Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 550 din 18 octombrie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 373^2 si art. 580^5 din Codul de procedura civila

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 1110 din  8 decembrie 2005


SmartCity3


    Ioan Vida                - presedinte
    Aspazia Cojocaru         - judecator
    Constantin Doldur        - judecator
    Kozsokar Gabor           - judecator
    Acsinte Gaspar           - judecator
    Petre Ninosu             - judecator
    Ion Predescu             - judecator
    Serban Viorel Stanoiu    - judecator
    Ion Tiuca                - procuror
    Mihaela Senia Costinescu - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 373^2 si art. 580^5 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Traian Enoiu Besliu si Carmen Enoiu Besliu in Dosarul nr. 775/2005 al Tribunalului Brasov - Sectia civila.
    La apelul nominal se prezinta autorii exceptiei, personal si asistati de avocat Raluca Bejan, lipsind celelalte parti, fata de care procedura de citare a fost legal indeplinita.
    Aparatorul autorilor exceptiei contesta instituirea interventiei militare in cadrul procedurii de executare silita a unei hotarari judecatoresti civile, ca regula generala, lasata la aprecierea unei entitati insuficient definite, respectiv executorul judecatoresc. Interventia "manu militari", la simpla apreciere a executorului privat, inlatura de plano egalitatea dintre creditor si debitor in fata legii si a justitiei, favorizand acea parte care are suficiente resurse financiare pentru a suporta cheltuielile executarii. In consecinta, solicita Curtii admiterea exceptiei si constatarea neconstitutionalitatii textului de lege criticat.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca neintemeiata, aratand ca nu exista nici o contrarietate intre dispozitia criticata si Legea fundamentala.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
    Prin Incheierea din 7 iunie 2005, pronuntata in Dosarul nr. 775/2005, Tribunalul Brasov - Sectia civila a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 373^2 si art. 580^5 din Codul de procedura civila, exceptie ridicata de Traian Enoiu Besliu si Carmen Enoiu Besliu.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorii acesteia sustin ca dispozitiile legale criticate contravin prevederilor constitutionale ale art. 1 alin. (3), art. 16 alin. (2), art. 44 alin. (2), art. 49 si art. 55 alin. (2), prin aceea ca permit interventia agentilor fortei publice militare la executarea silita imobiliara, "atunci cand executorul judecatoresc considera necesar", fara a preciza conditiile si limitele acestei participari si fara a defini notiunea de "rezistenta fizica". Reglementarile criticate fac posibila interventia nejustificata a fortei publice militare impotriva civililor, patrunderea cu forta in imobilele proprietate privata, fara sa existe o minima posibilitate legala de control inaintea unei astfel de executari violente si o minima cale de prevenire a abuzului impotriva persoanelor aflate in dificultate. Exercitarea fortei publice militare la cererea discretionara a unui executor judecatoresc privat reprezinta un abuz de autoritate care ataca demnitatea cetateanului si drepturile lui fundamentale, dreptul de proprietate si egalitatea in fata legii.
    Recurgerea la forta publica militara nu poate constitui un demers obisnuit de care se poate prevala executorul judecatoresc in indeplinirea misiunii sale civile, private, in orice circumstante. Aceasta trebuie sa intervina nu ca regula, ci in mod exceptional, in cazuri bine definite de lege, in concordanta cu reglementarile referitoare la ocrotirea familiei, a copilului si cele privind organizarea si disciplina militara.
    Tribunalul Brasov - Sectia civila apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, textele de lege criticate fiind in deplina concordanta cu prevederile constitutionale invocate de autorii exceptiei.
    In conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si formula punctele de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Guvernul considera ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata. In acest sens, arata ca textele de lege criticate dau expresie dispozitiilor art. 126 alin. (2) din Constitutie, care prevad ca reglementarea procedurii de judecata se face prin lege, legiuitorul avand libertate deplina de a statua in astfel de domenii. Data fiind importanta executarii silite, faza a procesului civil in care are loc realizarea efectiva a dreptului reclamantului, este evident ca aceasta procedura nu poate fi lasata la dispozitia debitorului. Fara regulile precise ale procedurii executarii silite, in cadrul careia executorul judecatoresc, investit de lege sa indeplineasca un serviciu de interes public, trebuie sa ia toate masurile pentru a asigura executarea hotararii judecatoresti si a altor titluri executorii in stricta conformitate cu legea, drepturile recunoscute creditorului ar ramane irealizabile.
    In aceasta faza procesuala, apararea drepturilor si intereselor legitime ale creditorului urmaritor si ale debitorului urmarit este asigurata de controlul instantei asupra intregii executari, control care functioneaza, printre altele, prin mecanismul contestatiei la executare.
    Avocatul Poporului apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, normele cuprinse in textele de lege criticate oferind posibilitatea organului de executare de a-si indeplini in mod efectiv obligatiile ce ii revin prin lege. Astfel, dispozitiile referitoare la obtinerea concursului organelor de politie, al jandarmeriei sau al altor agenti ai fortei publice, de catre executorul judecatoresc, atunci cand acesta considera necesar, nu contin norme contrare principiului egalitatii cetatenilor in fata legii si nu incalca principiul suprematiei Constitutiei sau valorile supreme ale statului roman.
    In plus, stabilirea competentei si procedurii de judecata reprezinta atributul exclusiv al legiuitorului, dispozitiile legale criticate fiind in deplina concordanta cu art. 126 alin. (2) din Constitutie.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la exceptia de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile partii prezente, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, ale art. 1 alin. (2), art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate, asa cum a fost retinut de instanta judecatoreasca, il constituie dispozitiile art. 373^2 si art. 580^5 din Codul de procedura civila, dispozitii care au urmatorul continut:
    - Art. 373^2: "In cazurile prevazute de lege, precum si atunci cand executorul judecatoresc considera necesar, organele de politie, jandarmerie sau alti agenti ai fortei publice, dupa caz, sunt obligati sa-i acorde concursul la indeplinirea efectiva a executarii silite.
    La cererea instantei de executare sau a executorului judecatoresc cei care datoreaza sume de bani debitorului urmarit ori detin bunuri ale acestuia, supuse urmaririi potrivit legii, au datoria sa dea informatiile necesare pentru efectuarea executarii.
    De asemenea, la cererea instantei de executare sau a executorului judecatoresc institutiile, bancile si orice alte persoane sunt obligate sa-i comunice de indata, in scris, datele si informatiile necesare realizarii executarii silite, chiar daca prin legi speciale se dispune altfel. La cererea executorului sau a partii interesate instanta de executare poate lua masurile prevazute de art. 108^1 alin. 1 pct. 2 lit. f) si de art. 108^3.
    Instanta de executare si executorul judecatoresc sunt obligati sa asigure secretul informatiilor primite, daca legea nu prevede altfel.";
    - Art. 580^5: "In cazurile prevazute de art. 580^2 si 580^4, daca debitorul se opune la executarea obligatiei de catre creditor, acesta va putea obtine, prin intermediul executorului judecatoresc, concursul organelor de politie, jandarmerie sau al altor agenti ai fortei publice, dupa caz."
    Autorii exceptiei sustin ca dispozitiile legale criticate incalca prevederile constitutionale cuprinse in:
    - Art. 1 alin. (3): "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate.";
    - Art. 16 alin. (2): "Nimeni nu este mai presus de lege.";
    - Art. 44 alin. (2) teza intai: "Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular.";
    - Art. 49 alin. (1): "Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor.";
    - Art. 55 alin. (2): "Conditiile privind indeplinirea indatoririlor militare se stabilesc prin lege organica."
    Curtea constata ca dispozitiile art. 373^2 din Codul de procedura civila reprezinta reguli cu caracter general privitoare la modul de realizare a executarii silite si sunt statornicite de legiuitor pentru a-i crea organului de executare posibilitatea efectiva de a-si indeplini obligatiile ce ii revin. In acest scop, in cazurile prevazute de lege si atunci cand executorul judecatoresc considera necesar, organele de politie, jandarmerie sau alti agenti ai fortei publice, dupa caz, sunt obligati sa-i acorde concursul la indeplinirea efectiva a executarii silite. Instituirea unei astfel de reguli a fost necesara, intrucat, in practica, exista situatii in care debitorul obligatiei supuse executarii se opune efectuarii actelor de urmarire silita, concursul autoritatilor publice fiind intr-un atare caz indispensabil.
    Dispozitiile art. 580^5 din Codul de procedura civila consacra o aplicare particulara a principiului general prevazut de art. 373^2 alin. 1 din cod si da posibilitatea creditorului de a obtine, prin intermediul executorului judecatoresc, concursul autoritatilor publice, in cazul in care debitorul refuza sa indeplineasca o obligatie de a face sau de a nu face cuprinsa intr-un titlu executoriu.
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca, in conditiile in care, potrivit art. 1 alin. (3) din Constitutie, invocat de autorii criticii drept text de referinta in motivarea exceptiei, drepturile si libertatile cetatenilor sunt garantate, posibilitatea recunoscuta executorului judecatoresc de a apela, in caz de nevoie, la concursul agentilor fortei publice pentru indeplinirea efectiva a executarii silite, asadar pentru asigurarea realizarii dreptului recunoscut creditorului, printr-un titlu executoriu, nu releva, in sine, nici un fine de neconstitutionalitate.
    Curtea nu poate retine nici nesocotirea principiului egalitatii cetatenilor in fata legii, textele de lege reprezentand exclusiv o garantie a asigurarii echilibrului intre persoane cu interese contrare, prin determinarea cadrului legal de exercitare a drepturilor lor legitime.
    Nici critica de neconstitutionalitate a textelor de lege in raport cu art. 44 din Constitutie, cu referire la garantarea dreptului de proprietate privata, nu este intemeiata, intrucat, prin executarea silita a unei obligatii de a face, respectiv de a preda un bun imobil, rezultata dintr-un titlu executoriu emis conform legii, se asigura realizarea drepturilor legale ale creditorului. Stabilirea continutului si limitelor dreptului de proprietate - carora li se subsumeaza reglementarile in cauza - implica, in mod necesar, o restrangere a exercitiului sau in considerarea drepturilor si intereselor altor persoane. Departe de a constitui o atingere a dreptului subiectiv in sine, asemenea reglementari creeaza conditiile indispensabile valorificarii acestuia. In consecinta, art. 373^2 si art. 580^5 din Codul de procedura civila nu numai ca nu contravin prevederilor constitutionale invocate, ci, dimpotriva, dau expresie principiului garantarii dreptului de proprietate privata.
    Imprejurarea ca, in practica, activitatea organelor de politie, jandarmerie sau a altor agenti ai fortei publice poate genera abuzuri nu poate fi convertita - asa cum incearca autorii exceptiei - intr-un argument in sustinerea neconstitutionalitatii reglementarii supuse controlului. Daca impotriva unor eventuale abuzuri cel astfel vatamat are la dispozitie mijloace si cai legale de riposta, renuntarea la posibilitatea recunoscuta executorului de a apela la forta coercitiva a statului, ori conditionarea participarii acesteia la executarea silita de un control prealabil (dificil daca nu chiar imposibil de realizat, daca se are in vedere ca, de cele mai multe ori, participarea agentilor fortei publice are un rol disuasiv si deci preventiv), ar lipsi practic de continut insusi conceptul de executare silita, realizarea dreptului fiind posibila doar in masura in care debitorul si-ar executa obligatia de bunavoie.
    Fata de obiectul de reglementare al normelor deduse controlului de constitutionalitate, Curtea constata ca art. 49 alin. (1) si art. 55 alin. (2) din Constitutie nu au relevanta in sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate.

    Pentru considerentele expuse mai sus, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1 - 3, art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 373^2 si art. 580^5 din Codul de procedura civila ridicata de Traian Enoiu Besliu si Carmen Enoiu Besliu in Dosarul nr. 775/2005 al Tribunalului Brasov - Sectia civila.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 18 octombrie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat-asistent,
                              Mihaela Senia Costinescu

                                             


SmartCity5

COMENTARII la Decizia 550/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 550 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 550/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu