Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 173 din 22 martie 2005

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1, art. 2 alin. (1) si ale art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 447 din 26 mai 2005


SmartCity3


    Ioan Vida               - presedinte
    Nicolae Cochinescu      - judecator
    Aspazia Cojocaru        - judecator
    Constantin Doldur       - judecator
    Acsinte Gaspar          - judecator
    Kozsokar Gabor          - judecator
    Petre Ninosu            - judecator
    Ion Predescu            - judecator
    Serban Viorel Stanoiu   - judecator
    Ion Tiuca               - procuror
    Patricia Marilena Ionea - magistrat-asistent

    Pe rol se afla solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1, art. 2 alin. (1) si ale art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, exceptie ridicata de Veronia Prisecariu in Dosarul nr. 563/2004 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.
    La apelul nominal lipsesc partile, fata de care procedura de citare este legal indeplinita.
    Cauza fiind in stare de judecata, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a exceptiei ca neintemeiata. In acest sens, arata ca prevederile legale criticate nu instituie un tratament juridic diferentiat intre persoanele cu handicap in raport cu varsta sau data la care a intervenit handicapul. In ceea ce priveste diferenta dintre cuantumul indemnizatiilor de care beneficiaza adultii cu handicap grav, potrivit art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999, arata ca aceasta este justificata de situatia diferita in care se afla aceste persoane sub aspectul veniturilor pe care le realizeaza.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 3 noiembrie 2004, pronuntata in Dosarul nr. 563/2004, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1, art. 2 alin. (1) si ale art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap. Exceptia a fost ridicata de Veronica Prisecariu cu prilejul solutionarii recursului formulat impotriva Sentintei nr. 1.794 din 30 octombrie 2003, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ in Dosarul nr. 3.285/2003.
    In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate, autorul acesteia sustine, in esenta, ca prevederile art. 1, art. 2 alin. (1) si ale art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 contravin principiului constitutional al egalitatii in drepturi si dispozitiilor constitutionale care consacra obligatia statului de a acorda o protectie speciala persoanelor cu handicap. De asemenea, apreciaza ca textele de lege supuse controlului de constitutionalitate se afla in contradictie cu prevederile art. 25 paragraful 1 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, astfel ca se aduce atingere si dispozitiilor art. 20 din Constitutie, care consacra prioritatea fata de legile interne a instrumentelor internationale in materia drepturilor omului, la care Romania este parte. In acest sens, arata ca, prin definitia data notiunii de persoana cu handicap si prin stabilirea criteriilor de acordare a protectiei speciale, textele de lege criticate creeaza discriminari intre persoanele cu handicap, sub aspectul protectiei speciale de care beneficiaza acestea. Astfel, avand in vedere ca incadrarea in categoria persoanelor cu handicap este conditionata de indeplinirea cumulativa a doua cerinte, respectiv faptul de a necesita sprijin de integrare atat in viata sociala, cat si in viata profesionala, considera ca persoanele care au implinit varsta standard de pensionare, precum si acelea care au dobandit afectiunea ce determina handicapul dupa implinirea varstei standard de pensionare, sunt excluse de la acordarea protectiei speciale.
    Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate trebuie respinsa, "intrucat nu a fost vizata de aceasta data legea al carei continut il constituie dispozitiile cuprinse in ordonanta si modificate de Parlament".
    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, incheierea de sesizare a fost comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului, pentru a-si exprima punctele de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.
    Presedintele Camerei Deputatilor apreciaza ca exceptia de neconstitutionalitate nu este intemeiata. In acest sens, arata ca, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999, legiuitorul a urmarit sa reglementeze programul de protectie speciala a persoanelor cu handicap, precum si integrarea sociala si profesionala a acestora. Astfel, prevederile ordonantei prin care este definita notiunea de persoana cu handicap, precum si incadrarea intr-o categorie de persoane cu handicap care necesita protectie speciala reprezinta tocmai transpunerea in lege a dispozitiilor constitutionale ale art. 50 referitoare la obligatia statului de a asigura o protectie speciala persoanelor cu handicap. In ceea ce priveste art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999, arata ca nu incalca principiul constitutional al egalitatii in drepturi, intrucat tratamentul juridic diferit pe care il instituie acest text de lege este justificat de situatiile diferite avute in vedere de catre legiuitor, si anume realizarea sau nu de venituri din salarii sau pensii, cu exceptia pensiei de urmas, de catre adultii cu handicap grav sau accentuat. In sfarsit, arata ca nu poate fi acceptata nici critica de neconstitutionalitate raportata la prevederile art. 20 din Constitutie, "deoarece textele criticate aliniaza legislatia in domeniul protectiei speciale a persoanelor cu handicap la legislatia actuala a Uniunii Europene, respectand dispozitiile Pactelor internationale la care Romania este parte si tinand cont de cerintele Uniunii Europene, in vederea aderarii si aducerii acestei categorii de persoane cu dizabilitati la standardele internationale".
    Guvernul apreciaza ca sustinerile autorului privind neconstitutionalitatea dispozitiilor art. 1, ale art. 2 alin. (1) si ale art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 sunt neintemeiate. Astfel, arata ca prevederile legale criticate nu genereaza discriminari intre cei incadrati in categoria persoanelor cu handicap, nici in ceea ce priveste criteriile in functie de care se face aceasta incadrare si nici in ceea ce priveste regimul juridic si drepturile stabilite in functie de gradul de handicap si de situatia sociala a acestora. De asemenea, mentioneaza ca nu exista contradictii intre textele de lege criticate si celelalte prevederi constitutionale si internationale invocate de autorul exceptiei, ci, dimpotriva, arata ca prevederile legale care fac obiectul exceptiei creeaza cadrul legal special pentru ca persoanelor cu handicap sa li se asigure un nivel de trai decent in functie de situatia concreta a fiecaruia, in aplicarea dispozitiilor din Legea fundamentala care prevad obligatia statului de a realiza masuri de protectie speciala pentru aceasta categorie de persoane.
    Avocatul Poporului apreciaza ca prevederile art. 1, art. 2 alin. (1) si ale art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 sunt constitutionale. Astfel, arata ca aceste texte de lege se aplica, in mod egal, persoanelor cu handicap. De asemenea, dispozitiile legale care definesc notiunea de persoana cu handicap sau care prevad incadrarea intr-o categorie de persoane cu handicap nu creeaza discriminari intre aceste persoane in functie de momentul dobandirii handicapului. In sensul celor aratate, invoca si jurisprudenta Curtii Constitutionale in care s-a statuat ca principiul egalitatii nu inseamna uniformitate, asa incat, daca la situatii egale trebuie sa corespunda un tratament egal, la situatii diferite tratamentul juridic nu poate fi decat diferit.
    Presedintele Senatului nu a comunicat punctul sau de vedere asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicate.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctele de vedere ale Presedintelui Camerei Deputatilor, Guvernului si Avocatului Poporului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile procurorului, dispozitiile legale criticate raportate la prevederile Constitutiei, precum si dispozitiile Legii nr. 47/1992, retine urmatoarele:
    Curtea Constitutionala a fost legal sesizata si este competenta, potrivit dispozitiilor art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 si 29 din Legea nr. 47/1992, sa solutioneze exceptia de neconstitutionalitate ridicata.
    Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile art. 1, ale art. 2 alin. (1) si ale art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 310 din 30 iunie 1999, aprobata prin Legea nr. 519/2002, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 555 din 29 iulie 2002, cu modificarile si completarile aduse de Legea nr. 343/2004 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999, lege publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 641 din 15 iulie 2004.
    Textele de lege criticate au urmatoarea redactare:
    - Art. 1: "(1) Persoanele cu handicap, in intelesul prezentei ordonante de urgenta, sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata sociala, potrivit varstei, sexului, factorilor materiali, sociali si culturali proprii, necesitand masuri de protectie speciala in sprijinul integrarii lor sociale si profesionale.
    (2) Protectia speciala cuprinde masurile ce urmeaza a fi luate in temeiul acestei ordonante de urgenta, pentru exercitarea dreptului persoanelor cu handicap la un regim special de prevenire, de tratament, de readaptare, de invatamant, de instruire si de integrare sociala a acestei categorii de persoane.
    (3) Masurile de protectie speciala se aplica pe baza incadrarii in categorii de persoane cu handicap, in raport cu gradul de handicap, stabilit in urma evaluarii efectuate de catre comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti, potrivit criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sanatatii si familiei. Pentru copiii cu handicap criteriile de incadrare in gradele de handicap se stabilesc prin ordin comun al ministrului sanatatii si familiei si al secretarului de stat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie. Ordinele vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.";
    - Art. 2. alin. (1): "Incadrarea intr-o categorie de persoane cu handicap care necesita protectie speciala in raport cu gradul de handicap se atesta, atat pentru adulti, cat si pentru copii, potrivit criteriilor de diagnostic anatomo-clinic, diagnostic functional si de evaluare a capacitatii de munca si de autoservire. Gradul de handicap - usor, mediu, accentuat si grav - se atesta prin certificat emis de catre comisiile de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti prevazute la cap. V, respectiv de comisiile pentru protectia copilului, in cazul copiilor cu handicap.";
    - Art. 19 alin. (1) lit. a): "In vederea asigurarii dreptului la securitate sociala, precum si a dreptului la ocrotirea sanatatii si la instruire, adultii cu handicap beneficiaza de urmatoarele drepturi:
    a) adultii cu handicap grav sau accentuat, care nu realizeaza venituri din salarii sau pensii, cu exceptia pensiei de urmas, beneficiaza de o indemnizatie lunara de 1.400.000 lei; adultii cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din salarii sau pensii, cu exceptia pensiei de urmas, beneficiaza de o indemnizatie lunara de 50%, respectiv de 30% din valoarea indemnizatiei lunare; indemnizatia lunara se indexeaza anual prin hotarare a Guvernului, in raport cu indicele de crestere a preturilor de consum stabilit de Institutul National de Statistica;".
    In sustinerea neconstitutionalitatii acestor texte de lege, autorul exceptiei invoca incalcarea prevederilor art. 16 alin. (1) si ale art. 50 din Constitutie, potrivit carora:
    - Art. 16 alin. (1): "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.";
    - Art. 50: "Persoanele cu handicap se bucura de protectie speciala. Statul asigura realizarea unei politici nationale de egalitate a sanselor, de prevenire si de tratament ale handicapului, in vederea participarii efective a persoanelor cu handicap in viata comunitatii, respectand drepturile si indatoririle ce revin parintilor si tutorilor."
    De asemenea, autorul exceptiei apreciaza ca textele de lege criticate incalca si dispozitiile art. 20 din Constitutie, intrucat contravin prevederilor art. 25 paragraful 1 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului.
    Potrivit art. 20 din Constitutie: "(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
    (2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile.";
    - Art. 25 paragraful 1 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului prevede ca "Orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si a familiei sale, cuprinzand hrana, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala, precum si serviciile sociale necesare; el are dreptul la asigurare in caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batranete sau in celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenta, in urma unor imprejurari independente de vointa sa."
    Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca definitia pe care art. 1 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 o da persoanelor cu handicap pastreaza solutia legislativa a art. 1 din Legea nr. 53/1992 privind protectia speciala a persoanelor handicapate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 119 din 4 iunie 1992 si abrogata prin art. 57 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999.
    Prevederile art. 1 din Legea nr. 53/1992 au fost supuse controlului de constitutionalitate in raport cu aceleasi dispozitii constitutionale si aceleasi argumente invocate si in prezenta cauza. Curtea, prin Decizia nr. 20 din 9 februarie 1999, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 178 din 26 aprilie 1999, a statuat ca "este neintemeiata sustinerea potrivit careia persoanele care nu mai sunt de varsta activa ar fi excluse de la posibilitatea de a obtine atestarea calitatii lor de persoane cu handicap, deoarece chiar si dupa implinirea varstei de pensionare, daca nu mai au capacitatea de a se integra prin propriile lor posibilitati in viata profesionala, sunt considerate persoane cu handicap, putand solicita atestarea acestei calitati".
    Intrucat nu au intervenit elemente noi de natura sa justifice schimbarea jurisprudentei in materie a Curtii Constitutionale, considerentele si solutia din decizia anterioara isi mentin valabilitatea si in prezenta cauza.
    In ceea ce priveste prevederile art. 1 alin. (2) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999, care precizeaza masurile in care trebuie sa se concretizeze protectia speciala acordata persoanelor cu handicap, precum si faptul ca aceste masuri se acorda in raport cu gradul de handicap, Curtea observa ca acestea nu instituie un tratament juridic diferentiat intre persoanele cu handicap in raport cu varsta sau data aparitiei afectiunii care a determinat handicapul.
    Aceeasi concluzie se desprinde si din analizarea prevederilor art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999.
    In sfarsit, Curtea constata ca nu pot fi retinute nici sustinerile autorului exceptiei, potrivit carora prevederile art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 contravin principiului constitutional al egalitatii in drepturi, intrucat acest text de lege nu distinge intre adulti in raport cu varsta lor si nici in raport cu perioada aparitiei handicapului.
    Diferenta pe care acest text de lege o stabileste intre cuantumul indemnizatiilor ce se acorda persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat este justificata de situatiile diferite avute in vedere de legiuitor, si anume de faptul daca aceste persoane realizeaza sau nu venituri din salarii sau pensii. Prin urmare, textul de lege criticat este in deplin acord cu principiul constitutional al egalitatii in drepturi, care, asa cum s-a statuat in mod constant in jurisprudenta Curtii Constitutionale, nu presupune uniformitate, astfel ca situatii obiectiv diferite justifica instituirea unui tratament juridic diferit.
    In ceea ce priveste sustinerea autorului exceptiei potrivit careia textele de lege supuse controlului de constitutionalitate ar contraveni dispozitiilor art. 50 din Constitutie, Curtea constata ca prin Decizia nr. 218 din 6 mai 2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 509 din 7 iunie 2004, a statuat deja in sensul ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 "cuprinde dispozitii care sunt chiar in sensul aducerii la indeplinire a celor consacrate prin textul constitutional amintit".
    Curtea retine ca nu au intervenit elemente noi de natura sa justifice schimbarea jurisprudentei sale in materie, iar considerentele si solutia din deciziile anterioare isi mentin valabilitatea si in prezenta cauza.
    In sfarsit, Curtea apreciaza ca nu pot fi retinute nici criticile autorului exceptiei raportate la dispozitiile art. 25 paragraful 1 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, dat fiind ca textele de lege criticate sunt menite tocmai asigurarii unei protectii speciale persoanelor cu handicap, avand in vedere situatia speciala a acestora. In consecinta, art. 1, art. 2 alin. (1) si art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 nu contravin prevederilor art. 20 din Constitutie.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, al art. 1 - 3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA CONSTITUTIONALA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 1, ale art. 2 alin. (1) si ale art. 19 alin. (1) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, exceptie ridicata de Veronia Prisecariu in Dosarul nr. 563/2004 al Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal.
    Definitiva si general obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 22 martie 2005.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
              prof. univ. dr. IOAN VIDA

                              Magistrat asistent,
                              Patricia Marilena Ionea



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 173/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 173 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 173/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu