HOTARARE Nr.
1357 din 27 septembrie 2006
pentru modificarea Normelor
metodologice privind etichetarea alimentelor, prevazute in anexa nr. 1 la
Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor
ACT EMIS DE:
GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 839 din 11 octombrie 2006
In temeiul art. 108 din
Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă
prezenta hotărâre.
Art. I. - Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, prevăzute
în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea
alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu
modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
1 .La articolul 5, litera g)
va avea următorul cuprins: ,,g) denumirea sau
denumirea comercială şi adresa producătorului ori ale ambalatorului sau ale
distribuitorului; în cazul produselor din import se înscriu numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în
România;".
2. Anexa nr. 1f) la normele
metodologice se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta hotărâre.
Art. II. - Până la data
de 25 noiembrie 2007 sunt exceptate din cuprinsul anexei nr. 1f) la Normele
metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea
Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare,
următoarele produse:
Ingrediente
|
Produse provizoriu excluse din această cauză
|
Cereale care conţin gluten
|
Siropuri de qlucoză pe bază de qrâu conţinând dextroză*)
|
Maltodextrine pe bază de qrâu*)
|
Siropuri de qlucoză pe bază de orz
|
Cereale utilizate în distilate pentru băuturi spirtoase
|
Ouă
|
Lizozim (produs obţinut din ouă) utilizat în vin
|
Albumină (produs obţinut din ouă) utilizată ca stabilizator
pentru vir si cidru
|
Peşte
|
Gelatină de peşte utilizată ca suport pentru vitamine sau preparate carotenoidice si arome
|
Gelatină de peşte sau clei de peşte, utilizate ca stabilizatori
pentru bere, cidru si vin
|
Soia
|
Ulei si qrăsime de soia complet rafinate*)
|
Amestec natural de tocoferoli (E 306), tocoferol D-alfa natural,
acetat de tocoferol D-alfa natural, succinat de
tocoferol D-alfa natura obţinuţi din soia
|
Fitosteroli si esteri de fitosteroli derivaţi din uleiuri
vegetale de soia
|
Ester de stanol vegetal produs din steroli obţinuţi din uleiuri
vegetale din soia
|
Lapte
|
Zer utilizat în distilate pentru băuturi
spirtoase
|
Lactitol
|
Produse din lapte (caseină) utilizate ca stabilizatori la
fabricarea vinului si a cidrului
|
Fructe în coajă
|
Fructe în coajă utilizate în distilatele pentru băuturi spirtoase
|
Fructe în coajă (migdale, nuci) utilizate (ca aromă) în băuturi
spirtoase
|
Ţelină
|
Ulei de frunze de telină si seminţe
|
Oleorăsini din seminţe de telină
|
Muştar
|
Ulei de muştar
|
Ulei de seminţe de muştar
|
Oleorăsini din seminţe de muştar
|
*) Şi produse care rezultă din acestea, în măsura în
care procesul pe care l-au suferit nu este probabil să crească nivelul de
alergenicitate stabilit de EFSA (European Food Safety Authority) pentru
produsul relevant din care provine.
Art. III. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă art. II din Hotărârea Guvernului nr. 1.870/2005
pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind etichetarea
alimentelor, prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002
privind etichetarea alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 114 din 7 februarie 2006.
Art. IV. - Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea
alimentelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu
modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin
prezenta hotărâre, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Şeful Cancelariei Primului-Ministru,
Aleodor Marian Frâncu
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor,
Cătălin Florin Teodorescu,
secretar de stat
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
Ministrul integrării europene,
Anca Daniela Boagiu
ANEXĂ
[anexa nr. 1 f) la normele metodologice]
LISTA
cuprinzând ingredientele la care se face referire în
art. 7 alin. (62), (11)-(14)
- Cereale care conţin gluten (de exemplu: grâu,
secară, orz etc. sau soiurile lor hibride) şi produse pe bază de cereale
- Crustacee şi produse pe bază de crustacee
- Ouă şi produse pe bază de ouă
- Peşte şi produse pe bază de peşte
- Arahide şi produse pe bază de arahide
- Soia şi produse pe bază de soia
- Lapte şi produsele lactate (inclusiv
lactoza)
- Fructe în coajă, de exemplu: migdale (Amygdalus communis L), alune (Corylus
avellana), nuci (Juglans regia), nuci de cajou (Anacardium
occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh) K. Koch], nuci
de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de Macadamia şi nuci de Queensland (Macadamia
terifolia) şi produsele pe bază de aceste fructe
- Ţelină şi produse pe bază de ţelină
- Muştar şi produse pe bază de muştar
- Seminţe de susan şi produse pe bază de seminţe de
susan
- Dioxid de sulf şi sulfiţi la concentraţii mai mari
de 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate în S02.