E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 2 din 26 februarie 2001

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 230 din  7 mai 2001


SmartCity3


    Sub presedintia presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Paul Florea, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, cu privire la caile de atac la care este supusa incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara si instanta careia ii revine competenta sa le solutioneze.
    Ministerul Public a fost reprezentat de procurorul Viorel Oprita.
    Reprezentantul Ministerului Public a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se decida in sensul ca incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara este supusa ambelor cai ordinare de atac, respectiv apelului, care se judeca de tribunal, si recursului, care se judeca de curtea de apel.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea dispozitiilor art. 52 alin. 2 din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, precum si ale art. 2 pct. 2 si ale art. 3 pct. 3 din Codul de procedura civila, instantele judecatoresti s-au pronuntat diferit cu privire la caile de atac la care este supusa incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara si la instantele carora le revine competenta de a le solutiona.
    Astfel, unele instante au considerat ca incheierile mentionate pot fi atacate cu plangere la judecatorie si apoi, cu apel la tribunal, iar in final, cu recurs la curtea de apel.
    Alte instante insa s-au pronuntat in sensul ca impotriva incheierilor judecatorului de la biroul de carte funciara pot fi exercitate calea de atac a apelului, care se judeca de tribunal, si a recursului, care se judeca de curtea de apel.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Potrivit reglementarilor cuprinse in art. 49 alin. 1 din Legea nr. 7/1996 cererea de inscriere in cartea funciara se depune, insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere, la biroul de carte funciara al judecatoriei.
    Prin art. 50 alin. 1 din aceeasi lege se prevede ca, in cazul in care inscrisul indeplineste conditiile prevazute in acel articol, judecatorul de la biroul de carte funciara admite cererea si dispune inscrierea prin incheiere.
    In cazul in care, insa, nu intruneste conditiile prevazute de lege, cererea de inscriere in cartea funciara se respinge, in conformitate cu art. 51 alin. 1 din legea mentionata, prin incheiere motivata, dispozitie care, potrivit alin. 2 al aceluiasi articol, este aplicabila si in cazul cererilor de radiere.
    Este de retinut ca, indiferent de solutia pronuntata de judecatorul de la biroul de carte funciara, prin art. 52 alin. 1 din lege s-a instituit obligativitatea comunicarii acesteia atat celui care a cerut inscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, cat si celorlalte persoane interesate.
    Totodata, prin alin. 2 al acestui articol se mai prevede ca "Incheierea este supusa cailor ordinare de atac".
    Din caracterul imperativ al acestei dispozitii rezulta - asadar - ca o atare incheiere nu poate fi atacata cu plangere adresata judecatoriei in cadrul careia functioneaza biroul de carte funciara, ci este supusa numai cailor de atac reglementate prin Codul de procedura civila, potrivit distinctiilor cuprinse in dispozitiile sale.
    Ca urmare, tinandu-se seama ca prin dispozitia mentionata s-a prevazut posibilitatea atacarii acestor incheieri prin folosirea cailor ce se pot exercita impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta, se constata ca reglementarile aplicabile in materia respectiva sunt cele inscrise in textele din Codul de procedura civila care se refera la competenta instantelor de a judeca in cazul cailor de atac ce vizeaza hotararile pronuntate de judecatorii in prima instanta.
    Cum prin art. 2 pct. 2 si art. 3 pct. 3 din Codul de procedura civila se prevede ca apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta sunt judecate de tribunale, iar recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de tribunale in apel sunt judecate de curtile de apel, se impune concluzia ca si judecarea cailor de atac ce vizeaza o incheiere data de judecatorul de la biroul de carte funciara trebuie sa aiba loc potrivit acelorasi distinctii privind competenta materiala.
    De altfel, din moment ce cererile care se solutioneaza pe calea incheierii date de judecatorul de carte funciara sunt necontencioase, este evident ca si sub acest aspect o astfel de incheiere este supusa, potrivit art. 336 alin. 2 din Codul de procedura civila, caii de atac a apelului, cu posibilitatea atacarii cu recurs a solutiei pronuntate in apel.

    In consecinta, in conformitate cu dispozitiile art. 26 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, republicata, precum si ale art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza sa se admita recursul in interesul legii si sa se stabileasca ca incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara este supusa caii de atac a apelului, care se judeca de tribunal, precum si celei a recursului, care se judeca de curtea de apel.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
    In aplicarea dispozitiilor art. 52 alin. 2 din Legea nr. 7/1996, ale art. 2 pct. 2 si ale art. 3 pct. 3 din Codul de procedura civila stabileste ca incheierea data de judecatorul de la biroul de carte funciara este supusa caii de atac a apelului, care se judeca de tribunal, si celei a recursului, care se judeca de curtea de apel.
    Obligatorie pentru instante, conform art. 329 alin. 3 teza a II-a din Codul de procedura civila.
    Pronuntata in sedinta publica la data de 26 februarie 2001.

           PRESEDINTELE CURTII SUPREME DE JUSTITIE,
                         PAUL FLOREA

                              Prim magistrat asistent,
                              Ioan RaileanuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 2/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 2 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
ANONIM a comentat Decizia 589 2006
    La Pucioasa DB nu a fost nici-o revolutie,si totusi orasul este plin de revolutionari,????
ANONIM a comentat Legea 406 2001
     Aceasta lege , este depasita ...nu mai santem in anii '90 cand un candidat la presedentie nu avea unde locui..in zilele noastre , alesii au chiar cate 6 case (unele aducandu-le venituri subtantiale din chirii ) asa ca se impune ca "alesii " nostri sa revada si sa aduca ceva modificari legii , un singur articol ar fi suficient..sa se faca mentiunea ca prevederile nu se aplica celor care detin deja mai mult de 2 spatii..este imoral ca unuia care are peste 2 imobile cu destinatie de locuit sa ii mai dam o vila sau palat si pe cele personale sa le inchirieze
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 2/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu