HOTARARE Nr. 524 din 8 august 1994
privind aprobarea Programului national de supraveghere, prevenire si combatere
a trichinelozei
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 264 din 20 septembrie 1994
Guvernul Romaniei hotaraste:
Art. 1
Se aproba Programul national de supraveghere, prevenire si combatere a
trichinelozei, boala transmisibila de la animale la om, prevazut in anexa, care
face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2
Incalcarea prevederilor prezentului program national se sanctioneaza
conform dispozitiilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 794/1993 privind
stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele sanitare veterinare.
PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Ioan Oancea
Ministrul sanatatii,
Iulian Mincu
p. Ministrul apelor, padurilor
si protectiei mediului,
Florin Stadiu,
secretar de stat
Secretar de stat,
seful Departamentului pentru
Administratie Publica Locala,
Octav Cozmanca
ANEXA 1
PROGRAMUL NATIONAL
de supraveghere, prevenire si combatere a trichinelozei
Trichineloza este o boala transmisibila de la animale la om prin consumul
de carne infectata. Ea este produsa de un parazit nematod numit Trichinella
spiralis, care, in forma adulta paraziteaza intestinul, iar in forma larvara,
musculatura. Parazitul adult, cat si formele larvare nu se vad cu ochiul liber.
Dupa ce omul sau animalul receptiv a consumat carnea parazitata, larvele de
Trichinella spiralis devin mature si se inmultesc in intestin. O singura femela
produce pana la 10.000-15.000 de larve care migreaza pe cale sanguina in tot
organismul. Larvele se localizeaza intre si in celulele musculaturii striate,
unde sufera o serie de modificari morfologice si functionale, formand un
complex celula-parazit si se transforma in stadiul larvar infectios.
Infectia cu Trichinella spiralis genereaza un raspuns imun complex fata de
un spectru larg de antigene din toate stadiile evolutive ale parazitului.
Determinarile cantitative si calitative ale raspunsului imun in anticorpi stau
la baza testarilor serologice folosite ca mijloc de diagnostic al infectiei cu
Trichinella spiralis la om si la animale.
Rezervorul natural al infectiei este format din grupa animalelor salbatice
carnivore sau omnivore de camp si de padure: mistretul, ursul, bursucul, pisica
salbatica, vulpea, soarecele, sobolanul, lupul etc. Rezervorul secundar il
formeaza unele animale domestice receptive: porcul, pisica, ciinele, calul,
magarul, nutria etc.
Porcinele se contamineaza consumind sobolani sau soareci parazitati, gasiti
morti prin adaposturi sau pe camp, cadavre de animale salbatice sau resturi de
carne parazitata nesterilizata, provenite din abatoare, ateliere de prelucrare
a carnii, restaurante etc., folosite in hrana acestora. De la porc la porc,
infectia se mai poate transmite si prin coprofagie sau canibalism (mincatul
urechilor si cozilor). La porc, ca si la toate celelalte specii mai sus
mentionate, trichineloza nu se manifesta prin simptome clinice sesizabile.
Depistarea animalelor infectate se poate face in viata, prin examene
serologice, folosind testul ELISA, sau dupa taiere ori moarte, prin examene
serologice sau microscopice (trichineloscopie sau digestie artificiala).
Omul se infecteaza cu Trichinella spiralis consumind carne infectata de
porc, mistret, urs, cal, nutrie etc., insuficient fripta sau fiarta, sub forma
de preparate crude, sarate sau afumate, boala manifestindu-se prin febra, edeme
periorbitare, dureri musculare, cefalee, tulburari digestive si altele. In
aceasta perioada se constata eozinofilie.
Investigatiile serologice pot confirma infectia cu Trichinella spiralis la
om, fiind un mijloc rapid si specific de diagnostic.
Trichineloza la om poate fi tratata, reusita tratamentului fiind
conditionata in primul rand de rapiditatea instituirii lui dupa infectie.
Tratamentul trichinelozei la animale este in curs de experimentare.
I. Diagnosticul infectiei cu Trichinella spiralis la om si la animale
I. 1. Examenul microscopic
I. 1.1. Examenul microscopic direct (trichineloscopic) se refera la
depistarea larvelor in probe de muschi presat intre doua lame speciale, folosit
ca examen curent al carnii.
I. 1.2. Examenul microscopic al preparatelor obtinute prin digestie
enzimatica la 37 grade C se executa in laboratoare special dotate in acest
scop.
Dezavantajul ambelor metode este ca acestea nu deceleaza infectia cand in
organism exista un numar mic de larve sau cand proba de tesut muscular este
prelevata in stadiul incipient al infectiei (2-4 saptamani de la ingestie).
I. 2. Examenul serologic
Pentru diagnosticul serologic al infectiei cu Trichinella spiralis la om se
folosesc testele de hemaglutinare indirecta (I HA), floculare cu bentonita,
precipitare perilarvara, contraimunoelectroforeza (CIE) si testul imunoenzimatic
(ELISA).
Diagnosticul serologic al infectiei cu Trichinella spiralis la porc sau la
alte animale se face folosind testul imunoenzimatic (ELISA). Cu ajutorul
acestui test se depisteaza prezenta anticorpilor specifici chiar dupa prima
saptamana de la infectie.
I. 3. Intradermoreactia cu antigen de Trichinella spiralis
Antigenul de Trichinella spiralis este un extract total de larve de
Trichinella spiralis in ser fiziologic, in stare liofilizata. Injectia
intradermica la om cu antigen de Trichinella spiralis provoaca aparitia unei
reactii eritematoase la locul de inoculare, daca persoana cercetata este
infectata cu acest parazit.
Avantajele testelor imunoenzimatice folosite in diagnosticul infectiei cu
Trichinella spiralis sunt:
- decelarea anticorpilor specifici in stadiul incipient al infectiei;
- sensibilitatea reactiei de 1.000 ori mai mare fata de examenele
microscopice;
- raspunsul imun confirma infectia, in acest fel se evita riscul
rezultatelor fals negative datorate prelevarii de probe de tesut muscular
provenite din zone unde nu s-a localizat parazitul;
- controlul serologic, folosind testul ELISA, se preteaza la automatizare
si computerizare, putand fi folosit pentru diagnostic de rutina si in programe
de supraveghere epidemiologica.
II. Masuri generale si permanente de prevenire a infectiei cu Trichinella
spiralis la animale
II. 1. asigurarea conditiilor de zooigiena in adaposturi si padocuri
(curatenie mecanica, deratizari, dezinsectizari, colectarea zilnica a
cadavrelor);
II. 2. prevenirea si combaterea canibalismului;
II. 3. controlul serologic pentru Trichinella spiralis la formarea
loturilor de reproductie, care se efectueaza din 6 in 6 luni. Animalele
serologic pozitive se elimina din efectiv;
II. 4. deratizarea si dezinsectia in toate zonele si focarele ce constituie
sursa de infestare cu acest parazit;
II. 5. amenajarea si izolarea depozitelor de deseuri de orice fel, conform
prevederilor legale, inclusiv imprejmuirea perimetrului acestora, pentru
evitarea patrunderii animalelor in aceste zone;
II. 6. interzicerea pasunatului animalelor in paduri, precum si pe
terenurile pe care sunt depozitate sau aruncate gunoaie, resturi menajere, alte
deseuri urbane sau industriale;
II. 7. salubrizarea generala a tuturor localitatilor urbane sau rurale.
III. Masuri de prevenire a aparitiei trichinelozei in efectivele de porcine
indemne
Se considera un efectiv de porcine indemn la infectia cu Trichinella
spiralis cand toate animalele dintr-o gospodarie sau zona geografica sunt
negative la primul control serologic executat prin testul ELISA sau dupa doua
examene serologice negative, obtinute prin acelasi test, la probele recoltate
la 3 si 6 luni de la eliminarea ultimului caz de boala.
Pentru a pastra indemnitatea la trichineloza a unui efectiv de porcine, cat
si pentru a preveni introducerea bolii din afara, se impun urmatoarele masuri:
1. interzicerea repopularii unitatilor indemne cu porci din alte
gospodarii, daca acestia nu au fost controlati serologic si nu sunt insotiti de
buletine de analiza care sa confirme ca animalele sunt negative la controlul
efectuat cu testul ELISA;
2. sterilizarea obligatorie a tuturor deseurilor de abator si a celor
provenite de la intreprinderile de prelucrare a carnii, precum si a resturilor
culinare de la restaurante si cantine, inainte ca acestea sa fie folosite in
hrana porcilor;
3. igienizarea, deratizarea si dezinsectia periodica a adaposturilor si
padocurilor, colectarea si distrugerea zilnica a cadavrelor de sobolani,
soareci si porci;
4. efectuarea controalelor periodice de catre autoritatile sanitare
veterinare, silvice si ale administratiei publice locale pentru depistarea,
colectarea si distrugerea tuturor cadavrelor de animale din paduri si din
localitatile din apropierea fermelor de porci;
5. verificarea periodica a identitatii efectivelor de porci la infectia cu
Trichinella spiralis, prin examene serologice (testul ELISA):
- din 6 in 6 luni la efectivul de reproductie;
- la taiere, la porcii grasi.
IV. Masuri de combatere
Trichineloza este o boala parazitara, nedeclarabila la animale,
transmisibila si declarabila la om.
La constatarea pentru prima data a infectiei cu Trichinella spiralis la porcine
intr-o ferma, gospodarie anexa sau in curtea crescatorului individual, se
anunta imediat medicul veterinar de circumscriptie care, impreuna cu directia
sanitara veterinara judeteana, va repeta recoltarea de probe in vederea
confirmarii infectiei de catre Laboratorul central sanitar veterinar de
diagnostic. Totodata, vor aplica masurile prevazute in Legea sanitara
veterinara nr. 60/1974 *), republicata, si in cap. II si III din prezentul
program.
In cadrul actiunii de combatere se aplica obligatoriu urmatoarele masuri:
1. depistarea animalelor infectate la un interval cat mai scurt de la
momentul contaminarii;
2. izolarea imediata in adaposturi separate, amplasate cat mai departe de
grajdurile cu animale sanatoase, a tuturor animalelor pozitive la controlul
serologic prin testul ELISA;
3. asigurarea unor masuri specifice de prevenire a transmiterii infectiei
de la animalele izolate la cele sanatoase, prin: sobolani, pasari, animale
carnivore, muste etc.;
4. depistarea animalelor infectate cu Trichinella spiralis prin examene
serologice, folosind testul ELISA, dupa cum urmeaza:
a) in fermele de tip industrial cu sectoare de reproductie, crestere si
ingrasare de porcine se controleaza:
- vierii si scroafele de reproductie, din 6 in 6 luni;
- tineretul in faza a doua de crestere, inainte de a fi trecut la
ingrasare;
- toate porcinele din ingrasatorie;
b) in fermele de selectie se controleaza:
- efectivul de reproductie, din 6 in 6 luni;
- tineretul selectat pentru prasila, inainte de livrare;
- tineretul reformat, inainte de a fi predat pentru ingrasare;
c) in fermele producatoare de tineret porcin pentru livrare la alti
crescatori, se examineaza: din 6 in 6 luni efectivul de reproductie si
tineretul inainte de vanzare;
d) in gospodariile particulare se controleaza:
- vierii si scroafele de reproductie de doua ori pe an;
- tineretul inainte de a fi pus la ingrasat;
- porcinele cumparate pentru prasila sau pentru ingrasat;
- toti porcii care se taie pentru consum propriu sau pentru comercializare;
5. animalele serologic pozitive la testul ELISA pentru trichineloza vor fi
imediat izolate in adaposturi separate, amplasate la o distanta cat mai mare de
grajdurile cu animale sanatoase, sau vor fi taiate si valorificate conform
Normelor sanitare veterinare elaborate in baza Legii sanitare veterinare nr.
60/1974, republicata;
6. pe perioada de combatere se folosesc toate mijloacele posibile de a
inlatura definitiv toti factorii transmitatori ai infectiei cu Trichinella
spiralis, prin:
- curatenie zilnica si dezinfectii periodice in adaposturi;
- deratizari si dezinsectii periodice in grajduri si in toata incinta
gospodariei;
- colectarea si distrugerea zilnica a cadavrelor;
- asigurarea unei alimentatii corespunzatoare calitativ si cantitativ,
pentru evitarea aparitiei cazurilor de coprofagie si canibalism;
7. programul de depistare serologica a animalelor infectate cu Trichinella
spiralis se executa pe toata perioada de combatere si timp de un an dupa
depistarea ultimului caz de boala.
V. Masuri pentru prevenirea infectiei cu Trichinella spiralis la om
1. Pentru prevenirea imbolnavirilor, inainte de a fi data in consum, se
executa in mod obligatoriu examenul pentru trichineloza la carnea provenita din
taierea animalelor receptive la aceasta boala (porcine, mistreti, ursi, cai,
nutrii etc.).
2. Carnea examinata si gasita fara Trichinella spiralis se marcheaza cu o
stampila dreptunghiulara cu inscriptia "Fara trichina", aplicata pe
fata externa a pulpei, si se da in consum proaspata sau la preparate din carne.
3. Se interzice darea in consum a carnii, organelor si subproduselor
provenite de la animale infectate cu Trichinella spiralis, care vor fi distruse
prin ardere sau denaturare si ingropare sub directa supraveghere si raspundere
a organelor sanitare veterinare.
4. In cazul aparitiei de imbolnaviri de trichineloza, Directia sanitara
veterinara impreuna cu Inspectoratul de politie sanitara si medicina preventiva
judetean vor efectua ancheta epidemiologica, pentru a stabili originea carnii
sau preparatelor din carne care au determinat imbolnavirile si gradul de
infectie existent in zona respectiva, atat la oameni, cat si la animale,
conform prevederilor Ordinului comun nr. 25/474/1993 *) al ministrului
agriculturii si alimentatiei si al ministrului sanatatii.
5. Raportarea cazurilor de trichineloza confirmate la om este obligatorie
si se face conform instructiunilor Ministerului Sanatatii.
6. Se vor intensifica actiunile de informare si educare a populatiei,
insistindu-se asupra necesitatii controlului sanitar veterinar si asupra
prelucrarii termice corecte a carnii.
-----------------
*) Legea nr. 60/1974 a fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 266 din 30 decembrie 1991.
*) Ordinul nr. 25/474/1993 a fost publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 98 din 19 mai 1993.