Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 10 din 12 ianuarie 2000

pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea stiintifica si tehnologica, semnat la Washington la 15 iulie 1998

ACT EMIS DE:                GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 14 din 17 ianuarie 2000


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea stiintifica si tehnologica, semnat la Washington la 15 iulie 1998.
    Art. 2
    Cheltuielile privind aplicarea prevederilor acordului se suporta din bugetul Agentiei Nationale pentru Stiinta, Tehnologie si Inovare.

                 PRIM-MINISTRU
            MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                      Contrasemneaza:
                      p. Presedintele
                      Agentiei Nationale pentru Stiinta,
                      Tehnologie si Inovare,
                      Mircea Pusca

                      Ministru de stat,
                      ministrul afacerilor externe,
                      Petre Roman

                      Ministrul finantelor,
                      Decebal Traian Remes

                              ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea stiintifica si tehnologica

    Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii, denumite in continuare parti,
    recunoscand importanta stiintei si tehnologiei pentru dezvoltarea unor economii nationale prospere,
    convinse ca o cooperare internationala in domeniul stiintei si tehnologiei va intari legaturile de prietenie si intelegere dintre popoarele lor si va conduce la cresterea nivelului stiintific si tehnologic in folosul ambelor tari,
    convinse de necesitatea dezvoltarii in continuare a cooperarii stiintifice si tehnologice reciproc avantajoase, in cadrul noului parteneriat strategic stabilit intre Romania si Statele Unite ale Americii, si
    recunoscand Actul final de la Helsinki al Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa, precum si documentele finale ale reuniunilor urmatoare de la Viena, Bonn, Madrid, Paris si Lisabona,
    au convenit asupra celor ce urmeaza:

    Art. 1
    1. Partile vor dezvolta, vor sprijini si vor facilita cooperarea stiintifica si tehnologica dintre organizatiile din cele doua tari, care coopereaza pe baza principiilor egalitatii, reciprocitatii si avantajului reciproc. Aceasta cooperare se poate desfasura in domenii precum: stiintele fundamentale, protectia mediului inconjurator, stiintele medicale si ocrotirea sanatatii, agricultura, cercetarea tehnica, energie, standardizare, politica si managementul stiintei si tehnologiei, cercetarile privind resursele naturale si ale patrimoniului cultural si utilizarea lor rationala, precum si in alte domenii ale stiintei si tehnologiei asupra carora cele doua parti pot conveni.
    2. Organizatiile care stabilesc relatii de cooperare pot cuprinde, fara a se limita insa la acestea, academii de stiinte, institute de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, organizatii tehnice care faciliteaza inovatia, societati stiintifice, agentii guvernamentale, universitati si alte organizatii de cercetare si dezvoltare din cele doua tari.
    3. Activitatile de cooperare in baza acestui acord pot include:
    a) proiecte coordonate si comune de cercetare si dezvoltare, studii si investigatii;
    b) cursuri comune stiintifice si de pregatire, seminarii, conferinte si simpozioane;
    c) schimburi de informatii si documentatie stiintifica si tehnologica in cadrul activitatilor de cooperare;
    d) schimburi de oameni de stiinta, de specialisti si cercetatori;
    e) schimburi sau utilizarea in comun a echipamentului ori a materialelor; si
    f) alte forme de cooperare stiintifica si tehnologica asupra carora cele doua parti pot conveni reciproc.
    Art. 2
    Cooperarea in baza acestui acord se va desfasura in conformitate cu legile si reglementarile nationale in vigoare ale celor doua parti si in functie de disponibilitatile de personal si de fondurile alocate.
    Art. 3
    Activitatile de cooperare prevazute in baza acestui acord se vor desfasura prin punerea in aplicare a unor memorandumuri de intelegere sau a altor aranjamente incheiate intre organizatiile care stabilesc relatii de cooperare din cele doua tari, denumite in continuare aranjamente de aplicare. Aceste aranjamente de aplicare trebuie sa cuprinda, dupa caz, subiectele cooperarii, procedurile, finantarea, alocarea costurilor si alte chestiuni relevante.
    Art. 4
    In ceea ce priveste activitatile de cooperare care se desfasoara in baza acestui acord, fiecare parte, in conformitate cu legile si cu reglementarile sale, va facilita:
    a) intrarea si iesirea prompta si eficienta pe si de pe teritoriul ei a echipamentelor si instrumentelor, precum si a informatiilor referitoare la proiectele respective;
    b) intrarea si iesirea prompta si eficienta pe si de pe teritoriul ei, precum si transportul intern si activitatea persoanelor care participa la punerea in aplicare a prezentului acord;
    c) asigurarea accesului in zonele geografice relevante, la datele, materialele, institutiile si persoanele care participa la aplicarea acestui acord.
    Art. 5
    Prevederile referitoare la protectia si impartirea drepturilor de proprietate intelectuala obtinute sau furnizate in cursul activitatilor de cooperare in baza acestui acord sunt specificate in anexa A care constituie parte integranta a prezentului acord.
    Art. 6
    Informatiile stiintifice si tehnologice care nu sunt proprietate intelectuala, ce rezulta din activitatile de cooperare desfasurate in baza acestui acord, vor fi puse la dispozitie comunitatii stiintifice mondiale, pe canalele obisnuite si in concordanta cu procedurile curente ale organizatiilor intre care exista relatiile de cooperare, daca nu s-a convenit altfel, in scris, in cadrul aranjamentelor de aplicare.
    Art. 7
    Oameni de stiinta, specialisti si institutii din alte tari sau organizatii internationale pot fi invitate, cu acordul ambelor parti, sa participe pe cheltuiala lor, daca nu s-a convenit altfel, la activitatile care se desfasoara in baza acestui acord.
    Art. 8
    Prevederile acestui acord nu vor prejudicia aranjamentele de cooperare stiintifica si tehnologica intre organizatiile care coopereaza ale celor doua parti si care nu intra in sfera de aplicare a acordului.
    Art. 9
    Partile vor analiza impreuna, prin intermediul agentilor executivi desemnati si la termene reciproc acceptabile, progresele in aplicarea prezentului acord.
    Art. 10
    1. Fiecare parte va desemna un agent executiv. Agentii executivi vor fi Ministerul Cercetarii si Tehnologiei pentru Romania si Departamentul de Stat pentru Statele Unite ale Americii.
    2. Agentii executivi vor exercita supravegherea de ansamblu, conducerea si coordonarea activitatilor de cooperare desfasurate in baza acestui acord.
    Art. 11
    1. Prezentul acord intra in vigoare la data schimbului de note diplomatice care confirma ca partile au indeplinit respectivele cerinte interne necesare pentru intrarea sa in vigoare. Acordul ramane in vigoare timp de 5 ani.
    2. Fiecare parte poate denunta acest acord prin notificare scrisa, adresata celeilalte parti cu 6 luni inainte. In cazul in care partile nu au convenit altfel, denuntarea prezentului acord nu va afecta finalizarea nici unei activitati de cooperare desfasurate in baza acestui acord, care nu a fost complet realizata la data denuntarii acestuia.
    3. Prezentul acord poate fi amendat cu acordul scris al partilor.
    4. Acest acord va fi extins in mod automat pe perioade succesive de 5 ani.
    Incheiat la Washington la 15 iulie 1998, in dublu exemplar, in limbile romana si engleza, ambele texte fiind egal autentice.

                         Pentru Guvernul Romaniei,
                               Horia Ene

                Pentru Guvernul Statelor Unite ale Americii,
                               Strobe Talbot

    ANEXA A

                        PROPRIETATEA INTELECTUALA

    In conformitate cu art. V din prezentul acord:
    Partile vor asigura protectia adecvata si eficace a proprietatii intelectuale create sau furnizate in baza acestui acord si a aranjamentelor de aplicare relevante. Partile sunt de acord sa isi notifice reciproc, in timp util, orice inventii sau lucrari cu drepturi de autor rezultate in baza acestui acord si sa solicite protectie in timp util pentru aceasta proprietate intelectuala. Drepturile asupra acestei proprietati intelectuale vor fi atribuite dupa cum se prevede in aceasta anexa.

    I. Sfera de aplicare

    A. Aceasta anexa este aplicabila tuturor activitatilor de cooperare care se realizeaza in baza acestui acord, cu exceptia cazurilor in care partile sau persoanele desemnate de acestea au convenit in mod expres altfel.
    B. Pentru acest acord proprietatea intelectuala va avea sensul specificat la art. 2 din Conventia de infiintare a Organizatiei Mondiale pentru Proprietatea Intelectuala, incheiata la Stockholm la 14 iulie 1967.
    C. Aceasta anexa se refera la atribuirea drepturilor, profiturilor si drepturilor de autor intre parti. Fiecare parte se va asigura ca cealalta parte poate sa obtina drepturile de proprietate intelectuala, alocate conform anexei, prin obtinerea acestor drepturi de la participantii sai, pe baza de contracte sau alte mijloace legale, daca este necesar. Aceasta anexa nu modifica si nici nu prejudiciaza in alt mod alocarea acestor drepturi intre una dintre parti si cetatenii ei, care va fi stabilita de legile si practicile partii respective.
    D. Litigiile referitoare la proprietatea intelectuala rezultata in baza acestui acord vor fi solutionate prin tratative intre institutiile participante implicate sau, daca este necesar, de catre parti sau persoanele desemnate de acestea. Cu acordul reciproc al partilor, litigiul va fi supus unui tribunal de arbitraj a carui decizie este obligatorie, in conformitate cu regulile aplicabile ale dreptului international. Cu exceptia cazurilor in care partile sau persoanele desemnate de acestea au convenit altfel in scris, se vor aplica regulile de arbitraj ale Comisiei Natiunilor Unite de Drept International Comercial (UNCITRAL).
    E. Denuntarea sau expirarea valabilitatii acestui acord nu va afecta drepturile sau obligatiile rezultate din aceasta anexa.

    II. Atribuirea drepturilor

    A. Fiecare parte va avea dreptul la o licenta de drept de autor neexclusiva, irevocabila si gratuita in toate tarile, pentru a traduce, a reproduce si a distribui public articole din reviste stiintifice si tehnice, rapoarte sau carti, care decurg direct din cooperarea desfasurata in baza acestui acord. Toate exemplarele distribuite public ale unei lucrari cu drept de autor conform acestei prevederi vor indica numele autorilor lucrarii, cu exceptia cazurilor in care un autor refuza in mod explicit sa fie nominalizat.
    B. Drepturile de proprietate intelectuala, altele decat cele descrise in acest paragraf II la lit. A vor fi alocate astfel:
    1. Cercetatorii aflati in vizita de studii, de pilda oamenii de stiinta aflati in vizita in primul rand pentru aprofundarea studiilor, vor obtine drepturile de proprietate intelectuala in conformitate cu jurisdictia institutiei-gazda. In plus fiecare cercetator aflat in vizita, care se califica pentru numele de inventator, va avea dreptul la o parte din drepturile de autor obtinute de institutia-gazda de pe urma licentierii acestei proprietati intelectuale.
    2 a) Pentru proprietatea intelectuala creata in urma cercetarilor realizate in comun, de exemplu in cazul in care partile, institutiile participante sau personalul participant a convenit in prealabil asupra scopului lucrarii, fiecare parte va fi indreptatita sa obtina toate drepturile si profiturile pe propriul ei teritoriu. Drepturile si profiturile in terte tari vor fi stabilite in aranjamentele de aplicare. In cazul in care o cercetare nu este definita drept cercetare comuna in aranjamentele de aplicare corespunzatoare, drepturile de proprietate intelectuala decurgand din cercetarea respectiva vor fi atribuite in conformitate cu prevederile paragrafului II.B.1. Pe langa aceasta, orice persoana care se califica pentru numele de inventator va fi indreptatita la o parte din drepturile de autor obtinute de oricare dintre institutiile care au dobandit licentierea proprietatii intelectuale respective.
    b) Prin derogare de la prevederile paragrafului II.B.2 a), in cazul in care un tip de proprietate intelectuala este protejat de legile unei parti, dar nu si de cele ale celeilalte parti, partea ale carei legi prevad asemenea tip de protectie va beneficia de toate drepturile si profiturile in intreaga lume. Persoanele nominalizate ca inventatori ai proprietatii intelectuale respective vor fi totusi indreptatite sa obtina drepturile de autor conform prevederilor paragrafului II.B.2 a).

    III. Informatii confidentiale de serviciu

    In cazul in care informatii calificate in timp util ca fiind informatii confidentiale de serviciu sunt furnizate sau create in cadrul acordului, fiecare parte si participantii ei vor proteja aceste informatii in conformitate cu legile aplicabile, cu reglementarile si cu practica administrativa. Informatiile pot fi definite drept confidentiale de serviciu atunci cand o persoana care dispune de asemenea informatii poate obtine un beneficiu economic de pe urma acestora sau poate obtine un avantaj competitiv asupra celor care fie ca nu dispun de ele, fie ca informatiile nu sunt cunoscute in general sau nu sunt puse la dispozitie publica din alte surse, iar proprietarul nu a facut anterior informatiile disponibile, fara a impune in timp util obligatia de a le pastra caracterul confidential pe o perioada data.

    ANEXA B

                         OBLIGATII DE SECURITATE

    I. Protectia informatiilor

    Ambele parti convin ca nici o informatie sau nici un echipament care necesita protectie in interesul apararii nationale sau al relatiilor externe ale fiecareia dintre parti si calificate drept secrete, in conformitate cu legile si reglementarile nationale aplicabile, sa nu fie furnizat in baza acestui acord. In cazul in care informatii sau echipamente sunt recunoscute ca atare sau sunt identificate pe parcursul activitatilor desfasurate in temeiul acestui acord ca informatii sau echipamente care necesita o asemenea protectie, faptul va fi imediat adus la cunostinta oficialitatilor competente, iar partile se vor consulta asupra necesitatii si nivelului de protectie adecvata ce urmeaza a fi acordata pentru informatiile sau echipamentele respective.

    II. Transferul de tehnologie

    Transferul de informatii sau de echipamente nesecrete, supuse controlului la export, se va efectua intre parti in conformitate cu legile si reglementarile corespunzatoare ale fiecarei parti, pentru a impiedica transferul sau retransferul neautorizat al informatiilor sau al echipamentelor furnizate ori produse in baza acestui acord. In cazul in care oricare dintre parti considera necesar, in contracte sau in aranjamentele de aplicare vor fi incluse prevederi detaliate, in scopul prevenirii transferului sau retransferului neautorizat al unor asemenea informatii sau echipamente.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 10/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 10 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 10/2000
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu