Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 99 din 24 octombrie 1995

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 272 din 23 noiembrie 1995


SmartCity3


    Ioan Muraru          - presedinte
    Costica Bulai        - judecator
    Mihai Constantinescu - judecator
    Lucian Stangu        - judecator
    Victor Dan Zlatescu  - judecator
    Raul Petrescu        - procuror
    Gabriela Radu        - magistrat-asistent

    Pe rol solutionarea recursului declarat de Societatea Comerciala "Sireg" - S.A. Galati impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 67 din 28 iunie 1995, prin care s-a respins ca vadit nefondata exceptia de neconstitutionalitate vizand dispozitiile art. 7 din Legea nr. 85/1992.
    La apelul nominal a raspuns intimatul Varga Stelian, lipsind recurenta, Societatea Comerciala "Sireg"- S.A. Galati, care a solicitat in scris sa fie judecata in lipsa, si ceilalti intimati care, asa cum rezulta din dovezile aflate la dosar, au fost legal citati.
    Magistratul-asistent refera ca recursul formulat este declarat motivat in termen si ca se solicita de catre recurenta casarea deciziei recurate si, in fond, admiterea exceptiei.
    Reprezentantul Ministerului Public solicita respingerea recursului, aratand ca art. 7 din Legea nr. 85/1992, a carui constitutionalitate, asa cum de altfel s-a statuat in practica jurisdictionala a Curtii.
    Intimatul prezent, Varga Stelian, solicita, de asemenea, respingerea recursului.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Exceptia de neconstitutionalitate are ca obiect art. 7 din Legea nr. 85/1992 si a fost invocata de Societatea Comerciala "Sireg" - S.A. Galati, in Dosarul nr. 15.991/1994 al Judecatoriei Galati, si de Societatea Comerciala "Incstar" - S.A. Agnita, in dosarele nr. 169/1995, nr. 171/1995, nr. 191/1995 si nr. 174/1995 ale Tribunalului Sibiu.
    Prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 67 din 28 iunie 1995 s-a dispus, in baza art. 164 din Codul de procedura civila, conexarea dosarelor, iar in fond s-a respins exceptia de neconstitutionalitate ca vadit nefondata, pe considerentul ca este contrara practicii jurisdictionale constante a Curtii, asa cum rezulta din deciziile nr. 10/1994, nr. 26/1994, nr. 27/1994, nr. 68/1994, nr. 135/1994 si nr. 18/1995, in care Curtea a statuat ca prevederile art. 7 din Legea nr. 85/1992 sunt conforme dispozitiilor Constitutiei.
    Parata, Societatea Comerciala "Sireg" - S.A. Galati, a declarat recurs impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 67 din 28 iunie 1995, invocand, in drept, prevederile art. 304 pct. 11 din Codul de procedura civila, pentru urmatoarele motive:
    - locuintele de interventie sunt cele care anterior aveau statutul de locuinta de serviciu;
    - art. 7 din Legea nr. 85/1992 a fost modificat prin Legea nr. 76/1994, indeosebi in ceea ce priveste definirea locuintei de interventie, iar in decizia recurata nu se analizeaza acest aspect;
    - societatea comerciala a fost privatizata, asa incat limitarile aduse dreptului de proprietate al acesteia cand era cu capital de stat, ca urmare a instituirii obligatiei de vanzare a locuintelor de serviciu, nu mai sunt aplicabile.
    Deoarece solutionarea cauzei s-a facut in conditiile prevazute de art. 24 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, s-au cerut, in vederea judecarii recursului, punctele de vedere ale Camerei Deputatilor, Senatului si Guvernului.
    In punctul sau de vedere, Guvernul considera ca recursul este nefondat, deoarece art. 7 din Legea nr. 85/1992 este conform prevederilor art. 41 din Constitutie, potrivit carora continutul si limitele dreptului de proprietate se stabilesc prin lege, iar sustinerea recurentei, in sensul ca locuinta ce face obiectul litigiului ar fi de interventie, este de competenta jurisdictionala a instantei de judecata, si nu o problema referitoare la legitimitatea constitutionala a art. 7 din Legea nr. 85/1992, chiar in forma modificata.
    Camera Deputatilor si Senatul nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand exceptia invocata, punctul de vedere al Guvernului, decizia atacata, motivele de recurs invocate, raportul intocmit de judecatorul  - raportor, precum si prevederile art. 7 din Legea nr. 85/1992, in corelatie cu dispozitiile constitutionale si cu cele ale Legii nr. 47/1992, retine:
    Primul motiv de recurs, referitor la faptul ca in prezent locuintele de interventie ar fi cele care anterior Legii nr. 85t1992 aveau statutul de locuinte de serviciu, este nefondat.
    Calificarea locuintelor ca fiind de interventie sau de serviciu se face potrivit legii, iar aceasta este o situatie de fapt care nu priveste constitutionalitatea prevederilor art. 7 din Legea nr. 85/1992, ci aplicarea acestei prevederi legale si deci, in caz de litigiu, intra in competenta de judecata a instantei judecatoresti.
    Nici cel de-al doilea motiv de recurs, constand in aceea ca decizia pronuntata nu ar fi avut in vedere modificarea art. 7 din Legea nr. 85/1992 prin Legea nr. 76/1994, nu este fondat.
    Decizia Curtii Constitutionale nr. 67 din 28 iunie 1995 s-a intemeiat pe legea in vigoare la data pronuntarii sale si pe practica jurisdictionala existenta. De altfel, modificarile aduse prin Legea nr. 76/1994 privesc numai unele caracteristici legale ale locuintelor de interventie, in vederea usurarii identificarii lor, ceea ce poate constitui o problema de aplicare a legii in timp, nu de neconstitutionalitate.
    Un ultim motiv de recurs se refera la privatizarea societatii comerciale, situatie in care recurenta sustine ca prevederile art. 7 din Legea nr. 85/1992 nu isi mai gasesc aplicabilitatea.
    Acest motiv este, de asemenea, nefondat, deoarece obligatia de vanzare catre chirias, prevazuta de dispozitiile Legii nr. 85/1992, este in rem, deci in considerarea obiectului la care se refera - locuinta de serviciu, nu in personam, deci in considerarea faptului ca societatea comerciala era cu capital de stat, iar ulterior s-a privatizat.
    Modificarea detinatorilor capitalului social al societatii comerciale, ca urmare a privatizarii, nu determina stingerea obligatiilor anterioare existente in sarcina acesteia, intrucat ele privesc societatea comerciala ca debitor al obligatiilor respective, nu pe detinatorii capitalului social, in calitate de proprietari ai titlurilor - actiuni sau parti sociale - ce configureaza, sub aspect juridic, acest capital.
    Examinand din oficiu decizia recurata, se constata ca nu sunt motive care sa justifice modificarea acesteia, astfel incat recursul urmeaza a fi respins.
    Pentru motivele aratate, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 41 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit A.c), art. 25 si art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:
    Respinge recursul formulat de Societatea Comerciala "Sireg" - S.A. Galati, cu sediul in Galati, str. Anghel Saligny nr. 79 bis, judetul Galati, impotriva Deciziei nr. 67 din 28 iunie 1995, pronuntata de Curtea Constitutionala.
    Definitiva.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 24 octombrie 1995.

           PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
           prof. univ. dr. IOAN MURARU

                            Magistrat-asistent,
                            Gabriela Radu
SmartCity5

COMENTARII la Decizia 99/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 99 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Trebuie să plătiți împrumuturile datoriei lor sau să vă achitați facturile sau să începeți o afacere plăcută? Aveți un scor de credit scăzut și vă va fi greu să obțineți împrumut de capital de la băncile locale / alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut sau finanțare din orice motiv, cum ar fi: a) Împrumut personal, extinderea afacerii, b) Înființarea afacerii, educație, c) Consolidarea datoriilor, d) Împrumuturi cu bani grei Oferim împrumut la o rată a dobânzii redusă de 3% și cu garanție și nu Garanție, oferim împrumuturi personale, împrumuturi de consolidare a datoriilor, risc capital Capital, împrumut de afaceri, împrumut pentru educație, ipotecă sau Împrumuturi pentru orice motiv". Cu toate acestea, metoda noastră oferă posibilitatea de a specifica valoarea împrumutului necesar și, de asemenea, durata pe care o puteți permite, vă oferă o șansă reală de a obține fondurile de care aveți nevoie! Aceste împrumuturi personale pot fi aprobate indiferent de creditul dvs. și există o mulțime de clienți fericiți care susțin această cerere. Dar nu veți obține doar împrumutul personal de care aveți nevoie; Aceasta este promisiunea noastră: garantăm cea mai mică rată pentru toate împrumuturile cu beneficii colaterale gratuite. Ne străduim să lăsăm o impresie pozitivă de durată prin depășirea așteptărilor clienților mei în tot ceea ce fac. Scopul nostru este să vă tratăm cu demnitate și respect, oferind în același timp servicii de cea mai înaltă calitate. E-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Vizitați-ne la: www.midlandcreditonline.com
ANONIM a comentat Decretul 460 2020
    Mi-am luat deja cardul ATM programat și gol pentru a retrage zilnic 5.500 USD timp de șase luni. Sunt atât de fericit de acest lucru, deoarece l-am primit pe al meu săptămâna trecută și l-am folosit pentru a obține deja 33.000 de dolari. Georg Bednorz Hackers dă cărțile pentru a ajuta pe cei săraci și nevoiași, deși este ilegal, dar este ceva drăguț și el nu este ca alte escrocherii care pretind că au cărțile ATM goale. Nimeni nu este prins când folosește cardul. primește-l pe al tău de la Georg Bednorz Hackers astăzi! Trimiteți un e-mail la georgbednorzhackers@gmail.com sau trimiteți-i un mesaj text / WhatsApp prin +1 (262) 355-8285
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 75 2005
    Oferim împrumuturi persoanelor care au nevoie de asistent financiar cu o dobândă mică de 3%. Pentru a obține un împrumut cu această companie, puteți spune suma exactă a împrumutului de care aveți nevoie și timpul în care puteți rambursa împrumutul. deci, dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați cu detaliile de mai jos. E-mail: protonloan2020@hotmail.com sau WHATSAPP +1 (204) 410-2623
ANONIM a comentat OUG 153 2002
    Ești bărbat sau femeie de afaceri? Sunteți într-o mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? . Acordăm împrumuturi legitime persoanelor serioase sau firmelor de afaceri care au nevoie de împrumuturi. Suntem o firmă de împrumut înregistrată, care este pregătită să satisfacă nevoile persoanelor care aspiră să fie mai mari în prima linie a acumulării de capital. Împrumuturile noastre sunt oferite la o rată a dobânzii subvenționată, care este favorabilă tuturor cetățenilor din întreaga lume și din diferite țări. .Suntem pregătiți să vorbim cu dvs. despre cum vă putem satisface nevoile financiare. Dacă sunteți interesați de această ofertă extraordinară, contactați-ne astăzi pentru un împrumut urgent. Aveți o idee de afaceri, dar nu aveți finanțe, aveți un istoric de credit slab, solicitați soluții pentru soluționarea problemei dvs. așteptați răspunsul dvs. urgent la acest AD sau trimiteți-ne un e-mail la: (midland.credit2@gmail.com) Imprumuturi personale Împrumuturi pe zi Finanțarea vehiculelor Imprumut pentru casa Consilierea datoriei Împrumut de afaceri Împrumut de student Împrumut de consolidare Împrumut medical De asemenea, sunt disponibile asigurări de viață / proprietate. Contactați-ne astăzi la adresa de e-mail :( midland.credit2@gmail.com) Pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Legea 198 2017
    Sunteţi în nevoie de un împrumut rapid şi urgent cu o rată a dobânzii relativ scăzută la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite acasă, credite auto, student credite, credite de consolidare a datoriilor etc indiferent de scorul de credit. Suntem garantați că vom oferi servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail:(midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară în schimbare.
ANONIM a comentat Ordin 400 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 535 1945
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 55 2008
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ scăzută cu 3%? Oferim împrumuturi de afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi pentru locuințe, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Avem garanția că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de creditare, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistăm la o experiență financiară în schimbare a vieții.
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, ipoteci, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, capital de risc etc. Sunteți la locul potrivit Soluțiile dvs. de împrumut! Sunt un creditor privat care împrumută persoane fizice și companii la o rată a dobânzii scăzută și la o rată a dobânzii accesibilă de 3%. Contactați-ne prin e-mail: jx.finance447@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu