Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 525 din 11 august 2003

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste unele reguli detaliate cu privire la controalele veterinare pentru animale ce sunt importate din tari terte in Romania

ACT EMIS DE:     MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 601 din 25 august 2003


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
    vazand Referatul de aprobare nr. 155.562 din 31 iulie 2003, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara ce stabileste unele reguli detaliate cu privire la controalele veterinare pentru animale ce sunt importate din tari terte in Romania, conform anexei care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de ducere la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara, prin decizii, va lua masuri pentru implementarea graduala ca, pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, dispozitiile acestuia sa fie aplicabile.
    Art. 5
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin orice dispozitie contrara se abroga.
    Art. 6
    Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007.

                         p. Ministrul agriculturii,
                       padurilor, apelor si mediului,
                                 Petre Daea,
                              secretar de stat

    ANEXA 1

                         NORMA SANITARA VETERINARA
ce stabileste unele reguli detaliate cu privire la controalele veterinare pentru animale ce sunt importate din tari terte in Romania

    Art. 1
    Controlul documentelor de identitate si controalele fizice prevazute de Norma sanitara veterinara ce stabileste principiile ce reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru animalele importate din tari terte in Romania trebuie efectuate in conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
    Art. 2
    Controlul documentelor va fi efectuat in conformitate cu regulile stabilite in anexa nr. 1.
    Art. 3
    (1) Controlul identitatii va fi efectuat pentru fiecare animal din transport.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), controalele de identitate pot fi efectuate pentru 10% din animalele dintr-un transport, cu un minimum de 10 animale reprezentative controlate pentru intregul transport, atunci cand acesta contine un numar mare de animale. Numarul de animale verificate trebuie sa fie marit si poate ajunge la totalitatea animalelor respective dintr-un transport, daca controalele efectuate initial nu au fost corespunzatoare.
    (3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), la animalele pentru care identificarea individuala nu este prevazuta de legislatia nationala controalele de identitate trebuie sa constea cel putin intr-un control privind identificarea, pentru un numar reprezentativ de loturi si/sau boxe. Numarul de loturi si/sau de boxe controlate trebuie sa fie marit si poate ajunge la totalitatea loturilor si/sau boxelor respective, daca controalele efectuate initial nu au fost corespunzatoare. Controlul de identitate va consta intr-un control vizual al animalelor cazate intr-un numar reprezentativ de loturi si/sau boxe, pentru verificarea speciilor existente.
    Art. 4
    (1) Medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze controlul fizic prevazut la art. 4 alin. (2) al Normei sanitare veterinare ce stabileste principiile ce reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru animalele importate din tari terte in Romania pentru animale biongulate vii si ecvidee, pentru a se asigura, in special, ca astfel de animale sunt descarcate la postul de inspectie si controale veterinare de frontiera in prezenta sa.
    (2) Animalele trebuie supuse unei inspectii cu privire la conditia lor pentru transport si unei examinari clinice care poate include si prelevarea de probe. Aceste examinari si prelevarea de probe trebuie efectuate in conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
    (3) Probele vor fi trimise la un laborator autorizat de autoritatea veterinara centrala a Romaniei pentru a se controla conformitatea cu cerintele certificatului sanitar veterinar.
    (4) Pentru fiecare animal de la care au fost prelevate probe vor fi inregistrate urmatoarele informatii:
    a) numarul de referinta al certificatului sanitar veterinar si numarul serial dat pentru transport de postul de inspectie si controale veterinare de frontiera;
    b) numarul de identificare al animalului;
    c) testul de laborator solicitat;
    d) rezultatul testului si actiunea ce urmeaza sa fie luata;
    e) adresa completa a destinatiei finale a transportului.
    (5) a) Examinarea clinica la care se refera alin. (2) va consta intr-o examinare vizuala a tuturor animalelor.
    b) Animalele destinate reproductiei sau productiei vor fi supuse unei examinari clinice, potrivit anexei nr. 2, efectuata la 10% din animale, cu un minimum de 10 animale care trebuie sa fie selectate in asa fel incat sa fie reprezentative pentru intregul transport. Atunci cand transportul contine mai putin de 10 animale, controalele trebuie sa fie efectuate pe fiecare animal din transport.
    c) Animalele destinate taierii vor fi supuse unei examinari clinice, potrivit anexei nr. 2, pentru cel putin 5% din animale, cu un minimum de 5 animale care trebuie sa fie selectate in asa fel incat sa fie reprezentative pentru intregul transport. Atunci cand transportul contine mai putin de 5 animale, controalele trebuie sa fie efectuate pentru fiecare animal din transport.
    d) Numarul de animale controlate trebuie sa fie marit si poate ajunge la totalitatea animalelor respective, in situatia in care controalele efectuate initial nu au fost corespunzatoare.
    (6) Autoritatea veterinara competenta va retine transportul de animale la postul de inspectie si controale veterinare de frontiera in perioada asteptarii rezultatelor controalelor de laborator numai in caz de suspiciune a unei boli sau a unei nereguli.
    (7) Rezultatele controalelor, impreuna cu informatiile la care se refera alin. (4), vor fi comunicate in mod obisnuit Comisiei Europene, la fiecare 6 luni, sau imediat, prin fax, atat autoritatii veterinare competente a tarii de origine si de tranzit, cat si Comisiei Europene, in cazul rezultatelor pozitive la prelevarile de probe. In cazul rezultatelor pozitive la probele prelevate, copii ale certificatului/certificatelor trebuie sa fie trimise cat mai curand posibil autoritatii veterinare competente a tarii de destinatie si Comisiei Europene.
    Art. 5
    (1) Nu trebuie sa fie supuse examinarii clinice individuale urmatoarele animale:
    a) pasari de curte;
    b) pasari salbatice;
    c) animale de aquacultura care includ toti pestii vii;
    d) rozatoare;
    e) lagomorfe;
    f) albine si alte insecte;
    g) reptile si amfibiene;
    h) alte nevertebrate;
    i) unele animale din gradina zoologica si de circ, care includ biongulate si ecvidee considerate a fi periculoase;
    j) animale pentru blana.
    (2) Pentru animalele enumerate la alin. (1) examinarea clinica va consta in observarea statusului de sanatate si comportamentului intregului grup sau unui numar reprezentativ de animale din grup. Numarul de animale verificate va fi marit, daca controalele efectuate initial nu au fost corespunzatoare. Daca controalele mai sus mentionate prezinta o anomalie, va fi efectuata o examinare mult mai riguroasa a transportului de animale, incluzand prelevarea de probe atunci cand aceasta este necesara.
    (3) In cazul pestilor vii, al crustaceelor, molustelor si al animalelor destinate centrelor de cercetare stiintifica care au un status specific de sanatate a animalelor atestat, tinute in containere sigilate, controlate in conditii ambiante, trebuie efectuata examinarea clinica si prelevarea de probe numai atunci cand se considera ca poate exista un risc specific datorita speciilor implicate sau originii lor ori atunci cand exista alte nereguli.
    Art. 6
    (1) Pentru fiecare transport medicul veterinar oficial de la postul de inspectie si controale veterinare de frontiera va furniza persoanei respective o copie autentificata a originalului/originalelor certificatului/certificatelor sanitare veterinare sau de pe alt document/documente veterinar/veterinare original/originale care insoteste transportul, impreuna cu un certificat, conform dispozitiilor stabilite de Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 344/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate in Romania, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 689 din 19 septembrie 2002. Acestea trebuie sa fie adnotate cu numarul serial al certificatului emis pentru transport de catre postul de inspectie si controale veterinare de frontiera privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate in Romania.
    (2) Medicul veterinar oficial va retine originalul certificatului/certificatelor sau originalul/originalele documentului/documentelor veterinar/veterinare care insoteste transportul, precum si o copie a certificatului, conform dispozitiilor stabilite de Norma sanitara veterinara privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate in Romania.
    (3) Pentru fiecare transport trebuie inregistrate si pastrate la postul de inspectie si controale veterinare de frontiera urmatoarele informatii:
    a) numarul serial al certificatului emis pentru transportul respectiv de catre postul de inspectie si controale veterinare de frontiera;
    b) data sosirii transportului respectiv la postul de inspectie si controale veterinare de frontiera;
    c) marimea transportului;
    d) speciile si categoria de animale, precum si varsta acestora;
    e) numarul de referinta al certificatului;
    f) tara terta de origine;
    g) tara de destinatie;
    h) decizia referitoare la transport;
    i) referinta privind prelevarea de probe, atunci cand se efectueaza.
    (4) In cazul ecvideelor inregistrate, conform art. 2 lit. c) din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate animala ce guverneaza miscarea ecvideelor intre statele membre ale Uniunii Europene si Romania si importul lor din tari terte, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 65/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 474 din 3 iulie 2002, documentul de identificare nu va fi retinut, iar in cazul special de admitere temporara a acestor ecvidee, originalul certificatului de sanatate nu va fi, de asemenea, retinut.
    (5) In cazul ecvideelor pentru taiere, care sunt destinate sa treaca printr-o piata sau printr-un centru de colectare, certificatul stabilit de Norma sanitara veterinara privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate in Romania, precum si o copie autentificata a originalului certificatului de sanatate, trebuie sa insoteasca ecvideele pana la abator.
    (6) Toate certificatele sanitare veterinare sau alt document sanitar veterinar ce se refera la transporturi, care au fost respinse la postul de inspectie si controale veterinare de frontiera, trebuie sa fie marcate in rosu pe fiecare pagina cu cuvantul "RESPINS", asa cum este mentionat in anexa nr. 3.
    (7) Medicul veterinar oficial trebuie sa retina certificatele sau celelalte documente care insotesc transportul, copia certificatului, asa cum se precizeaza in Norma sanitara veterinara privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate in Romania, si inregistrarile la care se refera art. 4 si, in special, alin. (3), pentru cel putin 3 ani.
    Art. 7
    Autoritatea veterinara competenta va completa masurile pe care le aplica comertului pentru a le aduce in conformitate cu prezenta norma sanitara veterinara si va informa de indata Comisia Europeana despre aceasta.
    Art. 8
    Autoritatea veterinara centrala a Romaniei, prin Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, va lua masurile adecvate pentru a sanctiona orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara

                             REGULI DETALIATE
pentru controlul documentelor privind animale vii destinate importului din tarile terte in Romania

    1. Fiecare certificat de sanatate care insoteste un transport de animale vii originare dintr-o tara terta trebuie sa fie verificat sau controlat pentru a se confirma ca:
    a) acesta este un certificat original, emis in limba tarii de origine, si este intocmit si in limba romana ca tara pe teritoriul careia se afla postul de inspectie si controale veterinare de frontiera de intrare;
    b) se refera la o tara terta sau la o parte a unei tari terte autorizate sa exporte in Comunitatea Europeana si, de asemenea, in Romania;
    c) prezentarea si continutul acestuia corespund specimenului intocmit pentru specia si categoria de animal viu si tara terta respectiva;
    d) acesta consta intr-o singura fila de hartie;
    e) acesta a fost completat in intregime;
    f) data emiterii certificatului de sanatate este aceeasi cu cea a incarcarii animalelor vii pentru expedierea lor catre tara de destinatie;
    g) este emis pentru un singur mijloc de transport;
    h) este semnat de catre medicul veterinar oficial sau, atunci cand este cazul, de reprezentantul autoritatii veterinare centrale a Romaniei, prezentat lizibil si cu majuscule, numele sau si pozitia sa si, de asemenea, atunci cand se solicita, stampila oficiala a tarii terte si semnatura medicului veterinar oficial cu o culoare diferita de cea a imprimarii certificatului;
    i) certificatul este completat fara stersaturi care trebuie sa fie semnate si stampilate de catre medicul veterinar oficial.
    2. Autoritatea veterinara competenta trebuie sa verifice documentul scris si planul de ruta de la frontiera externa la destinatia finala, atunci cand este necesar sa fie furnizat pentru transportator in baza legislatiei privind protectia si bunastarea animalelor in timpul transportului. Documentul scris si planul de ruta vor fi intocmite si in limba romana ca tara pe teritoriul careia se afla postul de inspectie si controale veterinare de frontiera de intrare.

    ANEXA 2
    la norma sanitara veterinara

                            CERINTE MINIME
pentru inspectia individuala privind conditia animalelor pentru transport, privind examinarea clinica si procedurile de prelevare de probe pentru animale biongulate si ecvidee, la posturile de inspectie si controale veterinare de frontiera

    I. Inspectia privind conditia animalelor pentru transport
    Pe langa examinarea clinica, trebuie sa fie efectuata o evaluare a conditiei animalelor pentru un transport ulterior. Aceasta evaluare va tine seama de durata transportului deja intreprins si de planurile de furajare, adapare si odihna care au fost prevazute. Se va tine seama, de asemenea, de durata calatoriei care ramane sa fie intreprinsa, incluzand planurile propuse pentru furajare, adapare si odihna pe durata acestei parti a calatoriei. Mijloacele de transport pentru animale trebuie sa fie controlate in conformitate cu prevederile legislatiei privind protectia si bunastarea animalelor in timpul transportului.

    II. Examinarea clinica
    Examinarea clinica va cuprinde urmatoarele:
    1. o examinare vizuala a animalului, care include o evaluare totala a starii sale de sanatate, a abilitatii sale de miscare libera, conditia pielii si a mucoasei sale si orice evidenta de secretie anormala;
    2. monitorizarea sistemului respirator si digestiv;
    3. monitorizarea aleatorie a temperaturii corpului. Aceasta nu este necesar sa fie efectuata pe animale, atunci cand nu a fost detectata nici o anomalie in baza pct. 1 sau 2;
    4. palparea este recomandata numai atunci cand au fost detectate anomaliile in baza pct. 1, 2 sau 3.

    III. Procedura de prelevare de probe
    Prelevarea de probe trebuie realizata in vederea verificarii conformitatii cu cerintele de sanatate stabilite de certificatul veterinar insotitor.
    1. Cel putin 3% din transporturi vor fi supuse lunar unei prelevari de probe serologice.
    2. Medicul veterinar oficial poate, de asemenea, sa preleveze orice alte probe de la animalele din transport.

    ANEXA 3
    la norma sanitara veterinara

    Model de stampila de respingere, asa cum a fost stabilita de art. 6 alin. (6) din norma sanitara veterinara:

                                 _________
                                | RESPINS |
                                |_________|



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 525/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 525 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 525/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu