Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 322 din 14 iunie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 38 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 702 din  3 august 2005


SmartCity3


    Ioan Vida               - presedinte
    Nicolae Cochinescu      - judecator
    Aspazia Cojocaru        - judecator
    Constantin Doldur       - judecator
    Acsinte Gaspar          - judecator
    Kozsokar Gabor          - judecator
    Petre Ninosu            - judecator
    Ion Predescu            - judecator
    Serban Viorel Stanoiu   - judecator
    Aurelia Rusu            - procuror
    Patricia Marilena Ionea - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 38 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Frarom International Est" - S.R.L. din Iasi in Dosarul nr. 394/2005 al Curtii de Apel Iasi - Sectia conflicte de munca si asigurari sociale.
    La apelul nominal lipsesc partile, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Reprezentantul Ministerului Public, invocand jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie, pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca neintemeiata.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 15 martie 2005, pronuntata in Dosarul nr. 394/2005, Curtea de Apel Iasi - Sectia conflicte de munca si asigurari sociale a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 38 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Frarom International Est" - S.R.L. din Iasi cu ocazia solutionarii recursului formulat impotriva Sentintei civile nr. 746 din 24 septembrie 2004, pronuntata in Dosarul nr. 1.832/2003 al Tribunalului Iasi.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate autorul acesteia sustine, in esenta, ca dispozitiile legale criticate contravin atat principiului constitutional al egalitatii in drepturi, cat si libertatii contractuale, consacrate, in opinia sa, de art. 30, 40 si 45 din Constitutie. In acest sens arata ca "egalitatea cetatenilor in fata legii inseamna exclusiv egalitatea contractuala, egalitatea de pozitie in momentul negocierilor si al semnarii actelor bilaterale, in absenta oricarei forme de constrangere". Acest principiu "nu poate sa permita nerespectarea obligatiilor asumate, printr-o protejare excesiva si lipsita de temei legal a uneia dintre cele doua parti semnatare, in detrimentul celeilalte", asa cum considera ca face textul de lege criticat. In continuare, sustine ca libertatea contractuala presupune libertatea de exprimare, de asociere si accesul liber al persoanei la o activitate economica si, atat timp cat nu se pune problema lipsei capacitatii de exercitiu a uneia dintre parti, "protejarea excesiva a salariatului caruia ii este legitimata actiunea de nerespectare a conventiei legal incheiate aduce prejudicii nejustificate angajatorului si contravine principiilor constitutionale invocate".
    Curtea de Apel Iasi - Sectia conflicte de munca si asigurari sociale apreciaza ca art. 38 din Codul muncii nu contravine dispozitiilor constitutionale invocate de autorul exceptiei. In acest sens arata ca textul de lege criticat asigura, pe de o parte, un minimum de garantie pentru salariat, iar pe de alta parte, reflecta un anumit echilibru intre interesele patronului si dreptul persoanelor fizice de a-si castiga existenta prin munca. De asemenea, arata ca limitarea intr-o anumita masura a principiului libertatii contractuale trebuie apreciata prin prisma art. 49 din Constitutie, text ce admite posibilitatea restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, dupa caz, prin lege, cu respectarea principiului proportionalitatii intre dimensiunea restrangerii si situatia care a determinat-o.
    In conformitate cu dispozitiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum si Avocatului Poporului, pentru a-si formula punctele de vedere cu privire la exceptia ridicata.
    Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate nu este intemeiata. In acest sens arata ca textul de lege criticat nu contravine principiului constitutional al egalitatii in drepturi, ci "constituie o concretizare a prevederilor constitutionale ale art. 41, ce consacra dreptul salariatilor la masuri de protectie sociala, in vederea evitarii eventualelor abuzuri din partea angajatorilor, in considerarea specificului raporturilor juridice de munca, caracterizate, in mod esential, prin subordonarea salariatilor fata de angajatori, in folosul carora presteaza munca". In acest sens invoca si jurisprudenta Curtii Constitutionale, prin Decizia nr. 494/2004, in care s-a statuat ca masurile de protectie a salariatilor, prevazute de dispozitiile legale criticate, sunt de natura "sa asigure exercitiul neingradit al drepturilor si al intereselor legitime ce li se cuvin in cadrul raporturilor de munca, pentru a-i feri de eventualele abuzuri sau amenintari din partea angajatorilor" si nu pot fi considerate a fi un privilegiu, contrar dispozitiilor art. 16 din Constitutia Romaniei, atat timp cat "se justifica in considerarea situatiei unei anumite categorii sociale care reclama o astfel de protectie". Pe de alta parte, aminteste ca, potrivit dispozitiilor anexei Cartii sociale europene, care precizeaza campul de aplicare al acestui act international, se arata ca, in privinta persoanelor protejate, "o diferenta de tratament pe un motiv obiectiv si rezonabil nu este considerata ca discriminatorie". In sfarsit, arata ca sustinerile autorului exceptiei sunt neintemeiate si in raport cu celelalte dispozitii constitutionale invocate de autorul exceptiei, "deoarece dispozitiile legale criticate nu contin prevederi care sa ingradeasca, in vreun mod, libertatea de exprimare, dreptul de asociere ori libertatea economica si, prin urmare, nu se poate sustine ca ar restrange exercitiul acestor drepturi constitutionale".
    Avocatul Poporului apreciaza ca prevederile art. 38 din Codul muncii sunt constitutionale. Astfel, arata ca acest text de lege nu instituie privilegii ori discriminari, ci "masuri de protectie a salariatilor, menite sa asigure exercitiul neingradit al drepturilor si al intereselor legitime ce li se cuvin in cadrul raporturilor de munca, pentru a-i feri de consecintele unor eventuale abuzuri din partea angajatorilor". Masurile de protectie nu pot fi considerate insa ca fiind contrare principiului constitutional al egalitatii in drepturi, atat timp cat ea se justifica in considerarea situatiei unei anume categorii sociale care reclama o astfel de protectie. In acest sens invoca si solutiile pronuntate de Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 494/2004 si Decizia nr. 107/2000. Cat priveste critica de neconstitutionalitate raportata la prevederile art. 45 din Constitutie, arata ca aceasta nu este intemeiata, intrucat, prin dispozitiile legale criticate, nu este incalcat dreptul oricarei persoane de a desfasura o activitate economica, nu este ingradita libera initiativa si nici exercitarea acesteia, in conditiile legii. Referindu-se la prevederile art. 30 si 40 din Constitutie, Avocatul Poporului arata ca acestea nu au incidenta in cauza, domeniile lor de incidenta fiind diferite de obiectul de reglementare al normei deduse controlului de constitutionalitate.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 38 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, dispozitii potrivit carora "Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate".
    In sustinerea neconstitutionalitatii acestui text de lege autorul exceptiei invoca prevederile art. 16 alin. (1), art. 30, 40 si 45 din Constitutie, dispozitii care au urmatorul continut:
    - Art. 16 alin. (1): "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.";
    - Art. 30: "(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
    (2) Cenzura de orice fel este interzisa.
    (3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.
    (4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
    (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.
    (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
    (7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.
    (8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.";
    - Art. 40: "(1) Cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere.
    (2) Partidele sau organizatiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militeaza impotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sunt neconstitutionale.
    (3) Nu pot face parte din partide politice judecatorii Curtii Constitutionale, avocatii poporului, magistratii, membrii activi ai armatei, politistii si alte categorii de functionari publici stabilite prin lege organica.
    (4) Asociatiile cu caracter secret sunt interzise.";
    - Art. 45: "Accesul liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora in conditiile legii sunt garantate."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca art. 38 din Codul muncii a mai fost supus controlului de constitutionalitate prin invocarea unor critici si argumente asemanatoare celor din prezenta cauza. Astfel, prin Decizia nr. 494 din 11 noiembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 59 din 18 ianuarie 2005, Curtea a statuat ca interdictia de a renunta, in tot sau in parte, la drepturile prevazute de lege in favoarea salariatilor este o masura de protectie a acestora din urma, menita sa asigure exercitiul neingradit al drepturilor si al intereselor legitime ce li se cuvin in cadrul raporturilor de munca, pentru a-i feri de consecintele unor eventuale abuzuri ori amenintari din partea angajatorilor. O astfel de masura de protectie nu poate fi considerata a fi un privilegiu, contrar prevederilor art. 16 alin. (1) din Constitutie, atat timp cat ea se justifica in considerarea situatiei unei anume categorii sociale care reclama o astfel de protectie.
    Intrucat nu au intervenit elemente noi de natura sa justifice schimbarea jurisprudentei in materie a Curtii Constitutionale, considerentele si solutia din decizia anterioara isi mentin valabilitatea si in prezenta cauza.
    In ceea ce priveste critica de neconstitutionalitate raportata la prevederile art. 45 din Constitutie, Curtea constata ca autorul exceptiei pleaca de la o premisa falsa, si anume a absolutizarii dreptului consacrat de acest text constitutional. Astfel, esenta dispozitiilor acestui articol din Constitutie consacra posibilitatea oricarei persoane de a initia si intreprinde o activitate cu scop lucrativ. Cu toate acestea, textul constitutional precizeaza ca acest drept trebuie sa fie exercitat in conditiile legii. Astfel, legiuitorul a fost in drept ca, reglementand continutul libertatii economice, sa tina cont de consideratiile speciale menite sa asigure protectia salariatilor, atat timp cat prin aceasta nu a negat insasi existenta accesului liber al persoanei la o activitate economica, libera initiativa si exercitarea acestora.
    In sfarsit, analizand criticile autorului exceptiei, raportate la dispozitiile art. 30 si 40 din Constitutie, Curtea constata ca aceste dispozitii nu pot fi apreciate ca avand vreo incidenta in cauza. Astfel, nici continutul libertatii de exprimare si nici cel al dreptului la asociere nu se refera la libertatea contractuala in sensul precizat de autorul exceptiei. Asa fiind, si sub acest aspect, critica de constitutionalitate urmeaza sa fie respinsa ca fiind neintemeiata.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 38 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, exceptie ridicata de Societatea Comerciala "Frarom International Est" - S.R.L. din Iasi in Dosarul nr. 394/2005 al Curtii de Apel Iasi - Sectia conflicte de munca si asigurari sociale.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 14 iunie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat asistent,
                              Patricia Marilena Ionea



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 322/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 322 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 322/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu