E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 2 din 26 februarie 2001

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 230 din  7 mai 2001


SmartCity3


    Sub presedintia presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, cu privire la caile de atac la care este supusa incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara si instanta careia ii revine competenta sa le solutioneze.
    Ministerul Public a fost reprezentat de procurorul Viorel Oprita.
    Reprezentantul Ministerului Public a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se decida in sensul ca incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara este supusa ambelor cai ordinare de atac, respectiv apelului, care se judeca de tribunal, si recursului, care se judeca de curtea de apel.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea dispozitiilor art. 52 alin. 2 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, precum si ale art. 2 pct. 2 si ale art. 3 pct. 3 din Codul de procedura civila, instantele judecatoresti s-au pronuntat diferit cu privire la caile de atac la care este supusa incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara si la instantele carora le revine competenta de a le solutiona.
    Astfel, unele instante au considerat ca incheierile mentionate pot fi atacate cu plangere la judecatorie si apoi, cu apel la tribunal, iar in final, cu recurs la curtea de apel.
    Alte instante insa s-au pronuntat in sensul ca impotriva incheierilor judecatorului de la biroul de carte funciara pot fi exercitate calea de atac a apelului, care se judeca de tribunal, si a recursului, care se judeca de curtea de apel.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Potrivit reglementarilor cuprinse in art. 49 alin. 1 din Legea nr. 7/1996 cererea de inscriere in cartea funciara se depune, insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere, la biroul de carte funciara al judecatoriei.
    Prin art. 50 alin. 1 din aceeasi lege se prevede ca, in cazul in care inscrisul indeplineste conditiile prevazute in acel articol, judecatorul de la biroul de carte funciara admite cererea si dispune inscrierea prin incheiere.
    In cazul in care, insa, nu intruneste conditiile prevazute de lege, cererea de inscriere in cartea funciara se respinge, in conformitate cu art. 51 alin. 1 din legea mentionata, prin incheiere motivata, dispozitie care, potrivit alin. 2 al aceluiasi articol, este aplicabila si in cazul cererilor de radiere.
    Este de retinut ca, indiferent de solutia pronuntata de judecatorul de la biroul de carte funciara, prin art. 52 alin. 1 din lege s-a instituit obligativitatea comunicarii acesteia atat celui care a cerut inscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, cat si celorlalte persoane interesate.
    Totodata, prin alin. 2 al acestui articol se mai prevede ca "Incheierea este supusa cailor ordinare de atac".
    Din caracterul imperativ al acestei dispozitii rezulta - asadar - ca o atare incheiere nu poate fi atacata cu plangere adresata judecatoriei in cadrul careia functioneaza biroul de carte funciara, ci este supusa numai cailor de atac reglementate prin Codul de procedura civila, potrivit distinctiilor cuprinse in dispozitiile sale.
    Ca urmare, tinandu-se seama ca prin dispozitia mentionata s-a prevazut posibilitatea atacarii acestor incheieri prin folosirea cailor ce se pot exercita impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta, se constata ca reglementarile aplicabile in materia respectiva sunt cele inscrise in textele din Codul de procedura civila care se refera la competenta instantelor de a judeca in cazul cailor de atac ce vizeaza hotararile pronuntate de judecatorii in prima instanta.
    Cum prin art. 2 pct. 2 si art. 3 pct. 3 din Codul de procedura civila se prevede ca apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta sunt judecate de tribunale, iar recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel sunt judecate de curtile de apel, se impune concluzia ca si judecarea cailor de atac ce vizeaza o incheiere data de judecatorul de la biroul de carte funciara trebuie sa aiba loc potrivit acelorasi distinctii privind competenta materiala.
    De altfel, din moment ce cererile care se solutioneaza pe calea incheierii date de judecatorul de carte funciara sunt necontencioase, este evident ca si sub acest aspect o astfel de incheiere este supusa, potrivit art. 336 alin. 2 din Codul de procedura civila, caii de atac a apelului, cu posibilitatea atacarii cu recurs a solutiei pronuntate in apel.

    In consecinta, in conformitate cu dispozitiile art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, precum si ale art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza sa se admita recursul in interesul legii si sa se stabileasca ca incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara este supusa caii de atac a apelului, care se judeca de tribunal, precum si celei a recursului, care se judeca de curtea de apel.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    In aplicarea dispozitiilor art. 52 alin. 2 din Legea nr. 7/1996, ale art. 2 pct. 2 si ale art. 3 pct. 3 din Codul de procedura civila stabileste ca incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara este supusa caii de atac a apelului, care se judeca de tribunal, si celei a recursului, care se judeca de curtea de apel.
    Obligatorie pentru instante, conform art. 329 alin. 3 teza a II-a din Codul de procedura civila.
    Pronuntata in sedinta publica la data de 26 februarie 2001.

           PRESEDINTELE CURTII SUPREME DE JUSTITIE,
                         PAUL FLOREA

                              Prim magistrat asistent,
                              Ioan RaileanuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 2/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 2 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 2/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu