Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

REGULAMENT Nr

REGULAMENT   Nr. 9 din 23 septembrie 2005

pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2005 privind sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 881 din 30 septembrie 2005


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 22 alin. (3) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile ulterioare, ale art. 56 alin. 1, art. 89 si 90 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara, republicata, ale art. 164 si 285 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 200/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 4 alin. (2) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul art. 48 alin. (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile ulterioare,

    Banca Nationala a Romaniei emite prezentul regulament.

    Art. 1
    Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2005 privind sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 265 din 31 martie 2005, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La articolul 2, punctul 2 se abroga.
    2. Articolul 11 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 11
    Procedura de administrare a riscului de decontare, reglementata prin prezentul regulament pentru sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor, in conditiile in care acestea nu au prevazute proceduri proprii de administrare a riscului de decontare impuse de administratorul de sistem si aprobate de Banca Nationala a Romaniei, este structurata pe 3 niveluri:
    a) procedura de garantare unilaterala;
    b) suplimentarea de catre participantii compensatori a garantiilor unilaterale constituite pentru sistem sau, dupa caz, de procurarea de catre acestia a fondurilor necesare decontarii;
    c) acordarea de catre Banca Nationala a Romaniei a unor credite, in cadrul facilitatii de creditare pentru asigurarea decontarii pozitiilor nete, prevazuta in reglementarile Bancii Nationale a Romaniei privind facilitatile acordate de banca centrala in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS."
    3. Articolul 13 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 13
    (1) Banca Nationala a Romaniei poate participa in cadrul procedurilor de administrare a riscului de decontare, aferente sistemelor de plati care asigura compensarea fondurilor, furnizand participantilor compensatori lichiditatea necesara decontarii pozitiilor lor nete debitoare, prin executarea de active eligibile pentru garantare, constituite drept garantii la dispozitia Bancii Nationale a Romaniei.
    (2) Activele eligibile pentru garantare prevazute la alin. (1) sunt aceleasi cu cele utilizate in cadrul facilitatilor acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS.
    (3) Evaluarea garantiilor prevazute la alin. (1) se realizeaza de Banca Nationala a Romaniei in acelasi mod ca si in cazul garantiilor aferente facilitatilor acordate de Banca Nationala a Romaniei in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS, respectiv prin deducerea unor marje (haircut) din valoarea la care activele sunt evaluate de Banca Nationala a Romaniei."
    4. Titlul sectiunii a 2-a din capitolul II al titlului II se modifica din "Constituirea si eliberarea garantiilor unilaterale" in "Constituirea, executarea si eliberarea garantiilor unilaterale".
    5. Articolul 19 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 19
    Garantiile unilaterale in lei, constituite de participantii compensatori pentru asigurarea decontarii finale a propriilor pozitii nete, pot fi sub forma de:
    a) fonduri, care se evidentiaza ca garantii in sectiunea <<Rezerve>> din conturile de decontare ale participantilor compensatori, deschise in sistemul ReGIS;
    b) active eligibile pentru garantare, definite in reglementarile Bancii Nationale a Romaniei privind operatiunile de piata monetara si acceptate de banca centrala in operatiunile aferente facilitatilor acordate de aceasta in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS, care se evidentiaza ca garantii in sistemul SaFIR."
    6. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 20
    (1) Garantiile unilaterale in lei se constituie in sistemele ReGIS si SaFIR de catre participantii compensatori din sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor pana cel tarziu la orele prevazute in contractele de constituire si executare a garantiilor incheiate intre Banca Nationala a Romaniei si respectivii participanti compensatori.
    (2) Din momentul prevazut la alin. (1) si pana cel mai devreme la decontarea instructiunii de plata initiata in ReGIS de respectivul sistem de plati, garantiile unilaterale in lei constituite in sistemele ReGIS si SaFIR de catre participantii compensatori nu mai pot fi diminuate de acestia, ci doar suplimentate, in conformitate cu regulile acestor sisteme."
    7. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 21
    Executarea garantiilor unilaterale, precum si eliberarea acestora se realizeaza de Banca Nationala a Romaniei, in calitate de administrator al sistemelor ReGIS si SaFIR, in conformitate cu regulile acestor sisteme."
    8. Articolele 22 - 25 se abroga.
    9. Articolul 26 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 26
    In cazul sistemelor care asigura si decontarea operatiunilor cu instrumente financiare, procedura de administrare a riscului de decontare se va aplica in urmatoarele etape, in conformitate cu prevederile regulilor de sistem ale ReGIS si SaFIR si ale contractului de participare la ReGIS incheiat de Banca Nationala a Romaniei si administratorul de sistem:
    1. Sistemul va realiza un calcul prealabil al pozitiilor nete ale participantilor compensatori.
    2. Administratorul de sistem va vizualiza in sistemul ReGIS si va primi de la sistemul SaFIR, la orele prevazute in contractul de participare la ReGIS incheiat de respectivul administrator de sistem cu Banca Nationala a Romaniei, valoarea garantiilor constituite de participantii compensatori pentru sistemul respectiv.
    3. In cazul in care pozitia neta debitoare a unui participant compensator nu este acoperita de valoarea totala a garantiilor constituite de acesta pentru sistem, administratorul de sistem va comunica participantului compensator in cauza valoarea cu care trebuie suplimentate garantiile unilaterale aferente sistemului, participantii avand la dispozitie un interval de timp pentru aceasta operatiune. Intervalul de timp mentionat va fi cel stabilit prin contractul de participare la ReGIS incheiat de administratorul de sistem cu Banca Nationala a Romaniei.
    4. La expirarea intervalului de timp mentionat la pct. 3, administratorul de sistem va vizualiza in sistemul ReGIS si va primi de la sistemul SaFIR noile valori ale garantiilor constituite de catre participantii compensatori pentru sistem.
    5. In cazul in care pozitia neta debitoare a fiecarui participant este acoperita de valoarea totala a garantiilor constituite de acesta pentru sistem in sistemele ReGIS si SaFIR, administratorul de sistem va initia o instructiune de plata pentru decontarea pozitiilor nete in sistemul ReGIS.
    6. In cazul in care pozitia neta debitoare a unui participant compensator nu este acoperita nici la acest moment de valoarea totala a garantiilor constituite de respectivul participant pentru sistem in ReGIS si in SaFIR, administratorul de sistem va recalcula pozitiile nete prin excluderea tranzactiilor care au determinat pozitia debitoare neacoperita, astfel incat pozitiile nete debitoare rezultate sa fie acoperite de garantiile constituite de participanti, si va initia instructiunea de plata pentru decontarea pozitiilor nete in sistemul ReGIS in conformitate cu noile pozitii nete calculate. Pentru tranzactiile excluse din calculul pozitiilor nete, administratorul de sistem poate initia instructiuni de plata in sistemul ReGIS in vederea decontarii pe baza bruta a acestora."
    10. Dupa articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 26^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 26^1
    (1) Initierea in sistemul ReGIS a instructiunilor de plata aferente pozitiilor nete, recalculate conform prevederilor art. 26 pct. 6, se va face conform contractului de participare la ReGIS incheiat de Banca Nationala a Romaniei cu administratorul sistemului respectiv.
    (2) Banca Nationala a Romaniei nu are nici o responsabilitate privind recalcularea pozitiilor nete in situatia prevazuta la art. 26 pct. 6.
    (3) In cazul in care instructiunile de plata aferente pozitiilor nete recalculate nu sunt initiate in ReGIS in intervalul de timp stabilit prin regulile de sistem ale ReGIS si prin contractul de participare la ReGIS incheiat de Banca Nationala a Romaniei cu administratorul sistemului respectiv, Banca Nationala a Romaniei nu are nici o responsabilitate privind decontarea pozitiilor nete calculate de sistemele care asigura si decontarea operatiunilor cu instrumente financiare pentru ziua de decontare respectiva."
    11. Articolul 27 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 27
    In cazul sistemelor de plati care asigura compensarea fondurilor aferente operatiunilor cu carduri bancare, procedura de administrare a riscului de decontare se va aplica in urmatoarele etape, in conformitate cu prevederile regulilor de sistem ale ReGIS si SaFIR, ale contractului de participare la ReGIS incheiat de Banca Nationala a Romaniei cu administratorul de sistem si ale reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei privind facilitatile acordate de banca centrala in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS:
    1. In cazul in care pozitia neta debitoare a unui participant compensator nu poate fi decontata din lipsa de fonduri disponibile in contul de decontare din ReGIS al respectivului participant, se va aplica procedura de garantare unilaterala.
    2. In cazul in care, in urma aplicarii procedurii de garantare unilaterala, pozitia neta debitoare a participantului compensator continua sa nu poata fi decontata, respectivul participant va suplimenta garantiile unilaterale constituite pentru sistem sau va procura fondurile necesare decontarii fie prin apelarea la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, oferita de banca centrala, fie prin obtinerea unor credite din partea altor participanti la sistemul ReGIS, fie prin operatiuni pe piata interbancara.
    3. In cazul in care nici in urma parcurgerii etapei mentionate la pct. 2 pozitia neta debitoare a participantului compensator nu poate fi decontata la momentul limita final al zilei de operare a sistemului ReGIS, se va recurge la facilitatea de creditare pentru asigurarea decontarii pozitiilor nete, acordata de Banca Nationala a Romaniei participantilor compensatori din cadrul sistemelor de plati care asigura compensarea fondurilor aferente tranzactiilor cu carduri bancare."
    12. Articolul 28 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 28
    In cazul sistemului de plati care asigura compensarea fondurilor, administrat de Banca Nationala a Romaniei, procedura de administrare a riscului de decontare se va aplica in urmatoarele etape, in conformitate cu prevederile regulilor de sistem ale ReGIS si SaFIR si ale reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei privind facilitatile acordate de banca centrala in scopul fluidizarii decontarilor in sistemul ReGIS:
    1. In cazul in care pozitia neta debitoare a unui participant compensator nu poate fi decontata din lipsa de fonduri disponibile in contul de decontare din ReGIS al respectivului participant, se va aplica procedura de garantare unilaterala.
    2. In cazul in care, in urma aplicarii procedurii de garantare unilaterala, pozitia neta debitoare a participantului compensator continua sa nu poata fi decontata, respectivul participant va suplimenta garantiile unilaterale constituite pentru sistem sau va procura, in cursul unei perioade stabilite in contractul de participare la ReGIS incheiat intre Banca Nationala a Romaniei si administratorul de sistem respectiv, fondurile necesare decontarii fie prin apelarea la facilitatea de lichiditate pe parcursul zilei, oferita de banca centrala, fie prin obtinerea unor credite din partea altor participanti la sistemul ReGIS, fie prin operatiuni pe piata interbancara.
    3. In cazul in care un participant compensator nu isi poate acoperi pozitia neta debitoare in urma aplicarii procedurii de garantare unilaterala si nici nu isi poate procura fondurile necesare pentru decontarea propriei pozitii nete debitoare pana la sfarsitul zilei de decontare, orice institutie de credit si/sau Trezoreria Statului pot/poate sa furnizeze participantului respectiv fondurile necesare decontarii, prin constituirea unor depozite interbancare in lei in favoarea participantului debitor, in conditii stabilite de parti, cu titlu de depozite de garantare exceptionale.
    4. In cazul in care nici in urma parcurgerii etapei mentionate la pct. 3 pozitia neta debitoare a participantului compensator nu poate fi decontata la momentul limita final al zilei de operare a sistemului ReGIS, se va recurge la facilitatea de creditare pentru asigurarea decontarii pozitiilor nete, acordata de Banca Nationala a Romaniei participantilor compensatori din cadrul sistemului de plati care asigura compensarea fondurilor, administrat de Banca Nationala a Romaniei."
    13. Titlul III se modifica din "Sanctiuni" in "Masuri de remediere si sanctiuni".
    14. La articolul 29, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 29
    (1) Urmatoarele fapte pot atrage aplicarea de catre Banca Nationala a Romaniei administratorilor de sisteme de plati care asigura compensarea fondurilor si/sau participantilor compensatori de masuri de remediere si/sau sanctiuni prevazute in legislatia bancara:
    a) neconstituirea de catre un participant compensator a garantiilor unilaterale pana cel putin la nivelul plafonului tehnic de garantare unilaterala, in conformitate cu prevederile prezentului regulament, ale contractelor de constituire si executare a garantiilor incheiate cu Banca Nationala a Romaniei, si cu cele ale regulilor sistemelor ReGIS si SaFIR;
    b) orice alta nerespectare a prevederilor prezentului regulament si a masurilor de remediere dispuse de Banca Nationala a Romaniei in aplicarea acestuia."
    15. Articolul 30 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 30
    In cazul in care, intr-o anumita zi bancara, un participant compensator nu constituie garantii unilaterale in lei pana cel putin la nivelul plafonului tehnic de garantare unilaterala, Banca Nationala a Romaniei poate proceda la suspendarea sau excluderea participantului atat din sistemul respectiv, cat si din toate celelalte sisteme care asigura compensarea fondurilor, in care acesta este participant, pe baza propriei analize privind bonitatea participantului respectiv."
    16. Articolul 32 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 32
    In cazul deciziei de suspendare sau excludere prevazute la art. 30, Banca Nationala a Romaniei va consulta administratorul sistemului respectiv asupra momentului suspendarii sau excluderii din sistem a participantului si va notifica administratorilor celorlalte sisteme aceasta decizie."
    17. Articolul 35 se abroga.
    Art. 2
    Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2005 privind sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor, modificat si completat prin prezentul regulament, va fi republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
    Art. 3
    Prezentul regulament intra in vigoare la data de 3 octombrie 2005.

                p. Presedintele Consiliului de Administratie
                      al Bancii Nationale a Romaniei,
                             Florin Georgescu



SmartCity5

COMENTARII la Regulament 9/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Regulament 9 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Regulament 9/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu