Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 149 din 26 ianuarie 1952

pentru punerea in circulatie a noilor bilete de banca si monetelor divizionare

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE MINISTRI

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 7 din 26 ianuarie 1952


SmartCity3


    Consiliul de Ministri in sedinta sa din 26 Ianuarie 1952 hotaraste:

    Art. 1
    Pe data de 28 Ianuarie 1952 se vor pune in circulatie noi bilete de banca si noi monete divizionare avand urmatoarele caracteristici:
    Biletele Bancii Republicii Populare Romane, Banca de Stat, de 100, 25 si 10 lei, sunt imprimate pe hartie alba, avand filigram in zig-zag, raspandit uniform pe intreaga suprafata a hartiei.

    Biletul de 100 Lei are formatul de 170 x 90 mm.

    Pe fata biletului, in partea stanga, se afla, intr-un medalion rotund, portretul lui Nicolae Balcescu. In partea dreapta, intr-un oval, incadrat cu ornamentatii grafice, se afla, pe fond punctat, stema Republicii Populare Romane. Deasupra stemei Republicii Populare Romane, se afla inscriptia: "Banca Republicii Populare Romane, Banca de Stat", iar dedesubtul ei inscriptia "UNA SUTA LEI". Chenarul biletului are cifra "100" in cele patru colturi. Cifra "100" se mai gaseste pe chenar si sub portretul lui Nicolae Balcescu. Culoarea predominanta - pe fata - albastru, cu o fasie violet-deschis in mijlocul biletului si portocaliu spalacit in interiorul chenarului care incadreaza stema.
    Verso biletului reprezinta, in chenar, fatada principala a combinatului poligrafic "Casa Scanteii". Pe chenar se gasesc inscriptiile, deasupra: "Republica Populara Romana", iar dedesubt, intre doua rozete, "UNA SUTA LEI". Desenul central, in culoare violeta, este incadrat intr-o ornamentatie grafica de culoare albastra. In colturile de sus si la mijlocul laturilor exterioare ale chenarului central se gaseste cifra "100".

    Biletul de 25 Lei are formatul de 150 x 82 mm.

    Pe fata biletului, in stanga, incadrat intr-un medalion oval, se afla portretul lui Tudor Vladimirescu, iar in dreapta, pe un fond hasurat vertical cu linii albastre - stema Republicii Populare Romane. In mijlocul biletului, pe o rozeta in cinci colturi, incadrata de un spatiu acoperit uniform cu linii rosii in zig-zag impletit, se afla cifra "25", ornamentata. Deasupra cifrei se afla inscriptia: "Banca Republicii Populare Romane, Banca de Stat", iar dedesubt "DOUA ZECI SI CINCI LEI". In colturile de jos ale biletului se afla cifra "25".
    Culoarea predominanta: cafeniu-violet inchis.
    Verso biletului reprezinta o combina in lucru pe camp. Desenul are deasupra inscriptia "Republica Populara Romana", iar dedesubt: "Douazeci si cinci lei", in litere albe pe fond violet-cafeniu. Desenul si chenarul central sunt incadrate intr-un al doilea chenar, deasupra si dedesubt - executate grafic, iar pe marginile laterale compus din cate un snop de grau stilizat. In colturi se afla cifrele: "25". Culoarea chenarelor este violet-cafeniu inchis, iar a desenului central negru-violet.

    Biletul de 10 Lei are formatul 135 x 73 mm.

    Pe fata biletului, in stanga, intr-un medalion oval este reprezentat un muncitor. Pe partea dreapta a partii centrale a biletului, intr-un scut se afla stema Republicii Populare Romane, cu inscriptia dedesubt: "ZECE LEI". Pe chenarul biletului se afla deasupra inscriptia: "Banca Republicii Populare Romane. Banca de Stat" iar in colturi, cifrele "10", deasupra si in dreapta jos si "10 lei", in coltul din stanga jos. Culoarea medalionului si chenarului - castaniu deschis; centrul este colorat de la stanga spre dreapta, in fasii colorate de la verde pana la violet deschis, pe o retea impletita din linii verzi si rosii.
    Verso biletului reprezinta un escavator pe senile, in lucru la saparea Canalului Dunare - Marea Neagra, avand deasupra inscriptia "Republica Populara Romana", iar dedesubt "ZECE LEI". In stanga si in dreapta desenului central se gasesc cifrele "10". Culoarea predominanta - castaniu deschis.

    Descrierea Biletelor de Tezaur ale Statului emise de Ministerul Finantelor

    Aceste bilete sunt tiparite pe hartie alba, avand acelasi filigran ca si biletele Bancii de Stat.

    Biletul de 5 Lei are formatul 127 x 67 mm.

    Pe fata, intr-un medalion rotund, este reprezentata o taranca. In mijlocul biletului, incadrata cu ornamentatii grafice, se afla cifra "5", cu inscriptia, deasupra, "Ministerul Finantelor". In partea dreapta sus, intr-un oval intrerupt pe stanga, se afla stema Republicii Populare Romane. Sub medalionul din stanga se afla inscriptia "CINCI LEI", iar in coltul din dreapta jos, cifra "5". Pe chenarul biletului, pe marginea de sus se afla inscriptia: "Republica Populara Romana". Culoarea biletului - albastru si castaniu deschis, pe fond compus dintr-o retea de linii verzi si rosii si desen grafic marginal in culoare oliv.
    Verso biletului reprezinta un baraj de hidrocentrala electrica in constructie, avand in dreapta si stanga cifra "5", deasupra inscriptia: "Republica Populara Romana", iar dedesubt: "CINCI LEI". "Cifra "5" se repeta si in fiecare colt, in afara chenarului, pe fond alb. Culoarea - albastru inchis pe hasuraj galben.

    Biletul de 3 Lei, are formatul 123 x 62 mm.

    Pe fata, in centru, intr-un chenar cu ornamentatii grafice, se afla inscriptia "TREI LEI", avand mai sus imprimat "Ministerul Finantelor". Pe laturi se gaseste, incadrata in chenare, cifra: "3", iar deasupra inscriptia: "Republica Populara Romana". Culorile dominante - violet-cafeniu si oliv.
    Verso biletului are aceleasi caracteristici grafice si de culoare, ca si fata, cu deosebirea ca la mijloc este reprezentata stema Republicii Populare Romane. Pe marginea de sus, se afla inscriptia: "Republica Populara Romana", iar pe cea de jos - "Trei lei".

    Biletul de 1 Leu, are formatul 120 x 58 mm.

    Pe fata, in mijlocul biletului, intr-un cerc ornamentat, se gaseste inscriptia: "UN LEU", asezata peste cifra "1" ornamentata. Deasupra cercului se afla inscriptia: "Republica Populara Romana Ministerul Finantelor". Chenarul exterior are in colturi cifra "1". Culoarea biletului: cafeniu inchis, pe fond galben-portocaliu.
    Verso biletului are in mijloc stema Republicii Populare Romane incadrata intr-o rozeta grafica, iar in stanga si dreapta cifra "1". Sus se gaseste inscriptia "Republica Populara Romana", iar dedesubt "UN LEU".
    Toate biletele de mai sus descrise au pe fata data emisiunii "1952", precum si textul: "Falsificarea acestor bilete se pedepseste conform legilor".
    Atat biletele Bancii de Stat, cat si cele de tezaur, emise de Ministerul Finantelor, poarta pe fata, in stanga, numarul de serie, format din o litera de alfabet, cu caracter mic sau mare, urmata de un numar, precum si numarul de ordine al biletului, imprimat in dreapta si format din sase cifre. Numerele biletelor sunt imprimate pentru unele bilete cu cerneala rosie, iar pentru altele cu cerneala albastra. Caracterul de cifra folosit la numerotarea cu cerneala rosie difera de caracterul de cifra folosit la numerotarea cu cerneala albastra.
    Biletele al caror numar de serie are o litera mare de alfabet, au inaintea numarului de control prescurtarea "No." si imprimarea acestui numerotaj s-a facut cu cerneala rosie, iar cele al caror numar de serie au o litera mica de alfabet, nu mai au prescurtarea "No." inaintea numarului de control si imprimarea acestui fel de numerotaj s-a facut cu cerneala albastra.

    Descrierea monetelor divizionare

    Monetele divizionare de 25, 10, 3 si 1 ban, au urmatoarele caracteristici:
    Monetele de 25 si 10 bani sunt din aliaj de nichel si arama, iar cele de 5, 3 si 1 ban sunt din aliaj de arama si aluminiu. Primele au pe fata, incadrata intr-o cununa din frunze de stejar, inscriptia "25 bani", respectiv "10 bani" si inscriptia "1952", iar pe cealalta parte, in centru, stema Republicii Populare Romane, inconjurata de inscriptia "Republica Populara Romana".
    Monetele de 5, 3 si 1 ban, au pe fata inscriptia: "5 bani", respectiv "3 bani" si "1 ban", precum si inscriptia "1952", iar pe cealalta parte stema Republicii Populare Romane.
    Monetele au urmatoarele diametre:
    Moneta de 25 bani - 22 mm.
    Moneta de 10 bani - 17,3 mm.
    Moneta de 5 bani  - 19,5 mm.
    Moneta de 3 bani  - 18 mm.
    Moneta de 1 ban     15 mm.
    Toate monetele divizionare au muchea zimtuita.SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 149/1952

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 149 din 1952
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu