Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 149 din 26 ianuarie 1952

pentru punerea in circulatie a noilor bilete de banca si monetelor divizionare

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE MINISTRI

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 7 din 26 ianuarie 1952


SmartCity3


    Consiliul de Ministri in sedinta sa din 26 Ianuarie 1952 hotaraste:

    Art. 1
    Pe data de 28 Ianuarie 1952 se vor pune in circulatie noi bilete de banca si noi monete divizionare avand urmatoarele caracteristici:
    Biletele Bancii Republicii Populare Romane, Banca de Stat, de 100, 25 si 10 lei, sunt imprimate pe hartie alba, avand filigram in zig-zag, raspandit uniform pe intreaga suprafata a hartiei.

    Biletul de 100 Lei are formatul de 170 x 90 mm.

    Pe fata biletului, in partea stanga, se afla, intr-un medalion rotund, portretul lui Nicolae Balcescu. In partea dreapta, intr-un oval, incadrat cu ornamentatii grafice, se afla, pe fond punctat, stema Republicii Populare Romane. Deasupra stemei Republicii Populare Romane, se afla inscriptia: "Banca Republicii Populare Romane, Banca de Stat", iar dedesubtul ei inscriptia "UNA SUTA LEI". Chenarul biletului are cifra "100" in cele patru colturi. Cifra "100" se mai gaseste pe chenar si sub portretul lui Nicolae Balcescu. Culoarea predominanta - pe fata - albastru, cu o fasie violet-deschis in mijlocul biletului si portocaliu spalacit in interiorul chenarului care incadreaza stema.
    Verso biletului reprezinta, in chenar, fatada principala a combinatului poligrafic "Casa Scanteii". Pe chenar se gasesc inscriptiile, deasupra: "Republica Populara Romana", iar dedesubt, intre doua rozete, "UNA SUTA LEI". Desenul central, in culoare violeta, este incadrat intr-o ornamentatie grafica de culoare albastra. In colturile de sus si la mijlocul laturilor exterioare ale chenarului central se gaseste cifra "100".

    Biletul de 25 Lei are formatul de 150 x 82 mm.

    Pe fata biletului, in stanga, incadrat intr-un medalion oval, se afla portretul lui Tudor Vladimirescu, iar in dreapta, pe un fond hasurat vertical cu linii albastre - stema Republicii Populare Romane. In mijlocul biletului, pe o rozeta in cinci colturi, incadrata de un spatiu acoperit uniform cu linii rosii in zig-zag impletit, se afla cifra "25", ornamentata. Deasupra cifrei se afla inscriptia: "Banca Republicii Populare Romane, Banca de Stat", iar dedesubt "DOUA ZECI SI CINCI LEI". In colturile de jos ale biletului se afla cifra "25".
    Culoarea predominanta: cafeniu-violet inchis.
    Verso biletului reprezinta o combina in lucru pe camp. Desenul are deasupra inscriptia "Republica Populara Romana", iar dedesubt: "Douazeci si cinci lei", in litere albe pe fond violet-cafeniu. Desenul si chenarul central sunt incadrate intr-un al doilea chenar, deasupra si dedesubt - executate grafic, iar pe marginile laterale compus din cate un snop de grau stilizat. In colturi se afla cifrele: "25". Culoarea chenarelor este violet-cafeniu inchis, iar a desenului central negru-violet.

    Biletul de 10 Lei are formatul 135 x 73 mm.

    Pe fata biletului, in stanga, intr-un medalion oval este reprezentat un muncitor. Pe partea dreapta a partii centrale a biletului, intr-un scut se afla stema Republicii Populare Romane, cu inscriptia dedesubt: "ZECE LEI". Pe chenarul biletului se afla deasupra inscriptia: "Banca Republicii Populare Romane. Banca de Stat" iar in colturi, cifrele "10", deasupra si in dreapta jos si "10 lei", in coltul din stanga jos. Culoarea medalionului si chenarului - castaniu deschis; centrul este colorat de la stanga spre dreapta, in fasii colorate de la verde pana la violet deschis, pe o retea impletita din linii verzi si rosii.
    Verso biletului reprezinta un escavator pe senile, in lucru la saparea Canalului Dunare - Marea Neagra, avand deasupra inscriptia "Republica Populara Romana", iar dedesubt "ZECE LEI". In stanga si in dreapta desenului central se gasesc cifrele "10". Culoarea predominanta - castaniu deschis.

    Descrierea Biletelor de Tezaur ale Statului emise de Ministerul Finantelor

    Aceste bilete sunt tiparite pe hartie alba, avand acelasi filigran ca si biletele Bancii de Stat.

    Biletul de 5 Lei are formatul 127 x 67 mm.

    Pe fata, intr-un medalion rotund, este reprezentata o taranca. In mijlocul biletului, incadrata cu ornamentatii grafice, se afla cifra "5", cu inscriptia, deasupra, "Ministerul Finantelor". In partea dreapta sus, intr-un oval intrerupt pe stanga, se afla stema Republicii Populare Romane. Sub medalionul din stanga se afla inscriptia "CINCI LEI", iar in coltul din dreapta jos, cifra "5". Pe chenarul biletului, pe marginea de sus se afla inscriptia: "Republica Populara Romana". Culoarea biletului - albastru si castaniu deschis, pe fond compus dintr-o retea de linii verzi si rosii si desen grafic marginal in culoare oliv.
    Verso biletului reprezinta un baraj de hidrocentrala electrica in constructie, avand in dreapta si stanga cifra "5", deasupra inscriptia: "Republica Populara Romana", iar dedesubt: "CINCI LEI". "Cifra "5" se repeta si in fiecare colt, in afara chenarului, pe fond alb. Culoarea - albastru inchis pe hasuraj galben.

    Biletul de 3 Lei, are formatul 123 x 62 mm.

    Pe fata, in centru, intr-un chenar cu ornamentatii grafice, se afla inscriptia "TREI LEI", avand mai sus imprimat "Ministerul Finantelor". Pe laturi se gaseste, incadrata in chenare, cifra: "3", iar deasupra inscriptia: "Republica Populara Romana". Culorile dominante - violet-cafeniu si oliv.
    Verso biletului are aceleasi caracteristici grafice si de culoare, ca si fata, cu deosebirea ca la mijloc este reprezentata stema Republicii Populare Romane. Pe marginea de sus, se afla inscriptia: "Republica Populara Romana", iar pe cea de jos - "Trei lei".

    Biletul de 1 Leu, are formatul 120 x 58 mm.

    Pe fata, in mijlocul biletului, intr-un cerc ornamentat, se gaseste inscriptia: "UN LEU", asezata peste cifra "1" ornamentata. Deasupra cercului se afla inscriptia: "Republica Populara Romana Ministerul Finantelor". Chenarul exterior are in colturi cifra "1". Culoarea biletului: cafeniu inchis, pe fond galben-portocaliu.
    Verso biletului are in mijloc stema Republicii Populare Romane incadrata intr-o rozeta grafica, iar in stanga si dreapta cifra "1". Sus se gaseste inscriptia "Republica Populara Romana", iar dedesubt "UN LEU".
    Toate biletele de mai sus descrise au pe fata data emisiunii "1952", precum si textul: "Falsificarea acestor bilete se pedepseste conform legilor".
    Atat biletele Bancii de Stat, cat si cele de tezaur, emise de Ministerul Finantelor, poarta pe fata, in stanga, numarul de serie, format din o litera de alfabet, cu caracter mic sau mare, urmata de un numar, precum si numarul de ordine al biletului, imprimat in dreapta si format din sase cifre. Numerele biletelor sunt imprimate pentru unele bilete cu cerneala rosie, iar pentru altele cu cerneala albastra. Caracterul de cifra folosit la numerotarea cu cerneala rosie difera de caracterul de cifra folosit la numerotarea cu cerneala albastra.
    Biletele al caror numar de serie are o litera mare de alfabet, au inaintea numarului de control prescurtarea "No." si imprimarea acestui numerotaj s-a facut cu cerneala rosie, iar cele al caror numar de serie au o litera mica de alfabet, nu mai au prescurtarea "No." inaintea numarului de control si imprimarea acestui fel de numerotaj s-a facut cu cerneala albastra.

    Descrierea monetelor divizionare

    Monetele divizionare de 25, 10, 3 si 1 ban, au urmatoarele caracteristici:
    Monetele de 25 si 10 bani sunt din aliaj de nichel si arama, iar cele de 5, 3 si 1 ban sunt din aliaj de arama si aluminiu. Primele au pe fata, incadrata intr-o cununa din frunze de stejar, inscriptia "25 bani", respectiv "10 bani" si inscriptia "1952", iar pe cealalta parte, in centru, stema Republicii Populare Romane, inconjurata de inscriptia "Republica Populara Romana".
    Monetele de 5, 3 si 1 ban, au pe fata inscriptia: "5 bani", respectiv "3 bani" si "1 ban", precum si inscriptia "1952", iar pe cealalta parte stema Republicii Populare Romane.
    Monetele au urmatoarele diametre:
    Moneta de 25 bani - 22 mm.
    Moneta de 10 bani - 17,3 mm.
    Moneta de 5 bani  - 19,5 mm.
    Moneta de 3 bani  - 18 mm.
    Moneta de 1 ban     15 mm.
    Toate monetele divizionare au muchea zimtuita.SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 149/1952

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 149 din 1952
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat OUG 110 2007
    Oferta noastră propusă pentru clienți în noul an este un angajament pozitiv și total, așa că colaborarea cu noi vă oferă maximă asigurare de a obține finanțare pentru că avem un rating A+ în finanțare. Frank Loan Services (FLS) de-a lungul anilor a fost apreciat ca una dintre cele mai bune companii online cu o rată a dobânzii mai ieftină. Dacă aveți nevoie de finanțare, nu ezitați să ne contactați prin telefon (713-389-6778) sau prin e-mail: k.frankloans@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1790 2005
    Salutare tuturor, Este vorba de Greg Sherman Financial Aid Company, o companie de renume cu gajul îndeplinit pentru a oferi împrumuturilor financiare o nouă definiție. Obiectivele noastre au fost întotdeauna să aducem servicii eficiente de împrumut la fiecare ușă a fiecărui solicitant autentic și eligibil, fiind o persoană fizică, companii sau organizații care colaborează din orice parte a lumii care este în căutarea unui împrumut în scop personal, start-up-uri de afaceri. , extinderea afacerii etc. Pentru mai multe întrebări, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: gregshermanfinancialaid@gmail.com Mulțumiri, Dept.
ANONIM a comentat Decretul 388 2019
    Salutare tuturor, Este vorba de Greg Sherman Financial Aid Company, o companie de renume cu gajul îndeplinit pentru a oferi împrumuturilor financiare o nouă definiție. Obiectivele noastre au fost întotdeauna să aducem servicii eficiente de împrumut la fiecare ușă a fiecărui solicitant autentic și eligibil, fiind o persoană fizică, companii sau organizații care colaborează din orice parte a lumii care este în căutarea unui împrumut în scop personal, start-up-uri de afaceri. , extinderea afacerii etc. Pentru mai multe întrebări, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: gregshermanfinancialaid@gmail.com Mulțumiri, Dept.
ANONIM a comentat Ordin 1103 2019
    O zi buna Aveți nevoie de un împrumut pentru fiecare scop? Te afli într-o problemă financiară? Firma de împrumut Bridge Finance este garantată în furnizarea de servicii financiare clienților cu o dobândă favorabilă. Împrumuturile noastre sunt ușoare și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem asorta orice împrumut cu o rată a dobânzii de 2%. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să ne contactați imediat prin (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Legea 36 1995
    Obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Dar MIDLAND CREDIT FIRM.a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * A doua ipotecă * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În cele din urmă, finanțăm o firmă de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID NMLS al companiei: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Decretul 62 2019
    Sunt Marie Reilly, o împrumutată împrumutată privată și legitimă. Ești un bărbat sau o femeie de afaceri? Aveți vreo mizerie financiară sau aveți nevoie de fonduri pentru a vă începe propria afacere? Aveți nevoie de un împrumut pentru a începe o scară plăcută mică și o afacere medie? Aveți un scor de credit scăzut și vă este greu să obțineți împrumuturi de capital de la băncile locale și alte institutii financiare ?. - Intermediarii / Consultanții / Brokerii sunt bineveniți să aducă clienții lor și sunt protejați 100%. Părțile interesate ar trebui să mă contacteze pentru mai multe informații via: mariereillyfinancialaid@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 118 2010
    povești de adormit copii.statul aruncă bani pe pază gratuită a suprafețelor mici de pădure decât să fie interesat să le cumpere.praf aruncat în ochii opiniei publice privind preocuparea statului pentru păstrarea acestei avuții naționale.
ANONIM a comentat Hotărârea 118 2010
    povești de adormit copii.statul aruncă bani pe pază gratuită a suprafețelor mici de pădure decât să fie interesat să le cumpere.praf aruncat în ochii opiniei publice privind preocuparea statului pentru păstrarea acestei avuții naționale.
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu