Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 73 din  5 mai 1998

referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 234 alin. 2 din Decretul nr. 337/1981 privind aprobarea Regulamentului vamal

ACT EMIS DE: CURTEA CONSTITUTIONALA

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 282 din 31 iulie 1998


SmartCity3


    Ioan Muraru            - presedinte
    Costica Bulai          - judecator
    Viorel Mihai Ciobanu   - judecator
    Mihai Constantinescu   - judecator
    Nicolae Popa           - judecator
    Lucian Stangu          - judecator
    Florin Bucur Vasilescu - judecator
    Romul Petru Vonica     - judecator
    Victor Dan Zlatescu    - judecator
    Paula C. Pantea        - procuror
    Carmen-Daniela Manea   - magistrat-asistent

    Pe rol, pronuntarea asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 234 alin. 2 din Decretul nr. 337/1981 privind aprobarea Regulamentului vamal, invocata de Firas Abdul Wahab Abas in Dosarul nr. 8.884/1997 al Judecatoriei Constanta.
    Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din data de 28 aprilie 1998 si au fost consemnate in incheierea de la acea data, cand Curtea, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de 5 mai 1998.

    CURTEA,
avand in vedere actele si lucrarile dosarului, constata urmatoarele:
    Prin Incheierea din 7 octombrie 1997, Judecatoria Constanta a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 234 alin. 2 din Decretul nr. 337/1981, invocata de Firas Abdul Wahab Abas in cauza civila ce face obiectul Dosarului nr. 8.884/1997 al acestei judecatorii.
    In motivarea exceptiei se contesta constitutionalitatea dispozitiilor legale atacate, in baza carora, printr-un proces-verbal incheiat de Politia Port Constanta, s-a dispus confiscarea autoturismului cumparat, fara autorizatia Ministerului Finantelor, introdus in Romania in regim temporar. Textul art. 234 alin. 1 din Decretul nr. 337/1981 interzice vanzarea, donarea sau instrainarea cu orice titlu ori inchirierea autoturismelor, a altor vehicule si a remorcilor acestora, introduse temporar in tara, cu exceptia cazurilor in care s-a eliberat o autorizatie administrativa, iar alin. 2 dispune ca incalcarea acestei dispozitii se constata de organele vamale sau de cele ale Ministerului de Interne si, de asemenea, ca, in momentul constatarii, autoturismele si remorcile acestora se confisca.
    Autorul exceptiei considera ca prin aceasta dispozitie se incalca prevederile art. 41 alin. (8) din Constitutie, potrivit carora "pot fi confiscate, in conditiile legii, doar bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii", or, faptele prevazute la art. 234 alin. 1 nu constituie nici infractiuni, nici contraventii, nefiind prevazute ca atare prin lege.
    Exprimandu-si opinia asupra exceptiei, instanta considera ca masura confiscarii, dispusa in temeiul alin. 2 al art. 234 din Decretul nr. 337/1981, este neconstitutionala, avand in vedere ca art. 1 din Legea nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor defineste contraventia ca fapta savarsita cu vinovatie, care prezinta pericol social mai redus decat infractiunea si care este prevazuta si sanctionata ca atare prin legi, decrete sau alte acte normative. Fapta mentionata la art. 234 alin. 1 nu este prevazuta la art. 246 - 250 din Decretul nr. 337/1981 ca fiind contraventie si, in consecinta, considera instanta, masura confiscarii incalca prevederile art. 41 alin. (8) din Constitutie.
    In temeiul art. 24 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, republicata, s-au solicitat punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.
    In punctul de vedere al Guvernului se apreciaza, tinand seama si de argumentele autorului exceptiei de neconstitutionalitate, ca exceptia invocata este intemeiata. In completare, se precizeaza, ca un argument suplimentar, ca prin intrarea in vigoare a noilor reglementari din domeniul vamal - Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei si Hotararea Guvernului nr. 626/1997 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al Romaniei - nu este sanctionata o fapta de natura celei retinute in sarcina acestuia.
    Reglementarea din Decretul nr. 337/1981, care avea ca obiect aprobarea Regulamentului vamal, a fost inlocuita, ca o consecinta a intrarii in vigoare a Legii nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei si a regulamentului de aplicare a acestuia.
    Art. 234 din Decretul nr. 337/1981 prevede, la alin. 1, obligatia obtinerii unei autorizari administrative eliberate de organele competente, pentru vanzarea, donarea sau instrainarea, cu orice titlu, ori pentru inchirierea autoturismelor, a altor autovehicule si a remorcilor acestora, introduse temporar in tara.
    Prin alin. 2 al art. 234 se dispune ca incalcarea acestei dispozitii se constata de organele vamale sau de cele ale Ministerului de Interne. In momentul constatarii, autoturismele si remorcile acestora se confisca.
    Deci, prin aplicarea art. 234 alin. 2, dispozitie atacata ca neconstitutionala de autorul exceptiei, pot fi confiscate bunurile enumerate la alin. 1 al aceluiasi articol, pentru savarsirea unor fapte pe care legea nu le califica nici infractiuni, nici contraventii.
    Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere.

    CURTEA,
examinand incheierea de sesizare, punctul de vedere al Guvernului, raportul intocmit de judecatorul-raportor, concluziile reprezentantului Ministerului Public, prevederile legale atacate, raportate la dispozitiile Constitutiei si ale Legii nr. 47/1992, republicata, retine urmatoarele:
    In cauza este invocata exceptia de neconstitutionalitate a unei prevederi cuprinse intr-un decret - act de nivelul legii - care nu a fost expres abrogat.
    Curtea Constitutionala este competenta sa solutioneze exceptia cu care a fost sesizata, in conformitate cu prevederile art. 144 lit. c) din Constitutie si ale art. 23 din Legea nr. 47/1992. In temeiul normei juridice atacate, a fost luata masura administrativa ce face obiectul contestatiei in Dosarul nr. 8.884/1997 al Judecatoriei Constanta.
    Reglementarea cuprinsa in Decretul nr. 337/1981, care avea ca obiect aprobarea Regulamentului vamal, a fost inlocuita cu cea cuprinsa - ca o consecinta a intrarii in vigoare a Legii nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei - in regulamentul de aplicare a acestui cod, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 626/1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 271 din 9 octombrie 1997. Cu toate acestea, Decretul nr. 337/1981 nu a fost expres abrogat.
    Curtea constata, in aceste conditii, ca textul art. 234 alin. 2 din Decretul nr. 337/1981, prin care se dispune confiscarea anumitor bunuri pentru savarsirea unor fapte pe care legea nu le califica nici ca fiind infractiuni si nici ca fiind contraventii, incalca alin. (8) coroborat cu alin. (7) ale art. 41 din Constitutie, urmand ca exceptia de neconstitutionalitate sa fie admisa.
    Deosebit de aceasta, Curtea retine ca in reglementarea data prin Regulamentul de aplicare a Codului vamal (1997) "vehiculele de folosinta personala, admise temporar in Romania, pot fi vandute, inchiriate, imprumutate sau date in comodat altor persoane, numai dupa achitarea taxelor vamale si a altor drepturi de import". Asadar conditia autorizarii administrative prevazute la art. 234 din Decretul nr. 337/1981 nu a fost preluata in actul normativ modificator.

    Pentru considerentele expuse, in temeiul art. 144 lit. c) si al art. 145 alin. (2) din Constitutie, precum si al art. 13 alin. (1) lit. A.c) si al art. 23 din Legea nr. 47/1992, republicata,

    CURTEA
    In numele legii
    DECIDE:

    Admite exceptia de neconstitutionalitate invocata de Firas Abdul Wahab Abas in Dosarul nr. 8.884/1997 al Judecatoriei Constanta si constata ca dispozitiile art. 234 alin. 2 din Decretul nr. 337/1981 privind aprobarea Regulamentului vamal sunt neconstitutionale.
    Definitiva si obligatorie.
    Pronuntata in sedinta publica din data de 5 mai 1998.

          PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE,
             prof. univ. dr. IOAN MURARU

                             Magistrat-asistent,
                             Carmen-Daniela Manea

    Pentru ca magistratul-asistent Carmen-Daniela Manea se afla in incapacitate temporara de munca, in temeiul art. 261 din Codul de procedura civila, in locul sau semneaza

                              Magistrat asistent sef,
                              Claudia MiuSmartCity5

COMENTARII la Decizia 73/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 73 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 73/1998
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu