ORDIN Nr. 638
din 15 octombrie 2009
pentru modificarea Normelor
privind acordarea sprijinului financiar producatorilor de vin care utilizeaza
must de struguri concentrat si/sau must de struguri concentrat rectificat în
vederea cresterii tariei alcoolice naturale a strugurilor proaspeti, a mustului
de struguri, a mustului de struguri partial fermentat si a vinului nou aflat
înca în fermentatie, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii si
dezvoltarii rurale nr. 581/2008
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 707 din 21 octombrie 2009
Văzând Referatul de aprobare al Direcţiei politici de
piaţă în horticultura şi industrie alimentară nr. 129.277 din 31 august 2009,
având în vedere prevederile:
- Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului din
29 aprilie 2008 privind organizarea comună a pieţei vitivinicole, de modificare
a Regulamentului (CE) nr. 1.493/1999, a Regulamentului (CE) nr. 1.782/2003, a
Regulamentului (CE) nr. 1.290/2005 şi a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 şi de
abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.392/86 şi a Regulamentului (CE) nr.
1.493/1999, cu modificările şi completările ulterioare;
- Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007al Consiliului din
22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a pieţelor agricole şi
privind dispoziţii specifice referitoare la anumite produse agricole
(„Regulamentul unic OCP"), cu modificările şi completările ulterioare;
- Regulamentului (CE) nr. 555/2008 al Comisiei din 27
iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr.
479/2008 al Consiliului privind organizarea comună a pieţei vitivinicole în
ceea ce priveşte programele de sprijin, comerţul cu ţările terţe, potenţialul
de producţie şi privind controalele în sectorul vitivinicol;
- Legii nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi
funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu
modificările şi completările ulterioare;
- Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2009
privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul
european de garantare agricolă, Fondul european agricol de dezvoltare rurală şi
Fondul european pentru pescuit şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat,
privind gestionarea fondurilor nerambursabile alocate de la Comunitatea
Europeană şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat aferente programului de
colectare şi gestionare a datelor necesare desfăşurării politicii comune în
domeniul pescuitului şi a programului de control, inspecţie şi supraveghere în
domeniul pescuitului şi pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 218/2005
privind stimularea absorbţiei fondurilor SAPARD, Fondul european agricol pentru
dezvoltare rurală, Fondul european pentru pescuit, Fondul european de garantare
agricolă, prin preluarea riscului de creditare de către fondurile de garantare,
cu modificările şi completările ulterioare;
- Hotărârii Guvernului nr. 1.228/2008 privind
stabilirea modului de acordare a sprijinului financiar comunitar producătorilor
din sectorul vitivinicol, cu modificările ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 8/2009 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale,
ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale, interimar, emite următorul ordin:
Art. I. - Normele
privind acordarea sprijinului financiar producătorilor de vin care utilizează
must de struguri concentrat şi/sau must de struguri concentrat rectificat în
vederea creşterii tăriei alcoolice naturale a strugurilor proaspeţi, a mustului
de struguri, a mustului de struguri parţial fermentat şi a vinului nou aflat
încă în fermentaţie, aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii şi
dezvoltării rurale nr. 581/2008, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 661 din 22 septembrie 2008, se modifică după cum urmează:
1. La articolul 12, alineatul (1) va avea următorul
cuprins:
„Art. 12. - (1) După efectuarea operaţiunii de creştere
a tăriei alcoolice naturale, solicitantul va depune, începând cu data de 1
noiembrie până la data de 1 martie a anului următor, la APIA,
cererea/formularul-tip în vederea obţinerii sprijinului financiar, completată
şi însoţită de următoarele documente:
a) copia conform cu originalul a certificatului de
înregistrare la oficiul registrului comerţului;
b) codul IBAN emis de Trezorerie;
c) dovada înscrierii în Registrul fermierilor;
d) copia conform cu originalul a BI/CI al/a
persoanelor împuternicite;
e) copie conform cu originalul a licenţei de
fabricaţie;
f) copii conform cu originalul ale declaraţiilor de
recoltă, producţie şi stocuri;
g) copia conform cu originalul a autorizaţiei de
funcţionare a laboratoarelor conform Ordinului ministrului agriculturii,
pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 277/2006 pentru aprobarea Normelor
metodologice privind autorizarea laboratoarelor în vederea executării de
analize pentru vinurile şi celelalte produse pe bază de must şi vin ce urmează
a fi expediate în scopul comercializării pe piaţa internă;
h) copii conform cu originalul ale documentelor de
provenienţă (producţie proprie sau achiziţie) a mustului de struguri concentrat
sau a mustului de struguri concentrat rectificat;
i) copii conform cu originalul ale buletinului/buletinelor
de analiză pentru mustul de struguri concentrat sau pentru mustul de struguri
concentrat rectificat utilizat;
j) copii conform cu originalul ale
buletinului/buletinelor de analiză pentru produsele vitivinicole înainte de
efectuarea operaţiunii de creştere a tăriei alcoolice naturale;
k) copii conform cu originalul ale
buletinului/buletinelor de analiză a produselor vinicole obţinute în urma
operaţiunii de creştere a tăriei alcoolice naturale;
l) copii conform cu originalul ale paginilor din
Registrul de intrări-ieşiri pentru produsele vitivinicole folosite la creşterea
tăriei alcoolice naturale şi din Registrul pentru creşterea tăriei
alcoolice naturale cu înregistrările la zi ale tuturor operaţiunilor de
creştere a tăriei alcoolice naturale;
m) copii conform cu originalul ale rapoartelor de
fabricaţie, pentru cei care produc must de struguri concentrat şi/sau must de
struguri concentrat rectificat şi solicită sprijin financiar;
n) copie conform cu originalul a declaraţiei de
finalizare a operaţiunii de creştere a tăriei alcoolice naturale;
o) procesul-verbal de recepţie privind efectuarea
creşterii tăriei alcoolice naturale."
2. Titlul anexei nr. 1 va avea următorul cuprins:
„REGISTRUL
de intrări-ieşiri pentru produsele vitivinicole
folosite la creşterea tăriei alcoolice naturale"
3. Anexa nr. 2 la norme se modifică şi se
înlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II. - Prezentul
ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale, interimar,
Nicolae Giugea,
secretar de stat
ANEXA (Anexa nr. 2 la norme)
REGISTRUL
pentru creşterea tăriei alcoolice naturale
Creşterea
tăriei
alcoolice
naturale (1)
|
PRODUS
SUPUS ÎMBOGĂŢIRII
|
PRODUS
UTILIZAT PENTRU ÎMBOGĂŢIRE
|
PRODUS
OBŢINUT FINAL
|
|
Produsul
şi zona
viticolă
(2)
|
Cantitate
hl/q
|
Nr.
recipientului
|
Culoarea
|
Tăria
alcoolică
în volume
iniţială
(3)
|
Produsul (4)
|
Cantitatea
|
Nr.
recipientului
|
Conţinutul
în zahăr
(5)
|
Nr.
recipientului
|
Cantitatea
(6)
|
Denumirea
şi
culoarea
produsului
(7)
|
Tăria
alcoolică
în volume
finală
(8)
|
|
Data
|
Ora
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(1) Se menţionează data completă
(zi/lună/an).
(2) Produsul: struguri proaspeţi, must de
struguri, must de struguri parţial fermentat, vin nou încă în fermentare şi
zona viticolă comunitară.
(3) Indicarea tăriei alcoolice în volume
iniţială naturală înaintea îmbogăţirii.
(4) Produsul: must de struguri concentrat
sau must de struguri concentrat rectificat.
(5) Pentru musturile de struguri
concentrate sau concentrat rectificate exprimate în grade Brix sau în
echivalent % vol. potenţial.
(6) Cantitatea obţinută trebuie să fie
înscrisă după finalizarea îmbogăţirii.
(7) Produsul: vin de masă, vin cu indicaţie
geografică, vin cu denumire de origine controlată (precizarea denumirii şi
culorii).
(8) Tăria alcoolică în volume finală a
produsului obţinut trebuie să fie înscrisă după analiza de laborator.