HOTARARE Nr. 1432 din 17 noiembrie 2005
privind masurile si instrumentele de reglementare a filierei vitivinicole
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1059 din 26 noiembrie 2005

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 3
alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 45/2005 privind organizarea pietei
produselor agricole si agroalimentare, aprobata cu modificari si completari
prin Legea nr. 307/2005,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Sectorul vitivinicol reprezinta un domeniu de activitate de importanta
nationala, prioritar in strategia de dezvoltare durabila a agriculturii.
Art. 2
Organismele institutionale pentru reglementarea filierei vitivinicole sunt:
a) Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale;
b) Consiliul pe produs "struguri, must, vin, produse pe baza de vin si
produse procesate";
c) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura;
d) alte institutii cu rol in implementarea politicilor de piata in domeniul
vitivinicol, prevazute in anexa nr. 1.
Art. 3
Consiliul pe produs reprezinta structura organizatorica la nivel national,
prin care se realizeaza cadrul de colaborare si parteneriat intre institutiile
publice cu atributii in elaborarea strategiei, politicilor sectorului
vitivinicol si sectorul privat.
Art. 4
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asigura realizarea
cadrului juridic si a reglementarilor specifice filierei vitivinicole, in
colaborare cu organismele parteneriale ale Consiliului pe produs
"struguri, must, vin, produse pe baza de vin si produse procesate".
Art. 5
Partenerii pe filiera incheie in fiecare an de piata pentru grupa de
produse struguri, must, vin, produse pe baza de vin si produse procesate
acordul interprofesional, care se avizeaza de Consiliul pe produs si se
recunoaste prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii
rurale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Art. 6
(1) Cu 30 de zile inaintea inceperii anului de piata, partenerii de pe
filiera vitivinicola pot conveni in cadrul Consiliului pe produs asupra
preturilor indicative, preturilor de baza sau preturilor de referinta pentru
urmatoarele produse: struguri, must, vin, produse pe baza de vin si produse
procesate.
(2) Preturile convenite conform prevederilor alin. (1) se aproba prin ordin
al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
Art. 7
Masurile si instrumentele de reglementare a pietei vitivinicole cuprind:
a) sprijin financiar: plati directe catre producatori sau subventii
acordate producatorilor din filiera vitivinicola;
b) interventii pe piata;
c) schema privind comertul exterior cu vin si produse pe baza de vin:
- regim tarifar;
- contingente tarifare;
- subventii pentru promovarea exportului.
Art. 8
Programul de sprijin al filierei vitivinicole poate sa cuprinda si masuri
referitoare la:
a) sustinerea financiara a programelor de reconversie, restructurare a
plantatiilor vitivinicole;
b) stocajul privat pentru must si vin de masa;
c) obtinerea sucului de struguri;
d) utilizarea mustului in practicile oenologice;
e) distilarea obligatorie a subproduselor vitivinicole.
Art. 9
(1) Fondurile necesare pentru finantarea masurilor de reglementare a pietei
vitivinicole se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului
Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in limita prevederilor bugetare
aprobate.
(2) Sustinerea financiara a masurilor de reglementare a pietei vitivinicole
se poate asigura si din fonduri private, constituite pe filiera vitivinicola,
in conditiile legii.
Art. 10
Se aproba Strategia de dezvoltare a sectorului vitivinicol romanesc in
perioada 2006 - 2015, prevazuta in anexa nr. 2.
Art. 11
Consiliul pe produs sprijina activitatile institutiilor abilitate in
exercitarea controlului in sectorul producerii, prelucrarii, depozitarii si comercializarii
urmatoarelor produse: struguri, must, vin, produse pe baza de vin si produse
procesate.
Art. 12
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Gheorghe Flutur
Ministrul finantelor publice,
Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu
ANEXA 1
INSTITUTII
cu rol in implementarea politicilor de piata in domeniul vitivinicol
1. Organizatii profesionale ale producatorilor:
- Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola - ONIV;
- Asociatii profesionale viticole regionale.
2. Organizatii patronale:
- Patronatul National al Viei si Vinului - PNVV.
3. Structuri cu rol in indeplinirea atributiilor legate de orientarea
activitatilor din domeniul viticulturii si vinificatiei, precum si pentru
indrumarea si controlul tehnic de specialitate in realizarea productiei
vitivinicole:
- Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol - ISCTV;
- Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si alte Produse
Vitivinicole - ONDOV;
- Oficiul National al Viei si Vinului - ONVV.
4. Institutii de certificare si control:
- Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Material Saditor;
- Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara;
- Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor;
- laboratoarele publice pentru controlul calitatii si igienei vinului:
Valea Calugareasca judetul Prahova, Blaj judetul Alba si Odobesti judetul
Vrancea.
5. Institutie publica care functioneaza in subordinea Ministerului
Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale:
- Agentia Nationala de Consultanta Agricola - ANCA.
6. Institute de cercetare:
- Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie
Valea Calugareasca - ICDVV - Valea Calugareasca;
- Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Biotehnologii in
Horticultura Stefanesti - INCDBH - Stefanesti.
ANEXA 2
STRATEGIA
de dezvoltare a sectorului vitivinicol romanesc in perioada 2006 - 2015
Mecanismele si instrumentele de reglementare a pietei produselor
vitivinicole se pun in aplicare de catre organismele institutionale prevazute
in lege cu atributii in domeniu pentru a asigura indeplinirea urmatoarelor
obiective ce constituie cadrul general de dezvoltare a sectorului vitivinicol:
1. Scaderea varstei medii a plantatiilor vitivinicole pe rod:
- de la 23 de ani in prezent la 17 ani in 2014.
2. Cresterea suprafetelor apte sa produca vin DOC:
- de la 15.000 ha la minimum 30.000 ha.
3. Directiile de productie a vinului sa reprezinte o pondere in suprafata
viticola astfel:
- soiuri pentru vinuri albe: de la 70% la 46%;
- soiuri pentru vinuri rosii: de la 23% la 45%;
- soiuri pentru vinuri aromate: de la 7% la 9% .
4. Ponderea din totalul productiei de vin, pe clase de calitate, sa
reprezinte:
- vin de masa: de la 70% la 42%;
- vin de masa cu indicatie geografica: de la 20% la 31%;
- vin cu denumire de origine controlata: de la 10% la 27% .
5. Ponderea in cultura a soiurilor de vin:
- soiuri autohtone - 50%, din care:
a) 41% soiuri albe;
b) 50% soiuri rosii;
c) 9% soiuri aromate;
- soiuri straine - 50%, din care:
a) 40% soiuri albe;
b) 50% soiuri rosii;
c) 10% soiuri aromate.
6. Cresterea productiei de vin de la 5,3 milioane hectolitri la 8 milioane
hectolitri.
7. Cresterea consumului pe cap de locuitor de la 22,3 l la 37,0 l.
8. Defrisarea in perioada 2007 - 2014 a 30.000 ha HPD din arealele viticole
in extravilanul localitatilor.
9. Adoptarea unui program de restructurare reconversie a plantatiilor
viticole, corelat cu sursele de sprijin financiar din buget MAPDR, SAPARD, UE
si cu sursele proprii ale viticultorilor.