Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 856/112/91 din 12 martie 2002

pentru aprobarea Normelor privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI


SmartCity3

              Nr. 856 din 23 noiembrie 2001
              MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
              Nr. 112 din 12 martie 2002
              COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
              Nr. 91 din 14 martie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 297 din  7 mai 2002

    Ministrul sanatatii si familiei, ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 17/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Apelor si Protectiei Mediului, cu modificarile si completarile ulterioare,
    avand in vedere prevederile art. 14 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
    vazand Referatul comun de aprobare nr. 41.918 al Directiei generale de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei, nr. 121.096 al Agentiei Nationale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si nr. 35.371 al Directiei politici, strategii, reglementari si supraveghere aplicatii surse cu radiatii ionizante din cadrul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare,
    emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica, prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Sanatatii si Familiei, prin Directia generala de sanatate publica si prin Inspectia Sanitara de Stat, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Agentia Nationala Sanitara Veterinara, si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 90 de zile de la data publicarii lui.

                       Ministrul sanatatii si familiei,
                                 Daniela Bartos

                Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                    Ilie Sarbu

                           Presedintele Comisiei Nationale
                      pentru Controlul Activitatilor Nucleare,
                                   Lucian Biro

    ANEXA 1

                                  NORME
privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica

    CAP. 1
    Dispozitii generale si definitii

    Art. 1
    (1) Prezentele norme stabilesc:
    a) procedura prin care se determina nivelurile maxime permise de contaminare radioactiva a alimentelor si a furajelor care pot fi comercializate dupa producerea unui accident nuclear sau a altui caz de urgenta radiologica, care ar putea conduce sau a condus la o contaminare radioactiva semnificativa a alimentelor si furajelor;
    b) nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor si furajelor dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica;
    c) conditiile de import;
    d) conditiile de export;
    e) alimente considerate ca fiind de mica importanta.
    (2) In intelesul prezentelor norme se definesc urmatorii termeni:
    a) alimente - produse destinate consumului uman, ca atare sau prelucrate;
    b) furaje - produse destinate in exclusivitate hranirii animalelor;
    c) contaminare radioactiva a alimentelor si furajelor - prezenta in alimente si furaje a unor substante radioactive ca urmare a unui accident nuclear sau a altui caz de urgenta radiologica.

    CAP. 2
    Nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor si furajelor dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica

    Art. 2
    (1) Nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor si furajelor sunt stabilite si aprobate de Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare si sunt prezentate in anexa nr. 1.
    (2) Pentru alimentele de mica importanta prezentate in anexa nr. 4 nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva sunt de 10 ori mai mari decat cele admise pentru alimentele prevazute in anexa nr. 1.
    (3) In cazul unor accidente nucleare sau in alte cazuri de urgente radiologice in care este posibil sa se atinga nivelurile maxime admise specificate in anexa nr. 1 sau aceste niveluri au fost deja atinse, Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, impreuna cu Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in cadrul Comisiei Centrale pentru Accident Nuclear si Caderi de Obiecte Cosmice, trebuie sa adopte de urgenta reglementari care sa precizeze conditiile de aplicabilitate a nivelurilor maxime admise, limitand perioada de aplicabilitate la maximum 3 luni.
    (4) Nivelurile maxime admise stabilite in anexa nr. 1 trebuie sa respecte informatiile stiintifice recente, disponibile si sa fie revizuite sau suplimentate periodic de catre autoritatile care le-au elaborat, cu respectarea principiului reducerii expunerii la valorile cele mai mici rezonabil posibile, luandu-se in considerare aspectul protejarii sanatatii publicului in general, precum si factorii economici si sociali.
    Art. 3
    Alimentele sau furajele la care nivelul de contaminare nu se incadreaza in nivelurile maxime admise stabilite prin reglementarile adoptate in conformitate cu art. 2 nu se pot comercializa.
    Art. 4
    Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor asigura monitorizarea nivelurilor de radioactivitate ale alimentelor si furajelor.

    CAP. 3
    Conditii privind importul alimentelor si furajelor

    Art. 5
    (1) Alimentele si furajele din import trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in cap. II.
    (2) Produsele prevazute in anexa nr. 2, provenind din tarile afectate major de accidentul de la Cernobal, sunt interzise importului pana la noi precizari.
    (3) Alimentele si furajele importate se verifica privind nivelul de radioactivitate la intrarea in tara, prin controlul datelor inscrise in certificatele de export si, dupa caz, prin analiza nivelului de radioactivitate in laboratoare specializate desemnate de Ministerul Sanatatii si Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.
    (4) Lista cuprinzand laboratoarele desemnate la care se face referire la alin. (3) se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    (5) Alimentele si furajele importate la care nivelul de contaminare nu se incadreaza in nivelurile maxime admise de radioactivitate se analizeaza pentru un anumit produs, dupa caz, si se interzic pentru comercializare.
    Art. 6
    Ministerul Sanatatii si Familiei impreuna cu Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si cu Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare pot stabili si aproba o lista cuprinzand produsele destinate consumului uman, care sunt excluse de la prevederile prezentelor norme.
    Art. 7
    (1) Verificarea contaminarii se efectueaza inainte de lansarea produselor pentru libera circulatie, pentru a se asigura ca nivelurile maxime admise stabilite in prezentele norme sunt respectate.
    (2) Verificarile se efectueaza prin sondaj, prin prelevare de probe si analiza in laboratoare specializate desemnate, cu respectarea urmatoarelor conditii minimale:
    a) frecventa controalelor trebuie sa aiba in vedere gradul de contaminare al tarii de origine, caracteristicile produsului in cauza, rezultatele verificarilor anterioare si datele precizate in certificatele de export;
    b) in cazul in care un produs este inregistrat ca depaseste nivelurile de radioactivitate maxime admise, se intensifica verificarile pentru toate produsele de acelasi tip provenind din tara respectiva.
    (3) Verificarile unor produse specifice se efectueaza in conformitate cu urmatoarele reguli:
    a) pentru animalele destinate sacrificarii verificarile se efectueaza fara a se aduce prejudicii regulilor vamale si cerintelor referitoare la sanatatea animalelor. Vamuirea in vederea lansarii pentru libera circulatie consta in verificarea unui certificat emis de autoritatile competente responsabile cu controlul, care sa dovedeasca faptul ca acea carne a trecut prin sistemul de verificari impuse de reglementarile legale in vigoare si ca nivelurile de radioactivitate maxime admise nu au fost depasite;
    b) pentru produsele enumerate in anexa nr. 2 se efectueaza verificari ale documentelor in baza certificatelor de export care insotesc fiecare lot. Fiecare lot de marfa care depaseste 10 kg de produs proaspat sau echivalentul acestora face obiectul prelevarilor sistematice de probe si al efectuarii de analize, avand in vedere informatia cuprinsa in certificatul de export.
    (4) In situatia in care se constata nerespectarea nivelurilor maxime admise pentru un anumit produs, autoritatile competente din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei si al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor pot cere distrugerea sau returnarea in tara de origine a produsului importat.
    (5) Pentru produsele mentionate in anexa nr. 2 autoritatile competente pot sa aplice taxe importatorului, conform reglementarilor in vigoare, pentru prelevarea de probe si efectuarea de analize ale produsului, in vederea respectarii prezentelor norme. Pentru loturile care depasesc nivelurile maxime admise autoritatile competente pot recupera de la importatorul in cauza si costurile asociate cu distrugerea lotului sau cu returnarea acestuia in tara de origine.
    Art. 8
    Ministerul Sanatatii si Familiei si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor vor publica de indata in Monitorul Oficial al Romaniei cazurile inregistrate de nerespectare a prevederilor privind nivelurile maxime admise stabilite in prezentele norme, precizand tara de origine, descrierea si gradul de contaminare ale bunurilor, mijlocul de transport, exportatorul si decizia luata in ceea ce priveste loturile respective, pe baza raportarilor operative ale laboratoarelor de specialitate desemnate.
    Art. 9
    Alimentele si furajele importate trebuie sa fie insotite de certificate de export emise de autoritatile din tara de origine, conform anexei nr. 3.

    CAP. 4
    Conditii privind exportul alimentelor si furajelor din punct de vedere al nivelului de radioactivitate

    Art. 10
    (1) Alimentele si furajele oferite la export trebuie sa fie insotite de certificate de export conform anexei nr. 3.
    (2) Autoritatile competente vor fi desemnate in termen de 90 de zile de la publicarea prezentelor norme, de catre Ministerul Sanatatii si Familiei si de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, conform atributiilor specifice stabilite in reglementarile in vigoare, si vor fi publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.
    (3) Autoritatile mentionate la alin. (2) vor completa pct. 18 din anexa nr. 3.

    CAP. 5
    Nivelurile radiologice ale alimentelor de mica importanta

    Art. 11
    Lista cuprinzand alimentele de mica importanta este prezentata in anexa nr. 4, iar nivelurile maxime admise de contaminare ale acestora sunt in concordanta cu art. 2 alin. (2).

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 12
    Procedurile privind prelevarea probelor de produs, efectuarea analizelor, distrugerea sau returnarea loturilor necorespunzatoare in tara de origine, recuperarea costurilor privind prelevarea probelor si efectuarea analizelor, precum si a costurilor determinate de returnarea sau distrugerea produselor necorespunzatoare se stabilesc si se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii si familiei si al ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor, pana la data de 1 ianuarie 2003.
    Art. 13
    Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezentele norme.

    ANEXA 1
    la norme

                           NIVELURILE MAXIME ADMISE
                       pentru alimente si furaje (Bq/kg)
 ______________________________________________________________________________
|                     |                      Alimente*1)                       |
|                     |________________________________________________________|
|                     |Alimente |  Produse |Alte alimente,| Alimente |Furaje*2)|
|                     | pentru  |lactate*4)| cu exceptia  |lichide*6)|         |
|                     |sugari*3)|          | alimentelor  |          |         |
|                     |         |          |   de mica    |          |         |
|                     |         |          |importanta*5) |          |         |
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
| Izotopi ai          |         |          |              |          |         |
| strontiului,        |         |          |              |          |         |
| in special Sr-90    |    75   |    125   |      750     |   125    |         |
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
| Izotopi ai iodului, |         |          |              |          |         |
| in special I-131    |   150   |    500   |    2.000     |   500    |         |
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
| Izotopi ai          |         |          |              |          |         |
| plutoniului si ai   |         |          |              |          |         |
| elementelor de      |         |          |              |          |         |
| transplutoniu       |         |          |              |          |         |
| alfaemitatori,      |         |          |              |          |         |
| in special Pu-239,  |         |          |              |          |         |
| Am-241              |     1   |     20   |       80     |    20    |         |
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
| Toti ceilalti       |         |          |              |          |         |
| nuclizi cu timp de  |         |          |              |          |         |
| injumatatire mai    |         |          |              |          |         |
| mare de 10 zile,    |         |          |              |          |         |
| in special Cs-134,  |         |          |              |          |         |
| Cs-137*7)           |   370   |    370   |      600     |   370    |   1250  |
|_____________________|_________|__________|______________|__________|_________|
    *1) Nivelul aplicabil produselor concentrate sau uscate este calculat in functie de produsul reconstituit preparat pentru consum.
    *2) Nivelurile maxime admise pentru furaje vor fi definite in conformitate cu art. 2 din norme, avandu-se in vedere ca nivelurile respective influenteaza respectarea nivelurilor maxime admise pentru alimente. Controlul radioactivitatii furajului nu garanteaza singur in toate situatiile aceasta respectare si nu micsoreaza importanta cerintei de monitorizare a produselor de origine animala destinate consumului uman.
    *3) Alimentele pentru sugari sunt acele alimente destinate hranirii sugarilor in timpul primelor 4 pana la 6 luni de viata, care indeplinesc prin ele insele cerintele nutritive ale acestei categorii de persoane si care sunt introduse spre vanzare cu amanuntul in ambalaje care sunt in mod clar identificate si etichetate "preparat alimentar pentru sugari".
    *4) Produsele lactate sunt acele produse care corespund urmatoarelor coduri CN, inclusiv, daca este necesar, oricaror modificari care pot fi efectuate ulterior acestora: 0401, 0402 (exceptie 0402 29 11).
    *5) Alimentele de mica importanta prevazute in anexa nr. 4 si nivelurile corespunzatoare ce vor fi aplicate acestora vor fi definite in conformitate cu art. 2 alin. (2) din norme.
    *6) Alimentele lichide definite in rubrica 2009 si in cap. 22 al nomenclatorului combinat. Valorile sunt calculate avandu-se in vedere consumul de apa de robinet si aceleasi valori trebuie aplicate si surselor de apa de baut.
    *7) Carbon 14, tritiu si potasiu 40 nu sunt incluse in aceasta grupa.

    ANEXA 2
    la norme

                               LISTA
cuprinzand produsele care fac obiectul prezentelor norme
________________________________________________________________________________
 Codul CN                               Descriere
________________________________________________________________________________
0101 19 10     (Cai, magari, catari si catarce vii): (cai): pentru sacrificare
0102 90        (Animale vii din specia bovinelor): (altele): specii domestice
0103 91        (Animale vii din specia porcinelor): (altele): care cantaresc mai
               putin de 50 kg
0103 92        (Animale vii din specia porcinelor): (altele): care cantaresc
               50 kg sau mai mult
0104 10        (Animale vii din specia ovinelor si caprinelor): (ovine) (cu
               exceptia animalelor de reproducere de rasa pura,
               cod CN 0104 10 10)
0104 20 90     (Animale vii din specia ovinelor si caprinelor): (caprine):
               altele
0105           Pasari vii, adica pasari de curte din specia Gallus domesticus,
               rate, gaste, curcani si bibilici
0106 00        Alte animale vii
Capitolul 2    Carne si subproduse din carne comestibile
Capitolul 4    Produse lactate; oua de pasari; miere naturala; produse
               comestibile de origine animala, care nu sunt specificate sau
               incluse in alta parte (cu exceptia produselor aferente codurilor
               CN 0408 11 20, 0408 19 20 si 0408 99 20)
0709 51        (Alte legume, proaspete sau refrigerate): ciuperci (cu exceptia
               genului Agaricus, cod CN 0709 51 10)
0710 80 69     [Legume (negatite sau gatite in apa prin fierbere sau aburi),
               congelate]: (alte legume): (ciuperci): altele
0711 90 60     [Legume provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul gazului de
               dioxid de sulf, in saramura, in apa cu sulf sau in orice alte
               solutii de conservare), dar care in starea respectiva nu sunt
               proprii pentru consum imediat]
0712 30 00     (Legume deshidratate, intregi, taiate in bucati, in felii,
               sfaramate sau pudra, dar care nu sunt altfel preparate): ciuperci
               si trufe
0810 40        (Alte fructe, proaspete): merisoare, afine si alte fructe din
               genul Vaccinium
0811 90 50     (Fructe si nuci, negatite sau gatite in apa prin fierbere sau
               aburi, congelate, cu sau fara continut adaugat de zahar sau de
               alte substante de indulcire): (altele): fructe din speciile
               Vaccinium myrtillus
0811 90 70     (Fructe si nuci, negatite sau gatite in apa prin fierbere sau
               aburi, congelate, cu sau fara continut adaugat de zahar sau de
               alte substante de indulcire): (altele): fructe din speciile
               Vaccinium myrtilloides si Vaccinium angustifolium
0812 90 40     [Fructe si nuci, provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul
               gazului de dioxid de sulf, in saramura, in apa cu sulf sau in
               orice alte solutii de conservare), dar care in starea respectiva
               nu sunt proprii pentru consum imediat]: (altele): fructe din
               speciile Vaccinium myrtillus
0902           Ceai, aromatizat sau nearomatizat
0910 40        [Ghimbir, sofran, sofran de India (curcuma), cimbru, frunze de
               laur, curry si alte condimente]: cimbru; frunze de laur
1601 00        Carnati si produse similare din carne, subproduse din carne sau
               sange; preparate alimentare pe baza acestor produse
1602           Alte carnuri preparate sau conservate, subproduse din carne
               sau sange
1603 00        Extracte si sucuri din carne, peste sau crustacee, moluste sau
               alte nevertebrate acvatice
2001 90 50     (Legume, fructe, nuci si alte parti comestibile vegetale,
               preparate sau conservate cu otet sau acid acetic): (altele):
               ciuperci
2003 10 80     (Ciuperci si trufe, preparate sau conservate in alt mod decat cu
               otet sau acid acetic): altele: (ciuperci)
2101 20        (Extracte, esente si concentrate de cafea, ceai sau mate si
               preparate pe baza acestor produse sau pe baza de cafea, ceai sau
               mate; cicoare prajita sau alti substituenti prajiti de cafea si
               extracte, esente si concentrate aferente acestora): extracte,
               esente si concentrate de ceai sau mate si preparate pe baza
               acestor extracte, esente sau concentrate sau pe baza de ceai
               sau mate
ex 0709 51     Ciuperci, proaspete sau refrigerate, altele decat ciupercile de
               cultura
ex 0710 80 69  Ciuperci (negatite sau gatite in apa prin fierbere sau aburi),
               congelate, altele decat ciupercile de cultura
ex 0711 90 60  Ciuperci provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul gazului
               de dioxid de sulf, in saramura, in apa cu sulf sau in orice alte
               solutii de conservare), dar care in starea respectiva nu sunt
               proprii pentru consum imediat, altele decat ciupercile de cultura
ex 0712 30 00  Ciuperci deshidratate, intregi, taiate in bucati, in felii,
               sfaramate sau pudra, dar care nu sunt altfel preparate, altele
               decat ciupercile de cultura
ex 2001 90 50  Ciuperci, preparate sau conservate cu otet sau acid acetic,
               altele decat ciupercile de cultura
ex 2003 10 80  Ciuperci, preparate sau conservate in alt mod decat cu otet sau
               acid acetic, altele decat ciupercile de cultura
________________________________________________________________________________

    ANEXA 3
    la norme

                 CERTIFICAT DE EXPORT PENTRU PRODUSELE AGRICOLE
                          (un certificat per produs)

    Acest certificat trebuie depus in trei exemplare si pastrat de organele vamale.

    Declaratia exportatorului
 ______________________________________________________________________________
| 1. Exportator (numele, adresa | 5. Tara de origine: | 6. Tara de destinatie: |
|    completa, tara):           |                     |                        |
|_______________________________|_____________________|________________________|
| 2. Destinatar (numele, adresa | 7. Numarul/numerele facturii/facturilor:     |
|    completa, tara):           |                                              |
|_______________________________|______________________________________________|
| 3. Identitatea mijlocului     | 8. Numarul si natura| 9. Marcile si numerele |
|    de transport:              |    ambalajelor:     |    loturilor:          |
|_______________________________|_____________________|________________________|
| 4. Descrierea produselor:     |10. Masa bruta (kg): |11. Masa neta (kg):     |
|_______________________________|_____________________|________________________|
| 12. Subsemnatul, responsabil cu aceste exporturi, certific informatia de mai |
|     sus.                                                                     |
|                                                                              |
|  Data:      Locul:      Numele si prenumele (cu majuscule):    Semnatura*2): |
|______________________________________________________________________________|

    Certificatul emis de laborator
 ______________________________________________________________________________
| 13. Numarul de probe analizate pentru | 15. Identitatea laboratorului        |
| produsele de mai sus:                 | (numele, adresa completa, tara):     |
|                                       |                                      |
| 14. Nivelurile de radioactivitate     | 16. Acreditat de (numele si adresa   |
| inregistrate pentru fiecare proba     | organismului):                       |
| (Bq/kg) (se specifica numarul lotului |                                      |
| pentru fiecare proba): |                                      |
|                                       | 17. Data, numele (cu majuscule),     |
|                                       | semnatura si stampila                |
|                                       | laboratorului*2):                    |
| Raport                                |                                      |
| Nr. .............. data ............. |                                      |
|                                       |                                      |
| Acest raport trebuie prezentat imediat|                                      |
| la cererea autoritatilor de control.  |                                      |
|_______________________________________|______________________________________|

    Certificatul emis de autoritatea competenta
 ______________________________________________________________________________
| 18. Subsemnatul certific ca nivelul de radioactivitate exprimat in cesiu -134|
| si -137 pentru produsele descrise mai sus nu depaseste:                      |
| 370 Bq/kg pentru lapte si produsele din lapte si pentru alimentele destinate |
| hranirii speciale a sugarilor si 600 Bq/kg pentru toate celelalte produse    |
| enumerate in Normele privind alimentele si furajele contaminate radioactiv   |
| dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica/1.250 Bq/kg|
| pentru furaje*1).                                                            |
|                                                                              |
|  Locul:      Data:     Numele si prenumele (cu majuscule):     Semnatura*2): |
|                                                                              |
|  Stampila*2):                                                                |
|______________________________________________________________________________|
    *1) A se sterge mentiunile inutile.
    *2) Semnaturile si stampilele trebuie sa fie intr-o culoare diferita de culoarea textului.

    ANEXA 4
    la norme

                                LISTA
    cuprinzand alimentele de mica importanta
________________________________________________________________________________
 Codul CN                           Descriere
________________________________________________________________________________
0703 20 00 Usturoi (proaspat sau refrigerat)
0709 52 00 Trufe (proaspete sau refrigerate)
0709 90 40 Capere (proaspete sau refrigerate)
0711 30 00 Capere (conservate provizoriu, dar neindicate pentru consumul
           imediat in acea stare)
0712 30 00 Trufe (uscate, intregi, taiate, feliate, bucati sau pulbere, dar
           nepreparate ulterior)
0714       Manioc, arorut, salep, anghinare de Ierusalim, cartofi dulci si alte
           radacinoase si tuberculi similari cu continut ridicat de amidon sau
           inulina, proaspeti sau uscati, feliati sau pelete, maduva din arbore
           de paine
0814 00 00 Coaja de citrice sau pepeni (inclusiv pepenii verzi), proaspata,
           congelata, uscata sau conservata temporar in saramura, apa
           sulfuroasa sau in alte solutii conservante
0903 00 00 Mate
0904       Ardei tip Piper; fructe uscate sau zdrobite tip Capsicum sau Pimenta
0905 00 00 Vanilia
0906       Scortisoara si flori de scortisoara
0907 00 00 Cuisoare (fructe intregi, cuisoare si tulpini)
0908       Nucsoara, condiment de nucsoara si cardamon (nucsoara)
0909       Seminte de anason, anason, anason mare, coriandru, chimen sau
           chimion; ienupar
0910       Ghimbir, sofran, sofran de India (curcuma), cimbru, frunze de dafin,
           curry si alte arome
1106 20    Faina si faina de sagotier, radacinoase sau tuberculi de tipul celor
           de la nr. 0714
1108 14 00 Amidon de manioc (cassava)
1210       Conuri de hamei, proaspete sau uscate, macinate sau nu, pudra sau in
           forma de pelete; lupulina
1211       Plante si parti din plante (inclusiv seminte si fructe), din specii
           utilizate in parfumerie, farmacie sau ca insecticide, fungicide sau
           in scopuri similare, proaspete sau uscate, taiate sau netaiate,
           zdrobite sau pudra
1301       Lac; cauciucuri naturale, rasini, cauciucuri-rasini si balsamuri
1302       Seve si extracte vegetale; substante pectice, pectinate si pectate;
           agar-agar si alte mucilagii si agenti de ingrosare, modificati
           sau nu, derivati din produse vegetale
1504       Grasimi si uleiuri si fractiunile lor, din peste sau mamifere
           marine, rafinate sau nu, dar nemodificate chimic
1604 30    Caviar si substituenti ai caviarului
1801 00 00 Boabe de cacao, intregi sau sfaramate, crude sau prajite
1802 00 00 Coji, tegumente, membrane si alte reziduuri de cacao
1803       Pasta de cacao, degresata sau nu
2003 20 00 Trufe (preparate sau conservate altfel decat in otet sau acid acetic)
2006 00    Fructe, nuci, pielita de fructe si alte parti din plante, conservate
           in zahar (drained, glasat sau cristalizat)
2102       Drojdie (activa sau inactiva); alte microorganisme unicelulare,
           moarte (neincluzand vaccinurile de la poz. nr. 3002); prafuri de copt
           preparate
2936       Provitamine si vitamine, naturale sau reproduse prin sinteza
           (inclusiv concentratele naturale), derivatele acestora utilizate in
           speta ca vitamine si amestecurile acestora, fie ca sunt in solvent
           sau nu
3301       Uleiuri esentiale (terpenice sau neterpenice), incluzand concretes si
           absolutes; rasini; concentratele de uleiuri esentiale in grasimi, in
           uleiuri saturate, in tipuri de ceara sau produse similare, obtinute
           prin extractie sau macerare; subproduse terpenice ale deterpenarii
           uleiurilor esentiale; distilate apoase si solutii apoase ale
           uleiurilor esentiale
________________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 112/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 112 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu