Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 210 din 15 mai 2003

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicata

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 416 din 13 iunie 2003


SmartCity3


    Costica Bulai         - presedinte
    Nicolae Cochinescu    - judecator
    Constantin Doldur     - judecator
    Kozsokar Gabor        - judecator
    Petre Ninosu          - judecator
    Lucian Stangu         - judecator
    Serban Viorel Stanoiu - judecator
    Ioan Vida             - judecator
    Paula C. Pantea       - procuror
    Ioana Marilena Chiva  - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicata, exceptie ridicata de Matilda Calafeteanu, Anca Petrescu si Ion Purnichescu in Dosarul nr. 1.234/CA/2002 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ.
    La apelul nominal se prezinta unul dintre autorii exceptiei, Ion Purnichescu, personal, ceilalti autori ai exceptiei si partile fiind lipsa, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Autorul exceptiei Ion Purnichescu arata ca a luat la cunostinta de Decizia Curtii Constitutionale nr. 312/2002 prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor legale criticate care fac obiectul prezentului dosar si, ca atare, acesta a ramas fara obiect, depunand si concluzii scrise in acest sens.
    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei de neconstitutionalitate ca devenita inadmisibila, fata de dispozitiile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicata, avand in vedere ca, prin Decizia nr. 312 din 19 noiembrie 2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 81 din 7 februarie 2003, ulterior sesizarii, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor criticate, constatand ca acestea sunt neconstitutionale.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 26 septembrie 2002, pronuntata in Dosarul nr. 1.234/CA/2002, Tribunalul Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicata. Exceptia a fost ridicata de Matilda Calafeteanu, Anca Petrescu si Ion Purnichescu intr-o cauza administrativa avand ca obiect contestatia introdusa de autorii exceptiei pentru anularea unei hotarari a Comisiei centrale pentru aplicarea Legii nr. 9/1998, prin care li s-a respins acordarea compensatiilor banesti prevazute de Legea nr. 9/1998, republicata, avand in vedere faptul ca acestia sunt mostenitori testamentari si nu se incadreaza in categoria persoanelor indreptatite la despagubiri.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorii exceptiei sustin ca limitarea sferei subiectelor care beneficiaza de masurile reparatorii prevazute de Legea nr. 9/1998, prin eliminarea mostenitorilor testamentari de la beneficiul legii, constituie o incalcare a principiului egalitatii cetatenilor in fata legii, precum si a protectiei dreptului de proprietate, consacrate de Constitutie. Prin aceasta se incalca si prevederile art. 42 din Constitutie, care consacra dreptul de mostenire fara a face distinctia intre mostenitorii legali si cei testamentari, precum si ale art. 49 referitoare la restrangerea exercitiului unor drepturi. De asemenea, autorii exceptiei sustin ca dispozitiile criticate contravin si prevederilor art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
    Tribunalul Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ opineaza in sensul ca exceptia de neconstitutionalitate este neintemeiata, intrucat dispozitiile criticate nu incalca prevederile constitutionale invocate.
    Potrivit dispozitiilor art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate. De asemenea, potrivit dispozitiilor art. 18^1 din Legea nr. 35/1997, cu modificarile ulterioare, s-a solicitat si punctul de vedere al institutiei Avocatul Poporului.
    Guvernul apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor criticate este inadmisibila, potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicata, avand in vedere ca prin Decizia nr. 312/2002 Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 alin. (2) din Legea nr. 9/1998, republicata, constatand ca acestea sunt neconstitutionale in masura in care inlatura mostenitorii testamentari de la beneficiul compensatiilor prevazute la art. 1 alin. (1) din aceeasi lege.
    Avocatul Poporului considera ca devin aplicabile dispozitiile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicata, deoarece Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra dispozitiilor criticate prin Decizia nr. 312/2002, in sensul admiterii acesteia.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctul lor de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, sustinerile partii prezente, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate, raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, republicata, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si celor ale art. 1 alin. (1), art. 2, 3 si 12 din Legea nr. 47/1992, republicata, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 1 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 105 din 7 februarie 2002. Avand in vedere ca alin. (2) al articolului mentionat face referire si la alin. (1), se impune redarea cuprinsului ambelor alineate, care au urmatorul continut:
    - Art. 1. alin. (1) si (2): "(1) Cetatenii romani, prejudiciati in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, denumit in continuare tratat, au dreptul la compensatiile stabilite potrivit prezentei legi, in masura in care nu au primit anterior sau au primit numai partial compensatii ori despagubiri pentru bunurile imobile - constructii si terenuri - pe care le aveau in proprietate in judetele Durostor si Caliacra, cedate Bulgariei, precum si pentru recoltele neculese de porumb, bumbac si floarea-soarelui.
    (2) De prevederile alin. (1) beneficiaza si cetatenii romani, mostenitori legali ai fostilor proprietari."
    In sustinerea exceptiei de neconstitutionalitate, autorii acesteia apreciaza ca prin dispozitiile legale criticate sunt incalcate urmatoarele prevederi constitutionale:
    - Art. 15 alin. (1): "Cetatenii beneficiaza de drepturile si de libertatile consacrate prin Constitutie si prin alte legi si au obligatiile prevazute de acestea.";
    - Art. 16 alin. (1): "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.";
    - Art. 20 alin. (2): "Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale.";
    - Art. 41 alin. (1) si (2): "(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
    (2) Proprietatea privata este ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii nu pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor.";
    - Art. 42: "Dreptul la mostenire este garantat";
    - Art. 49: "(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea sigurantei nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale ori ale unui sinistru deosebit de grav.
    (2) Restrangerea trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o si nu poate atinge existenta dreptului sau a libertatii.";
    - Art. 135 alin. (1) si (2): "(1) Statul ocroteste proprietatea.
    (2) Proprietatea este publica sau privata."
    De asemenea, autorii exceptiei invoca si prevederile art. 1 paragraful 1 din Protocolul nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care au urmatorul cuprins: "Orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca, prin Decizia nr. 312 din 19 noiembrie 2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 81 din 7 februarie 2003, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 alin. (2) din Legea nr. 9/1998, republicata, constatand ca acestea sunt neconstitutionale in masura in care inlatura mostenitorii testamentari de la beneficiul acordarii compensatiilor prevazute la alin. (1) al art. 1 din aceeasi lege, cu urmatoarea motivare:
    "[...] se retine ca dreptul de creanta a intrat in patrimoniul fostilor proprietari, cetateni romani, prejudiciati prin aplicarea tratatului, la data intrarii in vigoare a acestuia. Prin urmare, fostii proprietari aveau capacitatea de a dispune de acest drept de creanta prin acte pentru cauza de moarte.
    Pentru ratiunile infatisate Curtea constata ca este intemeiata critica de neconstitutionalitate potrivit careia prevederile art. 1 alin. (2) din Legea nr. 9/1998, republicata, sunt contrare dispozitiilor art. 42 din Constitutie, in masura in care limiteaza sfera persoanelor indreptatite la acordarea de despagubiri numai la fostii proprietari si mostenitorii lor legali, excluzandu-i pe mostenitorii testamentari. Intr-adevar, art. 42 din Constitutie garanteaza dreptul la mostenire, fara a limita garantia instituita exclusiv la mostenirea legala. Intrucat, insa, dreptul la mostenire, in general, semnifica atat dreptul la mostenire legala, cat si la cea testamentara, limitarea impusa prin art. 1 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 contravine dispozitiilor textului constitutional.
    Curtea constata, de asemenea, ca este intemeiata si critica referitoare la incalcarea dispozitiilor art. 16 din Constitutie. Astfel, in jurisprudenta sa, Curtea Constitutionala a statuat in mod constant ca aplicarea unui tratament juridic diferentiat este justificata numai prin existenta unor situatii diferite.
    Calitatea de mostenitor legal sau testamentar nu ii plaseaza insa pe titulari in situatii diferite, din punctul de vedere care intereseaza aici, de natura sa impuna instituirea unui tratament juridic diferentiat, fara a fi discriminator. [...]
    In ceea ce priveste sustinerea potrivit careia prevederile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 9/1998, republicata, contravin si dispozitiilor art. 49 din Constitutie, Curtea considera, de asemenea, ca este intemeiata. Intrucat dreptul de creanta fata de statul roman a existat in patrimoniul fostilor proprietari, la data decesului acestora, si, deci, a putut fi transmis pe cale testamentara, dispozitiile legale criticate aduc o restrangere a exercitiului dreptului la mostenire, dar fara ca aceasta sa fie justificata, in speta, de existenta vreunuia dintre cazurile prevazute expres si limitativ de textul constitutional mentionat."
    Potrivit dispozitiilor art. 23 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicata, "Nu pot face obiectul exceptiei [...] prevederile constatate ca fiind neconstitutionale printr-o decizie anterioara a Curtii Constitutionale". In cazul de fata, sesizarea Curtii cu exceptia de neconstitutionalitate, prin Incheierea din data de 26 septembrie 2002 a Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ, a fost anterioara datei de 7 februarie 2003, data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a Deciziei nr. 312 din 19 noiembrie 2002.
    Potrivit dispozitiilor art. 145 alin. (2) din Constitutie, deciziile de admitere ale Curtii Constitutionale sunt opozabile erga omnes de la data publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dar, totodata, acestea sunt opozabile Curtii Constitutionale de la data pronuntarii lor.
    Tinand seama de toate aceste considerente, Curtea urmeaza sa respinga exceptia de neconstitutionalitate ca devenita inadmisibila.

    Pentru considerentele expuse mai sus, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c), art. 23 si art. 25 alin. (1) si (4) din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge, ca devenita inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1 alin. (2) din Legea nr. 9/1998 privind acordarea de compensatii cetatenilor romani pentru bunurile trecute in proprietatea statului bulgar in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 septembrie 1940, republicata, exceptie ridicata de Matilda Calafeteanu, Anca Petrescu si Ion Purnichescu in Dosarul nr. 1.234/CA/2002 al Tribunalului Bucuresti - Sectia a V-a civila si de contencios administrativ.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 15 mai 2003.

                     PRESEDINTE,
             prof. univ. dr. COSTICA BULAI

                              Magistrat asistent,
                              Ioana Marilena Chiva



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 210/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 210 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 210/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu