Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

CIRCULARA Nr

CIRCULARA   Nr. 21 din 17 august 1999

privind punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedei din argint cu valoare nominala de 100 lei, dedicata Expeditiei antarctice a navei "Belgica" cu participarea naturalistului roman - Emil Racovita

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 449 din 15 septembrie 1999


SmartCity3


    Cu ocazia implinirii a 100 de ani de la Expeditia antarctica a navei "Belgica", care a avut loc intre anii 1897 - 1899 cu participarea naturalistului roman Emil Racovita, Banca Nationala a Romaniei, in conformitate cu prevederile Legii nr. 101/1998 si ale Ordonantei Guvernului nr. 45/1998, aprobata prin Legea nr. 244/1998, pune in circulatie in scop numismatic, incepand cu data de 25 august 1999, o emisiune monetara dedicata acestui eveniment, formata dintr-o moneda din argint cu valoare nominala de 100 lei.

    Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:
    - forma: rotunda;
    - compozitie: argint 925/1000;
    - diametru: 37 mm;
    - greutate: 27,00 grame;
    - marginea monedei: neteda.
    Aversul prezinta in mijloc un medalion circular, in interiorul caruia este reprodusa central stema Romaniei. Deasupra stemei este amplasata inscriptia ROMANIA, iar dedesubt este inscrisa valoarea nominala 100 LEI, ambele dispuse circular intre doua arce de cerc liniare. Anul emisiunii "1999" flancheaza orizontal stema Romaniei. Spatiul circular dintre medalion si marginea aversului cuprinde reprezentari grafice ale Rozei vanturilor, simbolul navigatorilor, ale carei directii cardinale se prelungesc liniar pe intreaga suprafata a monedei.
    De asemenea, sunt reprezentate specii de pasari si de mamifere specifice zonei antarctice (foca polara, pinguin si furtunar urias).
    Reversul prezinta in prim-plan silueta navei "Belgica" navigand cu panzele ridicate printre canalele banchizei polare antarctice. In dreapta este reprezentat bustul naturalistului roman Emil Racovita. Sub bust este gravat pe doua randuri numele EMIL RACOVITA. Insemnele si denumirea EURO sunt dispuse in partea stanga a reversului. Pe fundal se disting contururile unor aisberguri. Inscriptia EXPEDITIA ANTARCTICA BELGICA 1897 - 1899, gravata pe trei randuri in partea superioara, urmeaza circumferinta monedei.
    Tirajul emisiunii destinat vanzarii in tara este de minimum 1.000 de exemplare si de maximum 5.000 de exemplare.
    Monedele din argint dedicate Expeditiei antarctice a navei "Belgica" cu participarea naturalistului roman Emil Racovita, ambalate in capsule de metacrilat transparent, se comercializeaza ca atare sau in cutii de prezentare adecvate. Fiecare moneda este insotita de un certificat de autenticitate, inseriat, redactat in limbile romana si engleza, semnat de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si de directorul general al Directiei generale operatiuni cu numerar si metale pretioase, precum si de un pliant de prezentare a emisiunii.
    Monedele din argint puse in circulatie de Banca Nationala a Romaniei, potrivit statutului sau de functionare, pot fi achizitionate contra cost de persoanele fizice si juridice interesate, detinerea si circulatia acestora fiind permise potrivit art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 45/1998, aprobata prin Legea nr. 244/1998.
    Monedele de 100 lei - emisiunea 1999, dedicate Expeditiei antarctice a navei "Belgica" cu participarea naturalistului roman Emil Racovita, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Grafica monedelor din aceasta emisiune este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania.
    Falsificarea sau contrafacerea monedelor din argint dedicate Expeditiei antarctice a navei "Belgica" cu participarea naturalistului roman Emil Racovita constituie infractiune si se pedepseste conform legii.
    Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint cu valoare nominala de 100 lei, dedicate Expeditiei antarctice a navei "Belgica" cu participarea naturalistului roman Emil Racovita, se realizeaza prin ghiseele sucursalelor Bancii Nationale a Romaniei.
    Directorii sucursalelor Bancii Nationale a Romaniei vor lua masuri pentru informarea persoanelor interesate despre punerea in circulatie a monedelor din argint dedicate Expeditiei antarctice a navei "Belgica" cu participarea naturalistului roman Emil Racovita si despre conditiile de vanzare a acestora.

                  GUVERNATORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI,
                               MUGUR ISARESCUSmartCity5

COMENTARII la Circulara 21/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Circulara 21 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
Alte acte pe aceeaşi temă cu Circulara 21/1999
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu