Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 106*) din  1 noiembrie 1995

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 114 din  4 iunie 1996


SmartCity3


    *) A se vedea si Decizia Curtii Constitutionale nr. 33 din 2 aprilie 1996, publicata in acelasi monitor.

    Mihai Constantinescu    - presedinte
    Florin Bucur Vasilescu  - judecator
    Victor Dan Zlatescu     - judecator
    Raul Petrescu           - procuror
    Gabriela Radu           - magistrat-asistent

    Pe rol solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii nr. 5/1973 si ale H.C.M. nr. 860/1973, invocata de reclamanta Florea Maria-Ramona, in cauza ce formeaza obiectul Dosarului nr. 61/1995 al Judecatoriei Medias.
    Presedintele declara sedinta deschisa.
    La apelul nominal facut in sedinta publica de catre magistratul-asistent, partile au lipsit, procedura de citare fiind insa indeplinita.
    Cauza este in stare de judecata, astfel incat presedintele completului de judecata acorda cuvantul reprezentantului Ministerului Public care solicita respingerea exceptiei, aratand ca, pe de o parte, aceasta priveste o hotarare a fostului Consiliu de Ministri, al carui control nu intra in competenta Curtii Constitutionale, astfel cum este stabilita de prevederile art. 144 lit. c) din Constitutie, iar pe de alta parte, cu privire la unele articole din Legea nr. 5/1973. Curtea s-a pronuntat prin mai multe decizii, iar prin Decizia nr. 40/1993 a considerat ca Legea nr. 5/1973 este in vigoare stabilindu-se ca prevederile acestei legi, cu modificarile ulterioare, sunt aplicabile si in prezent.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin actiunea din 5 ianuarie 1995, reclamanta Florea Maria-Ramona a solicitat instantei de judecata, in contradictoriu cu parata R.A.G.G.L. Medias, sa i se constate drepturile locative proprii asupra unui apartament pe care il ocupa dupa decesul titularei contractului de inchiriere.
    Parata, R.A.G.G.L. Medias, prin cererea reconventionala, a solicitat anularea, in baza Legii nr. 5/1973, a contractului de inchiriere.
    Reclamanta, in aparare, fata de aceasta cerere reconventionala, a invocat exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 5/1973 si a H.C.M. nr. 860/1973, emisa in temeiul acestei legi.
    In opinia instantei, exprimata in conformitate cu art. 23 alin. (5) din Legea nr. 47/1992, aceasta considera ca exceptia invocata este intemeiata.
    In vederea solutionarii exceptiei au fost solicitate, in baza art. 24 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, punctele de vedere ale celor doua Camere ale Parlamentului, precum si al Guvernului.
    Guvernul, in punctul sau de vedere, arata ca exceptia de neconstitutionalitate este nefondata, intrucat, pe de o parte, controlul constitutionalitatii H.C.M. nr. 860/1973 excede competentei jurisdictionale a Curtii, potrivit art. 144 lit c) din Constitutie, iar pe de alta parte, prin mai multe decizii, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra constitutionalitatii unor articole din Legea nr. 5/1973, iar prin Decizia nr. 40/1993, asupra constitutionalitatii acestei legi, statuand ca prevederile sale sunt aplicabile si astazi.
    Senatul si Camera Deputatilor nu si-au exprimat punctele de vedere.

    CURTEA,
analizand exceptia invocata, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit in cauza de judecatorul-raportor, dispozitiile Legii nr. 5/1973 si ale H.C.M. nr. 860/1973 raportate la prevederile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, retine:
    Reclamanta Florea Maria-Ramona a invocat exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 5/1973 si a H.C.M. nr. 860/1973, fara a preciza care anume text din aceste acte normative este neconstitutional si caror dispozitii constitutionale ar contraveni ele in ansamblul lor.
    Cu toate ca la solicitarea expresa a completului, in vederea precizarii articolelor considerate a fi neconstitutionale, partea si-a manifestat intentia de a face o asemenea precizare, asa cum rezulta expres din cererea depusa la dosar, la termenul de judecata, desi legal citata, nu s-a prezentat si nici nu a dat curs propriei sale intentii de a defini concret exceptia invocata.
    In raport cu aceasta situatie, Curtea constata ca obiectul exceptiei se refera la neconstitutionalitatea Legii nr. 5/1973 privind reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi, in ansamblul ei, si a H.C.M. nr. 860/1973 de aplicare a acestei legi.
    Cu privire la exceptia de neconstitutionalitate privind dispozitiile Legii nr. 5/1973, Curtea s-a mai pronuntat prin Decizia nr. 40/1993, prin care s-a statuat ca "prevederile acestei legi, cu modificarile ulterioare, sunt aplicabile si astazi, pentru ca in domeniul locuintelor realitatile juridice se mentin si, ca atare, fondul de locuinte trebuie in continuare administrat potrivit unor criterii legale care trebuie sa raspunda unor exigente economice, sociale si umane".
    De asemenea, statul, ca proprietar al fondului locativ, este obligat, prin dispozitii constitutionale, sa creeze conditiile necesare unei reale protectii juridice, care sa corespunda cerintelor art. 43 din Constitutie, referitoare la asigurarea unui nivel de trai decent.
    Prin Decizia nr. 40/1993 se retine ca legea fundamentala "nu desfiinteaza regulile clasice privind incheierea, derularea si incetarea contractelor de inchiriere".
    In temeiul art. 23 alin. (2) din Legea nr. 47/1992, pot face obiectul unei exceptii de neconstitutionalitate numai prevederile legale de care depinde solutionarea cauzei. Tinand seama de aceste prevederi legale, de obiectul actiunii reclamantei, precum si de cererea reconventionala, rezulta ca din ansamblul prevederilor Legii nr. 5/1973, esentiale pentru solutionarea litigiului sunt dispozitiile art. 15, potrivit carora locuintele din fondul de stat se atribuie in folosinta titularului contractului de inchiriere si membrilor familiei sale, care vor fi nominalizati in contractul de inchiriere, iar prin familie se intelege sotul si copiii, precum si parintii sotilor intretinuti de acestia. In cererea reconventionala se sustine ca reclamanta nu se incadreaza in categoria persoanelor prevazute la art. 15, iar exceptia a fost invocata de reclamanta in aparare fata de cererea reconventionala a paratei. Analizand prevederile acestui articol, se constata ca ele nu incalca nici o dispozitie constitutionala, intrucat este de atributul legiuitorului sa defineasca persoanele indreptatite sa beneficieze de regimul instituit pentru inchirierea spatiilor locative care cad sub incidenta Legii nr. 5/1973, o asemenea circumstantiere fiind de natura insasi a unui regim juridic specific, cu atat mai mult cu cat inainte de incheierea contractului nici o persoana nu poate invoca beneficiul acestuia.
    Cu privire la exceptia de neconstitutionalitate a H.C.M. nr. 860/1973, este de retinut ca, potrivit art. 144 lit. c) din Constitutie si art. 23 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, nu intra in competenta Curtii controlul legalitatii hotararilor Guvernului. Astfel cum in mod constant s-a statuat in practica jurisdictionala a Curtii, hotararile Guvernului, fiind acte administrative, pot fi atacate doar in fata instantelor judecatoresti, inclusiv pe calea contenciosului administrativ, pentru verificarea conformitatii lor cu legea in temeiul carora au fost emise.

    Fata de considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) din Constitutie, precum si al art. 23 alin. (1), al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 25 din Legea nr. 47/1992,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Respinge exceptia de neconstitutionalitate cu privire la Legea nr. 5/1973 si la H.C.M. nr. 860/1973, invocata de reclamanta Florea Maria-Ramona, domiciliata in Medias, str. Baia de Nisip nr. 4, judetul Sibiu, in Dosarul nr. 61/1995 al Judecatoriei Medias.
    Pronuntata in sedinta publica din 1 noiembrie 1995.
    Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare.

                     PRESEDINTE,
                     dr. Mihai Constantinescu

                              Magistrat asistent,
                              Gabriela RaduSmartCity5

COMENTARII la Decizia 106/1995

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 106 din 1995
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decizia 45 2020
    ATENȚIE SUNTI NEVOIE DE ÎMPRUMUT PERSONAL / ÎMPRUMUT DE INVESTIȚIE / FINANȚARE PENTRU AFACERI ??? Email: goodnewsloancompany7@gmail.com Serviciile noastre includ următoarele de mai jos ______________________________________________________ * Împrumuturi personale * Împrumuturi pentru camioane și mașini * Credite pentru consolidarea datoriilor * Împrumuturi pentru studenți * Împrumuturi pentru casă și hotel * împrumuturi pentru căsătorie și sărbătoare * Împrumuturi pentru agricultură și fermă * Împrumuturi de pornire a afacerilor sau împrumuturi de extindere a afacerilor. Oferim toate tipurile de împrumuturi Suntem consultanți financiari care se ocupă de finanțele internaționale pentru orice cantitate de instrumente bancare. Avem accesul / contactele pentru a ridica de la 10 mii dolari la 700 milioane dolari. Am readus la viață industriile aflate în dificultate și ne-am întors idei de afaceri bune, oferind fonduri pentru demararea lor. Avem o rețea de investitori care sunt dispuși să ofere fonduri pentru orice persoană și organizații pentru a începe activitatea și operațiunile. Compania noastră a înregistrat o serie de progrese în furnizarea de servicii financiare de primă calitate clienților noștri, în special în domeniul sindicalizării împrumuturilor și al furnizării de capital pentru persoane fizice și companii. Oferim împrumuturi pentru sectorul public și individual care au nevoie de asistență financiară cu o dobândă scăzută de 2%. Credit acceptabil, Termenii și condițiile sunt foarte simpli și atenți, suntem un grup de profesioniști cu împrumut energetic și cu experiență, cu cunoștințe minuțioase ale piețelor financiare, ne angajăm să oferim clienților și furnizorilor noastre forme simple și competitive de soluții financiare pentru toți utilizatori de afaceri. Cred că s-ar putea să vă intereseze să inițiați o afacere nouă care are nevoie de finanțare sau să extindă sfera afacerilor dvs. deja existente, investitorii noștri sunt, de asemenea, interesați de finanțare / parteneriat și gata să investească o sumă mare în comercianții care sunt gata să dovedească expertiza lor în noua industrie, cu compania noastră de împrumuturi de încredere și alte BANE TOP PRIME AAA precum Bank of America, HSBC, Lloyds, Wells Fargo, The Best Banks for SBA Credit și multe altele. Nu veți regreta nimic în această tranzacție de împrumut, deoarece vă voi face fericit prin e-mail {goodnewsloancompany7@gmail.com} obținerea unui împrumut de la această companie este 100% contact garantat și garantat prin e-mail goodnewsloancompany7@gmail.com Salutari Goodnewsloancompany Contact telefonic: +1 (860)866-4085 E-mail: goodnewsloancompany7@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 62 2019
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut pentru toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem asorta orice împrumut cu o rată a dobânzii de 2% la bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Hotărârea 9 2002
    Obținerea unui împrumut legitim au fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Dar MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a vă satisface nevoile financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * Ipoteca a doua * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Legea 428 2006
    Obținerea unui împrumut legitim au fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Dar MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a vă satisface nevoile financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * Ipoteca a doua * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Legea 253 2010
    We are Ireland based major/Direct providers of Fresh Cut BG, SBLC, POF, MTN, Bonds and CDs and this financial instruments are specifically for lease and sale.We are one of the leading Financial instrument providers with offices all over Europe. we always deliver on time and precision as Set forth in the agreement. You are at liberty to engage our leased facilities into trade programs, project financing, Credit line enhancement, Corporate Loans (Business Start-up Loans or Business Expansion Loans), Equipment Procurement Loans (Industrial Equipment, Air crafts, Ships, etc.) as well as other financial instruments issued from AAA Rated bank such as HSBC Bank Hong Kong, HSBC Bank London, Deutsche Bank AG Frankfurt, Barclays Bank , Standard Chartered Bank and others on lease at the lowest available rates depending on the face value of the instrument needed, Our Terms and Conditions are reasonable. DESCRIPTION OF INSTRUMENTS: 1. Instrument: Bank Guarantee (BG)/SBLC (Appendix A) 2. Total Face Value: 10M MIN to 50B MAX USD or Euro 3. Issuing Bank: HSBC, Deutsche Bank Frankfurt, UBS or any Top 25 . 4. Age: One Year, One Day 5. Leasing Price: 4+ 2% 6. Sale Price: 32+2% 7. Delivery by SWIFT . 8. Payment: MT103-23 9. Hard Copy: Bonded Courier within 7 banking days. If you have need for Corporate loans, International project funding, etc. or if you have a client that requires funding for his project or business, We are also affiliated with lenders who specialize on funding against financial instruments, such as BG, SBLC, POF or MTN, we fund 100% of the face value of the financial instrument. Inquiries from agents/ brokers/ intermediaries are also welcomed; do get back to us if you are interested in any of our services and for quality service. Name : Finn Walsh E-mail : everydayfinancedesignated@gmail.com Skype id : everydayfinancedesignated@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 157 2001
    Stimate Domn / Ma, Fericirea zilei! Sunt Jeannie Tucker, creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale cu o dobândă scăzută de 3%. Știu că există o mulțime de familii care trăiesc cu plata pentru a verifica plata și alte care nu pot avea grijă de obligațiile lor financiare și din acest motiv, sunt aici pentru restaurare financiară. Ofer o gamă largă de servicii financiare, care include: Planificare de afaceri, Finanțe comerciale și de dezvoltare, Proprietăți și credite ipotecare, Împrumuturi de consolidare a creanțelor, Împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi private, Refinanțare la domiciliu, Împrumuturi hoteliere, împrumuturi pentru studenți etc. Răspundeți imediat prin e-mail de mai jos pentru mai multe informatii. E-mail: (jeannietuckerfinancialservice@gmail.com)
ANONIM a comentat Legea 4 1966
    DO YOU THINK OF GETTING A LOAN?? APPLY TODAY FOR AFFORDABLE 100% LEGITIMATE HOME/REAL ESTATE/PERSONAL/BUSINESS LOANS Email for immediate response: (dr.bradleylouisloans@gmail.com) Text/Call (917) 383-2689 DO YOU NEED A LOAN? Are Financially down, Cry no more, Financial problem is nothing to cry about, it something we will have to fight against in one Love, Understanding, Trust and Unity. So our faith as Legitimate Financial Consultants is putting an end to the financial hardship. We are investors providing financial services and we specialize in both start up projects,Home Finance and existing businesses needing funding or Loan for expansion. We are committed to helping businesses develop and succeed.Do you have a low credit score and you are finding it hard to obtain capital loan from local banks and other financial institutes? Do you need an urgent loan to buy a house? If Yes worry no more for we are out here to help the less financial privileges get the loan they need to get back on their feet no matter your credit score, you can say goodbye to all your financial crisis and difficulties. We offer loans ranging from ($5,000.00.USD To $500,000,000.00.USD) At a low and affordable interest rate of 2%, without collateral and without credit check. Bradley Louis Loans holds all of the information about how to obtain money quickly and painlessly (dr.bradleylouisloans@gmail.com) Text/Call (917) 383-2689 Need emergency funds? Apply now and get your cash approval. we offer the following financial services: *Personal loans, *Debt consolidation loans, *Venture capital, *Business loans, *Education loans, *Home loans *Car Loans *Hotel Loans And many more. Are you looking for genuine loan? contacting the right company for legitimate loan lender have always been a huge problem to clients who have financial problem and in need of solution to it at an affordable interest rate? Are you in any financial mess or do you need funds to start up your own home project and real estate development? Do you need a loan to start a nice small or large scale and medium business? contact us today (dr.bradleylouisloans@gmail.com) Text/Call (917) 383-2689 Look forward to your response, Dr. Bradley Louis Text/Call (917) 383-2689
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    Stimate domn / ma, Fericirea zilei! Sunt Jeannie Tucker, un creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale. Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția de noi case, construcții, împrumuturi imobiliare, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bine ați venit în viitor! Finanțarea a fost ușoară cu noi. Contactați-ne deoarece oferim serviciul nostru financiar la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pe termen lung și scurt de împrumut. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumuturi prin: jeannietuckerfinancialservice@gmail.com Toate cele bune Jeannie Tucker
ANONIM a comentat Decretul 82 2020
    Stimate domn / ma, Fericirea zilei! Sunt Jeannie Tucker, un creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale. Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția de noi case, construcții, împrumuturi imobiliare, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bine ați venit în viitor! Finanțarea a fost ușoară cu noi. Contactați-ne deoarece oferim serviciul nostru financiar la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pe termen lung și scurt de împrumut. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumuturi prin: jeannietuckerfinancialservice@gmail.com Toate cele bune Jeannie Tucker
ANONIM a comentat OUG 123 2002
    Atenție: Doamnelor / domnilor, Aveți nevoie de un împrumut pentru a vă rezolva sarcina financiară sau pentru a investi? Dacă da! Contactați-ne azi pentru asistență de împrumut. Notă: Oferim un împrumut pe termen scurt și pe termen lung la o rată a dobânzii de 3%. Puteți împrumuta de la minimum 2000 și maximum 200.000.000. Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații: midland.credit2@gmail.com Cu stimă, Kumah James (directorul împrumutului).
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu