Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 313 din 19 noiembrie 2002

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a) si ale art. 2 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicata

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 125 din 26 februarie 2003


SmartCity3


    Costica Bulai         - presedinte
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Lucian Stangu         - judecator
    Ioan Vida             - judecator
    Paula C. Pantea       - procuror
    Claudia Miu           - magistrat-asistent sef

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 2 alin. (1) lit. a) si ale art. 2 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicata. Exceptia a fost ridicata de Floarea Mitran in Dosarul nr. 870/CA/2001 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ.
    La apelul nominal se prezinta Floarea Mitran, autoare a exceptiei de neconstitutionalitate, asistata de avocat Ioan Vlaic, lipsind celelalte parti, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Cauza fiind in stare de judecata, avocatul autoarei exceptiei, depunand si concluzii scrise, solicita admiterea exceptiei de neconstitutionalitate, aratand, in esenta, ca prevederile legale criticate, potrivit carora despagubirile se acorda limitat, contravin dispozitiilor art. 20 alin. (2) din Constitutie, in temeiul carora sunt prevalente fata de legea interna dispozitiile Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la 7 septembrie 1940, in raport cu prevederile art. 41 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, precum si cu cele ale art. 6 din Protocolul aditional la aceasta. Tinand seama si de dispozitiile art. 1 din Protocolul aditional nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, se impunea ca legea criticata, in virtutea principiului pacta sunt servanda, sa stabileasca acordarea unor despagubiri echitabile cetatenilor romani prejudiciati in urma aplicarii tratatului mentionat, iar nu acordarea unor compensatii limitate. Aceste dispozitii sunt discriminatorii in raport cu alte acte normative, prin care, in situatii similare, legiuitorul a stabilit repararea echitabila a unor prejudicii suferite de alte categorii de persoane persecutate.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate, aratand ca dispozitiile tratatului mentionat nu sunt prevalente fata de legislatia interna, deoarece acesta stabileste raporturile dintre statele semnatare, iar nu raporturile statului roman cu cetatenii sai. Statul roman si-a asumat prin tratat obligatia de despagubire a cetatenilor sai, insa nu si cuantumul despagubirilor. Prevederile art. 2 alin. (2) din legea criticata nu incalca dispozitiile art. 107 din Constitutie, deoarece legiuitorul nu a imputernicit Guvernul sa ia alte masuri decat unele organizatorice.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 28 februarie 2002, pronuntata in Dosarul nr. 870/CA/2001, Tribunalul Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 alin. (1) lit. a) si ale art. 2 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicata. Exceptia a fost ridicata de Floarea Mitran intr-o cauza privind anularea hotararii Comisiei centrale pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 de pe langa Ministerul Finantelor Publice, privind validarea hotararii Comisiei Municipiului Bucuresti.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine ca dispozitiile legale criticate sunt contrare prevederilor art. 20 alin. (2) din Constitutie, deoarece dispozitiile Tratatului incheiat intre Romania si Bulgaria la 7 septembrie 1940 sunt prevalente fata de dreptul intern.
    Dispozitiile art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 9/1998, republicata, si cele ale art. 8 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 753/1998 sunt neconstitutionale, deoarece despagubirile acordate sub forma unor compensatii banesti pentru terenuri si pentru recoltele de porumb, bumbac si floarea-soarelui nu se acorda tinandu-se seama de categoria reala de teren, ci de valoarea medie a acestuia. Astfel, sunt prejudiciati "fostii proprietari ce posedau terenuri ce se incadrau in categorii superioare de calitate". Se sustine ca, intrucat dispozitiile tratatului nu limiteaza compensatiile ce se acorda pentru suprafetele de teren, rezulta ca trimiterea la prevederile Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, este contrara dispozitiilor art. 20 alin. (2) din Constitutie.
    Dispozitiile art. 2 alin. (2) din aceeasi lege, care prevad ca modalitatile concrete de stabilire a cuantumului compensatiilor pentru terenuri agricole si intravilane, constructii si recolte se reglementeaza prin norme metodologice aprobate de Guvern, sunt contrare prevederilor art. 20 alin. (2) din Constitutie, in raport cu cele ale art. V, art. X pct. 2, 3 si 4 si ale art. XII din Acordul privitor la schimbul de populatie romana si bulgara (anexa C la tratat). Cuantumul despagubirilor a fost limitat prin art. 25 din Hotararea Guvernului nr. 753/1998, care incalca dispozitiile art. 107 alin. (2) din Constitutie si ale art. V din Acordul privitor la modalitatile de evacuare si de transferare a teritoriului (anexa B la tratat).
    Tribunalul Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ, exprimandu-si opinia, considera ca textele legale criticate nu contravin dispozitiilor art. 20 alin. (2) din Constitutie. Instantele competente sa aplice legea sunt obligate sa acorde prioritate reglementarilor internationale referitoare la drepturile omului, la care Romania este parte, fara sa fie necesar sa se constate, in prealabil, neconstitutionalitatea legii interne. Textele legale criticate sunt in concordanta si cu prevederile art. 107 din Constitutie, hotararile Guvernului fiind emise in executarea legilor si avand drept obiect stabilirea modalitatilor concrete de punere in aplicare a prevederilor legale.
    Potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, si ale art. 18^1 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, introduse prin Legea nr. 181/2002, incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, precum si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere cu privire la exceptia ridicata.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, considera ca exceptia de neconstitutionalitate este nefondata. Dispozitiile tratatului stabilesc in sarcina statului roman obligatia de despagubire a persoanelor stramutate din teritoriul transferat Bulgariei, insa nu si cuantumul despagubirilor pe care este obligat sa le acorde. Legea nr. 9/1998 are menirea sa puna in aplicare obligatia statului roman asumata prin tratat, aceasta lege avand deci caracter de complementaritate fata de tratat.
    Cu privire la criticile referitoare atat la stabilirea acordarii unor compensatii limitate, cat si la modul de stabilire a acestora, se mentioneaza jurisprudenta Curtii Constitutionale si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, prin care s-a statuat ca stabilirea despagubirilor si intinderea reparatiilor pot fi limitate avandu-se in vedere starea economica a tarii si prioritatile sale.
    Avocatul Poporului, in punctul sau de vedere, considera ca textele legale criticate sunt in concordanta cu art. 20 alin. (2) din Constitutie, iar art. 25 din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 sunt, de asemenea, in concordanta cu cele ale art. 107 alin. (2) din Constitutie, "hotararile Guvernului fiind emise in executarea legilor si avand drept obiect tocmai stabilirea modalitatilor concrete de punere in aplicare a prevederilor legale".
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere exprimate de Guvern si de Avocatul Poporului, raportul judecatorului-raportor, sustinerile partii prezente, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si ale art. 1 alin. (1), ale art. 2, 3, 12 si 23 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Examinand cererea formulata in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, se constata ca autorul acesteia a criticat dispozitiile art. 2 alin. (1) lit. a) si ale art. 2 alin. (2) din Legea nr. 9/1998, republicata, si ale art. 8 alin. (2) si art. 25 din Hotararea Guvernului nr. 753/1998 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940. In incheierea de sesizare a Curtii Constitutionale se precizeaza ca exceptia de neconstitutionalitate priveste dispozitiile art. 2 alin. (1) lit. a) si ale art. 2 alin. (2) din legea mentionata si, prin urmare, Curtea constata ca este legal sesizata numai cu aceste dispozitii, care au urmatorul cuprins:
    - Art. 2: "(1) Despagubirile se acorda celor indreptatiti, sub forma unor compensatii banesti distincte pentru terenuri, pentru constructii si pentru recoltele de porumb, bumbac si floarea-soarelui, dupa cum urmeaza:
    a) pentru fiecare hectar de teren, o suma calculata la valoarea medie a categoriilor de teren, stabilita in conditiile prevazute de dispozitiile legale pentru valoarea de patrimoniu a terenurilor ce constituie capital social sau, la cerere, actiuni la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat in judetul de domiciliu sau invecinat, fara ca totalul suprafetei de teren pentru care se acorda compensatii sa depaseasca suprafata prevazuta de Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare; [...]
    (2) Criteriile de evaluare, modalitatile concrete de stabilire a cuantumului compensatiilor pentru terenuri agricole, terenuri intravilane, constructii si recolte se vor reglementa prin normele metodologice aprobate de Guvern, prevazute la art. 13. Criteriile de evaluare a constructiilor se vor stabili in conditiile prevazute de Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului."
    Autorul exceptiei de neconstitutionalitate sustine ca dispozitiile legale criticate sunt contrare prevederilor art. 20 alin. (2) si ale art. 107 alin. (2) din Constitutie, care au urmatorul cuprins:
    - Art. 20 alin. (2): "Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale.";
    - Art. 107 alin. (2): "Hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor."
    Curtea, analizand exceptia de neconstitutionalitate, observa ca, in esenta, critica se fondeaza pe contrarietatea prevederilor legale fata de dispozitiile art. 20 alin. (2) din Constitutie, in temeiul carora sunt prevalente, fata de legile interne, pactele si tratatele internationale referitoare la drepturile omului, la care Romania este parte. Se mai observa insa ca Tratatul dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, nu are ca obiect de reglementare consacrarea unor drepturi fundamentale ale omului. Acesta este un act juridic international prin care statele semnatare au transat asupra frontierei dintre Romania si Bulgaria, in sectorul cuprins intre Dunare si Marea Neagra. Dat fiind ca schimbarea frontierei s-a facut prin transfer de teritoriu si schimb de populatie, s-au incheiat si acorduri privitoare la: modalitatile de evacuare si de transferare a teritoriului, la schimbul de populatie romana si bulgara si la aspecte de ordin financiar (anexele B, C si D). Asadar, acest tratat a reglementat o suita de probleme juridice intre cele doua state in conditiile istorice cunoscute. Prin urmare, dispozitiile tratatului mentionat nu sunt prevalente fata de dispozitiile Legii nr. 9/1998.
    Pe de alta parte, prin tratat statul roman si-a asumat obligatia de despagubire a persoanelor stramutate pe teritoriul sau, fara sa stabileasca insa nici valoarea despagubirilor si nici criteriile de care trebuie sa se tina seama in stabilirea acestora. Clauza cuprinsa la art. V din Acordul privitor la schimbul de populatie romana si bulgara (anexa C la tratat), invocata de autorul exceptiei, nu priveste raporturile dintre statul roman si cetatenii sai, ci raporturile dintre cele doua state cu privire la modul in care au inteles sa reglementeze problemele rezultate din transferul de teritorii si din stramutarea locuitorilor. Din acest motiv, nici nu puteau forma obiectul tratatului problemele privind criteriile si procedurile de despagubire a persoanelor stramutate, solutionarea acestora tinand de suveranitatea, deci de vointa exclusiva a statului roman.
    In jurisprudenta sa Curtea Constitutionala s-a mai pronuntat in materia despagubirilor acordate prin unele legi cu caracter reparatoriu, statuand prin Decizia nr. 73 din 19 iulie 1995, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 177 din 8 august 1995, ca "Limitarea intinderii reparatiilor are in vedere [...] posibilitatile economice si financiare existente in raport cu alte necesitati si prioritati economice si sociale, in a caror evaluare si satisfacere legiuitorul este suveran [...]. Referitor la reparatia in ipoteza privarii de proprietate, Curtea Europeana a Drepturilor Omului [...] a stabilit, pe de o parte, ca dreptul la indemnizare trebuie sa aiba un cuantum rezonabil, iar pe de alta parte ca metoda de evaluare a bunului trebuie sa fie, la randul ei, in mod manifest rezonabila".
    Nu poate fi primita nici critica privind incalcarea dispozitiilor art. 107 alin. (2) din Constitutie, deoarece prin textele de lege criticate nu s-a stabilit ca Guvernul sa reglementeze prin hotarare norme metodologice de alta natura decat cele de organizare a executarii legilor.
    Pentru aceste considerente urmeaza ca exceptia de neconstitutionalitate sa fie respinsa.

    Fata de toate acestea, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 1, 2, al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 2 alin. (1) lit. a) si ale art. 2 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicata. Exceptia a fost ridicata de Floarea Mitran in Dosarul nr. 870/CA/2001 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 19 noiembrie 2002.

                      PRESEDINTE,
              prof. univ. dr. COSTICA BULAI

                              Magistrat asistent sef,
                              Claudia Miu



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 313/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 313 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 313/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu