare a fondului de pensii;

f) să informeze în scris Consiliul de supraveghere specială anterior adoptării oricărei decizii;

g) să îndeplinească dispoziţiile Comisiei, la termenele şi în condiţiile prevăzute în decizia de instituire a supravegherii speciale sau în deciziile prevăzute la art. 10 alin. (1).

(2) Comisia, prin decizia de instituire a supravegherii speciale, va stabili termenul în care administratorul trebuie să elaboreze şi să depună spre aprobare planul de remediere a deficienţelor.

(3) Comisia, prin decizia de respingere a planului de remediere a deficienţelor, va stabili termenul în care administratorul trebuie să elaboreze şi să depună spre aprobare planul care să conţină modificările sau completările solicitate.

Art. 13. - Planul de remediere a deficienţelor va fi întocmit de către administrator şi va cuprinde cel puţin următoarele:

a) analiza situaţiei de fapt;

b) identificarea cauzelor care au determinat apariţia deficienţelor constatate de Comisie;

c)  analiza de impact pe termen scurt, mediu şi lung al deficienţelor constatate de Comisie;

d) identificarea deficienţelor care urmează a fi remediate;

e)  prezentarea soluţiilor de remediere pentru înlăturarea deficienţelor, precum şi pentru atenuarea sau eliminarea efectelor acestora;

f)  estimarea rezultatelor care vor fi obţinute ca urmare a implementării soluţiilor prevăzute la lit. e);

g)  termene clare de implementare a întregului plan de remediere, precum şi termene specifice pentru fiecare operaţiune în parte.

SECŢIUNEA a 4-a

Incetarea supravegherii speciale

Art. 14. - (1) In cazul în care deficienţele care au determinat instituirea măsurii supravegherii speciale au fost înlăturate, la propunerea Consiliului de supraveghere specială, Comisia, prin decizie, dispune încetarea măsurii de supraveghere specială.

(2) De asemenea, Comisia dispune, prin decizie, încetarea măsurii de supraveghere specială, retragerea autorizaţiei de administrare a administratorului  şi   retragerea  autorizaţiei fondului de pensii administrat privat în următoarele cazuri:

a) în situaţia în care administratorul nu respectă termenele prevăzute în prezenta normă;

b)  în situaţia în care planul de remediere a deficienţelor modificat sau completat conform art. 10 alin. (2) va fi respins;

c)  în situaţia în care, ca urmare a analizării rapoartelor Consiliului de supraveghere specială, se constată că nu sunt condiţii pentru restabilirea situaţiei financiare a administratorului şi/sau a fondului de pensii administrat privat;

d) în situaţia în care măsurile dispuse nu au putut conduce la atingerea scopului urmărit şi/sau la înlăturarea cauzelor care au condus la instituirea măsurii de supraveghere specială.

Art. 15. - (1) Prin decizia de încetare a măsurii de supraveghere specială Comisia dispune şi încetarea mandatului Consiliului de supraveghere specială.

(2) In termen de 10 zile lucrătoare de la data deciziei de încetare a măsurii de supraveghere specială, Consiliul de supraveghere specială va prezenta un raport cu privire la modul de îndeplinire a mandatului primit din partea Comisiei, în conformitate cu măsurile şi dispoziţiile stabilite de aceasta prin decizia de instituire a măsurii de supraveghere specială.

CAPITOLUL III

Dispoziţii finale

Art. 16. - Termenele prevăzute de prezenta normă care expiră într-o zi de sărbătoare legală sau într-o zi nelucrătoare se vor prelungi până la sfârşitul următoarei zile lucrătoare.

Art. 17. - Nerespectarea dispoziţiilor cuprinse în prezenta normă se sancţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 81 alin. (1) lit. c), art. 140 alin. (1), art. 141 alin. (1) lit. g), art. 141 alin. (2)-(11) şi art. 142 din Lege.

Art. 18. - Prezenta normă intră în vigoare în termen de 30 de zile calendaristice de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 36/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 36 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 36/2008
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu