ORDIN
Nr. 120 din 16 noiembrie 2005
privind aprobarea Normei sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor
privind substantele nedorite din hrana pentru animale
ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU
SIGURANTA ALIMENTELOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1043 din 24 noiembrie 2005

Vazand Referatul de aprobare nr. 35.645 din 4 noiembrie 2005, intocmit de
Directia generala sanitara veterinara si Directia generala siguranta
alimentelor din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor,
avand in vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta
alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si
completarile ulterioare,
in temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotararea Guvernului
nr. 738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea
acesteia,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor privind
substantele nedorite din hrana pentru animale, prevazuta la anexa care face
parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
institutele veterinare centrale si directiile sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor judetene si a municipiului Bucuresti vor duce la
indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 294/2002 pentru
aprobarea Normei sanitare veterinare privind limitele maxime admise pentru
unele substante si produse in furaje, publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 731 din 7 octombrie 2002, ce transpune in legislatia
nationala Directiva Consiliului 1999/29/CE.
Art. 4
Prezentul ordin constituie transpunerea Directivei Parlamentului European
si a Consiliului 2002/32/CE privind substantele nedorite din hrana animalelor,
publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 140 din 30
mai 2002, p. 10.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare la 7 zile de la publicare.
p. Presedintele Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,
Dan Marcu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
privind substantele nedorite din hrana pentru animale
Art. 1
(1) Prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor se
ocupa cu substantele nedorite din produsele destinate hranei animalelor.
(2) Prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor nu
trebuie sa aduca atingere:
a) Regulamentului nr. 1.831/2003 privind aditivii destinati utilizarii in
nutritia animalelor;
b) Normei sanitare veterinare privind circulatia si utilizarea materiilor
prime furajere, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor,
apelor si mediului nr. 507/2003, ce transpune Directiva Consiliului 96/25/CE,
si Normei sanitare veterinare privind circulatia furajelor combinate, aprobata
prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 412/2003,
ce transpune Directiva Consiliului 79/373/CEE;
c) Regulamentului nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de reziduuri de
pesticide in sau pe hrana si furajele de origine vegetala sau animala, atunci
cand aceste reziduuri nu sunt mentionate in anexa nr. 1;
d) legislatiei comunitare si nationale privind activitatea veterinara in
relatie cu sanatatea publica si sanatatea animalelor;
e) Normei sanitare veterinare referitoare la unele produse utilizate pentru
nutritia animalelor, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 616/2002, ce transpune Directiva Consiliului
82/471/CEE;
f) Normei sanitare veterinare privind furajele destinate unor scopuri
nutritionale speciale, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii,
padurilor, apelor si mediului nr. 777/2003, ce transpune Directiva Consiliului
93/74/CEE.
Art. 2
In scopul prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta
alimentelor, se intelege prin:
a) furaje - produse de origine vegetala sau animala, in stare naturala,
proaspete ori conservate, precum si produsele derivate din procesarea
industriala a acestora, substante organice sau anorganice, utilizate singure
ori in amestec, cu sau fara aditivi, utilizate pentru hranirea animalelor;
b) materii furajere - diferite produse de origine vegetala sau animala, in
stare proaspata ori conservata, precum si produsele derivate din procesarea
industriala a acestora, substante organice sau anorganice, cu sau fara aditivi,
care sunt destinate consumului de catre animale fie direct, ca atare, fie dupa
procesare, in prepararea furajelor combinate ori ca substraturi pentru
premixuri;
c) aditivi - aditivii definiti la art. 2(2)(a) din Regulamentul nr.
1.831/2003 privind aditivii destinati utilizarii in nutritia animalelor;
d) premixuri - amestecuri de aditivi sau amestecuri de unul sau mai multi
aditivi cu substante folosite ca "purtatori" in scopul producerii de
furaje;
e) furaje combinate - amestecuri de materii furajere, cu sau fara aditivi,
care sunt destinate consumului de catre animale ca furaje complete ori
complementare;
f) furaje complementare - amestecuri de furaje care au un continut ridicat
in anumite substante si care, datorita compozitiei lor, sunt suficiente pentru
o ratie zilnica numai daca sunt utilizate in combinatie cu alte furaje;
g) furaje complete - amestecuri de furaje care, datorita compozitiei lor,
sunt suficiente pentru o ratie zilnica;
h) produse destinate hranei animalelor - materii furajere, premixuri,
aditivi, furaje si toate celelalte produse destinate pentru utilizare sau
utilizate in hrana animalelor;
i) ratie zilnica - cantitatea medie totala de furaje, calculata pentru un
continut in umiditate de 12%, necesara zilnic unui animal dintr-o anumita
specie, categorie de varsta si cu o anumita productie, pentru satisfacerea
tuturor necesitatilor zilnice ale acestuia;
j) animale - animale apartinand speciilor crescute, hranite si consumate de
om, precum si animale care traiesc liber in salbaticie, in cazul in care le
sunt administrate furaje;
k) punere in circulatie sau circulatie - detinerea de produse destinate
hranirii animalelor, in scopul vanzarii, inclusiv oferirea pentru vanzare sau
orice alta forma de transfer, liber ori nu, catre o parte terta, precum si
vanzarea sau alte forme de transfer al acestora;
l) substante nedorite - orice substanta sau produs, cu exceptia agentilor
patogeni, care este prezenta in si/sau pe produsul destinat pentru hranirea animalelor
si care prezinta un potential pericol pentru sanatatea animala ori cea publica
sau pentru mediu ori care poate avea efecte negative asupra productiilor
animaliere.
Art. 3
(1) Produsele destinate hranirii animalelor pot intra pentru a fi utilizate
in Romania din tari terte, pot fi puse in circulatie si/sau utilizate in
Romania numai daca sunt integre, originale si de o calitate corespunzatoare
pentru comercializare si, prin urmare, daca sunt corect utilizate, nu
reprezinta nici un pericol pentru sanatatea umana, sanatatea animala sau pentru
mediu si nu pot afecta in mod nefavorabil productiile animaliere.
(2) In particular, produsele destinate hranirii animalelor trebuie sa fie
considerate ca neconforme cu prevederile alin. (1), daca nivelul de substante
nedorite pe care acestea le contin nu indeplinesc cerintele privind nivelurile
maxime stabilite in anexa nr. 1.
Art. 4
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa ia toate masurile
pentru a se asigura ca substantele nedorite mentionate in anexa nr. 1 sunt
acceptate in produsele destinate hranei animalelor numai daca fac obiectul
conditiilor stabilite de aceasta.
(2) In scopul reducerii sau eliminarii surselor de substante nedorite din
produsele destinate hranirii animalelor, autoritatea veterinara centrala a
Romaniei, in cooperare cu operatorii comerciali, trebuie sa efectueze
investigatii pentru a identifica sursele de substante nedorite, in cazul in
care nivelurile maxime sunt depasite si in cazul in care niveluri mari din
aceste substante sunt detectate, luandu-se in considerare nivelurile de fond
ale acestora. Pentru o abordare uniforma in cazul nivelurilor crescute este
necesar sa se stabileasca pragurile de actiune pentru a se determina inceperea
acestor investigatii. Acestea se pot regasi in anexa nr. 2.
(3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei va transmite Comisiei
Europene si statelor membre ale Uniunii Europene toate informatiile relevante
si concluziile privind sursele, precum si masurile intreprinse pentru a reduce
nivelul sau a elimina substantele nedorite. Aceste informatii vor fi transmise
in cadrul raportului anual ce trebuie transmis Comisiei Europene conform
prevederilor art. 30 din Norma sanitara veterinara privind principiile ce
reglementeaza organizarea inspectiilor oficiale in domeniul nutritiei
animalelor, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor
si mediului nr. 717/2003, ce transpune Directiva 95/53/CE, exceptandu-se
cazurile cand informatiile sunt de o importanta deosebita pentru statele membre
ale Uniunii Europene. In acest ultim caz, informatiile vor fi transmise
imediat.
Art. 5
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure ca
produsele destinate hranei animalelor care au un continut dintr-o substanta
nedorita ce depaseste nivelurile maxime stabilite in anexa nr. 1 nu pot fi
amestecate pentru diluare cu acelasi tip sau alt tip de produse destinate
hranei animalelor.
Art. 6
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure ca, acolo
unde nu exista prevederi speciale pentru furajele complementare, acestea nu pot
contine, avandu-se in vedere proportia prescrisa pentru a fi utilizata in ratia
zilnica, niveluri din substantele nedorite prevazute la anexa nr. 1 mai mari
decat nivelurile stabilite pentru furajele complete.
Art. 7
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate sa reduca provizoriu
nivelurile maxime existente, sa fixeze niveluri maxime sau sa interzica
prezenta substantelor nedorite in produsele destinate hranirii animalelor,
atunci cand aceasta are motive intemeiate, pe baza noilor informatii ori a
reevaluarii informatiilor existente facute de cand prevederile in cauza au fost
adoptate, care demonstreaza ca nivelurile maxime stabilite in anexa nr. 1 sau
alte substante care nu sunt mentionate in aceasta lista prezinta pericol pentru
sanatatea animala sau umana ori pentru mediu. Autoritatea veterinara centrala a
Romaniei trebuie sa informeze imediat statele membre ale Uniunii Europene si
Comisia Europeana, expunand bazele acestor decizii.
Art. 8
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure ca sunt
intreprinse masuri pentru a garanta corecta aplicare a oricaror procese
acceptate si conformitatea produselor detoxifiate destinate hranirii animalelor
cu prevederile anexei nr. 1.
Art. 9
Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa se asigure ca
produsele destinate hranei animalelor care sunt supuse prezentei norme sanitare
veterinare si pentru siguranta alimentelor, nu sunt subiectul oricaror alte
restrictii ale circulatiei in ceea ce priveste prezenta substantelor nedorite,
altele decat cele prevazute de prezenta norma sanitara veterinara si pentru
siguranta alimentelor si de Norma sanitara veterinara privind principiile ce
reglementeaza organizarea inspectiilor oficiale in domeniul nutritiei
animalelor, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor
si mediului nr. 717/2003, ce transpune Directiva Consiliului 95/53/CE.
Art. 10
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei trebuie sa aplice cel putin
prevederile prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor
produselor destinate hranei animalelor produse in Romania pentru a fi exportate
in tari terte.
(2) Alin. (1) nu trebuie sa afecteze dreptul autoritatii veterinare
centrale a Romaniei de a autoriza reexportul in baza conditiilor prevazute la
art. 12 din Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei pentru
animale, modificata si completata prin Legea nr. 412/2004, ce preia prevederile
Regulamentului nr. 178/2002/CE. Prevederile art. 20 din Legea nr. 150/2004,
modificata si completata prin Legea nr. 412/2004, se vor aplica mutatis
mutandis.
Art. 11
(1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi
administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara
veterinara si pentru siguranta alimentelor, pe care le va transmite Comisiei
Europene, prin intermediul Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii
Romaniei pe langa Uniunea Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in
vederea evaluarii conformitatii transpunerii legislative, si va stabili
masurile necesare pentru implementarea corecta si la timp a prevederilor
prezentei norme sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor.
(2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru
Siguranta Alimentelor actioneaza potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa
faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara si pentru
siguranta alimentelor. Procedura privind realizarea referirii mentionate ramane
in responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru
Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor va lua toate masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii,
orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare si pentru
siguranta alimentelor, iar in caz de infractiuni, sesizeaza organele de
cercetare penala.
(4) Prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor
constituie transpunerea oficiala a Directivei Parlamentului European si a
Consiliului 2002/32/CE, asa cum a fost modificata ultima data prin Decizia
Comisiei 2005/8/CE.
Art. 12
Anexele nr. 1*) si 2 fac parte integranta din prezenta norma sanitara
veterinara si pentru siguranta alimentelor.
------------
*) Tabelul din anexa nr. 1 este reprodus in facsimil.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
si pentru siguranta alimentelor
______________________________________________________________________________
| Substante nedorite | Produse destinate hranirii |Continut maxim
|
| | animalelor |in mg/kg (ppm)
|
| | |al furajelor cu
|
| | |umiditate de
12%|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| (1) | (2) | (3)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|1. Arsen*8) |Materii furajere cu exceptia: | 2 |
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- Fainurilor din iarba, lucerna | 4
|
| |uscata si trifoi uscat, pulpa de | |
| |sfecla de zahar uscata si melasa |
|
| |uscata din pulpa de sfecla de zahar; |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- extractului din samburi de palmier | 4*9)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- fosfatilor si algelor marine | 10
|
| |calcaroase |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- carbonatului de calciu | 15
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- oxidului de magneziu | 20
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor obtinute din procesarea | 15*9)
|
| |pestelui sau a altor animale marine |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- fainurilor din iarba de mare si | 40*9)
|
| |materiilor furajere derivate din |
|
| |aceasta |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete cu exceptia: | 2
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru pesti si | 6*9)
|
| |pentru animalele de blana |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complementare cu exceptia: | 4
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor minerale | 12
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|2. Plumb |Materiile furajere cu exceptia: | 10
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- nutreturilor verzi*) | 40
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- fosfatilor si algelor marine | 15
|
| |calcaroase |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- carbonatului de calciu | 20
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- drojdiilor | 5 |
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete | 5
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complementare cu exceptia: | 10
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor minerale | 15
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|3. Fluor |Materiile furajere cu exceptia: | 150
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor de origine animala cu | 500
|
| |exceptia crustaceelor marine ca cele |
|
| |din ordinul Euphausiacea |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- fosfatilor si crustaceelor marine | 2000
|
| |ca cele din ordinul Euphausiacea |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- carbonatului de calciu | 350
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- oxid de magneziu | 600 |
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- algelor marine calcaroase | 1000
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete cu exceptia: | 150
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru bovine, | 30
|
| |ovine si caprine in lactatie |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- altele | 50
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru porci | 100
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru pasari | 350
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru pui de | 250
|
| |gaina |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complementare ce contin </= 4%|
500 |
| |fosfor | |
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complementare ce contin > 4% | 125 la
1% |
| |fosfor | fosfor
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|4. Mercur |Materii furajere cu exceptia: | 0,1
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor obtinute prin procesarea | 0,5
|
| |pestelui sau a altor vietuitoare |
|
| |marine |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- carbonatului de calciu | 0,3
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete cu exceptia: | 0,1
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru caini si | 0,4
|
| |pisici |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complementare cu exceptia: | 0,2
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complementare pentru |
|
| |caini si pisici |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|5. Nitriti |Faina din peste | 60 (exprimat
ca|
| | | nitrit de
|
| | | sodiu)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete cu exceptia: | 15
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor pentru animale de | (exprimat ca
|
| |companie cu exceptia pasarilor si a | nitrit de
|
| |pestilor de acvariu | sodiu)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|6. Cadmiu |Materii furajere de origine vegetala | 1
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Materii furajere de origine animala | 2
|
| |cu exceptia: |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor pentru animale de |
|
| |companie |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Fosfati | 10*3) |
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete pentru bovine, ovine | 1
|
| |si caprine cu exceptia: |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru vitei, |
|
| |miei si iezi |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Alte furaje complete cu exceptia: | 0,5
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor pentru animale de |
|
| |companie |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje minerale | 5*4)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Alte furaje complementare pentru | 0,5
|
| |bovine, ovine si caprine |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|7. Aflatoxina B1 |Toate materiile furajere | 0,02
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete pentru bovine, ovine | 0,02
|
| |si caprine cu exceptia: |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru vacile de| 0,005
|
| |lapte |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru vitei si | 0,01
|
| |miei |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete pentru porci si | 0,02
|
| |pasari (exceptand animalele tinere) |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Alte furaje complete | 0,01
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complementare pentru bovine, | 0,02
|
| |ovine si caprine (exceptand furajele |
|
| |complementare pentru animalele in |
|
| |lactatie, vitei si miei) |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complementare pentru porci si | 0,02
|
| |pasari (exceptand animalele tinere) |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Alte furaje complementare | 0,005
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|8. Acidul cianhidric |Materii furajere cu exceptia: | 50
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- semintelor de in | 250
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- turtelor din seminte de in | 350
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- produselor din manioc si turte de | 100
|
| |migdale |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete cu exceptia: | 50
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru pui | 10
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|9. Gossypol liber |Materii furajere cu exceptia: | 20
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- semintelor de bumbac | 5000
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- turtelor din seminte de bumbac si | 1200
|
| |fainurilor din seminte de bumbac |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete cu exceptia: | 20
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru bovine, | 500
|
| |ovine si caprine |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru pasari | 100
|
| |(exceptand gainile ouatoare) si vitei|
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furaje complete pentru iepuri si | 60
|
| |porci (exceptand purceii de lapte) |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|10. Teobromina |Furaje complete cu exceptia: | 300
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajele complete pentru bovine | 700
|
| |adulte |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|11. Ulei volatil din |Materii furajere cu exceptia: | 100
|
|mustar | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- turtelor din seminte de rapita | 4000 (exprimat
|
| | | ca
izotiocianat|
| | | de alil)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |Furaje complete cu exceptia: | 150 (exprimat
|
| | | ca
izotiocianat|
| | | de alil)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru bovine, | 1000 (exprimat
|
| |ovine si caprine (exceptand animalele| ca
izotiocianat|
| |tinere) | de alil)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru porci | 500 (exprimat
|
| |(exceptand purceii) si pasari | ca
izotiocianat|
| | | de alil)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|12. Vinil |Furaje complete pentru pasari, cu | 1000
|
|tiooxazolidona |exceptia: |
|
|(viniloxazolidintion) | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |- furajelor complete pentru gaini | 500
|
| |ouatoare |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|13. Cornul secarei |Toate furajele care contin cereale | 1000
|
|(Claviceps pupurea) |nemacinate |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|14. Seminte nemacinate |Toate furajele | 3000
|
|de neghina si fructe si| |
|
|intregi ce contin | |
|
|alcaloizi, glicozizi | |
|
|sau alte substante | |
|
|toxice separat sau | |
|
|combinatii ale | |
|
|acestora, inclusiv: | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|(a) Lolium temulentum | | 1000
|
|L., | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|(b) Lolium remontum | | 1000
|
|Schrank, | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|(c) Dantura | | 1000
|
|stramonium L. | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|15. Ricin (Ricinus |Toate furajele | 10 (exprimat
in|
|communis L.) | | in termen de
|
| | | coji de ricin)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|16. Crotalaria spp. |Toate furajele | 100
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|17. Aldrin _ |_ |
|
| | singure | | |
|
| | sau | | |
|
| >combinate| > Toate furajele, cu exceptia: | 0,01
|
| | ca | | - grasimilor | 0,2
|
|18. | Dieldrin | | |
|
|Dieldrin _| |_| | |
|_______________________|_____________________________________|________________|
|19. Camfeclor (Toxafen)|Toate furajele | 0,1
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|20. Clordan (izomeri |Toate furajele, cu exceptia: | 0,02
|
|cis si trans ai |- grasimilor | 0,05
|
|oxiclordanului, | |
|
|exprimati in clordan) | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|21. DDT (amestec de |Toate furajele, cu exceptia: | 0,05
|
|izomeri ai DDT, TDE si |- grasimilor | 0,5
|
|DDE, exprimati in DDT) | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|22. Endosulfan |Toate furajele, cu exceptia: | 0,1
|
|(amestec de izomeri
|_____________________________________|________________|
|alfa si beta si de |- porumbului si produselor rezultate | 0,2
|
|endosulfonat, |din procesarea acestuia |
|
|exprimat ca
|_____________________________________|________________|
|endosulfan) |- seminte de oleaginoase rezultate | 0,5
|
| |in urma procesarii | |
|
|_____________________________________|________________|
| |- furaje complete pentru pesti | 0,005
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|23. Endrin (amestec de |Toate furajele, cu exceptia: | 0,01
|
|de endrin si |- grasimilor | 0,05
|
|delta-ketoi-endrin, | |
|
|exprimat ca endrin) | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|24. Heptaclor (amestec |Toate furajele, cu exceptia: | 0,01
|
|de heptaclor si |- grasimilor | 0,2
|
|heptaclor-oxid, | |
|
|exprimat ca heptaclor) | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|25. Hexaclorbenzen |Toate furajele, cu exceptia: | 0,01
|
|(HCB) |- grasimilor | 0,2
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|26. Hexaclorciclohexan | |
|
|(HCH) | |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|26.1. izomeri alfa |Toate furajele, cu exceptia: | 0,02
|
| |- grasimilor | 0,2
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|26.2. izomeri beta |Furaje combinate cu exceptia: | 0,01
|
| |- furajelor pentru vacile de lapte | 0,005
|
|
|_____________________________________|________________|
| |Materii furajere, cu exceptia: | 0,01
|
| |- grasimilor | 0,1
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|26.3. izomeri gama |Toate furajele, cu exceptia: | 0,2
|
| |- grasimilor | 2,0
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|27. Dioxina (amestec |(a) toate materiile furajere din | 0,75 ng
|
|de dibenzoparadioxina |plante, inclusiv uleiuri vegetale si |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
|policlorurata (PCDD) |produse anexe | kg*5) *6)
|
|si dibenzofurani |_____________________________________|________________|
|policlorurati (PCDF) |(b) minerale in sensul anexei Normei | 1,0 ng
|
|exprimati in |sanitare veterinare privind |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
|echivalenti toxici de |circulatia si utilizarea materiilor | kg*5) *6)
|
|catre OMS (Organizatia |prime furajere aprobata prin Ordinul |
|
|Mondiala a Sanatatii), |ministrului agriculturii, padurilor |
|
|utilizand factorii de |apelor si mediului nr. 507/2003, ce |
|
|echivalenta toxica |transpune |
|
|WHO-TEF |Directiva Consiliului 96/25/CE |
|
|
|_____________________________________|________________|
| |(c) argila caolinica, sulfat de | 0,75 ng
|
| |calciu dihidrat, vermiculite, |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
| |fonolite-natrolite, aluminati de | kg*5) *6)
|
| |calciu sintetici si clinoptilolite de|
|
| |origine sedimentara ce apartin |
|
| |grupului "lianti, agenti
| |
| |antigelificare si coagulanti"
| |
| |autorizate de |
|
| |Regulamentul nr. 1831/2003 privind |
|
| |aditivii destinati utilizarii |
|
| |in nutritia animalelor |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |(d) grasimi animale inclusiv grasimea| 2,0 ng
|
| |din lapte si oua |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
| | | kg*5) *6)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |(e) alte produse ale animalelor | 0,75 ng
|
| |terestre, inclusiv laptele si |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
| |produsele din lapte si ouale si | kg*5) *6)
|
| |produsele din oua |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |(f) ulei de peste | 6 ng
|
| | |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
| | | kg*5) *6)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |(g) peste, alte vietuitoare acvatice,| 1,25 ng
|
| |produsele si subprodusele acestora, |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
| |cu exceptia uleiului de peste si | kg*5) *6)
|
| |hidrolizatelor proteice din peste ce |
|
| |contin mai mult de 20% grasime*7) |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |(h) furaje combinate cu exceptia | 0,75 ng
|
| |furajelor pentru animalele de blana, |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
| |hranei pentru animalele de companie | kg*5) *6)
|
| |si furajelor pentru pesti | |
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |(i) furaje pentru pesti hrana pentru | 2,25 ng
|
| |animalele de companie |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
| | | kg*5) *6)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
| |(j) hidrolizate proteice din peste ce| 2,25 ng
|
| |contin mai mult de 20% grasime |
WHO-PCDD/F-TEQ/|
| | | kg*5) *6)
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
|28. Cais-Prunus |_ | Semintele si
|
|americana L. | | | fructele
|
|29. Migdale amare- | | | acestor specii
|
|Prunus dulcis (Mill.) | | | de plante
|
|D.A. Webb var. amara | | | prezentate
aici|
|(D.C.) Focke (= Prunus | | | precum si
|
|amygdalus Batsch var. | | | derivatii de
|
|amara (D.C.) Focke) | | | procesare ai
|
|30. Trunchi de fag | | | acestora pot
fi|
|necorticat-Fagus | | | prezente in
|
|silvatica L. | | | furaje sub
|
|31. Camelina sativa | | | forma de urme
|
|(L.) Crantz | | | ce nu pot fi
|
|32. Mowrah, Bassia, | | | determinate
|
|Madhuca-Madhuca | | | cantitativ
|
|longifolia (L.) Macbr | | |
|
|(= Bassia longifolia | | |
|
|L. = Illped | | |
|
|malabrorum Engl.) | | |
|
|Madhuca indica Gmelin | | |
|
|(= Bassia latifolia | | |
|
|Roxb.) = Illipe | | |
|
|latifolia (Roseb) | | |
|
|F. Mueller | > Toate furajele
| |
|33. Purghera - Jatropha| | |
|
|curcas L. | | |
|
|34. Croton - Croton | | |
|
|tiglium L. | | |
|
|35. Mustar indian - | | | |
|Brassica juncea L. si | | |
|
|Coss. ssp. Integrifolia| | |
|
|(West)Thell | | |
|
|36. Mustar sareptian - | | |
|
|Brassica juncea L. si | | |
|
|Coss ssp. Juncea | | |
|
|37. Mustar chinezesc - | | |
|
|Brassica juncea L. si | | |
|
|Coss ssp. Juncea var. | | |
|
|Iutea Batalin | | |
|
|38. Mustar negru - | | |
|
|Brassica nigra L. Koch | | |
|
|39. Mustar etiopian - | | |
|
|Brassica carinata | | |
|
|A. Braun |_| |
|
|_______________________|_____________________________________|________________|
*1) stearsa.
*2) stearsa.
*3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate stabili si un continut
maxim de cadmiu de 0,5 mg per 1% fosfor.
*4) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate stabili si un continut
maxim de cadmiu de 0,75 mg per 1% fosfor.
*5) Concentratii la limita superioara; acestea sunt calculate presupunand
ca toate valorile diferitelor congenere mai mici decat limita de cuantificare
sunt egale cu aceasta limita.
*6) Aceste limite maxime vor fi revazute prima data inainte de 31 decembrie
2004 in lumina noilor date privind prezenta dioxinelor si a PCB asemanatoare
dioxinelor si, in particular, privind includerea PCB asemanatoare dioxinelor in
limitele ce vor fi stabilite si vor fi revazute inainte de 31 decembrie 2006 cu
scopul de a reduce semnificativ nivelurile maxime.
*7) Pestele proaspat livrat direct si utilizat fara procesare pentru
producerea furajelor pentru animale de blana este scutit de nivelurile maxime
si un nivel maxim de 4,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg in produse se aplica pentru
pestele proaspat utilizat in hrana animalelor de companie, a celor din
gradinile zoologice si din circuri. Produsele si proteinele animale procesate,
produse pentru aceste animale (animale de blana, animale de companie, din
gradinile zoologice si circuri), nu pot intra in lantul trofic si hranirea cu
acestea este interzisa pentru animalele de ferma care sunt intretinute,
ingrasate sau crescute pentru produsele lor.
*8) Nivelurile maxime se refera la arsenul total.
*9) La cererea autoritatilor competente, operatorul responsabil trebuie sa
efectueze analize pentru a demonstra ca arsenul anorganic continut este mai mic
de 2 ppm. Aceasta analiza este de o importanta deosebita pentru specia de iarba
de mare Hizikia fusiforme.
*) Nutreturile verzi cuprind produsele destinate pentru hrana animalelor,
precum fanul, silozul, iarba proaspata etc.
ANEXA 2
la norma sanitara veterinara
si pentru siguranta alimentelor
________________________________________________________________________________
Substante nedorite Produse destinate Praguri de actiune in Comentarii si
hranirii animalelor mg/kg (ppm) in relatie informatii
cu un produs destinat aditionale
hranirii animalelor cu (natura
o umiditate de 12%
investigatiilor
ce urmeaza a
fi
facute)
________________________________________________________________________________