E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 2 din 26 februarie 2001

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 230 din  7 mai 2001


SmartCity3


    Sub presedintia presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, cu privire la caile de atac la care este supusa incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara si instanta careia ii revine competenta sa le solutioneze.
    Ministerul Public a fost reprezentat de procurorul Viorel Oprita.
    Reprezentantul Ministerului Public a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se decida in sensul ca incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara este supusa ambelor cai ordinare de atac, respectiv apelului, care se judeca de tribunal, si recursului, care se judeca de curtea de apel.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea dispozitiilor art. 52 alin. 2 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, precum si ale art. 2 pct. 2 si ale art. 3 pct. 3 din Codul de procedura civila, instantele judecatoresti s-au pronuntat diferit cu privire la caile de atac la care este supusa incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara si la instantele carora le revine competenta de a le solutiona.
    Astfel, unele instante au considerat ca incheierile mentionate pot fi atacate cu plangere la judecatorie si apoi, cu apel la tribunal, iar in final, cu recurs la curtea de apel.
    Alte instante insa s-au pronuntat in sensul ca impotriva incheierilor judecatorului de la biroul de carte funciara pot fi exercitate calea de atac a apelului, care se judeca de tribunal, si a recursului, care se judeca de curtea de apel.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Potrivit reglementarilor cuprinse in art. 49 alin. 1 din Legea nr. 7/1996 cererea de inscriere in cartea funciara se depune, insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere, la biroul de carte funciara al judecatoriei.
    Prin art. 50 alin. 1 din aceeasi lege se prevede ca, in cazul in care inscrisul indeplineste conditiile prevazute in acel articol, judecatorul de la biroul de carte funciara admite cererea si dispune inscrierea prin incheiere.
    In cazul in care, insa, nu intruneste conditiile prevazute de lege, cererea de inscriere in cartea funciara se respinge, in conformitate cu art. 51 alin. 1 din legea mentionata, prin incheiere motivata, dispozitie care, potrivit alin. 2 al aceluiasi articol, este aplicabila si in cazul cererilor de radiere.
    Este de retinut ca, indiferent de solutia pronuntata de judecatorul de la biroul de carte funciara, prin art. 52 alin. 1 din lege s-a instituit obligativitatea comunicarii acesteia atat celui care a cerut inscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, cat si celorlalte persoane interesate.
    Totodata, prin alin. 2 al acestui articol se mai prevede ca "Incheierea este supusa cailor ordinare de atac".
    Din caracterul imperativ al acestei dispozitii rezulta - asadar - ca o atare incheiere nu poate fi atacata cu plangere adresata judecatoriei in cadrul careia functioneaza biroul de carte funciara, ci este supusa numai cailor de atac reglementate prin Codul de procedura civila, potrivit distinctiilor cuprinse in dispozitiile sale.
    Ca urmare, tinandu-se seama ca prin dispozitia mentionata s-a prevazut posibilitatea atacarii acestor incheieri prin folosirea cailor ce se pot exercita impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta, se constata ca reglementarile aplicabile in materia respectiva sunt cele inscrise in textele din Codul de procedura civila care se refera la competenta instantelor de a judeca in cazul cailor de atac ce vizeaza hotararile pronuntate de judecatorii in prima instanta.
    Cum prin art. 2 pct. 2 si art. 3 pct. 3 din Codul de procedura civila se prevede ca apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta sunt judecate de tribunale, iar recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel sunt judecate de curtile de apel, se impune concluzia ca si judecarea cailor de atac ce vizeaza o incheiere data de judecatorul de la biroul de carte funciara trebuie sa aiba loc potrivit acelorasi distinctii privind competenta materiala.
    De altfel, din moment ce cererile care se solutioneaza pe calea incheierii date de judecatorul de carte funciara sunt necontencioase, este evident ca si sub acest aspect o astfel de incheiere este supusa, potrivit art. 336 alin. 2 din Codul de procedura civila, caii de atac a apelului, cu posibilitatea atacarii cu recurs a solutiei pronuntate in apel.

    In consecinta, in conformitate cu dispozitiile art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, precum si ale art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza sa se admita recursul in interesul legii si sa se stabileasca ca incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara este supusa caii de atac a apelului, care se judeca de tribunal, precum si celei a recursului, care se judeca de curtea de apel.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    In aplicarea dispozitiilor art. 52 alin. 2 din Legea nr. 7/1996, ale art. 2 pct. 2 si ale art. 3 pct. 3 din Codul de procedura civila stabileste ca incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara este supusa caii de atac a apelului, care se judeca de tribunal, si celei a recursului, care se judeca de curtea de apel.
    Obligatorie pentru instante, conform art. 329 alin. 3 teza a II-a din Codul de procedura civila.
    Pronuntata in sedinta publica la data de 26 februarie 2001.

           PRESEDINTELE CURTII SUPREME DE JUSTITIE,
                         PAUL FLOREA

                              Prim magistrat asistent,
                              Ioan RaileanuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 2/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 2 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 2/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu