Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 149 din 26 ianuarie 1952

pentru punerea in circulatie a noilor bilete de banca si monetelor divizionare

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE MINISTRI

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 7 din 26 ianuarie 1952


SmartCity3


    Consiliul de Ministri in sedinta sa din 26 Ianuarie 1952 hotaraste:

    Art. 1
    Pe data de 28 Ianuarie 1952 se vor pune in circulatie noi bilete de banca si noi monete divizionare avand urmatoarele caracteristici:
    Biletele Bancii Republicii Populare Romane, Banca de Stat, de 100, 25 si 10 lei, sunt imprimate pe hartie alba, avand filigram in zig-zag, raspandit uniform pe intreaga suprafata a hartiei.

    Biletul de 100 Lei are formatul de 170 x 90 mm.

    Pe fata biletului, in partea stanga, se afla, intr-un medalion rotund, portretul lui Nicolae Balcescu. In partea dreapta, intr-un oval, incadrat cu ornamentatii grafice, se afla, pe fond punctat, stema Republicii Populare Romane. Deasupra stemei Republicii Populare Romane, se afla inscriptia: "Banca Republicii Populare Romane, Banca de Stat", iar dedesubtul ei inscriptia "UNA SUTA LEI". Chenarul biletului are cifra "100" in cele patru colturi. Cifra "100" se mai gaseste pe chenar si sub portretul lui Nicolae Balcescu. Culoarea predominanta - pe fata - albastru, cu o fasie violet-deschis in mijlocul biletului si portocaliu spalacit in interiorul chenarului care incadreaza stema.
    Verso biletului reprezinta, in chenar, fatada principala a combinatului poligrafic "Casa Scanteii". Pe chenar se gasesc inscriptiile, deasupra: "Republica Populara Romana", iar dedesubt, intre doua rozete, "UNA SUTA LEI". Desenul central, in culoare violeta, este incadrat intr-o ornamentatie grafica de culoare albastra. In colturile de sus si la mijlocul laturilor exterioare ale chenarului central se gaseste cifra "100".

    Biletul de 25 Lei are formatul de 150 x 82 mm.

    Pe fata biletului, in stanga, incadrat intr-un medalion oval, se afla portretul lui Tudor Vladimirescu, iar in dreapta, pe un fond hasurat vertical cu linii albastre - stema Republicii Populare Romane. In mijlocul biletului, pe o rozeta in cinci colturi, incadrata de un spatiu acoperit uniform cu linii rosii in zig-zag impletit, se afla cifra "25", ornamentata. Deasupra cifrei se afla inscriptia: "Banca Republicii Populare Romane, Banca de Stat", iar dedesubt "DOUA ZECI SI CINCI LEI". In colturile de jos ale biletului se afla cifra "25".
    Culoarea predominanta: cafeniu-violet inchis.
    Verso biletului reprezinta o combina in lucru pe camp. Desenul are deasupra inscriptia "Republica Populara Romana", iar dedesubt: "Douazeci si cinci lei", in litere albe pe fond violet-cafeniu. Desenul si chenarul central sunt incadrate intr-un al doilea chenar, deasupra si dedesubt - executate grafic, iar pe marginile laterale compus din cate un snop de grau stilizat. In colturi se afla cifrele: "25". Culoarea chenarelor este violet-cafeniu inchis, iar a desenului central negru-violet.

    Biletul de 10 Lei are formatul 135 x 73 mm.

    Pe fata biletului, in stanga, intr-un medalion oval este reprezentat un muncitor. Pe partea dreapta a partii centrale a biletului, intr-un scut se afla stema Republicii Populare Romane, cu inscriptia dedesubt: "ZECE LEI". Pe chenarul biletului se afla deasupra inscriptia: "Banca Republicii Populare Romane. Banca de Stat" iar in colturi, cifrele "10", deasupra si in dreapta jos si "10 lei", in coltul din stanga jos. Culoarea medalionului si chenarului - castaniu deschis; centrul este colorat de la stanga spre dreapta, in fasii colorate de la verde pana la violet deschis, pe o retea impletita din linii verzi si rosii.
    Verso biletului reprezinta un escavator pe senile, in lucru la saparea Canalului Dunare - Marea Neagra, avand deasupra inscriptia "Republica Populara Romana", iar dedesubt "ZECE LEI". In stanga si in dreapta desenului central se gasesc cifrele "10". Culoarea predominanta - castaniu deschis.

    Descrierea Biletelor de Tezaur ale Statului emise de Ministerul Finantelor

    Aceste bilete sunt tiparite pe hartie alba, avand acelasi filigran ca si biletele Bancii de Stat.

    Biletul de 5 Lei are formatul 127 x 67 mm.

    Pe fata, intr-un medalion rotund, este reprezentata o taranca. In mijlocul biletului, incadrata cu ornamentatii grafice, se afla cifra "5", cu inscriptia, deasupra, "Ministerul Finantelor". In partea dreapta sus, intr-un oval intrerupt pe stanga, se afla stema Republicii Populare Romane. Sub medalionul din stanga se afla inscriptia "CINCI LEI", iar in coltul din dreapta jos, cifra "5". Pe chenarul biletului, pe marginea de sus se afla inscriptia: "Republica Populara Romana". Culoarea biletului - albastru si castaniu deschis, pe fond compus dintr-o retea de linii verzi si rosii si desen grafic marginal in culoare oliv.
    Verso biletului reprezinta un baraj de hidrocentrala electrica in constructie, avand in dreapta si stanga cifra "5", deasupra inscriptia: "Republica Populara Romana", iar dedesubt: "CINCI LEI". "Cifra "5" se repeta si in fiecare colt, in afara chenarului, pe fond alb. Culoarea - albastru inchis pe hasuraj galben.

    Biletul de 3 Lei, are formatul 123 x 62 mm.

    Pe fata, in centru, intr-un chenar cu ornamentatii grafice, se afla inscriptia "TREI LEI", avand mai sus imprimat "Ministerul Finantelor". Pe laturi se gaseste, incadrata in chenare, cifra: "3", iar deasupra inscriptia: "Republica Populara Romana". Culorile dominante - violet-cafeniu si oliv.
    Verso biletului are aceleasi caracteristici grafice si de culoare, ca si fata, cu deosebirea ca la mijloc este reprezentata stema Republicii Populare Romane. Pe marginea de sus, se afla inscriptia: "Republica Populara Romana", iar pe cea de jos - "Trei lei".

    Biletul de 1 Leu, are formatul 120 x 58 mm.

    Pe fata, in mijlocul biletului, intr-un cerc ornamentat, se gaseste inscriptia: "UN LEU", asezata peste cifra "1" ornamentata. Deasupra cercului se afla inscriptia: "Republica Populara Romana Ministerul Finantelor". Chenarul exterior are in colturi cifra "1". Culoarea biletului: cafeniu inchis, pe fond galben-portocaliu.
    Verso biletului are in mijloc stema Republicii Populare Romane incadrata intr-o rozeta grafica, iar in stanga si dreapta cifra "1". Sus se gaseste inscriptia "Republica Populara Romana", iar dedesubt "UN LEU".
    Toate biletele de mai sus descrise au pe fata data emisiunii "1952", precum si textul: "Falsificarea acestor bilete se pedepseste conform legilor".
    Atat biletele Bancii de Stat, cat si cele de tezaur, emise de Ministerul Finantelor, poarta pe fata, in stanga, numarul de serie, format din o litera de alfabet, cu caracter mic sau mare, urmata de un numar, precum si numarul de ordine al biletului, imprimat in dreapta si format din sase cifre. Numerele biletelor sunt imprimate pentru unele bilete cu cerneala rosie, iar pentru altele cu cerneala albastra. Caracterul de cifra folosit la numerotarea cu cerneala rosie difera de caracterul de cifra folosit la numerotarea cu cerneala albastra.
    Biletele al caror numar de serie are o litera mare de alfabet, au inaintea numarului de control prescurtarea "No." si imprimarea acestui numerotaj s-a facut cu cerneala rosie, iar cele al caror numar de serie au o litera mica de alfabet, nu mai au prescurtarea "No." inaintea numarului de control si imprimarea acestui fel de numerotaj s-a facut cu cerneala albastra.

    Descrierea monetelor divizionare

    Monetele divizionare de 25, 10, 3 si 1 ban, au urmatoarele caracteristici:
    Monetele de 25 si 10 bani sunt din aliaj de nichel si arama, iar cele de 5, 3 si 1 ban sunt din aliaj de arama si aluminiu. Primele au pe fata, incadrata intr-o cununa din frunze de stejar, inscriptia "25 bani", respectiv "10 bani" si inscriptia "1952", iar pe cealalta parte, in centru, stema Republicii Populare Romane, inconjurata de inscriptia "Republica Populara Romana".
    Monetele de 5, 3 si 1 ban, au pe fata inscriptia: "5 bani", respectiv "3 bani" si "1 ban", precum si inscriptia "1952", iar pe cealalta parte stema Republicii Populare Romane.
    Monetele au urmatoarele diametre:
    Moneta de 25 bani - 22 mm.
    Moneta de 10 bani - 17,3 mm.
    Moneta de 5 bani  - 19,5 mm.
    Moneta de 3 bani  - 18 mm.
    Moneta de 1 ban     15 mm.
    Toate monetele divizionare au muchea zimtuita.SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 149/1952

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 149 din 1952
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 108 2014
    Instituții de credit de împrumut MĂ MÂNCUȚI CÂND NU ESTE NICI O SPERĂ (loancreditinstitutions00@gmail.com) Bună ziua tuturor celor de pe acest forum, eu sunt John Michael din SUA, nu-mi vine să cred că Dumnezeu nu există cu adevărat până când nu am fost răscumpărat și salvat de la robie financiară ... eram în criză financiară și trebuia să plătesc niște facturi. Am încercat să caut ajutor de la bănci, dar în niciun caz, am încercat, de asemenea, să căut ajutor de pe internet doar pentru a întâlni escroci care s-au prefacut creditor privat și au făcut bani cu suma de 15.000 $ și nu mi-au primit împrumutul, nu până când DUMNEZEU m-a prezentat dlui. Ilie printr-un prieten care a fost salvat de la o problemă financiară și i-a fost acordat un împrumut de 100.000,00 USD de către domnul Elijah, așa că i-am luat sfatul și am contactat instituțiile de credit împrumut, iar în termen de o săptămână mi-a fost acordat un împrumut de 250.000 USD. sfatul meu tuturor celor care caută un împrumut la o rată a dobânzii scăzută de 2%. Fac acest lucru pentru că sunt atât de fericit că sunt în afara robiei financiare și sunt din nou plin de bucurie și viața este ușoară, mulțumită DUMNEZEU și domnului Ilie. Puteți contacta instituțiile de credit împrumutate prin (loancreditinstitutions00@gmail.com) SAU WhatsApp: +393510483991
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
     If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decizia 366 2019
    ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Is Offering Its Global Fund Program, Where Loans Are Offered To Interested Clients Globally To Fund Profitable Business And Projects. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Are The Solution To Your Financial Problem ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Set Itself The Mission Of Promoting Short, Medium And Long-Term Loan Financing With Us To ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Borrow Flexibly! Our Program Are Financial Institutions To Fund Private Capital, Private Equity, Project Funding, Real Estate, Business & Entertainment Funding, Venture Capital, Hedge Funds, And Others. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com If You Are Seeking A Loan For The Development Of Expansion Of Your Business, Innovative Products, Processes Or Even Technical Services; ( IFSCapitalloan@gmail.com ) Has Professional Finance Programs That Will Provide You With The Chance To Gain A Competitive Edge Over The Competition And Pave The Way For The Positive Growth Of Your Company. Interested Parties Should Contact Us For More Information Through Email: IFSCapitalloan@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Decretul 416 1953
    Ai nevoie de împrumut personal sau de afaceri fără stres și aprobare rapidă? Dacă da, vă rugăm să ne contactați, oferim acum împrumuturi cu o dobândă de 3%. Împrumutul nostru este securizat și sigur, pentru mai multe informații și aplicații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: saara.kemi@gmail.com sau Whatsapp +48732232776
ANONIM a comentat Circulara 8 2013
    Bună ziua, sunt jane un american Vreau să împărtășesc cu tine despre supremloans1124@gmail.com unde aș putea obține împrumutul meu urgent pentru a-mi finanța afacerea și pentru a-mi plăti toate datoriile, dacă tot sunteți în căutarea unui împrumut online aici, contactați supremloans1124@gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
ANONIM a comentat Decretul 811 2010
    Buna ziua, sunt un american pe care vreau sa-l impart cu supremloans1124@gmail.com unde as putea sa imi iau imprumutul urgent pentru a-mi finanta afacerea si a achita toate datoriile mele, daca tot cautati un credit online aici, contactati supremloans1124 @ gmail.com și veți obține împrumuturile fără întârziere la 2%
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu