E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 508 din 31 mai 2001

privind accesul la invatamantul obligatoriu din Romania al copiilor lucratorilor migranti proveniti din statele membre ale Uniunii Europene

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 305 din  8 iunie 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    (1) Lucratorul migrant este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene caruia i s-a acordat dreptul de sedere in Romania, care are domiciliul sau resedinta in Romania si care desfasoara pe teritoriul statului roman o activitate in baza unui contract individual de munca sau intr-o alta forma reglementata de legislatia romana.
    (2) Prin copil al lucratorului migrant se intelege copilul in varsta de pana la 18 ani care se afla in intretinerea lucratorului migrant.
    (3) Beneficiaza de prevederile prezentei hotarari minorul care indeplineste conditiile prevazute la alin. (2).
    Art. 2
    Scolarizarea pe perioada invatamantului general obligatoriu a persoanelor care indeplinesc conditiile art. 1 alin. (2) si (3) este gratuita, in conformitate cu prevederile Legii invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 3
    (1) In vederea inscrierii in invatamantul general obligatoriu din Romania copiii lucratorilor migranti trebuie sa urmeze si sa promoveze un curs de initiere in limba romana, cu durata de un an scolar, organizat in unitatile din sistemul national de invatamant.
    (2) Minorii care cunosc limba romana vor sustine un examen organizat de inspectoratul scolar judetean sau al municipiului Bucuresti.
    (3) In urma promovarii examenului sau cursului de initiere in limba romana minorii urmeaza sa fie inscrisi in invatamantul general obligatoriu prin echivalarea studiilor, fara examen de diferenta.
    Art. 4
    (1) Ministerul Educatiei si Cercetarii asigura formarea initiala si continua a personalului didactic care va preda limba romana, ca limba oficiala a statului roman, pe perioada anului pregatitor.
    (2) Ministerul Educatiei si Cercetarii, in colaborare cu autoritatile similare din statele de origine ale lucratorilor migranti, stabileste masurile necesare pentru predarea limbii materne si a culturii tarii de origine pe intreaga durata a invatamantului obligatoriu.
    (3) In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari Ministerul Educatiei si Cercetarii stabileste prin ordin al ministrului normele metodologice privind scolarizarea copiilor lucratorilor migranti si asigurarea personalului didactic calificat.
    Art. 5
    Copiii lucratorilor migranti pot urma si celelalte niveluri de invatamant prevazute de legislatia romana, in conformitate cu Hotararea Guvernului nr. 288/1993 privind scolarizarea in Romania a cetatenilor din alte tari, republicata.
    Art. 6
    Fondurile necesare pentru scolarizarea pe durata invatamantului obligatoriu a persoanelor care indeplinesc conditiile prevazute la art. 1 alin. (2) se suporta in conditiile prevazute de lege pentru finantarea invatamantului preuniversitar de stat.
    Art. 7
    La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari orice dispozitie contrara se abroga.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul educatiei si cercetarii,
                         Ecaterina Andronescu

                         Ministrul integrarii europene,
                         Hildegard Carola Puwak

                         Ministrul muncii si solidaritatii sociale,
                         Marian Sarbu

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

                         Ministru de interne,
                         Ioan RusSmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 508/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 508 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 94 2014
    Aceasta este pentru a informa publicul larg că în prezent acordăm împrumut persoanelor care au nevoie de ajutor financiar la o rată a dobânzii scăzută de 3%. Dacă sunteți interesat să solicitați un împrumut, contactați-ne pentru mai multe informații prin: E-mail: protonloan2020@hotmail.com Mobil / Whatsapp: +44 (752) 064-7201
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu