Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 182 din 23 octombrie 2007

pentru modificarea si completarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 438/295/2002

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 806 din 27 noiembrie 2007



Văzând Referatul de aprobare al Autorităţii de Sănătate Publică nr. 8.220 din 3 august 2007 din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice,

având în vedere prevederile art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 57/2002,

în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

ministrul sănătăţii publice, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit următorul ordin:

Art. I. - Normele privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consum uman, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 şi 722 bis din 3 octombrie 2002, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1.  La articolul 16 alineatul (1), litera c) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,c) «substanţe suport», inclusiv solvenţii purtători, sunt substanţe utilizate pentru a dizolva, a dilua, a dispersa sau a modifica fizic în alt fel un aditiv ori o aromă alimentară fără a altera funcţiile acestuia/acesteia (şi fără a avea un efect tehnologic ele însele), pentru a facilita manipularea, aplicarea sau utilizarea sa;".

2.  La articolul 18, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică la formulele de început, formulele de continuare, alimentele pe bază de cereale prelucrate şi alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică, conform reglementărilor în vigoare, cu excepţia cazului în care există o altă indicaţie."

3. La anexa VIII la norme, după punctul „E 967 Xilitol" se introduce un nou punct cu următorul cuprins: „E 968 Eritritol"

4. Anexa IX la norme se modifică şi se completează după cum urmează:

4.1.  La notă, după punctul 3 se introduce un nou punct, punctul 4, cu următorul cuprins:

„4. Substanţele figurând cu numerele E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E415, E 417, E 418 şi E 440 nu se utilizează la fabricarea minijeleurilor, definite în acest ordin ca jeleuri de consistenţă dură, conţinute în minicupe sau minicapsule semirigide, ingerate dintr-o singură înghiţitură, după introducerea în gură prin presarea minicupei sau minicapsulei."

4.2. In tabel, după punctul „E 461 Metilceluloză" se introduce un nou punct cu următorul cuprins: „E 462 Etil celuloză".

5. Anexa X la norme se modifică şi se completează după cum urmează:

5.1. Produsul alimentar „Brânză maturată" se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Brânză maturată

E 170 carbonat de calciu

E 504 carbonaţi de magneziu

E 509 clorură de calciu

E 575 glucono-delta-lactonă

E 500ii carbonat acid de sodiu

quantum satis

quantum satis (numai pentru brânza fermentată)"

5.2.  După produsul alimentar „Pain courant francais" se introduce un nou produs cu următorul cuprins: „Friss buzakenyer, îeher es felbarna kenyerek".

5.3.  După produsul alimentar „Foie gras, foie gras entier, blocs de foie gras" se introduce un nou produs cu următorul cuprins: „Libamâj, libamâj egeszben, libamâj tombben", iar în coloana a 3-a se introduce sintagma „quantum satis".

6. Anexa XI la norme se modifică şi se completează după cum urmează:

6.1. Partea A se modifică şi se completează după cum urmează:

a) Punctele „E 216 P-hidroxibenzoat de propil" şi „E 217 Derivat sodic al esterului propilic al acidului p-hidroxibenzoic" din primul tabel se elimină.

b) Din tabelul al doilea se elimină prevederile pentru următoarele produse alimentare: „Creveţi preparaţi", „Cozi de raci procesate şi moluşte procesate, marinate, preambalate", „Suplimentele alimentare dietetice lichide".

c) Tabelul al doilea se completează după cum urmează:

„Crustacee şi moluşte tratate termic

1000

2000

Suplimentele alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007*) comercializate sub formă lichidă

2000"

*) Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 455 din 5 iulie 2007.

d) Sintagma „Alimente dietetice destinate unor scopuri medicale speciale" din al doilea tabel este înlocuită cu sintagma „Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale", conform prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002, cu modificările şi completările ulterioare*).

*) Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002.

6.2. Partea B se modifică şi se completează după cum urmează:

a) Tabelul cu produse alimentare va avea următoarele prevederi pentru „Crustacee si cefalopode":

„Crustacee şi cefalopode:

- proaspete, refrigerate şi congelate

1501)

- crustacee, familia Penaeidae, Solenoceridae, Aristaeidae

     - până la 80 unităţi

1501)

     - între 80 unităţi si 120 unităţi

2001)

     - peste 120 unităţi

3001)

Crustacee şi cefalopode:

- tratate termic

501)

- crustacee tratate termic, familia Penaeidae, Solenoceridae, Aristaeidae

    - până la 80 unităţi

1351)

     - între 80 unităţi si 120 unităţi

1801)

     - peste 120 unităţi

2701)"

1) In porţiuni comestibile

b) Denumirea produsului alimentar „Amidon (exclusiv amidon pentru preparatele de înţărcare şi pentru sugari)" este înlocuită cu denumirea „Amidon (exclusiv amidon pentru formule de început, formule de continuare, alimente pe bază de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică)".

c) Tabelul se completează cu următoarele produse alimentare:

„Salsicha fresca

450

Struguri de masă

10

Fructe Lychee proaspete

10 (raportat la partea comestibilă)"

6.3. La partea C, prevederile pentru punctele „E 249 Nitrit de potasiu", „E 250 Nitrit de sodiu", „E 251 Nitrat de potasiu" şi „E 252 Nitrat de sodiu" se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„Nr. E

Denumire

Produs alimentar

Cantitatea maximă încorporată în timpul fabricării

(exprimată în NaN02)

Cantitatea maximă reziduală

(exprimată în NaN02)

E249

Nitrit de potasiu(x)

Produse din carne

150 mg/kg

E250

Nitritdesodiu(x)

Produse din carne sterilizate (Fo>3,00) (y)

100 mg/kg

Produse din carne tradiţionale conservate prin imersare în soluţie de saramură (1):

Wiltshire bacon (1.1);

Entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados)

Toucinho fumado (1.2); şi produse similare

Wiltshire ham (1.1); şi produse similare

175 mg/kg

100 mg/kg

Rohschinken, nassgepokelt (1.6); şi produse similare Cured tongue (1.3)

Produse din carne tradiţionale, conservate prin uscare (2):

Dry cured bacon (2.1.); şi produse similare

Dry cured ham (2.1)

Jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (2.2); Presunto, presunto da pa şi paio do lombo (2.3); şi produse similare

Rohschinken, trockengepokelt (2.5); şi produse similare

50 mg/kg

175 mg/kg

100 mg/kg

50 mg/kg

Alte produse din carne tradiţionale conservate (3):

Vysocina

Selsky salam

Turisticky trvanlivy salam

Pelican

Herkules

Lovecky salam

Dunajska klobasa

Paprikas (3.5); şi produse similare

Rohschinken, trocken-Znassgepokelt (3.1); şi produse similare

Jellied veal and brisket (3.2);

180 mg/kg

50 mg/kg

E251 E252

Nitrat de potasiu(z) Nitrat de sodiu (z)

Produse din carne netratate termic

150 km/kg

Produse din carne tradiţionale, conservate prin imersare în soluţie de saramură (1):

Kylmasavustettu poronliha/KalIrokt renkott (1.4);

Wiltshire bacon şi Wiltshire ham (1.1);

Entremeada, entrecosto, chispe, orelheira e cabeca (salgados) Toucinho fumado (1.2);

Rohschinken, nassgepokelt (1.6); şi produse similare

Bacon şi file de bacon (1.5); şi produse similare

Cured tongue (1.3)

Produse din carne tradiţionale, conservate prin uscare (2):

Dry cured bacon şi Dry cured ham (2.1);

Jamon curado, paleta curada, lomo embuchado y cecina (2.2);

Presunto, presunto da pa şi paio do lombo (2.3);

Rohschinken, trockengepokelt (2.5); şi produse similare

Jambon sec, jambon sel sec şi alte tipuri maturate uscate similare (2.4)

300 mg/kg

250 mg/kg

250 mg/kg fără adaos de E 249 sau E 250

10 mg/kg

250 mg/kg

250 mg/kg fără adaos de E 249 sau E 250

Alte produse din carne tradiţionale conservate (3):

Rohwurste (Salami şi Kantwurst) (3.3);

Rohschinken, trocken-Znassgepokelt (3.1);

şi produse similare

300 mg/kg fără adaos de E 249 sau E 250

250 mg/kg

Salchichon y chorizo tradicionales de larga curacion (3.4);

Saucissons secs (3.6); şi produse similare

Jellied veal brisket (3.2);

250 mg/kg fără adaos de E 249 sau E 250

10 mg/kg

Brânză cu pastă tare, semitare şi semimoale

150 mg/kg în laptele pentru brânză sau doza echivalentă, dacă se adaugă după eliminarea zerului şi adăugarea apei

Inlocuitor de brânză pe bază de produse lactate

Hering marinat şi şprot

500 mg/kg

(x) La etichetarea „pentru uz alimentar", nitritul poate fi comercializat numai în amestec cu sare sau cu înlocuitor de sare.

(y) Valoarea Fo 3 este echivalentă cu 3 minute de încălzire la 121°C (reducerea unei încărcături bacteriene de un miliard de spori la fiecare 1.000 de conserve la un spor la 1.000 de conserve).

(z) Nitraţii pot fi prezenţi în unele produse de carne tratate termic ce rezultă din conversia naturală a nitriţilorîn nitraţi într-un mediu slab acid.

1.  Produsele din carne sunt imersate în soluţie de conservare ce conţine nitriţi şi/sau nitraţi, sare şi alte componente. Produsele din carne pot trece şi prin alte tratamente ulterioare, de exemplu, afumare.

1.1. Carnea injectată cu soluţia de conservare, urmată de conservare prin imersie timp de 3-10 zile. Soluţia de saramură de imersie include de asemenea culturi microbiene starter.

1.2.  Conservare prin imersie timp de 3-5 zile. Produsul nu este tratat termic şi are o activitate a apei crescută.

1.3.  Conservare prin imersie cel puţin 4 zile şi semipreparare.

1.4.  Carnea este injectată cu soluţia de conservare urmată de imersie în soluţia de conservare. Timpul de conservare este de 14-21 de zile, urmat de maturarea la fum rece timp de 4-5 săptămâni.

1.5.  Conservarea prin imersie timp de 4-5 zile la 5-7°C, maturare de obicei între 24 şi 40 de ore la 22°C, eventual afumare 24 de ore la 20-25°C şi depozitare 3-6 săptămâni la 12-14°C.

1.6. Timpul de conservare depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne, aproximativ două zile/kg, urmat de stabilizare/maturare.

2.  Procesul de conservare prin uscare implică aplicarea uscată a amestecului de conservare ce conţine nitriţi şi/sau nitraţi, sare şi alte componente pe suprafaţa cărnii, urmată de o perioadă de stabilizare/maturare. Produsele din carne pot fi supuse şi altor tratamente ulterioare, de exemplu, afumare.

2.1.  Conservare prin uscare, urmată de maturare cel puţin 4 zile.

2.2.  Conservare prin uscare cu perioadă de stabilizare de cel puţin 10 zile şi perioadă de maturare de cel puţin 45 de zile.

2.3.  Conservare prin uscare timp de 10-15 zile, urmate de 30-45 de zile de stabilizare şi perioadă de maturare de cel puţin două luni.

2.4. Conservare prin uscare timp de 3 zile + o zi/kg, urmată de o perioadă de o săptămână după sărare şi o perioadă de învechire - maturare de 45 de zile până la 18 luni.

2.5. Timpul de conservare depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne şi este de aproximativ 10-14 zile, urmat de perioada destabilizare/maturare.

3. Procesele de conservare prin imersie şi uscare utilizate în combinaţie sau acolo unde nitriţii şi/sau nitraţii sunt incluşi într-un produs compus sau unde soluţia de conservare este injectată în produs înaintea tratamentului termic. Produsele pot fi supuse şi altor tratamente ulterioare, de exemplu, afumare.

3.1.  Conservare prin imersie în soluţie de saramură şi uscare utilizată în combinaţie (fără injectarea soluţiei de conservare). Timpul de conservare depinde de forma şi greutatea bucăţilor de carne, aproximativ 14-35 de zile, urmat de stabilizare/maturare.

3.2.  Injectarea soluţiei de conservare, urmată, după cel puţin două zile, de fierberea în apă clocotită cel puţin 3 ore.

3.3.  Produsul are o perioadă de maturare de cel puţin 4 săptămâni şi un raport apă/proteine mai mic de 1,7.

3.4.  Perioada de maturare este de cel puţin 30 de zile.

3.5.  Produsul uscat şi tratat termic la 70°C, proces urmat de 8-12 zile de uscare şi afumare.

Produsul fermentat este supus unui proces de fermentaţie în 3 etape de 14-30 de zile, urmat de afumare.

3.6.  Cârnatul crud fermentat şi uscat fără adaos de nitriţi. Produsul este fermentat la temperaturi între 18 şi 22°C sau mai mici (10-12°C) şi apoi are o perioadă de învechire/maturare minimă de 3 săptămâni. Produsul are un raport apă/proteine mai mic de 1,7.

6.4. Partea D se modifică şi se completează după cum urmează:

a) Nota se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Indicele (*) din tabel face referire la regula de proporţionalitate pentru utilizarea galaţilor, a TBHQ, BHA şi BHT în combinatie:; trebuie reduse dozele individuale în mod proporţional.";

b) In tabel, la punctele E 310-E 321, coloanele 1-4 se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„E310

E311

E312

E319

E320

Galat de propil

Galat de octil

Galat de dodecil

Terţbutilhidrochinonă (TBHQ)

Butilhidroxianisol (BHT)

Grăsimi şi uleiuri pentru fabricarea profesională a produselor alimentare tratate termic

Ulei şi grăsimi pentru prăjire praj, exclusiv uleiui de turtă de măsline

Untură, ulei de peşte, grăsime de vită, pasăre şi oaie

200* (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)

100* (BHT)

raportate la grăsime în ambele cazuri

Amestecuri pentru patiserie Alimente tip snack pe bază de cereale Lapte praf pentru distribuitoare automate

200 (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)

E321

Butilhidroxitoluen (BHT)

Supe şi ciorbe deshidratate

Sosuri

Carne deshidratată

Fructe în coajă procesate

Cereale preparate

raportate la grăsime

Mirodenii şi condimente

200 (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie) raportat la grăsime

Cartofi deshidrataţi

25 (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)

Gumă de mestecat

Suplimente alimentare, conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007

400 (galaţi, TBHQ şi BH şi BHA, individual sau în combinaţie)

Uleiuri esenţiale

1.000 (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)

Arome, altele decât uleiurile esenţiale

100* (galaţi, individual sau în combinaţie)

200* (galaţi, TBHQ şi BHA, individual sau în combinaţie)

c) Tabelul se completează după cum urmează:

„E 586

4-Hexilresorcinol

Crustacee proaspete, refrigerate şi congelate

2 mg/kg reziduuri în carnea de crustaceu"

7. Anexa XII la norme se modifică şi se completează după cum urmează:

7.1. Coloanele 3 şi 4 ale punctului „E 385 Etilena diamină tetra-acetat de calciu disodic"se modifică şi vor avea următorul cuprins:

„E 385

Etilena diamină tetra-acetat de calciu disodic

(Calciu disodic EDTA)

Sosuri emulsionate

Boabe de leguminoase, legume, ciuperci şi anghinare în conservă

Crustacee si moluşte în conservă

Peste în conservă

Grăsimi tartinabile cu un conţinut de grăsime de cel mult 41%, aşa cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 2991/94*)

Crustacee congelate sau îngheţate

Libamaj, egeszben es tombben

75 mg/kg

250 mg/kg

75 mg/kg

75 mg/kg

100 mg/kg

75 mg/kg

250 mg/kg

*) Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene L 316 din 9.12.1994, p.2."

7.2. După punctul „E 967 Xilitol" se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:

„E 968

Eritritol

Produse alimentare în general (cu excepţia băuturilor şi acelor produse alimentare menţionate în art. 17(3)

Peşte, crustacee, moluşte şi cefalopode neprocesate îngheţate şi congelate

Lichioruri

quantum satis

quantum satis

quantum satis

Pentru alte scopuri îndulcirea"

7.3. Tabelul se completează după cum urmează:

E426

Hemiceluloză din boabe de soia

Băuturi pe bază de lactate destinate vânzării cu amănuntul

Suplimente alimentare conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007

Sosuri emulsionate

Produse de brutărie fine, preambalate, destinate vânzării cu amănuntul

Tăieţei orientali gata pentru consum şi preambalaţi, destinaţi vânzării cu amănuntul

Orez gata pentru consum, preambalat, destinat vânzării cu amănuntul

Produse procesate din cartofi şi orez, preambalate (incluzând produse procesate congelate, îngheţate, refrigerate şi uscate), destinate vânzării cu amănuntul

Produse din ouă deshidratate, concentrate îngheţate şi congelate

Jeleuri, cu excepţia minijeleurilor

5 g/l

1,5 g/l

30 g/l

10 g/kg

10 g/kg

10 g/kg

10 g/kg

10 g/kg

10 g/kg

7.4. In coloana 3 a punctului E 468, sintagma „Suplimente dietetice solide" se înlocuieşte cu sintagma „Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007, furnizate sub formă solidă".

7.5. In coloana 3 a punctelor E 338 - E 452, sintagma „Suplimente dietetice" se înlocuieşte cu sintagma „Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007".

7.6. In coloana 3 a punctelor E 405, E 416, E 432, E 436, E 473, E 474, E 475, E 491-E 495, E 551-E 559 şi E 901-E 904, sintagma „Suplimente alimentare dietetice" se înlocuieşte cu sintagma „Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007".

7.7.  In coloana 3 a punctelor E 1201 şi E 1202, sintagma „Suplimente dietetice sub formă de tablete şi drajeuri" se înlocuieşte cu sintagma „Suplimente alimentare dietetice sub formă de tablete şi drajeuri", definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.069/2007.

' 7.8. In coloana 3 a punctelor E 405, E 432-E 436, E 473 şi E 474, E 475, E 477, E 481 şi E 482, E 491-E 495, sintagma „Alimente dietetice utilizate în scopuri medicale speciale" este înlocuită cu sintagma „Alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale", definite conform Ordinului ministrului sănătăţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

7.9. Punctele E 1505-E 1520 se modifică si vor avea următorul cuprins:

„E 1505

Trietil citrat

Arome

3g/kg provenind din ingredientele unui aliment consumat ca atare sau reconstituite conform instrucţiunilor producătorului; separate sau în amestec. In cazul băuturilor, cu excepţia lichiorurilor cremă, doza maximă pentru E 1520 este 1 g/l"

E1517

Gliceril diacetat (diacetină)

E 1518

Gliceril triacetat (triacetină)

E1520

Propan-1, 2-diol (propilenglicol)

7.10. Tabelul se completează după cum urmează:

„E 1204

Pululan

Suplimente alimentare definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.214/2003, sub formă de capsule sau tablete

quantum satis

Bomboane pentru împrospătarea respiraţiei sub formă de filme

quantum satis

E1452

Octenil succinat de amidon aluminiu

Preparate de vitamine în suplimentele alimentare sub formă de capsule, definite conform Ordinului ministrului sănătăţii publice nr. 1.214/2003

35 g/kg în suplimentul alimentar"

8. Anexa XIII la norme se completează după cum urmează:

8.1. După punctul „E 967 Xilitol" se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:

,E 968

Eritritol"

8.2. După punctul „E 466 Celuloză carboxi-metilică" se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:

„E 462

Etil celuloză"

8.3. Prevederile referitoare la punctul „E 551 Dioxid de siliciu" se completează în coloana 3 după cum urmează:

„In E 171 dioxid de titan şi E 172 oxizi şi hidroxizi de fier (max. 90% în raport cu pigmentul)."

9. Anexa XIV la norme se modifică şi se completează după cum urmează:

9.1. In primul, al doilea şi al treilea paragraf ale notei, sintagma „Preparatele şi alimentele de înţărcare pentru sugari şi copii de vârstă mică" se va înlocui cu sintagma „Formule de început, formule de continuare, alimente pe bază de cereale prelucrate şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică".

9.2. In titlul părţii a 3-a, sintagma „alimentele pentru sugari şi copii de vârstă mică", precum şi în coloana 3 pentru punctele E 170-E 526, E 500, E 501 şi E 503, E 338, E 410-E 440, E 1404-E 1450 şi E 1451, sintagma'„Alimentele pentru înţărcare", se înlocuiesc cu sintagma „Alimente pe bază de cereale prelucrare şi alimente pentru sugari şi copii de vârstă mică".

9.3.  La partea a IV-a, după punctul „E 472c" se introduce un nou punct, cu următorul cuprins:

„E 473

Esteri de sucroză ai acizilor graşi

120 mg/l

Produse ce conţin proteine hidrolizate, peptide sau aminoacizi"

Art. II. - Produsele alimentare puse în vânzare sau etichetate înainte de data de 15 august 2008, care nu respectă prevederile prezentului ordin, se pot comercializa până la epuizarea stocurilor.

Art. III. - Prezentul ordin transpune Directiva 2006/52/CE care amendează Directiva 95/2/CE privind aditivii alimentari, alţi decât coloranţii şi îndulcitorii, şi Directiva 94/35/CE privind îndulcitorii destinaţi utilizării în produsele alimentare, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 204 din 26 iulie 2006.

Art. IV. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Ministrul sănătăţii publice,

Ervin-Zoltan Szekely,

secretar de stat

Preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Radu Cheţan Roatiş

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Dacian Ciolos


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 182/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 182 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 182/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu