Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 572 din 3 noiembrie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2821 din Codul de procedura civila  

ACT EMIS DE:                CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 1144 din 19 decembrie 2005


SmartCity2

    Ioan Vida - presedinte

    Nicolae Cochinescu - judecator

    Aspazia Cojocaru - judecator

    Constantin Doldur - judecator

    Acsinte Gaspar - judecator

    Kozsokár Gábor - judecator

    Petre Ninosu - judecator

    Ion Predescu - judecator

    Serban Viorel Stanoiu - judecator

    Ion Tiuca - procuror

    Cristina Catalina Turcu - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2821 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Radu Ciornei în Dosarul nr. 1.547/2005 al Tribunalului Iasi.

    La apelul nominal se constata lipsa partilor, fata de care procedura de citare este legal îndeplinita.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca fiind neîntemeiata.

    CURTEA,

    având în vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:

    Prin Încheierea din 20 aprilie 2005, pronuntata în Dosarul nr. 1.547/2005, Tribunalul Iasi a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2821 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Radu Ciornei într-o cauza având ca obiect recursul împotriva unei sentinte civile prin care s-a solutionat o actiune în revendicare.

    În motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia sustine ca prevederile art. 2821 din Codul de procedura civila contravin dispozitiilor art. 16, 21 si 129 din Constitutie. În acest sens arata ca textul de lege criticat ofera instantelor judecatoresti posibilitatea de "a priva persoana care apeleaza la justitie de calea de atac a apelului", încalcându-se astfel principiile egalitatii în drepturi, accesului liber la justitie si folosirii cailor de atac.

    Diferentierea care se face între cauze având acelasi obiect, privarea unei persoane care are un litigiu al carui obiect este evaluat pâna la un miliard de lei inclusiv de a beneficia de aceleasi cai de atac ca si o persoana care are un litigiu al carui obiect depaseste un miliard de lei, constituie o grava încalcare a drepturilor consfintite prin Legea fundamentala. Totodata, arata ca în apel, rejudecându-se fondul, se pot administra probe, pe când în recurs, care este o cale extraordinara de atac, acestea nu pot fi administrate.

    Tribunalul Iasi apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neîntemeiata. Astfel, dispozitiile art. 2821 din Codul de procedura civila se aplica fara diferentiere tuturor persoanelor aflate în ipoteza prevazuta de acesta, asa încât nu se aduce atingere principiului egalitatii în drepturi prevazut de art. 16 din Constitutie.

    Pe de alta parte, în ceea ce priveste critica potrivit careia autorul este lipsit de accesul la un grad de jurisdictie, încalcându-se astfel art. 129 din Constitutie, Tribunalul apreciaza ca Legea fundamentala nu consacra numarul gradelor de jurisdictie ale unui proces, iar din coroborarea art. 129 cu art. 126 alin. (2) din Constitutie rezulta ca stabilirea cailor de atac este de competenta exclusiva a legiuitorului.

    Asa fiind, textul de lege criticat contribuie la urgentarea solutionarii cauzei, constituind o garantie a aplicarii principiului dreptului la un proces echitabil, reglementat de art. 6 paragraful 1 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.

    Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neîntemeiata. În acest sens, arata ca procedura de judecata în ansamblul sau, inclusiv regimul cailor de atac, se întemeiaza pe dispozitiile constitutionale ale art. 126 alin. (2), care prevad în mod expres ca reglementarea competentei si a procedurii de judecata se face "numai prin lege", precum si pe cele ale art. 129 din Constitutie care consacra dreptul la folosirea cailor de atac împotriva hotarârilor judecatoresti, însa numai "în conditiile legii".

    Asa fiind, arata ca textul criticat nu reprezinta o încalcare a prevederilor constitutionale referitoare la realizarea drepturilor în justitie, ci, dimpotriva, reprezinta o expresie a aplicarii acestora. De asemenea, apreciaza ca dispozitiile procedurale deduse controlului de constitutionalitate nu creeaza discriminari între cetateni, fiind conforme cu prevederile art. 4 alin. (2) din Constitutie, precum si cu cele ale art. 14 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

    Astfel, regimul juridic diferit instituit de legiuitor este determinat de deosebirea de situatii care impune solutii legislative diferite, în vederea asigurarii celeritatii solutionarii cauzelor aflate pe rolul instantelor. Ca atare, în masura în care reglementarea criticata se aplica tuturor celor aflati în situatia prevazuta în ipoteza normei legale, fara nici o discriminare pe considerente arbitrare, critica este neîntemeiata. În final, în sustinerea punctului sau de vedere, Guvernul invoca jurisprudenta Curtii Constitutionale, în deplin acord cu aceea a Curtii Europene a Drepturilor Omului, si anume Decizia nr.226 din 18 mai 2004.

    Avocatul Poporului apreciaza ca dispozitiile art. 2821 din Codul de procedura civila sunt constitutionale. În acest sens arata ca textul de lege criticat nu contravine art. 16 din Constitutie, întrucât reglementarea dedusa controlului se aplica tuturor celor aflati în situatia prevazuta în ipoteza normei legale, fara nici o discriminare pe considerente arbitrare. De asemenea, considera ca instituirea unor reguli speciale privind exercitarea cailor de atac nu contravine prevederilor constitutionale ale art. 21 atât timp cât, potrivit art. 2821 din Codul de procedura civila, partilor interesate le este asigurata posibilitatea de a formula o cale de atac împotriva hotarârii judecatoresti considerate defavorabila.

    Legiuitorul poate institui, în considerarea unor situatii deosebite, reguli speciale de procedura, precum si modalitati particulare de exercitare a drepturilor procedurale, astfel încât accesul liber la justitie nu înseamna accesul, în toate cazurile, la toate structurile judecatoresti si la toate caile de atac.

    În acest sens, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin Decizia nr.226 din 18 mai 2004.

    Cât priveste critica de neconstitutionalitate a dispozitiilor textului de lege criticat fata de prevederile art. 129 din Constitutie, apreciaza ca exercitarea cailor de atac are loc în conditiile legii, de unde rezulta libertatea legiuitorului de a institui si de a reveni asupra reglementarii unor cai de atac, desigur cu respectarea celorlalte norme si principii ale Legii fundamentale.

    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

    CURTEA,

    

    examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si Legea nr. 47/1992, retine urmatoarele:

    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, precum si celor ale art. 1 alin. (2), art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.

    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, astfel cum a fost formulat de autorul acesteia, îl constituie dispozitiile art. 2821 din Codul de procedura civila. În realitate, critica de neconstitutionalitate priveste doar dispozitiile alin. 1 al acestui articol, astfel cum au fost modificate prin Legea nr. 195/2004, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.470 din 26 mai 2004, dispozitii care aveau urmatorul continut:

    - Art. 2821 alin. 1: "Nu sunt supuse apelului hotarârile judecatoresti date în prima instanta în cererile introduse pe cale principala privind pensii de întretinere, litigii al caror obiect are o valoare de pâna la 1 miliard lei inclusiv, atât în materie civila, cât si în materie comerciala, actiunile posesorii, cele referitoare la înregistrarile în registrele de stare civila, luarea masurilor asiguratorii, precum si în alte cazuri prevazute de lege".

    Ulterior datei la care Curtea Constitutionala a fost sesizata, textul de lege criticat a fost modificat prin dispozitiile art. I pct. 40 din Legea nr. 219/2005 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.609 din 14 iulie 2005, pastrându-se însa substanta reglementarii legale supuse controlului.

    În prezent, textul de lege criticat are urmatorul continut:

    - Art. 2821 alin. 1: "Nu sunt supuse apelului hotarârile judecatoresti date în prima instanta în cererile introduse pe cale principala privind pensii de întretinere, litigii al caror obiect are o valoare de pâna la 1 miliard lei inclusiv, atât în materie civila, cât si în materie comerciala, actiunile posesorii, precum si cele referitoare la înregistrarile în registrele de stare civila, luarea masurilor asiguratorii si în alte cazuri prevazute de lege".

    Autorul exceptiei sustine ca dispozitiile legale criticate încalca dispozitiile art. 16, 21 si 129 din Constitutie, care au urmatorul continut:

    - Art. 16: "(1) Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.

    (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

    (3) Functiile si demnitatile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în conditiile legii, de persoanele care au cetatenia româna si domiciliul în tara. Statul român garanteaza egalitatea de sanse între femei si barbati pentru ocuparea acestor functii si demnitati.

    (4) În conditiile aderarii României la Uniunea Europeana, cetatenii Uniunii care îndeplinesc cerintele legii organice au dreptul de a alege si de a fi alesi în autoritatile administratiei publice locale".;

    - Art. 21: "(1) Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime.

    (2) Nici o lege nu poate îngradi exercitarea acestui drept.

    (3) Partile au dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

    (4) Jurisdictiile speciale administrative sunt facultative si gratuite".;

    - Art. 129: "Împotriva hotarârilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, în conditiile legii." Examinând exceptia, Curtea Constitutionala constata ca prevederile de lege ce fac obiectul controlului de constitutionalitate au mai fost criticate, în esenta, sub aceleasi aspecte si prin raportare la aceleasi principii din Constitutie.

    Astfel, prin Decizia nr.226 din 18 mai 2004, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.507 din 7 iunie 2004, Curtea a retinut ca "textul legal criticat nu contine nici o dispozitie discriminatorie, regimul juridic diferit [...] fiind determinat de deosebirea de situatii care impune solutii legislative diferite în vederea asigurarii celeritatii solutionarii cauzelor aflate pe rolul instantelor. Asa fiind, cu privire la încalcarea art. 16 alin. (1) din Constitutie", Curtea a constatat ca, "în masura în care reglementarea dedusa controlului se aplica tuturor celor aflati în situatia prevazuta în ipoteza normei legale, fara nici o discriminare pe considerente arbitrare, critica cu un atare obiect nu este întemeiata".

    În ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate referitoare la încalcarea art. 21 din Constitutie, cu acelasi prilej, Curtea a statuat ca "semnificatia art. 21 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia accesul la justitie nu poate fi îngradit prin lege, este aceea ca nu se poate exclude de la exercitiul drepturilor procesuale nici o categorie sau grup social. Însa legiuitorul poate institui, în considerarea unor situatii deosebite, reguli speciale de procedura, precum si modalitati particulare de exercitare a drepturilor procedurale, astfel încât accesul liber la justitie nu înseamna accesul, în toate cazurile, la toate structurile judecatoresti si la toate caile de atac". În consecinta, "instituirea unor reguli speciale privind exercitarea cailor de atac nu contravine [...] prevederilor constitutionale cuprinse în art. 21 privind accesul liber la justitie, atâta timp cât, potrivit celor prevazute de art. 2821 din Codul de procedura civila, partilor interesate le este asigurata posibilitatea de a formula o cale de atac împotriva hotarârii judecatoresti considerate defavorabila".

    De altfel, Curtea a retinut ca prin "art. 126 alin. (2) din Constitutie, potrivit caruia "Competenta instantelor judecatoresti si procedura de judecata sunt prevazute numai prin lege", si art. 129, care prevede ca, "împotriva hotarârilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, în conditiile legii", se atribuie exclusiv legiuitorului prerogativa stabilirii competentei si procedurii de judecata, inclusiv a conditiilor de exercitare a cailor de atac".

    Întrucât nu au intervenit elemente noi care sa determine schimbarea jurisprudentei Curtii Constitutionale, solutia si considerentele cuprinse în decizia mentionata îsi mentin valabilitatea si în cauza de fata.

    Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA

    În numele legii

    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2821 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Radu Ciornei în Dosarul nr. 1.547/2005 al Tribunalului Iasi.

    Definitiva si general obligatorie.

    Pronuntata în sedinta publica din data de 3 noiembrie 2005.

           PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,

           prof. univ. dr. IOAN VIDA

           Magistrat-asistent,

           Cristina Catalina Turcu


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 572/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 572 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 572/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu