Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT Nr

REGULAMENT   Nr. 2 din 23 ianuarie 2008

privind evaluarea adecvarii cadrului de supraveghere din statul tert de origine si verificarea echivalentei supravegherii exercitate de autoritatile competente din state terte cu cea guvernata de principiile prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 69 din 29 ianuarie 2008



Având în vedere prevederile art. 15 alin. (2), art. 26 alin. (1)şi alin. (2) lit. c), art. 72 alin. (1), art. 77 alin. (2), art. 206 şi ale art. 207 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007,

în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, precum şi ale art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007,

Banca Naţională a României emite prezentul regulament.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1 - Prezentul regulament stabileşte principiile pentru:

a)  evaluarea adecvării cadrului de supraveghere din statul terţ de origine al unei persoane care urmează să deţină participatii calificate la o instituţie de credit, persoană juridică română, respectiv al unei instituţii de credit ce intenţionează să desfăşoare activitate în România prin intermediul unei sucursale;

b) verificarea, potrivit art. 206 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, a echivalenţei supravegherii pe bază consolidată exercitate de autorităţile competente din state terţe;

c)  verificarea, potrivit art. 77 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, a echivalenţei cadrului de reglementare prudenţial în cazul sucursalelor instituţiilor de credit din state terţe;

d)   verificarea echivalenţei regulilor de reglementare şi supraveghere aplicate de autorităţile competente din state terţe cu cele aplicate în România, în scopul determinării cerinţelor minime de capital pentru acoperirea riscurilor unei instituţii de credit.

Art. 2. - (1) Termenii şi expresiile utilizate în prezentul regulament au semnificaţiile prevăzute la art. 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007.

(2) In înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a)  autoritate de supraveghere - autoritatea împuternicită prin lege ori prin alte reglementări să supravegheze o entitate reglementată, fie la nivel individual, fie la nivelul grupului;

b)   entitate reglementată - orice entitate din sectorul financiar, care este autorizată şi supravegheată de o autoritate de supraveghere dintr-un stat terţ şi care intenţionează să dobândească participatii calificate la capitalul unei instituţii de credit, persoană juridică română.

CAPITOLUL II

Evaluarea adecvării cadrului de supraveghere din statul terţ de origine şi verificarea echivalenţei supravegherii exercitate de autorităţile competente din state terţe

Art. 3. - (1) Evaluarea adecvării cadrului de supraveghere dintr-un stat terţ se realizează atunci când cel puţin o entitate reglementată intenţionează să dobândească controlul sau, după caz, o participaţie calificată într-o instituţie de credit, persoană juridică română, existentă ori care urmează a se înfiinţa.

(2) Evaluarea adecvării cadrului de supraveghere dintr-un stat terţ se realizează şi în cazul în care o instituţie de credit dintr-un stat terţ intenţionează să desfăşoare activitate în România prin intermediul unei sucursale.

Art. 4. - (1) In sensul art. 3 alin. (1), evaluarea adecvării cadrului de supraveghere din statul terţ de origine se realizează în toate cazurile în care o entitate reglementată intenţionează să dobândească controlul, direct sau indirect, asupra unei instituţii de credit, persoană juridică română.

(2) De la caz la caz, în funcţie de structura acţionariatului, evaluarea adecvării cadrului de supraveghere din statul terţ de origine se poate realiza şi în situaţia în care o entitate reglementată intenţionează să dobândească, direct sau indirect, o participaţie calificată într-o instituţie de credit, persoană juridică română, fără a dobândi controlul asupra acesteia, ori să-şi majoreze participaţia calificată deţinută, astfel încât aceasta să atingă sau să depăşească nivelurile de 20% ori 33% din capitalul social sau din drepturile de vot.

Art. 5. - (1) Evaluarea adecvării cadrului de supraveghere din statul terţ de origine al unei entităţi reglementate se realizează prin verificarea conformităţii acestuia cu principiile şi standardele internaţionale acceptate, specifice fiecărui sector financiar în parte.

(2) In cazul în care entitatea reglementată menţionată la alin. (1) nu este o instituţie de credit, în procesul de evaluare a adecvării cadrului de supraveghere din statul terţ, Banca Naţională a României cooperează, după caz, cu Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sau cu Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Art. 6. - (1) Evaluarea adecvării cadrului de supraveghere dintr-un stat terţ de origine al unei instituţii de credit se realizează prin verificarea conformităţii acestuia cu fiecare dintre Principiile fundamentale pentru o supraveghere eficientă emise de Comitetul de la Basel privind supravegherea bancară.

(2) Verificarea conformităţii cadrului de supraveghere din statul terţ de origine al unei instituţii de credit se realizează în baza autoevaluării efectuate de autoritatea de supraveghere respectivă, prin completarea de către aceasta a chestionarului publicat pe site-ul oficial al Băncii Naţionale a României la secţiunea „Legislaţie/„Reglementarea instituţiilor de credit", aplicabil la momentul solicitării.

Art. 7. - In procesul de evaluare a adecvării cadrului de supraveghere din statul terţ de origine al unei instituţii de credit, în măsura în care prezintă relevanţă, în funcţie de circumstanţele specifice fiecărui caz, Banca Naţională a României poate să ia în considerare rezultatele evaluărilor realizate de autorităţile de supraveghere din alte state membre ale Uniunii Europene, rezultatele evaluărilor calităţii sistemului de supraveghere realizate de Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială în cadrul programelor derulate de acestea (de exemplu, în contextul Programului de evaluare a sectorului financiar - FSAP), analizele şi evaluările organismelor de lucru din cadrul instituţiilor şi forurilor Uniunii Europene (de exemplu, Comitetul Supraveghetorilor Bancari Europeni, Comitetul European Bancar) şi ale agenţiilor de rating, precum şi analizele comune (peer review) desfăşurate, de exemplu, de către grupurile regionale de supraveghetori bancari.

Art. 8. - Banca Naţională a României consideră adecvat cadrul de supraveghere dintr-un stat terţ, fără a efectua propria evaluare, în situaţia în care forurile competente ale Uniunii Europene au calificat cadrul de supraveghere din statul terţ, inclusiv pe bază consolidată, ca fiind, în linii generale, echivalent cu cel guvernat de principiile Directivei nr. 2006/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 iunie 2006, privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de către instituţiile de credit, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 177 din 30 iunie 2006.

Art. 9. - (1) Verificarea de către Banca Naţională a României a supravegherii pe bază consolidată exercitate de autorităţile competente din state terţe se realizează pentru a se asigura că respectiva supraveghere consolidată este echivalentă cu cea guvernată de principiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 , aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, şi de reglementările emise în aplicarea acesteia.

(2)   Verificarea echivalenţei cadrului de reglementare prudenţial al instituţiilor de credit din state terţe care desfăşoară activitate în România prin sucursale se efectuează în vederea analizării posibilităţii de exceptare a acestora de la aplicarea unor cerinţe prudenţiale prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, şi de reglementările emise în aplicarea acesteia.

(3)  Verificarea echivalenţei regulilor de reglementare şi supraveghere aplicate de autorităţile competente din state terţe cu cele aplicate în România se realizează pentru scopul determinării cerinţelor minime de capital pentru acoperirea riscurilor unei instituţii de credit.

Art. 10. - In vederea aplicării prevederilor art. 207 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, verificarea echivalenţei supravegherii pe bază consolidată exercitate de autorităţile competente din state terţe se realizează în cazul instituţiilor de credit autorizate de Banca Naţională a României.

Art. 11. -Verificarea echivalenţei cadrului de reglementare prudenţial al instituţiilor de credit din state terţe care desfăşoară activitate în România prin sucursale şi verificarea echivalenţei regulilor de reglementare şi supraveghere aplicate de autorităţile competente din state terţe cu cele aplicate în România, în scopul determinării cerinţelor minime de capital pentru acoperirea riscurilor instituţiei de credit, se realizează la cererea instituţiilor de credit.

Art. 12. - Banca Naţională a României efectuează verificările prevăzute la art. 9 pe baza informaţiilor furnizate de autorităţile competente din statele terţe, prin completarea chestionarului publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României la secţiunea „Legislaţie/„Reglementarea instituţiilor de credit, aplicabil la momentul solicitării.

Art. 13. - In cazul în care există o opinie generală a Comitetului European Bancar cu privire la echivalarea modului de exercitare a supravegherii pe bază consolidată de către autoritatea competentă dintr-un stat terţ, Banca Naţională a României ia în considerare ca atare această opinie, fără a mai face propria verificare.

Art. 14. - (1) In procesul de verificare a echivalenţei supravegherii pe bază consolidată exercitate de autorităţile competente din state terţe, Banca Naţională a României poate avea în vedere rezultatul verificărilor realizate de autorităţile competente din state membre ale Uniunii Europene, cu excepţia cazului în care circumstanţele în care se face verificarea diferă semnificativ faţă de cele aferente verificării anterioare.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în procesul de verificare a echivalenţei cadrului de reglementare prudenţial al instituţiilor de credit din state terţe care desfăşoară activitate în România prin sucursale, precum şi în procesul de verificare a echivalenţei regulilor de reglementare şi supraveghere aplicate de autorităţile competente din state terţe cu cele aplicate în România, în scopul determinării cerinţelor minime de capital pentru acoperirea riscurilor unei instituţii de credit.

Art. 15. - In procesul de verificare a echivalenţei supravegherii pe bază consolidată exercitate de autorităţile competente din state terţe, în măsura în care prezintă relevanţă, în funcţie de circumstanţele specifice fiecărui caz, Banca Naţională a României poate să ia în considerare rezultatele verificărilor realizate de organismele de lucru din cadrul instituţiilor şi forurilor Uniunii Europene (de exemplu, Comitetul Supraveghetorilor Bancari Europeni).

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu


SmartCity5

COMENTARII la Regulament 2/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Regulament 2 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu